Last news in Fakti

13 Септември, 2023 13:00 4 332 53

Европейският съюз се подигра с Мароко

  • европейски съюз-
  • мароко-
  • подигравка

Европейският Съюз изпрати един милион евро хуманитарна помощ за бедствието в Мароко. Да няма грешка – цифрата е един милион евро…! Щом нашите представители в Европейският Съюз са решили да се подиграват с Кралство Мароко можеше да го направят и по друг начин

Европейският съюз се подигра с Мароко - 1
Снимка: EPA/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Жертвите от земетресението в Мароко, от нощта на 8-ти срещу 9-ми септември, вече наближават 3000, а вероятно ще се окажат и повече. Има и хиляди ранени, в резултат на силните трусове от 6.8 степен по скалата на Рихтер. Материалните щети и разрушения все още са трудно изчислими, наред с това, че световно културно наследство, като Старият град на Маракеш, беше силно засегнато. Изобщо подобно силно земетресение на територията на Мароко не е имало в последните сто години.

На този фон Европейският Съюз изпрати един милион евро хуманитарна помощ за бедствието в Мароко. Да няма грешка – цифрата е един милион евро…! Щом нашите представители в Европейският Съюз са решили да се подиграват с Кралство Мароко можеше да го направят и по друг начин.

Един милион е една десета от цената на един танк Леопард или Брадли, които се изпращат като помощ за войната в Украйна. Един милион е около двадесет хиляди пъти по-малко от двадесетте милиарда помощ гласувана от бюджета на ЕС за помощ за войната в Украйна за 2023 година, а сега се говори за някакви нови петдесет милиарда евро помощ. Само Германия като държава, отделно от бюджета на ЕС, е изпратила над 22 милиарда помощ за бойните действия.

Този незначителен на пръв поглед пример, с тези един милион евро, ни показва до каква степен вече са объркани приоритетите в Европейския съюз. Показва обърнатите нагласи и загуба на ориентация сред нашите представители в европейските институции. Показва как Европа загубва хуманния си облик, забравяйки основните послания, които ние като европейци демонстрираме пред цял свят. В миналото остават и желанието за разбирателство и взаимопомощ. Жалкото е, че в цялата тази картина Европа дава в пъти повече пари, за да създава жертви, отколкото да ги спасява.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 93 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    99 16 Отговор
    ЧЕ ЕС СЕ ПОДИГРАВА С ВСИЧКИ ВКЛЮЧИТЕЛНО И БГ НО НАШИТЕ ПРОДАЖНИ ПОЛИТИЦИ СЕ ПРАВЯТ ЧЕ НЕ ВИЖДАТ ТОВА ЗА ТЯХ ИМА ПАРИЧКИ ОТ ФОНДОВЕТЕ НАРОДА ДА ДУХА СУПАТА
  • 3 горски

    97 9 Отговор
    Тази статия как се е промъкнала м/у другите...Пак ще трябва да се наказваме...Бързо да се изтрие...докато не е прочетена от Посолството.
  • 4 Гаглей

    57 4 Отговор
    По добре да бяха пратили 1 евро
  • 5 Отлично наблюдение

    25 14 Отговор
    Правилно е Киряка..приоритетите са работата върху ватенките
  • 6 Ценко

    28 53 Отговор
    До автора известно ли ви е че Мароко не е поискала помощ от ЕС

    Коментиран от #50, #51

  • 7 Смех в блатото

    31 75 Отговор
    Един милион евро е СВЕТКАВИЧНАТА помощ за Мароко от ЕС, ЕС създава цяла организация за подпомагане на Мароко както за справяне със последиците от земетресението, така и с дългосрочното му възстановяване.

    Руските писарушки пак са на пропагандния фронт.
  • 8 Анонимчо

    10 5 Отговор
    8ти срещу 9ми..неграмотници!!
  • 9 АУУУУУ

    14 46 Отговор
    АНДРЕЙЧО ТИ СЕ ОБЪРКА БЕ ДЖАНЪМ ......ЗАЩО ЗАБРАВИ ДА СПОМЕНЕШ ЧЕ НЕ СА ИЗПРАТИЛИ НИКАКВА ПОМОЩ НА ......РУСИЯ......А ЗА УКРАЙНА.....АМИ УКРАЙНА Е .....В ЕВРОПА....И ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ ПОМАГА НА ЕДНА ДЪРЖАВА КОЯТО ЩЕ БЪДЕ ПРИЕТА В СЪЮЗА.........ЗА МАРОКО НЯМАТ НИКАКВИ ПЛАНОВЕ.....🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    Коментиран от #22, #35

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Трол

    25 25 Отговор
    Тази и алжирската п@пл@ч периодично подпалват европейски градове,наводнили са Европа,повечето са социални п@р@зити или престъпници...
    Не трябва да им се помага,а да се търсят начини за екстрадация!

    Коментиран от #47

  • 12 Какайак

    44 17 Отговор
    Еврогейския съюз давя милиарди за войни, по заповед на фащ.
  • 13 Сандо

    20 6 Отговор
    Какво го интересува Рая какви проблеми имат в джунглата?
  • 14 Знаещ

    44 8 Отговор
    Ако бяхте казали, че земетресението е предизвикано от Русия и Путин е виновен, тогава помощите щяха да бъдат за милярди, но сега е по-скромничко, виждате....Следващия път като се забърквате със земетресения си направете по-добра предистория...
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Реалност

    45 6 Отговор
    Мароко получили 1 милион евро, а Царево - едно селфи на Денков и две "спасени" костенурки...за следващия път да знаете: развявате украинския байряк и обвинявате Русия за да получите помощ. Едно американско градче вече го направи след тайфуна - Байдън им обърна внимание чак след като замениха американското с украинското знаме в кметството си.
  • 17 Някой си

    14 26 Отговор
    Абе..ЕС да не е благотворително дружество..всички плюете срещу ЕС, ама като ви опре колеца, тичатае ЕС да ви дава пари..
  • 18 Ал Бунди

    22 11 Отговор
    Добре де..на нас кой ни даде пари за наводненията..Мароко ли..Русия ..Турция ли..КОЙ? Пак на ЕС ще чакаме..и пак ЕС нещо все пак ще даде, което наште кметове и политици най-безсрамно ще окрадат.. За миналогодишните наводнения може ли да ми каже някой, коя чужда държава прати помощи?

    Коментиран от #21

  • 19 Не и не

    35 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Защото нашите умници просто не си поискаха от ЕвроСъюза!! Кратко и ясно! А гледах по ТВ интерви с Комисаря по бедствия в Европарламента, който каза, че ако България поиска финансова помощ, те ще отпуснат, но към момента не било постъпило такова искане! Аз и ти и бай Иван ще плащаме за Царево, щото пращим от пари!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Сандо

    20 4 Отговор

    До коментар #18 от "Ал Бунди":

    Когато една държава е доведена до състояние на последен просяк,тогава отива да проси от всеки.А сега се върни насам във времето и проумей защо ни докараха на тоя хал.

    Коментиран от #23, #25

  • 22 Никога

    25 11 Отговор

    До коментар #9 от "АУУУУУ":

    Украйна няма да е в ЕС, просто защото не може име без територия да членува в съюзи!
  • 23 Ал Бунди

    26 4 Отговор

    До коментар #21 от "Сандо":

    Що се праиш на луд, а? Като беше земетресението в Турция, колко наши екипи бяха там да помагат, ..начи били сме бедни, ама можем да помагаме на другите..като бяха пожарите миналата година в Гърция, в Турция, пак наши пожарникари ходиха да помагат, пък и тазигодина ходиха, това не струва ли пари, ммм... ама не видях нито един турчин или грък да дойде тук да рине кал из Карловските села... логиката ти е на селски овчар, да ти кажа..

    Коментиран от #52

  • 24 Иван рилски

    25 0 Отговор
    Правилно задаваш въпроса ,но няма да ти отговорят.Войната е с предимство другото е божа работа.
  • 25 Да питам...

    19 3 Отговор

    До коментар #21 от "Сандо":

    ..искаш да кажеш, че държавата няма пари да помогне на бедстващите ли..????..що си не треснеш кратуната у некой дувар..има пари за какво ли не, но за бедстващите никога няма ...
  • 26 KOСТЯ KУПЕЙКИН

    6 14 Отговор
    Я ВИЖТЕКОЛКО МНОГО ДАДЕ РАСИЯТА

    Коментиран от #31

  • 27 Сър Пичук

    11 4 Отговор
    Въпрос на приоритети, авторче.
    Ще видим Русия колко ще изпрати.
  • 28 Пожара

    4 14 Отговор
    Савецките цокали са свикнати да дриштет насякаде, в туй число и у Фатmакти.

    Коментиран от #33

  • 29 куку

    8 8 Отговор
    Русия , дето пазеше Армения, ги заряза и арменците в Н.Карабах ги грози гладна смърт . Русия тия дни им изпратили 1 камион с храна.
  • 30 Европейските държави хрантютат

    11 5 Отговор
    милиони мароканци всекидневно чрез социалните си програми, така, че тая платена статийка по-добре я свалете
  • 31 ПРОСТЯ ПЕТКОВ

    10 5 Отговор

    До коментар #26 от "KOСТЯ KУПЕЙКИН":

    Е как да даде, нали - ако питат центоваци като тебе - тя фалира през ден;-)?!?
  • 32 Борис

    15 3 Отговор
    Г-н. Киряков,Европа е в такова окаяно състояние,а вие се чудите защо не помагаме на другите континенти.Знам,не вие е лесно.Журналист в малка и бедна държава като България-голяма скука.Все едно да си охрана в детска градина.Цял живот съм се чудил на "журналистите" в България-как издържат психически!?Аз ако бях-щях да съм се пропил и продрусал от нищоправене.
  • 33 Наводнението

    7 2 Отговор

    До коментар #28 от "Пожара":

    Това, дето го "дриштет насякаде, в туй число и у Фатmакти." г0ведарЦкu n0дмеmku като тебе, и библейският потоп не би могъл да го измие...
  • 34 Цървул

    8 13 Отговор
    За автора трагедията на Украйна явно е по-малка от трагедията на Мароко, щом е тръгнал да сравнява цени на танкове с хуманитарна помощ! Това, че Украйна е европейска държава също малко го е еня! Според него, сигурно Съюза на Европа е задължен да мисли за африканските държави,така както Путин обещава жито на избрани африкански страни? А бе нали ЕС загнивал и умирал? Защо автора толкова е загрижен, нали има Африкански съюз и БРИКС,да видим колко ще помагат и те!
  • 35 бокоБРАВО КИРОАЛОООХЕРКОВ Е СВОБОДЕН КОЛ

    10 4 Отговор

    До коментар #9 от "АУУУУУ":

    СЪЪР ВУЛ КОГАТО ВИДИШ УКРАЙНА В ЕВРОПА ЩЕ СИ ПУКНАЛ ВЕЧЕ ...2800 ГОДИ9НА СВЪРШИ СЕ С БЛАТОТО ФАШИСТКО ЕВРОПА ..

    Коментиран от #38

  • 36 А ОИС

    8 0 Отговор
    (Организацията за ислямско сътрудничество) колко е харизала на братята си - единоверци от "Кралство Мароко"?
  • 37 Тц,тц

    9 0 Отговор
    Може би има Господ! Когато основно местни наследници на марокански,алжирски и либийски емигранти палеха, чупеха и вандалстваха в Брюксел,Амстердам и Париж,на никой тогава не му е минавала мисъл за божие наказание. А ето - земетресения, наводнения,хиляди жертви...
  • 38 АУУУУУ

    7 12 Отговор

    До коментар #35 от "бокоБРАВО КИРОАЛОООХЕРКОВ Е СВОБОДЕН КОЛ":

    НЕЩО СИ ЯДОСАН.....ЗАЩО ......ААААА ЗАЩОТО ДНЕС ОТНОВО РУСИЯ ЗАГУБИ.......... КОРАБ И ПОДВОДНИЦА БЯХА УНИЩОЖЕНИ ВЪВ СЕВАСТОПОЛ....КОЛКО СТРУВАТ .....ОБЩО ОКОЛО ПОЛОВИН МИЛЯРД ДОЛАРА......ЧЕ И ЗАВОДА ПОСТРАДА..... А ЗА УКРАЙНА В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ.......ТАМ НЕ ГО РЕШАВАТЕ ВИЕ РУСОФИЛИТЕ ......ВАШЕТО МНЕНИЕ НЕ Е ВАЖНО ЗА НАС 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    Коментиран от #41, #42, #43

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Поумнял

    7 0 Отговор
    Това беше за пожарите! За наводненията отделно!:0
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Оооуууу

    10 5 Отговор

    До коментар #38 от "АУУУУУ":

    ЗАТОВА ЛИ ЗЕЛЕНИЯ ЗАПОЧВА И ЖУНИТЕ ДА МОБИЛИЗИРАЩОТА УКРИТЕ ,,МНОГО " ПОЛАЖЕНИЯ НА РУСНАЦИТЕ НАПРАВИХА..ПРОБИТ МОЗЪК🤣🤣🤣

    Коментиран от #45, #46

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Дебили писачи

    3 3 Отговор
    Ми ако искате да даде 20млрд.навсякъде по света,а?!
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Да ти кажа..

    3 3 Отговор

    До коментар #42 от "Оооуууу":

    З а тва бе,,за тва,,сега и жените ше ви дънят кат шкембета у дувар...
  • 47 геноцид

    8 4 Отговор

    До коментар #11 от "Трол":

    Много си прав , браво , но май си забравил , че тези проблеми ги създаоха Н а т О ......
  • 48 чудя се

    9 3 Отговор
    Однанаха ли мароканци в Мароко. Май повече от половината са мигранти от бившата колония в Европа, предимно Франция. Стотици милиони са похарчени за тях. Сега трябва ли с парите на европейския съюз да се направят нови къщи на пранинските селища на прадедите на мигрантите. Ми техните деца в Европа да им пратят кинти от социалните, дето дърпат.
  • 49 Механик

    3 9 Отговор
    Руски опорки .

    Коментиран от #53

  • 50 дебелогъзест амбреаж

    7 2 Отговор

    До коментар #6 от "Ценко":

    Очевидно му е ясно, че след като обявиха тази "колосална" 1-но млн.-на сума от ЕС-то, Мароко отказа помощ от всички държави от ЕС + ООН. Арабските канали (арабският свят) са настръхнали много сериозно срещу ЕС. Една катарска компания само е изпратила за над 50 млн.долара помощи с транспортни самолети.
  • 51 Налудник

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Ценко":

    Значи и насила? Ех, джендъри-и-и...
  • 52 Фолкзвезда

    2 0 Отговор

    До коментар #23 от "Ал Бунди":

    "Защо-о-то имаме добри души,
    душ-и-и, които могат всичко да проща-а-ват."
  • 53 Дядя

    2 3 Отговор

    До коментар #49 от "Механик":

    Тя руската опорка те е подпряла изод дза дзе, ти затова така мучиш!