Last news in Fakti
  Тема: Украйна

7 Септември, 2023 14:31 1 431 18

"Изборите и референдумите" на Русия във временно окупираните територии на Украйна са нелегитимни

  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • избори

Москва трябва да бъде подложена на сурови санкции и международна изолация

"Изборите и референдумите" на Русия във временно окупираните територии на Украйна са нелегитимни - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Владимир РОСТОЦКИ, руски политолог

Още новини от Украйна

От 2014 г. Руската федерация провежда незаконни референдуми и избори във временно окупираните територии на Украйна - Автономна република Крим и в град Севастопол, части от Донецка и Луганска области на Украйна, а от 2022 г. - и на територията на на Херсонска и Запорожка области на Украйна.

Провеждането на избори от Руската федерация във временно окупираните територии на Украйна противоречи на нормите на международното право и на Конституцията на Украйна.

Руската окупационна администрация насилствено въвлича в изборите граждани на Украйна – жители на временно окупираните територии. Използват се изнудване, сплашване, насилствена паспортизация, подмяна на украински документи за самоличност с руски.

Фалшивият референдум от 2022 г. показа, че украинските граждани отказват да участват в подобни събития. През септември 2023 г. руските окупационни власти планират да прибегнат до вече изпитана тактика: да проведат „избори на място“ и да удължат „гласуването“ с няколко дни.

Провеждайки избори по време на активни бойни действия, руските окупационни власти излагат на опасност жителите на временно окупираните територии на Украйна.

Международната общност трябва да признае резултатите от изборите във временно окупираните територии на Украйна като такива, които няма да имат правна стойност.

Необходимо е да се наложат международни санкции на организаторите на изборите във временно окупираните територии на Украйна. Активните участници в такива избори трябва да бъдат съдени.

Участието на чуждестранни наблюдатели в изборите във временно окупираните територии на Украйна трябва да бъде обявено за незаконно. Такива лица реално стават съучастници в престъпленията на държавата-агресор.

Провеждането на следващите избори от Кремъл ще бъде своеобразно „откриване“ на омразни проруски общественици в Европа.

В окупираните територии, където цари насилие и беззаконие, не може да се говори нито за демокрация, нито за референдуми, нито за избори.

Руските власти заселват временно окупираните територии на Украйна с руски жители за участие в изборите. Местните жители на дълбока Русия трябва да станат основна сила за провеждане на избори.

Изборите във временно окупираните територии на Украйна нарушават Устава на ООН, суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Така че нито един изборен орган на Руската федерация, изборите за който ще се проведат на окупирана територия на Украйна, не може да бъде признат за легитимен.

Намерението на руските окупационни власти да проведат избори за местни „органи на власт“ във временно окупираните територии на Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска области на Украйна свидетелства за окончателната деградация на избирателната система на Руската федерация. Тази система не може да се разглежда като осигуряваща прилагането на демократичните норми и свободи в обществото.

Незаконните действия на Руската федерация по изборите във временно окупираните територии за пореден път потвърждават невъзможността за провеждане на мирни преговори за пълно изтегляне на руските войски от международно признатата територия на Украйна.

Русия трябва да бъде подложена на сурови санкции и международна изолация за опит за провеждане на избори във временно окупираните територии на Украйна.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    27 3 Отговор
    Нашите референдуми също не ги признаха, а сега не ни го разрешават ❗
    Това е то, да си окупирана територия❗
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Да, бе

    25 3 Отговор
    А изборите в България са самата законност... За туй сме там, където сме и продължаваме пропадането.
  • 5 Хихихи..

    7 9 Отговор
    Хитлер е доказан Боклук.Що пак ни тикате по неговия Път?
  • 6 Затуй мрете

    12 1 Отговор

    До коментар #3 от "Украйна":

    като кърлежи..
  • 7 Мимчят

    22 4 Отговор
    Ама кой ви е казал,че това са временно окупирани територии.Аз ви казвам,че те ще са си вечно руски...
  • 8 хахаха

    21 3 Отговор
    тъй ще да е...референдумът в Косово е напълно легитимен...упс! там нямаше референдум...:))))
  • 9 провинциалист

    12 2 Отговор
    Е, щом след нашите нелегитимни избори нямаше санкции, след техните ли да има?
  • 10 Търновец

    18 1 Отговор
    Израел също окупира територии, гони г
    хора и им взема земите и домовете и даже има резолюции на ООН но Израел не го признава, също и не признава решенията на чужди съдилища

    Коментиран от #13

  • 11 В. В. Путин

    16 2 Отговор
    "Временно" бяха осраински.
    Завинаги -Руски!
    С неблагодарниците се процедира така - остават с пръст в gaz.
  • 12 Тиква

    13 0 Отговор
    Търкалетата на Факти!
  • 13 бокоБРАВО КИРОАЛОООХЕРКОВ Е СВОБОДЕН КОЛ

    17 2 Отговор

    До коментар #10 от "Търновец":

    АЛОО СЪРВУЛ НАПИСАЛ СТАТИЯТА ..СЕВЕР КИПЪР Е ОКУПИРАН ОТ ТУРЦИЯ АМА НЕ СЕ ПИШЕ ВРЕМЕННО ОКУПИРАН НАЛИ ???НАТО ЩЕ ВИ ПАЗИ КАКТО ОПАЗИ СЕВЕР КИПЪР ОКУПИРАН ОТ ТУРЦИЯ ..СМЕШНИЦИ СМ0ТАНИ
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Хахаха

    10 1 Отговор
    На каде още остана ли какво да се санкционира хахахаха а и защо да не може да правят референдум могат и го правят не се оправдават като окрайна за изборите няма пари опасно е не може естествено че може трябва желание хахахаха
  • 16 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    9 0 Отговор
    СПОРЕД КОГО СА НЕЛИГИТИМНИ СПОРЕД ТЕЗИ КОИТО НЕ ИМ ИЗНАСЯ АМИ И РЕФЕРЕНДОМА В КОСОВО СПОРЕД РУСИЯ Е НЕЛИГИТИМЕН
  • 17 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    10 0 Отговор
    ДЕМОКРАТИТЕ НЕ ИСКАТ РЕФЕРЕНДУМИ ТЕ НЕ СЕ ИНТЕРЕСУВАТ ОТ ВОЛЯТА НА НАРОДИТЕ ИМ ТЯХ ГИ ИНТЕРЕСУВАТ САМО ВЛАСТА
  • 18 Едуард Петров

    1 0 Отговор
    Русия ще си признае изборите за легитимни!
    Няма абсолютно никакво значение, какво казват Европейският Съюз, САЩ, Канада, Украйна, България, Турция, Гърция, Бразилия, Индия, Китай, Южна Африка, Австралия, Океания, Мексико, Чили, Тайван, Мадагаскар, Фарьорските острови, Сейшелите, Япония, Северна Корея, Южна Корея, Тринидад и Тобаго, Кения, Алжир, Етиопия, Израел, Обединени Арабски Емиратства, Кувейт, Абу Даби, Великобритания, Франция, Италия, Германия, Дания, Норвегия, Швеция, Финландия, Чехия, Словакия, Сърбия, Словения, Босна и Херцеговина ...и др.