Last news in Fakti

14 Юли, 2023 11:00 2 074 17

Калоян Методиев: Бойко Борисов начело на външната комисия в парламента? Истина е

  • правителство-
  • войната в украйна

Какво означава, обаче това за миналото, настоящето и бъдещето на страната

Калоян Методиев: Бойко Борисов начело на външната комисия в парламента? Истина е   - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

С миналото е гавра. Ние винаги сме били преди Румъния като показатели. Борехме се да се откачим от нея по пътя към ЕС и НАТО (1997-2007). Три поредни управления на Борисов ни направиха последни по всички показатели в Евросъюза – далече зад Румъния, Словакия и влязлата след нас Хърватия. Смазаха ни! Развитието ни забуксува.

Преди години българи в чужбина питаха Борисов защо не вървят нещата, а той отговори, че „материалът е лош“. Ние демек. Материалът е същият, но при неговите управления дава други резултати. От 2001 година насам той създаде определени модели, включително поведенчески, и работи с определен материал.

При управленията преди него България постигаше стратегически цели – влизане в ЕС, в НАТО, две-три години положителна демография (и това е истина), демутризация, устойчива партийна система, стабилизиране на държавата. За дългогодишните си управления разби всички системи, в комбинации с различни патерици, и ни изолира по теми като Шенген и Еврозоната от останалите в Европа. Всички показатели се сринаха в сравнение с останалите страни членки. При него вече не говорим да не сме последни по нещо, а да не сме изолирани.

С настоящето е подигравка. Избирането му за външен министър на Народното събрание е подигравка с институцията, партията му и обществото. Човек с доказани провали във външната политика; неговорещ дори един руски, който беше задължителен в училище по комунизма; склонен към интриги, компромати и очернящи кампании; ходещ като латиноамерикански дон с една сюрия охрани и черни кортежи, който не може да излезе на улицата като останалите европейски политици.

Няма европейски аналог! Това ще е антиреклама и ще се отрази от всички посолства, а оттам отива в съотвените правителства. Препирането е временна илюзия. Подигравка е и с ГЕРБ, които имат кадри като Митов и Захариева, които са опитни международници и няма да ни излагат на този пост. Явно мотивите му не са про-национални, а лични. Иска поста за себе си, за да го пази от нещо или да прави нещо с него? Работа да свърши не може. Не е подигравка единствено с „Продължаваме Промяната“ и „Демократична България“ – те… нямам думи за това, което направиха на българския народ.

С бъдещето е възможност. Борисов няма да остави българската политика и „лошия материал“ на мира. Притиска ни жестоко. Новата коалиция ГЕРБ-ПП-ДБ и ДПС се скри под евроатлантически плащ, но по същество е най-антиевропейското творение в новата ни история – на базата на резултатите от миналото и настоящето. Затлачването и кризата в България са факт (от обноските между хората до икономическите показатели).

От такава ситуация се излиза с радикални политически промени и догонващ скок. За целта „лошият материал“ трябва да осъзнае, че не е лош и само масовото му ангажиране с политика може да спаси завладяната държава. Само така може да върнем страната в европейския коловоз и да догоним останалите. Местните избори са добра платоформа за първите стъпки в тази посока.

Поддръжниците на правителството се хванаха като удавници за сламка за войната в Украйна, с която да оправдаят съществуването му. Демократично е. Имат право на това. За Украйна е ясно - помагаме. Но тука е България! И ние си имаме наши тежки проблеми. Ние сме дъното в ЕС - ниска продъжителност на живота, доходи, корупция, инфлация, свобода на словото, ширеща се престъпност, институционален разпад, неравенства, средновековни села, вилнеещи мутри по улиците, виртуалната граница, цели региони с образование в колапс, порочен модел...

# Какво правите с България?

# Какво правите с Бойко Борисов?

# Реанимацията му очевидно е добре за повече подкрепа във войната, но как точно това засяга развитието на цяла България?

# Какво правите с наследството на Борисов и неговите „постижения“, изброени по-горе?

# Как обяснявате първото място по смъртност в ЕС по време на трите му управления?

# Как обяснявате „Турски поток“?

# Как обяснявате на 39-ма свидетели по „Барселонагейт“, че сте ги „продали“ за власт? Те сигурно са умрели от страх.

# Как обяснявате на опозицията в парламента, че сте част от терора на мачкане, компромати, лепене на етикети и прякори, очернящи кампании, медийна мръсотия, мутращина в политиката, което е специалността на коалиционния ви партньор?

# Как ще обяснявате на партньорите в ЕС и НАТО, че съществувате като сглобка за войната в Украйна, а оставяте България като черна дупка на безвремието в корупуса на същите тези организации?

# Европейско ли ви е? Демократично ли ви е? Правово ли ви е?

Цивилизационният избор не е монета с една страна.

Собственият народ и неговото добруване винаги и всякога трябва да са първият приоритет на едно държавно управление. И негов водещ смисъл. Загуби ви се моралният императив. На един крак не може да тичате, а само да куцате след другите държави, докато влачите обществото ни като заложник след себе си.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Срамно назначение

    33 7 Отговор
    Браво на Методиев. Анализът му е право в целта - с примери. Ние сме си за бой, че всички мълчат за това скандално назначение.

    Коментиран от #13

  • 2 От дъжд

    6 3 Отговор
    до пладне !
  • 3 Предатели

    25 4 Отговор
    Боже пази и спаси България от мафията наречена парламент, там всички се обедениха в името на кражбата!

    Коментиран от #5

  • 4 Пацо

    7 11 Отговор
    Това е волята на избирателите. Тоя що се прави на девица.

    Коментиран от #9

  • 5 Ввв

    16 2 Отговор

    До коментар #3 от "Предатели":

    Няма Боже,простият народ сам трябва да се спаси и “измете”парламента,ясно ли е или Ганьо спи дълбок сън,а държавата е на дъното като Титаник!!!
  • 6 дом

    16 3 Отговор
    ППДБ са вече част от ГЕРБ-ДПС. Купиха ли ги, или ги принудиха не знам, но и няма значение. Няма вече протест. Убиха го мръсниците.
  • 7 Артилерист

    13 3 Отговор
    Признавам си, че не съм очаквал от Методиев подобен обективен, фактологичен и смел текст. Досега той обикновено се заяждане с президента и хвалеше Нинова. Аз имам своето обяснение, но питам Методиев какви са тези много електорални единици, които харесват Борисов, гласуват за него и му се възхищават? Освен това, как е възможно при тези ПРЕСТЪПЛЕНИЯ И МОРАЛЕН ОБЛИК НА МУТРАТА БОРИСОВ, той да е в българския парламент и да му се гласува доверие да оглави парламентарната комисия по външни работи? Какво от това, че ще заключа и не само аз, че имаме нагледен пример как обикновено у нас се избират ръководещи и по вертикала и по хоризонтала...

    Коментиран от #12

  • 8 Който не греши пръв да хвърли камък

    3 12 Отговор
    На гърба на Борисов доста такива "политици"като Калоянчо, дето предаде и Радев, пълнят джобовете с хейт!🤣 А ето най-важните постижения на Боко.Първо правителство на Борисов-отпушване на еврофондовете, спрени заради червените "блестящи политици".Икономическа стабилност, ниски данъци, строеж на магистрала Тракия, Южна дъга и др. Софийско метро, което продължава да се строи!,😁Второ правителство- ограничаване на контрабандата, събрани милиарди в държавната хазна, излишък в бюджета, най-нисък държавен дълг и т.н,😁Трето-успешно еврочленство, договор с Македония и още....Ама такива факти не отърват на мишки като Калоянчо и сие🤣🤣🤣

    Коментиран от #10

  • 9 ти се правиш

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "Пацо":

    Заради многобройните упражнения да бъде отблъснат избирателя.
  • 10 Имам само един въпрос!

    5 1 Отговор

    До коментар #8 от "Който не греши пръв да хвърли камък":

    Какво направихте с отпушените фондове и бюджетните излишъци, че нищо не се вижда насреща?

    Коментиран от #16

  • 11 Тома

    8 1 Отговор
    Тиквата го избраха не защото знае чужди езици ами защото ги вози с 200 чужденците което те много харесват
  • 12 Редут

    4 2 Отговор

    До коментар #7 от "Артилерист":

    Всичко е възможно, когато Посолството зяповяда на шapлатaните.
  • 13 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 4 Отговор

    До коментар #1 от "Срамно назначение":

    Русофилската проказа е плъзнала навсякъде!
  • 14 ганю

    2 2 Отговор
    Първи сме по смъртност и катастрофи защото така е изгодно на мафията за донори
    а Бою е сикаджииска мутра вдявате ли?
    малко можете и още по малко знаете затова сме така
  • 15 ганю

    1 1 Отговор
    Радев е най добрият от политиците до момента
    ала не беше сигурен надуши ги ама късно
    совите не са това което са
  • 16 Божо

    5 2 Отговор

    До коментар #10 от "Имам само един въпрос!":

    Направихме много:
    6-7 апартамента на гербер
    Къща в Барселона и милиони издръжка за мис оная там без гащите
    Къщи за гости
    Милиарди в офшорки
    Милиарди за Доган и Пеевски
    Милиони раздадени в торби и изнесени в торби за апартаменти в Дубай
    Пентхауси с тераси на всеки покрив - само за нашите хора
    Апартаменти, имоти и пари за Б. Сафов и "нашите" магистрати плюс по 12 000 заплата на калпак - от народа
    Турски поток с 4 млрд народни пари, за да стартира войната в Украйна и да позпомогнем поскъпването на суровините, на горивата и инфлацията
    два милиарда неустойка платихме на Русия, заради нашия зам. министър за неизпълнание на договора за АЕЦ Белене;
    Най-ниски заплати в Европа
    На-ниска продължителност на живота
    Демографската криза за 10 години я направихме от 37 000 души отрицателен прираст на 61 000 души.
    За нашето управление намалихме децата раждани годишно с 10 000.
    За корупцията не ми се говори, че е дълга темата.
    И вие даже се осмелявате да недоволствате?
    Как не ви е срам?
    Прост народ, много прост.

    Коментиран от #17

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.