Last news in Fakti

4 Май, 2023 13:00 1 487 20

Евгений Кънев: Ето как да спасим демокрацията в България

  • протест-
  • демокрация-
  • мерки

Според Хр. Г. Данов училището е място където учениците биват подготвяни за „истинска гражданственост”

Евгений Кънев: Ето как да спасим демокрацията в България - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Вчерашният ми пост за липсващото като качество и количество гражданско образование в училище получи неочаквано за мен голям отклик.

Да, то е залогът да съхраним демокрацията в България. За това предупреждава във "Фейсбук" Евгений Кънев.

И човек се замисля как винаги при радикална промяна на едно общество се променя образователната система и започва възпитание на децата в нови ценности. Така е било след Освобождението, така е било и след 9.9.1944 г.

(Не)известно защо обаче това НЕ се случва след 10.11.1989 г, като едва преди година-две се въведе гражданското образование в последния клас. Но често учители със соц манталитет (далеч не всички!) преподават обществознание. Тотално липсва култура и познание на учениците за гражданството и демократичните институции. И това го виждаме на изборите.

Отговори за сегашната ситуация ни дава историята след Освобождението, от която разбираме защо Царство България все пак е било успешен проект, което не можем да кажем за сегашното ни общество.

Какво са направили нашите деди след Освобождението?

“Според Хр. Г. Данов училището е място където учениците биват подготвяни за „истинска гражданственост”. Тази мисъл отразява виждане не само за актуалните, но и за бъдещите цели на образованието на децата. Възпитанието на гражданина трябва да бъде най-важният резултат от образованието, тази идея напълно се вписва в образователната политика на държавата.

Като напълно естествена реакция на тези виждания е написания през 1881 г. от Йоаким Груев учебник, съдържащ начала на гражданското образование.

За да се осъществи тази образователна политика се въвеждат предметите отечествовъведение (отечествознание), гражданско учение и история. Новите предмети са въведени по силата на Закона за обществените и частните училища от 1885 г. и запазени като задължителни от Закона за народното просвещение от 1891 г.

И преди освобождението е имало елементи на запознаване с основни понятия на обществения живот, но те са се съдържали в темите родители, отечество, вяра и народнаост и са имали преди всичко характер на образци на поведение.

Предметът отечествовъведение има за цел да изгради основите на гражданската грамотност и на националното съзнание на бъдещите поколения. Също така той представлява синтез на традиция, приемственост и нововъведение.

В резултат на обединеното в предмета съдържание по история и география се изучават знания за държавата и нейните институции, за видовете управление, за политическите права на гражданите.

В основата на предмета се поставя разбирането, че малките ученици трябва отрано да се въведат в представи и познания за местните институции и власти, а след това да разширят тези свои знания до по-далечни и непознати държавни институции.

Като самостоятелен учебен предмет гражданското учение започва да присъства в програмите, паралелно с изучаването на историческите знания по съвременна българска история, т.е. в трети прогимназиален клас. Законът от 1909 г. включва гражданското учение като задължителна учебна дисциплина за последния клас на гимназията, във връзка със закона започва и издаването и на специални учебници по предмета, първият учебник по гражданско учение е дело на Н. Станев от 1894 г.”

Демокрацията има нужда от демократи, за да живее!


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бачо

    22 2 Отговор
    Каква "демокрация" какви глупости!
  • 2 честен ционист

    21 1 Отговор
    В България никога не е имало демокрация, та да има, какво да се спасява. Както и думите "Съединенеито прави силата" не значи това, което си мислите, или ви се иска.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Бай бай

    22 1 Отговор
    Добре, че е Кънев, какво щяхме да правим без него-не знам. Това политика образование, култура,икономика... по всичко има мнение. Пък и медиите побликуват всичко което надраска. Кво щяхме да правим без Кънев-не знам
  • 5 ФОдемокраси

    14 1 Отговор
    По важното да спасим България за тая цел демокрацията за която говори тоя индивид трябва да си отиде по възможно най бързия начин.
  • 6 Последните 2 поколения са

    16 0 Отговор
    тотални неграмотници!
  • 7 Дрът комунис

    16 1 Отговор
    За да спасим демокрацията требе да върнем Белене!
  • 8 Ундердог

    11 0 Отговор
    Да съхрани айдукацията?!
  • 9 # идиоти вън

    15 1 Отговор
    Абе Гена, ама много си прост бе Гена, това е защото започнахте да възпитавате децата в евроатлантически ценности, в ЛГТБ ивсекакви други идиотини, що се правиш на ударен!
  • 10 Псевдоним

    9 1 Отговор
    Че те и през соца и след него ни мъкнаха по институциите да ни възпитават в "гражданственост". И понеже си останахме селяни/в добрия смисъл на думата/, се появиха такива поучители като Кънев, които накрая да кажат, че нищо не става от нас. Всички знаем как приключва "успешният проект" Царство България.
  • 11 ЦАРСТВО БЪЛГАРИЯ

    9 0 Отговор
    е имала при Симеон, Иван-Асен и много други български царе. Поручикът Фердинанд, когото са агитиорали по кръчмите да стане български цар е донесъл само ТРАГЕДИИ за България. И синовете и внуците му също
  • 12 И КАК ТОЧНО БЕ КЪНЕВ

    12 1 Отговор
    е работила демокрацията при Фердинанд, Борис и сие... Тоя вече стана сининим на думата ЛЪЖА
  • 13 СИНИЯ БАЛОН СЕ СПУКА

    13 1 Отговор
    много отдавна. Останаха само милионерите от това предприятие за крадене на национални богатства и милионите излъгани българи
  • 14 провинциалист

    10 0 Отговор
    Демокрацията трябва да бъде поставена рамо до рамо с комунизма и окачествена подобаващо.
  • 15 адаша

    15 1 Отговор
    Как да няма промяна в учебниците?! Като какъв се определяше Андрешко преди 10.11 и сега? А османското присъствие вместо робство и иго? В учебниците по история е пълно с измишльотини. И по литература също. Нали народ, който не познава историята си е загубен? Останала е само ябълката на Нютон. И тоя ще ми обяснява за гражданска позиция на младите. Из вра теняк беснеещ...

    Коментиран от #16

  • 16 Грант народ затрива

    9 1 Отговор

    До коментар #15 от "адаша":

    Плюс новата джендър идеилогия. И това ако не е промяна, здраве му кажи..
  • 17 Мисля

    6 1 Отговор
    Хора като Евгени Кънев трябва да се поставят във витрини,както в Амстердам,да да виждат хората какво ни докара демокрацията.И на страните жадуващи ЕС и евроатлантически ценности да им се изпратят двама-трима за да разберат какво ги чака.
  • 18 Джордж Оруел

    3 3 Отговор
    Какво е демокрация? Управление от народа, за народа и чрез народа. Перманентен плебисцит. Процес на взаимопроникване между гражданското общество и самоуправлението. Както и много други неща, напр. това, че можете свободно да пишете и да се изказвате, вкл. и против демокрацията.
    Има нещо абсурдно и гротескно в призивите на много от пишещите тук, които най-общо са: няма никаква демокрация, всичко е някаква измама и лъжа, най-добра си е ,,здравата ръка" на някой добронамерен диктатор, който ще сложи нещата в ред. Е, аз предпочитам несъвършената демокрация (тя винаги е такава!) пред която и да било диктатура.
  • 19 Вирус

    5 1 Отговор
    Иксперте кой разби образование здравеопазване селско стопанство икономика и други любимите ти американски приятелчета
  • 20 Факт

    0 0 Отговор
    Как се спасява това което го няма? - да попитам!
    Като има център за там нешо на демокрацията - я питайте кои са критериите за "демокрация"? Щото само думата нищо не значи!!