Last news in Fakti

22 Март, 2023 13:21 3 263 42

Колко голям е бизнесът с въглеродни емисии? Радостина Славкова пред ФАКТИ

  • радостина-
  • славкова-
  • за земята-
  • търговия-
  • емисии-
  • въглеродни-
  • тецове-
  • проверка-
  • прокуратура

Основният извод в нашия доклад е, че с технически способи са „спестени“ 2 милиона тона емисии, казва експертът

Колко голям е бизнесът с въглеродни емисии? Радостина Славкова пред ФАКТИ - 1
Снимка: Иван Дончев
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Парите от продажбата на квотите на въглеродни емисии трябва да се използват за трансформация на икономиката. Такива са целите на ЕС. Според експертите в индустриалния сектор има възможност да се финансират мерки за намаляване на въглеродните емисии и то именно от тяхната продажба. Европейската прокуратура започна проверка на няколко дружества у нас... Колко голям е бизнесът с въглеродни емисии? Пред ФАКТИ говори Радостина Славкова от климатичната организация „За земята“.

- Г-жо Славкова, Европейската прокуратура (ЕП) съобщи преди дни, че разследва в България злоупотреба с търговията на емисии парникови газове. Какво ни липсва, за да си го знаем ние, а пак някой трябва да ни го казва?
- От лятото на 2021 година у нас има съмнения за злоупотреби с търговията с емисии от страна на въглищни централи и тецове. По темата излезе материал на разследващ сайт, в който участваха и международни журналисти. В обхвата на това разследване бяха разгледани две централи от т.н. кръг „Ковачки“ - ТЕЦ „Бобов дол“ и ТЕЦ „Брикел“. Сега европейската прокуратура разглежда общо 9 централи, а по темата и ние - от "За земята", направихме свое проучване, което разглежда пет централи от този кръг за пет години назад.
Може да се каже, че европейското разследване от 2021 г. беше нещо като вдъхновение да задълбаем малко по-дълбоко в темата, за да разгледаме и други централи и да видим какво се случва с тях. Отне ни няколко месеца работа, за да проверим точно публичната информация в Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) и КЕВР, да видим и сравним какво пише в комплексните разрешителни на инсталациите. Така установихме, че има разминаване в подаваните данни. Изводът в нашия доклад е, че с технически способи са „спестени“ почти 2 милиона тона въглеродни емисии. Бизнесът с емисии е много голям.

Това означава щета от почти 75 милиона евро за европейския бюджет.

Но също има и щета за българския бюджет от нереализирани инвестиции в областта на климата. Оказва се, че така ЕС, но и страната ни, получава по-малко средства за климатични дейности. Търговията с емисии е от 2005 година и тя е един от инструментите на Европейския съюз за намаляване на въглеродните емисии и постигане на климатична неутралност до 2050 година. Заради енергоемкостта си големите горивни инсталации от областта на енергетиката, както и от други индустриални сектори, се задължават да плащат т.н. „временна компенсация към обществото“ за причиненото от тяхната дейност замърсяване и отделяне на парникови емисии в атмосферата. Въпросните пари от емисиите се търгуват на своеобразна борса за въглеродни квоти и затова е много важно какви са реалните изчислени от операторите емисии. На тази база всяка година се определя едно количество безплатни въглеродни квоти за държавите в ЕС. Респективно, държавите разпределят тези квоти към своите енергоемки предприятия. Когато тези предприятия нахвърлят тези безплатни квоти, те са задължени да купуват от борсата квоти, за да продължат своята дейност. Принципът е, че плаща този, които цапа, който отделя повече въглеродни емисии. Тези предприятия купуват въглеродни квоти от други предприятия, които успяват да реализират енергоспестяващи и модернизационни мерки и така отделят по-малко количество вредни емисии.

- Как се модернизират нашите предприятия в сектор енергетика. Вашите наблюдения какви са…
- От това, което сме наблюдавали, не бих казала, че разглежданите в доклада предприятия от кръга „Ковачки“ се модернизират. Това е един от продължаващите проблеми, който най-ясно се усеща от местното население в Големо село до Бобов дол, Гълъбово, Раднево и т.н.

Хората в тези населени места ежедневно живеят с това замърсяване.

Тук говорим или в посока на изгарянето на неразрешени горива, спрямо комплексното разрешително на инсталацията, или пък неразрешени количества от тези горива. Това е един от използваните начини, за да се намалят декларираните емисии. Например, някои инсталации декларират, че са използвали по-големи количества биомаса в изгаряното от тях твърдо гориво от отпадъци, което е нереалистично, ако го сравним с други български инсталации, в които се използва същото гориво. Друг технически способ е да се декларират по-ниски емисионни фактори, по които се изчислява замърсяването. Но като сравним декларираните емисионни фактори на петте централи с международните стандарти и спрямо други български площадки като американските ТЕЦ-ове, използващи същото гориво тук, се вижда, че първите са прекалено ниски - което води до докладването на много по-ниски от реалните емисии.

- Когато се направи сравнение, се появява разлика - за едно и също количество имаме различно подадени данни като емисии. Така да разбираме нещата …
- Точно така. Основната разлика установихме на база по-високите количества гориво и емисии, които се виждат в докладите, изпратени до КЕВР, защото на база тези доклади се изчислява цената на електро и топлоенергията, а тези данни не отговарят на данните, които се подават към структурите на Министерството на околната среда. А на тяхна база пък се определят дължимите количества въглеродни квоти. Един от изводите на доклада ни е, че явно институциите не комуникират добре помежду си. Защото някак не забелязват тези несъответствия. Целите на нашия доклад бяха да сигнализираме обществеността и органите, за да могат да се предприемат коригиращи действия. Тук по-голяма отговорност имат Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) и Българската служба по акредитация, защото тя акредитира т.н. верификационни дружества. Това са фирми, които потвърждават документите на дружествата и така ги узаконяват. С това фирмите гарантират, че данните, които подават операторите, са точни. Ние обаче имаме сериозни съмнения за свързаност на тези фирми с енергийните дружества. На една от фирмите в разглеждания период не е била известна собствеността, след като се направи справка в Търговския регистър. А реално тези фирми се доверяват на подаваните данните от собствените лаборатории на дружествата. Това е друг пример за конфликт на интереси, който не би трябвало да се случва.

- Ако се докаже голяма щета от Европейската прокуратура, какво ще последва…
- Досега не е имало скандал с такъв мащаб в рамките на европейската схема за търговия с емисии и ми е трудно да кажа какви биха били последствията. Със сигурност ще има репутационна щета върху България и други държави от ЕС биха избягвали да търгуват с нас, отново ще получаваме по-малко средства в бюджета. Може би има и риск за следващи периоди да се намали количеството безплатни квоти за България, което би ощетило индустрията ни.
Отговорността по казуса е най-вече във верифициращите фирми и операторите на инсталациите, подали неверни данни. Но и немалко институции са допуснали това да се случва в периода 2017-2021 г.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Може ли да и црррръцна

    29 2 Отговор
    на Очилцатъ?
  • 2 очевидец

    5 1 Отговор
    Георги Миков, изпълнителен директор на ЕРМ Запад, пред ФАКТИ: Имаме стратегия за развитие на младите кадри
    Георги Миков, изпълнителен директор на ЕРМ Запад, пред ФАКТИ: Имаме стратегия за развитие на младите кадри ....................................ЗАЩО НЯМА КОМЕНТАРИ
  • 3 Пълни глупости !

    18 2 Отговор
    ======Изводът в нашия доклад е, че с технически способи са „спестени“ почти 2 милиона тона въглеродни емисии.
    Това означава щета от почти 75 милиона евро за европейския бюджет. ========
  • 4 Пълни глупости !

    32 1 Отговор
    А американците колко са платили ?

    Коментиран от #11, #41

  • 5 Знайко

    44 0 Отговор
    Въглеродният емисии са брюкселска далавера на евро корупционери. Която се плаща от обикновените европейци и от която печели корумпирани европейска върхушка.

    Защо няма въглеродния емисии и акцизи за самолетите и луксозните яхти? Така както има въглеродни емисии за електроенергията за бита и бизнеса и както има акциз за автомобилните горива.
  • 6 Псевдоним

    29 0 Отговор
    ЕС внасят боклук за изгаряне, нашите шанаджии го пускат в тецовете и държавата плаща сметката накрая. Г-жа Сливкова със сигурност ги знае тези неща.
  • 7 Бамбука

    6 2 Отговор
    Благодарение на нашите корумпирани политици, живеем в 18 век. Има научни методи за улавяне и транспортиране на въглеродните емисии в дълбоководните пластове на Черно море, които изместват хидратите и т.н.
  • 8 Буенос Айрес

    12 0 Отговор
    Търговийката с чист въздух накрая винаги излиза през носа, и през други места.
  • 9 Ахаааа ... тъй

    8 0 Отговор
    Сега и Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) и Българската служба по акредитация, изказаха виновни, защото ги акредитирали........ т.н. Да вземат да ги затворят направо а?
  • 10 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    18 0 Отговор
    ТЕА ще ни сложат и пърдомери,
    та да си плащаме и за бобени емисии❗❗❗
  • 11 Америка за България , е България за Амер

    19 0 Отговор

    До коментар #4 от "Пълни глупости !":

    В приватизационните им договори има и още една интересна клауза, на която обаче се обръща малко внимание. Разходите за вредните емисии на двата ТЕЦ-а се покриват изцяло от НЕК. Двете американски централи и българското правителство са се разбрали преди 20 години тези разходи да бъдат за сметка на енергийната компания.
  • 12 Сатана Z

    28 1 Отговор
    Въглеродните емисии са като западните ценности.Всеки говори за тях,но никой не ги е виждал или почуствал.И за двете химери плащаме скъпо и прескъпо.Данък живот.

    Z

    Коментиран от #18

  • 13 Tвърдото гориво,

    12 2 Отговор
    получено от отпадъци, познато още като модифицирано гориво или RDF (Refuse Derived Fuel), се получава чрез раздробяване и дехидратиране на твърди битови отпадъци. Според Парижкото споразумение при изгаряне на такова гориво се смята, че няма въглеродни емисии, тъй като ако са депонирани тези отпадъци биха изгнили с отделяне на метан или самозапалили с отделянето на СО2.
    Ковачки точно такова гориво използва и затова не иска да плаща за емисии, а тях всъщност ги има и тровят хората.
  • 14 Прилича

    10 0 Отговор
    на клоун !
  • 15 Дааааааа, за тва иде реч!

    22 1 Отговор
    Разходите за вредните емисии на двата американски ТЕЦ-а се покриват изцяло от НЕК. ! Тоест от бюджета на България!
  • 16 социален институт

    19 0 Отговор
    Клатят ви със такива безумия и ви гледат сеира. Обаче шоуто не е уникално. Откакто има цивилизация , има прецакани и тарикати.
  • 17 Тва дете

    7 0 Отговор
    Радостина Славкова много ларж го дава нещо
  • 18 За сметка

    1 14 Отговор

    До коментар #12 от "Сатана Z":

    на това цял свят се сблъсква ежедневно с руските ценности доста осезателно.
  • 19 Този велик "нашия доклад"

    6 1 Отговор
    Кой го финансира а?
  • 20 Ъхъ виц....

    11 1 Отговор
    квоти за въглеродни емисии във войната на САЩ и НАТО срещу Русия има ли ?

    Коментиран от #42

  • 21 Вярно е на 100%

    10 0 Отговор
    Разходите за вредните емисии на двата американски ТЕЦ-а се покриват изцяло от НЕК. ! Тоест от бюджета на България!
  • 22 абг

    11 0 Отговор
    Щом го въртят Ротшилд трябва да е доста голям бизнес, всеки един гражданин на света им дава параи за въглеродни емисиѝ, и всичко е само и единствено заради продажните политици.
  • 23 Само с глупости

    13 0 Отговор
    се занимават тия. 15% от земната суша е подходяща за залесяване, а цената на една фиданка е 3$ при голям проект. Ето това да направят или поне да започнат. У нас се говори само за сечене, но никой не задължава тия фирми да залесят поне такава площ която са изсекли. Изчислено е, че отделения кислород и погълнатия СО2 дори при по-малки площи ще спре увеличаването на СО2 във въздуха на планетата.

    Коментиран от #29

  • 24 Ква е тая подлога?

    8 0 Отговор
    В главата е като японски карбуратор.
  • 25 Донки Хот и Сан Чопанса

    8 1 Отговор
    Айдееее още един "експерт"😄😄😄😄
    Откъде ги копаете тези безполезници?
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Едно

    7 0 Отговор
    20 годишно дърво тежи около 2т. и съдържа в себе си 1 тон въглерод, получен от 2,7 тона СО2. Садете дървета госпожо Славкова, ама по-сладко по конференции в Брюксел нали?
  • 28 Има няколко

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "СталиН":

    несполучливи опита - египетския фараон, Навуходоносор и преди 80-90 години.
  • 29 Край

    5 0 Отговор

    До коментар #23 от "Само с глупости":

    Само да ти обясня. Въглеродите които сега вадим от земята и горим /въглищата/ са растенията, които са живели на земята милиард години. И 100 планети като земята да залесиш плътно пак не можеш да събереш този въглерод. Так че със залесяване няма да стане. Единствената смислена еко енергетика в момента е ядрената. Нито слънце нито вятър могат да набавят нуждите ни от енергия.

    Коментиран от #37

  • 30 Стар Тъп

    5 0 Отговор
    Че от кога на мошеничеството му се вика "технически способ" ?
  • 31 Иван Вазов

    7 0 Отговор
    Въпрос: Колко голям е бизнесът с въглеродни емисии?
    .
    Отговор: Точно толкова голям, колкото го е направила Европейската Комисия.
  • 32 Я Я Я Я ДА

    0 0 Отговор
    ДОЛО ЧЕРВЕНИТЕ ФАНЕЛИ И ЧЕРВЕНИТЕ ОЧИЛА - ГРОБ ...............................................................
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Я Я Я Я ДА

    0 0 Отговор
    НЯМАШ ХУБАВО ИЗЛЪЧВАНЕ .......................................................................НЕ СИ СИМПАТИЧНА ................................................................................................................................................................................
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Я Я Я Я ДА

    0 0 Отговор
    ГЪЛЪБ ГОНЕВ БЕЗ ГАЩИ / НЕГРАМОТЕН И НЕЩАСТЕН / ПОСТАВЕН ДА ЛЪЖЕ ХОРАТА ПО ТЕЛЕВИЗИЯТА ----------------------------------------------------УБИЕЦ .............НА МЕЧТИ ...................................
  • 37 Май не си

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "Край":

    много наясно. Да, расли са милиард години, но далеч не всички въглища са добити и изгорени, също и за нефта, има въглища за поне 2-3 хиляди години. Ядрената енергия е единствената енергия с източник извън Слънцето и далеч не е неизчерпаема, запаси има за 200-300 години освен това е невъзобновяема. Бъдещето е във ВЕИ - солари, вятър, водна енергия ВЕЦ и ПАВЕЦ. Тяхната енергия идва от Слънцето и не нагрява допълнително планетата както ядрената и не дай Боже термоядрената. ВЕИ са и дървата "смукали" също слънчева енергия 20г., а сега са в камината. Фиданките които посадиш ще топлят някого след 20г.
  • 38 Макробиолог

    2 0 Отговор
    Схемата е проста---традиционните енерго производители плащат на перките и соларите като повода е измисления проблем с СО2....последния е част от естествения кръговрат в природата.....Рокфелеровата фамилия е забила стотици хиляди перки в полупустините на САЩ и прави пачки....там вали дъжд доста редовно но почвата е солена/бивше дъно на море/ и растителността е доста пършива.Ако толкова бяха загрижени за СО2,вместо гмо компаниите им да тровят населението с продуктите си,или да ъпгрейдват вируси,да бяха култивирани и модифицирани дървесни видове и храсти и да ги бяха залесени тия полупустини.....Замърсяване има и то е проблем ,но не с въглеродния двуокис.
  • 39 КРОКОДИЛА

    0 0 Отговор
    ДОЛО ИЗЧАДИЕТО РАДЕВ - УНИЩОЖЕТЕ ГО ...........................................................................................
  • 40 Я Я Я Я ДА

    0 0 Отговор
    ГЪЛЪБ НЕГРАМОТЕН - ИЗМАМНИК - ЩЕ СИ ПЛАТИ НЯКОЙ ДЕН - ЗНАЕМ МУ - КООРДИНАТИТЕ НАКЪДЕ СЕ ПРЕДВИЖВА - СЛЕД ИЗРЕЧЕНИТЕ ЛЪЖИ - И КЪДЕ СЕ ПРЕПИТАВА ГО ЗНАЕМ .......................................................................................................................................................................................
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 555555

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "Ъхъ виц....":

    Нали знаеш че рисийката нахлу в Украйна, и не ми излизай с елементарната руска пропаганда ,че Путин освободителя гони фашисти из Украйна.