Last news in Fakti

28 Октомври, 2023 09:00 2 868 18

„Звездният час на Реджеп Тайип Ердоган изглежда е зад гърба му“

  • реджеп тайип ердоган-
  • израел-
  • близкия изток-
  • палестина

Реджеп Тайип Ердоган направи остри изявления за ситуацията в Близкия изток. Турският президент инициира мащабна конференция за разрешаване на конфликта, призова за прекратяване на огъня и размяна на пленници. Израел осъди изявленията на турския лидер

„Звездният час на Реджеп Тайип Ердоган изглежда е зад гърба му“ - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Реджеп Тайип Ердоган направи остри изявления за ситуацията в Близкия изток. Турският президент инициира мащабна конференция за разрешаване на конфликта, призова за прекратяване на огъня и размяна на пленници. Израел осъди изявленията на турския лидер. Политическият коментатор на Комерсант FM Дмитрий Дризе смята, че Ердоган рискува да загуби влияние в региона.

Реджеп Тайип Ердоган реши да се противопостави на западния свят и нарече "Хамас" - муджахидините, които защитават земята си. Съответно Израел е агресор. Имаше шанс двете страни да подобрят отношенията си, но явно няма да се получи. Турският президент отменя посещението си в еврейската държава. Но въпреки това той е готов да стане главен посредник в установяването на мир в Близкия изток и гарант за палестинската сигурност.

Има толкова популярна теория, че Ердоган се стреми към лидерство в мюсюлманския свят, но в същото време все още възнамерява да остане в една или друга степен уважаван политик и да изгражда прагматични отношения с всички, които го уважават и разбират. Включително и с Израел, с който напоследък всичко върви доста добре.

Сега обаче сътрудничеството изглежда прекъснато за известно време.

Тук е необходимо да припомним, че турският лидер много дълго време се опитваше да бъде посредник за Украйна. Най-много обаче се постигна една сделка със зърно, която вече е отпаднала.

В същото време Съединените щати, с подкрепата на своите съюзници, очевидно изграждат някаква нова схема около Близкия изток. Неговите очертания са неясни, но се забелязва, че процесът е активен - западните лидери все по-често посещават Израел и обикалят целия регион.

В тази връзка има някои основания да се предполага, че арабските страни също могат да бъдат замесени във всичко това. Естествено, говорим за умерени играчи. Всъщност това трябва да е от полза преди всичко за тях - в 21 век сме в крайна сметка, спрете да се карате вече, много други възможности се отварят.

Както много пъти беше казано, за президента Джо Байдън Близкият изток не е просто предизвикателство, а въпрос почти на живот и смърт в политически план. Като се вземе предвид афганистанският провал, просто е невъзможно да се загуби.

Освен това с Украйна всичко е двусмислено. Това е кошмар за цялата Демократическа партия, а и за Америка като цяло. И тогава Доналд Тръмп и неговите сътрудници вкараха спиците в колелата. Затова трябва да действаме.

Но Ердоган не беше поканен на това общо събрание. Изглежда, че няма особена нужда от услугите му, което естествено е много неприятно. Той уж спечели изборите, запази властта - май това беше, лидерството - но не. Трябва да възстановите страната си след земетресението, а икономиката все още куца.

Или може би не си струваше да се ходи на избори, да се даде път на младите. Това обаче е въпрос на вътрешна политика на Турция. Както и да е, западният свят е приканен да се съобразява с мнението на своите турски партньори и да им засвидетелства уважение. Изглежда обаче най-добрият час на Реджеп Тайип Ердоган вече е зад гърба му.

Източник : Телеграм канал "Комерсант FM"

Превод и редакция : Оля Ал-Ахмед


Поставете оценка:
Оценка 3 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Калпазанин

    36 7 Отговор
    Спиците в колелата, 🤔🤔🤔колкото до Ердоган нищо не е загубил това което виждаме по медиите и ни засипвате с дезинформация няма нищо общо с реалността където в момента държави се разпределят. Например защо ни показвате нападенията на хамас а криете убитите кадри на разкъсани деца над 2000 представяте ни ционистите като жертви а палестинците като терористи, някой оамесринец досега да е ходил например в тексас да разпалва конфликти или на запад изобщо арабин да са се опитвали да създават държави, какво правят три самолетоносача в Средиземно море, нямат ли си океани и морета краварите та ами си врът носа из целия свят

    Коментиран от #7, #15, #16

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Мнение

    15 2 Отговор
    Тб3 Байрактар вече излита сам, а не го спускат както беше до сега. Вече как ще бъдат стратегически използвани с това им нововъведение оставям на вашата фантазия да определите.
  • 6 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 13 Отговор
    всяко начало си има и логичен Край във Времето
  • 7 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 11 Отговор

    До коментар #3 от "Калпазанин":

    Точно Войните носят насилия и смърт
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 2 Отговор
    Войните терорът са жестокост

    Коментиран от #11

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Гост

    13 1 Отговор
    До като е жив ще бъде ще е вимаги със
    "звезден час"!
    Да му мислят такива като нас!
  • 13 Родител 6

    6 1 Отговор
    Звездният му час ще удари тигава когато запука яко една шестоъгълна звезда.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 тайпито е пътник

    2 3 Отговор

    До коментар #3 от "Калпазанин":

    скоро няма да можеш да го фалиш,понеже няма да го има.
  • 17 диктаторите

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Няма диктатор":

    Заварват пълен батак , мор , или пир по време на чума . Разчистват боклука , изрязват гангрената , изправят държавата на крака . Всички се съобразяват с тях . Като влизат колонизатори в такава държава -само поканени . Чукат на вратата , кашлят по етикет , питат - Може ли? За тях се говори след столетия , защото зад тях е стояла силата на цял един народ. Провалените колонизатори ги наричат "Диктатори" но всъщност са държавници , пратени от Господ.

    Коментиран от #18

  • 18 Някой си...

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "диктаторите":

    дъра-бъра- два чадъра. Какво стана с митинга на летище Ататюрк,дето беше поканил всички лидери от Арабската лига и мюсюлманските държави? Май никой не отиде..що така?Ми щото никой не го бръсне за слива. Та май ще е верно , че е преминал звездния му час..