Last news in Fakti

11 Юли, 2023 09:04 12 011 94

Наемаме непалци и филипинци да работят на морето? Колко пари получават? Пред ФАКТИ говори Александър Георгиев

  • алексадър-
  • георгиев-
  • непалци-
  • филипинци-
  • работа-
  • морето-
  • заплати

Трябва да променим законодателството, за да бъдем по-гъвкави на пазара на труда, когато наемаме чужденци, казва членът на Българската конфедерация по заетостта

Наемаме непалци и филипинци да работят на морето? Колко пари получават? Пред ФАКТИ говори Александър Георгиев - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Намирането на служители, които да работят по морските ни курорти, става все по-трудно. Наемаме непалци и филипинци, а все повече българи, с опит в сектора, гледат към чужбуна. Какви са заплатите по морето и кой как се справя... Пред ФАКТИ по темата говори Александър Георгиев, управител на HR компания и представител на Българската конфедерация по заетостта.

- Г-н Георгиев, защо все по-малко българи имат желание да започнат работа лятото в сектор туризъм?
- Основната причина е това, което се случи по време на Ковид пандемията. Много хора останаха без работа и без реални компенсации, защото са работили в сивия сектор. Съответно обезщетенията, които получиха, бяха изчислени на база на възнаграждението, на което са били осигурявани. Този период продължи много дълго време, а приходите от Бюрото по труда не им позволяваха да покриват разходите си. Това накара голяма част от тях да се преквалифицират. След това те вече нямаха желание да се върнат в сектор туризъм, когато той започна да се възстановява.

- Как се справя секторът в момента. Какъв сезон очакваме?
- От информацията, с която разполагам, има интерес и много резервации по цялото ни черноморие. Голяма част от работодателите обаче изпитват сериозни затруднения с осигуряването на нужния брой служители. Това ги кара да търсят решения като привличат хора от чужбина. Този процес обаче се оказа доста труден и дълъг. Очакването е въпреки всички усилия, които се полагат, и този сезон да няма достатъчно служители. Най-вече в обектите, които имат нужда от много персонал, както и тези, които не могат да предоставят конкурентни възнаграждения. Според мен това ще има и благоприятен ефект, защото на пазара ще останат фирмите, които предлагат висока добавена стойност и могат да си позволят да мотивират и задържат служителите си.

- Успяваме ли да държим нивото на обслужването и нужното качеството…
- Качеството със сигурност е компрометирано през последните над две години. Това се дължи на няколко причини. Едната от тях е липсата на достатъчно персонал в обектите, а другата е, че хората, които влизат от чужбина, идват със закъснение, защото не се спазват заложените в процеса срокове. Така работодателите нямат възможност да ги обучат. Голяма част от тях не говорят български. Английският им също не е добър и е доста трудно да се комуникира. Това разочарова някои от туристите.

- Наистина ли в момента у нас пристигат работници от Киргизстан, Непал и Филипините… Колко пари иска един филипинец, примерно?
- Да, това са актуалните дестинации в момента. Преди войната успявахме да привлечем основно украинци. Успоредно с това се насочихме към регионите в Молдова и Украйна, в които има бесарабски българи. От там за последните 3 години с наши партньори привлякохме над 3000 души в България. В момента, най-много хора идват да работят тук от Киргизстан, Непал и Филипините. Очакванията им за възнаграждение са в диапазона 1000 – 1300 лева чисто.

- А какви условия им се предоставят срещу тези пари. Поема ли им се храна, спане, или те трябва да си поемат нещата…
- Тук работодателите имат различен подход. Някои имат собствени бази, в които настаняват хората през целия период на заетост. Други наемат общежития или квартири, които им предоставят. Трети предлагат допълнително възнаграждение за първите месеци, с които хората да могат да покрият разходите си за настаняване, докато се установят в страната. Изхранването също е по преценка и спрямо възможностите на съответната фирма. Транспорт от и до мястото за настаняване е възприет за стандарт и се предлага от почти всички фирми. Колкото по-пълен е пакетът, толкова повече хора успяват да привлекат и съответно да задържат на работа.

- Само за сезона или с по-дългосрочна визия се наемат хора от чужбина?
- В туризма в момента се говори основно за сезонна работа. Ако говорим за производствените предприятия, там вече става въпрос за целогодишна работа. Един от недостатъците, който го има в момента, е, че законодателството ни не е достатъчно гъвкаво в това отношение. Това е една от темите, по които работим през Българската конфедерация по заетостта. Подготвяме предложение за законодателни промени, които да позволят привлечените хора да могат да бъдат назначавани при различни работодатели в България в рамките на престоя им в страната. Така те ще могат да работят лятото на морето, зимата на планината, а защо не и в производствените предприятия, когато няма активен сезон. Организации като нашата, които са за подбор на персонал, може да се включат като буфер в системата. Така тези хора ще мога да бъдат ангажирани целогодишно. В момента част от работодателите изпитват затруднения да задържат хората. Ако трябва да ги прехвърлят от едно към друго юридическо лице, то въпросните работници трябва да се върнат в държавата, от която са дошли, и да кандидатстват отново и да минат пак през целия процес.

- Как се позиционира България като ниво на заплащане в сектор туризъм на фона на това, което се предлага в съседните Гърция и в Турция?
- След като много българи отиват да работят в Гърция, е ясно, че условията, които се предлагат там, са по-добри. В Турция вече зависи в коя част на страната живееш и работиш. Има места, на които условията за работа са сходни с тези у нас, но има и места, на които се изкарват значително по-високи заплати.

- В Гърция колко повече пари се изкарват?
- Това, което имам като наблюдение от контактите ми в Гърция, е, че там говорим за 1500-2000 евро средно за обслужващия персонал.

- Какви заплати се дават България в летните ни курорти на сервитьори, бармани, готвачи, камериерки…
- Бих направил такова сравнение, че каквито са заплатите в София, такива са и по морето. Най-базовата заплата за камериерка е 1200-1300 лева чисто. При барманите, сервитьорите и готвачите има по-ниско базово възнаграждение, което се покрива от работодателя. След това дадени фирми предоставят възможност хората да взимат процент от оборота, плюс бакшиши. Така служители, които работят в заведения с добра репутация и правят добър оборот - сервитьорите и барманите, примерно, могат да стигнат до 3000 лева заплата. Има заведения, в които парите могат да стигнат и над 5000 лева.

- Как подхождат работодателите у нас към потенциалните нови работници…
- Подхождат с надежда, че могат да наемат нужния брой хора, за да могат да си изпълнят ангажиментите към техните крайни клиенти. А в момента се получава така, че това се постига трудно.

- Квалифицирани хората ли идват от Непал и Филипините, или се учат тук на място?
- Ние тепърва разработваме истински тези пазари, но хората, които идват, имат релевантен опит. Фирмите, с които работим в съответните страни, успяват да намерят кандидати, които да покрият изискванията за съответните позиции, които им искаме.

- Значи все пак хората, които идват, знаят за какво става въпрос?
- Принципно е така, но винаги има особености, които трябва да се адаптират спрямо съответния сектор и съответния регион.

- Споделихте за слабости в процедурата за привличане на хора от чужбина. Дайте примери?
- Имаме случай сега, при който фирма е започнала процеса по привличане на хора от чужбина в края на миналата година, а работниците доскоро още не бяха пристигнали. Очакваха ги да дойдат всеки момент, но вече сме в активния сезон и те са изостанали. Има и друга ситуация. На база на прогнозите си един от големите работодатели в България е стартирал процедурата за привличане на много хора. С течение на времето се оказва, че резервациите няма да са такива, каквито са били планирали. Съответно решава да откаже половината от хората, които са заявени на агенцията по подбор. В същото времето друга фирма, която има аналогични проекти, иска да поеме съответната половина и да спести времето, което е минало като кандидатстване. Но се оказва, според нашето законодателство, че не може просто да се смени името на работодателя. Така втората фирма трябва да започне от начало цялата процедура и да изчака отново срока, който вече е изтекъл при процедурата на първия работодател. По този начин се губи време. И пак ще се върна на това, че с някои организации от различни сектори сме обединени около идеята, че трябва да се направят законодателните промени и да има допълнителна гъвкавост и повече яснота за спазването на сроковете. Едно от нещата, което пречи в момента на фирмите, е, че процедурата по одобрението на работниците става много бавно. Ако работодателят знае, че процедурата ще приключи на конкретна дата, то може шест месеца по-рано да купи самолетни билети на бъдещите си служители. Ако това се направи, може да се постигне оптимизация от около 1000 лева на човека само от спестени пари за самолетните билети.
Нека не забравяме, че ролята на държавата е да се грижи за местния пазар на труда. Нормално е да са по-предпазливи по такива чувствителни теми. Вярвам, както при всяко ново нещо, че и тук процесите ще се регулират. Важно е работодателите да са стабилни и да се развиват. Ние винаги ще намерим начин да ги подкрепим, след като намерим решение спрямо техните нужди.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    154 3 Отговор
    Кой филипинец ще се излъже да дойде в България? Филипинците знаят английски, за разлика от мутрите по Черноморието. Единствено някакви чурки от Таджикистан можете да прилъжете.

    Коментиран от #15, #66

  • 2 А бе,

    102 11 Отговор
    по-добре впрегайте укрите !

    Коментиран от #12

  • 3 Гост

    174 3 Отговор
    С други думи, освен че морето вече не е за българи, и пазара на труда не е български! Скоро и държавата, май! Иначе реват търтеите за държавна помощ…

    Коментиран от #60

  • 4 номади

    132 10 Отговор
    Върнете ни държавата , това повече прилича на табор от колкото на държава . Ни семейства , ни икономика , нищо нормално не остана .

    Коментиран от #36

  • 5 Псевдоним

    115 4 Отговор
    Ще намерят по-бедни от нас хора, но със сигурност ще са с повече достойнство и при първото своеволие на работодателя ще се обединят. Украиците така правят.
  • 6 Пешо

    138 1 Отговор
    Мутрите по морето могат да правят бизнес само ако някой им бачка без пари
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Морски

    119 2 Отговор
    Изгонихте българите,сега няма кой да ви работи нека да си кажем истината в очите,чужденците също е въпрос на време да ви научат какви сте мърлячи.Давайте по 2500 чисто на сезонен работник и тогава нещата могат да се подобрят
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 И къде

    118 4 Отговор
    ги видяхне точно тези филипинци и непалци, че и киргизи,царе сте на глупостите!

    Коментиран от #57

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Сменям си ник-а

    59 5 Отговор

    До коментар #2 от "А бе,":

    Те реват,че им е празен диспансера,не харесват тоалетната хартия, искат да са с изглед към морето ги искаш да ги накарат да работят!
    Та те са кокошките които снасят златни яйца на мутрите които сезона им е и лете и зиме.
  • 13 Леля Гошо

    107 0 Отговор
    Де да беше само ковид. Защо не напишете че работодателите - мутри забавят, a често и въобще не плащат по няколко заплати на персонала в ресторантството и хотелиерството
  • 14 алчни кожодери

    78 0 Отговор
    Хаа тези с трици маймуни ще ловят. Като ги докарат тези работници с 500 лева които ще им плащате жилище.ли ще си плащат, храна и да спестяват да изпращат на роднините си,.
  • 15 чироза

    100 0 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Години работих с филипинци.И с мъже,и с жени.Освен английския са страшно работливи,находчиви.Работят в колектив задружно.На жените и дрипите им работят както се казва.Неуморни са.Имат ли проблем,веднага звънят в профсъюза за защита.Тук изобщо не могат да "виреят".

    Коментиран от #17

  • 16 морски

    107 1 Отговор
    За тези пари ,не филипинец ,а и филипинска аймуна няма да дойде да работи тук !!
  • 17 честен ционист

    18 22 Отговор

    До коментар #15 от "чироза":

    Чак пък работливи били филипинските хлебарки, по скоро подмазвачи.. Непалците са друга работа. Там ти бачка къртовски и ти се смее покорно. Има и работни африканчета от Зимбабвето, дето и английският им е като на половината даскалици в БГ. Цаката е да ги плашиш, че ще ги върнеш в калната земя и са готови на всичко.
  • 18 Наблюдател

    86 1 Отговор
    Алчните ни и лакоми работодатели искат хората да им работят без пари. По заплащането на труда, трябва да вземат пример от Гърция и Турция, ако искат да им върви бизнеса. Който е балама за тия стотинки нека им работи.
  • 19 Доко

    27 1 Отговор
    Със заплатите нещата си вървят , както по рано остава само да оберем паежеините на филипинките

    Коментиран от #44

  • 20 Гост

    57 2 Отговор
    При нас има вече узбеки.. съответно на по-ниска заплата но пък им се плаща квартирата..А ние чакаме да взимаме заплати с които да се оправяш криво ляво. Ами няма да стане не ти изнася заменяме те с узбек! Друг е въпроса , че с тия момчета криво ляво на руски като си говориме идеята им е гражданство и после западна европа..

    Коментиран от #42

  • 21 Дрифт

    59 1 Отговор
    Наистина ли бе мамут един барман ще получи 5000лв? Тоя бастун дрънка тъпотии на които НЕ вярвам. Всички корумпирани политици ръсят едни идиотщини как работят за страната, за народа , абе абсолютни лъжци.
  • 22 НАТО НИ БРАНИ, ЕС НИ ХРАНИ

    13 18 Отговор
    Чужденци ша бачкат за нас......и руснаци също...

    Коментиран от #55

  • 23 Хахаха

    39 1 Отговор
    Е затова няма да се оправим никога ще си разчигате още дълго на боклука дето идва от захад да се нарива с менте.Скоро и албанските купорти ще ни задминат

    Коментиран от #27, #84

  • 24 РУСКИНИ ПО СЛЪНЧАКА

    6 12 Отговор
    Колкото щеш.....и само викат...Хорошо, Хорошо в Булгарии
  • 25 замислен

    72 1 Отговор
    При положение, че за същата заетост и работа трябва да отидеш да работиш в Гърция (по-бързо се стига от колкото до черно море) и ще вземат 1500-2000 евро (3-4000 лева!)а тук 1000-1300 лева не виждам смисъла да работиш за местния бизнес! Ако се научат да дават заплати и тук ще имат работници.
  • 26 Перо

    80 0 Отговор
    Мутрата може да приватизира, краде, рекетира, незаконно да строи, но той не може да управлява туристически обекти, защото това си е наука, образование и опит! Изпълнителните функции са поети от алчни и тъпи селяндури, а низовите от индийци, непалци, бангладешци, филипинци, цигани и др. Какъв туризъм, какви 5 лв. Политиката на деградация от 90-те ще се окаже вековна! Жалко за природните дадености!

    Коментиран от #28

  • 27 ПРИ СОЦА БЕ ПЪЛНО

    21 2 Отговор

    До коментар #23 от "Хахаха":

    С виетнамци, суринамци, сириици.......еритрейци

    Коментиран от #35

  • 28 БСП МИЛИАРДЕРИТЕ

    16 2 Отговор

    До коментар #26 от "Перо":

    Не говори така за нас
  • 29 РУСКИ ДЕВОЧКИ В БГ

    16 8 Отговор
    Работят масово по морето....а и не само за пари....
  • 30 зевзек

    42 15 Отговор
    нито ЕС те храни, напротив обира ти малкото парички, които имаш, с техните вериги магазини, нито НАТО ще те отбрани, когато стане нещо, вервай ми
  • 31 Трифонов

    57 0 Отговор
    Какъв страховит аматьор! Какви феноменални глупости са това! Не мога да разбера как изобщо в България все пак крета някакъв остатък от туризъм щом хора, като този, се занимават с важни въпроси, като подбора на персонала. Как може да се изтъпаниш и да посочиш, че тъй като преди пандемията голяма част от работниците в бранша били в сивия сектор, компенсациите след нея, се оказали малки и затова се наложило да се преквалифицират, а след това вече нямали интерес да се върнат в бранша!? И го казва така сякаш работниците са виновни, че са работили в сивия сектор. Истината е тъкмо обратната - заради "работодателите", които не щат да плащат нищо над 0, работниците са в сивия сектор, а когато са били принудени да оцелеят по друг начин, са видели, че няма смисъл да се връщат обратно в тоя ялов, неконкурентноспособен и безпереспективен в България сектор... Българинът НИКОГА не е бил търговец! Никога! В цялата ни история.

    Коментиран от #59

  • 32 Ехаааа

    71 1 Отговор
    Непалци... Жива да не бях. Изгониха два милиона млади българи сега реват за работна ръка. Но кой би дошъл за 500 евро на месец? Тук живеят само милионери и бедняци. Няма държава.
  • 33 Даниел

    64 1 Отговор
    Ужас,сезонна работа за 1300 лв,сигурно сте се побъркали,иначе цените на нощувките на места са като на бахамите.
  • 34 Патиланско царство

    62 0 Отговор
    В този сектор "работодателите" искат всеки работник да извършва обем от работа за двама-трима човека. Вършиш работа за трима човека, а получаваш една заплата. Ето това е истината защо няма достатачно персонал.
  • 35 Филип Ейджи

    26 1 Отговор

    До коментар #27 от "ПРИ СОЦА БЕ ПЪЛНО":

    Виетнамците вече нямат стигане!

    Коментиран от #83

  • 36 Ееее, ама има “демокрация”,

    35 9 Отговор

    До коментар #4 от "номади":

    И капитализъм, и дънки, и можеш да ходиш гол, с перо в задника и никой не може нищо да ти каже, и под дъгата може да си минаваш… Българите за това са жадни, а не за някакви си там род, чест, ред и достойнство.
  • 37 737732772

    46 2 Отговор
    Чекай ся Непал и Филипините са бая далече и къв чеп ще търсят тука в най-бедната държава в региона.Нещо не е наред с някои бройки българи.Да платиш виза, самолетен билет да се настаниш и най-накрая да останеш разочарован от заплатката или въобще да не я получиш накрая с тия забавяния почти около 3-4 месеца ,трябва да си пълен идиот .Незнам ко прайте весникарчета ,но имам чуството че само изрещели хора им давате трибуна и това става масово явление.

    Коментиран от #48

  • 38 Много е добре евроатлантическото бъдеще

    39 4 Отговор
    Ето истината за евроатлантическото развитие на България.. Ще наемам ниско квалифициран персонал от Непал и Филипини те,защото няма хора в България.. 3 000 000 избягаха при това "така хубаво" западно управление. Защо не върнете българите в България? М? Защото вземате баницата и оставате трохите.. Непал и щели да вкарват.. Пуу!

    Коментиран от #78

  • 39 Винету

    29 1 Отговор
    Демек с трици маймуни ша ловим!
  • 40 Име

    20 0 Отговор
    Сложна работа, няма просто хора, трябва да се мисли още от училище да се възпитават кадри.

    Като се отвърже един човек - не можеш да го привлечеш да седи и да търчи по цял ден, както и да е.
  • 41 стария моряк

    35 1 Отговор
    Добре е нашите работодатели да знаят , че и едните и другите ако ги изтъркалят със заплащането , режат глави!
  • 42 Наблюдател

    43 0 Отговор

    До коментар #20 от "Гост":

    Тия узбекски момичета и момчета временно са в РБ. Целта им е Западна Европа. Не разчитайте на тях. Казах, с тия стотинки, които се дават за заплати няма да стане и ще има фалити. Без достойно заплащане на труда, нищо не става.

    Коментиран от #45

  • 43 туко

    52 0 Отговор
    За зимните курорти щтели да търсят Ескимоси

    Коментиран от #46

  • 44 Наблюдател

    29 1 Отговор

    До коментар #19 от "Доко":

    Доко, като почнат фалитите ще го разберете, ама ще е вече късно. Без пари нищо не става.
  • 45 Хост

    20 0 Отговор

    До коментар #42 от "Наблюдател":

    Нали и аз същото казвам западна Европа им е целта след придобито гражданство разбира се . За корито не знам колко време е нужно за изкарването на такова
  • 46 Пурко

    20 0 Отговор

    До коментар #43 от "туко":

    По-добре чукчи:)))
  • 47 Кую

    20 0 Отговор
    Опитайте и със чукчи.
  • 48 Пич, непалци и

    9 7 Отговор

    До коментар #37 от "737732772":

    Филипинци вече работят в българия! И то много! Дори в София, ще ги видиш да пушат край задните входове на ресторантите.

    Коментиран от #50

  • 49 Всички знаят

    31 0 Отговор
    Просто е! Вдигате заплатите! Трици и маймуни!
  • 50 Наблюдател

    28 0 Отговор

    До коментар #48 от "Пич, непалци и":

    Споко. При първа възможност ще отидат в Централна Европа. Тук са временно.
  • 51 100 пъти по добре от българите

    8 19 Отговор
    Филипинците работят много без да се оплакват ,няма да лъжат и надписват сметки , няма да скатават и да крадат от работодателя или да искат да спят с клиентите ….

    Коментиран от #54, #64

  • 52 Минго

    41 0 Отговор
    Българското черноморие е мутренска клоака която няма разчистване.
  • 53 Артилерист

    27 0 Отговор
    Вследствие на геноцидната безпарична демократична политика по доходите в България се чувства осезателна необходимост от всякаква работна ръка. По ирония на тази си демократична, нали, съдба опряхме до помощта на непалските шерпи...
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 1313

    9 1 Отговор

    До коментар #22 от "НАТО НИ БРАНИ, ЕС НИ ХРАНИ":

    НАТО НИ БРАНИ, ЕС НИ ХРАНИ
    А кой ще ни свърши такова?
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Българските турци

    23 1 Отговор
    Май сивото вещество на българските политици и работодатели започна да показва признаци на пробуждане ?!... А имахте прекрасна основа и свястна селскостопанска инфраструктура с която можехте да привлечете свястна работна ръка с двустранни договори и споразумения от Турция,Иран,Сирия,Ирак,Грузия и Армения и да развиете най образцовото земеделие и земеделско производство върху прекрасните поля и ниви които днес унило пустеят ! Изхабихте и изоставихте питомното и хукнахте да гоните дивото в Европа !...Ако наистина бяхте "превъзхождащи" за каквито си мислите че сте ... нямаше да пропуснете този шанс ! Чехите са качествен и умен народ защото са интегрирали не само украинците, но дори и едновремешните предприемчиви виетнамски соцгастарбайтери !!! "Ум царува , ум робува , ум патки пасе !"
    Нямаше да има нужда и да ги интегрирате ! Днес в Турция е много популярно понятието сезонни работници : в селскостопанския сектор и туризма ! Хиляди грузинци и арменци идват да берат чай или лешници ...кюрди и сирийци работят по поля и ниви из цяла Турция като сезонни работници ! Достатъчно е да им се плаща сносна надница и да им се осигурят свестни социални условия за временно пребиваване !...
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 И моя коментар

    29 1 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    Смешнициииии, пълна неадекватност: "Най-базовата заплата за камериерка е 1200-1300 лева чисто. При барманите, сервитьорите и готвачите има по-ниско базово възнаграждение, което се покрива от работодателя. След това дадени фирми предоставят възможност хората да взимат процент от оборота, плюс бакшиши"! Тия ще ми правят сметка и на бакшишите - ха ха ха и ще искат и от тях да им давам, че другото им е малко! Ненанаситници! Без плащане на пари батенца, няма да стане, а вие не искате да плащате, ама, като гледам и хората и английските и холандските пияници и наркомани вече не искат да ви носат парите си на вас, носят ги на гърците и турците и им ги оставят с кеф, защото ония не ги скубят като кокошки за нищо. Хич никой да не стъпи на мутро бетономорието много години - та да ви дойде акъла в главите

    Коментиран от #89

  • 61 Хахахаха

    7 16 Отговор
    Неконкурентен бг туризъм ? Ти си болен ве нещастник. Бас държа че си виждал бг черноморието само на картичка Тъпако имаш You tube Има стотици видеа от обзор св власт сл бряг албена созопол и тн Виж там поне за какво става въпрос и сравни .Вместо да драскаш тъпотии
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 гого

    22 1 Отговор
    ами така е украйнците ще се пекат на първа линия а непалци ще работят

    Коментиран от #79

  • 64 Наблюдател

    12 1 Отговор

    До коментар #51 от "100 пъти по добре от българите":

    Мразиш българите. Ясен си.

    Коментиран от #86

  • 65 Митко

    16 3 Отговор
    Само цигани,демек.Кой ще дойде да го обслужват тия примати?Ще повърна.
  • 66 МВР ни гони от България

    27 1 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Целта е да гонят Българите от страната, искат само Роми и явтини азиатци, нас ни гонят като животни!
  • 67 Тома

    16 1 Отговор
    Непалци и филипинци сме ние от факултето столипеново и максуда защото само ние в момента работим по черноморието
  • 68 Мутроморие

    32 0 Отговор
    Нашите "бизснесмени" по морето цоцат от държавната ясла. Не са ли парите от държавата, всички тия "бизснесмени" са фалирали за едно лято, дори и аборигени от Австралия да наемат. Вече няколко знакови, демек известни и огромни хотели, дадоха фира. Държавата няма да може вечно да издържа мутрите "бизснесмени", прекалено много са мамуните на клона. Въпрос на време е масовия фалит по бетономорието
  • 69 YYззз

    10 0 Отговор
    Българската конфедерация по заетостта

    Що не си майката!
  • 70 Фен

    29 0 Отговор
    Кандидатствах това лято за сезонен служител на позиция администратор (рецепция). Говоря Английски И Немски над средно ниво. Пусках автобиография умишлено само във високо категорични хотели (4 5 ). Условията навсякъде бяха едни и същи. 6 дневна работна седмица х 12 часа, с хранене и спане по 3-4 души в стая. Всичко това за диапазона 1200-1250 (нето) единствено в обзор хотела плащаше по банков път месец назад. Другите бяха на ръка. Имах предложение, чрез агенция за подбор на персонал в Слънчев бряг дори за 1100 нетно, но ако не почивам (собствен избор) щели да платят повече за 4 хотел. При такива условия, няма как да се намери, мотивиран персонал да работи и да повиши качествотото на обслужване към крайният клиент, което е, и целта на всеки собственик на хотел / заведение.

    Коментиран от #76

  • 71 Митев

    18 0 Отговор
    Те българите не работят на такива заплати,а на минималната...
  • 72 маке от северот

    12 2 Отговор
    Клета бедна Татария...
  • 73 най-бедни в Европа

    17 0 Отговор
    Ура! Тия непалци и филипинци, не ядат ли, не спят ли? Най-добре да докараме роби от Марс! Ще ни излязат безплатно!
  • 74 Реалност

    15 2 Отговор
    Хотелите в България се държат от мутроДСарски болшевишки кланове. Няма как да има заплащане, трябва да плащат рекет към московските бандити.

    Коментиран от #75

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Бг бизнес

    10 0 Отговор
    Тогава и такива почиващи да ви идват .
  • 78 Ъъъ

    5 2 Отговор

    До коментар #38 от "Много е добре евроатлантическото бъдеще":

    Ама чакай бе тия 3 млн.избягаха на запад,а не на изток.
  • 79 Реститут

    4 1 Отговор

    До коментар #63 от "гого":

    Който има кеш се пече най-отпред.Не знам защо мразите славяните.
  • 80 Стоянов

    15 0 Отговор
    Скоро ще наемат и заирци, ганайци, конгоанци ! Абсурдистан се променя !
  • 81 Избягал

    15 0 Отговор
    Дай боже, непалците и филипинците да доизгонят и последният турист по тия хотели.
  • 82 Некой си

    20 0 Отговор
    НА тоя да му кажа- в гръчко обикновенна миячка на чинии в таверна е с минимум 1500 евра..добър готвач почва с 3000...тоя не е в час изобщо.Бармани, сервитьори- 1500евра + бакшиши-под 100 евра на вечер не падат.. Абе летния туризъм в България е на път да катастрофира, ръководен от такива бездарни хора , пишман профита като тоя...Още един такъв сезон догодина и хотелите ще се разпродават като апартаменти на парче..ма няма да има кой да ги купи..Явно нещата са много на зле, щото напоследък се появяват какви ли не Румен Драгановчета, загубили връзка с главния мозък..
  • 83 Бг Туристът..

    3 0 Отговор

    До коментар #35 от "Филип Ейджи":

    Ти па ..кви виетнамци бе..хОди албанците да видиш..
  • 84 Бг Туристът..

    12 0 Отговор

    До коментар #23 от "Хахаха":

    Май не си в час ..албаните отдавна ни подминаха като бърз влак селска спирка..от 7-8 години ходя и в Албания...много са напред ..много..ма кво да ти обяснявам.. хОди да видиш.
  • 85 Българин

    1 8 Отговор
    Трябва да се вкарват колкото се може повече хора, на които им се работи. Така и последния русофил ще остане без работа, защото те поначало не искат да работят.

    Да идват ВСЯКАКВИ. Бачкат ли - давайте им договори.
  • 86 Германец

    9 1 Отговор

    До коментар #64 от "Наблюдател":

    Тя цяла Европа ви мрази щото сте злобни, завистливи и крадливи 😉
  • 87 Българин

    3 0 Отговор
    Датите им по 10000 евро белким се зъдържат
  • 88 Ффффффггг

    5 0 Отговор
    Малко ли Цигани има
  • 89 Гордостта на Тара

    0 0 Отговор

    До коментар #60 от "И моя коментар":

    Моя позната работи в хотел чисто взима 900 лв 5 дена камериерка не е на морето.. е тия от морето да си правят сметка от какво заплати трябва да почват
  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Я Па Я

    7 0 Отговор
    Първо бяха работници от Украйна (още преди войната), от Македония, Молдова, Сърбия, сега Индия, Непал.... защо си мисля, че проблема не е в работниците? 2014г. ми даваха 1500лв заплата в Слънчака, 10 години по-късно същите пари, е как да стане? Истината с недостига на персонал, е че има липса на заплати.
  • 93 Само пропаднали и крадци

    2 0 Отговор
    Ходят на беге мутроморие...там властва мутромениджмънта...грабежи слад грабежи
  • 94 УРА

    0 0 Отговор
    Значи един проблем в тази държава е решен.....Да видим. Кога пристигат.