16 Март, 2023 08:07 2 084 14

Кражбите и корупцията – препъни-камък пред бюджетната дисциплина

  • инфлация-
  • бюджет-
  • държава

Възстановяването на финансовата стабилност на държавата ще изисква замразяване на доходите на големи групи от населението в момент, когато инфлацията ги изяжда

Кражбите и корупцията – препъни-камък пред бюджетната дисциплина - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

През последните две години популизмът в българския политически живот изхвърли зад борда бюджетната дисциплина. Перманентната предизборна обстановка тласка политическите партии към най-лесния за тях път за печелене на гласоподаватели – раздаването на пари. Депутатските изблици на щедрост не са нищо друго освен правенето на помен с чужда пита. С нашите общи пари отделните партии се опитваха да купуват гласове за себе си. За тяхно разочарование виждаме, че разпределението на политическото влияние сред електоралното тяло не се променя съществено от избори на избори. Похарчените пари само увеличават бюджетния дефицит на държавата.

Министърът на финансите каза на висок глас това, което отдавна знаехме. Няма грамотен икономист, който да не разбира, че на тази надпревара по наклонената плоскост към дълговата криза трябва да се сложи край. Задаващата се рецесия в международен план кара все повече правителствени дейци, банкери и анализатори по света да говорят за орязване на разходи и балансиране на бюджетите на по-ниски нива. В този дух са и мненията на сериозните икономисти у нас.

Първият очевиден проблем пред балансирането на бюджета е, че лесно се дава, а трудно се взима. Веднъж изпуснат от бутилката, духът на популизма трудно се връща в нея. Всяка политика на бюджетни рестрикции е непопулярна и за да успее се нуждае от широка обществена подкрепа. Точно тук се очертава най-големият проблем у нас. Липсата на воля у политическите партии е очевидна, но да се надяваме, че резултатите от поредните избори ще ги отрезвят и ще накарат бъдещите депутати да се съобразяват в по-голяма степен с реалността.

За да успее политиката на ограничения, трябва да получи широко разбиране и обществена подкрепа. Така идваме до втория, още по-голям проблем. Той може да се определи като ЛИПСА НА СПРАВЕДЛИВОСТ. Българите не са чак толкова глупави и сигурно биха разбрали необходимостта от затягане на коланите в трудни времена, ако то важи за всички в справедливо съотношение. Разумните хора не искат да оставят на децата си да им плащат дълговете. Чувството за липса на справедливост обаче се издига като непреодолима бариера пред разумните решения. Как да накараш хората да изтърпят временни лишения, да преглътнат намаляване на жизненото им равнище, ако те са убедени, че в същото време кражбите на милиони и милиарди от общия ни джоб продължават? Отдавна медиите гърмят за грандиозни корупционни скандали, въвлечените персонажи се заливат с обвинения и контраобвинения. В същото време гражданинът се пита: Колко от участниците в престъпните схеми бяха осъдени и вкарани в затвора? Колко от откраднатите милиони бяха върнати в държавната хазна?

Възстановяването на финансовата стабилност на държавата ще изисква замразяване на доходите на големи групи от населението в момент, когато инфлацията ги изяжда. Такива жертви могат да се поискат от хората, ако те виждат, че ограниченията важат за всички, ако възстановим усещането за справедливост в обществото. В противен случай реакцията може да бъде социално недоволство и бунт срещу системата. Отчайваща перспектива, нали?

Ясно е, че успешната борба с корупцията става основа за оздравяване на финансите на държавата и в пряк, и в косвен смисъл. Нищо чудно затягането на кранчето пред източването на публичните ресурси да икономиса повече пари на бюджета от раздадените за увеличение на пенсиите през последните две години. Правосъдната реформа не може да остане само занимание за мастити юристи в мрачни кабинети. Тя е една от най-важните задачи пред обществото ни. Липсата на правосъдие не само разрушава морала на обществото. Безнаказаността на злоупотребите и кражбите бърка пряко в джобовете на всички нас. Тя прави неприемлива за мнозинството граждани всяка разумна от икономическа гледна точка реформа. Без повече социална справедливост икономическата ефективност ще остане химера, а след време пак ще се питаме: Защо въпреки уж щедрото раздаване на пари останахме най-бедните в Европа?

Валентин Съйков,

Председател на „Гражданска инициатива България 2050“


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    18 3 Отговор
    Има само Кражбалък и Слугинаж на територията! Друго няма и няма да има. Приключихме Вчера! Аре са Война за десерт в Геноцида. Нани нани!
  • 2 Главното

    27 1 Отговор
    А кога най- накрая ще промените данъчната политика? Къде по света има плосък данък? Той облагодетелства всички с големи пари и доходи, с големи заплати. Защо в нито една богата държава няма плосък данък? Защо големите фирми не плащат данъци? Ето, и днес го казаха по телевизията.
  • 3 безпартиен

    19 0 Отговор
    Кражби има-крадци няма!Корупция има-корумпирани няма!И така вече 33 и половина години!А дали имаме разследващи органи?Дали имаме съдебна система?Защо не вземем да препишем законите на една нормална държава след като не можем сами да си съставим свои?
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 рфагжф

    19 1 Отговор
    ГЕРБ крадците раздаваха ин хаус милиарди, крадоха от където могат и колкото могат. За 12 г. 16 милиарда за земеделие ги няма а и земеделие няма. А некадърниците от Демократична България и ПП заедно с ГЕРБ милиард дадоха за фашистите в Украина. Раздават парите ни и после почват да викат че трябва да затягаме коланите и да не ни вдигат доходите за да крадат пак. До кога ще гласувате за тези айдуци? До кога ще ги търпите? От 33 г. само колани затягаме а те си пълнят чекмеджетата. До кога?
  • 6 Българин

    18 0 Отговор
    Значи у нас все още е пълно с работещи на под минималната заплата. Схемите са какви ли не, от това да ги регистрират като ЕТ и подизпълнител, та до напълно сенчести. То по принцип с ниска квалификация няма как да имаш висока заплата никъде по света, ама това е друга тема.
    В същото време се трича всяка малка фирмичка от НАП - само една декларацийка да забавиш и те чакълят с глоба. Имат ли да ти връщат законно ДДС - ще те разкатаят от проверки.
    А през това време фирмите на знаковите групировки и мафиози си точат ДДС с фиктивни сделки и фактури, правят всякакви счетоводни мушангии и не плащат данъци, с което ощетяват държавата с милиони. Значи НАП може да глоби бабата на пазара, дето продавала без касов апарат, ама това Лукойл или Черепа да платят данъци, забрави...
    Прогресивен данък с необлагаем минимун, закон за фалит на физическите лица са най-важните, за да могат най-пострадалите финансово да си поемат малко дъх.
    ДДС да се разкара и да се върне данъка оборот - това директно ще пресече всичките кухи фирми и фиктивни продажби и ще намали посредниците на всяка стока, с което ще паднат и надценките.
    Има ли воля за това? Няма. А ние търпим да ни стрижат, ама те вече режат до кокала...
  • 7 Колония БГ

    22 1 Отговор
    я, тук "случайно" са пропуснали да назоват главните виновници за Кражбите и корупцията :

    милиарди изтекоха от страната заради сащ
    - милиарди за хартиени самолети
    - милиарди за оръжие в Украйна
    - милиарди загуби заради скъсването с руския газ
    - милиарди загуби от кражбата на българското злато
    - милиарди загуби от спирането на Южен поток и Белене

    ..само който е учил у Харвард, нЕма а се сети, че така ше фалира държавата..
  • 8 адаша

    16 0 Отговор
    Чудомир има разказ- "И я че изокам некой ден". Трайкаме си до пенсия. Шубето е голям страх. Овчици сме.
  • 9 Кирчококорчовците

    10 4 Отговор
    Са най корумпирани и крадливи измамници национални предатели
  • 10 Хора този убива

    13 0 Отговор
    Абе какъв е този Франкенщайн за Главен Прокурор, използва цели банди от мутри, роми и полицаи за смачкване на хора, то и през Инквизицията не е било!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Орежете

    9 0 Отговор
    Докторите, строителите ... всички хрантутеници които чакат само да държаната. Заплата от над 1.5 милиона от държавата за шеф на болница си е чиста кражба. За строителите и некачествената им работа изобщо има ли какво да се коментира. Също плоския данък в доста държави го махнаха, крайно време е и това да стане в България. Тия харчове като договори за Ф-16 които няма да пристигнат с години, изграждане на атомни реактори от Американците – които ще струват над 50-60 милиарда ... също трябва да се преразгледат.
  • 13 Алекс

    4 0 Отговор
    Само празни приказки,трябва да се действа радикално като при Сталин,или като в Китай.
    За корупция и кражби в особено големи размери Разстрел!!!
    За сведение в Беларус има смъртно наказание което има възпиращ ефект!!!!
  • 14 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    Всичко написано може и да е вярно, НО имаме си Прокуратура , която бди и зорко пази държавния интерес ......нали така господа юристи !?