Last news in Fakti

22 Април, 2023 16:00 2 543 53

Крайно време е за редовно правителство. Има поне два начина

  • герб-
  • дб-
  • пп-
  • правителство-
  • бойко борисов-
  • румен радев-
  • даниел смилов-
  • възраждане

Ако България отиде на нови избори, то ще е заради решението основно на един човек - Бойко Борисов

Крайно време е за редовно правителство. Има поне два начина - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Даниел Смилов:

В новия парламент има поне две реални възможности за съставяне на правителство, наред с други по-малко вероятни варианти. Ако България отиде на нови избори, то ще е заради решението основно на един човек - лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Възможните варианти

Ако той иска да управлява с ПП-ДБ - нещо, което не е лесно обяснимо с оглед на множеството критики на ГЕРБ към тях, има вариант такова управление да бъде съставено с втория мандат. Вярно е, че правителството в този случай няма да бъде подбрано от ГЕРБ, но за сметка на това пък Борисов може да запази критична дистанция спрямо него. Едновременно с това едно такова правителство на малцинството ще зависи изцяло от неговата подкрепа. Не е ясно какво биха спечелили ПП-ДБ от едно такова управление - те ще консумират евентуални негативи от него и същевременно ще трябва да се обясняват защо си взаимодействат с ГЕРБ. Няма да има коалиция, но пък в парламентаризма е определящ съставът на управляващото мнозинство, а не етикетът на взаимодействието между партиите в него.

Ако Борисов не иска такъв вариант, а реши да поеме директно управленската отговорност на първата по големина парламентарна партия, той би могъл да опита съставянето на мнозинство зад "експертно" правителство от рода на проектокабинета "Габровски". Вярно е, че едно такова мнозинство ще включва БСП и ДПС, с които ГЕРБ не искат открито да се асоциират. Но пък такова мнозинство може да бъде оправдано с оглед на военната ситуация и други трудности пред страната. Основен препъни камък при съставянето на такова правителство биха били БСП, които трябва да проведат вътрешно-партийно допитване и вероятно ще настояват на позиция по отношение на Украйна, подобна на тази на позицията на Нинова в кабинета "Петков": на думи (и документи) нито един патрон няма да отива в Украйна, но на практика ще продължи да бъде точно обратното.

Друг риск пред този вариант е амбивалентността на БСП по отношение на еврото. По този въпрос, както и по други, правителственото мнозинство (ГЕРБ-ДПС-БСП) може да се разбере да не се разбира, а ГЕРБ и ДПС спокойно могат да разчитат на подкрепа от ПП-ДБ. Такава подкрепа вече им е обещана по отношение на над 30 законопроекта, които до голяма степен ще гарантират евроинтеграцията на страната и курса ѝ към еврозоната.

Всъщност и двата описани варианта изглеждат изгодни за Борисов и неговата партия - и ако някой от тях не се реализира, явно преценката ще е, че избори са още по-изгодни за ГЕРБ. И при двата варианта ГЕРБ би трябвало да направят компромиси, но е ясно, че и в следващи парламенти такива компромиси ще се налагат. А може да бъдат дори и по-тежки.

Позицията на ПП-ДБ

В позиционирането на ПП-ДБ в настоящата ситуация има едно съществено противоречие. От една страна те правилно искат да се дистанцират от ГЕРБ - дотолкова, доколкото ГЕРБ очевидно се стремят да реабилитират Борисов. В крайна сметка българското общество не е аквариум с рибки, които на две години забравят всичко и започват отначало.

Вярно е, че ГЕРБ успяха да се стабилизират електорално, но този факт не отменя политическата отговорност на Борисов за множеството корупционни скандали и практики: от даването на 500 млн. публични средства на Васил Божков (най-вероятно срещу подкупи) до очевидно компрометирания начин на строене на пътища без публични конкурси и последващ контрол. Докато няма поемане на отговорност от страна на ГЕРБ за тези проблеми, не е ясно как ПП-ДБ могат да се коалират с тях.

Същевременно обаче ПП-ДБ очевидно допускат такъв вариант: тяхно правителство на малцинството с подкрепа основно от ГЕРБ. Тук наистина се запазва по-голяма дистанция спрямо партията на Борисов, но взаимодействието с нея пак би било налице. Ако това е допустимо, възниква въпросът защо ПП-ДБ не са склонни да дадат възможност на ГЕРБ да състави малцинствено управление с ДПС (може би и ИТН), като просто излязат при гласуването на правителството в зала. Така те ще са в силната позиция правителството да зависи от тях, ще могат да поставят редица условия за политики и същевременно няма да са пряко отговорни за управлението.

Време е за поемане на политическа отговорност

Така или иначе изводът е, че в този парламент има множество възможности за съставяне на кабинет, които не биха били катастрофални за политическите партии - дори биха им донесли потенциални изгоди. С плашилото "Възраждане" също не бива да се злоупотребява. Вярно е, че това е антисистемна партия, която, ако дойде на власт, ще направи България да прилича на Русия, което ще я изкара от европейското семейство. Но също така е вярно, че нейните ресурси са основно в поведението на други политически играчи. Президентът Румен Радев легитимира много от политиките и реториката на "Възраждане". Евроатлантическият ГЕРБ е в неразбираемо приятелски отношения с най-отявлените путинофили в НС. Корнелия Нинова пък превърна БСП в ерзац "Възраждане". Ако всичко това се промени, ще се окаже, че "Възраждане" е това, което е - радикализирана, но маргинална политическа формация, която е удобна за другите в един или друг контекст.

България няма нужда от нови парламентарни избори. Тя нямаше нужда и от тези на 2-ри април. Време е за поемане на политическа отговорност и съставяне на редовно правителство. То няма да се хареса почти на никого, но пък, парадоксално, това може да се окаже ресурс за неговата стабилност: то ще е възможният баланс в една сложна, но далеч не безнадеждна ситуация.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    38 7 Отговор
    ай стига с тия правителства бе, имаме си служебно може да изкара още 10 години
  • 2 Бойко пак не успя

    31 13 Отговор
    Заради него 5ти път отиваме на избори. Просто ГЕРБ не искат и не могат да съставят правителство. За какво ги купиха изборите? Само за ППДБ говорят, нищо за тях самите. Сега данъците искали да вдигат да си покрият разходите за купуването на гласове - абсолютни лъжци. Пак ги изберете

    Коментиран от #49

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 А50

    14 14 Отговор
    Парламентарната форма е изчерпана. Да вървим към президентска
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Пацо Рабан

    20 5 Отговор
    Да, крайно време е, козяк почва да губи търпение и ще щракат магнити
  • 7 Град Симитли

    15 1 Отговор
    Стига с тоя Борисов, ве смиле даниелов!
    ..... Не изписваш вежди, а вадиш очи,
    своите включително!
  • 8 Иво

    15 9 Отговор
    Престъпната шайка на Радев ПП ДБ не трябва да получават достъп до управлението на държавата под никаква форма. Тепърва Гешев ще се занимава с тези престъпници, които фалираха България.

    Коментиран от #39

  • 9 обективен

    14 3 Отговор
    На престъпниците и мафиотите мястото им е само в затвора , но каскета ги пази зорко!!

    Коментиран от #19

  • 10 акад.Денков

    10 15 Отговор
    Правителство може да има с 2-рият мандат! Няма да приемем малцинствено правителство на ГРОБ-СДС.

    Коментиран от #17, #29, #50, #53

  • 11 Фашизма

    14 3 Отговор
    Иска власт на всяка цена! Трябва да се усвояват и диверсифицират едни евро 💶 проекти и каси!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 да де

    21 7 Отговор
    Хехе Баце се прави на Индже войвода след 12 години грабене тръгна с шарлатаните да спасява народ и държава.

    Коментиран от #51

  • 14 666

    16 9 Отговор
    Крайно време е да арестуват Кокорчовците заедно с Руди Гела да дават обяснения за фалита на държавата. Трябва да се сложи край на ОПГ то ПП ДБ.
  • 15 Само питам

    18 8 Отговор
    За какво ни е редовно правителство на ППДБ-ГЕРБ ? За да ни набутат директно във войната ли? Или първо ще приемат истанбулската конвенция? Боко ще е ли доволен внукът му да се прекръсти от Бойко на Мая ?
  • 16 Феликс Дж

    15 6 Отговор
    Някой го наричат "тиква", но следва да се премине на "шкембе". Браво на фотографа - барба ганиос в пълен план.
  • 17 666

    9 1 Отговор

    До коментар #10 от "акад.Денков":

    Май всички сте за ГРОБ не можете без него. ⚰️⚰️⚰️⚰️⚰️
  • 18 Българка

    13 10 Отговор
    Отговорност трябва да поемат от ГЕРБ не само защото ни облъчваха, че те са единствените, които майсторски решават кризи, не само защото с мушенгии спечелиха най-нечестните избори, в които съм участвала, но най-вече защото с техните грабежи на десетки милиарди, със съпорт на олигарски от мафията, агенти на ДС и сиви кардинали, превърнаха България в страна от третия свят. И сега е редно отговорността да е тяхна

    Коментиран от #28

  • 19 Пешо

    8 9 Отговор

    До коментар #9 от "обективен":

    И аз се чудя на Гешев че Василев и Кирето още са на свобода. Но нека първо Руди Гела и после останалите.
  • 20 Математик

    13 2 Отговор
    ГЕРБ + ППДБ = ППДБ + ГЕРБ = ЛЮБОВ. Дали младоженецът ще вземе булката или булката - младоженеца, все ще пием блага ракия. За избирателите на ,,промяната" е осигурена студена вода.
  • 21 Факти

    9 1 Отговор
    Точно нещата се по успокои ха и пак бат Бойкопеевски
  • 22 бай Даньо

    5 1 Отговор
    Велик ден ! Доживях да видя умно красиви да падат от облака, ей го на Смилов тупна на земята , смлял вече , готов на коалиционна политическа култура и да Бойко е виновен за 5ти избори тия дет ги чакаме да смелят за коалиционната култура - тц, ам чи как инак ....
  • 23 Абе

    3 0 Отговор
    Баце много наедрял, кмета на Симитли май не го пази и всичкото яйце в чорбата!
  • 24 дойче пропаганда , нацистка пропаганда

    12 0 Отговор
    Бандите ви от некадърници дето ни ги пробутвате и ние уж ги избираме ,не могат да ни бъдат правителство , доказаха го , га поникне нещо друго , до тогава духайте супата . Я го тоя на снимката дето му струпахте " партия " , любувайте му се .
  • 25 Момчил

    8 1 Отговор
    Има повече от два начина,но нито един не е в полза на България.
  • 26 Касапин

    8 0 Отговор
    ПОРЕДНАТА ЖЪЛТОПАВЕТНА НАГЛОСТ ТИЯ НЯМАТ НИ ЧЕСТ НИ СРАМ Е ТЕ ЗА ТОВА САМО ВЪЗРАЖДАНЕ ОЩЕ ОТ КЮЛЧЕТАТА КЪЩИТЕ НЕЗАКОННИТЕ ДЕЦА ПАЧКИТЕ МИЛИАРДИТЕ ЕДНО И СЪЩО КАТО ГНОЕН ЦИРЕЙ СА САМО ЦЕПЕНЕ МУ Е МАЙКАТА
  • 27 Джим Кери

    6 0 Отговор
    Крайно време е да се разкарат сегашните политици,за да имаме нормално правителство.Престъпно правителство не ни трябва.
  • 28 Алооооооо

    3 1 Отговор

    До коментар #18 от "Българка":

    МОЖЕ САМО АКО МНОГО ГИ ПОМОЛИТЕ С ДУПЕТАТА НАЗАД
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Бамбука

    5 0 Отговор
    Ама, много им се иска на Герб, ПП/ДБ да ги подкрепят. Изкараха от хастара, от небитието, всички на които са плащали, с които са делили баницата, някои от които откровени некадърници, други пълни неграмотници по подобие на вожда. Чудя се, как в партия с над половин милион избиратели, не се намери един с топки и да застане и да каже, че царя е гол ? За вожда нямам думи, щото един истински вожд трябва да застане и да каже ясно и членоразделно - като първа политическа сила, съставям кабинет, а той търчи из студията и само мрънка. Това ли ви е вожда, ръководил, управлявал 12 години и всички вие сте не дори безгласна дупка, а някакви остатъци от гражданско общество ? Ами, ако уте ви каже да се обесите, ще го направите ли ?
  • 31 Видин

    0 8 Отговор
    Заместник председателя на парламента Росица Кирова страхотен човек,умна ерудирана истински съвременен политик,Роси вярваме в теб.
  • 32 Стеф БГ

    8 2 Отговор
    На колонията България не е нужно правителство и народно събрание. Достатъчно е да се назначи за губернатор третият секретар или чистачката на посолството на САЩ! По този начин ще бъдат спестени милиони за ненужни разходи за избори и заплати на продажни депутати !!!
  • 33 карамфила

    3 1 Отговор
    Кой е този гърбав старец който слиза от тази лимузина???
  • 34 Продължаваме Порнографията

    8 2 Отговор
    Значи вторите не подкрепят правителство на първите, ама искат първите да подкрепят тяхно правителство.
    Гьонсурати, сър...
    А на другите избори с общ резултат зад ДПС...

    Коментиран от #40

  • 35 Кво Вадис

    1 0 Отговор
    На България и трябват сладкодумни теляци, които не стават за общаци в Германия
  • 36 Прецедент

    3 1 Отговор
    Гласувах за ПП,и получавам крадците от Гроб-мафията
  • 37 Бгг

    2 1 Отговор
    Няма страшно, ще се вземат щом краварският посланик се е заел, сватба ще има. Ако ППДБ не кандисат и пристанат на Баце, то Баце ще им пристане. Само гледайте как ще го отиграят, уж че не знаят кой вземат.
  • 38 Прав е

    2 0 Отговор
    Първия с фалшиви избори, втория - бой под колоните на министерството.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Гост

    3 2 Отговор

    До коментар #34 от "Продължаваме Порнографията":

    Че КОЙ разтури правителството на вторите бе гьосурат, а ? - сега първите с купените гласове се молят подкрепете ни ! Как беше - да ама не !
  • 41 Стив

    1 0 Отговор
    Чичо му на батьо Бойко Симеон от Мадрид пак го съветва сигурно да не прави правителство за да дойдат на следващите избори НДСВ
  • 42 Коста

    1 0 Отговор
    Крадецът от Мадрид Симеон отново иска власт и пари
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Матей преображенски

    0 0 Отговор
    Какво се мотаят тия тъ-па-ци,американците им наредиха да се вземат,брак по сметка.Истинското народно събрание започна да се събира при НДК,ПРИ ПРОТЕСТИТЕ СРЕЩУ ВОЙНАТА.То би могло да прерасне в революционен конвент,докато фашо-мафията не е въвела военно положение.НС и президентството трябва да се разтурят и да се избере народен президент,това е истинската демокрация,когато народа пряко си налага волята и желанията,пряко народовластие.Примери има много в Латинска Америка ,страни ,които са били безнадеждни колонии на сащ,по този начин се отървават и въвеждат своеобразен социализъм,управление в полза на народа.
  • 45 Емо

    1 1 Отговор
    Никой не иска ГЕРБ да управлява, нито да управлява заедно с тях. Обикновените хора искат ГЕРБ да бъде настанен при бай Ставри. За да се върне поне малко справедливостта на България. Да управляват искат само герберите, защото са алчни за пари, да продължат кражбите - за тях животът е само власт и само властта е живот.
  • 46 ВСИЧКИ РЕАЛНИ НАЧИНИ ЗА РЕДОВНО ПРАВИТЕЛ

    2 1 Отговор
    СТВО С ГЕРБ МИНАВАТ ПРЕЗ ДОЖИВОТЕН ЗАТВОР !
  • 47 Този, който най-малко се стреми към

    2 1 Отговор
    властта, обикновено е най-достоен за нея.БОЙКО ОБАЧЕ НЕИСТОВО СЕ СТРЕМИ КЪМ НЕЯ , ДОРИ КОГАТО Е НА ВЛАСТ - ТЯ НИКОГА НЕ МУ СТИГА , КАКТО И ГРАБЕНЕТО !
  • 48 Ха ха ха

    1 0 Отговор
    Смилов , Смилов , колко сте жалки всички вие платени жълтопаветничета никому ненужни .....
  • 49 Пак неграмотни пишат

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "Бойко пак не успя":

    Борисов и ГЕРБ ПЕЧЕЛЯТ 12-15избори Народа гласува за тях Кои друг е избирая толкова много с демократична избори/ Е има едни жадни за власт и управляват 6 месеца и сега акъл даватКакви демократи са а пак с БСП УПРАВЛЯВАТ Жалки са
  • 50 Генерал Радев

    0 1 Отговор

    До коментар #10 от "акад.Денков":

    А бе акд Денков пак ли 2-3 месеца се готвите да управлява те Първо спечели изборите и тогава се напъваи те Асвен с ВЪЗРАЖДАНЕ с други нямате шанс /те БСП И ИТН НЕ ИСКАТСВАС
  • 51 Да бе да

    0 1 Отговор

    До коментар #13 от "да де":

    Кои то краде и 7 месеца неискара Да си 4 год кмет на София и 12 години министърпредсидател снискан акъл а не лъжи кражби
  • 52 Селянин

    0 0 Отговор
    В вашего село Така ли е ЕДИН ПЕЧЕЛИ ИЗБОРИ ВТОРИЯ И ТРЕТИЯ СТАВАТ КМЕТОВЕ кои будали ще подкретят хора които 6месеца не можаха да УПРАВЛЯВАТ И хора които АлЧНИ за власт се съюзиха с БСП ТЕ В СЕЛОТО НЕ ГИ ПУЩАТ А ТЕ ПИТАТ ЗА ПОПСКАТА КЪЩА
  • 53 Студент

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "акад.Денков":

    2-ри а ма БСП И ВЪЗРАЖДАНЕ и изилане от НАТО И ЕС Както иска създателя им / Раде в/