Last news in Fakti

24 Септември, 2023 15:07 2 158 26

Калина Андролова: За куклите, агентурата и пропагандата

  • калина андролова-
  • политика-
  • герб-
  • дпс

Това е отработена схема, която много рязко демонстрира на ГЕРБ и ДПС как се овладява менталната и социалната енергия в едно общество

Калина Андролова: За куклите, агентурата и пропагандата - 1
Снимка: Фейсбук
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Непрекъснато се твърди от политици и анализатори, че докато има война в Украйна, у нас ще бъде така. Един от тях, който е в лидерския кръг на ключова партия, дори ми заяви, че не можело да се пикае срещу вятъра (извинявам се за израза!). Налагало се най-после критично настроените да свикнат, че ПП били закономерни в тази обстановка, защото били инсталирани, за да се гарантира решаването на съюзническите ни задачи по линия на НАТО и съобразно американската доктрина за сигурност. Затова нито ГЕРБ, нито ДПС смеят да предприемат някакъв ход за сваляне на кабинета, въпреки че им се иска ПП да не дирижират ситуацията. Системните партии бяха демонизирани, за да бъдат обяздени, а после усетихме и как се прави ала-бала с машинките, за да се настанят куклите устойчиво на политическата сцена.

През десетилетията на своето съществуване ЕС се считаше за някаква противотежест на американската суперсила. ЕС беше нещо като партньорско тихо възражение, по-окултуреното, по-малко милитаризираното другарче на САЩ, но уж самостоятелно в своите интереси. Войната в Украйна обаче разкри тежката зависимост на Европа от САЩ. Америка контролира напълно ЕК минимум през нейния председател, но и през внимателния подбор на комисарите. Така Брюксел привежда всички необходими решения, обслужващи интересите на американския фактор, за изпълнение от националните правителства. Съвсем очевидно е, че ЕС е в икономически упадък. Ако през 2008 г. икономиката на ЕС е била малко по-голяма от тази на Америка, то през 2023 г. икономиката на САЩ е с една трета по-голяма от тази на ЕС и Великобритания взети заедно. В момента много европейски компании напускат континента, търсейки възможност да намалят оперативните си разходи. И избират две места – САЩ и Китай. Чуждестранните инвестиции в Германия буквално се сриват, докато самата Германия е направила преки инвестиции на стойност 135 млрд. евро през миналата година, от които едва около 10 млрд. са в Германия. Войната в Украйна отслабва Европа. Докато САЩ се опитват да придобият геополитическо предимство в Евразийския регион – даизтощят Русия до степен, че да започне разпад на федерацията, да прекъснат всички връзки между Европаи Русия, да съживят НАТО и да тръгнат към спешно превъоръжаване на една част от света през американския ВПК.

Следва да се каже, чеевропейският истаблишмънт, тоест върхушката на ЕС, води успешна пропаганда, че САЩ са стратегически съюзник и военен пазител на Европа, а не конкурент за глобално значение и съперник. Тази невероятна заблуда превръща Европа в пешка, в губещ континент. Загубата се подхранва и от технологията за инсталиране на куклени правителства в националните държави. Полагат се усилия за изграждане на кадри, които програмирано се издигат в изборни процеси, лансират се по върховете на партиите, в тях изкуствено се инжектира политическа тежест, като им се осигурява плътно присъствие в медиите. Така се конструира практична агентура от удобни хора, разположени в целия политически спектър – вляво, вдясно, в центъра и дори се осигурява скоростно навлизане в някои неясни сезонни политически форми. Например при Асен и Кирил процесите бяха забързани, но съвсем видими като алгоритъм, защото ковидът, президентът Радев, някои засегнати бизнесмени и спонсори на бунта срещу Борисов осъществиха мачкането на ГЕРБ, а след това на метеното ни стовариха т.нар. „харвардци“, които разполагаха с огромна и безусловна медийна подкрепа и организирана пропаганда. Такава пропаганда не може да се осигури от вътрешния политически пазар. Това е отработена схема, която много рязко демонстрира на ГЕРБ и ДПС как се овладява менталната и социалната енергия в едно общество. Как тази енергия може да унищожи всяка власт, колкото и да е непоклатима, ако САЩ решат, че това им е необходимо. В момента правителството на ПП има една основна задача: да подготви територията на България за стратегическа употреба, да изгради оперативни възможности, да я постави в зоната на участие по линия на очакван сблъсък в Черноморския регион. И ако в обществото се натрупва политическо недоволство и страх, то е защото този толкова важен процес, свързан с бъдещето и националната сигурност на държавата, е вложен в ръцете на един абсурден куклен проект като ПП. Това е съществена и обидна грешка на американския фактор. Изборът на несъстоятелни, неподготвени и да си го кажем направо, карикатурни носители на държавността. Но когато една глобална сила, която има лостове за влияние, подхожда към решаване на своите задачи и работи за своята доктрина за глобално надмощие, тя не се съобразява с методите и средствата, с това дали ръководството на ПП е достатъчно обезпечено с разум за сложния момент. Тъкмо обратното. Кризата изисква употребата на директен слугинаж, на хора, които идват отвън и не са свързани с националната политическа тъкан, за да могат да вземат груби, бързи и несъобразяващи се с локалните щети решения.

И ако някой журналист, политик или общественик се осмели да говори нещо различно от ангажимента на официозните медии към неолибералната докса, той бива дамгосан като националист, комунист, русофил, путинист, привърженик на Орбан, на Тръмп, на Ердоган и пр. И няма критична общност, която да гарантира интелектуалната етика. И етиката на демократичното общество. Тъкмо обратното. Имаме реактивни обществени групи, които изхвърлят с колективен удар този, който се е осмелил да мисли. Неолибералното общество се крепи на два стълба. Първият е мека цензура с контролирано изхвърляне в периферията на непослушните. Така се осигурява доминация на неолибералната доктрина. А вторият стълб е пълен разпад на социалните норми – огромна свобода на забавлението, която дори се насажда и стимулира умишлено, за да отстрани появата на политически сензори в индивидите, да им създаде принадлежност към друг вид общности и форми на идентификация, да ги освободи от национализмите. И двата стълба гарантират ефективността на движението на глобалния капитал. Настоящият неолиберален ред гарантира, че наднационалните корпорации могат свободно да проникват на териториите на националните държави и да установяват свои правила, да съжителстват удобно с разпадащите се функции на националната власт. Така човекът на 21-ия век плува сам в потока от информация и ако е интелигентен, създава свой интерпретативен модел. Или, което е по-вероятно, се превръща в биологична машина, протеинов компютър, който е усвоен от политическата пропаганда за целите на глобалния сблъсък.

* Това е лично мнение на автора и не отразява позицията на БНР


Поставете оценка:
Оценка 4 от 39 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сатана Z

    22 9 Отговор
    София е развъдник на фашисти и столицата трябва да се върне там където и е мястото.Във Велико Търново.

    Коментиран от #6

  • 2 Офшорката

    15 41 Отговор
    Таз лелка си я върти таз плоча от виетнамската война
  • 3 Бамбука

    16 41 Отговор
    Доста объркано, глуповато и пълно с клишета. Нещо от сорта на арменеца, дето се прави на познавач, само дето е платен "анализатор". Между другото, да сте го чували да бистри войната в Нагорни Карабах ? Та и тази познавачка дълго и много напоително плямпа за отношенията САЩ и ЕС, неспособна да разбере, че две демократични общности могат да спорят, да се конкурират, но когато стане дума за отпор срещу диктаторите, винаги са били и ще бъдат единни !

    Коментиран от #13

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Русофил

    12 35 Отговор
    Абе тая руска джурналистка да си пише дезинформацията в руските медии.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Рамзан Волфович Шойгу-чист руснак

    13 29 Отговор
    Другарката Калинка е от "племето 4000", като Волгин и прочие русофилски манипулатори. Не е необходимо да се коментират кремълските "опорки", които тези безродници повтарят, като папагали. Достатъчно е само, да се "осветят", като агенти на москва, за да знаят незапознатите с кого си имат работа.
  • 8 стоян георгиев

    32 9 Отговор
    ФАЩ са окупирали ЕС. Фашиска Америка е най голямото зло на планетата!
  • 9 Реалист

    31 10 Отговор
    България в момента се управлява от колабороционисти на козяк
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Мъка станало казаха

    19 6 Отговор
    Единственото което се случи е че САЩ дръпнаха двама трима туземни вождове и им казаха че ще им изтрият точките ако се правят на много големи тарикати..ето защо госпожо Андролова начело на държавата не трябва да се слагат зависими лица защото вредят стратегически на държавата заради собствените си интереси..ДПС ако не са гласовете от Турция ще са никой във българската политика..съответно ГЕРБ се опитаха да се сраснат с държавата по модел на путинска единна Русия само че България е малка страна и когато се краде се разчува бързо
  • 12 Смерш

    10 23 Отговор
    Тази никога не е критикувала баце. Като се появи ПП я активираха. Както и онзи Волгин. Скрити агенти на КГБ.

    Коментиран от #14

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Ивайло

    7 1 Отговор

    До коментар #12 от "Смерш":

    ...а Путин дебне зад ъгъла!
  • 15 Реалист

    11 7 Отговор
    ФАЩ източиха от България чрез ГЕРБ и ППДБ над 10 000 000 000 милиарда долара за години.
  • 16 Слушател на БНР

    8 18 Отговор
    Аман от тоя Волгин и тая Калина бре...
    На Волгата предаването е 50% реклами,новини,25%музики с обяснения,половин час изявления от неговият поканен гост...и накрая...две-три мнения от ...ГЛАСА НА НАРОДА....
    Мястото на Волгата,отказал се е от бащина фамилия е на Парада на ,,разноцветните"
    И гласът му подхожда...не само поведението!
  • 17 Реалист

    14 6 Отговор
    Кирчо и Кокорчо наркоманите ЛБГТИ и техната подлога Боко фаворитите на козяк 😂😂😂😂
  • 18 прогнозата

    16 2 Отговор
    Скоро ще създадат и политическа полиция и клонове на Гуантанамо в територията.След като лансират Държавна Сигурност,като демократична ценност и лъжата става верую.
  • 19 ВКК

    10 10 Отговор
    Дано дочакаме Тръмп да спечели изборите и всичко да приключи!
  • 20 Наблюдател

    8 12 Отговор
    Сутринта ни облъчваше путиниста Волгин, след обед ти облъчва любовницата му. Свобода на словото ще кажете, нали ?
  • 21 Просто човек

    7 9 Отговор
    Всеки ден всякакви путински слуги публикува Фейк.бг...
  • 22 Само питам

    5 6 Отговор
    Не може да седите на два втора и да публикувате пропагандните съчинения на всички изявени руски мекерета!
  • 23 инж. Ганчо Илков

    6 5 Отговор
    Много е Важно в Хаотичната Политическа Обстановка да се Разкрие пред Общественоста Кой и как Финансира Българските Медии. В Боричкането, всеки Обвинява Другия, а се говори за Свобода на Словото, за Самоиздръжка и т.н. В това Боричкане Общественоста губи Доверието и губи Реалността в случващите се Събития. Очертават се два основни Полюса: Подкрепа Политиката на Руският Диктатор Путин и Противопоставяне на Правителството. Липсва Непосредствена Достоверна Информация. За определено Възпитание и Морал не става и Дума - красноречиви са Анонимните Коментари във ФАКТИ. Едно е ясно - БСП, ВЪЗРАЖДАНЕ и ПРЕЗИДЕНТА, се Обявяват срещу Промените в Конституцията, Институциите на Националната Сигурност, Членството на България в ЕС и НАТО. Обстановката е Отчайваща и Хаотична. Как да се върнат младите, когато няма дори и най-малка Надежда за Промяна. България гони своите Чеда и неправилно нищо за да си ги върне.
  • 24 бравус

    5 7 Отговор
    И излязоха Андролките с разкъсани ризи и голи гърди да бранят Путинисткий МИР.
  • 25 Артилерист

    8 1 Отговор
    Буквално всеки ред е абсолютно вярна дисекция на случващото се в България. И начело на това "случващо се" са американците. Как американците осигуриха медиен комфорт на инсталираните от тях лаици от Подмяната, как се обругават и отстраняват несъгласните, как се създава медиен образ на откровени предатели и недоразумения-обърнете внимание как камерите буквално вървят с агента Тагарев, който не само съдейства да се дадат милиардите за американски самолети на чертеж, но сега пробутва други милиарди на американците за пехотни машини. Много точно също е казано за омайването на хората в забавления. Тези хора не четат, нямат сериозно отношение към случващото се в страната, те са омотани в пропагандата на купените медии и се държат по сериозни въпроси като агитка на стадиона. Андролова е една от малкото смелчаци, които се осмеляват безстрашно да назоват ИСТИНАТА. Четете, уважаеми, написаното от Андролова, не се подвеждайте и не си съчинявайте каква е авторката-най-важно е написаното от нея.
  • 26 Казуар

    1 0 Отговор
    Другарко Андролова, накрая трябваше да напишеш- слава на Русия. С Волгин ли пихте кафе.