Last news in Fakti

9 Ноември, 2023 09:00 3 241 25

„Америка да му мисли“

  • сащ-
  • америка-
  • палестина-
  • израел-
  • конфликт-
  • държавният секретар на сащ-
  • антъни блинкен

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, след посещението си в Израел, посещава много световни столици, за да намери решение на конфликта в Близкия изток. Междувременно в района пристигна американска атомна подводница, способна да носи ядрено оръжие

„Америка да му мисли“ - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, след посещението си в Израел, посещава много световни столици, за да намери решение на конфликта в Близкия изток. Междувременно в района пристигна американска атомна подводница, способна да носи ядрено оръжие. Политическият коментатор на "Комерсант FM" Дмитрий Дризе смята, че определен резултат вече е постигнат.

Антъни Блинкен е посетил почти всички страни, които дори косвено са замесени в събитията около Израел. Държавният секретар на САЩ ще пътува и до Азия, включително Токио, където ще се проведе среща на външните министри от Г-7. Трудно е да се направят изводи дали това пътуване успя да промени нещо, степента на напрежение е твърде висока. Въпреки това, докато се избягва голяма война, това означава, че има някакъв резултат. Никой не е казал, че ще е лесно.

Междувременно в района пристигна американската атомна подводница от клас "Охайо", която е в състояние да носи както ядрени оръжия, така и прости крилати ракети без подходящо пълнене. Както е известно, две самолетоносни формирования вече са на място. Междувременно Вашингтон не се уморява да повтаря, че няма да се намесва. Въпреки това много местни източници, включително ирански, твърдят обратното.

В ивицата Газа поне има американски заложници, така че е необходимо да се намеси в една или друга степен. Освен това военните бази на САЩ в Сирия и Ирак периодично биват атакувани от проирански групи.

По правило такива неща не остават без отговор. Има и такъв феномен като йеменските хуси, които не само изстрелват ракети към Израел, но и периодично заплашват директно Америка.

Така че има известна причина да се смята, че и самолетоносачите, и подводницата в крайна сметка ще си намерят работа.

Има и информация, че Блинкен е получил възможно най-хладния прием в Турция. Реджеп Тайип Ердоган продължава да "хвърля гръмотевици и светкавици" по еврейската държава и Вашингтон също получава съответния резонанс. Засега обаче всичко е ограничено само до думи.

Интересно – докога съюзниците от НАТО възнамеряват да търпят в редиците си такъв оригинален участник, който не само открито оспорва западните ценности, но и настоява за незабавно приемане на Турция в Европейския съюз?

Но да не се разсейваме. Ситуацията наистина е сложна, но логично умерените арабски държави, както и Анкара, трябва да са първите, които имат личен интерес да живеят в мир и да няма терористи наблизо. Защото такива граждани никога не спират. Няма да има Израел, те ще се погрижат за тези, които са просто по-богати, след това за тези, които са по-бедни, и след това за всички останали. Още по-добре е да възстановите реда с чужди ръце и в същото време безкрайно да осъждате онези, които го правят.

Но, отново, може да се предположи, че убеждаването на фона на самолетоносачите може да бъде много ефективна мярка.

Междувременно е лошо, че все още няма разбиране за бъдещето на Ивицата Газа. И изобщо какво ще се случи с палестинските територии?

Израел отказва да реши този въпрос, а всички останали, включително арабските му съседи, също някак не бързат да го направят, въпреки че изглежда, че говорим за братя. Явно стигнахме до извода - нека да му мисли Америка. Така че Антъни Блинкен пътува по целия свят, върши неблагодарна работа и вместо да му кажат „благодаря“, те му показват общо недоволство по всякакъв начин.

Ами Русия? На територията на нашата страна има такова образувание, наречено Еврейска автономна област. Благодарение на събитията, които се случват, тя имаше възможност да напомни за себе си. Ръководителят на региона Ростислав Голдщайн излезе с много оригинално предложение - да бъдат настанени както израелски, така и палестински бежанци. И това го обяви на туристически форум, ни повече, ни по-малко. Някакъв нов вид туризъм, дори екстремен в някои отношения.

Е, поне това е много конкретно предложение. Вярно е, че има опасност т. нар. бежанци да продължат да оправят нещата, вече и на руска земя. Въпреки че е малко вероятно: след като са видели красотата на Далечния изток и руската стабилност, те веднага ще изоставят агресията и веднага ще станат приятели. Просто не може да бъде по друг начин. А вие ми говорите за някакви самолетоносачи.

Източник : Телеграм канал "Комерсант FM"

Превод и редакция : Оля Ал-Ахмед


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 измекяр соросоиден

    49 4 Отговор
    Блинкен обикаля да печели време за Израел а не да промени нещо .
    Не се правете на ударени като ,че ли не знаете мурафетите на краварите .
  • 2 тарантула

    41 6 Отговор
    Един ден , инфлацията , която САЩ изнася по света , ще се обърне срещу тях и ще остане в държавата им.Тогава ще разберат какво причиняват на света , а света ще си отдъхне !

    Коментиран от #5, #7

  • 3 до кога ще ви търпим ???

    40 5 Отговор
    а защо америка се занимава с проблеми далеч извън своята територия??? а да сетих се за да могат да ограбват народите които имат!!!
  • 4 Всъщност,

    25 1 Отговор
    Бла, бла, бла, бла, бла...............
  • 5 нищо такова

    16 3 Отговор

    До коментар #2 от "тарантула":

    няма да стане !!! това са мечти на хора изпаднали в безизходица… по-вероятно е да я унищожи някой с ядрен удар та да усетят тръпката от хирошима и нагазаки..!
  • 6 Допълнение

    29 2 Отговор
    "Държавният секретар на САЩ евреина Антъни Блинкен, след посещението си в Израел, посещава много световни столици, за да намери решение на конфликта в Близкия изток..."

    Освен това, в кабинета на Байдън над 90% са евреи. Още преди време Нетаняху каза, че те държат САЩ.

    Коментиран от #10

  • 7 Да не си мислиш, че не

    22 3 Отговор

    До коментар #2 от "тарантула":

    знаят какво причиняват на света?
    Лошото е, че обикновените американци ги поддържат, некъв национализъм ги тресе, много горди, че са разбомбили тоя или оня, без дори да имат някаква полза от това.
    Разбират само от бой, само след бой казват "Ооо, станало е грешка, не трябваше да ходим във Виетнам, Ирак, Афганистан"
  • 8 Всичко това, горе

    24 2 Отговор
    Е връх на цинизма, лицемерието и наглостта! И както разбирате, това били т. нар. европейски ценности, дето Турция не щяла да приеме!
    Защо ли?
  • 9 БАЙДЪН СИ ПРАВИ КВОТ СИ ИСКА

    4 22 Отговор
    Триото ПУ-СИ-КИМ....не смее да се обади
  • 10 Ами

    5 5 Отговор

    До коментар #6 от "Допълнение":

    Като Шаломов.
  • 11 И АТОМНА ПОДВОДНИЦА НА САЩ

    4 14 Отговор
    В източното средиземноморие.....ПУ-СИ-КИМ в ступор
  • 12 ВОВА, КЪДЕ СА ТВОИТЕ САМОЛЕТОНОСАЧИ

    5 18 Отговор
    Хамас да спасят, че Израел ша ги изтрие от лицето на земята.....
  • 13 Хазарите с техните

    22 3 Отговор
    Трикове, да правят пари от "нищото" доведоха света до тази разруха. Блинкен ? Също Хазар. Тези имат изкривена представа за света. Той "трябва да им е подчинен само на тях"! "Всичко да е в техни ръце"!
    От къде са се взели някакви си палестинци тука? "Това е наша земя, на хазарите"! "От къде на къде тука живеят някакви си сирийци, а отдолу нефт"? "Това е нашият нефт, тези какво правят тука "?
    И с Ирак същото... "Как може тези да седят на нашия нефт "? Ясно е, какво ще стане и с палестинците! Ще ги ликвидират, както направиха с индианците и ще им вземат земята.

    Коментиран от #23

  • 14 То па една подводница?

    18 5 Отговор
    Това е напълнено с атомни ракети направени от немеца, помощник на Хитлер, Вернер фон Браун... Тези ракети са на годините на пра-баба ми. Ако рискуват да ги изстрелят, може да им гръмне и старото корито ха-ха-ха...
    Ясен, Борей, Посейдон, Белгород.. това са съвременни подводници... Сащ нямат нищо ново. Откраднали са парите от военния бюджет!

    Коментиран от #24

  • 15 Западните ценности

    13 0 Отговор
    Ако имаха някаква стойност голяма част от света пет пари не бяха за тях.
  • 16 ПУ-СИ-КИМ

    3 11 Отговор
    Не можем да спрем САЩ
  • 17 Германски експерт

    11 1 Отговор
    Бясното куче Фащ почва да си гони опашката и да я хапе...
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 СТИГА ТРИЛИ КОМЕНТАРИ, ДРУГАРИ

    3 0 Отговор
    После и забрани......засрамете се де....
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Ташунка-Витко

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Хазарите с техните":

    За какво им е на индианците земя?! Да отглеждат на нея бизони?!:) За какво им е на палестинците земя?! На 350 квадратни км. Живеят 2.5 мил. души! От какво живеят?!:) Сигурно се трудят здраво от сутрин до здрач!:)
  • 24 Поумнял

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "То па една подводница?":

    Прав си! Я, Русия смачка Украйна!:) Чакай!:)
  • 25 бай Даньо

    1 0 Отговор
    По голяма глупост не бях чел.