Last news in Fakti

31 Май, 2023 15:45 1 576 6

Снежана Тодорова: Журналистиката трябва да е на мястото си и да не спестява морални въпроси на антиморалните

  • сбж-
  • журналистика-
  • морал-
  • българия-
  • снежана тодорова-
  • председател на ус на сбж-
  • мисирщина-
  • политици-
  • журналисти

Медиаторската роля на медиите е да защитават и отстояват обществения интерес пред безумията на политиците. И човешкия морал пред липсата на морал у политиците. Това е журналистиката. Другото е пристрастен активизъм или мисирщина

Снежана Тодорова: Журналистиката трябва да е на мястото си и да не спестява морални въпроси на антиморалните - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

България е в тежка политическа, институционална и морална криза, която се задълбочава на фона на парлива геополитическа обстановка край границите ни – войната в Украйна и ескалацията в Косово.

В последните дни станахме свидетели на потресаваща низост, демонстрирана от водеща политическа сила с претенции да състави ново българско правителство. Тя без капка свян признава достоверността на свои изразени неофициално скандални позиции, засягащи националната ни сигурност и самите устои не даже на политическия, а на елементарния общочовешки морал.

Същевременно пак тази сила и нейните фенове се опитват да отклонят вниманието от самодискредитацията си, атакувайки безоснователно държавния глава, изразил мнението за тях на преобладаващата част от българското общество. Обвиняват го като проводник на интересите на чужди сили, макар не той, а самите те да са провъзгласили, че съгласуват действията си с „посолствата”.

От същите тези шумни агитки вчера прозвучаха призиви за „Майдан” у нас и че трябва „да се пусне кръв”. Днес политически лидер в изявление за медиите окачестви всичко случващо се и дискредитиращо институциите като „пълзящ фашизъм”.

Дали са останали нестресирани от политическата лудост правни органи, които да се самосезират по тези теми?

На този фон отговорността на медиите е огромна. Медиите нямат никакво право в подобна обстановка да са само държачки на микрофони и модератори в студийни спорове между опоненти. Стига. Нека си спомним, че самата дума „медии” идва от медиаторската роля на журналистиката. Истински медиаторска.

Тоест – това не е роля на платен посредник, убеждаващ недоволните избиратели, че очевадно предаващите интересите им „народни избраници” всъщност са херувими. Не е роля на хипнотизатор, впрегнат да внушва на публиката, че чутите цинични записи не са „нищо особено”, че „така е в политиката”, че „това го правят всички”.

Медиаторската роля на медиите е друга – всъщност те са призвани да защитават и отстояват обществения интерес пред безумията на политиците. И човешкия морал пред липсата на морал у политиците. Това е!

Когато един или друг журналист дръзне да завада неудобни въпроси на политици и да ги кара да се срамуват от реално срамни техни действия – само тогава това е изпълнение на мисията на журналистиката.

Когато друг журналист се хвърли да обвинява колегата си за това, само защото самият обвиняващ има различни лични пристрастия или обича да прави собствени тълкувания на (гео)политиката, тогава просто изпада от журналистиката. Просто се пренся в личния си активизъм – да е жив и здрав! Между двете функции, уважаеми колеги, има дълбок разделетилен коловоз. Или сте журналист, или сте активист. И във времена като днешните не бива да го забравяте. Иначе излагането и изпадането остава за вас. За дълго.

Нека се събуди, ако обича, онази част от колегията, която още си мисли, че може да се „сниши” и да избута този объркан и объркващ период като „мисирка”. Ако не превключи спешно сетивата си на вибрациите на реалния обществен пулс, скоро тази сочна птица ще осъмне опечена в нечие блюдо.

Гордост за България са все пак останалите ѝ истински журналисти, които дори в сложни дни като сегашните продължават да са на своя пост в защита на обществото.

Дано цялата колегия осъзнае къде е достойното ѝ място сега.

Снежана Тодорова,

председател на УС на СБЖ

***Текстът е предоставен от СБЖ без редакторска намеса


Поставете оценка:
Оценка 5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ами супер

    13 1 Отговор
    Хайде отивайте и почвайте да разпитвате онези продажници Кате искат да направят правителство на всяка цена.Защото посолствата така казват.Разпанете ги докато сами не се махнат,тия национални предателите!!!
  • 2 Ами

    9 1 Отговор
    То тогава най-големият журналист се казва Радостин Василев.
  • 3 Никой

    6 4 Отговор
    До сега от СБЖ мълчахте като да не казвам какво и сега когато задуха един неустановен вятър веднага наискачахте от дупките. Мълчахте за автоцензурата която си малагахте сами.Мълчахте когато Бай Ганьо ви нарече мисирки.Пърхахте около него и гусин Борисов това гусин Борисов онова и когато ви обиждаше бяхте готови да го прегърнете усмихнати. За никого не е тайна ,че СБЖ е свърталище на проруски елементи. Менстрийм медиите се превърнаха във Фейсбук клюкарник.Медиите тичаха след публикации в ФБ на гневни граждани ,вместо те да показват уродливото лице на политици ,безхаберието на общински чиновници, на крадливи и и бездушни медицински работници и на цялата ни скапана система. И сега лъсна колко е прогнила държавата от към корумпирани бивши и настояши политици,магистрати и спец. служби. Предполагам че дъното е някъде още далеч и точно вие журналистите никога няма да го откриете. Ще ви се спуснат опорките и до там. Малцина носят достойно призванието журналист и това не са журналистите от ТРИТЕ нац. медии.
  • 4 Европейски Райх

    12 0 Отговор
    Най-точното определение за Истанбулската конвенция е на д-р Николай Михайлов - куфар с двойно дъно. Най-отгоре са красивите фрази за спиране на насилието в семейството, за еднаква защита на всички, както и останалите задължителни в случая пожелания. Само че под повърхността е най-важното - прокарването на джендър идеологията и овластяването на либералните НПО.

    🔸 Абсолютно същият куфар с двойно дъно е и Европейският акт за свободата на медиите. Той вече е приет от Европейската комисия, а амбицията на създателите му е до края на годината да го превърнат в закон, задължителен за всички държави членки на ЕС. И тук, както и при Истанбулската конвенция, на преден план са красотите. Надълго и нашироко се говори за защита на журналистите и за пълно осветляване на медийната собственост. Само че дяволът се крие в детайлите. При по-внимателен прочит на този Акт се вижда, че основната му цел е всъщност да се бори срещу "дезинформацията" и "влиянията, идващи от държави извън ЕС". За целта се предвижда създаването на специален борд, нещо като общоевропейски СЕМ. Та ето този борд ще определя кои новини са "истински" и кои "фалшиви". Ще ви казва кои медии са "обективни" и кои са "рупор на пропагандата".

    Ще определя какво може да бъде гледано/слушано/четено и какво трябва да бъде забранено. Отсега можете да се сетите какви ще бъдат критериите за това разграничаване. Всичко, което идва като директива от Брюксел и Вашингтон, ще бъде обявявяно за абсолютна истина, а в

    Коментиран от #5

  • 5 Европейски Райх

    9 0 Отговор

    До коментар #4 от "Европейски Райх":

    ...ще бъде обявявяно за абсолютна истина, а всичко, което противоречи, дори и минимално на тези нареждания, ще бъде заклеймявано. Между другото, вече научих за няколко българи, които отсега правят всичко възможно, за да попаднат в общоевропейския СЕМ. Няма нужда да казвам, че всички те са представители на евроатлантическия умнокрасивитет и сутрин, обед и вечер се борят с "руското влияние". Както знаете, това е най-бързият асансьор към високите етажи, където са разположени кабинетите на брюкселската власт.

    🔹 Така че ако тази Истанбулска конвенция за медиите наистина бъде превърната в закон, можем да кажем сбогом на каквато и да било медийна свобода. - Петър Волгин.
  • 6 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    Жана навярно има право , гледайки от своята камбанария. Обаче от ТРЯБВА до Е - разстояние море. И журналистиката не се прави от машини, а от живи хора. Всеки със своите таланти, пороци, семейни и собствени грижи и нужди................
    Много ми са сладки назидатели, моралисти и прочие книжни натури. Животът е сложен и си иска своето !!