Last news in Fakti

3 Септември, 2023 13:00 2 448 31

А, не… не е дали има Култура в България

  • култура-
  • българия-
  • национален празник

Имаме какво да дадем на Културата, но липсата й колко ни взема ежедневно? И е важно Образованието, за да се създава и възприема Култура. И да, 24 май е нашият Национален Празник

А, не… не е дали има Култура в България - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Щото Култура има, и ще има!

И да, помня ония тъмни времена, в които Българската естрада процъфтяваше, имахме „Златния Орфей”, на който, освен че създадохме феномени като Алла Пугачова, идваха и гости от реномирани популярни школи. И си беше класика…

Ама… в тия същите времена, в които си пожелах двукасетъчен дек, а не златни бижута, за да мога да имам последния пик на рок и поп музиката, си живеех в Модерно предградие, работнически квартал, сега половината е част от Люлин. И там,о-о-о, там, Лепа Брена , а преди това и Шабан Шаулич, бяха номер Едно… Най-младият ми вуйчо (аз съм бил на 7-8, а той на 22-23) винаги в къщи търсеше радио Београд… е, и аз така си намерих за първи път „Поп Албум”… но той си искаше поп-фолк.

Та да си довърша мисълта – поп-турбо-чалга-фолка си го имаше, и средностатистическия бачкатор при соца, защото му беше осигурена работа, достатъчна да има за ракийката и салатката, си искаше … чалга. Сръбска в случая. Имаше и лаф: праиме Федерация, българите ще бачкат, а сърбите ще ни певат”…

Масовата жадна за чалга работническа класа с върховен ентусиазъм пое Тони Дачева и „Камъните падат”, и това беше началото на… началото. За мен „Пайнер” (пионер) трябваше да се казва комсомолец…

При този хаос, като обикновен финансов експерт, ще си дойда на думата – Бюджета за Култура 2022 в сравнение с 2023. По всички данни – съкратен с около 10 мил. Лв.

Да, ама не. 2022 – Бюджет на МК - 344 491,8.

А Бюджет 2023 (приет през 07.23?!) 357 307,0

Колко точно е съкратен бюджетът?! Мога да дам и още данни:

2023 година: 6. ОБЛАСТ КУЛТУРА И ИЗКУСТВА 6.1. За реализиране на културни програми в чужбина, планове за управление и опазване на недвижимо културно наследство, финансиране на държавни културни институти в областта на сценичните изкуства и други дейности по реда на ЗЗРК и ЗКН - по предложение на министъра на културата 17 665,0 6.2. За Рилския манастир (за източноправославното вероизповедание - на Българската православна църква - Българска патриаршия) 400,0 6.3. За финансова подкрепа на държавните културни институти в областта на културното наследство и
библиотечното дело чрез увеличаване с до 8 на сто на стойностните показатели на стандартите за тяхното финансиране, включително за възнагражденията на персонала 1 572,0 6.4. За финансова подкрепа на музеите, художествените галерии и библиотеките с регионален характер чрез увеличаване с до 8 на сто и на читалищата с увеличение до 4 на сто на стойностните показатели на стандартите за тяхното финансиране, включително за възнагражденията на персонала 10 763,0 6.5. За допълнителен трансфер (субсидия) от държавния бюджет по бюджета на Българското национално радио за увеличение на възнагражденията на персонала считано от 1 август 2023 г. за изпълнението на функциите им като национален обществен доставчик на радиоуслуги 1 500,0

= 36 милиона лева.

2022 : 10. ОБЛАСТ КУЛТУРА И ИЗКУСТВА 10.1. За финансова подкрепа в областта на културата и изкуствата в условията на обявена извънредна епидемична обстановка за шест месеца 31 400,0 10.2. За финансова подкрепа на държавните културни институти в областта на културното и аудио-визуалното наследство и на музеите и художествените галерии с регионален характер чрез увеличаване с до 50 на сто на стойностните показатели на стандартите за тяхното финансиране, включително за възнагражденията на персонала 12 000,0 10.3. За културната програма на българските културни институти в чужбина 1 160,0

Ако изключим параграф 10.1. „финансова подкрепа в областта на културата и изкуствата в условията на обявена извънредна епидемична обстановка за шест месеца 31 400,0”

2022 = 13,160 милиона…

Имаме какво да дадем на Културата, но липсата ѝ колко ни взема ежедневно? И е важно Образованието, за да се създава и възприема Култура. И да, 24 май е нашият Национален Празник.
...


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    25 7 Отговор
    24 май е църковен празник.И никой вече не пише на глаголица.Кирилицата е създадена от българи във Велики Преслав по най старата азбука -тракийската.Тракийската азбука е майката на всички азбуки.

    Коментиран от #9, #10, #23, #26

  • 2 Бай Радой Ралин го беше казал!

    11 13 Отговор
    Цялата култура се върти около.......!
    А руснаците се хващат за кобура !
    И народеца само вика Ура, ура, ура !
    Просветителя.
  • 3 О времена! О нрави!

    25 4 Отговор
    От чалгата кой ще ни избави!
  • 4 Безпросветно време....

    18 3 Отговор
    Но на кой вече му дреме....
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 КУлтуРА ми Янко

    22 3 Отговор
    Дългогодишният министър на културата и председател на НС, добре обобщи нивото на културата в бг със своето популярно изказване от трибуната на парламента, преди да се оттегли в заслужена почивка.
  • 7 7865

    24 3 Отговор
    при тези нпо-та, които правят каквото си искат и с грантовете , които се раздават за каква култура изобщо говорите.
  • 8 Ангел

    19 1 Отговор
    Българската интелигенция е затрита умишлено.
  • 9 Все си мислех,

    5 25 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    е русофилите са полуuguoти!
    Ти смело доказваш, е са цели!!!
    Р.S. И въобще не говоря за правописа ти, че там е...

    🤣🤣🤣🤣
  • 10 Ангел

    6 10 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Тракойците са езичници, трябва да ги изучаваме но от критична гледна точка.

    Коментиран от #12

  • 11 Lоста

    22 3 Отговор
    "Щото Култура има, и ще има!"
    Има, но не при автора. 3 правописни грешки в 1 изречение
  • 12 Последния Софиянец

    11 10 Отговор

    До коментар #10 от "Ангел":

    Тракия не е народ а географска област.Най старата цивилизация е край Черно море преди потопа.След потопа в Черно море българите се пръскат по света и създават древните цивилизации в Египет, Месопотамия,Елада и Средна Азия.В Китай Българин се превежда като Просветени бели хора които носят наука.

    Коментиран от #14, #17, #30, #31

  • 13 Най гледаните канали в Ютюб

    10 4 Отговор
    са чалгаджийските!
  • 14 Ти прочете ли коментар №13 ?

    9 2 Отговор

    До коментар #12 от "Последния Софиянец":

    Там статистиката е желязна за разлика от бг фантасмагориите.
  • 15 хИвайлоу,

    18 7 Отговор
    Ако нямаше ІІІ-ти март, нямаше да има и 24 май. Инак и 24 май е национален празник, но ІІІ-ти март Е ОТ ПЪРВОСТЕПЕННО ЗНАЧЕНИЕ, НАЙ - НАЦИОНАЛНИЯТ!!!. А бягай сега да се обадиш на галя от п0с0лств0Т0..
  • 16 6ти септември

    9 13 Отговор
    Е най значимият празник, постигнат с изцяло българска воля и усилия. Нека не забравяме неистовите усилия на руската империя България да остане разделена и слаба!!
  • 17 Глей си казаня

    6 2 Отговор

    До коментар #12 от "Последния Софиянец":

    със шкЕмбиту да не загори, че шефът ти ще те пере с черпака у кратунана. Не са прай на учен, освен ако не си от породата на денк0ff.
    ТРАКИТЕ СА НАРОД. Това го е казал още на времето още Старбон, тогавашен съвременник и всепризнат историк:
    "Траките са най - многобройният народ, след индийците."
    Затова дори до сега има 3-и Тракии, запазени като области.
  • 18 хИвайлоу,

    10 6 Отговор
    Ако нямаше ІІІ-ти март, нямаше да има и 24 май. Инак и 24 май е национален празник, но ІІІ-ти март Е ОТ ПЪРВОСТЕПЕННО ЗНАЧЕНИЕ, НАЙ - НАЦИОНАЛНИЯТ!!!. А бягай сега да се обадиш на галя от п0с0лств0Т0..
  • 19 Точен

    14 6 Отговор
    Демокрацията съкрати българите от 9 на 6 милиона. По същия начин демокрацията съкрати с 33 % равнището на българската култура. Соросоубежището на Господиновци и сие е лъжекултура.

    Коментиран от #21

  • 20 От 9-ти септември насам....

    10 8 Отговор
    В България няма култура....
    Всичко е номенклатура.....
  • 21 Ходи в северната Корея

    5 8 Отговор

    До коментар #19 от "Точен":

    На хубууто ве, кой та спира?
  • 22 така е михайлов

    12 4 Отговор
    Когато достъпът до културата беше без пари, вместо да четете повечко дядо Вазов си купувахте двоен дек, мечтаехте за свобода и холивудски хонорари, които демокрацията ви "донесе" според посочените цифри и фактите от близките 30 г., презирахте "средностатистическия социалистически бачкатор" без да осъзнавате, че ви носи на гърба си. Затова сега и 3 МАРТ ви пречи, а дали това е "принос" Вазов отдавна е дал оценка, която никой не може да промени, както и буджета за култура.

    Коментиран от #24

  • 23 Азим

    10 2 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Църковният празник е на.11май, когато православната църква чества Светите братя!
  • 24 Биби

    9 1 Отговор

    До коментар #22 от "така е михайлов":

    Много точно и вярно! А за „тъмните времена” - тази простотия не подлежи на коментар!
  • 25 Пепи

    5 1 Отговор
    Ама Куин и Стоунс от Модерното ли били, бе. Ей такива най-ме кефят. Не слушат Лепа Брена, за да са интелигентни.
  • 26 значи

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    очевидно тракийците са били копти, щото кирилицата е леко адаптирана към славянските езици коптска азбука...а тракийците не са имали азбука, драги...знайко...:)))
  • 27 Жител на Евротериторията

    5 5 Отговор
    Абсурдно и престъпно е да бъде забраняван поп-фолкът, както искат тия безродници от Европартията ДБ-ПП-ГЕРБ, защото този жанр има национален облик!!! Проблемът е в качеството на днешния поп-фолк. По време на държавния социализъм имаше специални държавни комисии за всичко, които следяха за Качеството! И изобщо, тогава имахме Държава, а не робска Евротеритория!

    Коментиран от #28

  • 28 копи пейст

    3 0 Отговор

    До коментар #27 от "Жител на Евротериторията":

    В съседните на България страни – Турция, Гърция, Сърбия, Македония бяха създадени съвременни музикални стилове, основани на фолклора на съответните народи. От този вид е съвременната попмузика в Гърция – “елиники травуда”, за чийто баща с основание може да се приеме големия гръцки композитор Микис Теодоракис. Като следствие от безкрайно убитото национално самочувствие, от дълго време в България само се копират чужди музикални форми. В резултат на това ние се обогатихме с нови музикални жанрове от вида “стара градска музика”, която копира музика от Чехия, Украйна, Германия, Франция и др.; “естрадна и забавна музика” основана на копия от Италия, Англия и САЩ и напоследък “чалга”, основана главно на цигански, турски и гръцки напеви и съпровод. Истинското музикално наследство на българите обаче тъне в забрава и постепенно изчезва. От това губят не само българите, от това губи Европа и света, защото културното разнообразие се унищожава.
  • 29 не 3-ти март е националния ни празник!!!

    3 4 Отговор
    и да образованието е важно защото неможете да напишете дори заглавието без правописни грешки!
  • 30 Господине

    5 0 Отговор

    До коментар #12 от "Последния Софиянец":

    Извънземните също са българи.
  • 31 Циник

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Последния Софиянец":

    Точно така. И още един, малко известен, факт - от 1734 до падането на Последния Император химнът на Китайската Империя е бил Радка-Пиратка. На български!