Last news in Fakti

15 Юли, 2023 06:00 4 414 30

Реверансът на ПП-ДБ и лъвският пай за ГЕРБ

  • герб-
  • пп-дб-
  • бойко борисов-
  • николай денков-
  • мария габриел-
  • дпс-
  • делян добрев

Репутацията на новия шеф на енергийната комисия също не е безупречна

Реверансът на ПП-ДБ и лъвският пай за ГЕРБ - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Петър Чолаков:

Повече от три месеца след като 49-тото Народно събрание започна работа, то най-после избра председатели на парламентарните комисии. ГЕРБ-СДС получиха лъвския пай - те ще ръководят 15, ДПС - пет, ПП-ДБ само три, а БСП, ИТН и "Възраждане" - нито една.

Сделката за комисиите е добре дошла за управляващите. Заради честите препирни и скандали политическата конструкция, родена от мнозинството в 49-тото НС, изглежда на моменти твърде неустойчива. Кабинетът и парламентът стартираха с много ниско одобрение - съответно 20 процента и на сто. Споразумението за ръководствата на комисиите трябва да заздрави управленската конструкция.

В основата на сделката е реверансът на мандатоносителя ПП-ДБ към ГЕРБ и ДПС. По отношение на ГЕРБ това е напълно разбираемо - те са част от кабинета, който подкрепиха. Включването на ДПС в сделката обаче осветява тази партия като третия партньор в конструкцията. В четвъртък Йордан Цонев публично обяви подкрепата на ДПС за кабинета.

Лостовете в ръцете на ДПС

Впрочем, гласувайки за правителството "Денков", Карадайъ и Пеевски се заявиха най-малкото като побратими на новото правителство - независимо от по-късните им разяснения, че това било само знак за подкрепа на "конституционната реформа". Впоследствие двамата благоразумно се изтеглиха от конституционната комисия. С присъствието си там те предизвикаха възмущение в част от обществото, както и, със закъснение, в партньорите от ПП-ДБ.

Става дума за стратегия, а не за случайност. Първо, от ДПС показаха на всички, че ръцете им са развързани и ако трябва Пеевски ще стане конституционалист номер едно в България. Второ - изтегляйки се от конституционната комисия, Карадайъ и Пеевски са го направили, за да получат нещо в замяна. В крайна сметка Пеевски пак ще се занимава с юридическа проблематика - в правната комисия, ръководена от Стою Стоев (ПП-ДБ).

Представители на ДПС ще ръководят комисиите по бюджет и финанси и по икономическа политика. От самото начало на кабинета "Денков" имаше слухове, че ДПС е заело сериозни позиции в министерството на икономиката. Сега лостовете на движението в тази сфера, поне в парламента, са видими за всички. ДПС ще председателства и комисиите по транспорт и съобщения, по околната среда и водите, както и тази за децата, семейството, младежта и спорта.

Спорни личности начело на ключови комисии

От комисиите, ръководени от ГЕРБ-СДС, си струва да се отбележат поне три: по външна политика, енергетика и земеделие. Първата ще бъде председателствана от Бойко Борисов, като тук основният проблем не са толкова оскъдните му познания по чужди езици, колкото фактът, че политическите ревери на лидера на ГЕРБ носят множество съмнителни петна.

Репутацията на новия шеф на енергийната комисия Делян Добрев също не е безупречна. Има непотвърдена информация, че той е бил сериозен кандидат за включване в последния списък със санкции "Магнитски". Шеф на земеделската комисия пък ще бъде Десислава Танева. През юни 2020-а година, когато тя бе министър на земеделието в третото правителство на ГЕРБ, бе публикуван скандален запис, на който се чува как наставлява производители на зеленчуци да си мълчат за измамите с евросредства.

Сделката за ръководствата на парламентарните комисии увеличава жизнените шансове на кабинета "Денков". България се нуждае от редовно, работещо, проевропейско правителство. Ала изтикването на опозицията встрани, както и спорните личности, които оглавиха някои от ключовите комисии, ще задълбочат проблема с критично ниското одобрение на избирателите към парламента и "конструкцията".


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Това ,

    12 5 Отговор
    че им подхвърлиха толкова места в комисиите , изобщо не е никакъв фактор , а и скоро излизат във ваканция ! А наесен - нова песен !

    Коментиран от #8

  • 2 100%

    40 5 Отговор
    Е ТАЯ ТРОЙНА КОАЛИЦИЙКА ГРАБ ППДБ И ДПС ЩЕ ЗАТРИЕ ТОТАЛНО ТЕРИТОРИЙКАТА.....!!!!

    Коментиран от #7

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ТрампЛин

    7 22 Отговор
    Свиквайте! Новата Евроатлантическа коалиция е съставена - ПП-ДБ-ГЕРБ- СДС-ДПС!!! Приемето го като компромис, като коалиция на протеста срещу русофилството, както щете! Целта Оправдава Средствата!!!

    Коментиран от #17

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 пешо

    30 2 Отговор

    До коментар #1 от "Това ,":

    на есен избори , да ги изметем тия продажници

    Коментиран от #14, #27

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Демократ

    22 1 Отговор
    Статуквото на ДС-КГБ мафията победи българския народ по най-безцеремонен начин и ще продължи да си разиграва коня както си иска. Сценариите,които се вихриха 34 години, са тежко бреме за честните българи, които мечтаем да живеем в нормална,демократична държава с върховенство на закона. Допуснахме през тези 34 години ДС-КГБ мафията да си разиграва коня,въпреки хилядите доказателства какво се случва пред очите ни. Ние разрешихме в Парламента да се вършат безобразия, да се приемат закони,които обезпечават невинност на виновните, да не се провеждат честни избори, да се краде и лъже и сега виновниците за падението на България най-цинично да се надсмиват на ограбения и излъган народ от първите редове на т.н.народно събрание, което определя съдбата на България. Боже спаси България!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 На първо място

    9 3 Отговор

    До коментар #7 от "ТрампЛин":

    Трябва да се затрият гл...ците като теб.
  • 13 Минало незабравимо

    8 1 Отговор
    Тройната коалиция от 2001 г. НДСВ- БСП-ДПС, всичките КГБ-ДС създания, сега през 2023 г. са се променили в звукосъчетанията, но не и по същество,защото първоизточника е същия. Героят на НДСВ мутрата Бойко е начело, вечното ДПС, създадено от КГБ да разиграва етническата карта и БСП в различен формат, са новата стара тройна коалиция. Наличието на СДС в Герб зачерква мечтата за демокрация след 1989 г., ДБ е третата от СДС, оглавявана от БКП, ПП е новосъздаденото лъжовно образование за промяна,а се оказа подмяна Сценарият за запечатване на ченгетата в управлението започна с Конституцията през 1991 г. в която са поставени основите на псевдодемокрацията , всъщност точно там са заложени пирамидалните структури на властта- всичко зависи от централната власт, т.е.няма член първи,че всичко зависи от БКП, но никой във властта няма независимост от централната власт. Общините нямат думата по никакъв въпрос, ако правителството не разреши. В милиционерското училище на ДС симеоновската школа беше признато за висше образование правото, а то не беше никакво право и затова се народиха гешевци, сарафовци ,квази юристи,които управляват правораздавателната система на България и затова няма правосъдие. А нормална и демократична държава не може да има без върховенство на закона.Затова България е на дъното по всички демократични показатели и страхът за оцеляване е ръководен фактор. Затова и 3 млн.млади,енергични и предприемчиви българи станаха бежанци в мирно време. Много трагичн
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 ГЕПИ са се

    15 0 Отговор
    прицелили в местната власт, там са парите за гепане, другото е бошлаф. За тях са важни местните избори, за да продължат да крадат

    Коментиран от #16

  • 16 нннн

    17 3 Отговор

    До коментар #15 от "ГЕПИ са се":

    Точно на местните избори управляващата коалиция трябва да претърпи съкрушителна загуба. ППДБ, ГЕРБСДС и ДПС не заслужават ни кмет, ни общински съветник. Надявам се, българите да го разберат и да гласуват масово и умно.

    Коментиран от #18

  • 17 Ама ти верно си

    12 0 Отговор

    До коментар #6 от "ТрампЛин":

    много glупав.
    ДПС винаги те е прецаквало, откакто демокрацията дойде.
    ГЕРБ те прецаква откакто дойдоха на власт преди 15 години.
    ПП за малкото време във властта натвориха един куп glупости.
    Обаче се чудиш как да ги оправдаеш и "евроатлантизмът" и идва на помощ.
  • 18 Масово няма да гласуват

    6 0 Отговор

    До коментар #16 от "нннн":

    а умно още по-малко.
    То и затова сме на това дередже, дадоха ни демокрацията а ние не знаем какво да правим с нея.
    Айде чао, че отивам за гъби.

    Коментиран от #19

  • 19 нннн

    2 1 Отговор

    До коментар #18 от "Масово няма да гласуват":

    Въпрос на вкус- казало кучето - и се облизало отзад. Дава ти се някаква възможност, а изборът дали да я използваш е твой.

    Коментиран от #20

  • 20 Ти може и да не я

    8 0 Отговор

    До коментар #19 от "нннн":

    използваш но други я използват. И като резултат ти инсталират правителства, взимат ти парите и те държат в мизерия. И не само теб а и другите около теб.
    Демокрацията е колективен спорт и само когато едно значително мнозинство, гласува, контролира и протестира тия измекяри които са във властта, само тогава има резултат.
  • 21 Стига бе

    3 1 Отговор
    Изкарайте по-стари писаници на Дойче Лъже, където яко плюеха по ГЕРБ и Борисов. Какво стана днес?
  • 22 Минало незабравимо

    2 0 Отговор
    Тройната коалиция от 2001 г. НДСВ- БСП-ДПС всичките КГБ-ДС създания, сега през 2023 г. са се променили в звукосъчетанията, но не и по същество,защото първоизточника е същия. Героят на НДСВ мутрата Бойко, вечното ДПС, създадено от КГБ да разиграва етническата карта и БСП в различен формат, са новата стара тройна коалиция. Наличието на СДС в Герб зачерква мечтата за демокрация след
  • 23 Бай Онзи

    3 0 Отговор
    Ставайте робове ! ... или живота на мижитурки ви харесва повече ???? ...
  • 24 Бай Онзи

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "оня с коня":

    Пак си си заврял главата в задните чясти на коня ... а че той(коня) е по-умен от теб е ОЧЕВАДНО !!!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Една дума

    2 0 Отговор
    Продажници

    Коментиран от #28

  • 27 до Пешо с

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "пешо":

    С кой ще ги замениш,с Ангел Георгиев,от Възраждане, който сам се яви на търг за къщата в Цалапица 410 кв м.за 55 хилки,собственост на жена член на Възраждане, или за корнела гергова,за партиите на Първанов ,Радев ,които са про руски,сега в Брикс ли ще влизаме,точно като дойдат тук руснаци,китайци,от ислямска република Иран,Индия,сев Корея,Венецуела и Сирия тогава друга песен ще запееш.
  • 28 Продажници на кое

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "Една дума":

    Сега е важно да има правителство,което да изолира Радев и другите руски партии,всичкото оръжие,което можем да даветив и продаден на Украйна, трябва да се изпрати моментално,има време да всичко едно по едно,не трябва са позволяваме, отклоняване от Пътя ,стига с тези зомбита про руски партии,утре няма са ги помним,те се поддържат със скандали.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 г-н

    0 0 Отговор
    Мутрак в Белене ти е МЯСТОТО