Last news in Fakti

24 Юли, 2023 12:55 4 906 59

СДВР „изготвя единен протокол“ – с какво облекло може да се ходи на протест

  • сдвр-
  • арести-
  • колони-
  • мс-
  • протести-
  • иванова-
  • цветелина

Мен ме е срам подобни лица да са част от младото поколение, казва юрисконсултката на СДВР Деляна Иванова

СДВР „изготвя единен протокол“ – с какво облекло може  да се ходи на протест - 1
Кадър: Youtube
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Преди дни адвокат Николай Хаджигенов публикува във "Фейсбук" документ, който е подписан от юрисконсулта на Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) Деляна Иванова. В случая става въпрос за делото, при което Цветелина Цветкова осъди МВР на първа инстанция, след като бе малтретирана по време на антиправителствените протести през лятото на 2020 г. В касационната жалба срещу решението, с което бяха присъдени 40 000 лв. обезщетение на ищцата, Иванова си позволява да използва квалификации към Цветкова като "позорна", "недостойна" и "срам за младото поколение".

Според Иванова Административният съд в София неправилно присъжда неимуществени вреди на Цветкова, защото "… граничещи с абсурда са твърденията на съда, че от кадри от Youtube се вижда, че ищцата едва ли не е била сексуално насилена пред колоните на Министерския съвет. Описаните от съда клипчета в публичното пространство не съществуват. Единственото вярно е, че в публичното пространство е налична снимка как полицейски служител снима ищцата, и то именно да се докаже фактът, че същата е в добро физическо състояние и нито е разсъблечена, и нито си прикрива гърдите".

Как да се гледа на тази теза, след като има ясно установени факти. Въпросната снимка, за която говорят от СДВР, е просто кадър от камерите за видеонаблюдение на МС, които заснеха полицейското насилие в нощта на 10 юли 2020 г. Клипът е явен, съдът го е приел на първа инстанция, а не просто става въпрос за снимка.

Според СДВР униформеният снима момичето, за да докаже, че то е в добро физическо здраве. Къде в правомощията на служителите на МВР влиза заснемането на задържано лице от служител на реда, че и с личния му телефон.

Какъв е казусът

Цветелина е била облечена със спортен сутиен. След като е извадена от тълпата и е закарана под колоните, едната ѝ гърда се показва, защото сутиенът се измества. И тук въпросът е: „Защо момичето не е могло да си прикрие гърдите?“

А отговорът, който СДВР дължи, е как човек, който е с белезници зад гърба, може да си оправи сутиена? Цветкова окончателно осъди МВР по Закона за отговорността на държавата заради НЕЗАКОННОТО задържане.

"Да ходиш облечена по този начин на нерегламентиран протест и да твърдиш, че не си разсъблечена, е недостойно за един млад човек. Позорно е за един млад човек да се възползва от облеклото си, за да получи парични средства под формата на обезщетение. Мен просто ме е срам подобни лица да са част от младото поколение на България, че и да служат за пример, пише Иванова. - Да хвърляш пиротехника, павета, бутилки с урина срещу органите на реда и след това да се изкарваш "света вода ненапита и жертва" само и само да получиш някакви пари, е най-малкото нагло и недостойно поведение".
Кое от тези действия може да се припише на момичето, след като срещу нея няма повдигнато обвинение за хулиганство, не е наложено и наказание.

"Следва да се има предвид, че такова поведение е укоримо и неприемливо, тъй като трябва да има ГЕНЕРАЛНА ПРЕВЕНЦИЯ, която да установи спазването на ред и да има възпиращо, възпитателно и предупредително действие по отношение на останалите членове на обществото, че не може да участваш в нерегламентирани протести и да извършваш незаконосъобразни действия", твърди още Иванова.

СДВР говори за превенция… Превенция срещу какво - да бъдеш НЕЗАКОННО АРЕСТУВАН? Да не участваш в спонтанен протест срещу властта… Това становище на Деляна Иванова стана обект на проверка, защото шефът на СДВР Любомир Николов назначи такава.

Докато тече проверката, е добре от СДВР да изготвят ЕДИНЕН ПРОТОКОЛ КАК ТРЯБВА ДА СЕ ОБЛИЧАТ ХОРАТА, КОГАТО ОТИВАТ НА ПРОТЕСТ. Така ще си спестят много главоболия, включително и съдебни дела.




Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 41 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Наркос

    90 6 Отговор
    Кой допусна тази жена да стане адвокат? Какви са тези свободни съчинения? Не сте го чули от мен, но горките съдии...

    Коментиран от #11

  • 2 ТаУмВзе

    83 8 Отговор
    Тоталитарни методи в псевдо демокрацийка над останалите Живи на територията! Скоро и концлагери ще отворят за инакомислещите. Ае Честито!
  • 3 Един БЪЛГАРИН

    66 2 Отговор
    Цялата съдебна система е мафия която само прибира пари и не раздава правосъдие
  • 4 диктатури

    27 5 Отговор
    Деляна и тя видя иглата в купа сено . Мислела протестърката за лесбонка и вири цоцки . Превазпитали я биле . но съдята дава парите на пострадалата. На втора инстанция ще е по лесно с матеряла. смешно е, но такава са я свършили . Гешев го смъкнаха след протеста . Протестърите ги изоставиха . Лудия с павето го оправдаха.
  • 5 ГУМЕН КРАДЕВ

    36 8 Отговор
    Женска ревност ! Делянчето няма цицки и като няма какво да покаже съди тези които имат ! Позор ! Остафка и затвор !
  • 6 НЕЗАБАВНО ОТНЕМАНЕ НА ПРАВАТА

    52 7 Отговор
    на тая пишман юристка
  • 7 Чичо Дончо каза

    38 4 Отговор
    Ха ха супер тъпотия.Абе казах ,че ще се опитват да ни дават и наклон на бхуя.Да не забравите да си изгладите панталона за протеста.
  • 8 Тъй ,тъй!

    35 4 Отговор
    На протест,стачка само с унифицирани дрехи.Примерно- от син док,куртка и панталони. На главата- кепе.Абе ,гледали сте филми,за едни по други времена.Филми,филми,но така е ставало и на практика В колона по трима,кепе,униформа от син док.Е,ако решат да издребняват,може и номерче на куртката, а на краката джапанки ( все пак е 21 век,а не- 1942 с налъмите.Нямаш кепе- обратно.И фиш примерно 20 кинта.По тениска - 50 кинта.Къде сте ръгнали с тези своеволия - къси гащи,спортни елечета? Я,марш в строя!

    Коментиран от #33

  • 9 НИКО

    29 6 Отговор
    ПРЕДИ ГОДИНА ИЗВЕСТНИЯ НАЦИОНАЛИСТ АТЕНТАТОР ТЕО УШЕВ НИ УЧЕШЕ КАК ДА ПРОТЕСТИРАМЕ, КАТО ПАЛИМ КОЛИ И МАГАЗИНИ ДА ПРАВИМ БАРИКАДИ ПО УЛИЦИТЕ, И МИСЛЯ ЧЕ Е ДОШЛО ВРЕМЕТО ДА ПРИЛОЖИМ НАУЧЕНОТО ОТ СВЕТОВНИЯ ТЕРОРИСТ КОИТО В БЪЛГАРИЯ Е НА УВАЖЕНИЕ
  • 10 Мирослав

    35 6 Отговор
    Интересно къде точно въпросната юристконсултка е завършила юридическото си образование. Дали е в милиционерската школа?
  • 11 Порно

    23 16 Отговор

    До коментар #1 от "Наркос":

    Не е адвокат , а юристконсулт. На МВР. Което е осъдено да плати 40 000 лева, които пак от нашите данъци ще отидат. За счупена ръка или крак, съдът присъжда от 2000 до макс 20 000. Но това са обикновени хора, за жълтопаветницата - яко обезщетение, затова , че е съборена и влачена, без да има телесни повреди. А адвоката плюе юриста на другата страна. Сега МВР и прави проверка, и най вероятно ще я уволнят. И следващия юрист на МВР на делото ще промълви едно - "предоставям на съда", и адвоката ще гуши ако хонорар. За 40 000 лева материален интерес, минималния хонорар е 3850 лева, със сигурност ще кяри повече. Уж от МВР, на практика от нас, данъкоплатците.
  • 12 пенсионер в СДВР

    31 6 Отговор
    и на заплата, общо 5618 лв., иска увеличение с 10%, към последното увеличение от 01.07.2023 г. с 12%, така чисто ще получава 6200 лв. Да живее подмяната, Джипко и Свинаров

    Коментиран от #55

  • 13 🇧🇬🇪🇺💯

    11 19 Отговор
    Войната е все по близко до България, РФ е бомбардирала снощи Украинският Порт Рени на Дунава?
    Порт Рени отстои на 250 км по права линия от гр. Варна и на 190 км от българската граница?
    Какво прави Българското Провителство и Президента във връзка с наближаващата Война?

    Коментиран от #16, #37

  • 14 Мнение

    30 6 Отговор
    Боже мили, с какви простотии се занимават в МВР??? Това ли е най-належащото за решаванен - как да сме облечени на протест? Затова ли им плащаме заплати от хиляди левове, а непрекъснато искат още и още, за да се занимават със стайлинга на протестиращите? Това МВР трябва да се закрие и да се назначат нови, умни, не опетнени хора, не корумпирани, за да се тръгне най-накрая в правилната посока.

    Коментиран от #22, #32

  • 15 Бай Ганьо

    23 3 Отговор
    Чисто и просто - що е то?
    Къпан милиционер...
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Тома

    27 1 Отговор
    Искам да попитам и за облеклото на парада софияпрайд че да се подготвим

    Коментиран от #46

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Еш па тея...

    23 3 Отговор
    Извинете, тези нефелници дали са виждали истински протест - примерно като в Гърция, Франция... :)
  • 21 Лагрестин

    31 5 Отговор
    По-скоро въпросната юристка е срам за правото,ама то право в България отдавна няма!
  • 22 Кой да закрие МРВ

    18 3 Отговор

    До коментар #14 от "Мнение":

    тия смешковци от Подмяната ли ?! Поехме го на два ката, сега трябва да сме доволни и да викаме ура
  • 23 МВР

    19 4 Отговор
    И прокуратурата в България са шайка долни престъпници .. Има и няколко добри ябълки, но като цяло - наркопласьори, каналджии и мутри.
  • 24 Кои

    2 2 Отговор
    А връзките кога ще върнете
  • 25 Кокорчо

    9 5 Отговор
    На протест само по голо дупе понаведен и леко поразкрачени да се види дали не си скрил некоя бухалка с която да застрашаваш здравето на полицаите и властващите
  • 26 Мисля

    7 5 Отговор
    Ако аз плащам заплата на юристка а ме осъдят да платя 40 х лв,ще я уволня или ще я накарам тя да си плати некъдарноста.
  • 27 Бацкатаа

    15 5 Отговор
    А що да не изнасилят говорителката,ако не е с подходящо облекло - рицарски доспехи!?
    Време е т.н.р силови структури да получат подходящ отговор от гражданите ,за да се научат да спазват закона! Например ако не ходят с подходящи азбестови облекла да бъдат запалвани!
    Побъркана администрация,не народа служи на тях ,а те на него!!!! Малко са се пообъркали!
  • 28 Еййй

    11 2 Отговор
    Сега вече Голяяям Смех.На протест всички с униформи!
  • 29 ха ха

    18 3 Отговор
    70-80% от мвр наредбите противоречат на конституцията , но пък са удобни за мутро милиционеризма и политмафията
  • 30 Пловдив

    12 4 Отговор
    Тази проста милиционерска подлога,да си скъса дипломата!
  • 31 Тодор Димов

    4 4 Отговор
    А бе-е... да ходят по "трикини" мадамките - шапка, очила и обувки.
  • 32 Тодор Димов

    2 5 Отговор

    До коментар #14 от "Мнение":

    А-а... ще се тръгне... след половин век съветски комунизъм... Трай коньо...

    Коментиран от #38

  • 33 Тодор Димов

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "Тъй ,тъй!":

    Да, да... и без бельо, за по-удобно. Но най-важното е син док, ако няма може и зелен на петна.
  • 34 Уса

    13 3 Отговор
    Има още много да видите от демокрацията комунизма ряпа да яде,ще ви се стори песен.Ще гледате едни извратеняци шарено полуоблечени да празнуват по булевардите и ако сте против ще ви разкъсват дрехите и бият като тъпани ченгетата.Вашите деца ще бъдат с изгладени мозъци,ако вече не са то скоро.Това е само началото споко ще имате много време да се насладите на всички удобства
  • 35 123456

    7 0 Отговор
    Честита ДЕМОКРАЦИЯ на "Фермата на животните " от 1984 !
  • 36 дядото

    8 0 Отговор
    от всякъде сме пропаднала и гнила държава все е било,но такова като последните 30 години-не е било не само при тато,може би и през турско.
  • 37 Ха ха

    0 3 Отговор

    До коментар #13 от "🇧🇬🇪🇺💯":

    Драпат си руските макарички.
  • 38 тц тц

    12 5 Отговор

    До коментар #32 от "Тодор Димов":

    По скоро след 33 години краварска демокрация. По времето на лошия социализъм нито наркомани имаше, нито циганите грабиха и убиваха на воля, а преди малко четох статия как по бай Тошово време пиян шофьор убил 4 деца на автобусна спирка е бил осъден на смърт.

    Коментиран от #44

  • 39 бомбето

    2 1 Отговор
    за една цица 40 000 , ше има доста навити за такъв доход , дори и за двете
  • 40 Хахаха

    4 4 Отговор
    Ужас, показала се е едната и гърда:) А у фейсбук профила и си ги показва и двете без да има полицаи около нея:)
  • 41 Българин

    4 4 Отговор
    40 хилки за една гърда, и то мижава. Очаквам на следващия протест да се развяват гърди наляво и надясно.

    Коментиран от #42

  • 42 позеленял

    4 1 Отговор

    До коментар #41 от "Българин":

    а доходите на полит мафията не те притесняват , нито пък далаверите на бизнеса , като обезщетение дори е малко , ушаци алчни
  • 43 Йофчо

    8 3 Отговор
    Момичето е била на протест с потник или тениска защото е топло. Е това ли е причина да я бият и влачат по земята.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 м-р

    7 1 Отговор
    Госпожа юрисконсултке оставете протестиращите как са облечени вижте вашите служители татуирани,брадясали като тали---и и тая сутрин се разминах с един жандармерист дрът дебелак как покрива нормата по физическа срам и то голям,а тя ще гледа младите герберска мисирка
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Тъй тъй

    5 6 Отговор
    Трябваше повечко да ги отупат тия резидентски активистчета .
  • 51 Бай Иван

    7 2 Отговор
    Подходящо за този случай си спомням едни думи на Николай Радулов. Когато го питали дали в МВР се работи с изскуствен интелект същият отговори " В МВР вече липсва дори естествения" . Дали е прав , как мислите?
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Факт

    4 5 Отговор
    Всички знаят , че черепа плащаше за протести на какви ли не , та коментара е излишен .
  • 54 Дрескод

    2 2 Отговор
    Едната сися вън?
  • 55 Бай Иван

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "пенсионер в СДВР":

    "и на заплата, общо 5618 лв., иска увеличение с 10%, към последното увеличение от 01.07.2023 г. с 12%, така чисто ще получава 6200 лв. Да живее подмяната, Джипко и Свинаров"

    Това са пълни глупости . Тази сума може евентуално да взима някой от директорите но редови служител е абсурдно. Първо няма такъв дори с 20 години в системата оперативен работник примерно в СДВР който да взима според мен повече от 2500 лв. Там имат степени и доколкото знам най- високата е мисля 3. Най-висока 1 степен но в главни дирекции. Така ,че от тия 5600 останаха за пенсия 3100 лв. Няма служител в МВР който да взима такава пенсия дори с над 30 години в системата .Макс може би до 2-2200 лв. След това нова глупост за 10% увеличение на заплатите. Какво отношение има пенсията която се изплаща от НОИ към това увеличение на заплатите.Само неграмотен човек може да напише такава глупост. След това след придобиване на право на пенсия, ако сбужителят остане на работа вече преминава от 1-ва категория труд в трета. Така НОИ има сметка, тъй като човека работи пак работа по първа категория , но се осигурява от МВР като трета и стажа вече е година за година, а не както по първа категория /няма да давам схемата за преизчисление от първа в трета/ . Действително има осъвременяване на пенсиите с 12 % което бе гласувано е и какво от това? Да питам тогава като го счита господина за несправедливо сега увеличението , хайде да върнем парите на тези на които пенсиите им бяха по 1800-20
  • 56 Бай Иван

    3 0 Отговор
    , хайде да върнем парите на тези на които пенсиите им бяха по 1800-2000 лв/да не говорим за повече, но получаваха с години тавана за пенсия от 910 лв. примерно .Мой роднина, почина през 2003 година с таван на пенсията 200 лв при определена му 1800 лв, тъй като дълги години е работил на висока ръководна длъжност.С тия 200 лв беше заборчал и към топлофикация. Добре ли е? Понякога в коментарите имам чувството ,че пишат хора без грам познания в дадена област.
  • 57 Естествен Интелект

    2 0 Отговор
    Защитаваш триморския, после си срещу синергичния.... Това какво лакейство е?
  • 58 Студопор

    1 3 Отговор
    Браво на Цветелина!! Повече такива млади хора трябва да има - които да отстояват правата си (и правата НИ!!) без да ги е срам, че Ушев може да ги бие!! Цветни е точно противоположното на това, което Иванова я нарича!!
  • 59 Малко им беше на тия

    3 1 Отговор
    Малко ги биха тия терористи тръгнали да свалят законна власт .