Last news in Fakti

15 Септември, 2023 13:15 6 182 138

Радостина Жекова пред ФАКТИ: Хората да знаят, че решенията на онези в парламента и МС унищожават селското стопанство

  • радостина жекова-
  • протести-
  • зърно-
  • стачки-
  • блокади-
  • ддс-
  • украйна-
  • внос

Досега България винаги е оцелявала заради селяните си, а не заради тези, които са народни представители, казва тя

Радостина Жекова пред ФАКТИ: Хората да знаят, че решенията на онези в парламента и МС унищожават селското стопанство - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Зърнопроизводители ще блокират страната от понеделник, след като парламентът реши да падне забраната за внос на зърно от Украйна. Какво ще последва? Пред ФАКТИ говори Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

- Г-жо Жекова, парламентът реши да падне забраната за внос на зърно от Украйна. Зърнопроизводителите заплашихте със стачка. Какво да очакваме?
- Реагирахме остро по няколко причини. Знаете, че българските и европейските производители на зърно изпълняват директиви, поставени от Европа и свързани със Зелената сделка. Това неминуемо оскъпява нашето производство. Ние имаме безкрайно високи разходи за производство за 2022-2023 година заради високи цени на торове, заради високи цени на горивата, заради дивидентите, които плащаме, а те са едно изключително голямо перо. Говоря за рентата. Ето емблематичен пример. В Украйна за един декар земя се плащат 8 лева рента, а в Добруджа, където работим ние, средната рента за декар за миналата година е 124 лева. Няма как да се равняваме с украинските колеги по разходи. И едно недоразумение, което се случи вчера на ниво ЕС. Европейската комисия прие бюджет от 1,2 млрд. евро за финансиране на транспортирането на украинската стока!? Няма европейски производител, не говоря за български, за полски, няма европейски производител, който да бъде конкурентоспособен на това решение. Това нещо ще унищожи сектор селско стопанство, защото от Украйна влиза страшно много стока – зърно, слънчоглед, мляко, мед, месо, плодове и зеленчуци. Другото нещо, което е изключително важно и което практически обуславя днешната ситуация, е това, че през 2022 година по времето на същото това правителство беше забавен износът на продукция от държавата ни. Това автоматично ни направи лош партньор за голяма част от мултинационалните компании, които търгуват. Така натрупахме над 1,2 милиони тона стока, която стои и до ден днешен в България и не може да бъде изнесена. Причините са две - ние първо вече нямаме пазарите заради войната, която се води в момента, а и защото вече нямаме възможност да го направим. Така че ние тепърва от тук нататък ще имаме този преходен остатък винаги.

- Цената на това зърно, което е останало от миналата година, е от така да се каже „скъпата реколта“… Зърно, което е произведено от 2021-2022 година…
- Тогава бяха натрупани големи разходи, за 2022-2-23-а тези разходи ескалираха още нагоре.

- Това, което чухме от финансовия министър като довод за да се отвори отново вноса на украинско зърно, е, че ние губим ДДС. Но експертите са на съвсем различно мнение, защото ДДС на украинско зърно се плаща в Украйна?
- Абсолютно сте прав за ДДС и е важно това да се чуе и разбере от хората. Финансовият министър каза две неверни неща, няма да ги наричам лъжи, но… Първото е, че губим от липсата на внос на украинска стока. Такова нещо няма, защото Европейската комисия прие регламент, че всяка украинска стока, влизаща в Европейския съюз, няма мито, освободена е от мито, за да помагаме на Украйна.

- Вносът на стоки от Украйна в момента определя ли се от квоти?
- В момента няма квоти. Кой колкото може и колкото иска може да си внесе стоки от Украйна, ако успее да се договори. Всичко може да бъде внесено в Европейския съюз.

- А ние чуваме, как губим от ДДС…
- ДДС за селскостопанска продукция – пшеница, рапица, царевица, слънчоглед и др. не се начислява в България. Начислява се на украинска територия. Тези над 140 милиона лева загуби от ДДС, за които се говори, са имагинерни. Те са в нечие въображение, но не и в пазарната структура на България.

- Хлябът също е с нулева ставка на ДДС…
- Мярката за намалената ставка ДДС на хляба е социална политика, повтарям - това е социална политика. Това решение бе взето, за да успее да оцелее сектор хлебопроизводство. Ако някой си е мислил, че това решение ще доведе до намаляване на цената на хляба, жестоко се е лъгал. Това просто не е вярно. При ескалиране на цени на горива, на продукти и ти да свалиш цената на хляба, няма как да стане.

- Тази година как се движим с реколтата и с цената на зърното…
- Към този момент има приключени жътви на пшеница и имаме над 6,5 милиона тона. Добра реколта, но проблем за нас е, както вече казах, че имаме преходен остатък. В момента в България има над 8 милиона тона пшеница, а ние ползваме около 1 милион. Слънчогледът като реколта все още тече като жътва, защото се забави малко тази година. Това, което имаме като преходен остатък от миналата година, е 600 хиляди тона. Очакваме около 1,5-1,7 милиона тона нова реколта, което с остатъка прави около 2,3 млн. тона слънчоглед, което е абсолютно достатъчно, за да задоволим вътрешния пазар.

- Тогава това зърно, което ще внасяме от Украйна, какво ще го правим…
- Някой ще трупа печалба от маржа. Винаги е било така. Ако се върнем на 2022-а, когато беше приет регламентът за помощ на Украйна, той много ясно бе дефиниран – да се помогне много на украинските колеги да изнесат стоката си и тя да стигне до нуждаещите се страни. Под нуждаещи страни имаме предвид трети страни, не говорим за Европа. Европа винаги може да си напазарува пшеница. Ако Франция няма пшеница, може да я купи от България, ако няма царевица, пак може да я купи от България. Давам пример, защото и ние изнасяме. Ако ние нямаме достатъчно слънчоглед за нашите маслодайни, можем да го купим от Молдова, от Румъния. Никога това не е било проблем. За мен единственото нещо, което ще породи вдигането на забраната, е как някой ще прави печалба от маржа - търговци или преработватели… Това е въпрос на финансови анализи.

- В този ред на мисли какво да очакваме, след като секторът заплаши със стачки?
- Беше създаден инициативен комитет, в който участва преработвател на слънчоглед, голяма част от доставчиците и търговците на горива, участват вносителите и търговците на техника, участват всички земеделски браншове. Няма земеделски бранш в България, който да не иска да участва в този протест. В този смисъл ние искаме да кажем на хората, които си мислят, че управляват държавата, защото те не е управляват, а нанасят огромни щети с всички решения, които вземат, и по начина, по който ги взимат, че секторът ни е жизнено важен. Той генерира 10 милиарда лева брутен вътрешен продукт (БВП). Представете си, че всеки 7-и или 8-и лев, който излиза от вашия джоб, е генериран в този сектор и в него на работа са заети страшно много хора. Знаете ли защо в Европейския съюз се субсидира толкова много този сектор, въпреки че ние сме и на опашката на субсидиите. Субсидират се толкова много тези хора, които произвеждат, за да стоят там, където произвеждат, за да има наследствени фирми, за да има поминък, за да може в една ситуация - както е войната в Украйна, да си затвориш границите и ако се наложи да може да живееш с това, което произвежда земеделието. Селското стопанство на една държава е основополагащо. Досега България винаги е оцелявала заради селяните си, а не заради тези, които седят в парламента и се наричат народни представители.

- Но се казва, че секторът е най-субсидиран, а от това полза имат най-големите играчи…
- Ще ви дама реални цифри, за да разберете за какво става въпрос. За един декар земеделска земя, която се обработва, се получава субсидия една година по-късно, че и повече, след като си започнал да обработваш. На декар производителят получава 20 лева. Още 13 лева се дават от Европейската комисия, защото имаме утежнени изисквания по отношение на Зелената сделка. Тези 13 лева са изхарчени в междинни култури, в по-високи цени на торове, горива - тоест българският сектор за производство реално получава 20 лева субсидия на декар. Много обичам и темата със субсидията от 2 млрд. лева като се каже колко е голяма. Аз пък ще кажа, че всяка година производителите на зърно плащат – специално за миналата бе 2,5 млрд. лева, като рента на хората, чиято земя обработваме. И какво излиза? Можем ли да смятаме. При животновъдите е малко по-различен принципът. 2,5 млрд. лева пари за рента означават, че вие имате допълнителен доход, който отива при фризьора до вас, в магазина до вас, това е урокът на детето ви по танци. Това е икономика.

- Какво да очакваме другата седмица, заявката е за големи протести?
- Хората да знаят, че решенията на онези в парламента и МС унищожават селското стопанство. Така че ще има протести на страшно много места в цялата страна. На 18 септември в 10:00 започват протестите, на 19 септември ще бъдем в София. Нямаме желание да нарушаваме ритъма на хората, които си живеят, работят и плащат данъци. София е големият проблем!? Извиняваме се предварително всички софиянци, на които ще причиним дискомфорт, но в крайна сметка - там е проблемът. Проблемът е в хората, които взимат решения. И понеже те не идват при нас, въпреки че ние им плащаме заплатите, ние ще дойдем при тях.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 62 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хората

    70 17 Отговор
    не са дебили и имат виждане и мнение , госпожа !

    Коментиран от #14, #101, #112, #137

  • 2 ревлив зрънчо

    68 26 Отговор
    като не иска да плаща ренти да връща земята!

    Коментиран от #115

  • 3 Наследствени фирми и поминък

    59 15 Отговор
    Ти от къде го наследи?? От тати,кмета
  • 4 Сексуален Козирог

    72 37 Отговор
    На тази госпожа и майка й не и вярва на крокодилските сълзи. Сутринта беше в Нова тв,много се изнерви като чу думата Майбах. Едва ли не обикновения човек трябва да купува само от тяхната скъпа продукция и да не поглежда нищо друго. Да се оправят,те нас питат ли ни как ни стигат парите??? Те хебм субсидии искат да лапат,хем да си продават скъпата продукция!!!!

    Коментиран от #109

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 др Хаус

    50 26 Отговор
    То да е само селско стопанство ами здравето на хората защо други държави наложиха забрана за внос ако е безопасно и само наличието на някакъв песцицид ли е причината?Какъв е въпросния песцицид токсичен или канцерогенен?А снарядите с обеднен уран обогатили ли са почвата на таз годишната реколта?

    Коментиран от #133

  • 7 трудно ви е на

    7 28 Отговор
    селяните . знам . и на нас също . зърнарите и ние ще го поделим фуражното отровно зърно и ще станат баниците по 20 стотинки . поплачи ми на рамото .

    Коментиран от #120

  • 8 гост

    49 41 Отговор
    Аман от нагли зърнари и подлогите им !!! Не искат просто да печелят , искат да печелят милиарди !! И си въобразяват , че държавата им е длъжна , щото так им е обещал някой комунист преди 20 години кога ги е назначавал за милионери !! Обаче имам един въпрос , Украйна до 3-4 години максимум ще е в ЕС !!! И кой тогава ще им спира вноса от държава членка ??? Когато да купиш зърно от Украйна ще е абсолютно същото като да го купиш от Полски Тръмбеш ???

    Коментиран от #15

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Над

    50 24 Отговор
    Земеделците (хрантутьовците) с Бентлитата и имотите за милиони са нагли да се оплакват и да искат още

    Коментиран от #116

  • 11 то се казва селски туризам и

    8 8 Отговор
    селско земеделие , а са като Гулденбургови с ферми със 100 говеда , каубой , свинеферми, птицекланници . Има решение за всичко . По тв е трудно , а от нова първо проучват всяка натокана мадама мутреса .
  • 12 Ха ха ха

    32 26 Отговор
    Реват на умряло щото им секнаха мишиончетата Тая женица хем е проста, хем грозна , хем нагла! Отврат!
  • 13 БРАВО НА ПАРЛАМЕНТА И ПРАВИТЕЛСТВОТО

    39 31 Отговор
    Гокпожата на снимката да знае, хората не им искат скъпите зеленчуци и зърно. Хората изнемогват вече с тези викоки цени

    Парламента и правителствато направиха най-доброто решение като отвориха пазара за украинското зърно. Това ще направи хляба и храната мого по-евтина

    Коментиран от #51

  • 14 гост

    47 16 Отговор

    До коментар #1 от "Хората":

    Трябва да се извади веднага пълен списък на всички зърнари със всички имоти и сметки , включително в чужбина !!! И да се пусне по всички медии !!! Да видим дали няма да се окаже , че имат повече укрити данъци от Лукойл !!!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Нагъли земеделци

    29 17 Отговор
    Милионерите реват искат още пари
  • 17 Кой разбрал, разбрал...

    20 7 Отговор
    Хората да знаят, че сами са изпратили онези в парламента и това е продукта от колективното им решение, независимо с действие или бездействие (гласували или негласували). Никой не може сам, единствено по собствено желание, да седне в парламента и да взима решения валидни за целия народ. Скоро предстоят нови избори и това което си пожелаят сами, това ще получат за цял мандат. Крайно време е да се научат да се държат отговорно и да си дадат сметка, че изборите са за да защитят собствените си интереси, а не на тази или онази партия, или пък да демонстрират емоции и пристрастия като на футболен мач.
  • 18 демн

    20 14 Отговор
    от опит като кажат че някой им унищожава бизнеса, значи само едно - ще има падне печалбата, че няма да имат свръх печалба....
    ама за пред медиите и да имат причина, да не излизат алчни пращат ей такива като таз по телевизията.
    жената нали трябва да може да отиде на малдивите на почвика
  • 19 гост

    19 10 Отговор

    До коментар #9 от "Тези протести":

    Я си виж нас...рания дир...ик и не се пъни да не вземеш да се опънеш за последно !!
  • 20 гост

    19 13 Отговор

    До коментар #15 от "Побъркан си":

    Отивай ти при любимия си вожд , докато не са те погнали за държавна измяна и руска пропаганда !! Скоро със специален закон !! Да не си въобразяваш , че още дълго ще ви траем простотиите ??
  • 21 Като не ви харесва се махайте

    32 17 Отговор
    Не искате нормална пазарна икономика.

    Като не ви харесва евтин внос и плачеш за помощи значи не ставаш за производител и търговец
  • 22 Гусподжа

    28 9 Отговор
    Що ни храните последните 20 тина години с най-отровният "хляб".?а?

    Коментиран от #132

  • 23 Алоо българино пазар знаеш ли какво е

    28 10 Отговор
    Все едно Apple да каже че иска помощи и да затворят вноса на други марки, защото Samsung прави и продава по хубави и по евтини стоки от тях
  • 24 Този

    31 10 Отговор
    Милионери са отдавна.Това е бизнес за не случайни хора.Дават и пари по избори.
    Затова ви е скъп хляба- щото сте глупаци да ги жалбите.А другите фирми какво да кажат за вноса от Китай и Турция.

    Коментиран от #117

  • 25 Не и не

    29 11 Отговор
    Тая дунда тия бузки ги е направила от много лош и труден живот сигурно....айде с тия глупави мантри да хващат у лево - целият сектор зърнари реват на умряло, щото виждат как тая година ще се разминат с последния модел на Майбах, Мерц или Ролс-Ройс!
  • 26 Копейка

    23 9 Отговор
    Сега пък ни казаха да викаме за зърнарите!
  • 27 Ревизия

    35 10 Отговор
    на всеки един , погълнали стотици милиони от ЕС и субсидии и ги "вложили" в пеликанските си гуши ! Проверка на имотите им и техниката , всичко от скъпо по - скъпо ! Истинските земеделци с остарели трактори , а хиените с трактори с всички екстри и климатици ! Купени с презавишени цени за врътки пред Брюксел .
  • 28 Мършшшш

    17 7 Отговор
    Ма!!!
  • 29 ново робство

    29 21 Отговор
    Не само селското стопанство -те унищожават цялата държава! Сега, с предвидените Конституционни промени, Сглобката се готви да управлява вечно... докато има население в България! Това не е Парламентарно управление - това е управление на мафията, одобрено от "посолството"!
  • 30 Тая иска иска пари

    19 14 Отговор
    Тоя на снимката каква е охранена. Трябва и малко диета
  • 31 Интересни сметки

    25 9 Отговор
    Много ми е чудно тез защо не искат да изнасят..излиза че всичките тия субсидии произвеждат продукт който е скъп и неконкурентен в сравнение с други производители и трябва да се употребява вътрешно защото генерира загуба..като слушаме госпожата те изнасят 5 милиона тона но много държат да продадат скъпо 1 милион на вътрешния пазар..нещо не се връзва цялата история
    Много ми е чудно какви са разходите за гориво при условие че орат 2 седмици и берат две седмици после 11 месеца нищо
  • 32 Така не разбрах кого защитаваш

    29 10 Отговор

    До коментар #9 от "Тези протести":

    Защо да не се купува по евтино. Приканваш да се купува по скъпото за да обновим майбаховете и яхтите на зърнарите ли. Как могат в други държави да произвеждат по евтино а нашите алчници не могат? Два милиарда помощи им е отпусната от гърба на народа, какво предлагаш, да се одере и кожата от гърба на народа ли?

    Коментиран от #38

  • 33 Сутринта в гледах мало по телевизията.

    16 7 Отговор
    Повдигана ми се.Честно.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Бай Иван

    14 3 Отговор

    До коментар #9 от "Тези протести":

    Тоя па, я се успокой малко!
  • 36 Пълна подкрепа

    16 23 Отговор
    за земеделците и животновъдите!

    Коментиран от #42

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Да донесе

    18 2 Отговор
    ЕДИН килограм ХЛЯБНА пшеница производена в България.Не ФУРАЖ.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 ИСТИНАТА

    25 8 Отговор
    Хората да знаят, че арендаторите унищожават селското стопанство! А най-големите арендатори са зърнопроизводителите! Заради тях внасяме домати от Македония и Турция!
  • 42 Да вземеш от джоба си да платиш

    16 6 Отговор

    До коментар #36 от "Пълна подкрепа":

    Горивото за маймахите и яхтите им, а.
  • 43 Ще ви тровят децата с уран

    14 19 Отговор
    и ще намалят на два дена болничните от работодателя, пак гласувайте за сглобката и дпс!

    Коментиран от #50, #63

  • 44 Правителството и

    14 8 Отговор
    Парламента да решат дали застават зад интересите на зърнопроизводителите или защитават интересите на всички български граждани

    Коментиран от #62

  • 45 Фактъ

    19 10 Отговор
    Тази е говорител на коалиция Майбах . Зърнарите - спекуланти . Субсидия трябва да се взима за произведена продукция , а не за лъжливи документи . Заради тези се ощетяват други отрасли , като зеленчукопроизводителите , овощарите и по - дребни производители .
  • 46 Иван

    16 13 Отговор
    От държава в която се води война,ще внасяме селскостопанска продукция? Цялото правителство работи в ущърб на собствения си народ.ОСТАВКА!!!
  • 47 зърнарски

    14 7 Отговор
    Б О К Л У К
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Апостол Апостоловс

    14 6 Отговор
    КОИ ЗЪРНАРИ СА ОБИДЕНИ.ТЕЗИ САМО ПОЛУЧАВАТ ПАРИ ОТ ЕВРОПА,НА ЗАВИШАВАТ РЕНТИТЕ НА СОБСТВЕНИЦИТЕ,КОПУВАТ ХОТЕЛИ, КОМПЛЕКСИ ПО МОРЕТО У НАС И В ЧУЖБИНА,КАРАТ ЕДНИ ОТ НАЙ-СКЪПИТЕ КОЛИ.ИМА ПАЗАРНА ИКОНОМИКА,ТЯ ОПРЕДЕЛЯ ЦЕНАТА НА СТОКИТЕ.НИКАКВИ ОТСТЪПКИ ПОВЕЧЕ.
  • 50 бегаййй

    20 12 Отговор

    До коментар #43 от "Ще ви тровят децата с уран":

    Какъв уран бе папагал. Ти ли го изследва урана.
  • 51 086

    10 11 Отговор

    До коментар #13 от "БРАВО НА ПАРЛАМЕНТА И ПРАВИТЕЛСТВОТО":

    Браво да, почти всичките са за затвора.
  • 52 АЛФА КЕНТАВЪР

    11 12 Отговор
    Депутати Парламент Министри са Срещу Бг Народ

    Коментиран от #58

  • 53 ТКЗСто

    11 3 Отговор
    Зърнопроизводителите и държавата трябва да са партньори! Когато правителството казва, нека да провдем разговори за компенсации, а зърнарите кажат не, ще блокираме всичко, нещата не изглеждат добре. Легенди се носят за финансовите възможности на едрите зърнопроизводители..... надявали са се да продадат на минаологодишните високи цени.....разбираемо е....
  • 54 Спокойно

    16 4 Отговор
    Държавата без зърнопроизводители няма да остане като не са тези ще дойдат други.В целия свят зърнопроизводителите са малко под средната класа а у нас са най богатите.
  • 55 Хмм

    16 4 Отговор

    До коментар #38 от "Чувал ли си за":

    Какъв суверенитет бе другарю..ти ходил ли си на зеленчуков магазин да си видиш суверенитета..земята е раздадена на тия които произвеждат зърно 80 процента за износ и искат да продадат останалите 20 на цени каквито на тях им харесват..какво казва математиката 80 процента от доходите им се определят от външния пазар остават 20 и те евентуално могат да ги продадат пак навън но си искат 5те лева от които зависи оцеляването им видиш ли..нещо много плитка схемата май
  • 56 ради земевладелката

    9 2 Отговор
    сутрин козе млечице, а вечер печено прасенце с препечени питки . Мир с министера , или Война за за Феодалните хектари
  • 57 Нагла кифла!

    13 5 Отговор
    Да си продават Майбаситр!

    Коментиран от #123

  • 58 а ааа

    14 6 Отговор

    До коментар #52 от "АЛФА КЕНТАВЪР":

    Само зърнарите са за народа. Така ли бе шнорхел.
  • 59 от ефира...

    7 5 Отговор
    .....като чуете думата бентли и направо откачате !!!!
  • 60 реру

    25 5 Отговор
    "... Досега България винаги е оцелявала заради селяните си..."


    Сигурно не е благодарение на тези селяни, които са съдружници и управители в няколко ООД и ЕООД...
  • 61 Зърнарите унищожиха

    18 7 Отговор
    Селското стопанство на България!
  • 62 Ми то е решено!

    16 5 Отговор

    До коментар #44 от "Правителството и":

    Внасяме три пъти по-евтино!И да се направят изследвания на нашето и украинското зърно в независима лаборатория в чужбина.Да видите за кого ще лъснат здниците.И каква отрова сме яли досега в хляба.
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Ти май си чУвал

    13 7 Отговор

    До коментар #38 от "Чувал ли си за":

    Къде остави пазарната икономика? Какво значи "хранителен суверинитет" ?, копейкина нова фраза ли измисляш, умнико?
  • 65 Селянин

    6 3 Отговор
    Нашата,защо прасетата и кокошките не ядът българското жито и българската царевица?А сръбска и румънска ядат?
  • 66 “Онези” сте Вие!

    16 4 Отговор
    С Мерцедесите, Бентлита и Майбах! “Онези” са зърнарите, опустошили селското стопанство на България!
  • 67 Българин

    17 5 Отговор
    НАП и ДАНС незабавно да започнат пълни данъчни ревизии и проверки на гнусните зърнари, както на фирмите им, така и на тях самите, като физически лица!
  • 68 Гладната свинкя

    9 5 Отговор
    Субсидии сънува
  • 69 Другарке

    9 2 Отговор
    Ама селяните станаха граждани и депутати. Надежда всяка оставете.
  • 70 хихи

    10 10 Отговор
    Хардвардските Измамници по презумция не могат да сътворят нещо в полза роду
    Те тази власт с пари я взеха и трябва да върнат дълга иначе ще има Алексей Петров....
    а пък и лична изгода трябва да имат
    Иначе защо "успели" бизнесмени, академици професори и т.н ще са във власта.
  • 71 АБВ

    9 0 Отговор
    Айде стига популистки изказвания от години по пазарите български плодове зеленчуци месо и какво ли още не я има 5% я не всичко е внос

    Коментиран от #74

  • 72 Тома

    10 8 Отговор
    Како то нашето селско стопанство умря още преди 33 години

    Коментиран от #79

  • 73 май бах

    13 3 Отговор
    В Африка изнемогват от глад, предполагам, че ще са страшно благодарни да купят нашата залежала стока на двойна цена щото тука всичко е по 2

    Хайде не ни правете на балами, щом сте на загуба и не можете да оцелеете въпреки всички отчисления на държавата към вашия сектор, значи нещо куца в начина ви на правене на бизнес
  • 74 хихи

    3 0 Отговор

    До коментар #71 от "АБВ":

    то няма и .... заради вноса
  • 75 Фанфан

    11 4 Отговор
    Едни от най-богатите хора в тази държава са точно тези, дето сега реват. Там е пълно с наследници на бивши комунистически величия. Тия взеха земята на дивия народ и сега искат да определят те цените на пшеницата ...АКО ЦЕНАТА НА ПШЕНИЦАТА ИЗВЪН БЪЛГАРИЯ Е ПО-ВИСОКА, ТЕ ЩЕ ОСТАВЯТ ДЪРЖАВАТА БЕЗ ПШЕНИЦА.ТОВА ГО НАПРАВИХА ПО ВРЕМЕТО НА ЖАН ВИДЕНОВ. ТИЯ СА ЗА ЗАТВОРА....
  • 76 Лаком г'з

    11 5 Отговор
    Значи държавата да им плати рентите, пък те да произвеждат и да печелят и да не плащат на никой нищо. Все едно аз да наема една сграда, държавата да ми плати наема (че съм много ценен!), пък аз да си произвеждам там стоката и гарантирано да ми я изкупуват на каквато цена си искам. Ще ме извиняват.
  • 77 Шаран БГ

    11 3 Отговор
    Селското стопанство отдавна е унищожено ! !! Наличието на зърнопроизводство не може да се нарече "селско стопанство", защото то е само клон от него. Къде е овощарството, зеленчукопроизводството, животновъдството и всичко онова, което се произвеждаше и в най-загубеното ТКЗС преди 1989 година ??
    Р. Жекова като "зърнар" има право за много неща , които касаят нейния сектор. Но българинът е оцелял, защото е имал ЗЕМЯ !! К/ато я получи от ТКЗС той нямаше с какво да я обработва и я продаде на нищожни цени на едрите латифундисти. Сега те си имат свои грижи и ядове, но не са се "разорили" с изплащането на дивиденти. Виж за горива, торове, химикали разни разходите им са големи и те за това плачат – като нищо мъдрите ни политици и тях могат да доведат до фалит, като не им позволяват да си реализират продукцията. А последната е доста уязвима и иска много грижи за опазването и .
  • 78 българка

    8 2 Отговор
    Ами да сте реализирали "преходния остатък". Но сте го държали, за да са високи цените на зърното, което бърка в джоба на всеки българин. Освен това рентата, която раздавате на хората членове в разни "кооперации", тази година е с над 25% по-ниска. Цялата работа е политическа и започва да става ясно КОЙ стои зад това! ЗЪРНАРИТЕ СРЕЩУ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД - НА КОГО СЛУЖИТЕ?
  • 79 реру

    16 4 Отговор

    До коментар #72 от "Тома":

    "Како то нашето селско стопанство умря още преди 33 години"


    По-точно, когато измислиха простотията АПК /насилствено вкарване в ТКЗС е отделен въпрос/...
  • 80 демн

    12 2 Отговор
    ако си мислите че тези нямат яхти, майбаси и т.н. ГРЕШИТЕ...
    няма да давам имена на фирми, но във Варна мойте познати които се занимават със зърно, слънчоглед и т.н. през 2019 имаха общо на фирмата 2 яхти. И на едната от тях да виждал съм Ути Бъчваров да им готви и т.н.
  • 81 Дрън

    10 3 Отговор
    Лично таз кака не знае колко джипа има. За какво са и още? Как се не наяде?
  • 82 Земеделците са 300 000 души СИЛА

    11 15 Отговор
    Със семействата и работниците си над милион..
    излезте на предстоящите избори и убийте чуждопоклонниците и еничарите, тръгнали срещу вас и живота ви...изгонете гробари- седесари- пп куролатори, дъпъсъ, жълтопаветнста утайка дрйбъБългария , изгонете ги първо от кметските им постове , с по- после от властта в държавата и министерствата!! Трябва да се борим, ако не ще ни унищожат тия фашисти...

    Коментиран от #86, #105

  • 83 Абе Сидеров

    2 0 Отговор
    Жив, ли е?
  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Село

    12 3 Отговор
    Тия не са видели криза. 30 години яко лапане. Е, всяко нещо си има край. Като измрат малките риби, идва ред и на големите. Да свикват.
  • 86 Изкукуригал,ли си?

    7 5 Отговор

    До коментар #82 от "Земеделците са 300 000 души СИЛА":

    Сериозно те питам?

    Коментиран от #88

  • 87 земеделец

    3 13 Отговор
    само така с протести, но силни и въздействащи може да се упражни натиск над професорчето и сие да си сменят линията на поведение, която води към загробване на земеделието ни!
  • 88 Наемодател на земя

    6 11 Отговор

    До коментар #86 от "Изкукуригал,ли си?":

    Повече са! Те обработват земята ни и ни дават рента! Ние сме с тях!
  • 89 Буквоядец

    11 7 Отговор
    Тази жена трябва да разбере,че това,което селяните могат и гражданите го могат. Но това,което гражданите могат,селяните го не могат! Торовете били скъпи.Що не ползвате оборски тор? Той е евтин и е български!
    Плащали рента. Смешка! Гротескно! На един декар садят по две реколти и нека кажат колко им е добива!
    Безлов днес извади таблица , която с цифри показва истината. Когато те говорят " селяните дето спасили България" трябва да мълчат! Реваха ,че слънчогледът бил лош .Тези, които Ви лекуват,учат децата ви,каква вина имат,че да купуват скъпо олио, например? Аман от протести но блокади !
  • 90 Варна

    5 6 Отговор
    Не съм видял да карат такива скъпи коли за които говорите . Масово карат Лада Нива !
  • 91 червени зърнари

    13 5 Отговор
    Земеделието умря преди 79 години, когато комундерите заграбиха земята на хората и направиха ткзс-та.
  • 92 1111

    7 2 Отговор
    Знаем го,знаем и защо го правят,но незнаем с какво да ги напръскаме тези плевели в НС, че да се оттървем веднъж за винаги от тях,сега разрешили да се строят складове за паразити до Ямбол да пречат още на българското земеделие.
  • 93 123456

    6 2 Отговор
    Аз чакам 200 лева на декар рента .Не искам да се оправдават , нали виждам цената на хляба и олиото !
  • 94 Абе ей умници,

    12 5 Отговор
    Пестициди, Чернобил, обеднен уран говорят ли ви нещо, а. Къде мислите, че ще отидат като се наплюскате с много милото ви украинско зърно. Онкологиите ни и без него са пълни.
  • 95 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    7 4 Отговор
    ТЕ УНИЩОЖИХА СТРАНАТА И ХОРАТА ТИ ГОВОРИШ ЗА СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО
  • 96 089954

    8 5 Отговор
    За да ви просветне дали и колко са богати ще ви кажа следното . Ако забият колчета на земята която притежават , ще се оформи територия колкото малка държава !
  • 97 нео

    11 4 Отговор
    Стига сте говорили , че са милионери , това не е вярно .Милиардери са !
  • 98 Буквоядец

    6 9 Отговор
    Тази жена трябва да разбере,че това,което селяните могат и гражданите го могат. Но това,което гражданите могат,селяните го не могат! Торовете били скъпи.Що не ползвате оборски тор? Той е евтин и е български!
    Плащали рента. Смешка! Гротескно! На един декар садят по две реколти и нека кажат колко им е добива!
    Безлов днес извади таблица , която с цифри показва истината. Когато те говорят " селяните дето спасили България" трябва да мълчат! Реваха ,че слънчогледът бил лош .Тези, които Ви лекуват,учат децата ви,каква вина имат,че да купуват скъпо олио, например? Аман от протести и блокади ! Темата за Бентлита и Майбахси също е актуална! Но на госпожата ,тази тема не й допада. Дали й допада темата за пчелите? Едва ли!
  • 99 ИВАН

    9 5 Отговор
    Национализация на земята и народа да яде ефтин и хубав български хляб, както си беше при социализма, само със сладък и вкусен хляб можеше да се наяде човек, а лятото и някой домат - е воала ... а сега ще ни тровят с украинския боклук, а нашето зърно за богатите държави ...
  • 100 Перо

    7 9 Отговор
    ПП/ДБ ще съсипят тотално държавата и ще си отидат, кой от където е дошъл, а ние ще плащаме сметката! За всичко това е виновен лично Радев, слушайки престъпни и крайно некадърни съветници, да изровят тия некадърници за министри, подчинени на чужди сили!
  • 101 Милионери на стачка!

    11 3 Отговор

    До коментар #1 от "Хората":

    Това измислено девойче какъв представител е на земеделците, гола вода работеща за личен просперитет на гърба на земеделците! Такива са им съюзите на тъпите земеделци!!!
  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 инж. Ганчо Илков

    9 3 Отговор
    Защо "Фермерите" се притесняват от падането забраната върху Украинското зърно? Явно е, Функционалната Неграмотност пречи на Пазарната Икономика. Да, на Борсите ще се появи стока на по-ниска цена. Но ако тази Стока е на същото Качество, Хлебопроизводителите ще произвеждат Хляб продаващ се на по-ниска Стойност. Тук Проблемът, е че Хлебопроизводителите имат Избор при закупуване на зърното. А защо Българските Зърнопроизводители Упражняват Рекет? Защо Българските "Фермери" не затворят Кръга: Суровина, Преработка, Краен Продукт. Селското Стопанство не е само Зърнопроизводство. Тук се явяват и Животновъдство, Градинарство, Овощарство. При това Сортове и Породи съобразени с Климатичните особености на съответния Район. Старите Земеделци в България Доказаха, че с Обединени Усилия (Кооперации от времето на Стамболийски) Българското Земеделие е Конкорентноспособно да се противопостави на Европейския и дори Световния Пазар. Българското Саламурено Сирене, Кашкавал, Деликатеси, Ракия, Плодове и Зеленчуци се Търгуваха дори в далечен Китай. Да, онези Хора вече ги няма. Появиха се нови. Всеки гледа затворен в себе си и чака Държавна Хранилка. Партията на Земеделците бе тотално заличена. Появиха се Организации на основата на Корупцията и Олигархията захранвани от Държавни Субсидии. Селата обезлюдяха. Резултатът както се вижда е Плачевен.
  • 104 ПОПРАВКА

    8 3 Отговор
    ТУКА СТАВА ВЪПРОС ЧЕ ЩЕ ЯДЕМ ГМО КАКТО НАВРЕМЕТО С ЧЕРНОБИЛ ЯДЯХМЕ МАРУЛИТЕ С РАДИЯЦИЯ!!!!!!!!!!!
  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 Матей преображенски

    4 3 Отговор
    Разбира се ,че унищожават,кой ги би по главите,та да отварят украинския внос.Сега тръгва протестна вълна ,която ще ги залее,както прогнозирах.И не е само това,ами колко проекти,направо в кърпа вързани ги окепазиха,и затриват енергетиката,щели сме да караме на фотосинтеза и всякакви глупости,да им се чудиш на акъла.
  • 107 Тау

    7 3 Отговор
    Какви селяни са тези от протеста? Половината са милионери и искат само тяхната да върви.
  • 108 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 109 .....

    3 2 Отговор

    До коментар #4 от "Сексуален Козирог":

    Защо не написа.,че тя се ядоса на думата Майбах защото само 7 имали и държавата да се заеме с тях случайно и аз го гледах. Така че ако ще коментираш нещо и то негативно давай до край
  • 110 ТИТИ

    8 5 Отговор
    КАК НАСТРОЙВАТ НАРОДА ЕДИН СРЕЩУ ДРУГ ЯЖТЕ ТОГАВА ТЕЖКИТЕ МЕТАЛИ И ГМО ТЕЖКО НА МЛАДИТЕ ХОРА В БЪЛГАРИЯ
  • 111 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 112 ПЕШО

    6 6 Отговор

    До коментар #1 от "Хората":

    Оставкааа на ПП и ДБ и Герб и ДПС

    Коментиран от #114

  • 113 Незнаещ

    7 4 Отговор
    Ранна пролет ми се наложи да търся зърно за храна на животни.В региона ми се оказа,че всички дребни и средно ниво зърнопроизводители,са си продали зърното още есента на 2022г.Имаха тези,със зърнобази в големи количества,които изчакваха за високи цени през 2023г.Та, обяснете ми,защитници на т.н. зърнари,това какво е ?
    А колкото до заразено зърно,това е спекула,която може да се обори при анализ на зърното.
  • 114 Десо

    5 7 Отговор

    До коментар #112 от "ПЕШО":

    Браво на правителството за твърдата и адекватна реакция.Адмирации!!
  • 115 И като

    2 3 Отговор

    До коментар #2 от "ревлив зрънчо":

    Си я вземеш,какво ще я правиш?С какво ще я обработиш?С кон и рало ли?А знания имаш ли,че нещо ми се виждаш т..ъп.

    Коментиран от #125, #127

  • 116 Кажи

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "Над":

    Ми от 70000 фермера,колко имат Бентли ???Ще причислиш ли всички към тях?
  • 117 Други

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "Този":

    Фирми вече няма.Фалираха заради вноса от Китай и трети страни.
  • 118 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    5 2 Отговор
    Селяните ги унищожиха преди 70 комунистите. Тези, които сега се наричат селяни са зърнена мафия.
  • 119 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    5 3 Отговор
    Селяните ги унищожиха преди 70 години комунистите. Тези, които сега се наричат селяни са зърнена мафия.
  • 120 Един

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "трудно ви е на":

    Килограм пшеница ,към днешна дата е 40 стотинки закупена от зърнарите.От един килограм се правят няколко банички.А,сега сметни до 2 лева къде и при кого отива печалбата.
  • 121 Факти

    5 3 Отговор
    Народът е по-важен от зърнената мафия. Правилно решение на правителството. Ако искат да фалират. Други ще дойдат, по-скромни и трудолюбиви и ще им покажат как се "оцелява" в тази конкуренция.
  • 122 1520

    4 3 Отговор
    Това зърно от Украйна всъщност е американско Несе лъжете че помагате на Укройна
  • 123 Коментар

    3 3 Отговор

    До коментар #57 от "Нагла кифла!":

    Да,д ги продават!Укрите станаха много нагли!Не стига,пе карат най-хубавите коли,а сега искат и имения на брега на Червено море да си купуват като ни пробутват заразено зърно.Всички знаем,че при проверка на качеството срещу подкуп лъжат.Поляците казаха,че това зърно само за горене става,а на нас хляб ще правите...Това е геноцид!
  • 124 Електорат

    3 1 Отговор
    Според мен тракторите да идват на жълтите павета за да видят чантаджиите от къде идва хлябът на трапезата ни. Да не ядем отровите на Монсанто!

    Коментиран от #126

  • 125 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 126 ше ядеш

    1 1 Отговор

    До коментар #124 от "Електорат":

    бело сладко.както обичаш

    Коментиран от #130

  • 127 първо

    0 0 Отговор

    До коментар #115 от "И като":

    ше те риголвам
  • 128 РуZко българска мафия

    2 3 Отговор
    Същата тази na4a, на предния протест каза, че "Изкупната цена на продукцията ни е около 40% под себестойностите." - оказаха се с 2,5 МИЛИАРДА печалба.
    Оказа се, че искат от българските преработващи компании цена завишена с 20% от борсовата, т.е. изнудват българските фирми, българските граждани и правителството да им плати яхтите, колите, палатите, компаньонки ...
  • 129 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 130 Валута

    1 1 Отговор

    До коментар #126 от "ше ядеш":

    Центажия! Колко цента е заплащането ти?
  • 131 Артилерист

    3 2 Отговор
    Това правителство е незаконно и опасно за България. Незаконно е, защото Подмяната излъгаха избирателите си, че никого и по никакъв повод няма да се коалират с гербаджийската шайка. Опасно е, защото взема решения против интересите на България и в полза на американците и войната им срещу Русия в Украйна чрез укронацистите. Спомняме си например как Тагарев обясняваше, че подаряваме 100 бронетранспортьора на Украйна, защото на нас не ни трябват. Това е нагла лъжа, защото се вижда как бойната техника се топи на фронта и е необходимо да се заменя непрекъснато. Втората нагла лъжа на Тагарев е, че БТР-те са стари и не отговарят на изискванията. Руснаците заменят купола на подобните БТР-и и ги правят много по-ефективни на бойното поле. Ние сме производители на тези машини и няма проблем да се модернизират. Американците наредиха на европейските чиновници да се купува укрозърното, за да им се плаща за оръжията, в тч. и за боеприпасите с ОБЕДНЕН УРАН, но повечето европейци протестират срещу това решение, а българските атлантици в парламента и правителството първи плонжираха да го изпълняват. Бг.парламентарният атлантически слугинаж ще вземе със същата лекота и безотговорност и още по-опасни за България решения...
  • 132 1122

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "Гусподжа":

    Спрете да купувате!
  • 133 Дедо

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "др Хаус":

    Далече си от доктор. Може да си Хаус, но като чета какви глупости си написал, май и средното образование те е пропуснало. За обща култура, да не говорим. Или си просто трол….
  • 134 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 135 защо

    1 0 Отговор
    всички знаят - как СИК на входа и изхода грабеха държавата с години - после придобиха вс и тиквата добре обвързан със СИК маджо пашата и сие и се знае и капата кои е - после взе да им дава по 1 млрд годишно вече са станали 2
    - в житниците мафията открадна 10-ки милр-ди за някое десетилетие - др земеделие уби - имахме 3%-та бг плодове и зеленчуци на вътрешния пазар - сега е и по зле - да не говориме което е бг откъде идва расада - гмо
  • 136 защо

    2 0 Отговор
    а месата дето се продават по веригите никога не е имало и грам българско - само замразено - и ни го продават и за охладено
  • 137 защо

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Хората":

    прав си - те са си добре - западните вериги в градовете убиват вс българско и не плащат нищо на държавата
    - но някои са взели доста за това продажници
  • 138 Ееех

    0 0 Отговор
    Не виждате ли какво прави това правителство. Ще внасяне чуждо зърно вместо да се регулират нещата в нашето селско стопанство. Подаряваме атомните реактори на украинците вместо да построим наша електроцентрала. Затваряне тецовете без да имат някаква алтернатива. Само след 4-5 години оставаме без селско стопанство, без енергетика и от там без предприятия. Ставаме земя готова за изкупуване от чужденци, така както е в Украйна