Last news in Fakti

22 Октомври, 2013 13:29 2 531 0

Напоителни схеми

  • греков-
  • напоителни-
  • схеми
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Две седмици след шумния арест на бившите ръководители на „Напоителни системи”, единодушно наречен от медиите „фиаско” и „катастрофа” на Прокуратурата, мистерията около нашумялото държавно предприятие се задълбочава.

Няколко дни след националния протест свикан пред Министерство на земеделието и храните /МЗХ/ от двата синдиката, и сполучливо заглушен от заглавията за прибързания арест на бившите директори, земеделският министър проф. Димитър Греков бодро обяви, че заплатите на служителите до края на годината са осигурени от „икономии в самото МЗХ”. На опитите на медиите да конкретизират мъглявото обяснение, министър Греков смотулеви, че „това не са ничии пари и няма да са за сметка на никой”. Седмица по-късно с нас се свързаха служители на „Напоителни системи”, които директно обвиняват министър Греков в лъжа, и посочват съвсем друга версия за широко рекламираното „спасение”.

Заплатите за месец август не са заплатени от икономии в МЗХ, тъй като държавата няма никакъв законов механизъм да подпомага директно търговско дружество, било то и със 100% държавна собственост на капитала. Такова подпомагане би довело до санкция от ЕК за нерегламентирана държавна помощ. Следователно в думите на министъра освен истина, няма и елементарна правова логика.
Заплатите за месец август за заплатени със спешен необезпечен заем от друго търговско дружество, а именно едно от 6-те държавни горски предприятия, собственост на МЗХ. Същият е разписан „на пожар” от принципала, и на практика представлява прехвърляне на средства от единия джоб в другия. С тази разлика, че това не са безвъзмездно отпуснати пари от икономии, а заем който рано или късно трябва да бъде върнат.  Интересно как ще стане това, тъй като ръководството на „Напоителни системи” няма никаква идея как ще разплати заплатите за месец септември, на фона на вече взетите назаем пари за месец август.

Още по-странна става ситуацията с посочените от прокуратурата и министъра коренно противоположни данни за финансовото състояние на дружеството. В изказването на министъра, наред с фалшивата версия за спасението на дружеството и осигурените заплати за месеци напред,  Греков цитира „задължения от 9 милиона лева и вземания от 14 милиона лева”. Което категорично не кореспондира с изнесените данни /неформални, както самата Прокуратура нееднократно ги нарече/, за 25 милиона лева задължения и предстоящ фалит.

В този смисъл оставаме с очакване за коментар на МЗХ къде са парите от реализираните икономии в министерството /ако такива изобщо има/, със заеми ли ще се поддържа „спасението” на нереформираното предприятие, как и кога ще бъдат върнати тези заеми, и със собствени приходи ли ще бъдат върнати или със средства на данъкоплатците?

Интересно как да си обясним свирепата медийна атака срещу дейността на горските дружества през последните дни? Те очевидно са в завидно финансова кондиция, след като са в състояние да отпускат големи безнадеждни кредити само с един подпис на принципала.

Очакваме отговорите от министър Греков, тъй като новия изпълнителен директор на „Напоителни системи” Божидар Василев е в непрестанен отпуск по болест и не може да бъде открит.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА