Last news in Fakti

13 Март, 2023 08:57 4 702 27

Росен Цветков пред ФАКТИ: На изборите на 2 април ще видим контролирано от държавата купуване на гласове

  • росен-
  • цветков-
  • избори-
  • партии-
  • сик-
  • членове-
  • пари

Една от основните цели на парламентарно представените партии е втвърдяване на членската им маса, казва той

Росен Цветков пред ФАКТИ: На изборите на 2 април ще видим контролирано от държавата купуване на гласове - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Какви подводни камъни крие увеличението на парите, които ще получат хората в Секционните избирателни комисии (СИК). Пред ФАКТИ говори Росен Цветков от партия ,,Консервативна България".

- Г-н Цветков, вие следите изборните процеси от доста време. Но как ще коментирате драстичното увеличение на заплащането на хората, които са в Секционните избирателни комисии?
- Като цяло изборните комисии – т. н. Секционни избирателни комисии (СИК), са многогодишен инструмент за натиск и упражняване на влияния от парламентарно представените партии върху своите активисти. Много често те са така подбрани, че да влияят на изборния процес в посока на „правилната“ партията, която ги е изпратила в съответната секция.

- Какво се случи през последните години и къде се корени проблемът?
- На предстоящите избори на 2 април 2023 г. ще станем свидетели на петорно повишаване на възнагражденията на СИК спрямо 2019 г. и на над двойно спрямо изборите на 2 октомври 2022 г.

- Какви бяха възнагражденията на СИК на предходните парламентарни избори?
- През 2019 г.: за председател на СИК - 65 лв.; за зам.-председател и секретар - 60 лв., за член – 55 лв. През 2022 г.: за председател на СИК – 115 лв.; за зам.-председател и секретар 100 лв., а за член – 85 лв. За предстоящите избори на 2 април 2023 г. ЦИК определи възнаграждения в пъти над тези от 2019 г. и 2022 г.:
- за председател на СИК – 250 лв.
- за зам.-председател и секретар – 225 лв.
- за член – 195 лв.

- Какво цели този процес на повишаване на заплащането на СИК?
- Една от основните цели на парламентарно представените партии е втвърдяване на членската им маса. Какво визирам - срещу изпращането им в комисии, съответната партия има огромен лост за влияние върху поведението на изпратения член. Така чрез многократно повишеното възнаграждение на СИК, съответната партия би могла да изисква много по-голяма лоялност от своя представител. Нещо повече, знаете, че вече ставахме свидетели на търговия с квоти в СИК между партии, които не могат да запълнят полагащите им се бройки. Просто имаше договорка между партиите.

- И как очаквате да се прояви това увеличение, чисто „партийно“, на предстоящите избори…
- Въпросът е прост и е следният: „Честни ли ще са предстоящите избори, в които над 90 хиляди добре мотивирани партийни дейци ще се грижат за сигурността на вота?“ След като имаме предвид падащия процент гласоподаватели, това много започва да заприличва на контролирано от държавата купуване на гласове и скрито субсидиране на парламентарно представените партии. На изборите на 2 април ще видим държавно-контролирано купуване на гласове. Просто хората да го знаят.

------------------------
Росен Цветков е член на Националното ръководство на партия ,,Консервативна България" заема поста на зам.областен управител на област Габрово в периода 31.05.2017г. до 28.05.2021г. Защитава докторска дисертация в областта на комуникационна техника и технологии също така е инженер по комуникации, автор на редица статии за радиочестотно проектиране.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 лакардии за наивници

    35 4 Отговор
    вече висчко е договорено и нагласено от козяк - шефа на държавната информационно обслужване за последния месец ходи два пъти в краварника на инструктаж
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Нинова

    12 8 Отговор
    Излишни пари за избори. То всичко се знае предварително, герб пп дпс. Без бойко, делян, кирчо, асен. Министър-председател Цвета Караянчева.
  • 4 провинциалист

    14 3 Отговор
    "Една от основните цели е втвърдяване на членската маса" - това е израз, който си струва да се запомни.
  • 5 ямайка

    11 4 Отговор
    ТКП-ка става ли за министър-председателка? Щото ще ходим пеш,боси. Според нея. И ще се яде асфалт до скъсванье.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Флашко Флашков

    10 3 Отговор
    Ъхъ ,ъхъ ! Друго си е да е контролирано от СИЕЛА ,нали (срещу заплащане) ?!
  • 8 Сталин

    17 3 Отговор
    Абе хайванин,вота е отдавна купен и контролиран от американското посолство ,ти също си купен
  • 9 Пълни глупости

    12 2 Отговор
    Купуването като мантра, на едро купуват ПП-то депутати, разбират от политическа търговия, да не ни обясняват за покупко-продажби
  • 10 ДАЙРЕ НА СТАРС

    1 4 Отговор
    „ПАРИ ЗА НИЩО”☝
    МИЖАВА РАБОТА СА ТИЯ ИЗБОРИ
    НА ЕСЕН :„МЪНИ ...МЪНИ” ..👍
    КМЕТА НА КРЕПОСТТА Е ШЕФА
  • 11 Радеф е главният

    1 9 Отговор
    проводник на болшевизма и според това ще изглежда България през следващите 3години,докъто го изметем!
  • 12 Анонимен

    0 0 Отговор
    Радев ви върши черната работа, разтегнат е като ластик навсякъде и нямате признателност. Отвън поне така изглежда, а е от еродиран заможен род, за разлика от разни цървуланковци. Макар и малко българи в Славяново, са много, много трудолюбиви и заможни. И ромите им са интелигентни, не крадат, но искат работа от разни правителства на власт. Издръжливост се иска, а Той е такъв. Мнението на много хора. Надеждата им е в него макар, че лекари си купуват жилища в София, децата им са в САЩ, а мъже от полицията уволнени, знаете, от кого, млади, с висше образование и тежко болен от рак, лекарката го гледа, много млад изхвърлен на улицата, на годините на борисов е. Геноцид спрямо еродирани хора. А е известна лекарка и на 30 г покойник, дете, с малко дете и тн. Елита на Бг бе ликвидиран, мъжа е от свград, старобългари, но добри и не алчна докторката за пари, дори им дава лекарства дадени й за мостра. Не ви е виновен Президента.
  • 13 Веселяк

    2 4 Отговор
    Аз ше гласувам за русофилите и Волен само за майтапа 🤪 а иначе въобще не ми дреме 😆
  • 14 започва се

    8 0 Отговор
    пазара в бедния северозапад се отвори с пълна сила министъра все едно е паднал от друга планета местните рпу ги знаят всичките поименно дето са на пазара с покупките и си няма ни една явно всичко е наредено
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 и сега и на есен

    5 0 Отговор
    куповачите са едни и същи и се знаят навсякъде всичко е наредено вече
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Партиите

    0 0 Отговор
    Трябва да си плащат ,отиваш да гласуваш бюлютината със закрепени 100 лв
  • 24 Факти

    0 0 Отговор
    И да не стане цвята, купи ли си два апартамента с държавни пари, купи си, има ли хотел, има, има ли цяла кооперация построена за продан има, санираха ли блоковете със скъпи бои строителите, санираха й, има ли в Поморие наследство с пари държавни, има, пука й, а що се отнася за село припек, джебелско. Помаци е имало, на борисов колеги, добри момчета били, а и на синабов баща му репресиран и умрял на белите брези, припек са много крайни, но всички вече са лоши, българите още по лоши. Всички помаци си построиха след 1989 огромни къщи, защото са трудолюбиви и обичат караянчева, и от старите на бойко ще гласуват българи за цвета, то няма за кого друг. Но трудно ще се разберат, едните си искат ссср, другите Запада. Капиталисти са и се стягайте да им работите. На седмица сергей им дава от припек пари на работещите и на цвета ще работите. С държавни пари станаха чорбаджии и имали късмет. В балкана са се крили, не им е било добре и много от тях след са починали, които са ги прекръствали, помак за пимак, а са били добри и млади, мръсна ми казват политика. Те нямат вина помаците, че от припек са им възложили комунистите да прекръстват селските си приятели от припек. Тъжно е. Все пак сме хора и не може да ни е безразлично, а и в моят роден край са ми приятели и отлично зная какво беше 1972, криеха се в гората. Живи и здрави, младите не знаят, дори и гн Борисов. Много са изстрадали помаците
  • 25 А дее

    0 2 Отговор

    До коментар #19 от "Пенционер":

    Пи си хаповете дрогарю и палека
  • 26 Тома

    0 0 Отговор
    Народа иска боко тиквата да е в затвора
  • 27 Пламен Добридинев

    0 0 Отговор
    В комисиите трябва да са необвързани политически лица