Last news in Fakti

21 Март, 2023 19:00 3 891 16

Безскрупулни наркобанди превземат вече и Германия?

  • наркотици-
  • германия-
  • дрога-
  • полиция-
  • кокаин-
  • бремен-
  • хамбург-
  • наркобанди

В Бремен и Хамбург конфискуват все повече кокаин

Безскрупулни наркобанди превземат вече и Германия? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Мафията се е установила трайно в Бремерхафен, става ясно от думите на Клаудия Шилинг, началничка на пристанищата във федерална провинция Бремен. Пред германската обществено-правна медия АРД тя разказва, че съмнителни лица редовно карат работниците на второто по големина морско пристанище в Германия да прикриват товари с наркотици. Има информации и за случаи, в които работниците са били заплашвани и изнудвани, обяснява АРД.

Изместване на наркотрафика от Белгия към Германия?

Служителите на митницата в Хамбург съобщават, че само през 2021 година са конфискували 19 тона кокаин. В сравнение със 110-те тона кокаин, конфискувани от белгийските власти в Антверпен през миналата година, това не звучи впечатляващо. Факт е обаче, че наркомафията вече се насочва и към германските пристанища.

Примерът с най-голямото белгийско пристанище напомня и за цената, която общността се наложи да плати, след като градът се превърна в гореща точка за организираната престъпност. Белгийският министър на правосъдието Венсан ван Кикенборн разказва, че престъпниците вече заплашват съдии, прокурори и собственици на спедиторски компании. Самият той живее с постоянна полицейска охрана след провален опит да бъде отвлечен, пише АРД. Дали нещо подобно очаква и Германия?

Венсан ван Кикенборн предполага, че трафикът на кокаин скоро ще се насочи по-засилено към Германия. Една от причините за това: властите в Белгия и Нидерландия вече използват нови технологии и обучават персонала си как най-ефективно да се противопоставят на действията на картелите. "Подобно на водата, кокаинът си проправя път там, където има най-малко съпротивление. Ние вече работим за подобряване на сигурността на пристанището в Антверпен и е възможно основните линии на доставките да се изместят към Хамбург или Бремерхафен", казва министърът пред АРД.

Местните власти са разтревожени

Икономическите власти в Хамбург не изключват разрастване на престъпните дейности, а властите в Бремен са направо разтревожени. В обща позиция до федералното министерство на финансите те се обръщат с молба за допълнителна подкрепа за митниците в Бремерхафен. "Трябва да положим повече усилия за засилване на сигурността - и то още сега, преди да се стигне до смъртни случаи", пише в писмото. В отговор министерството уточнява, че с митниците всичко е наред и не дава обещания за допълнителна подкрепа, посочва АРД.

Франк Букенхофер от полицейския синдикат не разбира реакцията на финансовото министерство. По думите му в Германия митниците трябва да се грижат за превенцията на трафика на наркотици, а те изобщо нямат капацитета да се справят с тази задача, обяснява германската обществено-правна медия.

С оглед на предизвикателствата, пред които са изправени германските пристанища с трафика на кокаин, митниците нямат нито достатъчно служители, нито нужното техническо оборудване. "Митниците трябва спешно да станат по-ефективни, ако искаме да успеем да се противопоставим на работата на картелите", казва Букенхофер пред АРД.

"Европа е все по-желан пазар за кокаин"

Според последния доклад на Службата по наркотиците и престъпността към ООН, пристанищата по Северно море вече са най-важните хъбове за внос на кокаин към Западна Европа. Социоложката Зора Хаузер коментира пред АРД, че Европа се превръща във все по-желан пазар за наркотрафикантите от Латинска Америка. Една от причините за това е, че в Европа се консумира повече кокаин от преди.

Освен това обаче много от трафикантите смятат, че рисковете при прекарване на наркотици към Европа са по-малко, отколкото в САЩ. Много често дори не им се налага да напускат своята страна, пише АРД. Достатъчно е просто да имат надеждни европейски партньори, а те не са малко. "Често става дума за местни престъпни групи, които разполагат с нужните връзки и методи да привличат работниците на пристанищата на своя страна", обяснява Хаузер пред германската медия.

Автор: Себастиан Манц


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бременхафен(до Хамбург)

    40 1 Отговор
    Всичкото РезаноКафяво е именно Там
  • 2 Сатана Z

    48 4 Отговор
    Снабдяват се директно от Рамщайн.А Германия е окупирана страна и ще стане втори Афганистан в Европа.
  • 3 ппппп

    32 3 Отговор
    Бхяме си самодостатъчни, защо й беше на Русия да свали този прекрасен строй !!?? Трябваше само да отпуснат частната собсъвеност търговийки между 2 милиарда и половина хора в нашия блок! Но за съжаление руснаците се подведоха по лъжите и обещанията на евреите

    Коментиран от #5

  • 4 адаша

    36 2 Отговор
    В такъв случай, щом не могат да си опазят границите, трябва да се изключат от Шенген. Защото ние по тая точка... такова ... нали...
  • 5 Горбачов

    17 0 Отговор

    До коментар #3 от "ппппп":

    То аз какъв мислиш, че бях?
  • 6 ТаУмВзе

    32 1 Отговор
    Германистан си забучи Халифат, аре са на пачангата! Мулти култи а.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Целият свят е

    30 0 Отговор
    пред тотален разпад.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Пич

    26 1 Отговор
    Ами , германците да спретнат един протест със спринцовки , и да крещят - И аз съм наркоман !!! Те се научиха така да решават нещата !!!
  • 11 Реалист

    19 2 Отговор
    За зеленото човече в Киев да има достатъчно ,че ще изпуши съвсем.
  • 12 То това “вече”

    17 0 Отговор
    е от 30 години, те сега ли стоплят?
  • 13 В България е още по лошо

    10 3 Отговор
    Там държавата бързо ще се оправи с тях.

    А тук остават не наказани
  • 14 Евроатлантик

    12 1 Отговор
    Досега бяха скрупулни наркобанди, вече дойдоха безскрупулните. Урсулата колко скрупула и струваше да ни заключи по къщи и да въведе нечовешкият зелен сегрегат и на бучи хората с експериментали вакси неминали клиничните изпитания? Ся да се друсат, те повечето вече са с по две три дози...
  • 15 Киро Брейка

    8 0 Отговор
    Ей, яз от кога ви разпрявам, че всички тийнеджъри друсат яко кока, амфети, квот намерят.
  • 16 Мухарем

    4 0 Отговор
    Осман бабаит и анадолски рокер прекъсвач. BOSS- Данте, брат на Санде- Версачето от Арчар.