Last news in Fakti

26 Май, 2023 12:17 7 655 33

Кой поръча екзекуцията на Красимир Каменов-Къро

  • къро-
  • красимир каменов-
  • българия-
  • мафия-
  • южна африка-
  • юар-
  • екзекуция-
  • убийство-
  • пламен бобоков-
  • бойко борисов-
  • вис-2

Свързаният с групировката ВИС-2 живееше извън България от повече от 15 години, но имаше голям бизнес на светло в родината си

Кой поръча екзекуцията на Красимир Каменов-Къро - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Емилия Милчева:

За зеленчуковата борса в столичния квартал Слатина и още 12 паркинга в София ще се търси нов собственик, след като издирваният с червена бюлетина от Интерпол Красимир Каменов-Къро беше разстрелян в дома си в Южна Африка. Свързаният с групировката ВИС-2 живееше извън България от повече от 15 години, но имаше голям бизнес на светло в родината си и отнесе много тайни със себе си - както и други преди него като Самоковеца и Поли Пантев.

Например на кого е плащал, за да се сдобие с тържището и паркингите, а и да сложи ръка на вратата на Европа към Изтока - ГКПП "Капитан Андреево”.Е, сега корумпираните могат да си отдъхнат и да харчат спокойно след екзекуцията на Каменов - освен ако няма уличаващи ги документи.

Пред БНР разследващият журналист от сайта BIRD Димитър Стоянов допусна, че Каменов е дал показания пред чужда юрисдикция в последната половин година "във връзка с ключови криминални случаи с международен елемент”. Няма информация дали те са свързани с криптопирамидата OneCoin и разследванията за пране на стотици милиони долари чрез тази схема, водени от американските служби. Криптокралицата Ружа Игнатова изчезна през 2017 г., на летището в Атина и оттогава от нея няма никаква следа.

Няма официална версия

Убийството на Красимир Каменов-Къро предизвика куп неофициални версии - дали е свързано с разчистване на сметки заради дрога в Южна Африка или има връзка със събитията в България. Преди време прокуратурата уличи Каменов заедно с други, сред които и бившият собственик на КТБ Цветан Василев, в заговор за отстраняване на висши полицаи и магистрати, в това число на главния прокурор.

Тогава на специална пресконференция бяха представени аудиозаписи от телефонни разговори и прочетени бележки, намерени като доказателства по разследването. Споменати бяха и много публични личности освен Къро и Василев - Бойко Борисов, Асен Василев (споменат като "Кокорчо"), бизнесменът Пламен Бобоков, журналистът Димитър Стоянов, споменати бяха също ПП, ДБ и др.

Преди два месеца Каменов бе задочно обвинен от Софийска градска прокуратура като поръчител на убийството на Любомир Иванов, бивш началник на Криминална полиция във 2 РПУ в София, показно разстрелян в столицата през март 2022 година. Затова Къро беше издирван от Интерпол. Според медийни публикации бившият полицай е бил замесен в нелегално производство на цигари, включително и във фабрики в чужбина, както и в контрабанда, но се появили проблеми.

Бизнесът - от всяка власт по нещо

Фирмите, свързани с Къро, се сдобиват с паркингите по времето, когато кмет на столицата е Стефан Софиянски, а зеленчуковата борса е продадена от Столичната общинска агенция за приватизация през 2007 г., когато кмет е Бойко Борисов. През ноември м.г. срещу двете дружества имаше акция на МВР и НАП за данъчни измами, но не бяха съобщени какви са резултатите от проверките.

Подземният паркинг на НДК, пред Централна гара, на бул. "Арсеналски” и други са иззети чрез съвместна фирма с апорти от столичната общинска фирма "Паркинги и гаражи”. За това помага общинският съветник от СДС, председател на транспортната комисия в СОС и директор на "Паркинги и гаражи” Георги Василев. По-късно той става мажоритарен собственик в частната фирма, сдобила се с паркингите, но не за дълго - застрелян е през 2005 година. Въпреки обещанието на тогавашния главен секретар на МВР Бойко Борисов, че убийството ще бъде разкрито, това така и не се случва.

Пред Euronews експертът от Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов прибави към борсата и паркингите и концесии на плажове и хотели по Южното Черноморие и "онова, което е останало от контрабандните канали – като се започне от „Капитан Андреево“ и се стигне до Илиянци”.

"Златната кокошка"

През 2013 г. властта подарява „златна кокошка“ на Къро. Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) възлага на частната фирма "Пи.Еф.Си”, чийто собственик тогава е балдъзата му Лидия Любенова, да събира такси за дезинфекция на коли и камиони както от ГКПП „Капитан Андреево“, така и от другите два гранични пункта с Турция - при Лесово и Малко Търново. По-късно Къро заедно с друг свой съратник от ВИС-2 Христофор Аманатидис-Таки, който живее отдавна в Дубай, и Размиг Чакърян-Ами, поемат ветеринарния и фитосанитарния контрол на ГКПП „Капитан Андреево“, както и близките паркинги. Каменов и Аманатидис са сочени от анализатори като хората, поделили си легалния и нелегален бизнес на ВИС-2.

Миналата година обаче се разбра, че те са в конфликт, който, според "Капитал”, се е задълбочил около контрола на лабораторията за фитосанитарния контрол и "златния гьол”, "които първоначално бяха експлоатирани от Къро, но след това надделя Таки чрез Размиг Чакърян-Ами”. Връщането на държавния контрол върху товарите, преминаващи през "Капитан Андреево”, започна м.г. при редовното правителство на Кирил Петков и мина през редица опити да бъде блокирано по съдебен или институционален път. В крайна сметка в края на март Върховният административен съд (ВАС) отмени спирането на процедурата за изграждане на нова държавна лаборатория, която да извършва фитосанитарния контрол на пункта.

Връщат ли се мутренските години

Кой поръча екзекуцията на Къро, който оцеля през прехода, за да бъде убит на финала му - конкурент от подземния свят или от бизнеса му на светло, или застрашени от разкрития политици и магистрати. Коментарът на главния прокурор Иван Гешев, направен вчера, беше, че "това, което се прави срещу българската прокуратура и българската съдебна власт, доведе до бум на престъпността и се връщаме в мутренските години”. Сигурно е прав - ония протести от 2020 г. така и не изгониха мутритe.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 42 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шерлок

    53 8 Отговор
    Банкята го поръча

    Коментиран от #2

  • 2 Последния Софиянец

    26 6 Отговор

    До коментар #1 от "Шерлок":

    По време на протеста заплашваше и моето семейство.

    Коментиран от #26

  • 3 Радио Козяк

    39 1 Отговор
    Кой го е най шубе в държавата, ммм?
  • 4 Лоста

    23 8 Отговор
    Милчева е много далече от криминалните теми. Разкази по картинки е тази статия. Други са нещата, но и кухи версии имат право да съществуват. Въпрки че пса въздух под налягане.
  • 5 И нов концесионер на плажовете

    36 1 Отговор
    ще се търсят! И още на много неща ще се търси нов собственик в овладяната територия!
  • 6 бай Тошо

    48 6 Отговор
    Аз за 35 години построих 2 Българии, а вие за 35 години произведохте само мутри!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Г-ца каприз

    3 17 Отговор
    Гешеф.....

    Коментиран от #16

  • 9 АБВ

    25 6 Отговор
    Който и да е БРВО такива не трябва да са живи
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Яяяяя

    65 3 Отговор
    Има ли някой в България, който да не е наясно с нещата? Войната за власт в мафията започна преди няколко месеца. Гледаме я по телевизията всеки ден. Човек издирвн от интерпол има легален бизнес в България, а един друг, на който целуват ръчичка и с чекмеджета от кюлчета си играе играта и дерижира с патлака! Шо за идиотска дуржава сме.
  • 12 Хамстера

    16 18 Отговор
    Никой от БГ не го е поръчал, убийството е на международно ниво
  • 13 Гладиатора

    19 22 Отговор
    Интересно защо никой не споменава, че убития Къро се е занимавал с контрабанда на оръжия, намеква се, че той е реекспортират оръжия за Русия. Интересна е срещата на Къро с президента Радев Решетников за какво е бил разговора им. Тепърва предстоят много интересни събития и любопитни факти. Почерка на убийството на Къросичи към руските килъри от ФСБ или Вагнер.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 НУРС

    32 3 Отговор
    Преди векове на втроходните кораби са събирали плъховете на борда и са ги затваряли живи в бъчва.
    Когато след седмица бъчвата утихне я отварят и пускат последният оцелял плъх - канибал.
    След още една седмица на борда остава само той.
    Тогава го убиват.
    Просто и ефективно решение!
  • 16 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    32 2 Отговор

    До коментар #8 от "Г-ца каприз":

    Ти сериозно ли 🤔🤔🤔
    1.) Има ли нужда ГЕшеф от такава показна екзекуция ❓
    2.) Има ли ресурс ГЕшеф да изпрати десетина души наказателна бригада на хиляди километри❓
    3.) Нямаше ли интерес ГЕшеф от това Къро да пропее❓
  • 17 Наудобната истина

    23 2 Отговор
    Хаитянеца го поръча, за да не се развали сватбата ППДБ+ГЕРБСДС.
  • 18 Бас ловя че............

    13 1 Отговор
    Гешев е свързан но няма да се разкрие нищо .............Но не казвам ще тоя Къро ли къв е там не е бил за отстрел
  • 19 плюс минус

    29 0 Отговор
    Хар хабер си нямам от полит и мафиотски работи, ама ме гложди един въпрос:
    - Последните събития в ЮАР и в България имат ли някаква връзка помежду си?
  • 20 Дай Боже от тиквата да запчнат!!!

    30 1 Отговор
    Време е и за политици!
  • 21 топлата връзка

    30 2 Отговор
    е ГЕРБ
  • 22 Електра

    17 9 Отговор
    Политико ще излезе със статия, Каскета изпревари Къро. Гноме, защо не расъждаваш ако можеш по това. Къро беше ликвидиран в ЮАР, където преди 1 седмица Крадеф беше случайно на без мислено посещение там. Там Вагнер има своя наказателен отряд, и заличиха следите за да не се разбере как дълбоката държава на Крадеф и Краднелия, иска да няма правителство. Не вярвам Копейкин да има пръст в тая работа, защото трябва и акъл, а при всяка слуга такъв липсва...
  • 23 Ако той също е карал хора да страдат

    15 0 Отговор
    За да забогадее той, това е логична и правилна развръзка
  • 24 Бай шукар

    8 0 Отговор
    Киро японеца го е поръчал заклевам се
  • 25 Въпрос

    23 2 Отговор
    На въпроса КОЙ, отговорът е толупа Бойко Борисов и цялата шайка, която създаде този мафиот. Нима всички не виждаме какво става в държавата? Впрегнати са институции, служби, хора, партии, за да изперат толупа. Единствено Гешев се опълчи на мафията, той също не е бял, и сега всячески се мъчат да го свалят, за да продължи всичко по старому - кражби, грабежи, лъжи, мошенгии. Народееее, спиш ли, или си приспан от токова много години ?
  • 26 Не и не

    2 3 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Хахахахахахахахаха, ибреееееее! Че кой си ти бе!?
  • 27 Нгоро Мбуто

    10 1 Отговор
    Борисов е поръчал убийството на Къро, но не трябва да забравя, че той също ще бъде поръчан, просто се уточнява по какъв начин да стане това, защото договорката е, да не е бързо а много бавно и мъчително!
    Ще получи честитка от мигранти, а те като езичници са особено жестоки, защото в Африка считат хапването на жив враг за придобиване на силите му!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 агент

    6 0 Отговор
    Борисов си е наел украйнските изпълнители плаща заминават разстрелват мишената и се прибират пито платено
  • 30 труд

    8 0 Отговор
    Гешев каза Банкята го е поръчала
  • 31 Тошко

    2 0 Отговор
    Българската държава и управляващия в момента, който се крие и не се показва.
  • 32 Прометей

    1 4 Отговор
    Удивлявам се на простотията на някой българи. Бай Тошо осмокласника построй две българи. След такава простотия човек изпада в тих ужас и потрес. Държавата България тогава беше под руско командване и нямаше никаква самостоятелна политика. Бяхме превърнати в безплатна военна руска база. В магазините имаше само два три вида салам. За нова година пускаха банани и портокали, а в показните магазини някой хубави зеленчуци. Пуснаха корекоми в които срещу западна валута можеше да се купи от пиле мляко. Границите особено турската и гръцката се пазеха жестоко. Дори имаше минни полета. Опита за бягство на запад се наказваше със затвор. А за да отиде човек към границата му трябваше разрешение от МВР или ДС. Същите тези които управляваха по тошово време ни управляват и сега. Цялата олигархия в България е само от средите на БКП=ДС=БСП=Кремъл, а тя е дълбоко свързана с руските служби и техния бизнес. Върха на предателството бе когато Тодор Живков предложи заедно с политбюро на два пъти България да стане 16 руска република. В цялата история на България комунистическото управление ще остане най мрачната и жестока страница от историята ни.
  • 33 ХхХх

    0 1 Отговор
    То щото сега не сме под руска власт. При бай тошо за часове ги разкриваха, кой за косъма, кой по обувките, но бяха границите затворени, а и с открити листове, пиле не можеше да мине през капепетата. Хубаво бе, но така е от Костово Сакскобургготски тройната абвдпс герб и сие. Чипа е проблема. Трябва да се работи, а не им се ще на младите. Искат 1200 младите, а шефа давам ви 600 лева, без осигуровки. Кво знаете, оплаквали се младите. Не дава феодала пари. Който е бил ок по живково и днес е, но живковите измряха голям процент, останаха деца, внуци в бг и по света немили клети недраги да търсят хляб по света, а паралиите деца на деца правили