Last news in Fakti

26 Юли, 2023 09:01 6 532 65

Защо ВКС отсъди 9 години затвор за Кристиян Николов, убил Милен Цветков… Пред ФАКТИ говори адвокат Силвия Петкова

  • кристиян-
  • николов-
  • милен-
  • цветков-
  • катастрофа-
  • присъда

Наказанието няма възмездителна функция съгласно българското наказателно право, казва юристът

Защо ВКС отсъди 9 години затвор за Кристиян Николов, убил Милен Цветков… Пред ФАКТИ говори адвокат Силвия Петкова - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

9-годишната ефективна присъда на 24-годишния Кристиан Николов за катастрофата, при която загина журналистът Милен Цветков, е подписана с особено мнение на един от съдиите. Това става ясно от решението на Върховния касационен съд, което бе обявено преди дни. Пред ФАКТИ темата коментира адвокат Силвия Петкова.

- Адвокат Петкова, Върховният касационен съд окончателно присъди 9 години затвор за Кристиан Николов, който уби журналиста Милен Цветков през април 2020 г. Съдът прие още, че престъплението е извършено при евентуален умисъл заради това, че Николов е бил употребил наркотици и е шофирал с висока скорост. Защо присъдата стана 9 години?
- За съжаление, към момента решението на Върховния касационен съд не е публикувано на интернет страницата на съда, поради което подробните му мотиви за определяне на наказание 9 години лишаване от свобода са недостъпни. Посочва се единствено, че е отчетено чистото съдебно минало на дееца, младата му възраст, признанието за извършеното престъпление, многократно изразеното пред съда съжаление за стореното, оказаната помощ и липсата на сериозни предходни нарушения на пътя, т.е. очевидно се касае за постановяване на присъда при многобройни смекчаващи отговорността обстоятелства.
Първоначалното обвинение беше повдигнато за особено тежък случай на умишлено причиняване на смърт след нарушение на правилата за движение по пътищата - деяние, за което се предвижда наказание лишаване от свобода за срок от 15 до 20 години или доживотен затвор. В това отношение трябва да се уточни, че особено тежък случай е налице, когато извършеното престъпление с оглед на настъпилите вредни последици и на други отегчаващи обстоятелства разкрива изключително висока степен на обществена опасност на деянието и дееца. Евентуален умисъл имаме тогава, когато деецът е допускал възможното настъпване на общественоопасните последици, т.е. смъртта на друг участник в движението по пътищата, но се е отнасял към тези последици с безразличие.
Софийски градски съд и Софийски апелативен съд приеха, че случаят не е особено тежък, предвид факта, че не се касае за деяние, което да се отличава с по-висока от обичайната за този вид престъпления обществена опасност. В това отношение напълно правилно първите две инстанции посочват, че първо, се касае за неосъждано лице на млада възраст без сериозни предходни нарушения и второ, че това, че пострадалият е публична личност, не може да обоснове наличието на тази квалификация. Върховният касационен съд очевидно също е приел тази теза за правилна.
Едновременно с това първите две инстанции приложиха закон за по-леко наказуемо престъпление, а именно непредпазливо причиняване на смърт при управление на моторно превозно средство след употреба на наркотични вещества. За него законът предвижда наказание лишаване от свобода за срок от 3 до 15 години. Съответно, първите две инстанции наложиха наказание около средния размер при баланс между смекчаващите и отегчаващите отговорността обстоятелства.
Както посочих, макар Върховният касационен съд да призна Кристиан Николов за виновен по първоначално повдигнатото обвинение, наказанието изглежда е определено при условията на многобройни смекчаващи отговорността обстоятелства и именно поради тази причина запазва неговия размер от 9 години лишаване от свобода, т.е. малко под предвидения в закона минимум.

- Присъдата на Кристиан Николов е подписана с особено мнение от един от съдиите в тричленния състав на Върховния касационен съд. Особеното мнение е на съдия Петя Шишкова. За разлика от колегите ѝ Теодора Стамболова (председател на съдебния състав) и Надежда Трифонова, съдия Шишкова смята, че престъплението не е извършено при евентуален умисъл, а по непредпазливост. Този факт, че има подпис с особено мнение какво означава и може ли да влияе на срока на присъдата?
- Според закона, съдебният състав взима решенията си с обикновено мнозинство като всеки член има равен глас. Тоест, в случая решението е постановено с мнозинството на съдиите Теодора Стамболова и Надежда Трифонова. Съответно, особеното мнение на съдия Шишкова не влияе по никакъв начин на постановеното решение, на размера на наказанието или на срока за неговото изпълнение.

- Престъпление с умисъл или по непредпазливост. Това стана тема за дебат при смърт при катастрофа? Адвокатът на семейството на Милен Цветков - Менко Менков, коментира, че присъдата е пробив в съдебната практика за последните 33 години - приемането на умисъл при катастрофа… Какво означава това?
- Както посочих, за да е налице евентуален умисъл, необходимо е от доказателствата по делото да се установи по безспорен начин, че Николов е допускал настъпването на смъртта на Милен Цветков и едновременно с това се е отнасял безразлично към този вероятен резултат. Употребата на наркотични вещества и високата скорост сами по себе си не могат да доведат до подобен извод. Както посочва и съдия Шишкова, те представляват нарушения на правилата за движение, т.е. касае се съставомерен признак от обективна страна на престъплението, без съществуването на който деянието не съставлява престъпление или поне не съставлява престъпление, попадащо в обхвата на разпоредбата, по която е повдигнато обвинението. Обективен признак на деянието не може да се отчита едновременно при преценката и на формата на вина, като това е основен принцип на материалното наказателно право.
Следователно, именно особеното мнение на съдия Шишкова, което е поддържано и от предходните две инстанции, е това, което следва да бъде споделено като правилно. Фактът, че случаят касае публична личност и че получи широко отразяване в медиите изигра своята роля за създаване на изключително опасен прецедент. Смятам, че както Софийски градски съд, така и Софийски апелативен съд, и върховният съдия Петя Шишкова правилно оценяват вината на подсъдимия като непредпазливост.

- 4 години дело и домашен арест. Колко реално ще лежи Кристиян?
- Във всички случаи срокът, в който подсъдимият е търпял мерки за неотклонение, свързани с лишаване от свобода (задържане под стража и домашен арест), се приспада от срока на наложеното наказание лишаване от свобода.
Един ден задържане под стража се зачита за един ден лишаване от свобода. Два дни домашен арест се зачитат за един ден лишаване от свобода. Едновременно с това, определянето на първоначален общ режим на изтърпяване на наказанието лишаване от свобода позволява на осъдения да работи, като два работни дни се зачитат за три дни лишаване от свобода. Тоест, в зависимост от срока на задържането под стража и домашния арест, както и в зависимост от това дали Николов ще работи по време на изпълнение на наказанието, възможно е реално изтърпяното наказание да е в размер около половината от наложеното. Разбира се, законът предвижда и възможност за условно предсрочно освобождаване, когато осъденият е дал доказателства за своето поправяне и е изтърпял фактически не по-малко от една втора от наложеното наказание.

- Ако убитият не беше Милен Цветков, присъдата щеше ли да е по-голяма или по-малка?
- Размерът на наложеното с присъдата наказание се определя за всеки конкретен случай според доказателствата по делото. Тоест, фактът, че пострадалият е публична личност сам по себе си не може да окаже влияние на този размер. Не може да не се отбележи, че публичността на процеса изигра съществена роля за крайния резултат от делото. Това не е прецедент и не е свързано пряко с личността на самия пострадал. Тенденцията да се налагат тежки мерки за неотклонение при липса на законовите предпоставки за това, както и да се определят високи по размер наказания или да се създават необосновани съдебни прецеденти се наблюдава масово по делата, които представляват висок обществен интерес.
Причината за това се състои в няколко обстоятелства. Първото е погрешното разбиране за наказанието като възмездие за извършеното престъпление. Наказанието няма възмездителна функция съгласно българското наказателно право. Неговата роля е да се отнеме възможността на осъдения да върши други престъпления, както и да се въздейства предупредително върху него с посланието, че извършените противоправни действия не остават ненаказани. Едновременно с това, основна цел на наказанието е поправяне и превъзпитаване на извършителя на престъплението към спазване на закона и добрите нрави. Това е така наречената лична превенция. Накрая, функция на наказанието е да се въздейства предупредително на обществото, че за всяко престъпление се налага предвиденото в закона наказание.
Второто обстоятелство се състои в неоправдано ниското доверие към съдилищата, които пък се поддават на обществения натиск по т.нар. медийни дела, допускайки правораздаване въз основа на общественото мнение, а не на доказателствата и закона. А доверието към съдилищата е неоправдано ниско именно, поради погрешно разбиране за същността на наказанието и на наказателния процес въобще, а и поради изключително ниската правна култура на обществото. Така се получава един омагьосан кръг, в който подсъдимите, попаднали под светлината на прожекторите, се изправят пред по-тежко наказателноправно третиране спрямо тези, чиито деяния не са предмет на никакъв обществен интерес.

- Висока скорост, наркотици, катастрофа, смърт… Същото виждаме и при Георги Семерджиев, но там на първа инстанция съдът го осъди на 20 години затвор? Какви са разликите?
- Разликите са както в правната квалификация на деянието, така и в степента на обществената опасност и на дееца. Кристиан Николов е обвинен и осъден за причиняване на смърт на едно лице при условията на евентуален умисъл след нарушаване на правилата за движението по пътищата. За това престъпление законът предвижда наказание лишаване от свобода от 10 до 20 години. Установено е по делото, че той е млад човек с чисто съдебно минало, с едно нарушение на правилата за движението по пътищата, което не е свързано с превишена скорост. По делото са събрани данни, че се е опитал да помогне на пострадалия. Едновременно с това е признал вината си и е изразил съжаление за извършеното. Като изключим, че пострадалият е публична личност, деянието му не се отличава с такава степен на обществена опасност, която да се отличава от средностатистическите престъпления от този вид. Наказанието е наложено при наличие на множество смекчаващи отговорността обстоятелства. Георги Семерджиев е обвинен за причиняване на смърт по непредпазливост на две лица при нарушаване на правилата за движението по пътищата и след употреба на наркотични вещества. Той не е бил правоспособен да управлява моторно превозно средство, а освен това е избягал от местопроизшествието. Самият той е оценен като лице с изключително висока обществена опасност, поради наличието на предходни осъждания, както и множеството предходни нарушения на Закона за движението по пътищата. Деянието е квалифицирано като особено тежък случай. При тази квалификация и тези обстоятелства, законът предвижда наказание лишаване от свобода от 5 до 20 години. Тоест, първоинстанционният съд му е наложил абсолютния максимум. Законът предвижда наказание лишаване от свобода от 5 до 20 години. Тоест, първоинстанционният съд му е наложил абсолютния максимум.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Опааа

    48 2 Отговор
    Защото в БГ кО чи Ната е така! Няма справедливост!
  • 2 Наивник на средна възраст

    39 1 Отговор
    За съжаление в тази страна хората са различни,не са еднакви.Не че не е справедливо наказанието.Но едва ли този е единствения причинил смърт на пътя след употреба на наркотици,или алкохол.Просто когато си отиде публична личност се пищи по един начин,а когато обикновен човек-всичко заглъхва за няколко дена - всяко чудо за 3 дни.смазващо е как нашите,на хората държавни служители си вършат работата.Колкото на по-висок пост,толкоз за по-важни се взимат.наместо да расте отговорността им,порастват егото и облагите им.От наши служители се взимат за наши началници.В народното събрание сега - хляб и зрелища.наместо важните за хората въпроси - кога да е националния празник.Убийствена наглост и простотия.До кога народе ще търпиш.Кат няма наш кадърен,да поканим Президента на Салвадор за няколко години.Съдебна реформа -пълен цирк,на магистрати,облечени в имунитет докато и след като са приключили работата си като такива.Заон за търсене на наказателна отговорност ит магистрати,превратно прилагаши закона ще има на куковден.Наглост!!!!

    Коментиран от #4

  • 3 Гаглей

    32 3 Отговор
    Аз предлагам друго, много са им 9 години затвор, може би да ги награждаване с орден Стара планина.
  • 4 Гаглей

    6 7 Отговор

    До коментар #2 от "Наивник на средна възраст":

    Какво значи средна възраст?

    Коментиран от #11

  • 5 Учуден

    45 2 Отговор
    А защо Максим Ставийски не получи ефективна присъда?Заради руския си произход,или заради шампионския статус...?
  • 6 Йеронимус БОШ

    42 1 Отговор
    Убивайте на воля ! Дрогирайте си спокойно и карайте ! За алкохол да не говорим , той е като десерт !
  • 7 Защото е

    48 2 Отговор
    Милен Цветков и се вдигна много шум. Ако беше обикновен човек щеше да е на свобода!
  • 8 Управляващите

    40 2 Отговор
    Вместо да се занимават с глупости да сменят датата на националния празник да направят закони за такива хора! Закони със строги наказания и да влизат в сила веднага, а не да се точат делата с години!
  • 9 Иво

    38 3 Отговор
    Утре може да сте вие госпожо адвокат.Как ли ще мислят роднините ви за такава присъда.
  • 10 Мнение

    43 1 Отговор
    По този начин могат да пускат по един "случаен" наркоман да избива всички неудобни (не само журналисти), щото след това уж 9 г присъда, но ако слушка ще го пуснат има няма след 2-3 години!!!

    Когато става дума за богаташчета (от онези с родители без ден трудов стаж), тогава съда винаги затваря очите?!
    А на Иванчева първоначално й дадоха мисля към 20г, щото уж била взела подкуп от 50 хил евро?!
    Иначе всички знаем как става опраскването - влизат у вас поставят ти наркотици или кешовица и хоп, вече си престъпник?!

    Ех ако България бе масово въоражена, както е в сащ, дали щяха (мафията) да са чак толкова смели?!
  • 11 Наивник на средна възраст

    10 0 Отговор

    До коментар #4 от "Гаглей":

    тази,може би,на която осъзнаваш.че на края се пак нищо не знаеш.
  • 12 цербер

    9 1 Отговор
    Наказанието няма възмездителна фунцкия съгласно българското наказателно право.- казва юристката.
    ....адвокатката Силвия Петкова.
  • 13 въпросче

    17 1 Отговор
    Няма ли кой да я среше тази жена?!
  • 14 влияно е на съда

    3 1 Отговор
    бедни адвокати няма как да разследват . днес 42 градуса жега и кристян ще пукне в панделата

    Коментиран от #19

  • 15 Производителите на автомобили

    10 2 Отговор
    Трябва да слагат дрегери с имобилайзер в автомобилите както глюкомерите за диабетици и електронни ограничители на скоростта за градско движение до 60км/ч както има електронен ограничител за скоростта до 250 км/ч
  • 16 време

    8 4 Отговор
    е да сменят името на държавата .

    Коментиран от #22

  • 17 Мим33

    22 2 Отговор
    Ясно е,че съда се опроизнася така,както му изнася Ако имаш пари ,снасяш и ти се отсъжда минимум,при най тежък случай.Този наркоман има пари и за това може и да не лежи.Ако нямаш пари ще има максимум присъда.Това е разликата в така нареченото ни прависъдието .....
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Ако

    9 0 Отговор

    До коментар #14 от "влияно е на съда":

    изобщо е там , в което се съмнявам !
  • 20 в бгн

    8 1 Отговор
    доктор или синкаводрешковец като прегази условна . без присъда , или герой ако блъсне руснак или наркоман . няма корупция. през 93 от 1-5 условно ако имаш чисто досие . Такъв е бил закона винаги . И сега прехвърлитопковците недават протоколи за пред застраховател за осквернена кола . само на техните си хахаха. семерджиев да гние
  • 21 Тодор Георгиев

    22 1 Отговор
    За малтретиране на куче може присъдата да е по-голяма.
  • 22 факуса

    13 2 Отговор

    До коментар #16 от "време":

    република бакалия,всичко е за продан
  • 23 Всички знаят

    22 3 Отговор
    Явно майката на убиеца има много пари, за да успее за четири години да повлияе на СГС, на САС, на ВКС, че и на каката от снимката! Оказа се, идиотът е чиста водичка, младичък и почти напълно невинен! Ето така ще преборим трагедиите по българските пътища!
  • 24 А пасажерите в колата защо да се возили

    17 1 Отговор
    Да гледат отблизо ли можело е да му издърпат ключа от таблото на колата и да спре далече без произшествия
  • 25 колко

    2 1 Отговор
    ли струва сиси да на съветва насаме с Закона по наказанията на Семержиев . Убиец на пътя за 20 - така го определи съдята . Смъртната присъда неискаха да върнат . на улиците лобитата по безопасности по цял ден блокират бедните застаряващи новоевропейци . няма кво друго
  • 26 юрист

    26 2 Отговор
    Колежке Петкова, не знам в кой ВУЗ сте завършила право, но очевидно не сте схванала добре смисъла на наказанието и го бъркате с целите. Наказание се налага само когато е налице престъпление и само на извършителя. Наказанието и възмездието в този смисъл са едно и също нещо, защото ако не си извършил нещо неправомерно, няма да получиш и наказание. Бъркате възмездието с отмъщението. Един от принципите в наказателното право е, че не е важна толкова тежестта на наказанието, а неговата неизбежност - също както е и при възмездието. Затова не върви един юрист да заяви, че наказанието няма "възмездителна функция".

    Коментиран от #27

  • 27 Важното

    12 1 Отговор

    До коментар #26 от "юрист":

    за нея е да се появи из медиите !
  • 28 ИзбираТела

    21 1 Отговор
    От единият светофар до другия на "Парадайс" са 450-500 м.
    Трябва да е държал газта на заварка за да дигне 99? км/ч., въобще не е натиснал спирачката, нееее никва умисъл нема.
    Кю7-цата не е Ферари.
  • 29 Сгрешила

    4 1 Отговор
    си Сисо вазмездителните функции застигат Семерджиев , а това е целта както посочвам На обвинението което и Съдята приема за доказано
  • 30 Размерът има значение

    16 0 Отговор
    Статията е по-дълга от присъденото наказание!
  • 31 мдаа

    14 1 Отговор
    Решението на ВКС все още не е обявено на сайта на съда. Въпросната адвокатка как се е запознала с него, след като не представлява страна по делото? Защото, ако не го е чела, не бива да се произнася професионално само по преразказ на журналисти.
  • 32 А бе...Кристиян Николов...?!

    10 0 Отговор
    Я вижте адвокатката, ква е убавка...😉!
  • 33 между другото

    13 0 Отговор
    ВКС публикува на сайта си решенията по наказателни дела едва след като наказанието е приведено в действие. Забавянето на публикуването означава, че Кристиян все още не е задържан за изтърпяване на наказанието, което може да означава, че вече е напуснал страната и се е укрил от правосъдието. Адвокатите обявиха решението именно с тази цел, а това обезсмисля публикуването му едва след като осъденият е задържан и придружен до мястото за изтърпяване на наказанието. Къде е Кристиян???

    Коментиран от #35

  • 34 АРЕС

    9 0 Отговор
    Защото са корумпирани престъпници.
  • 35 Aлфа Bълкът

    8 2 Отговор

    До коментар #33 от "между другото":

    Нали го задържаха пред цяла България. Снимки, видео, сеир.
  • 36 Aлфа Bълкът

    2 28 Отговор
    Не го оправдавам но 9г са абсурдно много.
    Три години го изкара под домашен арест и 3г в затвора са достатъчни. Все пак се пренебрегва фактът, че през тези 3г дето се води делото също са загубени от живота му, онлайн заплахи тормоз, бягане по съдебни зали, не знаеш на колко ще те осъдят, накъде ще тръгне животът ти, колко ще лежиш, къде ще лежиш, при какви ще лежиш.

    Коментиран от #37, #38, #45, #57

  • 37 да бе, да

    15 1 Отговор

    До коментар #36 от "Aлфа Bълкът":

    А цяла вечност в гроба не е ли абсурдно много?

    Коментиран от #55

  • 38 Кумчо Вълчо

    17 0 Отговор

    До коментар #36 от "Aлфа Bълкът":

    Кажи го на децата на Милен Цветков. И за тях е абсурдно баща им да не е жив поради абсурдни обстоятелства.

    Коментиран от #52

  • 39 Бай Иван

    9 1 Отговор
    Не е нужно да четеш излеянията на адвокатката за да си сигурен че тази "присъда" не е адекватна и не е справедлива.
  • 40 особеното мнение

    1 10 Отговор
    "върховният съдия Петя Шишкова правилно оценяват вината на подсъдимия като непредпазливост". Особеното мнение е вярното мнение!!!

    Коментиран от #49

  • 41 иван василев

    5 1 Отговор
    всики по това дело и решенийе ще гният в ада подкупни прасенца
  • 42 каскет

    12 0 Отговор
    Така е в БЪЛГАРИЯ за кокошка няма прошка за майка милионерка няма закони или са със занижени присъди от назначените калинки,мисирки и тулупи
  • 43 Демократ

    18 0 Отговор
    В Германия за изнасилване присъдата е 7 г.За убийство до живот и няма непредумишлено убийство. Убийството е отнемане на човешки живот, единствено има значение ако е извършено при самозащита. Нашите присъди за отнемане на човешки живот доказват, че той няма стойност. Държава без правосъдие е България, да не говорим за върховенство на закона.
  • 44 За протокола

    15 0 Отговор
    "Наказанието няма възмездителна функция съгласно българското наказателно право"

    Затова и в българското общество няма чувство за справедливост и правосъдие.
  • 45 В САЩ

    13 0 Отговор

    До коментар #36 от "Aлфа Bълкът":

    а подобни деяние наказанията са над 25-30 години затвор. Тук наказанията са смехотворни. Преди време някой разправяше, че майката на Николов е предлагала 500 хил. лева да се покрие случая. Много хора си мислят, че като имат пари, могат да си правят каквото искат.

    Коментиран от #48, #56

  • 46 Българин

    10 0 Отговор
    както другия наркоман дето уби французина ако беше българин отиде коня у ряката затуй ще изчезнем като народ
  • 47 сбъркали са

    5 0 Отговор
    защо . механизма да видят и на семерджиев . дето му изкача такси че бърза. кристян е щял да утепа 5 човека ако е пълна колата . Везната на сляпата Темида е: - тоа милен, + майката, +парите, - наркотици и -сатанисти приятели, 9 са много и сигурно ще се обеси .
  • 48 Българин

    7 0 Отговор

    До коментар #45 от "В САЩ":

    тя се омъжи за френски богаташ а гладния Орлин горанов и пя на сватбата
  • 49 089

    4 0 Отговор

    До коментар #40 от "особеното мнение":

    да и се връща
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 афсд

    10 0 Отговор
    Нищо няма да се промени към добро. Държавните служители отклоняват средства към лични сметки за сметка на живота на народа. Използват народа по всевъзможен начин до края на живота на всеки един човек. Разпореждат се със милиони съдби по начин който намерят за добре, а именно с цел собствена облага. Най-вероятно поне 99% от държавните служители са назначени по кръвна линия и както се досещате се покриват едни други и се работи в направление къде и как може да се направи далавера с държавни средства. Било то магистралали, колове на тротоари, детски площадки до медицински маски за лице. Нещата се изопачават като например с въздуха. Вземат пари да вкарат отпадъци от други страни после вместо с гориво захранват тецовете зимата с отпадъците и казват че ще вдигнат цените на автомобилните технически прегледи, защото ги интересувала чистотата на въздуха, а и ще забранят влизането на "мръсни" автомобили в центъра на София.
    В крайна сметка печелят от горенето на болкук през ноща и от ограниченията на автомобилите.
    Честито.
  • 52 Aлфа Bълкът

    0 4 Отговор

    До коментар #38 от "Кумчо Вълчо":

    Той гледал ли е въобще дъщеря си? Почнахте деца, меца. Като искате такава библейска справедливост да го вържем някъде и да го сгазим с колата?
  • 53 ЕЛЕМЕНТАТНО

    5 0 Отговор
    ЗАЩОТО СМЕ МУТИРАЛИ И СТРАНА НА ИДИОТИТЕ.ВИЖ МУТРИТЕ НА УПРАВНИЦИТЕ НИ.
  • 54 защо

    13 0 Отговор
    Г-жо, така написано, да се напиеш, да се "надрусаш", да караш със 100 км/ч по улиците не е изключително висока степен на обществена опасност на деянието и дееца? Дайте определение какво е тогава? Моля.
  • 55 Aлфа Bълкът

    2 5 Отговор

    До коментар #37 от "да бе, да":

    Изпълнил си е дълга, на 54г мъж продължил си е рода, две деца, материално осигурени, оттам-нататък времето за него е текло с обратно броене!
  • 56 Майор Майор

    5 0 Отговор

    До коментар #45 от "В САЩ":

    тя ги е дала,може да сме сигурни.Къщатата на ул.Л.Каравелов сигурно струва 2- 3млн.Още на другия ден,като са разбрали коя е,са започнали да се олизват....
  • 57 Кокорчо

    3 1 Отговор

    До коментар #36 от "Aлфа Bълкът":

    И особено без кока-слава кокаина
  • 58 Нги

    3 0 Отговор
    Вече всеки знае как да се оправдава и съжалява за стореното деяние За да се намали присъдата,Шушо мушо с адвокати те и прокурори те
  • 59 Роза

    6 0 Отговор
    Кристиан след изтърпяване на наказанието най-вероятно ще отиде да живее в чужбина,където не го познава никой.Кой знае,може и да промени мисленето и поведението си ,но това няма да върне Милен.Докато Г.Семерджиев дори и да умре в затвора,ще си умре със същото непроменено рецидивистко мислене и манталитет.Някъде бях прочела следната мисъл:"Животът по един или друг начин съди всеки от нас,и само неговите присъди не подлежат на обжалване!"
  • 60 Артилерист

    11 0 Отговор
    И тази поразрошена адвокатка е закачила от милионите на богаташкото семейство на наркомана-убиец. Обърнете внимание как всичките му престъпни деяния са трансформирани в смекчаване вината обстоятелства. Убиецът се бил признал за виновен, представяте ли си, оставаше и да го отрече-това е чисто адвокатски съвет. После МНОГОКРАТНО бил съжалил!!! След това бил оказал ПОМОЩ! Това не е вярно-той първо си огледал джипа. Първото обвинение е абсолютно правилно-налице е грубо нарушение на Правилника за движение по пътищата с последваща смърт на невинен човек-в случая няма значение дали убития е публично известен или не. Просто е убит човек при червена светлина на светофара. При тез "смекчаващи" отговорността обстоятелства се чудя, не само как не са оневинили богаташката издънка, ами защо и не са го наградили с нещо-извинявам се на семейството на убития за неуместната ирония, но по-скоро нямам думи за безобразията на българското ПРАВОРАЗДАВАНЕ. Спомням си как майката на Ванко 1 навремето изкрещяла в лицето на съдията, че сина й НЯМАЛО ДА ВЛЕЗЕ В ЗАТВОРА, ЗАЩОТО ТЕ ИМАЛИ ПАРИ. Това е богаташката бруталност, наглост, безочие, типигьозлук в българската демократическа, нали, действителност.
  • 61 Кажете Бе

    0 1 Отговор
    Къде и от какво точно е умрял М.Ц. да зачетем протокола на Патолозите Пътния случай сие Отделно?
  • 62 Пълна пародия!

    4 0 Отговор
    9 години, даже и по-малко струва един човешки живот в територията.
  • 63 Никой

    5 1 Отговор
    Поради ниската правна култура на обществото. Ниското доверие в съда. Който умрял , умрял даваме шанс за живот на извършителя предвид младата му възраст и че няма умисъл надрусан до козирката с дрога да не управлява автомобил. Друг е момента ,че автомобила няма метър спирачен път при настъпване на катастрофата. Бог да пази невинните . Справедливост от българско правораздаване ....... ?
  • 64 Ръждясал скункс

    2 0 Отговор
    Комшията като спре пред магазина(щото у село няма на друго място да спреш) иго шибна отзаде със100,пък той умре-колко ще го лежа,освен трите години в къщи-зъби не мия,щото са протези, чисто съдебно минало(на 60 г.),и пр. и пр.И тъй де, а ако не го уцели,а вместо него баба Пена и Ивана, да чакам ли почерпиш от мъжете им.ДОКОГА ПИЯНИ,ДРОГИРАНИ И БЕЗ КНИЖКА ЩЕ НИ ИЗБИВАТ БЕЗ ДА ПОЛУЧАТ СЪОТВЕТСТВАЩО НАКАЗАНИЕ?
  • 65 Йо Несбьо

    3 0 Отговор
    Какви смекчаващи вината обстоятелства?! Червен светофар, скорост над 100 км/ч без следа от спирачки, наркотици...

    Конкретен умисъл може и да няма, такъв в стил "дай да убием Милен Цветков!", но деецът е бил длъжен да осъзнае рисковете от своите действия - какво би могло да се случи.

    И да, предишният държавен строй нямаше да допусне Кристиян Николов да получи само 9 години. Вероятно щеше да му струва доживот.