Last news in Fakti

31 Март, 2023 16:00 1 289 49

На 2 април българите имат съвсем ясен избор

  • румен радев-
  • герб-
  • бойко борисов-
  • корнелия нинова-
  • продължаваме промяната

С гласа си хората - и особено колебаещите се - наистина могат да разместят драматично електоралните пасианси, които социолозите подреждат

На 2 април българите имат съвсем ясен избор - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Има голям смисъл да се гласува на 2 април. Този път българите имат съвсем ясен избор - България може да бъде тласната в по-добра посока и в по-сигурна евроатлантическа орбита. Какви са възможните компромисни варианти?

Коментар от Даниел Смилов:

Има голям смисъл да се гласува на 2 април. С гласа си хората - и особено колебаещите се - наистина могат да разместят драматично електоралните пасианси, които социолозите подреждат. С малко усилие България може да бъде тласната в по-добра посока и в по-сигурна евроатлантическа орбита. Както за съжаление и обратното - ако пасивността надделее. Пасивността би донесла само проблеми - и необходимост от много големи компромиси с базови за всяка европейска демокрация ценности при съставянето на правителство.

Непрекъснатото внушаване, че партиите трябва да са готови на компромиси, за да има управление, е разбираемо след четири неуспешни парламентарни вота. Но то е и опасно, защото не прави разлика между малки и големи, възможни и невъзможни, прилични и неприлични компромиси. Затова е редно преди петия парламентарен вот да се направи една категоризация на вариантите за договаряне на компромис. Така хората ще могат да направят по-информиран избор.

Възможните компромисни варианти за правителство

Вероятните следизборни компромиси теоретично са от два типа. Първо, за да има управление, може да се наложи във властта да участва по един или друг начин партия с корупционен багаж, каквито са ГЕРБ и ДПС в очите на мнозинството от българите: списъкът "Магнитски" добавя и външно потвърждение на тези вътрешни политически нагласи. Втори тип компромис е включването във властта на партии, които са геополитически проблемни - уж "миротворци", които не искат да се помага на жертвата на агресия Украйна. БСП е в тази категория, макар че саботажът ѝ за изпращането на помощи понякога е само вербален. (Има и един трети радикален "компромис" - включването на "Възраждане" във възможно управление, но това би променило цялостната геополитическа ориентация на България и поради това е изключено.)

Възможните по-реалистични компромисни варианти за правителство, според социологическите прогнози, са следните:

1. Правителство на ПП-ДБ с парламентарна подкрепа от ГЕРБ-СДС (и евентуално други партии): Доброто на този вариант е, че страната няма да бъде управлявана от хора, номинирани от партии с корупционна репутация, нито ще зависи от пишман "миротворчески" гласове. Но пък и темата със съдебната реформа и корупцията няма да бъде придвижена много напред. Ясно е, че мнозинство, сформирано с ГЕРБ, няма как да произведе съдебни органи, които адекватно да разследват скандалите около тази партия и лидера ѝ. Все пак едно такова управление едва ли ще възпроизведе схемите на модела "Борисов", което само по себе си ще е някакъв антикорупционен бонус за страната. За да се реализира този вариант, хората трябва да дадат отчетлива преднина на ПП-ДБ пред конкурентите им от ГЕРБ-СДС;

2. Коалиционно правителство ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС: Разликата тук е, че част от министрите ще са номинирани от партия с корупционна репутация. Близостта на партии с корупционна репутация до публичен ресурс ще е по-голяма. Този вариант не е много вероятен и се отхвърля от ПП-ДБ, но той очевидно ще е предпочитан от ГЕРБ и те ще го използват поне като преговорна стратегия. Едно електорално по-добро представяне на ГЕРБ би им дало аргументи да настояват за този вариант;

3. Правителство на ГЕРБ-СДС с широка парламентарна подкрепа: Това е вариант на правителство от типа "Габровски". Ако гласовете за него дойдат и от БСП, то ще съчетава и корупционния, и геополитическия компромис. Този вариант би могъл да се реализира при по-изразено водачество на ГЕРБ в резултата от 2 април;

4. Правителство на коалиция ГЕРБ-ДПС-БСП: Тук геополитическият компромис и корупционният компромис биха били в апогея си. Затова тази версия не е много възможна и ГЕРБ съзнателно бягат от нея. Но все пак не бива да се забравя, че в края на миналия парламент тази възможност беше обсъждана като перспективна, така че не може да бъде изключена.

Тежестта на компромисите и рошавата гарга

Този бърз преглед на вариантите показва, че тежестта на компромисите нараства сериозно от 1 към 4 - тоест, някои от вариантите изискват по-ограничени компромиси от други. Вариант 4 може да бъде описан и с поговорката "ако ще е гарга, да е рошава".

Колкото по-драматична и кризисна е политическата ситуация обаче, толкова по-големи компромиси може да изглеждат оправдани в очите на публиката - и толкова по-рошави гарги хората могат да преглътнат. Затова видяхме, че голяма част от отминаващата кампания беше насочена към генерирането на страхове от предстояща катастрофа. Финансовият министър стана шампион по темата, като почти обяви фалита на страната, та след това трябваше да обяснява, че ситуацията е точно обратната.

"Възраждане" са естествен генератор на апокалиптични картини: при толкова грозна и рошава гарга, наистина нищо по-малко от метеорита, избил динозаврите, не би убедило българите да я допуснат във властта.

Апокалиптизмът на "Възраждане" обаче създава нагласи, които са изгодни за ГЕРБ и ДПС - така те стават далеч по-приемливи като властови партньори на такъв драматичен фон. В крайна сметка една корупционна репутация може да бъде преглътната с всичката ѝ перушина, когато астероидът на геополитическата преориентация лети срещу тебе. По някаква причина Корнелия Нинова не разбира тази проста небесна механика и се опитва да подражава максимално на "Възраждане" чрез антиджендърски референдуми и други изцепки. С тези ходове тя се лишава от възможността да изглежда по-приемливата, умерена алтернатива и всъщност спирачка на "Възраждане", в каквато роля ГЕРБ и ДПС се наместват.

***

На изборите на 2 април българите имат доста ясен избор и резултатът зависи само и единствено от тях. Рядко демокрации попадат в такава позиция, при която сравнително малки електорални размествания могат да имат голямо политическо значение. Двете стратегически задачи пред страната - запазването на евроатлантическата ѝ орбита със задълбочаване на интеграцията в ЕС и справянето с корупцията - могат да бъдат придвижени напред заедно, без много тежки компромиси в едната или другата посока. Хората може обаче да изберат и рошава гарга: България е все пак свободна държава.

Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    41 19 Отговор
    Възраждане е изборът на българите
  • 2 Разбира се , че е ясен !

    38 16 Отговор
    Възраждане !!!

    Коментиран от #7, #39

  • 3 шегичка

    12 12 Отговор
    Колко неприятно точно тогава съм за гъби.
  • 4 Име

    11 4 Отговор
    Нямам доверие на никой - просто - не са организатори - да се каже - това и това и тогава и тогава.
  • 5 гост

    20 3 Отговор
    Смилов, и на тези избори НИЩО НОВО! СЪЩИТЕ ШАЙКИ МЕРЗАВЦИ, СЕ БОРЯТ ЗА ГЛАСОВЕТЕ НА ТЪЛПИТЕ ЛУМПЕНИ ЗА ДА ГИ ЛЪЖАТ И ГРАБЯТ !!! Поне близкия взор надежда не види !
  • 6 рашо дамаджанов

    24 8 Отговор
    Подмяната добре Ви плащат смеш.ици
  • 7 ВРЕМЕ НИ Е ЗА

    4 21 Отговор

    До коментар #2 от "Разбира се , че е ясен !":

    ИЗРАЖДАНЕ!!!

    Коментиран от #22

  • 8 ХАХАХА

    27 12 Отговор
    Съвсем ясен е изборът ,но дали ще го позволят е въпрос .Само ВЪЗРАЖДАНЕ!

    Коментиран от #13

  • 9 Майна

    17 7 Отговор
    Който не гласува все едно е дал гласа си за ,,евроатлантиците,, , елементарно е ...
    Няма закон при ниска избирателна активност да не се зачитат изборните резултати..
    Призоваващите ви да не гласувате за какво ви гласят?
    Нима са готови да ви повредят на Революция?
    Сериозно?
  • 10 ПП Козяк 16

    11 5 Отговор
    "Има избор" - от 1 до 21 все козяк 16 печели!
  • 11 На 2 април

    9 24 Отговор
    Да връчим на Копейката билет за Сибир!
    Да живее Европейска България!
  • 12 Ха ха ха

    24 5 Отговор
    Веле яко се притеснява от вьзраждане това е добре значи за тях трябва да дам глас
    Ясно е вече не се колебая
    Вчера ни метнаха кьорфишека , че били американска партия днес пишат обратното - кристалите не прощават

    Коментиран от #16

  • 13 И аз мислех да гласувам за Възраждане

    7 6 Отговор

    До коментар #8 от "ХАХАХА":

    Но щом казват,че няма да позволят се отказвам.
  • 14 Майна

    22 10 Отговор
    Знам,че резултатите ще бъдат манипулирани, но гласът ви дава шанс да не могат да ,,докарат,, процентите за съставяне на ,,евроатлантическо,, правителство
    Затова гласувайте..
    Единствения спасителен избор е Възраждане

    Коментиран от #17

  • 15 Ххххххх

    17 6 Отговор
    Прави са, че тези избори са важни - или отиваме на война или започваме да браним държавата и семействата ни. Друг избор няма.
  • 16 И кой се притеснява от Израждане

    4 19 Отговор

    До коментар #12 от "Ха ха ха":

    И варненският въшката?Я ни обясни.
  • 17 Щом ще бъдат манипулирани,

    4 16 Отговор

    До коментар #14 от "Майна":

    И аз като колегата няма да ходя да гласувам!Иначе мислех за Възраждане...
  • 18 често негласуващ

    2 20 Отговор
    Ако още малко ми натрапват Възраждане, ще отида да гласувам късно вечерта за ДБ (иначе съм ангажиран и нямам намерение да гласувам).

    Коментиран от #42

  • 19 Никой

    8 4 Отговор
    Гласувай за политическия труп Борисов.
  • 20 ИВАН

    23 1 Отговор
    Алооо данаилчо смиловчооо - не ни трябва евроатлантическата ти орбита, искаме си държавата, искаме НАРОДНА Република, искаме си горите, златото, въздуха и водата ... те са по ценни от напечатаните хартийки по които се лъжат всички.
  • 21 Зеле, зеле

    11 0 Отговор
    Пак подценявате способността за критично мислене, пак......
    Жал ми е за вас, а пък за смиловия, ич пък не ми е.......
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Българин

    19 3 Отговор
    33 години евроатлантизъм, наркомания и джендърия стигат!!! Време е за Възраждане!!!
  • 24 Централната избирателна комисия

    7 1 Отговор
    Публикува съобщение в преждите в което обяснява че резултатите от изборите са готови но ще ги публикува след втори април
  • 25 Майна

    12 1 Отговор
    Ако не гласувате ,гответе се за ПОВИКВАТЕЛНИ
    Орбан даде информация ,че Борисов и ПП,ДБ, са поели ,,паричен,, ангажимент..
    Тогава ще се СЪБУДИТЕ..
    Итези ,които ви призовават да не гласувате как ще ви помогнат..
    Тези ,,списвачи,, ли ще търсите,а?
    Не бъдете наивни..
  • 26 Последния Софиянец

    7 0 Отговор
    Като е гарга да е рошава е казал мъдрия български народ.
  • 27 Костадинов

    18 3 Отговор
    Е единственият политик който говори каквото мисли
    Той би бил много добър министър-председател на страната
  • 28 Тези които

    16 2 Отговор
    Иска да ядат бръмбари скакалци червей и глисти моля да гласуват за продължаваме подмяната

    Коментиран от #30, #36

  • 29 Без коментар

    4 0 Отговор

    До коментар #22 от "😂😂😂😂😂😂😂":

    Нали знаеш кои се хилят така - идиотите.
  • 30 Не си много наясно

    2 9 Отговор

    До коментар #28 от "Тези които":

    Че скакалците съдържат много висок процент протеини

    Коментиран от #31, #34

  • 31 Няма страшно

    6 3 Отговор

    До коментар #30 от "Не си много наясно":

    Това го кажи на пенсионерите сега като се позатопли малко да тръгнат по поляните и да лазят да събират скакалци ще се подпомогнат финансово по този начин

    Коментиран от #33

  • 32 Ееех

    9 2 Отговор
    И Марко Тотев е имал избор в чувала. България е в тупик и кой знае дали нашата древност ни прави вместо велики - износени, овехтели и оглупели. Ако социолозите не ни мамят и прогнозите са реални какво се случва? Простаци, хайдуци, шарлатани, откачалки и явни мошеници ни слагат въжето, а раята иска още и още от същото. Ама то в чувала май друго няма. Ех Марко!
  • 33 Големи сте умници

    9 0 Отговор

    До коментар #31 от "Няма страшно":

    Скакалците ясно а откъде ще събират глистите
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Анонимен

    14 1 Отговор
    Напълно съм съгласен, че изборът е ясен! Евроатлантически партии, тласкащи ни към военен конфликт, или Възраждане, категорично обявили се за неутралитет!
  • 36 След изборите

    11 1 Отговор

    До коментар #28 от "Тези които":

    В същите училища и избирателни секции избирателните комисии ще записват доброволци от продължаваме промяната които да заминат на фронта в украйна
  • 37 Не си много наясно

    3 0 Отговор

    До коментар #34 от "Хахаха":

    Фен съм на кокорче и на тулупа
  • 38 ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ...

    2 3 Отговор
    ДЕЖА ВЮ...
    ....НОН СТОП....☝
  • 39 КО КО РЕЧИ👂

    4 8 Отговор

    До коментар #2 от "Разбира се , че е ясен !":

    ВЪЗРАЖДАНЕ,
    ЗВЪННЕ ДРЪННЕ И УФЕЙКА
    КАТ..КУПЕЙКА😁😁😁
  • 40 Точен

    13 2 Отговор
    Не пращайте децата и внуците си на война - Изборът е ясен, само Възраждане е доброто на Българско.
  • 41 ьзцдса

    9 2 Отговор
    Всички българи да излизат и да гласуват и да изгоним крадците от ГЕРБ, ПП и ДБ, ДПС и БСП. Тези предатели за да слугуват на краварите подаряваха от парите на българите на бандера фашистите в Украйна, така че сега е момента да ги изгоним предателите мръсни. Не стига че ни крадат и лъжат ами и подаръци с нашите пари взеха да правят тези паразити. Сега шут.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Леля Гошо

    1 0 Отговор
    Изборът е ясен. РУК или Рук
  • 44 Иван

    5 0 Отговор
    Ако от изборите зависеше нещо, те щяха да бъдат забранени!
  • 45 Студопор

    5 1 Отговор
    Дойче зеле да си при казват каквото искат. Аз ще гласувам за ВЪЗРАЖДАНЕ!!
  • 46 Сатанизъм по Оруел

    3 1 Отговор
    Ясният избор на соросоида Смилов въобще не ме устройва - новите тунинговани социални инженери от Подмяната и Дай България въобще не ги дишам. Жендърията,сексуалното девиантство и антихристиянството ми миришат на агностически сатанизъм напълно в стила на Оруел.
  • 47 Перо

    4 0 Отговор
    Защо факти допуска в деня за размисъл, джендърската колегия с БГ екипа от DW да провеждат джендърска и соросистка пропаганда за ПП/ДБ към ДСБ?
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Ясен избор

    0 0 Отговор
    Ясен избор от десетилетия. Избор между мошеници и крадци и мошеници и крадци. Само тези, които ги избират си остават същите глупаци.