17 Януари, 2023 20:43 3 408 4

Жените и сексът: от какво зависи сексуалният апетит

  • секс-
  • сексуалност-
  • жени-
  • либидо-
  • възбуда-
  • естроген-
  • хормони

Има периоди, в които жените имат необуздано желание за любовни ласки. А в други не искат и да чуят за секс. На какво се дължи това?

Жените и сексът: от какво зависи сексуалният апетит - 1
Снимка: Shutterstock

Много жени споделят подобни истории: има периоди, в които желанието за секс е непрестанно. Внимание, либидото е извън контрол! Празник за повечето двойки.

Но изведнъж всичко приключва. Секс? Не, благодаря! Похотливостта, която е предизвикала влечение към партньора по няколко пъти на ден, вече може да бъде предизвикана само с фино приложени изкуства на съблазняването. Много жени дори не се сещат за секс.

Нивата на хормоните влияят на либидото

Изследване от 1980 година дава обяснение за този феномен: женският цикъл и променящите се нива на хормоните оказват огромно влияние върху желанието за секс. Това се дължи не само на прякото влияние, което хормоните оказват върху сексуалния апетит, но и на факта, че хормоналните разминавания влияят на физическото и психическото състояние. Ако сте много уморени или изпитвате болка, желанието ви за секс е ограничено.

Цикълът започва от първия ден на менструацията и завършва в деня преди началото на следващата менструация. Продължителността на този период е различна - между 21 до 35 дни. Овулацията настъпва около средата на този период. Следователно един цикъл може да бъде разделен на първа и втора половина.

Какво се случва с женското тяло

Всеки месец матката се подготвя за потенциална бременност и се обгражда с добре уплътнен слой лигавица. Ако не настъпи бременност, нивата на хормоните в кръвта - прогестерон, известен също като хормон на жълтото тяло, и естроген, произвеждани в яйчниците - спадат толкова много, че се появява менструация. В началото на първата половина на цикъла има кървене.

Желанието за секс е ограничено при някои жени по това време. Не само защото нивото на естроген е сравнително ниско, но и защото периодът често е свързан с болка и дискомфорт. Това обаче може да се промени рязко, щом започне така наречената фоликуларна фаза.

Нивото на естроген повишава желанието

След като лигавицата на матката се изхвърли, фоликулостимулиращият хормон (ФСХ), произвеждан в хипофизната жлеза, предизвиква узряването на нови фоликули. Тези фоликули, в които се намира яйцеклетката, произвеждат естроген. Нивото на естрогена се повишава с узряването на фоликула, а заедно с него и сексуалното желание на жената.

Но не само това. Много жени се чувстват особено самоуверени и способни по време на тази фаза. Спортът е не само по-лесен, но и способността за концентрация е по-добра, отколкото в други фази на цикъла. Жените, които използват хормонални контрацептиви, обикновено са пощадени от тези огромни разлики в желанието. Контрацептивите гарантират, че при нивата на хормоните няма да настъпят големи промени.

Както нивото на естрогена, така и желанието за секс достигат своята кулминация с овулацията. Големите количества естроген предизвикват отделянето на лутеинизиращ хормон, който предизвиква овулация - фоликулът освобождава зрялата яйцеклетка в маточната тръба, където тя може да бъде оплодена за около 24 часа. А естрогенът продължава да прави каквото може, за да провокира сексуално желание.

Прогестеронът намалява сексуалното влечение

Разкъсаният фоликул, в който е узряла яйцеклетката, се превръща в т.нар. жълто тяло. През втората половина на цикъла - лутеалната фаза - жълтото тяло произвежда важните хормони: малки количества естроген, но основно прогестерон. Прогестеронът слага край на голямото желание за секс.

Така желанието за забавления отстъпва място на сериозните процеси: лигавицата на матката, която вече се е натрупала по време на фоликуларната фаза, трябва да се удебели допълнително и да се подготви за евентуална бременност. Ако жената забременее, прогестеронът гарантира, че тя ще остане бременна. Ако бременността не настъпи, жълтото тяло също регресира и нивото на прогестерона спада.

Така прогестеронът напуска сцената, за да отстъпи място на естрогена малко преди следващото кървене. Ето защо жените споделят, че сексуалните пориви настъпват отново преди или дори по време на менструация.

Автор: Юлия Вергин


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 На пролет се събужда природата

    9 2 Отговор
    И жените и те така! Че и мъжете!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Изследовател

    13 2 Отговор
    Как от какво зависи сексуалният апетит на жените...???

    Винаги сексуалният апетит на жените е зависил от ДЕБЕЛИНАТА на мъжкия.... портфейл....!!!
  • 4 Германка

    4 2 Отговор
    Имам неудържим, но само за мигранти. Германските евроатлантици са прекалено меки и в политиката и в леглото, и обичат истински мъже, както и аз.