Last news in Fakti

30 Май, 2023 10:00 1 900 25

Дъни ли се световният финансов и политически елит при управлението на света?

  • финансии-
  • финансов елит-
  • управление-
  • свят

Самият факт че толкова столетия, толкова богати фамилии не са го овладели този свят, не са го прошнуровали и прономеровали, свидетелства, че допускат грешки, много грешки

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Дъни ли се световният финансов и политически елит при управлението на света? Краткият отговор е – да, и още как. Свикнали сме да гледаме на световния финансов елит като безгрешен, но явно това не е така. Самият факт че толкова столетия, толкова богати фамилии не са го овладели този свят, не са го прошнуровали и прономеровали, свидетелства, че допускат грешки, много грешки. Но опитите им да овладеят света продължават. Това е като стария арменски виц: Питали радио Ереван „Може ли от слама да се направи злато? Не, - отговорило радиото,- но опитите продължават.“ Тук илюстрираме някои фрапантни грешки, но списъкът не е пълен.

Грешка 1.

През Първата Световна Война, Кайзерът финансира (според някои теории) Ленин да вдигне революция в Русия и да я извади от войната. За да спечели Германия. 30-тина години по късно, Съветска Русия взима Източна Прусия, Калининград (Кьонигсберг) и завзема вчерашна/днешна Източна Германия с половината столица. Настава социализъм и всички богатства са отнети в полза на държавата. Голяма печалба.

Грешка 2.

Повечето богаташи от различните европейски страни и техните политици не са могли да се разберат за надмощие над сегашния Балкански полуостров (наричан по-късно „Барутният погреб на Европа“) и над други по-далечни колонии. Затова решават да се понатупат. Резултат – първата Световна война, олевяване и пролетаризиране на населението, социалистическа революция в Русия, национал-социализъм в Италия, а по-късно и в Германия и Втора световна война, след която има национализации на банки и миннодобивната промишленост из цяла Европа, а в Източна Европа е е установен социализъм с конфискация и национализация на всички богатства.

Грешка 3.

С цел да се бори за отнетите им придобивки в Иран, САЩ (а според някои – частично и Великобритания) финансират и помагат на Иракският лидер Саддам Хйсеин да воюва с Иран. Минават години, иракският лидер наяква и окупира Кувейт. Налага се пък – обратно САЩ и Великобритания да оглавяват коалициа да водят война със Саддам. На два пъти. Веднъж да освободят Кувейт, и втори път – да влязат в Ирак и да го свалят от власт.

Грешка 4.

Пак по същото време, САЩ подпомагат в Афганистан Осама Бен Ладен да се бори със СССР, като освен оръжие и пари, подпомагат да се изгради система от тунели в пещерите на Афганистан, наречен „Тора Бора“. Пак същият Бен Ладен се обръща срещу САЩ, организира свалянето на Кулите-близнаци в Ню Йорк и се налага САЩ да влизат с войска в Афганистан, за да го преследват.

Грешка 5.

Падането на Социализма. Някои хора твърдят, че за падането на социализма и СССР заслуга имат САЩ. (Виж моята статия „8 прилики между рухването на Римската Империя и СССР“/. Добре, но възниква проблем как Запада да изнася за обеднелия от промените бивш соц.лагер? Решението (според някои) е било да се направи Китай за плац дарм за западни инвестиции, където да се произвежда евтино, за да се пласира в бившия соц. Лагер. Да, ама постепенно Китай се разрасна. Вече се мери промишлено и военно със Запада и с лидера САЩ. Ще има ли противоборство САЩ-Китай?

Грешка 6. (в бъдеще време). Като гледаме предходните грешки сме изкушени да предположим:

Пуска се изкуствения интелект

Изкуствения интелект започва да застрашава финансовия и политически елит.

Търси се начин как да се спре изкуствения интелект.

И за да завършим оптимистично, един виц от 90-те. Един богат спортист си купил компютър. После започнал да търси някой, който да му обясни какво е това компютър.

Изследване на Банчо Банов, Финансов експерт


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тотален провал

    17 0 Отговор
    Съвремените разбирания за богатство са ирелевантни, а изкуствено поддържаната мизерия в тикволандия изглежда абсурдно.
  • 2 Тошо

    27 0 Отговор
    Икономиката и обществото вече са заложници на банките. Те контролират социалното богатство, създадено от работническата класа. Те си играят с жизнените условия и бъдещето на хората.
  • 3 Зеленски - искам си Мари Игуаната

    15 0 Отговор
    Световният финансов елит отдавна се е издънил...откакто богатите чиф.ут.ковци финансират войните по света - отпреди малко над 200 години.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 С две думи

    13 0 Отговор
    Думи се отсекъде. Грешките са си заложени в самия строй. Решението е някакъв тип демократичен социализъм, планова икономика и обща/ държавна собственост върху едрия капитал и средствата за производство.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Кочо

    1 8 Отговор
    Хе! САЩ имали дълг два пъти колкото БВП, а това са сигурно много трилиони, а вие сте изтеглили заем 10 милиарда и А-аууууу, съсипаха държавата! Шерлатани! Кокорчовци! Внуците ще плащат....! Ще плащат внуците ви - дръжки! Първо, вашите внуци са на Запад и ако плащат, ще плащат там! Второ, нищо няма да плащат, защото вие масово не работите, сив сектор, внуците ви също и сте научени само на далавери и скубане на социалните системи! Тук и на ЕС!
  • 12 Замислено

    9 0 Отговор
    Не се дъни елитът. Следва си плана. Дънят се човеците, които са спрели да мислят...Изкуственият интелект в добри ръце може да направи чудеса за всички хора, като ядрената енергия е, но разрушителната му сила е още по-могъщо разрушителна в ръцете на обсебени и самозабравили се морални кастрати.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 факт

    8 0 Отговор
    Факти се плаши от фактите и ги трие. Факти, които доказват, че световният елит се е поучил от грешките си и е в процес на прономероване и прошнуроване на човечеството. Електронният концлагер не е теория на конспирацията, а ии е изключително опасно човешко изобретение, което глобалистите внушават, че се превръща в субект, за прикрият престъпните си замисли и действия

    Коментиран от #20

  • 20 Цензурофоб

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "факт":

    Има някъв надзирател дето се е взел на сериозно. Когато е наряд, като Дежурен по надзираване, трие яко...
    За такива случаи народът има изрази:
    Пази Боже сляпо да прогледа...
    дай на човечето власт и го виж колко струва
  • 21 Истинолюбец

    3 0 Отговор
    Мисля, че и ти си в някои грешки. По Грешка 1. Ленин бе пратен от Кайзера, факт, но впоследствие финансиран от Уолстрийт чрез шведски банки. Съсипването на Руската империя, грабежът и избиването на руснаците си вървеше добре, докато Провидението не изпрати Сталин. Той обърка всичките им планове. Е, наложи се да пипа твърдо, но когато се биеш за оцеляване на страната срещу най-мощната сила -- банкерската мафия е като при уличен бой -- миг нерешителност и може да се окажеш полутруп или труп. Садам направи велика глупост -- реши да създава борса, в която да продава нефта не само за долари.. завалията, въобще не знае къде се намира ... Същата глупост направви и Муамар Кадафи. Тръгна да прави единна африканска валута. И тръгна срещи най-страшните играчи -- Печатарите на долара, които чрез долара владеят света. И двамата, за назидание, умряха в мъки, заедно с наследниците. Сега Китай и Русия тръгнаха срещу Големите играчи -- Русия майсторски бе вкарана в цунг-цванг (всеки ход е грешен) И Путин взе страна в Гражданската война в Украйна -- на страната на руснаците в Украйна, които бяха последователно избивани.

    Коментиран от #22

  • 22 Истинолюбец

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "Истинолюбец":

    По Грешка 2 . Това с Балканите е повод. Ако искаш да разбереш целите виж крайния резултат -- в Европа не останаха монархии, а Руско немската династия ( от 1762 г Романови -Шлезвиг-Холщайн-Готорп ) бе унищожена. Или си мислиш че фигурата Ленин е взел сам такова решение. Взеха го Играчите. Бе унищожена и Руската империя, а в управлението на СССР от към 270 човека имаше 2 - 3 руснака. Малко преди това се появи нов Глобален финансов център -- ФЕД -- дузина частни клана чрез юридическа далавера, иззеха от САЩ правото да печатат долара. Лондонското Сити имаше опасен противник или съществен съдружник -- за малките тва няма много голямо значение...
    Грешка 3 ... Войната е манна небесна за америкаския военно промишлен комплекс -- за това Зло предупреди сам Айзенхауер в прощалната си реч. Това лоби е като ламя, която се храни от войни. И чрез интриги, / психологически операции съчинява и създава войни. Мирът, за това чудовище от САЩ, е като почти смъртна присъда.
    Грешка 4 ..тук си в голяма грешка... А кой събори 3-тата сграда ? И къде са останките и следите от т.н. "самолет" атакувал Пентагона. Има доста изписано по въпроса и то с точни доводи и факти, включая обръщение на над 300 водещи архитекти в САЩ до правителството и разследващата комисия, че такива небостъргачи не могат да паднат след удар със самолет и да се сринат от ...пожар, каквато и да е температурата му. Хората които мислят със всичкия си прозряха това още като видяха как паднаха кулите -- в

    Коментиран от #23

  • 23 Истинолюбец

    3 0 Отговор

    До коментар #22 от "Истинолюбец":

    Грешка 5 -- няма грешка. Социализмът си играеше своята игра, на колониалната система бе нанесен як удар с помощта на СССР. Играчите никога няма да позволят появяване на друг Играч, който да си мери таковата с тях. И съкрушиха, гросмайсторски, СССР -- отвътре, опростачвайки и видоиззменяйки умът на ръководството -- умът на червената номенклатура бе със Западняшки уклон, а делата по комунистическа теория, при това налагана шаблонно, а не творчески, според обстановката, както правеше Сталин и както сетне направи Дън Сяо Пин. Има и яко съмнение че Хрушчов, е предател. Наскоро един американец написа книга, в която доказа че всички обвинения на Хрушчов срещу Сталин са измислица непокриваща се с никакви факти.. И после -- с един подпис на химикалката Хрушчов подари Крим на Украйна... ???!! Преди това Играчите натискаха Сталин да направи Крим ... Еврейска автономна област. Натискът бе як, че Сталин едва го удържа, създаде еврейска автономна област но в Далечния изток. Още я има.
    Грешка 6 -- за Изкуствения интелект съм съгласен. Това положение е като при генното инженерство. Занимаваш с с нещо, което не познаваш и не владееш напълно, пускашко за употреба, после за ширпотреба, но ... последствията от тези неща са много, много опасни, непредсказуемо опасни.

    Коментиран от #24

  • 24 Истинолюбец

    3 0 Отговор

    До коментар #23 от "Истинолюбец":

    Още за бъдещето Ето на кратк решенията от срещата на т.н. Г-20, май 2023:
    = Въвеждане на всякакви видове глобални цифрови паспорти и лични карти и др. в т.ч. задължителен ваксинационен паспорт, т.е. за всеки по всяко време ще се знае къде се намира и дали се е наваксиналчил с поредната ваксина измислена зарад печалба на глобалната фармафия
    = Въвеждане на цифрови валути на централната банка.. т.е. за всеки по всяко време ще се знае колко и за какво харчи. Замисля се и система за обществена оценка (по точно оценка на властелините). Разкри я една англичанка. Ако много слушаш и говориш правилни неща ще си харчиш парите навсякъде, безсрочно. ако сгафиш, ще ти дадат ограничен район в който да си харчиш парите и срок в който да ги харчиш, ако малко слушаш района в който можеш да си харчиш цифровите , програмируеми) пари става още по-малък, а срока им на годност намаля също, т.е. ставаш като крепосно селянче, ако решат да те оставят без пари = икономико-физическа смърт
    = Интернет наблюдение и цензура, прикрита като борба с "дезинформацията". В същността си точно това е дезинформация (налагане единствено правилната гледна точка)
    = Преобразувания в производството и разпределението на храни.... същността -- удар върху малките и средни ферми и власт на глобалстите и картелите им върху това, какво да да се яде и какво не. И косвено следствие -- какво да се сее и какви животни да се гледат.

    Коментиран от #25

  • 25 Истинолюбец

    3 0 Отговор

    До коментар #24 от "Истинолюбец":

    = Увеличаване глобалните средства за биосигурност и ... бля-бля... същността -- пандемиите ще са неизбежни и ... задължителни
    От 21 – 30 май в Женева завършва 76-тата Световна асамблея по здравеопазване, на която Световната Здравна организация призова целия свят да се готви за смъртоностна пандемия по страшна от COVID-19
    Американските и мексиканските власти поискаха от СЗО да обяви извънредно положение за общественото здраве от международно значение поради огнище на смъртоносна гъбичка. Искането идва, след като вербовчици примамиха стотици пациенти от различни страни и 24 американски щата в две заведения в Мексико за козметични операции, където може би са били изложени на гъбичките.

    Май се започна