Last news in Fakti
  Тема: Украйна

17 Юни, 2023 10:00 5 876 85

Защо Путин подчертава еврейския произход на Зеленски

  • владимир путин-
  • русия-
  • евреи-
  • володимир зеленски-
  • украйна-
  • война-
  • нацисти

През май 2022 Лавров предизвика международен скандал, впускайки се в спор за "еврейските корени" на Хитлер

Защо Путин подчертава еврейския произход на Зеленски - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На 13 юни руският президент Владимир Путин се срещна в Кремъл с военни кореспонденти, отразяващи войната на Русия срещу Украйна. На срещата той си позволи редица обидни квалификации по адрес на военното и политическото ръководство на Украйна и отделно се спря на еврейския произход на президента на страната Володимир Зеленски. "Не разбирам как може човек, в чиито вени тече еврейска кръв и който е начело на държавата Украйна, да подкрепя така неонацисти. Просто не мога да го проумея", заяви Путин.

Думите на Путин за "евреина", начело на "украинските неонацисти" - духовни наследници на убийците на евреи по време на Холокоста - незабавно бяха подхванати от руската преса, а близкият до Кремъл политически анализатор Сергей Марков повтори много популярната сред руските политици и пропагандатори формула: "Зеленски е еврейски неонацистки президент, подлец и предател на еврейския народ".

Още новини от Украйна

Защо сега Путин подхваща тази тема? Могат ли думите му да се смятат за проява на антисемитизъм? И с каква цел руският лидер прави подобни изявления?

Путин и евреите: нито антисемит, нито филосемит

През 2000-те години в Русия и в чужбина Путин се показваше като лидер, който симпатизира на еврейския народ и на държавата Израел и се интересува от развитието на еврейския живот в страната. Западните и израелските изследователи, които са проучвали отношението на Путин към евреите и Израел, често се фокусират върху биографичните характеристики на настоящия кремълски лидер, който често е бил в контакт с хора от еврейски произход и има предимно положителен опит с тях.

По-убедително обаче е чекисткото минало на Владимир Путин. Професионалната социализация на Путин, на неговия най-близък сътрудник - секретаря на Съвета за сигурност Николай Патрушев, както и на други влиятелни фигури в руското ръководство е дело на КГБ от късната съветска епоха. За съветските служители по сигурността от онова време са характерни конспиративните теории със задължителен антисемитски компонент - по-специално теориите за "могъщите евреи", които уж управлявали западния свят.

В късните 1980-те ограничаването на еврейската емиграция от СССР и антисемитските черти на съветската антиизраелска пропаганда се възприемат като стратегическа грешка, която превръща "еврейския свят" във враг на Москва и допринася за поражението на Съветския съюз в Студената война и разпадането на империята - психологическа травма, която сегашното руско ръководство така и не успява да преодолее в Кремъл, както показва политиката на сегашното ръководство.

Именно чекисткият опит на Путин най-вероятно е оказал решаващо влияние върху позицията на Москва: спомняйки си съветското минало, предпочитанията по отношение на евреите е да не се тормозят, а да се поддържат подчертано приятелски и коректни двустранни отношения; в случая с Израел е деклариран ангажимент за двустранни отношения.

Путин е разочарован от евреите?

След началото на "специалната военна операция" в Украйна Путин претърпя сериозни неуспехи на "еврейско-израелския фронт": десетки хиляди руснаци от еврейски произход напуснаха страната, много бизнесмени, научни и културни дейци с еврейски корени открито осъдиха войната срещу Украйна, а международните еврейски организации също застанаха на страната на Киев. Освен това Израел като цяло също стои на проукраински позиции и единствено важната роля на Русия в Близкия изток и интересите на еврейската общност в Русия принуждават израелското ръководство все още да се съобразява донякъде с Москва.

След началото на войната, макар Кремъл да не възпрепятства открито емиграцията на евреите и свързаното с нея изтичане на мозъци и капитали, руската пропаганда започна да използва обидни квалификации спрямо напускащите Русия и редовно демонстрира неразбиране и недоволство от проукраинската позиция на Израел и международните еврейски организации.

Именно в Зеленски, който получи признание на Запад, Москва вижда една от водещите причини да се провали със своята стратегия. В този контекст изглежда разбираемо, че Путин, който отдавна изпитва и лична неприязън към Зеленски, го е избрал за мишена на антисемитските си атаки.

"Еврейският нацист" Володимир Зеленски

Еврейският произход на украинския президент не е тайна. Зеленски никога не го е крил, макар да не го подчертава и въпреки, че почти нищо не се знае за еврейската идентичност на украинския лидер. Това обаче не пречи той да бъде признат за "най-влиятелния евреин в света" (както направи израелското издание The Jerusalem Post през 2022), да се демонстрира с личния му пример абсурдността на руския разказ за "нацистка Украйна" (както правят украинските и западните медии и политици) или пък да бъде отвратително обрисуван като "еврейски нацист" (както правят Путин и руската пропаганда).

Още преди две години - през юни 2021 - руският президент публично нарече Зеленски "евреин по националност", който прилага в страната си "практики от времето на нацистка Германия". През декември 2022 американското издание "Ню Йорк Таймс" написа, че Путин е повдигнал въпроса за произхода на Зеленски по време на среща в Сочи през октомври 2021 с тогавашния израелски министър-председател Нафтали Бенет. Тогава руският президент е заявил, че няма намерение да се среща отново със Зеленски и се възмутил, че "евреинът" се бил превърнал в "сътрудник на нацистите".

Дълго време сред началото на войната Путин се въздържаше от подобни коментари, преди темата за произхода на Зеленски да бъде подета от заместник-председателя на Съвета за сигурност Дмитрий Медведев, от външния министър Сергей Лавров, от говорителката на руското външно министерство Мария Захарова и от беларуския лидер Александър Лукашенко.

Да припомним как през май 2022 Лавров предизвика международен скандал, впускайки се в спор за "еврейските корени" на Адолф Хитлер, та се наложи Путин след това да се извинява на израелския премиер Бенет. През октомври същата година Николай Патрушев също трябваше се извинява заради антисемитски изказвания на неговия помощник Алексей Павлов, който дори загуби поста си заради това.

Отказват ли спирачките?

Изявленията на руски официални лица на фона на мълчанието на Путин по темата, както и извиненията за поведението на Лавров и Павлов, показват, че - макар Русия да не крие своето недоволство от действията на Израел и международните еврейски организации през миналата година - тя е натискала спирачките от страх да не бъде обвинена в антисемитизъм.

През 2023 ситуацията се промени. Под влияние на политическите и военните неуспехи на Русия антисемитските тенденции в обществото се засилиха. Да споменем само примера с арестуваната заради своята антивоенна позиция Евгения Беркович, известен драматург в Русия. Както този скандал, така и думите на Путин за еврейския произход на Зеленски показват, че Кремъл очаква разривът със Запада да е за дълго време и не се надява на никакви симпатии от "еврейския лагер".

Автор: Александър Фридман

* Александър Фридман е историк и преподавател по нова история и история на страните от Източна Европа в университета в Дюселдорф и в Университета Заарланд


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 45 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Защото са

    14 71 Отговор
    Рус-Наци

    Коментиран от #37, #46

  • 2 ТаУмВзе

    27 83 Отговор
    Няма по пропаднали, продажни и гладни от блатните вати и бегекопейките!

    Коментиран от #5, #7

  • 3 Укропат

    63 15 Отговор
    Е то че неонацистите ни вършат работата , етническото прочистване ,си е в реда на нещата. Шефчето е подкрепян от най врълите нациорганизации ,като Азов ,Десен сектор и т.н. Нали Бандера ние националния херой. Този дето е избивал всичко неукраинско според него.
  • 4 Циник

    76 12 Отговор
    Защото и Виктория Нюланд, и Блинкен, и десетки други американски лица също са източно-европейски евреи и Зеленски им е удобна пионка, защото е от "техните". Ей затова. Още от времето на Кисинджър, а след това на кръвожадната Олбрайт, американските евреи с източноевропейски или немски корени си избиват комплексите опитвайки се да прецакат Източна Европа, защото на времето е обидила дядо им. А целуват задника на Германия, която е изпратила баба им в газовата камера. Четете пасквилите на Ана Апелбаум и сами вижте. Та така, приоритети

    Коментиран от #62

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 На Дойче велд

    51 6 Отговор
    Само заглавието им е немско, както на много други медии в Германия.

    Коментиран от #42

  • 7 Има Има

    24 4 Отговор

    До коментар #2 от "ТаУмВзе":

    ти и подобните на теб
  • 8 Какво толкова

    47 10 Отговор
    Всичко е и аз
    По презумпция евреите трябва да ненавиждат нацизма
    В случая зеленски е изключение тъй като е ръководител на нацисти които са взели властта в украйна
  • 9 Реалист

    65 9 Отговор
    Ротшилдите бяха спонсори на Хитлер сега на Зеленски

    Коментиран от #27

  • 10 Какво толкова

    30 13 Отговор
    Всичко е ясно
    По презумпция евреите трябва да ненавиждат нацизма
    В случая зеленски е изключение тъй като е ръководител на нацисти които са взели властта в украйна
  • 11 Слава на Русия !

    36 21 Отговор
    Вова е Бог !

    Коментиран от #15, #36, #78

  • 12 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    21 38 Отговор
    Това с ботокса и токчетата да стяга мешката за Хага.
  • 13 🇧🇬🇪🇺💯

    44 9 Отговор
    Какво значение има?
    Ето какво казва Ръководителят на СНБО на Украйна Алексей Данилов в интервю.

    “Украйна подготвя обществото за война срещу Русия. Това заяви ръководителят на СНБО на Украйна Алексей Данилов в интервю.
    Данилов призна, че докато президентът Зеленски успокоява обществото, се провежда мащабна пропагандна дейност.
    Киевският режим дълго подготвяше населението, изпомпвайки омраза към Русия. В Украйна ожесточено изкореняваха "петата колона, руската пропаганда и влиянието на руските олигарси", докато Зеленски публично печеше кебапчета.
    "Не можете да кажете, че утре ще има война. Ако беше казал така, Представете си в какво състояние биха били преобладаващото мнозинство от нашите хора?"- призна Данилов.
    Припомнете си, че в края на 2021 г.киевските ученици решиха да преследват своя учител с проруски възгледи и започнаха да пеят песен за "Отец Бандера" в урока. Видеото попадна в мрежата, след което" тенденцията " премина през много училища в Украйна.”
  • 14 Какво толкова

    23 12 Отговор
    Всичко е ясно
    По презумпция евреите трябва да ненавиждат нацизма
    В случая зеленски е изключение тъй като е ръководител на нацисти които са взели властта в украйна
  • 15 Реалист

    14 34 Отговор

    До коментар #11 от "Слава на Русия !":

    Бог на евтини девушки, алкохолици и клошари!

    Коментиран от #16, #52

  • 16 Като семействототи

    13 3 Отговор

    До коментар #15 от "Реалист":

    Нали?

    Коментиран от #26

  • 17 Защо Дойче Велле се занимава с евреи

    46 14 Отговор
    6 млн евреи убихте вие немците
    Натаняху:
    Зеленски никога няма да бъде приет в еврейски дом,защото реновира бандеровските фашизъм.
    Поради това никакво оръжие на Украйна
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Професора

    42 6 Отговор
    Министър Лавров друго каза Израел дацне се обажда за конфликта в Крайна за да, не излязат на бял свят дълго крити истини за ВСВ. Една от истините е, че в концентрационните лагери са избивани основно руски военнопленници, а не евреи.
  • 20 Московийски пропагандатор

    10 39 Отговор
    "Пусин има травма, не разбира"... и това му е проблема. Лошото е, че и московийците не разбират каква цена ще шлащат, иначе с голи ръце ще превземат кремъл.

    Коментиран от #38

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 🇧🇬🇪🇺💯

    33 6 Отговор
    Още нещо за ескалацията на войната в Украйна, Русия излезе (ДОВСЕ) в Европа.
    Другото е че при евентуално интернационализиране на военният конфликт следва:
    (вече се мисли по въпроса)

    ЧВК "Вагнер" биха могли да превземат Киев, ако разполагаха с повече хора и техника. "Много командири на части на Министерството на отбраната признават, че те (ЧВК "Вагнер") са най - боеспособните. Тежка дисциплина, пълна липса на бюрокрация. Хората са обединени в един колектив. Има истински руски боен дух. Бих им дал 200 хиляди престъпници, 200 хиляди мобилизирани и 100 хиляди доброволци, техника и снаряди и задачата да превземат Киев.
    И нещо ми подсказва, че биха го взели", заяви Андрей Ковалев, председател на Общоруското движение на предприемачите .
    Русия се готви за голяма Война.
    Вчера на Форумът в Санкт Петерсбург бяха представители на 160 Държави, изолацията на Руският Бизнес и Икономика са в повече фикция отколкото реалност.
  • 23 патето Яки

    24 5 Отговор
    пълни глупости на дойче зеле, преди два дни имаше статия за обратното че Путин е казал че Зеления не е евреин
  • 24 дидо

    35 3 Отговор
    когато кажеш истината веднага ставаш антисемит понеже от тази раса не обичат да разкриват лъжите им опасали целия свят
  • 25 Калпазанин

    27 4 Отговор
    Автор, Александър фридман. Той също е евреин а може би е начело на еврейското зеле, от хвърлете ако можете или отречете че Хитлер не е бил евреин. И тогава защо Германия плаща рапарации толкова дълго време и защо изобщо съществува тази квази държава израел, защото са ковчежниците на короната а половината свят се ръководи от там демек от тях, ако бях на мястото на швабите щях да им посоча вратата на юдеите и да им кажа да си искат раоарациите от самите тях
  • 26 Бай Яни

    4 14 Отговор

    До коментар #16 от "Като семействототи":

    Не бре,като теб и родата ти,крепостни.

    Коментиран от #41

  • 27 Рошко

    18 6 Отговор

    До коментар #9 от "Реалист":

    Ама нещо палетите с долари взе да олеква, само с хартийки не става
  • 28 Голем смех

    9 14 Отговор
    Новата Лада на форума не можа да запали

    Коментиран от #34

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 007

    12 30 Отговор
    Няма по жалко и противно същество от московитския азиатски диктатор!!!🇧🇬🇪🇺🇺🇦🇺🇲🇧🇬
  • 31 САТЪРА НА ХАНА

    26 4 Отговор
    ЗАЩОТО И ХИТЛЕР Е НЕЗАКОНЕН СИН НА ЕВРЕИН :))

    Коментиран от #39, #84

  • 32 DW - Пропаганден машинен

    30 7 Отговор
    Путин каза също и "Холокостът е шест милиона евреи. Милион и половина са унищожени от ръцете на Бандера“
    Толкова за Зеленски евреина, нацист и бандерист, а лицемерите от Дойче Зелен нека си крещят " Слава Нацисте"!
  • 33 Констатация

    26 6 Отговор
    Хахахах
    Дойче веле като nazistka медия e ясно ,че ще подкрепя даже евреите които са в съюз с бандеровските нео н а ц и с т и.
    Разликата от миналото е че завръщането на nazisa в Европа е без никакво покритие от финансова гледна точка-Европа е пред рецесия. От друга страна светът вече се е променил много .
    Западът е в упадък ,а изтокът и югът е във възход.
    И най-важното всички държави които са в подем са били колонии на колониалния запад и знаят срещу кого да се борят.
    Знаят всички похвати на западните колониалисти и ще се борят до последно с тях на живот и смърт.
  • 34 Ладата

    6 20 Отговор

    До коментар #28 от "Голем смех":

    Обиколи целия свят .

    Хаха
    Мъчи ли се мъчи ,човека Вестата
    Уникалния Руски Боклук не можа да го запали .

    Поне се опитваше да върти волана .
    Децата така правят .
    Хаха
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 мммда

    15 6 Отговор

    До коментар #1 от "Защото са":

    Не, защото прилича на оня с Мустачките(половин еврейн) от миналия век.
    На времето Англезите бяха основния спонсор на обира на света, а Хитлер беше само лицето изпълнител. Докато до 1942 швабските мушангии им се отчитаха със заграбените богатства по пътя си, работите вървяха. След това започнаха да удрят рамо на конкуренцията и ги върнаха в първи клас. Не случайно в момента немците им лижат топките, за отрицателно време могат да ги върнат във времената когато са си лепели марките по стените като тапети.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Ами точно

    8 25 Отговор

    До коментар #31 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Путлер подобно на Хитлер ,във вените му тече Еврейска кръв .
    Двамата са близнаци все пак .
    Адолф Хитлер би Владолф Путлер .

    Коментиран от #83

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Слабо слабо

    7 2 Отговор

    До коментар #26 от "Бай Яни":

    Ще те РТАЦИРАТ с някой по-неглупав,не вършиш работа
  • 42 мммда

    11 3 Отговор

    До коментар #6 от "На Дойче велд":

    Тая социалистическа медия швабите въобще не я отразяват.
  • 43 Монката Паси

    20 11 Отговор
    Ние българските евреи, начело с Тагарев скоро ще вкараме България във войната с Русия.
  • 44 Хахахаха

    10 27 Отговор
    Просто е. Путин е нацист, за това не харесва евреите! И все пак, да се върнем по-сериозно, вчера ви качих видео, как са били представяни чеченците в пропаганда, за да върви руско-чеченската война. В пропагандата са казвали, че чеченците са терористи, бандити, бандформирования и т. н. за да може простия руски народ да вярва в благородното дело на армията. По същия начин (също го каза и чеченеца във видеото, пропагандата върви) сега се представя Украйна, като украинците са представяни за нацисти, терористи, бандери, наркомани и т. н. за да продължава простия народ да вярва в благородното дело на армията. А истината е съвсем проста, Путин иска да завземе повече и повече чужда територия, като се опитва да съживи руската империя! А империя зла, потому что империя добра не бьивает!
  • 45 ууу

    9 10 Отговор
    А Вл., Вл. Путин , не е ли и той половината ЕВРЕИН ????

    Коментиран от #48

  • 46 Хахахаха

    8 14 Отговор

    До коментар #1 от "Защото са":

    Точно така е! Рус-Наци! Това е Путин и неговите Рус-нацита!
  • 47 Кълъмбъс Хотела

    11 12 Отговор
    Защото фашистката идеология за жизненото Пространство е в основата на философията на Дугин който пък е иделог на това което се случва днес.

    Коментиран от #50

  • 48 Хахахаха

    8 4 Отговор

    До коментар #45 от "ууу":

    Само когато трябва е евреин! Когато не трябва, не е!
  • 49 Защо ли?

    14 5 Отговор
    Намерете един, който не е евреин, да каже "обичам евреите"! Може за отделни личности и да се намери такъв, но общото мнение в много народи, с разни култури, е почти еднакво.

    Коментиран от #82

  • 50 Мдааа

    4 11 Отговор

    До коментар #47 от "Кълъмбъс Хотела":

    Добър въпрос към русофилите, но предполагам ще го прескочат! Хахахаха.
  • 51 Констатираща

    11 4 Отговор
    Забелязала съм, че който от когото си е патил, после се опитва да му лакейничи и да поддържа добри отношения с него. Явно това е особена форма на страх, ако се погледне от психологична гледна точка. Не е чудно защо Путин се учудва за политиката на Зеленски, от гледна точка на произхода му, защото това наистина е предателско, също както се учудвам, че Япония се опитва да поддържа добри и приятелски отношения с САЩ, след като знаем бедите в Херушима и Нагазаки. Това също може да се приеме като предателство, но е обяснимо психологически и се дължи на подсъзнателния страх. Така и хората и децата, когато ревнуват от някого, стават много внимателни и грижовни към него.

    Коментиран от #81

  • 52 Георги

    5 4 Отговор

    До коментар #15 от "Реалист":

    То пък в България ефтини девушки, но без бог)))))) разликата е малка

    Коментиран от #76

  • 53 Анонимен

    7 8 Отговор
    И кво като др путин че хитлер е бил евреин. Кво общо имат останалите евреи с Хитлер. Все едно от селото на ахмед доган, всички в селото са добри или много лоши хора. България е привстизирана от вас комунистите др путина, 77 години, това са ваши хора, без значение дали се казвате амет иван лило кгб бкпдс. Живи и здрави бъдете. И внимавайте с ореяждането, че инфаркт е на всеки ваш агъл, а гладните от лишения и те отидоха навън видяха с двете очи и пипнаха с двете ръце и идвайки получиха от вълнение инфарйт, инсулт. Хубаво е на изток, но да си роб и да им работиш на новите комунисти феодали за без пари, е, лошо няма бре петре, така с две ведомости ви оправи бай петър вашият горе, но и петър умря, но ядене на корем и хвана букета преди една година, то затова и бай иван к, е усетил и го е премахнал горният от смол. Край у пд или София та. Навързани сте големите риби в далавери. В бедна бг как ми ябяснете станахте милионери и обикаляте света с пари открадени от народа
  • 54 Пълно основание

    17 6 Отговор
    Обществена тайна е ,че Хитлер е най-малкото с полуеврейски произход и гени. Обществена тайна е,че болшевишкото ръководство през 1917/18 г се състои предимно от евреи.Обществена тайна е,че олигарсите в Русия при Горби и Елцин са предимно евреи. Обществена тайна е,че в САЩ на върха са предимно евреи. Путин има пълно основание най-малкото да се дистанцира от това племе,защото това племе разруши Руската империя,разруши и СССР,разрушава Украйна и копае да имплозира САЩ.
  • 55 Ундердог

    14 3 Отговор
    Поставянето на големи групи от хора под един знаменател е неправилно. Във всеки народ има по-добри и по-лоши представители.
  • 56 Абсурдистан

    9 13 Отговор
    Путлер е пълен комплексар и с основание. Като гестаповец (КГБ) той не просто мрази евреите, той е човекофоб! Няма значение какъв е Зеленски, важно е, че един комик разплака касапина!
  • 57 Не ви ли

    5 3 Отговор
    Омръзнаха шаблонните внушения.
    И все пак много хора знаем, че има евреи и евреи, нали така? А колко Зеленски е етнически евреин е друг въпрос или му е изгодно да е, ама не е! Както и на други подобни светилища.Са ама не са.
  • 58 Ххх

    5 2 Отговор
    Де да бях и аз другарю путина умен като евреите. Все пак гробовете ни са едно до друго и 1989 путина знаели неговите не евреи в българия кво сторига, всички петолъчки гробове бяха поваляни и унищожавани, нали така бе. И добре че побързаха някои да сложат кръст да не им ги съборят. На обратното мнение сме за евреите, с добри чувства. Хора със съсипани съдби и 1989 явно са си заминали, не живея в този мой роден край. Тилерантен народ са, както и арменците ако ще и турците също. Находчиви, не чакат на държавата. Имало е и от евреите на държавна, юристи, прокурори, но малцина, арменеца забравете, тенекеджии бяха, златари, но не се молеха на държавата, както другите на боцко и доганя от кгб бкп дс
  • 59 Ххх

    5 7 Отговор
    Хубаво че гробовете на евреите бяха полегнали и не успяха някои си зли души след 1989 да ги потрушат, а петолъчката масово на земята раздробени. Възраждане толкова им е сивото вещество.
  • 60 Едно наум

    10 3 Отговор
    Евреи 2 пъти катастрофираха Русия - и като империя,и като соцсъюз. Затова Путин си има едно наум.

    Коментиран от #63

  • 61 Токайто

    6 7 Отговор
    И какво общо има Зеленски с Израел и евреите? Ашкенази са хазари приели юдаизма.
  • 62 Минго

    11 4 Отговор

    До коментар #4 от "Циник":

    Това са хазари приели юдаизма. Руснаците унищожават държавата им Хазарския хаганат. Историята не започва от вчера.
  • 63 Има има

    4 4 Отговор

    До коментар #60 от "Едно наум":

    Все пак е 50 % евреин Шаломов .

    Коментиран от #79

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Хъхъ

    5 12 Отговор
    Последно Зеленски нацист или евреин е ?
    Май нещо почва да се оплита ПутиЕн в нещата които говори !

    Коментиран от #68, #71

  • 66 Артилерист

    10 3 Отговор
    От едно обективно и естествено учудване на Вл. Путин-човек с еврейски корени да е привърженик на нацисти-DW разтяга мухата да я направят слон...
  • 67 Много е спорно,

    3 6 Отговор
    Ами много е спорно дали в Украйна или Русия управляват повече еврей?! На Путин майка му е еврейка-значи и той ( откъдето е жената от там е родната!) ! Всички в Русия носещи фамилии на животни и те- т. е. и Медведев е еврейн! Министър-председателят на Русия Михаил Мишустин също, даже и не го крие. Познатият под името политик Владимир Жириновски, иначе с родно име Владимир Волфович Еделщайн - също. И това е без спецялно да съм се интересувал! Предполагам, че в парламента им е същото, а и м/у заемащите висши и средни държавни постове над 80% са такива добре, че Русия държи територии, и в Азия, та да има и някой друг за цвят- като туванецът Сергей Шойгу!

    Коментиран от #74

  • 68 Ха ха

    6 1 Отговор

    До коментар #65 от "Хъхъ":

    Ти се оплиташ.Това ти каза Путин,че Зеленски е нацист евреин.Срам за еврейската нация.
  • 69 Фащ

    7 2 Отговор
    Винаги лъжат.
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Толкова

    6 3 Отговор

    До коментар #65 от "Хъхъ":

    Колкото полуевреинът Хитлер е нацист... толкова и Зеленски.
  • 72 пенко

    0 0 Отговор
    АБЕ , " КИ ГИ БИ ГИ " - " ФСБ " -- ОТ ЕДНА ГОДИНА ВИ ГО НАБИВАМ В КРАТУНКИТЕ --- РЕДНО Е ДА МИ СЕ РЕВАНШИРАТЕ + !?!?!?!?!?!?!?!?
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 САЩ и Русия си приличат

    6 1 Отговор

    До коментар #67 от "Много е спорно,":

    ... защото евреи ги тричат, а народите им рупат ли рупат. Не е прецедент в историята а правило. Още Великият инквизитор Торквемада ,преследвал евреите в Испания, е...потомък на покръстени евреи.
  • 75 На Алексашко Фридман

    7 0 Отговор
    Не му четох поданиците щото дълги и неумни.
    Само да му привлека вниманието върху един факт:
    Украйна реабилитирА Бандера, от когото и нацистите са се гнусили и са го ползвали за най-мръсната работа. Дори е бил под арест за да бъде озаптен. А сега паметници и на пощенска марка дори е изтипосан.
    И това в държавата със Зеленски начело.
    Но национализмът трябва да се подхранва когато е насочен срещу Русия.
  • 76 Реалист

    0 0 Отговор

    До коментар #52 от "Георги":

    Ако смяташ най каси за евтина, за колко копейки я пускаш на паркинга!?
  • 77 Един българин

    2 7 Отговор
    Защото Зеленски е умен и смел, а Путлер е прост и страхлив.
  • 78 Не Богохулствай!

    1 2 Отговор

    До коментар #11 от "Слава на Русия !":

    Изход 20:
    3 Да нямаш други богове освен Мене.
    4 Не си прави кумир, или какво да било подобие на нещо, което е на небето горе, или което е на земята долу, или което е във водата под земята;
    5 да не им се кланяш нито да им служиш, защото Аз Господ, твоят Бог, съм Бог ревнив, Който въздавам беззаконието на бащите върху чадата до третото и четвъртото поколение на ония, които Ме мразят,
    6 а показвам милости към хиляда поколения на ония, които Ме любят и пазят Моите заповеди.
    7 Не изговаряй напразно Името на Господа твоя Бог; защото Господ няма да счита безгрешен онзи, който изговаря напразно Името Му.
  • 79 хахаха

    1 0 Отговор

    До коментар #63 от "Има има":

    вие, умнокрасивите, така и не разбрахте, че фамилията на майката на Путин е ШЕломова, а не ШАломова...много ви се иска да вържете Шаломова с "шалом", ама в случая трябва да разберете, че фамилията идва от "шелом", което на старославянски значи ШЛЕМ...

    Коментиран от #85

  • 80 Смърфиета

    0 0 Отговор
    Айхман беше светец, това е чистата като кристал, зашеметяваща като цунами и студена като лед истина.
  • 81 Смърфиета

    1 0 Отговор

    До коментар #51 от "Констатираща":

    Айхман, светецът, апостолът и мъченик, нямаше никакви угризения и сега е при арийските богове.
  • 82 Смърфиета

    2 1 Отговор

    До коментар #49 от "Защо ли?":

    Факт, всички мразиме ч-тите, с изключение на хората без усет как ги работи рогатия.
  • 83 Смърфиета

    0 0 Отговор

    До коментар #39 от "Ами точно":

    Без да подозираш, наивно, се доближаваш до езиковедската истина.
  • 84 Смърфиета

    0 2 Отговор

    До коментар #31 от "САТЪРА НА ХАНА":

    И св. Павел беше родом еврейн. И Христос. И Хитлер. А д-р Менгеле който черпеше бомбони, той какъв беще според вас? Но те служиха на една по-висша цел – да няма занапред еврей.
  • 85 М Илиев

    1 1 Отговор

    До коментар #79 от "хахаха":

    Къв е тоя език " славянски" , не знам ??
    Има славянска група езици , което е съвсем друго нещо