Last news in Fakti

10 Септември, 2023 10:01 3 849 53

В България: безобразията, които ще убиват още хора

  • корупция-
  • царево-
  • българия-
  • наводнение-
  • българи-
  • политика-
  • реки

Една шепа хора правят милиони, а останалите 90 процента се давят в наводнения

В България: безобразията, които ще убиват още хора - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Евгений Дайнов:

Боя се, че започва размиването на отговорността за наводненията по южното Черноморие. Затова искам да напомня фундаментални неща, до които се стига не със специализиран, а с елементарен здрав разум.

Ако изсичаш гората, създаваш условия за свлачища и наводнения (когато вали) и за суша (когато не вали). Дърветата държат сянка и предотвратяват затопляне и засухи. Коренните им системи държат почвата и не допускат тя да се свлича.

Гората над Тетевен бе изсечена за десетина години. Целият град знаеше, че водата му идва от извори, които ще пресъхнат, когато гората бъде унищожена. Тя беше и Тетевен е – очевидно завинаги – на особено свиреп воден режим. Защо нито днес, нито някога се чу за този проблем? "Не можем да се изправим срещу мутрите" – казваха и казват местните. И седят на сухо.

"Това да не ти е Виетнам"

Не незаконната сеч е, обаче, проблемът с унищожението на горите. През март 2007 година гората над село Миндя бе, за пръв път изобщо някога, ликвидирана с гола сеч. Това бе направено от горските, напълно законно. Отидох с тяхното свърталище във Велико Търново да ги питам кой ще плати щетите от наводнението, което неминуемо предстои да дойде по деретата откъм Стара планина. Те ми обясниха, че според "нáуката" нямало да има наводнение. "Това да не ти е Виетнам" (??), ми съобщиха триумфално. Аз си врътнах показалеца край слепоочието и напуснах с тряскане на врата. Когато през юли наводнението дойде – единственото, което някога се е случвало – повреди три моста и напълно отнесе един, по който в предните десетилетия съм минавал хиляди пъти. Още не е възстановен.

Години наред Странджа се изсича – свирепо, безмилостно и предимно законно. Целта е, освен всичко друго, процентът на вековни гори да намалее дотолкова, че планината да загуби своя защитен статут; и всичко да може да бъде окончателно и необратимо бетонирано. Резултатите ги видяхме - примерно в Карловско неотдавна.

Да минем към речната тема.

Трябва да си съвършено малоумен, за да твърдиш, че няма проблем да засипеш и застроиш дерета. Та нали, когато се зададе потопът, причинен от сечта, водата ще трябва все отнякъде да мине? И когато деретата ги няма – минава през друго. Като например – през паркингите на Царево, заведенията на Арапя и хотелите на Нестинарка.

Мостове ще падат, пътища ще убиват

Не по-малко малоумен трябва да си, за да твърдиш, че изгребването на инертна маса от реките не създавало проблем. Как да не създава, след като реките слизат надолу – вкопават се в земята? Марица е надолу с три метра за последните 30 години, Струма – на места със седем. Това означава, че подпочвените води също слизат надолу, оставяйки на сухо хората и стопанствата, намиращи се на повърхността.

Десетки мостове из цялата страна са поддали и ще паднат при наводнение. Защо са поддали? Пак заради спадането на реките. Проектирани са за едно тяхно ниво и няма как мостовете да се справят, когато реката се е вкопала метри надолу.

С инертните материали, изгребани от реките, се правят основи на магистрала "Хемус". Това е съвършено и напълно забранено, тъй като в тия материали е пълно с коренища, кал и всякаква друга органика, която няма как да понесе съответното натоварване. Избягвайте, прочее, да пътувате по бъдещата магистрала "Хемус" в участъка след Брестница по посока Варна. Там в основата на пътя са положени коренища от съседната река Вит. С очите си гледах как месеци наред багерите вадеха тиня и коренища, обръщаха се на изток и ги изсипваха в основата на пътя. Този път ще убива.

Доколкото реки продължават да съществуват, те се стопанисват по напълно малоумен (отново) начин. Една естествена, оставена на мира река се саморегулира. Има завои, които убиват скоростта на водата при голяма вълна. Има влажни зони, които поемат разливите извън населените места.

Когато човекът коригира "грешките" на природата

Още през 1950-те и 1960-те години, обаче, реките бяха "коригирани". По силата на тогавашната идеология, "дълг на човека е да коригира грешките на природата". Природата обаче грешки не прави и това се вижда оттогава и до днес. Реките са пълни с "корекции" – с прави участъци, направени от човека на мястото на естествените завои. Само по река Янтра (285,5 км дължина) корекциите са над сто.

Какво се случва? Когато дойде голямата вълна, тя не се укротява по завоите. Напротив, набира скорост по "корекциите" и отнася селото надолу по течението. Това село прави своя корекция, за да отпрати водата още по-надолу с още по-голяма сила. В европейската хидрология този подход е известен като "да пратиш своето наводнение към съседното село".

И, разбира се, тъй като влажните (заливни) зони също са унищожени, когато "коригираната" река прелее, тя прави това в населените места. За целта край нея хората правят "защитни диги". После не ги поддържат и реката ги пробива. После местните вземат милиони от държавата (т.е. от останалите граждани) и правят бетонни диги. Които реката също пробива, тъй като сечта над нея не е спирала. После всички мажат сълзи и сополи пред медиите.

Река Веселина край село Миндя има две корекции, правени през 1960-те години. Преди десетина години те така засилиха голямата вълна, че я блъснаха долу в завоя на Женския вир и отнесоха пътя, минаващ отгоре. Впоследствие с външно финансиране оправихме първата корекция – върнахме завоите, меандрите и заливните зони. Оттогава подобни случки нямаме, макар втората корекция да си стои.

Когато институциите са корумпирани или нехаят

Реките, освен това, са подложени на "зауствания" и "разрешителни за водоползвания". "Зауствания" означава, че някоя корумпирана или нехайна институция ти дава разрешение да си помпаш отпадъчните води в близката река – да речем река Еленска, която доскоро бе напълно и съвършено мъртва, поемайки отпадъците на мандра Елена. В момента е полужива, тъй като поема "само" отпадъците от всички хотели, ресторанти и къщи за гости на град Елена, чиито управници категорично отказват да правят пречиствателна станция. Същото отказва да прави управата на Община Царево. Защо са тези откази, които са напълно необясними с инструментите на здравия разум? Тръгнете след парите и ще разберете.

"Разрешителни" на свой ред означава, че корумпирано-нехайната институция ти дава разрешение да изпомпваш толкова вода от реката, колкото ти трябва. Между 2000 и 2009 година, например, в средното течение на Янтра и нейните притоци "разрешителните" повишиха изпомпването на води 80 пъти. Повтарям за небрежно четящите: през 2009 година от тези реки се отнемаше 80 пъти повече вода, отколкото през 2000 година.

Правите всичките тези безобразия и после искате пари и доброволци, когато дойде моментът да платите сметката? И обявявате национален траур за жертвите и ми хленчите по радиото? А накрая няма виновни и с парите за "възстановяване" се завърта абсолютно същият цикъл, при който абсолютно същите хора правят милиони, а останалите 90 процента съхнат от жажда и/или се давят в наводнения?

Няма как да победите природата. Тя ще ви победи. Дето се вика, с динозаврите се справи, та няма да накаже кметове, горски, министри, депутати, мандраджии, хотелиери и прочее.

Настоявам, прочее, този път да се направи наистина цялостна ревизия на всички безобразия и няколкостотин длъжностни лица да влезнат в затвора. Инак някой следващ път просто никой няма да оцелее.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 111 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Комуниста фашист

    8 63 Отговор
    Айде пак. Тея неща само в България ставали. Търси се сензацията

    Коментиран от #21

  • 2 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    39 1 Отговор
    Някой беше казал :
    " СЛЕД МЕН И ПОТОП!"
    🤔😉🤔😉🤔😉

    Коментиран от #4

  • 3 гей даайнуф

    16 13 Отговор
    всичко е ясно
  • 4 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    33 1 Отговор

    До коментар #2 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Учехме го по история,
    а сега го гледаме наживо ❗🤔
  • 5 да де

    12 44 Отговор
    Другарят Дайнов трубадура на фалшивата китара къде беше досега да биеш тъпана само с врътване на показалеца не става.

    Коментиран от #10

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Българка

    60 3 Отговор
    Адмирации за правдивя и задълбочен анализ. А страшното е, че тези истини ги знаем всички, но разследващи, контролиращи и прокуратура все едно не са виждали, чували, че корупцията, незаконното строителство и поголовната сеч нагорите убиват и то буквално. Аз не зная някой от строителната или дървената мафия по високите им върхове да е осъде. Не съм чула за осъден министър, областен управител или кмет да е осъден за тези безобразия/престъпления. А вие?

    Коментиран от #41, #45

  • 8 Ех, гнидо мръсна,

    7 41 Отговор
    Отвориш ли си устата - само помия! Като те слушам, с “мерки” и всемирният потоп е можел да бъде спрян!

    Коментиран от #11, #31, #32

  • 9 Българка

    18 12 Отговор

    До коментар #6 от "Последния Софиянец":

    За какъв фактор се мислиш и пъчиш? Нима не знаеш, че Народният съд е обявен за незаконен и чрес "другарЕте " в него са избити хиляди от инелигенцията ни- политици, лекари, учители, попове, търговци. Спри се! Имай поне грам морал

    Коментиран от #18

  • 10 Тъй ли?

    39 3 Отговор

    До коментар #5 от "да де":

    Трубадур,не трубадур,ама китарата си е 100% НЕ фалшива.Всяка думичка на място,всяко изречение 100% факт,цялата статия 100% реалност!!!
  • 11 Всемирния потоп

    7 4 Отговор

    До коментар #8 от "Ех, гнидо мръсна,":

    си е една еврейска легенда,бря!Нал уж ненавиждате евреите,пък вярвате на писанията им?!
  • 12 Никой нищо няма

    11 4 Отговор
    да направи.
    Еле па тия bloкуци, които са на власт сега.
    Те рапродават де-що има, за държавта щели да мислят.
  • 13 куку

    4 1 Отговор
    Всичко това са прави по научному от канцеларите
  • 14 Защо

    23 2 Отговор
    Всички сте бъзльовци без чест и достойнство.Останало ви е само да пишете по тия форуми и да си избивате комплексите.Ако бяхте мъже и имате деца и внуци нямаше да оставите тази държава на тези бандити дето изграбиха всичко що може да се граби и да се съсипе.Жените ви ги гледаме по ТВ са по- смели от вас полуобразовани озлобени ъпънари.Нагоре сърби,чехи словаци унгарци всички си оправиха държавите щото са по-умни по образовани и по- смели хора.
  • 15 Роза

    15 2 Отговор
    Напълно съм съгласна с автора,но гласът му е "глас в пустиня"!Ще мине време,нещата ще се позабравят и пак няма да има реални наказания.Какво ни остава?Да се молим ние и нашите близки да не сме следващите жертви!
  • 16 Шаран БГ

    10 6 Отговор
    Ако някой не знае – нека знае.!! Народния съд е проведен под специалния надзор на представителите на САЩ и Великобритания в Контролната комисия на съюзниците след 09.09.1944 година !
    Друг е "грехът" на Народния съд. От 09.09.1944 г. до започване на неговата работа, къде по политически причини/ класовата ненавист е голяма работа/,къде от лична "ЛЮБОВ НАРОДНА" са извършени около 200 общо за страната незаконни убийства на "ненавистния буржуазен фашистки враг", които Народния съд УЗАКОНЯВА пост фактум !!
    Като минат още 34 години "жертвите на Народния съд" могат да станат и МИЛИОНИ !? Ама дръжте се бре , ора. ! Кога, кой и как обявява нещо за НЕЗАКОННО е много относителна работа, особенно след 70-80 години време. При сегашната фалшификация на историята – убедих се – всичко може да се афишира, стига да е ПОЛИТКОРЕКТНО !!
  • 17 МИНА

    19 0 Отговор
    НАРОДА БЪЛГАРСКИ Е ВИНОВЕН ЗАЩОТО МУ СЕ ВТЪЛПИ ЧЕ НИЩО НЕ ЗАВИСИ ОТ НЕГО И ОСТАВИХМЕ ТЕЗИ МЕКЕРЕТА ДА СЕ ГАВРЯТ С ДЕЦАТА НА БЪЛГАРИЯ И С НАС САМИТЕ МЪЛЧЕТЕ ОЩЕ ДАВАЙТЕ !!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 18 Лудия

    9 7 Отговор

    До коментар #9 от "Българка":

    Не е вярно Г-жо! Такива народни анти фашистки трибунали е имало във всички победени страни съюзници на нацистка Германия! Същите трибунали са се състояли под натиск и с подкрепата на Англия и ЮС.

    Коментиран от #52

  • 19 А водата

    5 0 Отговор
    по наводнените плажове чиста ли е? Питам за един приятел дето иска да ходи на море..
  • 20 Перо

    18 1 Отговор
    Общинските и държавни корумпета в Бургас и Царево вече нарочиха господ за виновник. Те са непричем за инфраструктурата и поддръжката! Оказва се, че въпреки много по-силните валежи през 1994 г., тогава господ не го е имало, защото не е имало щети!
  • 21 уйко-калеко

    18 0 Отговор

    До коментар #1 от "Комуниста фашист":

    Г-н ДАЙНОВ с тази статия ,,УДАРИХТЕ,, десетката.Наистина много точен анализ.По въпроса за горите в СТРАНДЖА ПЛАНИНА мога да добавя следното по отношение ,,КОРИГИРАНЕТО НА ГРЕШКИТЕ НА ПРИРОДАТА,,Навремето(около 1960 г,) в цяла Странджа ЗАПОЧНА ИЗСИЧАНЕТО НА БУКА И ДЪБА И ЗАЛЕСЯВАНЕТО С БОР..В тази планина бор естествен няма никъде.Като ученик съм ходил на бригади да опазваме борчетата.Опазването се състоеше в това да отсечеш дъба или бука които като естествен вид са ,наели височина и заглушават борчето ,КОМУНЯГИТЕ СЕ УСЕТИХА,НО ЗА ДЕСЕТИНА ГОДИНИ 30-40 % ОТ СТРАНДЖА БЕШЕ ПРОМЕНЕНА ПО ТОЗИ НАЧИН,Бука тогава се смяташе за малоценна дървесина и почти го унищожиха,а това е дървото което задържа най много вода в кореновата си система .ТОЗИ МЕТОД НА СТОПАНИСВАНЕ Е ПО УЧЕНИЕТО НА ЕДИН СЪВЕТСКИ ,,УМНИК ,,ЛИСЕНКО.ТОЙ Е ИСКАЛ ДА ОБЪРНЕ ТЕЧЕНИЕТО НА РЕКИТЕ ЛЕНА .ЕНИСЕЙ И ОБ И ДА ГИ ВКАРА В АЗИАТСКАТА ЧАСТ НА СССР..ДОБРЕ,ЧЕ НЕ СА ГО ПОСЛУШАЛИ.
  • 22 ГЛАВАНАК БАНКЯНСКИ

    20 2 Отговор
    Браво! Написано точно и ясно. Положението се влоши изключително много след като такива бандити като хората на толупа завладяха от горе до долу цялата държава, всички институции, министерства, а нас ни превърнаха в пасивни наблюдатели на всичките тези безобразия, които се вършеха и продължават да се вършат през последните 34 години. Изходът е всенародно въстание срещу безобразията на властта, съд и дълъг затвор за крадците. Ако народът не се надигне срещу коруцията и крадците в държавата , тези ще ни довършат.

    Коментиран от #53

  • 23 Мнение

    17 0 Отговор
    Погледнете им само физиономиите на нашите "управници". Толкова простовати хора виждали ли сте? Кметът на Царево??? Това ли ни е т. н. "елит"? Жалко за нас, жалко за България.
  • 24 ийнтфцд

    21 2 Отговор
    Длъжен съм да призная че този проскубан лъжец в случая е напълно прав според моите разбирания. Не го харесва но когато е прав си го признавам, и аз мисля така. Секат горите до голо, отпускат им 10 те секат 100, не засаждат след това и си делкат с крадците на влст. Като завали дъжд, викат че е стихия и се чешат по кратуните пред камерите и поднасят съболезнования. Сега трябва да ги почне следствието и на ред. И всеки за да си намали присъдата да казва на кого нагоре е давал. Докато стигнат до чекмеджан дето 12 г. каквото можа ограби с разбойниците си. И некадърника с прякор академик и тои да си стяга багажа за затвора. От 3 месеца само си разхожда гащите пред камерите и поднася съболезнования. До тука са към 10 погребани само при схемата с ротацията.
  • 25 куку

    7 0 Отговор
    Дайнов все пак е наясно , че за да решаваш проблеми трябва да слезеш при тях , от облаците с дистанционното не става
  • 26 Дайнов

    11 2 Отговор
    Тоя имал проблясъци. За пръв път нещо умно и вярно да каже.. Как са допуснали това да се публикува работодателите му!!!
  • 27 Яяяяя

    9 1 Отговор
    Че ние тия работи си ги знаем без да ни ги казвате. Но кой ще спре Доган да сече горите? Кой ще спре Шиши да застроява черноморието? Кой ще спре Тулупа да дава да се строи където падне? Нищо няма да ги спре! Само си лаем!

    Коментиран от #30

  • 28 Лошо братя

    8 5 Отговор
    Щом тоя са го изтървали да пише верни неща, значи или са го изписали на разход или осъзнават вече безизходицата в която се вкараха. Сега следим: ако го обявят за руски шпионин и го включат в "Миротворец" ясно.
  • 29 Черно море да се преименува

    3 1 Отговор
    на Гов.... море.
  • 30 ийнардс

    8 1 Отговор

    До коментар #27 от "Яяяяя":

    Ти стой и чакай някои да ти оправи нещата. Стои и викаи няма кои. Утре може да си точно ти под земята докато викаш че няма кой. Поне да беше се възмутил от крадците. Викаш че нямало кой, а утре?
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Само питам

    14 1 Отговор

    До коментар #8 от "Ех, гнидо мръсна,":

    С кое от написаното не си съгласен? Или да мразиш е естественото ти състояние? Това, че не харесваш отношението на Дайнов към комунистите, Радев, Путин и Русия не е причина да отхвърляш тази конкретна статия.

    Коментиран от #34

  • 33 Наблюдател

    12 1 Отговор
    Не знам дали някой от вас е виждал на живо какво е това "гола сеч" но картината е потресаваща и не знам защо изобщо се допускат подобни безобразия.
  • 34 Защо

    5 2 Отговор

    До коментар #32 от "Само питам":

    Не можеш нищо да направиш.Това са болни мозъци.
  • 35 Информиран

    7 1 Отговор
    При основен ремонт на мост трябва да се подменят напречните и надлъжната греди
    Както и на лагерното тяло/така пише в проектната документация/. Досега това никъде не се прави. Това лесно може да се провери - заставаш под моста и виждаш щампован надпис СЛАВА НА БКП и сърп и чук. Вижте двата моста след Траянова врата - до с. Церово. Така от такъв ремонт се печелят около 15-20 милиона. Към тях около 2 милиона от т. н. антикорпзионна обработка на носещите колони. Това са фактите, затова ще падат мостовете.

    Коментиран от #46

  • 36 ГОСТ

    7 0 Отговор
    Тези неща се знаят от всички и не са малоумни, а ги движат парите , те са най-голямата сила и нищо не може я спре. Тези които секат поголовно, застрояват и правят некачествени ремонти знаят че ще има проблеми, но според тях риска си заслужава и парите са в техните джобове.
  • 37 6-6-6

    8 0 Отговор
    Всичко е с умисъл. Тези баири са с перфектна география за фотоволтаици.

    Коментиран от #44

  • 38 Браво

    10 0 Отговор
    Много добре обяснено от този човек ! За съжаление управниците ни са глухи за такива неща !
  • 39 Капка будурова

    11 1 Отговор
    Кой и колко открадна и къде ги слага стана публична тайна. Цялата страна наблюдава шоуто и какво се случи - нищо. Направете ревизия по затворите и вижте колко хора са вкарани за дребни неща За кражбата на милиарди, престъпленията и злоупотребите с властта никой досега не е осъден. Така че ние нямаме нито действаща прокуратура нито съдебната система - всичко е пунта мара в бг. Не виждам как ще влезем в еврозоната и правилно, че не ни приемат. Нищо не работи в Бг.
  • 40 Точно това е

    4 0 Отговор
    Жалката картинка в БГ, безобразие ИНСТИТУЦИОНАЛНО, а иначе водим борба с корупцията, да бе
  • 41 Най-много се дразня

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "Българка":

    Като видя фирмена обява: озаконявам незаконни...
  • 42 Армагедон

    2 4 Отговор
    Какъв е проблема гн. Дайнов ? Важното е , че имаме Демокрация, и светло евро-атлантическо бъдеще. И половин милион пенсионери да останем , и без природа , и без морал , безпомощни пред схемите на власт-имащите , ръководени от посолствата . Демокрация - какво можеш да направиш повече , освен това да напсуваш някой оял се от властта . Но в същото време пак внимаваш да не е мутра , щото може да ти запалят автомобила , или да ти счупят капачките . И това трябва да понесеш стоически , и демократично .
  • 43 Гого

    1 10 Отговор
    Тоя миндьовец (демек, селянин от с. Миндя) се изаква по всяка тема - голям "професор" се извъди. Да бе мирно седяло, не бе чудо видело!

    Коментиран от #49

  • 44 някой

    12 1 Отговор

    До коментар #37 от "6-6-6":

    Точно така . Даже доскорошните пожари бяха точно с тази цел. Това не го твърдя аз , а пожарникарите които ги гасиха . Гасиха силно казано , щото на тепето горе , няма как да се качи техника , и вардят да не се прехвърли огъня през пътя . Тоест само го ограничават . Коментират , че няма как да възникне самостоятелно пожар , на 5 различни места едновременно , тоест някой ги пали с цел. . Ето би могло да се гласува закон , там където е имало горски пожар , да се забранят , инвестиционни проекти , добив на изгоряла дървесина , в близките 20 години , и рязко ще намалеят пожарите. Но няма да го направят , защото всички са в корупционни схеми .
  • 45 някой

    7 1 Отговор

    До коментар #7 от "Българка":

    Няма незаконно строителство по смисъла на закона . Както няма и незаконна сеч на дървесина. Незаконен е коптора на Манго , в който отглежда 9-те си деца , и няма пари , които да бутне за документи . Незаконна е и каруцата му с дървесина . Останалото се прави с перфектни документи , издадени , подписани и подпечатани от съответните служби , срещу съответните пари. Подпорната стена (хотел) имаше извадени всички разрешителни за строеж от местната техническа служба . Но там се намесиха много други фактори .
  • 46 демоклатев

    6 7 Отговор

    До коментар #35 от "Информиран":

    Бай Тошо казваше , че не можем дори да поддържаме , което построил - по простата причина , че е некачествено
  • 47 ТаУмВзе

    4 5 Отговор
    Соросоидното герданче не пропуска да се Изреже! Кво му е Агентурното именце на тва, че толко пребоядисване не се знае.
  • 48 ЗЛИЯТ..

    3 5 Отговор
    Женя се бие в гърдите отново..Разбира се комунистите и Путинистите..са виновни за всичко това ..Жалка седесарска подлога..Отпадък .
  • 49 Туту

    0 0 Отговор

    До коментар #43 от "Гого":

    Гого, изказваш се колкото да кажеш нещо, оглупяването е тежко и отхвърля всяка светла мисъл като противоестествена….зле та зле
  • 50 Шемет

    2 1 Отговор
    До като не свалите Бойко от власт,без ДПС ПП и старите комунисти!
  • 51 Макробиолог

    2 1 Отговор
    То че комун режима извърши куп глупости е верно,но също верно е че по това време имаше изградени система от микроязовири,мелеоративни системи ,безработица и мизерия в провинцията нямаше и безразборната сеч и незаконното строителство-- абстрактни понятия....за каква Странджа страда Евгений, това е по цялата територия, секът и изнасят....
  • 52 Съюз на Анти-Бандитските Сили

    3 0 Отговор

    До коментар #18 от "Лудия":

    Ама в България са избити 40 000 човека още в първите 40 дни след девети септември 1944 г., т.е. още преди дори да е бил създаден този извънреден, незаконен Народен съд . А в Западните държави са съдени не от "народни" съдилища, а от редовните им съдилища .
  • 53 Човеко

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "ГЛАВАНАК БАНКЯНСКИ":

    Много си прав! Но за да стане това, трабва организация! Хората ги е страх. Няма будители, които да си сложат главата в торбата. Истината е, че българина е сеирджия. И затова, такива като Бойко и Догат ще го стрижат, както си поискат, а по-умните ще се надяват децата им поне да не остават тук, а те ще кукуват, като кукувици на старини.
    ПП: Респект за написаното.