Last news in Fakti

8 Май, 2023 21:10 2 605 23

Ще има ли правителство: на ход сега е Радев

  • румен радев-
  • бойко борисов-
  • кирил петков-
  • герб-
  • пп-
  • дб-
  • бсп-
  • правителство

Колкото повече се бави този процес, толкова намаляват и шансовете България да се справи с най-спешните задачи

Ще има ли правителство: на ход сега е Радев - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Емилия Милчева:

Президентът Радев изчака да минат Великденските празници, 1 май и Гергьовден и сега вече е време да даде папката на ГЕРБ-СДС и да пусне спрения часовник за съставянето на правителство. След изборите на 2 октомври Румен Радев връчи първия мандат на 63-ия ден, за да осигури колкото се може повече време на партиите да се споразумеят за кабинет - през което време управляваше неговото правителство. Днес е 36-ият ден след изборите на 2 април и държавният глава още не е стартирал с мандатите в очакване на “диалогичност и разум”, а в това време служебният кабинет все така държи кормилото на властта.

Тази седмица президентът вече може официално да възложи на победителя на изборите ГЕРБ-СДС да потърси с кого да управлява, а ГЕРБ да продължи търсенето още седмица - нещо, което прави повече от три. 49-ият парламент най-сетне избра състава на 25-те си комисии и е на път да осмисли предназначението си на законодателно тяло, започвайки с най-належащото, за което говори и президентът - бюджета за 2023 година.

Проблемът е, че комисиите нямат ръководство, тъй като не е ясно с чий мандат ще е правителството. Ако е на първата сила, ПП-ДБ ще контролират изпълнителната власт чрез тях и съответно ще получат шефските места в най-значимите. В случай че ПП-ДБ получат подкрепа за свой кабинет на малцинството, за който настояват, ГЕРБ-СДС ще упражнява надзора.

Прекрояване по тематични мнозинства

Ако не се състави кабинет по време на траещите поне месец конституционни процедури, парламентът ще работи в безпрецедентна симбиоза с правителството на президента по съставения от него проект на бюджет. Така разходите на държавата ще се прекрояват от тематични мнозинства и конюнктурни интереси. Политическата отговорност ще е размита.

Едно такова мнозинство одобри през декември м.г. да се запазят до края на 2023 г. намалените на 9% ставки по ДДС за храните, безалкохолните напитки, бирата и виното в заведенията, приети заради пандемията. Тогава само от “Демократична България” (ДБ) не бяха съгласни. Друга плаваща коалиция може да се заформи покрай капиталовите разходи - да се запазят на 10,1 млрд. лева, надхвърлящи нивото от 2022 г., или да се орежат, след като е ясно, че няма как да бъдат похарчени до края на годината. Съпредседателят на “Продължаваме промяната” (ПП) Асен Василев вече отбеляза, че биха могли да се намалят.

Има обаче едни силно завишени разходи, заложени от Министерството на финансите, по които едва ли някоя партия ще се осмели да възрази. В годината на местни избори бюджетът е щедър към общините. За техните строителни проекти - пътища, ВиК и др., са предвидени 3,9 млрд. лева. Тази сума е с 1,4 млрд. лева по-висока от предходната година, когато увеличението е било двойно по-малко (611,7 милиона). Местната власт, както е известно, е доминирана от ГЕРБ, а дял има и ДПС.

Внасянето в парламента на бюджет с дупка в разходите от 6,4% от БВП (12 млрд. лева) пък означава, че ролята на “лошите”, щат-не щат, ще играят партиите, на които финансови анализатори, Фискален съвет, БНБ и работодатели препоръчват да свият огромните разходи до разрешените за еврозоната 3%. Високият дефицит освен че отдалечава България от еврото, означава и по-високи лихви за емисиите български дълг.

Колко е разумният срок

Преди две седмици лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов съобщи, че е помолил президента да забави “с няколко дни” връчването на първия мандат, а той отговорил, че ще го направи “в разумен срок”. Колкото по-малко време остава за работата по данъчните закони и проектобюджета, толкова по-бързо ще бъдат претупани. Обикновено за приемането им са необходими около два месеца парламентарно време. 49-ото НС все още има шанс.

Ако депутатите не успеят да приемат бюджет за 2023 г. и продължи да действа старият, неминуемо ще се появи ликвиден проблем - държавата няма да има средства, с които да плаща по-високите пенсии и другите разходи, тъй като и за използването на фискалния резерв има ограничения. Запитана от “Капитал” какъв е изходът в такъв случай, министърът на финансите Росица Велкова отговаря, че трябва да се предвиди “право за емитиране на нов дълг”.

ГЕРБ е на ход да каже с кого ще управлява

След като ГЕРБ отхвърли проектокабинета, представен от ПП-ДБ, сега е на ход да обяви своето “правителство на малцинството” или правителство от експерти. Но най-напред държавният глава трябва да връчи проучвателния мандат.

През това време двете коалиции отправят послания в социалните мрежи, в които втвърдяват своята непримиримост и различия.

Делян Добрев (ГЕРБ) дава формула за дясно правителство, включваща ГЕРБ, ДПС, “Демократична България” (която е в коалиция с ПП) и “Има такъв народ”. Колегата му Томислав Дончев звучи като “и тако, и вако” - може и кабинет с подкрепата на всички без ПП-ДБ, може и авариен вариант за кратко време, обаче най-логично е с ПП-ДБ. Лена Бориславова (ПП) отново настоява ГЕРБ да подкрепи “работещ кабинет с втория мандат”, което също означава правителство на малцинството.

Президентът е на ход да пусне часовника.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хммм

    9 19 Отговор
    Какъв ход има Крадев, този гол лешояд?? Никакъв ход няма!
  • 2 Сменям си ник-а

    3 6 Отговор
    В Румъния започнаха международните учения Junction Strike 2023 (JUST 23) на специалните сили. Маневрите, които ще продължат до 18 май, се провеждат на румънски полигони и в околностите на няколко населени места, съобщи пресслужбата на румънското министерство на отбраната.

    В ученията участват над 500 военнослужещи от румънските въоръжени сили, участват около 100 единици бойна техника по суша, въздух и море, а в ученията участват и около 100 военнослужещи от България , Испания , Полша , Португалия и САЩ упражненията . Като наблюдатели на ученията присъстват военни от Грузия , Йордания и Молдова .
  • 3 Град Симитли

    14 4 Отговор
    Нищо подобно!
    На ход е Тлъстия Бою!
  • 4 Спецназ

    13 5 Отговор
    Вота на последните 3 избори беше за Президентска република. Де факто това си и живеем. Няма начин Народа изведнъж да заобича 240 незнае кависи- всъщност мутри, търгаши и пълнеж от безгръбначни неадекватници. Съберете се 75%, променете тая гнила и неработеща Конституция и се отървете от мъките си вас ,и вас от нас!
  • 5 Ерор 404

    14 8 Отговор
    "САЩ са близо до първия фалит в историята си"

    - Соловьов?

    - БиБиСи.
  • 6 избирател

    7 1 Отговор
    дано няма
  • 7 фактите

    10 4 Отговор
    ААА, рано е, ще чака 24 май да мине, па 25, па 26, опс, 27 е събота и така нататък. Разтягаме ластици, правиме балончета с дъвка бибитка.
  • 8 истина е

    19 4 Отговор
    Държавата ще се оправи само когато боко влезе в затвора !!А до тогава ще сме последните цървули в света !!
  • 9 Пак ли лее пропаганда

    14 7 Отговор
    продажното лъжливо дойче зеле на мафията зад ПП и ДБ?
  • 10 Какво общо

    13 6 Отговор
    има Радев, дали двата кръга на мафията ще се венчаят? Глупости и манипулации само от този източник!
  • 11 нннн

    13 3 Отговор
    Като няма законово определен срок, президентът.може да стиска мандатите до края на президентството си. Все ще има някой светски или верски празник(християнски, мюсюлмански, еврейски, будистки и т.н.) с който да го обясни. Пък не е и длъжен да обяснява... Това е безумие!
  • 12 АЛФА КЕНТАВЪР

    18 6 Отговор
    Никога Повече Герб Сдс 12 Години Стига
  • 13 Президентът не прави

    8 6 Отговор
    Правителства , той улеснява партиите да съставят правителство! Правителство идва от думата "Правда"!
  • 14 Реалност

    5 10 Отговор
    Само Бойко Радев вън
  • 15 Хохо Бохо

    10 3 Отговор
    Тиквата за пореден път няма да посмее да направи првителство...

    Коментиран от #16

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Дойче веле 🚾🚮

    8 1 Отговор
    Ще има служебно правителство и нови избори
  • 18 Демократ

    3 1 Отговор
    Както Харалан Александров в мерака си да похвали силата на мутрата го нарече дебелия вълк, съдбата на България зависи от него, т.е. от мафията. Никакъв Румен Решетников, никакъв парламент-сборище нямат значение. Важно е какво е казал дебелия вълк. Едно време Хараланчо го беше определил като меча глава, нали е социален антрополог. 12 години дебелия вълк имаше за задача да унищожи държавността, Парламента приемаше само разпоредени от него закони, съдебната система беше негова, официално казваше кой съдия на кой съд да е шеф, който не слушка-вън, пример съдия Нели Куцкова, определяше гл.прокурори и така превърна България в това,което е сега - хаос, лъжи, кражби, безнаказаност, защото прикриватурата пази бандитите. Точно по кремълски образец, което Путин,приятелят на дебелия вълк искаше - слаба,разединена България, властваща корупция и беззаконие, уж член на ЕС И НАТО, но руска колония. Всички аналлизатори на тежкото положение на България е крайно време да кажат истината и тогава много хора ще я разберат и няма да мечтаят за миналото, а за бъдещето на децата си, които избират да избягат от България на Запад и в САЩ и никой на отива на изток в Москва. Вече 3 млн.българи напуснаха малка България за 33 год. ,като само 850,000 избягаха от дебелия вълк. Така прави държавната мафия, за да управлява лесно останалото безропотно население.

    Коментиран от #22

  • 19 работеща демокрация

    4 1 Отговор
    Г-н Президент, до кога ще чакаме "демокрацията" да заработи? Кога ще връчвате мандата? Кога Парламентът ще започне работа и депутатите ще оправдаят големите си заплати? Ако не могат - разпускане и нови избори! Щом всички силно са си затворили очите и ушите и не искат никакви промени, така ще е! От избори на избори! И без това народът не е представен в този парламент!
  • 20 Меркуцио

    1 0 Отговор
    Г-жо Милчева, няма да Ви питам за спомените от гимназията, а само дали помните какво се случи в парламента преди година и половина, понеже, ако го помните, никога не бихте написали за парламентарните комисии и управлението следното: "Ако е на първата сила, ПП-ДБ ще контролират изпълнителната власт чрез тях и съответно ще получат шефските места в най-значимите. В случай че ПП-ДБ получат подкрепа за свой кабинет на малцинството, за който настояват, ГЕРБ-СДС ще упражнява надзора". Колко председатели на парламентарни комисии имаха ГЕРБ-СДС в 47-то Народно събрание, в което бяха най-голямата опозиционна група? Виждате ли как лека-полека, и с Ваш безценен принос, ще нарисуваме вярната картинка, с размерите на Герника, как и защо падна правителството на Кирил Петков!
  • 21 Гражданин

    2 1 Отговор
    Истината е пределно проста - Гроб и Дпс/ДС свалиха редовното правителство, а след това не желаят да управляват, като хвърлят страната в хаос!
  • 22 Гражданин

    1 1 Отговор

    До коментар #18 от "Демократ":

    Крайно време е хората да разберат, че България е посткомунистическа олигархия по руски болшевишки модел. С всичката разруха, която този модел носи!
  • 23 ИНЖ

    0 2 Отговор
    ББ + РР = СВАТБА!!!