Last news in Fakti

6 Ноември, 2023 09:40 4 427 48

Елена Дариева пред ФАКТИ: В лявото пространство има място за нов политически играч

  • елена-
  • дариева-
  • избори-
  • герб-
  • бсп-
  • васил-
  • терзиев-
  • ваня-
  • григорова

Избирателите на ГЕРБ гласуваха на втори тур в столицата срещу районните кметове на ПП-ДБ, респективно и подкрепиха Григорова, казва социологът

Елена Дариева пред ФАКТИ: В лявото пространство има място за нов политически играч  - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Интригата за втория тур на местните избори в София беше най-голяма. Минимална преднина за Васил Терзиев, за да стане кмет. Дали местните избори ще са изключително важни за новите политически разпределения… За Ваня Григорова, за ГЕРБ, за „Възраждане“… Пред ФАКТИ говори Елена Дариева от социологическа агенция "Насока".

- Г-жо Дариева, Васил Терзиев е новият кмет на София, но той печели с минимална разлика пред Ваня Григорова. Очаквахте ли толкова малка разлика…
- Разликата между двамата кандидати за кмет на столицата наистина е по-малка от очакванията на социолозите, въпреки че ние още по време на предизборната кампания обръщахме внимание, че може да се стигне до подобно нещо. Въпреки това си заслужава да се отбележи, че в седмицата между двата тура практически Ваня Григорова увеличи своята подкрепа двойно, а при Васил Терзиев също има покачване, но то е по-скромно като дял. При Ваня Григорова сработи много интересен механизъм. Още на първи тур видяхме, че тя привлича част от избирателите, които обикновено гласуват за листи на „Възраждане“. При нея тази тенденция се задълбочи и на втори тур. При екзиполовете видяхме, че 38% от привържениците на ГЕРБ, които са гласували на първи тур, са излезли вчера на изборите и са подкрепили Терзиев на балотажа, но по-големият процент – 46, са подкрепили Ваня Григорова. Всичко това показва как думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов имат голям ефект сред електората на партията. Друг мотив, който според мен не бива да се пренебрегва, е психологическата ситуация, че избирателите на ГЕРБ гласуваха на втори тур в столицата срещу районните кметове на ПП-ДБ, респективно и подкрепиха Григорова. Васил Терзиев на първи тур имаше 119 000 гласа, а на балотажа има над 174 хиляди гласа. В същото време ПП-ДБ ще имат най-голямата група в столичния Общински съвет с 23 гласа. ПП-ДБ масово печели битката за районните кметове. Ако сравняваме резултатите им с тези от парламентарните избори през пролетта, виждаме спад, но тепърва ще се анализира това. ПП-ДБ преодоляват негативния тренд, в който бяха влезли.

- Споменахте това, което направи Бойко Борисов и неговото изявления, че е „… по-добре държавна собственост отколкото Държавна сигурност“. В същото време не чухме никакво послание от лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов. Ако беше отправил такова…
- Подкрепата за Ваня Григорова можеше и да бъде различна. Като цяло, „Възраждане“ избра доста неефективна стратегия на тези местни избори и по тази причина не успя да достигне националния си резултат, но при избори по места.

- Навсякъде те издигнаха партийни хора?
- Да, а кампанията, която „Възраждане“ проведоха, бе да се гласува за кмета на „Възраждане“. Без дори да се споменават имената на тези хора. Това е един ярък пример за абсолютната деперсонализация и инструментализация на кандидатите и то при едни избори, в които мажоритарният елемент е силен. Опитът на Костадинов да прехвърли влияние чрез аватари, да транслира своето влияние чрез други, се оказа неуспешна стратегия. Но също трябва да си кажем, че като стил и идеология партии като „Възраждане“ по правило се представят по-добре на национални, а не на местни избори, защото при местния вот се търсят конкретни решения на конкретни проблеми. „Възраждане“ ще имат присъствие в общинските съвети, но дали като партия вече намаляват възходящия си тренд… Това предстои да видим - дали са постигнали тавана си. Още повече, че в тяхното поле най-вероятно ще се намеси и нов политически играч.

- Визирате Ваня Григорова и ако тя направи партия…
- Да. В лявото пространство има място за нов политически играч. Добре е и да погледнем цялостната картина за БСП и нейното представяне в местните избори. Ръководството на БСП вече постави висока оценка на своето представяне, предвид убедителните победи на кандидатите си в Русе и в Шумен – Пенчо Милков и Христо Христов. Това със сигурност им дава основание, въпреки че в много общини и областни центрове БСП бе част от местни коалиции, които подкрепят независими кандидати за кметове. Това, което не е видяхме на тези местни избори, беше обединението между БСП и „Левицата“. Въпреки че в София те участваха заедно – зад Ваня Григорова, по-скоро това може да се окаже и проблем за столетницата в София. Не толкова като претенции за ново лидерство, а заради възможността да възникне нов политически проект, който да привлече хора и да осребри политическия капитал, който Ваня Григорова натрупа в тази кампания. Факт е, че БСП и „Левицата“ на определени места в страната имаха яростно противоборство.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 16 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 цербер

    2 1 Отговор
    казва социоложката.
  • 3 реру

    34 1 Отговор
    Алеко е актуален и през XXI век...

  • 4 файчо

    5 11 Отговор
    Отивам в Лидъл за банани.
  • 5 1111

    3 1 Отговор
    Неоправдан ентусиазъм.
  • 6 Мъдрият

    11 12 Отговор
    Жалко за вас софиянци!
    Но вие сами сте си виновни, защото не можете да разсъждавате разумно, трезво и логично!

    Нали знаете, че човек каквото сам си направи - никой не може да му го направи!

    Коментиран от #8, #12

  • 7 Аман

    7 2 Отговор
    от играчи и пишман разбирачи !
  • 8 ФАКТ Е

    26 10 Отговор

    До коментар #6 от "Мъдрият":

    Честито освобождение на София!

    Край на ремонтите на ремонта!

    Край на 18-годишните
    кражби на ГЕРБ в София!


    МОЧА ще падне!

    Коментиран от #22

  • 9 Трол

    6 8 Отговор
    Политическият играч е готов от няколко седмици, а кметът на София - от няколко месеца. Остава само да ги припознаем. А да и докато не съм забравил - Елена Дариева е много готина.
  • 10 чушки

    6 0 Отговор
    Айде, бегай у уево за нова играчка!
  • 11 БСП за България и Радев

    6 17 Отговор
    За съжаление, перспективата е само другарят Путин да ни денацифицира и освободи. Щом избраха търгаши да съсипе София, копаем все по-дълбоко дъното
  • 12 долни лицемери и хамелеони

    7 11 Отговор

    До коментар #6 от "Мъдрият":

    Така с малко шумотевица в Тубе парашутираха и Просто Кирчо- големата уста.
    Преди време имаше и също филм по някоя от тлевизиите за големия компютърджия, който днес седна на стола на кмета на Московска.
    Сега барабар с украинското , да сложи и еврейското знамена , да да е съпричастен със страдащите им народи(
    Наистина превърнаха политиката в свински боламач!

    Коментиран от #21

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Адрес 4000

    7 1 Отговор
    Кака Корни ще има доста раздрусани седмици
  • 15 БОЦ - ко

    14 6 Отговор
    Комунистите заложиха на сиганията,
    И забъркаха помията...
  • 16 Българин

    10 0 Отговор
    Така нареченото "ляво пространство" е пълно с псевдо леви карикатури /само комунистическите партии са четири или пет/създадени от БСП с цел за да може единствено тя да претендира като автентично лява партия. Всички опити на политици решили да се отделят от партията майка /Първанов и АБВ, Татяна Дончева и "Движение 21", Лупи и Българскахевпоревиза и Българска социалдемокрация, Мая Манолова, Левицата и много други /са завършвали плачевно с много ниски резултати

    Коментиран от #23, #32

  • 17 И така в

    5 6 Отговор
    София смешна ала-бала дс мафия на власт се уредиха.
  • 18 българин 777

    3 2 Отговор
    поредната рантутничка ама някой я държи да се занимава с нея когато няма какво да прави
  • 19 Айде

    9 1 Отговор
    Цялото политическо пространство е празно! Далавераджиите не са партии, а сбирщина от крадци! От много години България се управлява с представителност от 10-15%! Това значи, че няма политика, а само първобитна борба за власт!
  • 20 амбреаж

    2 3 Отговор
    -долен ляв педал
  • 21 цър вул

    2 3 Отговор

    До коментар #12 от "долни лицемери и хамелеони":

    ограмоти се
  • 22 777

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "ФАКТ Е":

    те сега почват бе папагал
  • 23 реру

    18 1 Отговор

    До коментар #16 от "Българин":

    "Така нареченото "ляво пространство" е пълно с псевдо леви карикатури..."


    Така е... само с ентусиазъм не става... Въпреки, че ентусиастът си е ентусиаст.
    За някои това, което си мечтаят е действителност... както иска един коментиращ тук...

    "ФАКТИ" - 1 Ноември, 2023 16:38

    "Мощен фронт за Григорова... Ето политическите формации които я подкрепят за балотажа в неделя - Ваня Григорова е издигната от БСП за България и е подкрепена от "Левицата на Манолова !". Тя получи и подкрепата на "Неутрална България", в която участват Комунистическа партия на България, Българска комунистическа партия, Партия на българските комунисти, "Нова сила" и "Русофили за възраждане на Отечеството" с почетен председател Николай Малинов - разследван за шпионаж в полза на Русия, награден с орден от Владимир Путин и санкциониран по глобалния закон "Магнитски". "Атака" на Волен Сидеров също подкрепи кандидатурата . "Евророма" на Цветелин Кънчев, "Равенство за ромите в България ", ИТН ,ГЕРБ,ДПС,Александър Томов от "Българска социалдемокрация" ,АБВ на Георги Първанов, "България обича Русия"....След такава мощна коалиция ПП/ДБ едва ли има шанс!"

    Коментиран от #43

  • 24 Иво

    11 5 Отговор
    В София беше извършена огромна манипулация. Просто някой на финала надписа гласове за семплата мургава женица Ваня. БКП на избори едвам събира 8% и изведнъж синя София иска да се върне комунизма и путинизма в България. Пълен абсурд.
  • 25 Русофил

    10 1 Отговор
    Незабавно изчегъртване на калинките от ГЕРБ в София, Варна, Благоевград, Пазарджик...
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 ГЕРБ=БСП=ДПС

    7 1 Отговор
    А дано в БГ има няколко социалистически партии, та да се появят истински бг социалисти. Така както има няколко десни и националустически бг партии. За мен БСП са менте социалисти. На БГ и е нужна истинска европейска социалдемократическа партия. БГ трябва да скъса с московския комунистически фанатизъм и с червената комунистическа боржоазия, и с червените алчни милионери=робовладелци създадени с червените куфарчета на Луканов.
  • 28 ГЕРБ=БСП=ДПС

    3 1 Отговор

    До коментар #26 от "КАПИТАЛИЗМА е част от ИМПЕРИАЛИЗМА":

    КОМУНИЗМА също е част от ИМПЕРИАЛИЗМА.

    МАсква е също център на ИМПЕРИАЛИЗМА.
  • 29 любител

    3 4 Отговор
    нещо много лъжеш ленче точно вожда ви боко тиквата крадеца каза по телевизията точната дума че е ИЗНУДИЛ всички герберчета да гласуват против ваня сиреч за пепетата и ако не беше така ваня щеше да има с 10% повече гласове.
  • 30 Народа не е способен да се

    3 1 Отговор
    З А Щ И Т А В А !
    Пробив се постига САМО и ЕДИНСТВЕНО при СЪСРЕДОТОЧАВАНЕ на Общите Усилия в ЕДНА ЦЕЛ и в ТЕСЕН ФРОНТ !

    За успеха на ОБЩИ УСИЛИЯ е необходим НАЦИОНАЛЕН ОБЕДЕНИТЕЛЕН ФРОНТ който да престава Общо Националните Цели и Интереси .

    Но такива ИНТЕРЕСИ народа НЕ Е ФОРМУЛИРАЛ !

    И затова ще духа СУПАТА и ще зяпа " ФЕРМАТА " и " ВОЛЯТА " до късни доби !
    ТЕЛЕВИЗИЯТА е като ЯСЛА за добитака .Трябва да си го разбрал.
    От ТЕЛЕВИЗИЯТА образование не се получава а точно ОБРАТНО - Т Е Л Е с малка В И З И Я !

    Коментиран от #38

  • 31 Държавната Върхушка НЯМА НУЖДА

    3 0 Отговор
    От ОБРАЗОВАН електорат ! Тя , Върхушката има нужда от ТЕЛЕТА !

    Коментиран от #33

  • 32 ГЕРБ=БСП=ДПС

    5 0 Отговор

    До коментар #16 от "Българин":

    Завършват плачевно, защото БСП=БКП не е партия, а е болшевишка КГБ мафия. В мафията няма свобода, правиш каквото разпореди биг боса от МАсква Решетников.
  • 33 ГЕРБ=БСП=ДПС

    2 2 Отговор

    До коментар #31 от "Държавната Върхушка НЯМА НУЖДА":

    По-скоро населението на България е 70% овце. Надеждата ми е в младите, като измрат родените преди 1970 г. в комунистическо робство, ще се оправи България.

    Коментиран от #41, #42

  • 34 ПЪТУВАЙКИ по магистрала " ТРАКИЯ "

    1 1 Отговор
    Споминавам само ПРАВИТЕЛСТВОТО и нейните лидери . Всеки път когато попадна в разбит участък , започвам да ПСУВАМ и ПРОКЛИНАМ всички от тях и задължително споменавам ТЯХНАТА МАЙКА !

    Много време избираме ВСЕ ЕДНО и също ПЛЕМЕ !
    Името на партията НЯМА ЗНАЧЕНИЕ !

    Коментиран от #35, #37

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Днес НЯМА Демокрация !

    1 1 Отговор
    Има Криминален КАПИТАЛИЗЪМ .за забогатяване на полит апарата.

    НАРОДА е консумативен МАТЕРИАЛ и СРЕДСТВО за постигане на тази им цел.
  • 37 Има значение партията!

    3 0 Отговор

    До коментар #34 от "ПЪТУВАЙКИ по магистрала " ТРАКИЯ "":

    Гербът на ГЕРБ е
    дупка на асфалта!
  • 38 ГЕРБ=БСП=ДПС

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "Народа не е способен да се":

    Точно така българите са заблудени, разединени, алчни... За това, ДПС=Пеевски с 15% подкрепа управлява останалите 85% червено-синя мизерстваща рая. Раята ще продължава да мизерства докато продължава да се продава за мизерна чиновническа или милиционерска или партийна заплата.
    Как искате да живеете добре, като се съгласяват да робуваме за мизерна заплата от 1000 лева месечно. Как искате да живеете добре, като ви облагат с огромни осигуровки, пенсионна над 20%+8% здравна. Как искате да живеете добре, като ви облагат с 20% ДДС държавен рекет лекарствата и основните храни. Докато продължавате да сте овце, ще продължавате да живеете като скотове.

    Дано България роди отново лъвове като Левски, Раковски, Стамболов..., че да се оправим.
  • 39 ВРЕМЕ е за ОТЕЧЕСТВЕН ФРОНТ

    1 3 Отговор
    С Общо Национални Интереси А НЕ ПАРТИЙНИ !
  • 40 ГЕРБ=БСП=ДПС

    1 2 Отговор

    До коментар #35 от "ФАКТ Е":

    Какво ми ревете за недействителните бюлетини.

    Аз пък смятам, че те са за добро.

    Защото това са купените гласове, това са гласовете на тези, които едвам си пишат името, това са гладовете на над 70 годишни старци, с деменция, които не познават дори децата и внуците си, а са тръгнали да гласуват и да определят бъдещето на внуците си.
    Трябва да се забрани на над 70 годишните да гласуват, така както е забранено на ненавършилите 18 годишна възраст. Умственото ниво на 80% от бг старците е като на 5-6 годишни дете.
  • 41 Пръдни си !

    1 0 Отговор

    До коментар #33 от "ГЕРБ=БСП=ДПС":

    И ще ти УЛЕКНЕ ! Т Е Л Е наивно ! Ти си завършил " СОРБОНАТА " в Каспичан галиба ?
    Имеет си хас , такъв брилянтен прозрев на партиите изисква широк аналитичен кръгозор.

    ЗАВИЕН интелект от завързан на стлата !
  • 42 Пръдни си !

    1 0 Отговор

    До коментар #33 от "ГЕРБ=БСП=ДПС":

    И ще ти УЛЕКНЕ ! Т Е Л Е наивно ! Ти си завършил " СОРБОНАТА " в Каспичан галиба ?
    Имеет си хас , такъв брилянтен прозрев на партиите изисква широк аналитичен кръгозор.

    ЗАВИЕН " интелект " може за притежава САМО чифтокопитен завързан на яслата !
  • 43 6987456

    11 1 Отговор

    До коментар #23 от "реру":

    Каква мощна рашистка паплач, регистрирана официално като партии.
  • 44 За НАРОДА мястото му е ОПРЕДЕЛЕНО !

    1 1 Отговор
    На ЯСЛАТА , прет ТЕЛЕВИЗОРА до късни доби да ЗЯПА " Фермата " и " Волята " и стане прекрасно ТЕЛЕ без ВИЗИЯ !

    И това теле ходи да гласува за все ЕДНИ И СЪЩИ - името на партиите НЯМА ЗНАЧЕНИЕ и телето джака всякаква ПЛЯВА която ЕКРАНА му подава !
  • 45 За НАРОДА мястото му е ОПРЕДЕЛЕНО !

    1 0 Отговор
    На ЯСЛАТА , прет ТЕЛЕВИЗОРА до късни доби да ЗЯПА " Фермата " и " Волята " и стане прекрасно ТЕЛЕ без ВИЗИЯ !

    И това теле ходи да гласува за все ЕДНИ И СЪЩИ - името на партиите НЯМА ЗНАЧЕНИЕ и телето джвака всякаква ПЛЯВА която ЕКРАНА му подава !
    Ти образована личност ли си или ТV и Selphone " интелектуал " ?
    Живота ще ти зависи не от теб а само от касапите за които гласуваш..
  • 46 1 отгоре и Победа ,

    1 0 Отговор
    а Терзиев знае как да бие . бойко сдава , бсп прие провинциите . денкоо ще се среща с юдеите на отвлечени или разстреляни . явно пак ще поплачат заедно . бенямин прави геноцид и плаче . юдеите имат много злато . навремето лъжеха герб за инвестиции в бг . днес също.
  • 47 Град Симитли

    2 0 Отговор
    Тая, с извинение, коя е?

    Коментиран от #48

  • 48 един

    1 0 Отговор

    До коментар #47 от "Град Симитли":

    Като оная евродепутатка от БСП Пенкова и като Славена Точева,избират ги по-красота!