Last news in Fakti

28 Октомври, 2023 10:09 2 337 36

Специално за ФАКТИ: Коментар на "Новият световен безпорядък” от бившата ни посланичка в Израел Румяна Бъчварова

  • румяна бъчварова-
  • коментар-
  • израел-
  • хамас-
  • криза

Опустошителната атака срещу Израел дава възможност на Иран да разшири влиянието си в региона. Иран отдавна подкрепя "Хамас" финансово и военно, въпреки че върховният лидер аятолах Али Хаменей отрече всякаква намеса на Иран в конфликта, коментира Бъчварова

Специално за ФАКТИ: Коментар на "Новият световен безпорядък” от бившата ни посланичка в Израел Румяна Бъчварова - 1
Снимка: EPA/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Атаката на "Хамас" срещу Израел ще има трайни последици в региона и извън него и може да бъде разбрана само в този по-широк геостратегически контекст, коментира Бъчварова за ФАКТИ.

Тя припомни, че седмици след нахлуването на Русия в Украйна руският външен министър Сергей Лавров посети Пекин, призовавайки Китай да работи заедно за „многополюсен, справедлив, демократичен световен ред“. Осемнадесет месеца по-късно руско-украинската война бушува без изгледи за връщане към мир, Нагорни Карабах е превзет от азерските сили, а в Израел и в Ивицата Газа избухва пълномащабна война. През цялото това време все повече и повече бежанци наводняват европейските страни, подхранвайки националистическа реторика и подкрепа за радикалната десница. Ако това е новият световен ред, той е всичко друго, но не и справедлив и демократичен. Какви са някои от въздействията на тази война върху международната ситуация?

Евроатлантическите съюзници са с ограничени ресурси и конкурентни приоритети Въпреки че концепцията за война на два театъра отдавна присъства във военната стратегия на САЩ, скорошният американски опит в Ирак и Афганистан ясно показа нейната неприложимост. С две войни в развой в Украйна и в Израел, САЩ се оказват в двойна хватка, тъй като трябва да подкрепят двама свои важни съюзници едновременно. Администрацията на Байдън вече се бореше да получи подкрепа за още един пакет от военна помощ за Украйна. Със силно про-израелско лоби в САЩ, тази подкрепа става още по-несигурна, тъй като сега ресурси трябва да бъдат пренасочени към Израел. Европейските държави разполагат с още по-малко ресурси за целта. В допълнение, повечето трябва да се справят с радикално десни партии у дома, които използват ситуацията за изборна предимство. В някои страни, това води и до ярки про-руски нагласи. Въпреки че военният капацитет на Израел е най-големият в региона, Израел ще се нуждае от мощна подкрепа на своите съюзници.

Ползите от криза за Русия, Иран и Китай Това двойно обвързване може само да е от полза за Русия и да промени баланса във войната в Украйна, в допълнение към увеличаването на влиянието на Русия в други марионетни конфликти, като този в Сирия например. Президентът Зеленски обвини Русия, че иска да ускори конфликта в Близкия изток, за да подкопае международната подкрепа за Украйна: „Русия е заинтересована да предизвика война в Близкия изток, така че нов източник на болка и страдание да подкопае световното единство, да увеличи разногласията и противоречия и по този начин да помогне на Русия да унищожи свободата в Европа”, коментира бившата ни посланичка в Израел. По същия начин опустошителната атака срещу Израел дава възможност на Иран да разшири влиянието си в региона. Иран отдавна подкрепя "Хамас" финансово и военно, въпреки че върховният лидер аятолах Али Хаменей отрече всякаква намеса на Иран в конфликта. Министърът на външните работи на Иран Хосейн Амирабдолахиан пътува до Бейрут, за да обсъди войната на Израел срещу "Хамас" с ръководителя на подкрепяната от Техеран ливанска въоръжена групировка Хизбула, която е започнала свои собствени трансгранични атаки срещу Израел.

Подкрепата на Иран за "Хамас" и Хизбула и техния интерес от задълбочаване на настоящия конфликт накараха американците и катарците да съкратят хуманитарната помощ с 6 милиарда долара. Възможни са бъдещи мерки с развитието на конфликта, което илюстрира един от потенциалните трайни последици от войната и смяната на приоритетите и баланса на силите в региона. Китай зае мека позиция, отказвайки да осъди атаката на "Хамас" и призова двете страни да „проявят сдържаност“ и да приемат „решение за две държави“. Въпреки че подобна позиция е в съответствие с политиката на Китай за „ненамеса“, тя не се основава само на принцип. Китай играе дългата игра на увеличаване на влиянието си в региона и извън него и се представя като алтернатива на господството на САЩ. Неговата реторика резонира не само сред арабите, но и сред други постколониални нации в Африка, където икономическото присъствие на Китай нарасна експоненциално с все по-големи инвестиции в инфраструктура и др. Нетаняху и израелската управляваща коалиция Неочакваната атака хвана неподготвени Нетаняху и неговото правителство, които черпят легитимността си от традиционните ценности и про-милитаристични нагласи. От една страна, това може допълнително да делегитимира правителство, което е изправено пред големи протести и намаляваща подкрепа. Всъщност правителството на Нетаняху вече е изправено пред допълнително недоволство заради провала на сигурността си. От друга страна, сплотяването около знамето може да изтласка вътрешните проблеми и недоволството настрани, давайки втори дъх на Нетаняху и неговата ултрадясна правителствена коалиция. Фактът, че Нетаняху е в състояние да формира правителство на единството с най-големия си опонент илюстрира този ефект.

Ами "Хамас"? "Хамас" изглежда е приел доста недалновидна стратегия, облагодетелствайки се от вътрешното недоволство в Израел и намалената предпазливост към външните заплахи, докато правителството беше прекалено заето с вътрешната опозиция. Може би "Хамас" е смятал, че цялостната международна нестабилност може да предостави възможност за възползване от момента и със сигурност е разчитал на подкрепа от своите мощни съюзници като Иран. Такива погрешни изчисления биха имали дълготраен отрицателен ефект върху всякакви перспективи за мир в региона и решение с две държави, което досега беше подкрепяно от САЩ и други съюзници. Като се има предвид бруталността на атаката, Европа и САЩ сега твърдо застават зад Израел. В дългосрочен план "Хамас" може само да загуби от тази нова конфигурация. Посредниците Конфликтът привлече други мощни играчи в региона, които виждат себе си като посредници и се надяват на преки или косвени ползи или се страхуват от потенциални заплахи. Затоплянето на отношенията между Израел и Саудитска Арабия с посредничеството на администрацията на Байдън вече беше цитирано като важен фактор, причиняващ атаката срещу Израел. Подобни планове сега са отложени, тъй като Саудитска Арабия изрази подкрепа за палестинския народ и призова Израел да поднови преговорите за решение за две държави.

Предполага се, че Египет е издал предупреждение за атаката, което Израел е пренебрегнал. Засега Египет отказва безопасен коридор за евакуирането на цивилни от Газа и вместо това предлага доставка на хуманитарна помощ. Египет се опитва да овладее ситуацията в Газа, която заплашва мащабна хуманитарна криза и поток от бежанци в Египет и други съседни страни. Турция се опитва да играе миротворец във войната Русия-Украйна и вижда подобна възможна роля във войната Израел-"Хамас". Ердоган се опитва да договори хуманитарна помощ за Газа и освобождаване на заложници, държани от "Хамас". Неговата дългогодишна цел е да увеличи влиянието на Турция като основен фактор в региона, използвайки различни стратегии – от изпращане на войски в Сирия и укриване на бойци на "Хамас" до подобряване на връзките с Израел. Посредничеството е много необходимо в конфликт, който заплашва милиони цивилни и от двете страни, но много по-трудно след тежката и неочаквана атака, която втвърди позицията на Израел и неговите съюзници и следователно възможността за компромис. Въпреки че Ердоган вижда възможност за влияние, поддържането на такава балансираща позиция е много трудно за постигане. Нестабилността ражда нестабилност Този нов световен „безпорядък“ увеличава заплахите за още повече конфликти, тъй като малките актьори смятат, че е изгодно да се възползват от хаоса и загрижеността на големите актьори другаде. Неотдавнашният военен преврат в Нигер е само един пример. САЩ спряха помощта за Нигер, след като официално обявиха поемането на властта за преврат. Въпреки че това е важен сигнал, няма вероятност той да възстанови демократичното управление. Макар и да разглеждаме отделни конфликти от различно естество и мащаб, те са свързани, тъй като нестабилността поражда повече нестабилност. Освен това анализаторите вече предупредиха за риска от разпространение, както се вижда от атаките и участието на Хизбула в конфликта.

За разлика от руско-украинската война, войната в Израел може да бъде краткотрайна, смята Бъчварова, предвид неравномерното разпределение на силите на противниците. В същото време тези едновременни конфликти неизменно ще имат трайни последици върху международния ред и баланса на силите.

Коментарът на Румяна Бъчварова е в качеството ѝ на част от екипа на Levant Foresights


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Недосегаемите

    42 5 Отговор
    Румяна Бъчварова не се ли занимаваш с трафик на хора преди време!?
  • 3 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    43 7 Отговор
    Румито е дъщеря на Генчо Бъчваров – последния главен редактор на вестник „Отечествен фронт"❗
    Самата тя е завършила .... социология❗

    А какво общо има с Буци и как то я изстреля във върховете на политиката е друга тема 😉
  • 4 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    21 5 Отговор
    Инжинерите на Терора оръжейната мафия са жестоки убийци
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    21 6 Отговор
    Агресията и Насилията раждат насилия и смърт на невинни Хора
  • 7 !!!?

    12 19 Отговор
    Многополюсният модел на Путин - "Вагнер" в Украйна, "Хизбула" в Газа !!!?

  • 8 Мдааа

    13 5 Отговор
    Съжалявайте ги още ..... Ще дойде ден известен в миналото като " Великото преселение на народите" и тогава ще съжалявате !!!

    Коментиран от #11

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Госпожа Бъчварова

    21 4 Отговор
    Признавам че в момента в съединените щати водят две войни за да го докажа ще я цитирам
    С две войни в развой в Украйна и в Израел, САЩ се оказват в двойна хватка
  • 11 Ами то

    11 0 Отговор

    До коментар #8 от "Мдааа":

    Великото преселение отдавна започна и не спирало

    Коментиран от #14

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Баце ЕООД

    13 7 Отговор
    Целия свят е с Палестина, тука няква шайка драскачи статии моля ви се, писали.. Фашисти.

    Коментиран от #16

  • 14 Мдааа

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "Ами то":

    Не в този мащаб, в който ще ни се стъжни, за съжаление и това ще стане
  • 15 Американска

    14 10 Отговор

    До коментар #12 от "Резолюцията беше приета със 120 гласа":

    Наглост и безочие. Гнус ! САЩ са, и винаги са били терористи защитаващи тероризма по света.

    Коментиран от #35

  • 16 дфсадф

    5 6 Отговор

    До коментар #13 от "Баце ЕООД":

    Що не си вземеш някой друг палестинец като толкова ги харесваш !!!
  • 17 хасан двата у....

    10 2 Отговор
    този пресъхнал кладенец само на устна хармоника работи вече ,дръта брамтия
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 А50

    16 8 Отговор
    Оффффф, аман от кухи опорки. Тая задава ли си въпроса защо света отхвърли евроатлантиците. Тези конфликти зреят години именно благодарение на западната политика, техният световен ред се провали
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Гошата

    13 5 Отговор
    да отговори кой спря мирните преговори (а клоунът дори ги забрани!) и кой разпали войната в Украйна. И кой извършва геноцид над палестинците...?
  • 22 Бели птици и налъми

    9 1 Отговор
    Звездата на небосклона син започнала да умува по въпроси, които не са от нейното ниво. Докарва се естествено, като всички комуняги, преобути в демократични ценности.
  • 23 резолюцията за Русия

    7 4 Отговор

    До коментар #18 от "ХХАХАХАА":

    В момента не коментираме. Коментираме 51-52 рата по ред осъдителна резолюция за Израел нали ? 51ва по ред мисля е тази
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Артилерист

    13 3 Отговор
    Бъчварова е дъщеря на номенклатурчик. Тя, разбира се, не е виновна за това, но тя по пионерски, комсомолски и номенклатурчески е ВЪЗПИТАНА, и в демокрацията и се налага всеки ден да доказва, че докато е живяла охолно и комфортно под крилото на тати си, непрекъснато е мислила само кога ще дойде американската демокрация. И разбира се, кога мутрата Борисов ще стане премиер, за да му стане началник на канцеларията. Трябва да признаем, че с този си материал, тя наистина доказва колко е предана на американците, пардон, на демокрацията. През целия си професионален живот се борих с изпити и конкурси да се доказвам, но "те" ми слагаха началници без конкурс...
  • 26 Хаосът

    1 0 Отговор
    Е най-високата степен на подреденост. Доказано от класическата философия. Вярно е че днес важи само квантовата филофия.
  • 27 На Бою

    9 0 Отговор
    дипломатите ! Хората учат 5 години , специализират в посолства в различни държави още 3 , а той ги изтипосва все такива без хал хабер !
  • 28 Търновец

    10 1 Отговор
    Психоложката Бъчварова беше издигната от Баце за министър на МВР и носи отговорност за разпада на държавността в България - като почнем с купени гласове на избори. А Израел отдавна трябваше да признае Палестина
  • 29 Урюрвкос

    4 1 Отговор
    Вчера в ООНето ние гласувахме нито "ДА" нито"НЕ" сиреч си затваряме очите и не ни интересува какво става в Газа.
  • 30 Наложен платеж

    8 2 Отговор
    Гнус ме е да чета подобен пасквил - гербаджийката Руми ръси мисли< ама сигурно не знае, Че Хамас е създаден с помощта на Израел! Гормата!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Бъчвунздерова

    3 1 Отговор
    скрий се мъъъършо
  • 33 Румяна Бъчварова??? Не се чете!!

    3 0 Отговор
    Тендеционна, маниполативна статия!!!
  • 34 Шайка

    1 0 Отговор
    Браво на Ердоган евреите са терористи и расисти....
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.