Last news in Fakti

28 Април, 2023 19:00 7 955 187

Руското езеро: Как НАТО да освободи Черно море

  • черно море-
  • нато-
  • русия-
  • украйна-
  • азовско море

Докато флотът на Украйна, въпреки липсата на големи надводни бойни кораби или подводници, не нанесе сериозни щети на руския флот, адмиралите на Кремъл ръководят водещата военноморска сила в Черно море

Руското езеро: Как НАТО да освободи Черно море - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Приближаването на Русия към Черно море е, според бившия командир на Шести флот на САЩ и отличен сътрудник на CEPA, адмирал Джеймс Фого, "като боа на врата на Украйна, която стиска, стиска и стиска". Алиансът "има нужда от морска стратегия", пише The Center for European Policy Analysis (CEPA).

Много е казано за това, но войната направи напредъка труден. Последният некрайбрежен военен кораб на НАТО в Черно море, френската фрегата FS Auvergne, напусна през януари 2022 г. Оттогава Турция затвори проливите за военни кораби както за Русия, така и за алианса.

Докато флотът на Украйна, въпреки липсата на големи надводни бойни кораби или подводници, успешно нанесе сериозни щети на руския флот, адмиралите на Кремъл ръководят водещата военноморска сила в Черно море. Морските атаки с дронове срещу Севастопол и противокорабните ракети с наземно базиране ограничиха свободата на маневриране на нейния флот (и изтеглянето на някои части в Новоросийск), но Русия запазва контрола над движението на украинските кораби и по този начин основния си експортен маршрут.

Това е руска политика от години и следвоенна Украйна не може да процъфтява, ако нещата не се променят. Кампанията от години цели да засили хватката на Русия и до голяма степен успя.

През април 2018 г. Русия отвори Керченския мост, за да свърже незаконно анексирания Крим с континенталната част. Този маршрут служи за подпомагане на важни елементи от руската военна логистика и военни престъпления, като например ракетни атаки срещу украинска гражданска инфраструктура. Но също така беше (съвсем умишлено) предназначен да ограничи украинското корабоплаване, като намали размера на корабите, които могат да влизат и излизат от Азовско море и украински пристанища като Мариупол. Не случайно е известен като "Керченската примка".

След това Русия започна умишлено да забавя търговските кораби, които се насочват към и от украинските азовски пристанища под претекст за проверки. Няма закъснения за руски кораби, които се отправят към/от руски пристанища в региона.

Преди проверките средното време за изчакване на търговските кораби за преминаване през Керченския пролив беше 5-7 часа. Това се увеличи до 80-115 часа през втората половина на 2018 г. Западният гняв от тази открита политическа намеса в свободното движение на търговски кораби накара Русия да намали закъсненията до средно 37 часа през 2019 г., но след това Русия увеличи или съкрати закъсненията по свое усмотрение , често като инструмент срещу заплахата от санкции от страните от ЕС.

Третата тактика на Русия беше да затвори райони на Черно и Азовско море под предлог за военноморски учения. От 8 февруари 2022 г. Русия използва това, за да блокира важни райони на Черно и Азовско море по маршрутите към и от всички украински пристанища. Освен това неговата затворена зона се простира до изключителната морска икономическа зона на Украйна. Откакто започна всеобщата война, Русия стреля и по търговски кораби на невоюващи страни. Друг сериозен риск за корабоплаването представлява морският минен процес, тяхното откъсване и дрейф.

Сега Русия създаде икономическа мъртва зона за Украйна чрез своята многоизмерна блокада на украинските черноморски и азовски пристанища и де факто монополизира голяма част от морското пространство. Има шест крайбрежни държави на Черно море (включително три членки на НАТО), но това далеч не е очевидно, когато се погледне сегашната каша. Русия диктува събитията.

Освен всичко друго, това позволява на Русия да използва сделката за износ на зърно (чието подновяване в момента "виси на косъм") като инструмент за изнудване и да изтласка Украйна от световния пазар на храни. Украйна е един от петте най-големи износители на зърно в света, но нейният капацитет за износ по суша е ограничен до 5-10% от износа, докато корабоплаването през морския зърнен коридор може да бъде спряно във всеки един момент. В резултат на руската окупация на части от Херсонска и Запорожка области, сред ключовите селскостопански региони в Украйна, 30% от територията на Украйна не е достъпна за отглеждане на култури, поне през 2023 г. Междувременно Русия имаше рекордна реколта от зърно през 2022 г. По този начин тя може да се опита да замени украинския износ на зърно със свой собствен.

И така, какво да се направи? Румъния направи предложения НАТО да установи постоянно военноморско присъствие и вероятно е готова да предложи бази. В миналото Турция предупреди, че Черно море се превръща в "руско езеро".

Въпреки ограниченията на Конвенцията от Монтрьо от 1938 г. за преминаването в Черно море на военни кораби от извънкрайбрежни държави, НАТО може доста лесно да използва установената румънска традиция в корабостроенето за производство на малки плавателни съдове, включително безпилотни дронове. Може да разположи многонационални екипажи на тези плавателни съдове. Може да базира самолети и дронове в България и Румъния (Турция също, ако желае.) Може да притисне Турция да приеме по-разрешително разбиране за Монтрьо.

Това, което не може да направи, е да позволи на настоящото руско господство да продължи безспорно.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 114 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 честен ционист

    174 31 Отговор
    Най много да закипи океанът до Лонг Айлънд.

    Коментиран от #63

  • 3 Ми как...

    159 21 Отговор
    Да нападне Русия, а? Що пишете глупости дето няма как да станат, фантастики някакви...
  • 4 Пич

    163 28 Отговор
    НАТО да си купят по една вувузела , и да свирят дружно ! Ако свирят добре , може пък , някой да им даде морето !!! Или , поне да ги топне , надолу с главата ! Знае ли човек ?!

    Коментиран от #37, #128

  • 5 От она свят

    164 30 Отговор
    Голяма е вероятността, Нафто( терористичната и сатанинска държава Сащ) не само да не припари до Черно Море, но и да Освободи Светът от себе си, защото може да изригне ненадейно Йелоустоун, като бъде ударен от Метеорит с някакви си 150-200 мегатона, които са в околоземна орбита и чакат само момента да се стоварят върху дяволската държава.

    Коментиран от #9, #73

  • 6 Дарданели

    114 16 Отговор
    Адмиралът е обяснил на софийските морски специалисти от НАТО, как се прави дупка в морето.
  • 7 КОТарАК

    26 68 Отговор
    кво руско езеро бе / той флота им е в Новросийск
  • 8 СИНИЯ ПИЧ

    27 157 Отговор
    СЛАВА НА САЩ 💙💙💙💙 ПУТЕНИН Е МИШЛЕ ,РУСИЯ Е КАПИТАЛИЗЪМ И ПРОАМЕРИКАНСКА НАСТРОЕНА

    Коментиран от #32

  • 9 КОТарАК

    24 99 Отговор

    До коментар #5 от "От она свят":

    не-не са в околоземна орбита , а на 3 клм. под водата при МАСКВА
  • 10 Някой

    170 28 Отговор
    И каква точно работа имат наглите кр.вари в Черно море?

    Коментиран от #22, #182

  • 11 Бамбука

    59 20 Отговор
    Никой не може да забрани на Румъния и България за закупят военни кораби от всякакъв калибър. Просто някой трябва да осигури финансирането.

    Коментиран от #36, #43, #150

  • 12 Град Симитли

    97 14 Отговор
    ТоЪ пърдилник, дето го е писал--прави пи разлика между Черно и Балтийско море?!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Раша е на бунището

    23 152 Отговор
    Черно море е на НАТО,американските флот е около Южна Румъния,направи ли някоя грешка раша , директно е ликвидирана, руската граница с Финландия също вече е на НАТО

    Коментиран от #19, #23, #30

  • 15 Мда

    65 10 Отговор
    Крадливите врати искат всичко само за себе си!
  • 16 Яко се трият коментари

    12 28 Отговор
    Като руснаци, укрофашисти 😁
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Я па тоя

    117 14 Отговор
    А да се измитате по-скоро от нашите географски ширини, които не са и няма да бъдат ваши, можете ли?!
    Черно море му се дощяло на нато-то, ама то неслучайно се именува Черно-за душманите, хмммммм
  • 19 Пффф

    61 8 Отговор

    До коментар #14 от "Раша е на бунището":

    Че си смешен😅
  • 20 Тото

    120 16 Отговор
    САЩ нямат работа във Черно море тяхното присъствие е незаконно и провокативно и няма какво да освобождават защото те са окопаторите във Черно море.
  • 21 Фашагите отвън:

    29 2 Отговор
    Кукуригууу..Фашагите отвътре? Те си знаят,имат опит..
  • 22 Ветеран от Протеста

    16 63 Отговор

    До коментар #10 от "Някой":

    Ако България закупи един самолетоносач или няколко такива с изтребителите на тях за охраната на Черно море от Руския Окупатор,то това не са ли Натовски самолетоносачи?!!А???

    Коментиран от #25

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Айде бе...

    33 16 Отговор

    До коментар #13 от "Павел":

    Преди да се казва Черно море се е казвало Евксински понт, но тогава не е имало руснаци наоколо. Българи обаче е имало.

    Коментиран от #33

  • 25 Някой

    74 5 Отговор

    До коментар #22 от "Ветеран от Протеста":

    Какви самолетоносачи, като ония самолети, които Боко купи и още стоят на хартия?

    Коментиран от #27, #31

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 ха сега де!

    43 4 Отговор

    До коментар #25 от "Някой":

    Ами що гласуваш за него тогава? Искаш още хартия да ти купи ли?
  • 28 Краварите докато не ни унищожат,

    73 9 Отговор
    няма да мирясат! "Може да базира самолети и дронове в България" -това стане ли, ставаме мишена и първа София ще изчезне!

    Коментиран от #42, #143

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 стария моряк

    66 0 Отговор

    До коментар #14 от "Раша е на бунището":

    Ако американския флот е на южната граница на Румъния , това означава , че е в река Дунав или най вероятно ти хал хабер си нямаш от география!
  • 31 Умен по цялата глава

    15 90 Отговор

    До коментар #25 от "Някой":

    От Босфора до Румъния Черно море е на НАТО,таварищи и бойни кораби на НАТО Трябва да ни охраняват от Руския агресор!!!

    Коментиран от #183

  • 32 дядо поп

    43 2 Отговор

    До коментар #8 от "СИНИЯ ПИЧ":

    Не те знам дали си пич , но не е лошо да научиш на кои казват "сини" в Русия , или за теб си е престижно да си син!
  • 33 Павел

    46 12 Отговор

    До коментар #24 от "Айде бе...":

    От 10-ти до 14-ти век се е казвало Руско море и явно тогава хич не е имало руснаци ами сигурно българите са го кръстили така..хаха

    Коментиран от #39, #51, #107, #111

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Някой

    81 10 Отговор
    И от кого да го освобождава? От руснаците? Дето почти половината от бреговата ивица е на Русия?
    Хайде по-полека с пропагандата! На някои им действа по-зле и от гроздова шльокавица.

    Коментиран от #50

  • 36 Съдията Дред

    41 2 Отговор

    До коментар #11 от "Бамбука":

    То затова българския и румънския флот са слаби, щото нямаме пари , а даром американците не ни дават. Както дълги години даваха на Гърция и Турция
  • 37 Пичса

    24 8 Отговор

    До коментар #4 от "Пич":

    Русия вече надува тромбата, но никой не я слуша.
  • 38 12345

    78 12 Отговор
    Русия има излаз на Черно море и НАТО нищо не може да освободи, защото просто няма какво да освобождават.

    НАТО може само да плаща на продажни медии като ФАКТИ да им пишат такива статии дето нямат нищо общо с реалностите, за да може шизо-НАТО соросчетата да се кефят.

    Коментиран от #45

  • 39 Чичак

    17 7 Отговор

    До коментар #33 от "Павел":

    Я виж тази старичка карта.Едва ли ти е позната.

  • 40 Българските турци

    21 12 Отговор

    До коментар #13 от "Павел":

    Абе братчет...Кой те излъга така жестоко че се казвало Руско море Ве ? То едва дели Петро извоюва от нас и татарите излаз на Черно море ...Докато се вее и вълнува знамето с полумесеца и звездата на юг ...така ще се пени и вълнува и Черно море свободно и ще бъде вовеки само на тез които си имат излаз на него ?
  • 41 9689

    21 0 Отговор
    Този не е внимавал по география.
  • 42 Това е

    4 12 Отговор

    До коментар #28 от "Краварите докато не ни унищожат,":

    ще е Божи Дар
  • 43 Българските турци

    50 3 Отговор

    До коментар #11 от "Бамбука":

    "Солун-Кавала-Александруполис-Бургас-Варна-Русе" - Това е начало на трасето за милитаристичната комуникация на САЩ и НАТО от Дедеагач и американските бази на гръцка територия до черноморските пристанища на България и обгръщащо цялото източно крило на пакта !...
    САЩ не могат да мътят единствено Черно море и точно от там ще се мъчат да прекъснат вече китайско-руския проект"Един пояс - Един път"! Това е стратегически план ,който цели да превърне българското и румънското черноморие в една голяма американска военноморска база с румънски и български флаг на черноморската си флота !!! Така ще се заобиколят турските проливи...и ЕС ще се изолират от руски енергийни ресурси !...Балканите са на път да станат отново след 100 години плацдарм на активна война !
    Престанете да се чепкате в Народното събрание за "оглозгани кокали" и се озърнете наоколо си...Нима не виждате че "чакалите" пак се тъкмят да измамят България !!!...

    Коментиран от #48, #52

  • 44 Българин

    51 8 Отговор
    Сега разбрах, че черно море трябва да се освобождава. Нефт и газ ли са намерили в него, че краварите реват за освобождаване и демокрация на рибите?

    Коментиран от #47, #56

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 пламен

    12 47 Отговор
    След войната русия ще е в границите на московията от 16ти век, без излаз на Черно и Азовско морета

    Коментиран от #105

  • 47 Абе пишещия се за българин

    8 22 Отговор

    До коментар #44 от "Българин":

    Московлиите имат Черно море за тяхно вътрешно море. На какво се правиш?
  • 48 Колега

    14 16 Отговор

    До коментар #43 от "Българските турци":

    В народното ни събрание,има 70% крадци,комисионери и рубладжийски оли гоф ре ни.Трудна работа за момента,но ще се оправи.А за пътя,ще минава през Казахстан.Румънците с евро пари направиха пристанища от класа и май ще увиснат нашите гербаджийски концесионери.
  • 49 Край

    20 1 Отговор
    Който освободи Черно море - той ще го пороби.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Абе павлик

    12 18 Отговор

    До коментар #33 от "Павел":

    у ред ли си? когато е имало България никакви руснаци е нямало, а русия та и руско море. Да неси от путинските проксита? Тотална измама със световната история.
  • 52 Колега

    6 0 Отговор

    До коментар #43 от "Българските турци":

    Грузия, не Казакстан.Неволна грешка.
  • 53 Кинжал

    28 14 Отговор
    И българите и руснаците произхождаме от великата империя Тартария, която умишлено е изтрита от световната история, защото не им изнася да се знае истината. Тя е съществувала, обаче, само допреди 300 г. и който е любознателен може все още в нета да намери доста неизтрити документи и карти за нея, но тези материали се появяват и често биват бързо изтривани. Явно това е много неудобна истина за един определен кръг от хора имащи се за богоизбрани и и управляващи света. Дори в британската енциклопедия все още стои карта на Тартария. Тази империя е просъществувала много векове и след много катаклизми е разбита , но ние все още носим нейните корени, както впрочем и много от руските народи. Ние с руснаците сме истински братя още от веки веков, без да вземаме под внимание това , че ни освобождаваха и ни направиха съвременна държава.

    Коментиран от #55, #60, #62, #64, #71, #113

  • 54 Този путлер

    8 23 Отговор
    Тотално обърка ума на слабоумните бг грижовниците на руски интереси.
  • 55 Шашка

    14 3 Отговор

    До коментар #53 от "Кинжал":

    Не тартария а татария, нали така ни казват макетата, татари!

    Коментиран от #106

  • 56 Пак московлия

    6 7 Отговор

    До коментар #44 от "Българин":

    се прави на българин.
  • 57 Да, бе

    40 8 Отговор
    Нато може да освободи Черно море само от присъствието си...
  • 58 Последния Софиянец

    10 26 Отговор
    Всичката скрап на ватниците заминава при крайцера!
  • 59 Ало, измамници

    4 14 Отговор
    Българи
    Според най-разпространената теория българската народност се формира в резултат на сливането на три племенни общности на Балканския полуостров в периода VI – X век – траки, славяни и прабългари1. Според остарели расови квалификации на антрополози от 20 век, българите са народ от преобладаващ алпийски, динарски или средиземноморски расов тип.
    Руснаци
    Молекулярно-генетичниТЕ резултати от първото изследване на генофонда на титулната нация се подготвят за публикуване като монография – “Руският генофонд”, която ще бъде издадена в края на годината от издателство “Луч”. Списание “Власт” показва някои данни от научните изследвания. Оказва се, че руснаците не са “източни славяни”, а фини. Между другото, тези проучвания разбиха прословутия мит за “източните славяни” – че уж белоруси, украинци и руснаци “образуват групата на източните славяни”. Единствените славяни от трите народа са само белорусите, но се оказва, че белорусите изобщо не са “източни славяни”, а западни – защото генетично те не се различават от поляците. Така че митът за “кръвното родство между белоруси и руснаци” е напълно разрушен – белорусите се оказват почти идентични с поляците, белорусите генетично са много далеч от руснаците, но много близо до чехи и словаци. А финландците се оказаха много по-близки до руснаците. И къде намести руснаци с българи?

    Коментиран от #162

  • 60 Русофил

    8 21 Отговор

    До коментар #53 от "Кинжал":

    От малцината българи-татари на Аспарух е останало само името. Всичко
    е претопено в славянското море. Днешните българи нямат нищо общо
    с руските орди.
  • 61 РУСИЯ Е ЧЕРНО МОРЕ ..........

    27 11 Отговор
    А ЧЕРНО МОРЕ Е РУСИЯ ............. САЩ И НАТО , ЧИБА !
  • 62 Ало, измамници

    4 14 Отговор

    До коментар #53 от "Кинжал":

    Българи
    Според най-разпространената теория българската народност се формира в резултат на сливането на три племенни общности на Балканския полуостров в периода VI – X век – траки, славяни и прабългари1. Според остарели расови квалификации на антрополози от 20 век, българите са народ от преобладаващ алпийски, динарски или средиземноморски расов тип.
    Руснаци
    Молекулярно-генетичниТЕ резултати от първото изследване на генофонда на титулната нация се подготвят за публикуване като монография – “Руският генофонд”, която ще бъде издадена в края на годината от издателство “Луч”. Списание “Власт” показва някои данни от научните изследвания. Оказва се, че руснаците не са “източни славяни”, а фини. Между другото, тези проучвания разбиха прословутия мит за “източните славяни” – че уж белоруси, украинци и руснаци “образуват групата на източните славяни”. Единствените славяни от трите народа са само белорусите, но се оказва, че белорусите изобщо не са “източни славяни”, а западни – защото генетично те не се различават от поляците. Така че митът за “кръвното родство между белоруси и руснаци” е напълно разрушен – белорусите се оказват почти идентични с поляците, белорусите генетично са много далеч от руснаците, но много близо до чехи и словаци. А финландците се оказаха много по-близки до руснаците. И къде намести руснаци с българи?

    Коментиран от #163

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Бре

    6 5 Отговор

    До коментар #53 от "Кинжал":

    Пренаписа я. историята.ква таРтария , какви 300 г.?
    Произхода? На кое?
    Цивилизация какво ти говори? Къде е възникнала? Чак след това са славяни.....
    А "европейци" са "говорили" на "своя" език само с конете си мнооооооого след Нас.
    Татарин
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Ами

    25 4 Отговор
    какво да кажем? Факти- Дойче зеле на български език, най отявленият пропагадатор и подлога на зелето.

    Коментиран от #67

  • 67 Ами какво да кажем

    10 2 Отговор

    До коментар #66 от "Ами":

    Когато пишеш безсмислици!
  • 68 М Илиев

    9 6 Отговор

    До коментар #13 от "Павел":

    Кога се е казвало "Руско море " ? По кое време точно ..
    Я да обесниш , ама точно , ако може де ..Точно , означава - точно .
  • 69 Лесно решение

    17 7 Отговор
    Много просто - НАТО да нападне Русия и да освободи Черно море! Какъв им е проблема? Русия и без това е слаба икономически, спрямо запада, който има достатъчно силна икономика да си произведе достатъчно памперси и може да даде и на краварите, ако се наложи!

    Коментиран от #72

  • 70 От ко да го освобождава

    35 8 Отговор
    Каква работа има САЩ в черно море на 10 000 км. от дома им? Що за мало умщина тиражирате! Явно яко го закъса тази утайка САЩ, да удари такова дъно на пропагандата!

    Коментиран от #74

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Още един руснак

    4 11 Отговор

    До коментар #69 от "Лесно решение":

    С безсмислици.

    Коментиран от #77

  • 73 Моряка

    20 6 Отговор

    До коментар #5 от "От она свят":

    Няма нужда от толкова мегатона,колега,да разцепиш земята ли искаш.По 2- 3 Посейдона от двете страни и Атлантика ще се съединин с Пасифика,ще се сбъдне мечтата на Христо Смирненски- вечна правда,вечна обич на света.Пък и от най старото зло - Англия,помен няма да остане.

    Коментиран от #78

  • 74 Що за мало умщина тиражираш

    7 12 Отговор

    До коментар #70 от "От ко да го освобождава":

    САЩ е в НАТО а кои държави от черноворския регион са членки на НАТО? България е в НАТО и какво прави България в черно море, ами Румъния? ами Турция? и те са НАТО!!

    Коментиран от #75, #76

  • 75 Ами

    20 7 Отговор

    До коментар #74 от "Що за мало умщина тиражираш":

    за да не тиражираш малоумщина, трябва съвсем малко на човек! Да се ползва онова на раменете, иначе други го ползват, а аз му четъ бозътъ! Та не САЩ е в НАТО, а НАТО е САЩ, създадено да обслужва интригите на САЩ! Бъди си в НАТО, но няма нужда да си им марионетката! Черно море беше мирно преди интригите на утайката САЩ!
  • 76 Коментар

    17 8 Отговор

    До коментар #74 от "Що за мало умщина тиражираш":

    Точно така.Там имат работа Румъния,България и Турция,а не ФАЩ.Тези искат от наше име да запалят Черно море във война,после ще си бягат зад океана,а ние ще им сърбаме попарата.

    Коментиран от #82, #87

  • 77 Лесно решение

    13 6 Отговор

    До коментар #72 от "Още един руснак":

    Що бе, така ще придобием още една евроатлантическа ценност освен Пасито, защото оная с кремчето отпадна!
  • 78 Абе пясъчния моряк, знаеш ли математика

    9 22 Отговор

    До коментар #73 от "Моряка":

    Московлии и НАТО имат паритет по ядрени бойни глави но на московлиите 6000 трябва да покрият около 380 милиона кв.км а натовските 6000 ще попаднат на едва 17 милиона кв.км. Правиш ли разлика? почти на всеки руснак и няма да имат физическа възможност да възпроизведат втори путлер, медвед, шойги, песков или пържолкин!!!!!

    Коментиран от #81, #119

  • 79 ха ха хааа

    5 6 Отговор

    До коментар #13 от "Павел":

    То и Индийският океан преди се е казвал руски океан , да не говорим за Китайско море , което се е казвало Руско море ...

    Коментиран от #130

  • 80 Иво

    22 7 Отговор
    Огромна по свойте евроатлантически размери пропагандна статия без никакво съдържание ! В Телеграм е истината
  • 81 Знаеш ли

    19 0 Отговор

    До коментар #78 от "Абе пясъчния моряк, знаеш ли математика":

    какво са 6000 ядрени ракети паляк? Край на цивилизацията на тазо планета! Учи си уроците и не драскай простотии!

    Коментиран от #84, #86, #89

  • 82 Абе коментаторе, това да не ти е футбол

    8 14 Отговор

    До коментар #76 от "Коментар":

    Кои от тези държави имат ядренно оръжие? Русия обявили не за неприятелска държава? Да си свалим панталоните и с гръб към руснака не искаш ли?

    Коментиран от #88, #108

  • 83 Поета

    11 7 Отговор

    До коментар #26 от "Ветеран от Протеста":

    Няколко Сармата и ще маршируват на Луната.

    Коментиран от #174

  • 84 О компире

    0 1 Отговор

    До коментар #81 от "Знаеш ли":

    Първокласнико, пак повтаряш, колко години все си първи клас?

    Коментиран от #90, #91

  • 85 Колумб

    13 6 Отговор
    Говяд@та да не бъркат Черно море с Мексиканския залив.
  • 86 А ти знаеш ли паляко

    7 18 Отговор

    До коментар #81 от "Знаеш ли":

    Че ще е край на московлиите. 2 години с 10 градоса по ниски температури и 7 години глад. Цивилизацията няма да изчезне, ще изчезнат картофите подаряващи се на руснака.

    Коментиран от #93

  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Е ако

    7 1 Отговор

    До коментар #82 от "Абе коментаторе, това да не ти е футбол":

    аз по цял ден те псувам, обиждам и ти правя мизерия, за проятел ли ще ме определиш? Ако е трудно да се сетиш. я прочети в пропагандата за блеещи ко пише! Дъли щъ има отговор? Ползвайте ги тези неша на рамената и не се дръжте като зеленчуци!

    Коментиран от #92

  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Нали знаеш

    11 0 Отговор

    До коментар #84 от "О компире":

    Тъпо е човек да се продава като зарзават! Явно много се мрази! :))

    Коментиран от #94

  • 92 не се дръжте като компир

    0 5 Отговор

    До коментар #88 от "Е ако":

    Ти ако имаш неща на раменете си аз имам глава с ум.

    Коментиран от #97

  • 93 Знам паляк

    11 5 Отговор

    До коментар #86 от "А ти знаеш ли паляко":

    На плейстейшъна на 5 годишният глупак, всичко му е лесно! В действителност, утайката САЩ има неистова нужда от глупав паляк!

    Коментиран от #96

  • 94 Ти си се подарил

    0 0 Отговор

    До коментар #91 от "Нали знаеш":

    а пишеш за продалия се.

    Коментиран от #98

  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Последно моряк ли си или паляк

    0 0 Отговор

    До коментар #93 от "Знам паляк":

    Не се плаши PS4 е твой.

    Коментиран от #100

  • 97 Глава имаш

    1 0 Отговор

    До коментар #92 от "не се дръжте като компир":

    Но за жалост, не знаеш защо! Мислиш я за зеленчук, а то главъ! :))
  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Същия паляк си

    5 7 Отговор

    До коментар #95 от "Все тая паляк":

    Ко значение има, за някой дето толкова се мрази, че се подарил като зеленчук на мафията зад московието и си подарява страната на русия!

    Коментиран от #103

  • 100 Дай още малко

    0 0 Отговор

    До коментар #96 от "Последно моряк ли си или паляк":

    Почти се матира! :))

    Коментиран от #102

  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 какво да ти дам

    1 0 Отговор

    До коментар #100 от "Дай още малко":

    близалка с какъв вкус?
  • 103 Шах и мат

    0 0 Отговор

    До коментар #99 от "Същия паляк си":

    И тази вечер!:))))))))))

    Коментиран от #104

  • 104 Първолака си е

    0 0 Отговор

    До коментар #103 от "Шах и мат":

    първолак, учи си уроците, не се занимавай с батковците.
  • 105 Малкият принц

    0 0 Отговор

    До коментар #46 от "пламен":

    Мечтите са безплатни,особено за лузърите.

    Коментиран от #109

  • 106 Кинжал

    3 0 Отговор

    До коментар #55 от "Шашка":

    В огромна грешка си, казах велика Тартария, а не Татария. Абсолютно точен съм ! Историята на тази империя е неслучайно покрита от едни хора, защото е удивително впечатляваща. Чукаш Гугъл и проверяваш, все още има неизтрити данни за нея.

    Коментиран от #115, #117

  • 107 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 108 бели пари за черни дни

    0 0 Отговор

    До коментар #82 от "Абе коментаторе, това да не ти е футбол":

    Пише се ядрено.За какво ти плащат нег р@мотник?

    Коментиран от #110, #112, #114, #118

  • 109 1001 нощи

    0 0 Отговор

    До коментар #105 от "Малкият принц":

    Мечтите са гратис, особено за лузъри като теб.
  • 110 Е и, какво

    0 0 Отговор

    До коментар #108 от "бели пари за черни дни":

    Ядрено, да е и? ако си задържа пръста може да стане и ядреннно, е и? Ти си виж твоите грешки не неволните, техническите.
  • 111 Айде бе...

    1 1 Отговор

    До коментар #33 от "Павел":

    От X до XIV век на територията на днешна Русия се е разпростирала Златната орда, държава с предимно волжко-прабългарско, кипчакско население и татаро-кипчакско управляващ елит. Главен град на ханството е Казан, който за сведение е създаден от българи. Чак през 1552 г. Иван Грозни разбива татарските окупатори, превзема Казан и към титлата си добавя "Великий княз болгарский", а не татарский, монголский или кипчаский.По късно в дунавска България става известен като "Дядо Иван"
  • 112 Я си виж забележката негр@мотнико

    0 0 Отговор

    До коментар #108 от "бели пари за черни дни":

    ....ядрено.За какво ти плащат нег р@мотник?
  • 113 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 114 негр@мотник

    0 1 Отговор

    До коментар #108 от "бели пари за черни дни":

    или си негр@ мотник?
  • 115 Какви ги измисли, има го в гугъл

    2 5 Отговор

    До коментар #106 от "Кинжал":

    Българи
    Според най-разпространената теория българската народност се формира в резултат на сливането на три племенни общности на Балканския полуостров в периода VI – X век – траки, славяни и прабългари1. Според остарели расови квалификации на антрополози от 20 век, българите са народ от преобладаващ алпийски, динарски или средиземноморски расов тип.
    Руснаци
    Молекулярно-генетичниТЕ резултати от първото изследване на генофонда на титулната нация се подготвят за публикуване като монография – “Руският генофонд”, която ще бъде издадена в края на годината от издателство “Луч”. Списание “Власт” показва някои данни от научните изследвания. Оказва се, че руснаците не са “източни славяни”, а фини. Между другото, тези проучвания разбиха прословутия мит за “източните славяни” – че уж белоруси, украинци и руснаци “образуват групата на източните славяни”. Единствените славяни от трите народа са само белорусите, но се оказва, че белорусите изобщо не са “източни славяни”, а западни – защото генетично те не се различават от поляците. Така че митът за “кръвното родство между белоруси и руснаци” е напълно разрушен – белорусите се оказват почти идентични с поляците, белорусите генетично са много далеч от руснаците, но много близо до чехи и словаци. А финландците се оказаха много по-близки до руснаците. И къде намести руснаци с българи?

    Коментиран от #126

  • 116 Цензура

    17 3 Отговор
    Когато последно погледнах картата, РУСИЯ беше черноморска държава, не САЩ !!! Докога ще им търпим наглостта на тия? Доналд Кук беше само предупреждение !!! Щели да освобождават Черно море, я пак?
  • 117 Айде бе...

    0 7 Отговор

    До коментар #106 от "Кинжал":

    Не съм шашката, но и ти не си съвсем наясно. Вярно е ,че в повечето средновековни хроники се пише тартария вместо татария, а даже много съвременници са знаели само това наименование, но то произлиза от латинското "ад" и е станало нарицателно още в ония времена. Затова много автори от средновековието го пишат така.

    Коментиран от #120

  • 118 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 119 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 120 Кинжал

    7 0 Отговор

    До коментар #117 от "Айде бе...":

    Това не идва от латинското ад, а от гръцкото тартарос, място където наказвали боговете и титаните, т.е великаните - производни мутанти от извънземни и човеци , чието унищожение е било единствено възможно чрез от големия потоп .

    Коментиран от #124

  • 121 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 122 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 123 Вирус

    16 1 Отговор
    Много искаха хамериканците база в Крим хахаха
  • 124 Айде бе...

    4 1 Отговор

    До коментар #120 от "Кинжал":

    Възможно е, но аз не си го измислям, а цитирам това, което твърдеше средновековен автор. За съжаление не мога да посоча точно кой. Вярно е, че латините са по късна цивилизация от познатата в цял свят като гръцка, но от друга страна гръцката е изцяло копирана от тракийската и с нищожни изменения (най вече промяна на имена звучаши повече гръцки) представена на света като собствена.
  • 125 Естествен Интелект

    9 4 Отговор
    След няколко кинжала натю ще форсира Босфора...
  • 126 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 127 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 128 Голем смях

    4 12 Отговор

    До коментар #4 от "Пич":

    За безаналоговия в мире крайцер Мацква ли говориш.500 моряки нахраниха хамсията и сафрида в Черно море .А сигурно не знаеш ,че флотат само на САЩ..не НАТО ..е колкото на ЦЕЛИЯ ОСТАНАЛ СВЯТ.

    Коментиран от #141, #168

  • 129 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 130 М Илиев

    3 3 Отговор

    До коментар #79 от "ха ха хааа":

    Съвсем изперкахте ...честно . Индийския океан , Китайско море - Руски ?!? забрави Тихия и Антлантическия .
    Апропо Московия има достъп до Черно море от 19 ти век , за кратко , щото има една Кримска война . Казват го Византийско за някво там време ..но дори и тогава името му реално е друго . Ама де е Византия / Рим , де Московия
  • 131 САТЪРА НА ХАНА

    11 3 Отговор
    НАРКОМАНИ СА ТИЯ АМЕРИКАНЦИ
  • 132 ганев

    8 2 Отговор

    До коментар #17 от "Абе":

    АВНО СИ ОТ ИНКУБАТОР И НЕ СИ ИМАЛ РОДИТЕЛИ ДА ТЕ ИЗУЧАТ РУСКО МОРЕ СЕ Е КАЗВАЛО И ФИГУРИРА В СВЕТОВНИТЕ КАРТИ БЛИЗО 300Г
  • 133 ханс

    4 0 Отговор
    Никак!
  • 134 Редник

    12 2 Отговор
    Нерде Ямбол, нерде Стамбул. Тия евро и америко гейци, ептен изперкаха..
  • 135 Дзверцов

    12 1 Отговор
    Всичко което проченох за Украйна преди годи се случва с Панама. Американските другарки демонстративно свалят законно избрания панамски президент, прангите и в щатски затвор. Постанят свое човече на власт и преобръщат политическата обстановка и ориентация в Панама. Действат от позицияна силни сме, главни сме. А линията е ясна- не могат да си позволят засилване на левите движения и действат силово. Цяла Южна Америка от Куба през Венецуела до Колумбия им е трън в очите.
  • 136 САЩ

    12 3 Отговор
    се доближава до Атлантическия океан. Трябва да се изгони от там! Наглостта на американците няма граница.
  • 137 Студопор

    11 4 Отговор
    От какво ще освобождавате Черно море? Значи турците са присъствали тука 500 години, но руснаците са поробители. Как става така?
  • 138 ха ха

    3 1 Отговор
    абе друго си е да паркираш ядрен самолетоносач при босфора и да проверяваш застраховки изисквани от братята американци
  • 139 Хахаха

    10 0 Отговор

    До коментар #26 от "Ветеран от Протеста":

    Както маршируваха на площада в Кабул ли:)
    Кошмара на САЩ - руски сотаджии с лопати, виетнамски берачи на гъби, афганистански козари и китайски хвърчила:)
  • 140 Баце

    6 0 Отговор
    Искам в Черно море да виждам платноходи, яхти, мир и любов, заяви премиерът Бойко Борисов.

    България няма да

    „Казах на румънските колеги вече два пъти – аз искам в Черно море да виждам платноходи, яхти, мир и любов, а не по курортите ми да се разхождат военни фрегати назад и напред”.
  • 141 Реалност

    13 4 Отговор

    До коментар #128 от "Голем смях":

    Голем смях си наистина, спор няма:) Флота на Китай е по голям от краварския, ако включим и подводниците и руския тава по голям от този на САЩисаните, не че това има значение след като ядрения арсенал на Русия е три пъти по голям от този на цялото НАТО:) Само да вметна, че твоите господари от Краварника нямат спечелена война при съотношение 1:1, не случайно след Виетнам никъде не ходят без охрана от поне още 30 държави, не че това им помогна в Афганистан:)

    Коментиран от #142

  • 142 Само питам

    4 11 Отговор

    До коментар #141 от "Реалност":

    Защо руските роби си мислите, че Китай и Русия ще отворят общ фронт срещу Запада?

    Коментиран от #144, #165

  • 143 Умен по цялата глава

    1 16 Отговор

    До коментар #28 от "Краварите докато не ни унищожат,":

    Руските окупатори половин век държаха ядрени ракети в България СС 20 насочени срещу техния враг НАТО и тогава не бяхме Мишени ??Сега ще има бази на НАТО в България - преглътнете го!!

    Коментиран от #164

  • 144 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 145 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 146 Само питам

    2 7 Отговор

    До коментар #144 от "Дефекирал":

    Виж сега, стокообмена между Китай и ЕС е 850 милиарда долара, между Китай и САЩ 800 милиарда а между Китай и Русия 120 милиарда. И китайците не са толкова глупави като руснаците.

    Коментиран от #153

  • 147 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 148 Рико анаграмата

    15 1 Отговор
    Не се осъществиха мокрите сънища на хамерите за военноморска база в Севастопол за това е този вой.Да свикват,все по често ще им се случва.
  • 149 йхнкхйких

    7 3 Отговор
    Черно море е руско !

    Коментиран от #181

  • 150 факуса

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Бамбука":

    и тоз някой ще са ти и наследниците ти,щот си много богат
  • 151 Име

    6 1 Отговор
    Колко хубаво звучи - НАТО да разположи дронове в България - навремето Хитлер така е разположил на летището - Божурище, таквиз - Фокер и онез Месершмит. После - това-онова, а в останалото време - чики-рики.
  • 152 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 153 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 154 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 155 Бидонов

    12 1 Отговор
    "Приближаването на Русия към Черно море" - тя Русия нали е далеч зад Атлантика и сега се "приближава" към Черно море...
  • 156 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 157 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 158 Димитър

    2 9 Отговор
    Ако НАТО реши е в състояние да унищожи руската армия в Украйна и то само за 10 Тина дни. Явно много българи подценяват огромната военна мощ на НАТО. Русия плаши запада с ядреното оръжие, а без него са гола вода. Няма държава или държави които могат да спечелят военна битка срещу НАТО и това е време да го разберат някой невежи българи.
  • 159 Димитър

    4 11 Отговор
    Ако НАТО реши е в състояние да унищожи руската армия в Украйна и то само за 10 Тина дни. Явно много българи подценяват огромната военна мощ на НАТО. Русия плаши запада с ядреното оръжие, а без него са гола вода. Няма държава или държави които могат да спечелят военна битка срещу НАТО и това е време да го разберат някой невежи българи.

    Коментиран от #161, #169

  • 160 Вихо

    2 9 Отговор
    Колкото по-скоро се разпадне русия , толкова по-добре за всички!
  • 161 геноцид

    6 0 Отговор

    До коментар #159 от "Димитър":

    Трябваше да го кажеш на талибаните , те явно не са го знаели :)))))
  • 162 Ехааа

    2 0 Отговор

    До коментар #59 от "Ало, измамници":

    Третия Райх
    Ряпа да яде с расовите си теории!
  • 163 Ухаа

    1 0 Отговор

    До коментар #62 от "Ало, измамници":

    Третия Райх
    Ряпа да яде с расовите си теории!
  • 164 ганев

    10 1 Отговор

    До коментар #143 от "Умен по цялата глава":

    ЯВНО НЕ ЗНАЕШ КАКВО Е КАЗАРМА И БРЪЩОЛЕВИШ ГЛУПОСТИ ДА СС20 И НЕ САМО ТЕ НО С БЪЛГАРИЯ СЕ СЪОБРАЗЯВАХА И БЕШЕ ФАКТОР НА КАРТАТА А СЕГА СМЕ ЦЪРВУЛИ И НИКОЙ НЕ НИ СМЯТА ЗА СЛИВИ РАЗБРА ЛИ

    Коментиран от #173

  • 165 Ха ха

    6 1 Отговор

    До коментар #142 от "Само питам":

    Ами аз ти отговарям.Защото общ фронт САЩ- Китай срещу Русия не може да има даже и в сънищата ти.
  • 166 Матей преображенски

    5 2 Отговор
    Ами виж сега,те мераците на Украйна и САЩ са безкрайни,големи работи си въобразяват,а реалностите са други.Украинския флот не го мисли,скоро няма да го има,американския също ще се наложи да напусне Черно море,все едно руски бойни кораби да се разхождат из Карибско море,да си имат бази и да патрулират както американските канонерки.Бедата ще настане ,ако на изборите в Турция американците натрапят свой узурпатор и вътрешен разложител,такъв може да им разреши да си вкарат през проливите всички самолетоносачи за да атакуват Крим и цялото руско крайбрежие.Руснаците няма как да го позволят и никой не се заблуждава ,че една стара хартия като оная от Монтрьо може да спре американските планове.Още като плъпнат американските флотилии да минават през Босфора ,и за зафучат руските ракети.

    Коментиран от #167

  • 167 Българските турци

    2 0 Отговор

    До коментар #166 от "Матей преображенски":

    Ех не е чак някоя "стара хартия"от онуй Монтрьо ! Турция спира всички външни и вътрешни лакоми чакали с тая "стара хартия " вече повече от 100 години ! И никой да не забравя ... Ердоган не е Турция , а е човекът който представя Турция от най високия пост на една желязна йерархия с многовековен опит !!! САЩ са от много скоро като Световна сила в историята на планетата и тепърва ще разберат че с "бич и камшик" стадото дълго и на далеч не може да се води !!!
  • 168 Цензура

    4 2 Отговор

    До коментар #128 от "Голем смях":

    А ти знаеш ли, че само и единствено Русия има хиперзвукови ракети и подводници 4 и 5 поколение, които не само че единствени имат подводни ядрени торпеда, но и 950 ядрени бойни глави? За тях американските самолетоносачи са само една практически неподвижна и напълно беззащитна цел !!!
  • 169 Ушeв

    4 2 Отговор

    До коментар #159 от "Димитър":

    Абе, смахнат - Русия ще унищожи САЩ за 10 МИНУТИ !!!!

    Американците с конвенционална война дори с Виетнам не можаха да се справят... тия мeки китkи изобщо нямат понятие как воюва руснак за Русия !!!

    Коментиран от #171, #175, #176, #178, #180

  • 170 наблюдател

    0 2 Отговор
    За съжаление Румъния и Украйна укрепват връзките си със запада, а ние дремем под зоркия поглед на Радев.
    В един момент ще станем страшно зависими от военната мощ на съседите без никакъв шанс за подкрепа от Русия. Детските блянове за Дядо Иван ще ни излязат прекалено скъпо.
  • 171 Абе тапушев

    2 3 Отговор

    До коментар #169 от "Ушeв":

    Какви 10 минути за кого?, гарги ли плашиш? 6000 ядрени глави на 17милиона кв.км. и 6000 на 380 милиона кв.км. Познай колко пада на руснак ? Ха, ха, ха. Няма путлерист, няма медвед.......нииикадааааа апят такими не чалавеками
  • 172 Въпрос

    1 1 Отговор

    До коментар #144 от "Дефекирал":

    Кога ще се хигиенизираш късопи6ков..........................не се трае?
  • 173 Алооооуу

    1 2 Отговор

    До коментар #164 от "ганев":

    Ганевияаааааа, защо се пънеш толкова? Какво като си бил в казармата? Бяхме външна граница на Варшавския договор ,да не мислиш .че някой ни е зачитал за нещо?!?
  • 174 Въпрос

    2 0 Отговор

    До коментар #83 от "Поета":

    Ще литнат ли от чертежа бре късопи6ков?
  • 175 Добре запознат

    1 2 Отговор

    До коментар #169 от "Ушeв":

    Вече всички видяха как воюва руския войник! 9 месеца само смях около Бахмут!!
  • 176 А бе

    1 1 Отговор

    До коментар #169 от "Ушeв":

    По полека ,не се пъни толкова, да не направиш белята!
  • 177 Бай Гого

    2 0 Отговор
    Някой може ли да обясни какво значи "незаконно анексиране"? И кое е законно анексиране?

    Коментиран от #179

  • 178 Ето как се бият руснаците, не по филми

    3 2 Отговор

    До коментар #169 от "Ушeв":

    „Ако САЩ не ни бяха помогнали, нямаше да спечелим войната. Един срещу друг с нацистка Германия на Хитлер нямаше да можем да издържим на кръвопролитията и щяхме да загубим войната. Никой не говори открито за това нещо, а мисля, че Сталин никога не остави писмена следа за собственото си мнение. Мога все пак да кажа, че той няколко пъти е изразявал подобно мнение пред мен“, пише Хрушчов в мемоарите си.
  • 179 Ти мисловна костенурка ли си?

    2 1 Отговор

    До коментар #177 от "Бай Гого":

    Анексията или анекс е едностранно, насилствено присъединяване на територия към друга територия. Анексията се отличава от окупацията, която сама по себе си не води до изменения на юридическата принадлежност на територията.
  • 180 Любознателен

    1 2 Отговор

    До коментар #169 от "Ушeв":

    И как бре преумний смяташ ,че Русия ще унищожи САЩ за 10 минути? Това да не е боб да ядеш бре?!?
  • 181 Даа бе

    1 2 Отговор

    До коментар #149 от "йхнкхйких":

    НЕ Е РУСКО И НИКОГА НЯМА ДА БЪДЕ!!
  • 182 А бе

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "Някой":

    Обратно на някой, същото което правят и руските подводници около бреговете на САЩ!!
  • 183 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 184 Нато скоро ще освободи черно море

    2 1 Отговор
    От присъствието си
  • 185 Кой ги

    0 1 Отговор
    Пише тези бълвочи.
  • 186 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 187 СЛАВА НА РУСИЯ

    0 0 Отговор
    Нато е краварска измислица за малоумници.