Last news in Fakti

23 Юни, 2023 08:56 3 069 26

Ако „смокиновият лист“ е отзад, върши ли работа… Битие, глава 2, глава 3

  • смокинов-
  • лист-
  • парламент-
  • пп-
  • дб-
  • герб-
  • петков-
  • борисов-
  • костадинов

Интересите в парламента са по-важни от това кой има министър и кой е лицето на властта

Ако „смокиновият лист“ е отзад, върши ли работа… Битие, глава 2, глава 3 - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Битие
глава 2
стих 25
И голи бяха и двамата, Адам и жена му, и не се срамуваха. (според Цариградския превод)

глава 3
1 А змията беше най-хитра от всички полски зверове, които Господ Бог беше създал. И тя рече на жената: Истина ли каза Бог да не ядете от всяко дърво в градината?
2 Жената рече на змията: От плода на градинските дървета можем да ядем;
3 но от плода на дървото, което е всред градината, Бог каза: Да не ядете от него, нито да се допрете до него, за да не умрете.
4 А змията рече на жената: Никак няма да умрете;
5 но знае Бог, че в деня, когато ядете от него, ще ви се отворят очите и ще бъдете, като Бога, да познавате доброто и злото.
6 И като видя жената, че дървото беше добро за храна, и че беше приятно за очите, дърво желателно, за да дава знание, взе от плода му та яде, даде и на мъжа си да яде с нея, та и той яде.
7 Тогава се отвориха очите и на двамата и те познаха, че бяха голи; и съшиха смокинови листа та си направиха препаски.

Та кой за какво ползва смокиновите листа

Ясно е, че в политиката не винаги 1+1 (ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ) е равно на 2, защото в парламента има 6 партии, които в определени моменти ще се „обичат на ротационен принцип“. Ще си носят „смокиновия лист“, а въпросът е къде и кой кой ще е – кой ще мъжът и коя ще е жената.

ГЕРБ-СДС, ДПС и „Възраждане“ намериха своята допирателна в Правна комисия, за да не изслушат правосъдния министър Атанас Славов. Това породи недоволството на ПП, а съпредседателят Кирил Петков намекна, че няма да са „смокинов лист“ на ГЕРБ-СДС. В същото време Борисов обяви, че чрез есемеси пък Лена Бориславова намекнала, че „сглобката“ на управлението е пред счупване.

"Няма как да има дълголетие и политическа стабилност, ако ГЕРБ продължават с плаващите мнозинство, така че да сме като смокинов лист, а те отзад да си прокарват важните неща“, коментира Петков в кулоарите на парламента. Повод за изказването му стана проваленото вчера с гласовете на ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ заседание на правната комисия, на което следваше да бъде изслушан правосъдният министър Атанас Славов.

„Мразя сравнения от рода на смокинови листове. Отиваме в сфера, която не ми е интересна. Ясно те казаха искаме само ГЕРБ да подкрепи правителството. Назначиха си министри, премиери, дадохме им мандата, нарушиха всичко, сега искат да ни лишат от правото да гласуваме нашия закон, който е по-добър“, отговори на Петков лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов за плаващите мнозинства от страна на ГЕРБ.

„Още когато това правителство беше съставено, казахме, че то няма как да бъде стабилно. И може да бъде гласувано, но няма да издържи дълго и ще предизвиква по-сериозна политическа криза. Виждаме, че политическата криза не се реши, а се задълбочава. Предстои да се избират ръководители на институции с изтекъл мандат, аз съм почти сигурен, че няма договореност вътре в тази така наречена коалция между ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС, заяви в парламента лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов. - Избягвам да коментирам думите на Кирил Петков, откакто нахълта в нашата стая. Смятам, че най-доброто, което може да направи за себе си и държавата, е да потърси квалифицирана психологическа помощ.“

И така стигаме до въпросите… Ако „смокиновият лист“ е отпред, ще ни крие от срама. Нали така. Ако „смокиновият лист“ е отзад, върши ли работа… Плаващите мнозинства няма да спрат, това е ясно. Интересите в парламента са по-важни от това кой има министър и кой е лицето на властта. Когато говорим за плаващо мнозинство, това означава ли, че „отзад“ на ротационен принцип може да се въртят най-различни партии.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Псевдоним

    11 1 Отговор
    Има логика. Това не е конструирано на местна почва, политиците ни не са толкова умни да го проумеят, а само да се възползват от ситуацията.
  • 2 Бамбука

    12 4 Отговор
    Какви смокинови листа, какви пет лева. На Герб+Дпс+Въздухарите и палмово листа няма да може да скрие далаверите.
  • 3 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    27 0 Отговор
    Радой Ралин:
    „Г..а си с рози накичи, наср...то да не личи“ ‼️‼️‼️

    Коментиран от #5

  • 4 рамадан кънев

    7 2 Отговор
    не върши, въпреки това се мъча да зачена тризначки за сега не успявам
  • 5 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    10 0 Отговор

    До коментар #3 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Поредната епиграми на вечния Радой писана "през онова време",
    а сякаш е писана за днес‼️
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 нннннннн

    13 0 Отговор
    зависи на кого срамът е отпред или отзад? въпрос на мироглед.
  • 8 Върши ако е направен от тенеке!

    8 0 Отговор
    иначе си е чисто .бане!?
  • 9 оклин

    20 4 Отговор
    Най голямата ротация, тези лъжци в парламента, направиха на всички дето гласуваха за ГЕРБ, ПП и Демократична България. На тях такава ротация, такова врътване им направиха че станаха за смях и на гаргите. Кой е смокиновия лист е трудно да се определи в случая. Крият крадците от ГЕРБ, перат ги а простия пожарникар ги държи на власт и им прави флейти и един друг се крият и крепят докато скубят българите. Прости са българите щом за тази измет е гласувал, щото му казали че са "демократи" каквото и да значи тази лъжа.

    Коментиран от #10, #12, #24

  • 10 Клино

    11 0 Отговор

    До коментар #9 от "оклин":

    Даже не го осъзнават и се радват колко са заблудени.
  • 11 Фибата

    12 3 Отговор
    Ами не, не говорим за плаващи мнозинства, а за потъващо малцинство, озверяло за власт, точно по комунистически, което си знае 7-те до 10 процента, максимум!
  • 12 Иво

    5 0 Отговор

    До коментар #9 от "оклин":

    Ама те са прости защото няма друга алтернатива. Всичко е измислено още 1991г. С новата конституция и законодателство.
  • 13 Яяяяяя

    14 1 Отговор
    А бедния българин и смокинов лист няма. Карат го наред, който дойде на власт и започва да го дои. Да си заврат листат отзад! Търпелив народ сме. Седим и си траем вместо всички тия предатели на България да ги изринем и никога да не се сетят да се покажат пред народа!
  • 14 Кокорчо

    10 3 Отговор
    То като ти е малък а дупката ти голяма, никакви смокинови листа не вършат работа.Така казаха от посолствоТО.
  • 15 Леля Асена

    11 1 Отговор
    Ако във смокиновият лист е увит един 22 см.оргазмоприносител-върши чудесна работа...
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Айде

    7 3 Отговор
    Всичко това трябва да спре! Наложителни са значителни промени в политическата система! Мажоритарни избори в едно мандатни райони и истинско разделение на властите в държавата! Парламентът да приема закони, а не да кадрува в другите власти и в държавните институции! Там гражданското общество трябва да управлява и избира във взаимодействие с професионалните гилдии!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Иван

    0 3 Отговор
    Според мен е важен плода в случая ябълката кой ще обере, а смокиновият лист, ако ти е голяма паламарката, защо трябва да се срамуваш, другите ще кажат евала. При жената няма какво да се види, освен, ако е на ширина не на дължина.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Макробиолог

    6 0 Отговор
    Когато пускат статии за политич ситуация у нас,трябва да слагат предупредителен знак 18+....защото иде реч за долнопробна порнография и факта че продуцента е дошъл от Хаити не променя по никакъв начин съдържанието.
  • 23 Естествен Интелект

    3 2 Отговор
    Спешно посетете кабинета за семейно планиране и семеен консултант на улица Козяк.
  • 24 Славейков"Не сме народ

    3 1 Отговор

    До коментар #9 от "оклин":

    Не сме народ, не сме народ, а мърша,

    хора, дето нищо не щат да вършат.

    Всичко тежко, всичко мъчно е за нас!

    "Аз не зная! Аз не мога!" - общ е глас.

    И не знаем, не можеме, не щеме

    да работим за себе си със време.

    Само знаем и можеме, и щеме

    един други злобно да се ядеме...

    Помежду си лихи, буйни, топорни,

    пред други сме тихи, мирни, покорни...

    Все нас тъпчат кой отдето завърне,

    щот сме туткун, щото не сме кадърни...

    Всякой вика "Яман ни е нам хала!" -

    а всякому мерамът е развала..." Его това сме били, това сме и днес-...ша! 30 години все боклуци си избираме, а сме на първо място по провесори и философи. Това ли е интелигенция, това ли е българският мозък-...ши!



    Не сме народ! Не сме народ, а мърша,

    пак ще кажа и с това ще да свърша.



    1875
  • 25 МАЛКА пенсИЯ

    0 0 Отговор
    Отзад,НАЙ ДОБРЕ,ЛАМАРИНКА,ДА НЕ ТЕ ИЗНЕНАДА,НЯКОЙ,ПРЕЗ СМОКИНОВИЯТ ЛИСТ!
  • 26 Касапин

    1 0 Отговор
    НАРОДНИЯ ПРЕДСТАВИТЕЛ ТРЯБВА ДА ГЛАСУВА ПО СЪВЕСТ НАЛ ТЪЙ БЕ КИРО А НЕ КАКТО НА ТЕБЕ ТИ СЕ ЩЕ ИЛИ НЕ БАШ ТА ЩО РЕВЕШ СЪС СПОРАЗУМЕНИЕ ИЛИ БЕЗ НАРОДНИЯ ПРЕДСТАВИТЕЛ ГЛАСУВА КАКТО СИ ЩЕ А НЕ КАКТО ТИ ОТЪРВА ЯЗЪК ТИ ЗА ХАРВАРДА ДЕТ НЕ СИ ГО И ПОМИРИСВАЛ