Last news in Fakti

14 Октомври, 2023 08:55 3 038 16

Блинкън: Азербайджан може да превземе до седмици южната част на Армения

  • антъни блинкън-
  • сащ-
  • армения-
  • азербайджан-
  • нагорни карабах

В САЩ се проведе закрит брифинг за ситуацията в Азербайджан, подробностите от който не се разгласяват официално

Блинкън: Азербайджан може да превземе до седмици южната част на Армения - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън е предупредил малка група законодатели миналата седмица, че неговият отдел проследява възможността Азербайджан скоро да нахлуе в Армения, предаде Politico.

Информацията е от два източника на медията, запознати с разговора.

Това показва дълбоката загриженост в администрацията относно операциите на Азербайджан срещу отцепническия регион в западната част на страната и възможността конфликтът да се разрасне, пише изданието.

Ето и останалата част от материала:

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев преди това призова Армения да отвори „коридор“ по протежение на южната си граница, свързвайки континентален Азербайджан с ексклав /б.р. част от територията на страна, нямаща обща граница с нейната основна част/, който граничи с Турция и Иран. Алиев заплаши да реши проблема „със сила“.

В телефонен разговор на 3 октомври законодателите са притиснали Блинкън относно възможните мерки срещу Алиев в отговор на нахлуването на страната му в района на Нагорни Карабах през септември, заявяват източниците, на които е предоставена анонимност.

Блинкен заявил, че Държавният департамент търси начини да подведе Азербайджан под отговорност и не планира да поднови предоставянето на военна помощ на Баку. Той добавил, че държавата вижда възможност Азербайджан да нахлуе в Южна Армения през следващите седмици.

Все пак Блинкън изразил увереност относно продължаващите дипломатически преговори между Армения и Азербайджан пред депутатите от Демократическата партия, сред които представителите Нанси Пелоси и Анна Ешу от Калифорния и Франк Палоун от Ню Джърси.

Още двама души потвърждават, че е имало брифинг за ситуацията в Азербайджан, но не предоставиха подробности.

В изявление Държавният департамент отказа да коментира обаждането, но подчерта ангажимента на отдела към „суверенитета и териториалната цялост на Армения“ и разрешаването на конфликта чрез „директни разговори“.

Всяка година от 2002 г. насам САЩ издават "освобождаване", с което да заобиколят разпоредба от Закона за подкрепа на свободата, която забранява на САЩ да предоставят военна помощ на Азербайджан в светлината на продължаващите териториални спорове с Армения. То изтече през юни и държавата не е представила обяснение защо все още не е поискала подновяването му.

След брифинга Палоун каза публично, че се притеснява, че Азербайджан може скоро да нахлуе. „Алиев върви напред с целта си да превземе Южна Армения“, туитира Палоун в сряда, като твърди, че „режимът му е смел, след като е изправен пред малки последствия“ за нахлуването в Нагорни Карабах.

Военното нахлуване на Азербайджан в този регион миналия месец накара повече от 100 000 етнически арменци, живеещи в Нагорни Карабах, да избягат. Местните лидери капитулираха с посредничеството на Русия и се съгласиха да разпуснат своята тридесетилетна непризната държава. Оттогава азербайджанските сили са задържали повече от дузина бивши лидери.

В изявление от 20 септември Блинкън каза, че е „дълбоко загрижен от военните действия на Азербайджан“ и заяви, че „използването на сила за разрешаване на спорове е неприемливо“.

Но Нагорни Карабах не е единственият териториален спор между двете кавказки страни. Баку предложи маршрут до ексклава Нахичеван, който ще пресече южния регион Сюник на Армения, известен на азербайджански като Зангезур, и ще позволи на автомобилния трафик да заобикаля Иран.

Алиев каза, че „ще реализираме Зангезурския коридор, независимо дали Армения го иска или не“.

„В Армения това се възприема като териториални претенции и искане за извънтериториален коридор“, каза арменският премиер Никол Пашинян в сряда в отговор на нарастващите призиви от Анкара и Баку за постигане на споразумение.

На границата отдавна има напрежение: през септември 2022 г. Азербайджан предприе нападение, за да превземе стратегически възвишения в източната и южната част на Армения. Съвсем наскоро, на 1 септември тази година, трима арменски военнослужещи бяха убити, след като Азербайджан предприе „ответни мерки“ в отговор на предполагаема атака с дрон.

В интервю в сряда Хикмет Хаджиев, старши външнополитически съветник на Алиев, отрече Азербайджан да има каквито и да било претенции към арменска територия. Той каза, че рискът от конфликт е малък, тъй като „последните две седмици бяха най-спокойните седмици в историята на арменско-азербайджанските отношения – вече няма войници в окопите, които се взират един в друг“ след действията в Нагорни Карабах.

„Азербайджан възстанови това, което законно, исторически и морално беше наше“ със своята „антитерористична“ кампания в региона и няма намерение да навлиза де юре в арменските области, добави той.

Ерик Базейл-Еймил съобщи от Вашингтон. Габриел Гавин съобщи от Баку, Азербайджан.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    40 5 Отговор
    Ами нали краварите вече са едва ли не съюзници на арменците и правят общи военни учения с тях да ги спасяват кВо ронят сълзи.

    Коментиран от #4

  • 2 Урюрвкос

    35 5 Отговор
    Щатите дадоха зелена светлина на азерите. Така стана и с Ирак когато Доналд Рамсфелд каза на Садам че той е много мъдър и знае какво да прави с Кувейт а Щатите няма да се бъркат в тази работа. Резултата го знаем.
  • 3 Урюрвкос

    21 1 Отговор
    Навремето хитлер е планирал да стигне богатия на нефт Баку но някой го излъга да завие на север към бедната на ресурси Москва и замръзналия Ленинград. Резултата го знаем. Щатите искат да оправят тази грешка.

    Коментиран от #8

  • 4 ХАХАХА

    29 4 Отговор

    До коментар #1 от "да де":

    Че то има ли чуждо гробище, на което да не ронят сълзи ,въпреки че винаги говедарите са го създавали?
  • 5 Тц тц тц

    32 4 Отговор
    Арменците се отказаха от руснаците,взеха да тренират с натовците и край с тях.Какво са тренирали?Най-бързо даване на територии при конфликт като в Афганистан ли?Много ясно,че сащисаните ще ги дадат заради политически интереси както дадоха молдовците на румъниците.А и сащисаните имат интерес да палят конфликти около Русия,а не да ги решават.На тях не им пука...те са далече чак зад океана и ще продават оръжия на местните индианци,за да се избият един друг.Точно както е станало с едни други индианци преди много години.
  • 6 РЕАЛИСТ

    34 3 Отговор
    Пашенян е истински евроатлантик. Като нашия тагаренко. Резултата е плачевен за Армения с такива политици.
  • 7 Дурхан

    15 4 Отговор
    САЩ чрез Армения иска да прекъсне връзката на Турция с тюркските народи ..ако има такава връзка газта и петрола на Азербайджан ,Туркменистан,Казакистан ще тече в Турция а оттам и България и Европа ....всичко е за пари

    Коментиран от #11

  • 8 Дурхан

    10 2 Отговор

    До коментар #3 от "Урюрвкос":

    Това стана благодарение на умната политика на Ататюрк и Турция ..до последно флиртуваха и с Хитлер ,Чърчил и Рузвелт да станат съюзници и проточваха ..Хитлер по нетърпелив реши от север да нападне Русия ...САЩ се опитва да създаде Южен Кавказки фронт срещу Русия .. Ердоган обеща на Путин че няма да има такъв и Путин подари Карабах и един месец безплатен газ за изборите ..цял месец никой не плати фактура за газ

    Коментиран от #13

  • 9 Ами изглежда

    8 1 Отговор
    Че Алиев ще разбере само ако го пернат през ръцете! Апетитът идва с яденето, казват мъдрите, но един път стомна за вода(Нагорни Карабах), втори път, а на третия може да му приседне американска кост в гърлото, която и Турските му приятели няма да са в състояние да извадят.Така, че по-кротко и се оглеждай до къде се простират възможностите си и се задоволявай с постигнатото, че може и него да изгубиш!

    Коментиран от #12

  • 10 Арменец

    3 0 Отговор
    Абе, де юре няма! Ама, де факто!:)
  • 11 Мара Общата

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "Дурхан":

    Е! Ти, без пари ли искаш?!:)
  • 12 Може и по носа, че му е много

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Ами изглежда":

    голям.
    Помисли си, че е много велик, докато Русия е заета с Украйна, той си мисли, че може да прави каквото си иска.
    Трябва да прочете Бисмарк обаче и много да не се надява на турците.
  • 13 Българските турци

    2 3 Отговор

    До коментар #8 от "Дурхан":

    Ататюрк е живял до 10 ноември 1938 година и последните му 5 години са минали повече във флирт с лекарите си и с напредналата алкохолна цироза и острият ревматизъм придобит в окопите на Османската империя през ПСВ !...Къде и с какво си хукнал да "импонираш и набиваш" конспиративни теории на хора които боравят с на изкусната и манипулативна дезинформция в днешния свят в който живеем !!!... Ататюрк основа последната турска Държава и направи грешка, като смени буквите и обърна лице към запад с надежда за по добро !,,,, Добро от ония,които откакто ни има в историята на планетата, се мъчат усърдно и упорито да ни изчегъртат от лицето на земята ?!....Ердоган възвърна вярата на нацията си в своите възможности и потенциали и успя да обедини Тюркския свят зад идеята за съвместно бъдеще !...Той вече е към края на мисията си и с това с което тласна Турция и турците, явно ще безпокои още векове напред Европейската тюркофобия и антиислямска параноя !...Неговата непокорност зарази света и бъдете сигурни ,че вече няма ваксина срещу зараждащата се епидемия на непокорството и антиколониалния турски вирус !...Турците са търпелива и упорита нация , нищо не забравят и никога не злобеят , а само когато му дойде времето и моментът , просто правят това което е необходимо и "легитимно"
  • 14 НЕ ВЪРВИ

    6 0 Отговор
    БЛИНКИН СЕ МИСЛИ ЗА МНООООО ХИТЪР А ВСЪЩНОСТ Е БЕЗКРАЙНО ПЛОСЪК
  • 15 Матей преображенски

    2 0 Отговор
    След като превзеха Карабах,на азерите им хареса,видяха,че арменците са гола вода и не могат да се защитят,а пък начело с шеметухата пашинян,първо ще превземат Южна Армения ,а после и цялата.Ще направят и федеративна държава с Турция и ще отделят Русия от Иран,а също от Сирия и изобщо от Близкия Изток.Американците се правят на улави,може и да не им харесва такова усилване на Турция,която им се дърпа,но от друга страна не може да не приветстват изолирането на Русия в южна посока.ДРуг е въпроса дали ще има противодействие,така че по прикрито желание на сащ,възниква нова точка на напрежение и повод за война.

    Коментиран от #16

  • 16 Българските турци

    4 0 Отговор

    До коментар #15 от "Матей преображенски":

    Този отново човърка и продължава да дълбае и плаши арменците !... Арменците и палестинците са най лесни за манипулиране и за използване в инсцениране на провокации за постигане на сатанични цели от страна на притежателите на световната хегемония ! Само преди 25 дена всички видяхте , че учението на Сащ с Армения , не беше от загриженост за Армения и арменците или операция за сплашване на Русия !...По скоро беше тестване на рефлексите и загриженост от проникването на китайския проект "Един пояс, един път" през арменско-иранския клин на Зенгезур между Азербайджан и Турция !...
    Тук няма плячка !?... Има геополитика !...Едни се мъчат да спрат, а други да прокарат пролуката през Зенгезур ... тоест проекта "Един пояс - един път" или идеята "Туран",или пък трасето на средния път между "Изтока и Запада" ! Както и да го наречете , много е явно, че става нещо , което ще влияе изключително на развоя на събитията през следващите години !!!