Last news in Fakti

13 Октомври, 2023 13:00 4 582 50

Кой e божият народ?

  • израел-
  • ерусалим-
  • божи народ

Ако един народ се провъзгласи за любим на Бог и по-точно за Богоизбран народ, това е отстъпление от Божиите закони и принципи

Кой e божият народ? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Без да има обидени, но ако някой наистина се е замислял по този въпрос и ако има интелигентност около средната, си е отговорил вече точно на този въпрос.

Както е казал още през девети век и Константин-Кирил Философ в беседата против триезичниците - "Не свети ли слънцето еднакво за всички?" и т.н. в този смисъл. А смисълът е, че всички хора по света са чеда Божии. Във всеки човек има Божия искра и той е част от Бог. В този смисъл и всички народи са Божии, т.е. няма един любим Божи народ, всички народи са равни и любими пред Бога.

Пак в този смисъл работи и обратната логика. Ако един народ се провъзгласи за любим на Бог и по-точно за Богоизбран народ, това е отстъпление от Божиите закони и принципи. Ние българите не може да носим отговорност за който и да е народ, който се е провъзгласил за Богоизбран. Представителите на този народ, отговарят за това и за всичките му последствия.

Да припомним тук думите на Йоан Кръстител към възгорделите се евреи, отговарящ на техните хвалби, че са чеда Авраамови, т.е. избрани. Според евангелие от Матея, Йоан Кръстител казва на възгорделите се евреи едни много силни думи - ..."и не си мислете да казвате "Авраам е нашият баща; защото ви казвам, че Бог може и от тези камъни да въздигне чеда на Авраам." Всъщност това е и основна част от работата на първите апостоли – да убедят евреите, а и другите народи, че вече всички са равни в Христа.

В настоящата война в Украйна и тази започнала в Израел виждаме именно тази първопричина – краен национализъм и един народ, който се мисли за по-велик от друг. Така също е притеснителна тенденцията по интернет форумите, блоговете и историческите групи и заявки, че всъщност не евреите, а българите били Божия народ или Богоизбрания народ. Колкото е пагубен националният нихилизъм, който ни е присъщ - твърдения че ние българите сме нищо, не сме народ, че сме територия и т.н., толкова е пагубно и обратното становище – ние, виждаш ли, ние сме Божия народ.

Действително, лично аз през последните двадесетина години, се убедих в древността на българската история, в дълбочината на българския (балкански) народ. Точно тук на Балканите преди около 6-7 хиляди години се развива земеделската цивилизация. Точно тук става умножението на човечеството и оттук тръгват заселнически групи към цяла Европа, а и към други точки на света. Въпреки това да повторя, че има само един Народ с главно Н пред Бога и това сме всички ние - Народите по света. Не бива да го забравяме, понеже всяко друго твърдение е грях пред Бога.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 62 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лиляна

    5 31 Отговор
    Правописа ти е в гроба
  • 2 ГОЛАТА ИСТИНА

    24 7 Отговор
    Днес заглавията къртят миФки
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 СЗО

    30 15 Отговор
    Не знам кой е богоизбрания народ, но Господ е Българин.

    Коментиран от #46

  • 5 Сатана Z

    49 15 Отговор
    Украинската нацистка хунта оцветиха Паметника на Степан Бандера в Лвов с цветовете на Израел.
    Ти да видиш.Те това се нарича съпричастност

    Коментиран от #37

  • 6 така е

    27 20 Отговор
    На старобългарски Бог се произнася Болг, а народ .... ария.
    Който е разбрал, той ме е разбрал.
  • 7 Роза

    33 10 Отговор
    Правилно!Нито един народ не е богоизбран!Нали навремето Хитлер казваше,че Германия трябва да владее света,а Сталин казваше, че целия свят трябва да е комунистически!И пепел не е останала от тях двамата!Но ги няма и милионите невинни хора,загинали по тяхна вина!

    Коментиран от #34

  • 8 Ранко Петров

    39 15 Отговор
    Дали ще има санкцйи за Еврети които разрушиха ГАЗА??Щот за Русия Има..

    Коментиран от #42

  • 9 Варна

    34 6 Отговор
    Само нашия народ се обръща към Бог фамилиарно и казва Дядо Боже ! Както се вижда сме рода .
  • 10 каунь

    11 24 Отговор
    Нема т.н. Бог както и такъв който да е богопомазан народ! Сичко е ала бала утопия за водене на тълпата за носа.
    Ако има дедо Божи той е българин щото бихме французите на футбол и после ни захвърли в калта с помощта на Костов и мафията
  • 11 ЗОРО

    42 12 Отговор
    Евреите изпревариха Хитлер с около 2000г. в изобретяването на фашизма, като се самопровъзгласиха за богоизбран народ. Това е първата в света фашистка доктрина, която те продължават да следват. Затова създадоха и напъхаха половината палестински народ в концлагера Газа, който е с размерите на половин София!!!!

    Коментиран от #13

  • 12 синоптик

    28 11 Отговор
    Аз пък да ви кажа , ние българите винаги сме усещали вътрешно , че сме малко по-специални (но ни подтискат) Вярвам , че един ден тази вътрешна светлина ще се покаже и ще удивим целия свят .
  • 13 Тео

    7 39 Отговор

    До коментар #11 от "ЗОРО":

    Не са се самопровъзгласили те!! Те са Божия народ харесва ли ти или не и Исус идва съвсем скоро да го изяви! Тогава искам да видя опулени мутри на тия, които си мислят, че като убиват, го правят за Бога!

    Коментиран от #17

  • 14 УдоМача

    35 3 Отговор
    Хората, които пазят Божиите заповеди и обичат от сърце ближните си, както познати, така и непознати - те са Божият народ

    Коментиран от #20

  • 15 Търновец

    21 6 Отговор
    Самата статия ме провокира да споделя още веднъж някои моменти от историята на Юдеите - това е верска група възникнала преди около 4000 години в Месопотамия в област сега в Южен Ирак. Не е сигурно защо са решили да се преместят на Двуречието - тяхната версия е че Бог казал на Абрахам че ще му даде земята на Кханааните които се
    Оформили като етническа група преди около 11000 години заедно с две други на Двуречието. Градове като Ашдод, Ашкелон, Херон, Йерихон, Йевус - Йерусалим са строени от тях и преди около 3000 години превзети с война от Юдеите, и при тези войни Кханааните били поголовно изклани. Кханааните се трудили повече от 6000 години за да направят градовете си от мед и масло както ги определили Юдеите "Книга на Джошуа" "Свещена Библия". И тук има прост въпрос - защо Юдеите не уседнаха на празно парче земя и с труд да си направят свои градове - от мед и масло?
  • 16 В.В.П.

    4 24 Отговор
    Заради Исус циганята,Ционистите и поповете съм се отказал от религията на Христос..Това е ,измама ,оптическа .Ахаха ..Домминар масата..Гръцката. митолигият е по ценна..

    Коментиран от #36

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 В.В.П.

    5 21 Отговор
    Хесус си е чист талибан .Крадец и измамник .Партизанин против властта на Пилат..Това с юдеите и ивреите си е чиста доза глупост ..,,Божи народ..,,Хехе ..Не не разсмивайте ..В 21 ви век сме ..Средата почти..
  • 19 В.В.П.

    11 11 Отговор
    Идете в синагогата ,и се молете за иврея,,робски подлоги на ШОРОШ..който също е евреин!! .И за окропите ,също . Бог ,Посейдон ще ви накаже..!!Ахахаха.
  • 20 Совник трака

    6 1 Отговор

    До коментар #14 от "УдоМача":

    Амин!
  • 21 мани беги

    9 3 Отговор
    избрал ги е да се гаври секи ден с тях муахахаха
  • 22 В.В.П.

    18 8 Отговор
    Както каза ,оня цивилизован каиш,Дайнов ..Цивилизацията няма да се спре ..България живя без ивреите ,и беше много добре ..Без много ,много религия.. Ми нимално....после я разграбиха ..Подлогите на ШОРОШ ,реститути ,и зтотърсачи...избушиха и я задлъжниха..Опразниха ...
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 В.В.П.

    13 7 Отговор
    Най се с кефя като гледах във Лион тия Капоти ,с къдравите бакенбарди...Извращение на личността..Ахаха...Далеч от тая ,,,богоизвратена,,аморфна маса...
  • 25 Наблюдател

    11 7 Отговор
    Не е важно кой е Божият народ, важното е че Господ е българин!
  • 26 Баба

    5 21 Отговор
    Да, всички човеци са Божие творение по Негов образ и подобие, но има един богоизбрани народ и това са евреите !!! Хубаво четете Библията, където самият Бог го казва на много места и те го знаят от стотици поколения назад ! И никакъв грях не е това, защото самият Бог ги е избрал...пише го в Светото писание ! И нека ще.налиста да не изкривява фактите записани там, както той си е решил !
  • 27 В.В.П.

    20 8 Отговор
    Юдеите са специалисти на лъжата ,манипулацията ,спекулата ,фейк му викат днес .НЕ СЕ НУЖДАЯ ОТ УСЛУГИТЕ ИМ .ЩОТО СА ТОКСИЧНИ..ЗАРАЗА .
  • 28 Земята, на която се намират

    14 2 Отговор
    днешните евреи и араби е изконна финикийска (кана-ани - хети, ХЕТ) и филистимци - палестинци (пеласги - пеласти), и са по произход от Беломорието. Всичко друго е кражби на имена и ала-бала.
  • 29 В.В.П.

    16 5 Отговор
    Ако имаш за ортак иврей,трябва също да си чафут...иначе си плячка...С тия ,злато да копаеш ,ще фалираш .!!!.Ахаха..Богоизвратена мършъъъ.
  • 30 ако евреите са богоизбрани

    9 3 Отговор
    защо Господ ги кара да се мъчат и ги наказва да живеят в перманентен страх.
  • 31 Тошо

    14 4 Отговор
    Ако си богоизбран няма как тогава да те мрази огромната част от човечеството.Над 90%.
  • 32 Така така

    16 1 Отговор
    Няма божии народ, някои заблудени така им е изгодно да се наричат, но не са нищо особено нито наакъл нито на вид.

    Коментиран от #33

  • 33 Така така

    4 0 Отговор

    До коментар #32 от "Така така":

    Не божии грешка,а богоизбран.Няма такива филми
  • 34 А50

    6 4 Отговор

    До коментар #7 от "Роза":

    В тоя ред на мисли сега западната цивилизация иска да подчини всички народи и да им наложи техните правила, за това и случващото се е напълно закономерно
  • 35 В.В.П.

    8 6 Отговор
    Нацизмът се опира на същата теория ..Божи хора .богоизбрани .Висша раса .Тая фашистка чума трябва да се узапти .Ивреите са нищо повече от едни палестински циганя..Не ги хвалете много ,щото ще ви искат заем..
  • 36 Търновец

    3 4 Отговор

    До коментар #16 от "В.В.П.":

    Под въпрос е имало ли е човек Христос? За пръв път Флавиус Йозефус - Юдей роден в Рим пише че е имало такъв човек Исус - роден е Назарет Юдей крусифициран от Понциус Пилатус , но разказът датира десетки години след 30 АС, Следващият е Лукас Евангеликум - Юдей- но неговият разказ за Христос е около 110 АС. Първите Римски разкази за Христос са от около 300 след неговата смърт. Няма документ написан от Христос, и никой не казва че той можел да пише.
  • 37 НЯКОЙ

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Сатана Z":

    Внимавай да не те посети истинския без Z!
  • 38 ънгей

    2 0 Отговор
    киртакоф
  • 39 Истина

    8 1 Отговор
    Няма Божи народ. Всичко е изфабрикувана лъжа.
  • 40 Читател

    2 1 Отговор
    Номера 4,12 поздрави изглежда сте образовани добре и завоалирано им казвате четете старите книги.

    Коментиран от #45

  • 41 Водораздел

    10 2 Отговор
    И евреи ,и араби ,и куп други етноси са семити и езиците им са сродни,както и генетично са сродни. Израилските племена били 12 ,нооо... и Исус Христос,и Йоан Кръстител,и апостол Павел са от различни израилеви колена, но все израелтяни.. Точно хора ит израелтяните са се разбунтували срещу древния расизъм на израелтяните и догмата за Божия народ. Вече над 2000 години не спират опитите за дискредитиране на християнството зощото е призноло за Божи хора всички раси,етноси и социални прослойки. Това е епохалното постижение на хистиянството и затова има Пр.Хр. и след Хр. - това е водораздел в човешката цивилизация.

    Коментиран от #43, #44

  • 42 Русия нападна Украйна

    2 4 Отговор

    До коментар #8 от "Ранко Петров":

    Хамас нападна Израел.

    Има ли някаква разлика?
  • 43 ПРИПОМНЯНЕ

    4 0 Отговор

    До коментар #41 от "Водораздел":

    Исус и Йоан са втори братовчеди.....

    Коментиран от #47

  • 44 ПРИПОМНЯНЕ

    6 2 Отговор

    До коментар #41 от "Водораздел":

    И друго им е казал Бог, да избият всичките народи в земята която им дава, а останалите ДРУГИ народи да са им РОБИ. Това е според Стария завет в Библията (Талмуда) и всички Евреи са възпитавани в този дух през всичките векове, но за това се мълчи ЯКО.......(Чудо ще бъде ако не ме изтрият).
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Да ама

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "СЗО":

    съдията бе французин
  • 47 Поради аберацията

    8 0 Отговор

    До коментар #43 от "ПРИПОМНЯНЕ":

    Поради аберацията на времето въобще не си даваме сметка какво коренна промяна в морала на човечеството е християнството - забранили са ччовешките жертвоприношения,и са изравнили статута на всички човешки същества незевисимо от раса,етнос,социален статут,и пол, тоест всички са Божи чада. Евреите само те се считит за божи народ,индийците са въвели кастите,а мюсюлманите делят хората на правоверни и неверници. Все пак при мюсюлманите може от неверник да станеш праведе,докато при евреите и индийците системата е затворена за унтурмуншите.
  • 48 Сатана

    1 2 Отговор
    Има божи народ и още по - божи народ- .двоен стандарт .
  • 49 Ха ха ха така така

    1 2 Отговор
    Мирни палестинци няма и никога не е имало , след като се радват на клането на Хамас , значи са си заслужили всичко ,което им се случва и ще им се случва и за напред . Тези същите псевдо мирни палестинци си избраха Хамас да ги управлява и ръководи , и за това ще си сърбат попарата до край .......
  • 50 Соня

    1 0 Отговор
    Ако евреите са божи народ защо винаги са отхвърляни и давани на кучетата? Да не би Хитлер да ги е убивал без причина и тях и циганите? И защо се считат за богопомазани когато позволяват на палестинците да ги изтребват? И защо откраднаха земята на Палестина ако са богопомазани? Нима не беше редно Германия да им даде Бавария за заселване? И защо на богопомазаните евреи не им се предоставят Съединените щати? Или се търси вечен раздор между евреи и араби? Или евреите искат да са близо до Йерусалим за да има вечни дрязги между евреи и араби?