Last news in Fakti

9 Ноември, 2023 09:07 3 491 40

Какво трябва да знаем за системата BG-Alert? Главен комисар Александър Джартов пред ФАКТИ

  • главен-
  • комисар-
  • алексадър-
  • джартов-
  • тест-
  • система-
  • ранно-
  • предупреждение

Предвидена е двуфакторна защита при изпращане на съобщението, казва директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“

Какво трябва да знаем за системата BG-Alert? Главен комисар Александър Джартов пред ФАКТИ   - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Започна официалното тестване на системата BG-Alert за разпространение на съобщения за предупреждение на населението за извънредни ситуации и бедствия. Какво трябва да знаем за системата BG-Alert? Пред ФАКТИ говори главен комисар Александър Джартов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

- Главен комисар Джартов, вече се тества системата за ранно известяване. Нека да обясним какво е BG-Alert ?
- BG-Alert е допълнителен канал на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване, тоест сиренната система. По аналогия на нея ние може да известяваме гражданите, ако предстои да се случат опасни явления – силен вятър, силен дъжд, покачване на нивата на реки и на язовири. Целта е хората да имат информация, че нещо предстои да се случи. Може да се използва системата и когато вече се е случило някакво събитие - имаме наводнение, имаме случило се земетресение. В съобщението ще има препоръки към тях със съвети как да действат в тази ситуация.

- За земетресение ще ни известява ли?
- Системата няма да може да се използва преди да е възникнало земетресението. Основно говорим за метеорологични явления, при които имаме прогнозиране. Тогава системата ще се използва, за да се информират хората, че предстои да се случат такива събития. Примерно, че ще има обилни валежи, така че може да има вероятно повишаване на речните нива във водоизточници, във водни басейни и т.н.

- Съобщението ще бъде получено от какви мобилни апарати?
- Съобщението ще стигне до телефони, които поддържат технологията Cell Broadcast (б.р. - виж текста под чертата в края). На интернет страницата, която е разработена за тази цел – BG-Alert.bg, ясно е описано кои телефони и с каква операционна система ще имат възможност да получат и визуализират съобщенията. Освен мобилните телефоните, смарт часовници и таблети – ако поддържат технологията Cell Broadcast, също ще визуализират такива съобщения.

- Часовниците и таблетите трябва ли да имат SIM карта?
- Не е нужно да имат SIM карта. Важно е да поддържат технологията, която споменах. Но вие и без да имате SIM карта може да са обадите на 112, нали така. Просто е важно устройството да поддържа тази технология. Cell Broadcast е радио излъчване. Тя е различна от технологията за изпращане на sms. Тук има един недостатък, че този тип комуникация е едностранна. Все едно слушате радио. Вие получавате информация, но нямате обратна връзка. Системата, като изпращач, не може да разбере дали сте го получили съобщението. Но предвид масовостта на съобщенията, това се компенсира, защото със сигурност някой до вас ще го получи.

- А ще се надгради ли системата така, че да имате и обратна връзка?
- Самата технология не го позволява. Пак ще кажа, представете си го като радио, на което вие сте само потребител.

- Кой ще решава дали тази информация, която ще пуснете, е важна и
достоверна, за да се изпрати до хората?

- В момента съгласно Закона за защита населението при бедствия и аварии и съобразно Националната система за ранно предупреждение и оповестяване тя може да се използва по разпореждане

на министри, на кметове на общини, на кметове на населени места, на кметски наместници.

Към момента това са единствените органи, които ще могат да се разпореждат с нейното използване. Ние - от пожарната, няма да взимаме такива решения, защото нямаме такива правомощия. Практически ние просто сме създали инструмента, който може да бъде използван от тези компетентни органи.

- Ако в град X се очаква нещо да се случи – голям дъжд, примерно, и кметът реши да подаде сигнал, само в град Х ли ще се получи съобщението?
- Това зависи от кмета. Системата дава възможност съобщението да се изпрати както в определена територия, така и в цялата страна. Естествено, когато градът Х е заплашен, не нужно в други градове да получават съобщението. Това вече се определя от изпращача. За да се изпрати и получи съобщението, се използват мобилните клетки на операторите. Системата позволява да се идентифицира едно населено място или повече населени места. Тоест, може да избере конкретна територия. Заради разпределението на клетките на мобилните оператори, съобщението може да излезе малко извън зададения обхват, но това не би трябвало да е проблем. Клетката на мобилния оператор има обхват, който е окръжност, така че може да се получи приемане на съобщението в съседни области. Вижте, целта на системата е да извести хората за някаква опасност. Хората трябва да са спокойни и да знаят, че тази система е предвидена да ги предупреждава и е свързана с техния живот и здраве. Системата не е предвидена за други цели, а да ги предупреди максимално бързо, за да предприемат определени мерки, които са в тяхна полза.

- На ниво ЕС системата къде работи?
- В много страни, но ние черпим опит най-вече от Румъния, защото страните са близки.

- Системата трябва да влезе в експлоатация в началото на следващата година?
- В момента се изготвя и Наредба, която да регламентира практически как ще се използва системата. В Наредбата ще се запише по какъв начин ще става от една страна експлоатацията на системата, а от друга страна какви ще се правата и задълженията на различните институции.

- Кой, как и кога ще преценява дали едно съобщение да бъде изпратено?
- Предвидена е двуфакторна защита при изпращане на съобщението. Какво имам предвид. В системата е предвиден следният ред при работата със софтуера. Един служител - независимо дали е на пожарната, или на съответната администрация, създава съобщението. А друг го преглежда и изпраща. Имаме двуфакторна степен на защита на системата, за да не може някой да си позволява директно да изпраща съобщение. Просто сме хора. Когато се случва или се е случило някакво събитие, хората, които отговарят за координацията, подготвят проекта на съобщение. Но, в същото време, те са изключително натоварени със самото събитие. За да не разчитаме само и единствено на тяхното внимание и преценка, защото при работа под напрежение вероятността за грешки е по-голяма, те изготвят проекта на съобщението и го предават на друг човек, който да го прегледа. Вторият човек вече обработва съобщението и го прави във вида, в който ще го изпрати, след което го изпраща. Просто и втори човек оглежда съобщението преди да се изпрати, което е нормална практика, за да не се допускат грешки.
--------------------------------
Съобщения ще получат телефоните, поддържащи технологията Cell Broadcast, т.е. от 2G, 3G, 4G и 5G устройства. Тестовото съобщение ще бъде получено без значение в какъв режим са телефоните и на кой мобилен оператор. Хората ще могат да изключат сигнала, когато го получат. В самото съобщение ще бъде посочено, че става дума за тест.

График на тестовете:
14 ноември - областите Видин, Враца, Ловеч, Монтана и Плевен
15 ноември - Велико Търново, Разград, Русе и Силистра
16 ноември - Варна, Добрич, Търговище и Шумен
21 ноември - Бургас, Сливен, Стара Загора и Ямбол
22 ноември - Благоевград, Кюстендил, Перник, София и Софийска област
23 ноември - Кърджали, Пазарджик, Пловдив, Смолян и Хасково
29 ноември - национален тест в цялата страна


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Атлантик

    25 29 Отговор
    Просто да си кажат, че ни готвят скоро време за това което я сполетя Украйна и да се спасяваме кой както може.

    Коментиран от #16, #21

  • 2 флипп

    30 6 Отговор
    Всичко което трябва да знаете :
    Известия - Разширени настройки - Безжини известия спешни случаи - Забраняване на сигналите

    Коментиран от #5, #23, #25

  • 3 Ггг

    30 3 Отговор
    Трябва да знаем, че са завлечени чували с пари, вместо оповестяването да се прави с добрия стар смс.
  • 4 българин 777

    32 4 Отговор
    какъв вуйчо владика трябва да имаш за да станеш главен комисар като този никаквец
  • 5 тормоз

    17 4 Отговор

    До коментар #2 от "флипп":

    👍Това е по-полезно от самата статия😉
  • 6 ахтунг ахтунг

    20 4 Отговор
    голяма простотия броди по нашите земи
  • 7 Цонев

    25 4 Отговор
    И кой го интересува какво било казало протежето на Тиквата ?
  • 8 Баш Батка

    30 3 Отговор
    На бързо един еврофонд да изцоцаме иначе те хората от 2-3 години след потопа още живеят във фургони.
  • 9 Бай Ганьо

    29 5 Отговор
    Чудесно - намерих в настройките на телефона от къде се спира тая простотия.
    И радиоточките ги изключвах едно време.
    Щели да ме предупреждават, като духнел вятър. Бе я си...
  • 10 ТаУмВзе

    21 3 Отговор
    Освен, че са Гепили Пак милиони ли? Повече от ясно е, че готвят територията за Война.
  • 11 Механик

    37 4 Отговор
    "Какво трябва да знаем за системата BG-Alert? Главен комисар Александър Джартов пред ФАКТИ "
    1)Първо трябва за знаем английски, защото в нашия език няма дума "ALERT"
    2)После трябва да знаем, че "един служител, може СЛУЧАЙНО да натисне погрешното копче".
    3)Трябва да знаем, че никой не носи отговорност.
    4)Вече знаем и че може да бъде ползван автритета на ПРЕЗИДЕНТСКАТА институция, за да се праща лъжливо съобщение. От което естествено нищо не произтича като отговорност (чети горната точка)
    5)Задължително всеки човек трябва да има смартфон, за да се ползва от "невероятната" услуга.
    6)Хората с не добро зрение, трябва да носят очилата си постоянно, а тези с добро зрение трябва да си носят лупа, за прочетат малкото надписче "test test", в случай, че някой пак натисне "погрешното копче" (чети точка 2), както и да знае английски (чети точка 1).
    7) Трябва да знаем, че едни хора са взели едни пари, за да направят едно голямо НИЩО.
    Мисля, че тия точки са достатъчни.

    Коментиран от #28, #34

  • 12 Аааа

    26 2 Отговор
    А защо просто не се разбрахте с операторите да изпращат SMS? Защото нямаше да има за крадене и корупция ли? Това оповестяване си е за прокурор отвсякъде.

    Коментиран от #17

  • 13 Орел

    24 2 Отговор
    Системата е като "умните" светофари на Фандъкова - не работят, но завъртяхме едни пари.

    Коментиран от #24

  • 14 Българин

    20 2 Отговор
    Колко откраднахте за тази измислена система ?Само далавери и да крадете вие в главите.
  • 15 бай Даньо

    14 2 Отговор
    За тази система не знам,... но си спомних за едно шоу- ТВ предаване преди години.
    Да не се получи същият ефект, както пре тестването й , по погрешка да се натисние НЕПРАВИЛНОТО копче
  • 16 СМЕШНО

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "Атлантик":

    за сега,. Но може и да се очаква. Има ли някаква гаранция. че няма да стане...
  • 17 всезнайко

    20 2 Отговор

    До коментар #12 от "Аааа":

    Когато станаха пожарите това лято около Александрополи,Гърция, бяхме на къмпинг там. По свички мобилни се получиха съобщения за опасност, може би през 4 часа. На другия ден по оживени кръстовища из града и пред къмпинга имаше безплатна бутилирана вода и водоноска с питейна вода. Та, мобилните оператори си свършиха работата с предупреждението, без вой на сирени и паника.
  • 18 За земетресения не става

    19 3 Отговор
    Тоест някой налапа едни кинти и дгд останалите! От какво ще ме пазите с това недомислие? От бурите, които предния ден са съобщили синоптиците или от тухлите, които вече са ни паднали на главите след труса?!? Поредното maloумие с цел всяване на паника!
  • 19 едрфтгъхуи

    2 16 Отговор
    Много силно се надявам всички дето ревете срещу системата (НЕ оспорвам кражбата на пари и видимата некадърност на някои хора) да си изключите описаните настройки и да НЕ ПОЛУЧИТЕ известие за предстоящо наводнение и да се издавите като бесни кучета...

    Неее, дори по-добре- изключете известията в телефона на майка си, баща си и всичките си възрастни роднини за да "не се стресират от глупави аларми" и те да се издавят при наводнението...

    Относно идеите за смс-и... Аз получавам поне по 200 известия дневно на телефона и смс е ПОСЛЕДНОТО нещо което ще погледна- по-голям е шанса да видя такъв мейл сред другите 30-40 мейла за деня отколкото да погледна смс...

    Коментиран от #20, #22

  • 20 Аааа

    12 0 Отговор

    До коментар #19 от "едрфтгъхуи":

    Добре бе, специално за теб ще купим един пощенски гълъб да ти е сигурно, ама 99,9999% от хората не са така. Може да наемем и едно ромче, те удря с чук по главата, ако си заспал като кацне гълъба, но частния ти случай не оправдава тези огромни харчове.
  • 21 Гост

    6 6 Отговор

    До коментар #1 от "Атлантик":

    Аман от такива като тебе! Не беше ли време и ние да имаме такава онлайн система? Ама не викаш Русия ще ни напада та за тва..
  • 22 0909

    8 0 Отговор

    До коментар #19 от "едрфтгъхуи":

    Ти първо се научи да работиш с телефон! Можеш да си смениш сигнализацията на всеки различен номер от който получаваш смс. На този с авариите, можеш да пуснеш Веселин Маринов - Графа на макс, че да се отличава от другите ти смс-и.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Впечатляващо

    6 0 Отговор

    До коментар #13 от "Орел":

    И то какви пари, много добри пари завъртяха Фандупковите далавераджии!
    И никой не пита защо!?!?!?
  • 25 Туй то

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "флипп":

    Нокия с фенерче! Пари за ненужни глупости не давам! То е като, все едно тия следените и подслушвани от ДС да са си купували камерите и микрофоните с които ги следят и да са си плащали да им ги инсталират.
  • 26 Дедо пич

    7 1 Отговор
    На тия дето са направили ултра досадната реклама на Рафълс, "най-вълнуващия" картофен чипс и ми я набиват в очите и ушите на всяко видео на YouTube - да ви еba мyтката пайчинa!!!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 редник

    6 0 Отговор

    До коментар #11 от "Механик":

    Кратко и ясно! 👍
  • 29 Зайко Байко

    4 0 Отговор
    Със сигурност знаем е че създателите на тази система начело с теб са формени топ и д и о т и...
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Георги

    0 1 Отговор
    Виждам, че тук всички са специалисти по всичко.Ако нямаме такава система, защо нямаме. другите страни имат.Сега пък не била добра, другите са супер.Относно квалификациите, които някои от вас пишат за главния комисар е добре да знаете, че човека е много компетентен и читав.Ако нещо не сте разбрали и имате деца в долните класове, обърнете се към тях, те ще ви обяснят!

    Коментиран от #39

  • 33 Факт

    3 0 Отговор
    Въпросната система може да е много полезна както за обществото , така и за частни цели! Представете си по този начин колко лесно може да се манипулира поведението "тълпата" в определената желана посока! Въпроса е : КОЙ ЩЕ Я УПОТРЕБИ И ЗА КАКВО!
  • 34 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Механик":

    господине България Вече Нее Каквато Беше
  • 35 Ако е честен

    2 1 Отговор
    Трябваше да си признае че това се прави преди всичко за да може да се реагира при предстоящата война
  • 36 Перо

    1 1 Отговор
    МВР е девоенизирано от 30 г., а боклука продължава да се облича с маршалски униформи!
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 ДО ФАКТИ

    0 0 Отговор
    Защо имам забрана? Какво наруших? Знам, че не Ви харесва моето мислене, но то си е мое и не е нужно да Ви харесва, а и не съм подмазвач.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.