Last news in Fakti

12 Ноември, 2023 16:00 7 025 356

Д-р Любомир Канов: Та това е пътят надолу!

  • сталин-
  • комунизъм-
  • българия-
  • червен терор

Въоръжени са с марксизъм. Това е тяхното оръжие

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Малко преди българският народ да се въздигне и да се присъедини към Европа, той беше покосен и елитът му — унищожен от комунизма. Това е може би невъзвратимо. Обявена беше от болшевиците трансформация на Човешкия род. Зловещо начинание. За това предупреждава във "Фейсбук" д-р Любомир Канов.

Става дума за унищожаване на качествен генофонд (нека антирасистите да замлъкнат поне за малко). Не за "аристократи" става дума, а за унищожаване на най-качествените, продуктивни, работливи, изобретателни и успешни българи. Обявени са за врагове на "пролетариата". Те не са били толкова много, трудно са поникнали всред войни и кризи.

И са били покосени и загробени от онези, които и до днес налитат да променят човешката природа, за която нямат никаква представа.

Въоръжени са с марксизъм. Това е тяхното оръжие.

Защо хората са слепи и не виждат каква лъжа е това? Защо харесват умствени пигмеи, които успешно отново и отново използват тази демагогия? Та това е пътят надолу! Ваня!!!


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 194 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Пич

    188 89 Отговор
    На този му викат доктор , само защото никой не може да му запомни името !!! Но пък , нуждата му от медицинска помощ е очевидна !!!

    Коментиран от #166

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Сафийски

    55 70 Отговор
    Царя малко ли помогна, та и мутропрофанова покани. Жалко династиално падение..

    Коментиран от #264

  • 5 Швейк

    81 45 Отговор
    Какво толкова странно има?
    Единствената работа на варварите е да унищожават цивилизацията.
  • 6 3.14К

    119 55 Отговор
    Късно е вече за Канов да ходи на психиатър.
  • 7 Тодор Живков - откровения

    60 30 Отговор
    Тодор Живков също не прави признания пред българския народ, нито понася политическа отговорност за краха на страната. В показанията си под клетва, дадени от него, пред Главна прокуратура по дело №4/1990 г. за икономическата катастрофа на БКП обаче той признава:

    „Аз не твърдя, че народът е живял в изобилие – такова беше времето. Ние сме идеализирали Съветския съюз. Той за нас беше образец. И трябва да бъда сега подлец, за да кажа, че още тогава съм бил наясно какво е било положението в Съветския съюз. Ние постепенно виждахме и започнахме постепенно да чувстваме, че съветските хора живеят по-лошо от българските граждани. Очевидно е, че ЦК на БКП и генералният му секретар са били под влиянието и в плен на илюзията, че победата на социализма в Европа е гарантирана.

    И накрая, понеже говоря откровено, искам да подчертая, че тази политика за тогавашните условия беше правилна, но започна да ражда своите парадокси и противоположности. Бавно, но сигурно бяхме осъдени на технологично и информационно изоставане, тъй като нашият пазар беше главно социалистически. От 1985 г. моделът на развитие, който бяхме избрали, започна да се руши. Ясно беше, че той крие в себе си предпоставките за своето ликвидиране.”

    Коментиран от #18, #25

  • 8 1234

    127 34 Отговор
    странно факти постоянно дава дума на странни "пигмеи" - "Малко преди българският народ да се въздигне и да се присъедини към Европа, той беше покосен и елитът му — унищожен от комунизма" А наследника на унищожителите, с парите на унищожителите въоръжени вече с капитализъм са нещо добро. И в каква Европа сме щели да влезем, в тази ли: „София трябва да бъде изравнена със земята и в развалините й да се засеят картофи“.
  • 9 Тоя Д-р

    70 33 Отговор
    Сам си плюе в устат !
    Като говори за марксизъм, да беше споменал коеи са що са Маркс и ЕНГЕЛС.
    Като е казал А да каже и Б...

    Коментиран от #12, #14

  • 10 Сандо

    101 41 Отговор
    Относно издигането:Имаше едно нещо по времето на социализма,наречено СХК-Нефтохим /да не се бърка със сегашната рафинерия Лукойл/.Та това "комунистическото нещо" даваше БВП толкова,колкото цялото Царство България през най-силната си година,ползвана за сравнение - 1939 г.А колкото до елита - ами той тоя същия елит ни подари на Хитлеристка Германия и обяви "символична" война на САЩ и Англия,довела до съвсем несимволични човешки жертви и разрушения.И съвсем справедливо си получи заслуженото!Впрочем по заповед на "символичните" ни врагове.

    Коментиран от #118

  • 11 Така така

    110 50 Отговор
    Елит? Чорбаджии и крадци както обикновено мародерите на народа това е бил този елит същият както и днешният. Слава на Народният съд!

    Коментиран от #120

  • 12 Сандо

    85 30 Отговор

    До коментар #9 от "Тоя Д-р":

    Ами от същия този Запад Маркс е обявен за мислител на хилядолетието.

    Коментиран от #13

  • 13 Енгелс –еврейчет0

    14 32 Отговор

    До коментар #12 от "Сандо":

    От кой, кога...?

    Коментиран от #72

  • 14 Тодор Живков - откровения

    20 23 Отговор

    До коментар #9 от "Тоя Д-р":

    „Чувствам известна вина, че се стигна до това кризисно състояние в нашата икономика.

    Генезисът на марксизма-ленинизма е казал ясно и категорично, че социализмът е посткапитализъм, след капитализма, а не преди него. Никой не може да ме убеди, че може да се изгради социализъм с буржоазно-помешчишка Русия.

    Аз се учудвам за тези 10 млрд. долара задължения. Учудвам се, че с такива бързи темпове са се увеличили задълженията и ни мога да си представя как ще се излезе от кризата. Вината не е на Тодор Живков.

    Коментиран от #277, #278, #279

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 1234

    62 30 Отговор

    До коментар #7 от "Тодор Живков - откровения":

    Тодор Живков - откровения -
    да се върнем на фактите, разбита от кризата през 1990 год. България по индекс на човешкото развитие на ООН е на 50 място в света. Сега като член на ЕС понеже много се развиваме сме на 68 място.

    Коментиран от #24, #52

  • 19 парадокс

    59 20 Отговор
    Мисля че всеки нормален българин би трябвало да гледа към бъдещето, като същевременно си дава ясна сметка къде се намира сега и какъв път трябва да извърви. Тези, които гледат нон-стоп към миналото, които виждат нещата такива, каквито искат да ги видят, които постоянно дават мнение за другите (както отделни личности, така и народи) какви били и за какво са им виновни, са едни комплексирани хорица с кофти съдба, за която сами са си виновни. Ако слушам всеки, който писка, ще излезе че половин България е била по лагерите или са се борили с комунистите. Да се чуди човек как е просъществувал този режим! Парадокса е в това, че не вярвам много на писъците на тези, които твърдят, че комунистите са изтрепали всички умни. Но като гледам колко са прости въпросните пискащи, има някаква вероятност да е така....
  • 20 Гал

    47 26 Отговор
    Любчо захлебва. После ще повръща. И защо било имало концлагери. Любе , жив и здрав.
  • 21 тъй шъй

    37 54 Отговор
    Да правилно казано, есенцията на проблемите е 9-ти септември. Една от най-малко засегнатите държави във войната, щеше да се развива прекрасно в западния лагер, но уви попадна в другия.

    Коментиран от #93

  • 22 Сащ да зло

    53 24 Отговор
    Американският империализъм унищожава укрите, Сащ знаеха, че не могат да спечелят!
  • 23 Санкт Петербург къде избяга

    21 5 Отговор

    До коментар #17 от "ТУРЧИНА АЛИ":

    Не искам от моите пари за здравеопазване да се отделят средства за лечение на такива като теб. Спират ти парите и като нямаш какво да ядеш, работата ще те оправи!

    Коментиран от #26

  • 24 фактите преди всичко

    26 20 Отговор

    До коментар #18 от "1234":

    През февруари 1990 г. със строго секретно от особена важност писмо относно: Състояние на плащанията по ползваните кредити от чужбина, подписано от председателя на БНБ Иван Драгневски и председателя на Българската външнотърговска банка Веселин Ранков председателят на Министерския съвет Андрей Луканов е информиран за критичното ниво на външната задлъжнялост на комунистическото управление, което към 31 декември 1989 г. възлиза на 10,6 млрд. долара. Посочено е, че през 1990 г. предстоят плащания по различни кредити и лихви в размер на 3,9 млрд. долара. Те могат да бъдат частично погасени само с останалите 528 млн. долара в т. нар. стратегически резерв.

    Банкерите изтъкват, че „на международните кредитни пазари банката среща изключително сериозни и почти непреодолими трудности по договарянето на нови кредити”. От ноември 1989 г. не е договорен нито един такъв. „Като мотиви за тази въздържаност се изтъкват високата задлъжнялост на страната, сумата на която е надхвърлила критичната граница”, признават банкерите. Те предлагат да бъдат прекратени плащанията по външния дълг, като банката уведоми кредиторите за това. През следващия месец Андрей Луканов се опитва да изпроси 1 млрд. долара от СССР, за което пътува лично до Москва, но Горбачов му отказва, тъй като и самото съветско управление е във финансова криза. На 31 март 1990 г. Луканов прекратява едностранно плащанията по външния дълг без да предупреди кредиторите, което допълнително утежнява положението на Бълг

    Коментиран от #30, #35, #54, #352

  • 25 Човек

    42 39 Отговор

    До коментар #7 от "Тодор Живков - откровения":

    През 1985 г. комунистите вече са работили по създаването на бъдещите БСП, СДС и ДПС и фасадната "демокрация", която имаме днес. Четете за плана Голгота. Руската чума ни мори вече 80 години.

    Коментиран от #40

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Време е

    48 26 Отговор
    Белене отново да отвори врати,за почиващи като негова милост,списващия статията!
  • 28 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    34 16 Отговор
    Приготвих си пуканки, с очакването да чета дълга проповед на расистка основа, пък то два реда? Толкова ли му е багажа на този пигмей? Не си струва да пиша по-дълъг коментар от двата му реда!
  • 29 50тата в света!!!

    28 30 Отговор
    Под непосилното бреме на тоталната задлъжнялост на НРБ към западните банки Коларов информира генералния секретар на БКП, че „е прието за нормално плащанията за основния дълг и за лихвите на една страна да не надхвърлят 25 на сто от общите ѝ валутни постъпления. У нас те са повече от 100 на сто.” Тодор Живков обаче отказва да приеме истината и вкарва страната в нови огромни дългове, за да остане на власт и да продължи да поддържа илюзията на „развития социализъм”. Към края на 1989 г. режимът на Живков и БКП натрупва близо 11 млрд. долара външен дълг.

    Новият генерален секретар на БКП Петър Младенов, който наследява през ноември 1989 г. Живков, също верен човек на Кремъл, знае истината за тежкото икономическо положение. Той обаче не го разкрива пред българския народ, а го споделя само пред ръководството на МВР и Държавна сигурност в края на ноември 1989 г., като заявява, че управлението на Тодор Живков е довело страната до „просешка тояга”, а „картината в икономиката е потресаваща”.

    Коментиран от #32, #159

  • 30 А бе кре тн чо,

    57 25 Отговор

    До коментар #24 от "фактите преди всичко":

    вярно е само за 10милиарда долара външен дълг на България,НО активите на България в чужбина бяха за над 100милиарда долара!Сега сме едни голтаци ,но външния ни дълг вече е над 40милиарда долара,може и повече да е!

    Коментиран от #31

  • 31 защо спориш с БНБ

    13 17 Отговор

    До коментар #30 от "А бе кре тн чо,":

    не ми е ясно.

    Потърси текста по търсачките и ще видиш факсимилето с оригиналния документ.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 така е

    19 6 Отговор
    Настъпва и 9 ноември 1989 г. Сутринта Тодор Живков се среща с Александър Фол, министър на науката и културата, с вицепремиера Григор Стоичков. После с „постоянното присъствие” в ловната му дружинка – Георги Джагаров, Ангел Балевски и Панталей Зарев. Следобед провежда нова среща с Йордан Йотов. След него при Живков влизат пак Добри Джуров и Димитър Станишев. Може би за последни увещания.

    От 17 часа започва заседанието на Политбюро, на което той трябва да си подаде оставката.

    Същия ден ръководителят на представителството на КГБ в България ген. Владилен Фьодоров се обажда на началника на УБО ген. Георги Милушев и го моли следобед да го посети в кабинета му. На срещата споменава, че заседанието на Политбюро същия ден е извънредно важно. Милушев е изненадан – не знае, че има такова заседание. „Казах на Фьодоров, че за това заседание на Политбюро чувам от него. „Не може да не знаеш – не ми повярва той. – Има заседание и е много важно как ще приключи“.

    На самото заседание Живков си подава оставката. Изненаданите са само двама от Политбюро – Милко Балев и Димитър Стоянов. И двамата сред най-близките – Балев, бивш дългогодишен началник на кабинета му, а Стоянов най-послушният и дългогодишен министър на вътрешните работи.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 ИМПЕРИАЛИСТ

    33 19 Отговор
    "Кръвния данък" се е наричал Девширме, което на турски значи "събиране на цветен прашец" При девширмето е имало ПОДБОР през 5г., а по-късно и ЕЖЕГОДЕН ПОДБОР на най-будните и красиви български момченца И ТАКА ВЕКОВЕ НАРЕД. Фактите за този ежегоден "кастинг" много често се премълчават по родолюбиви причини. Част от момченцата пък директно са продавани като роби. Според мен това е ОБЕКТИВНАТА причина за незавидното състояние на държавата ни и за липсата на критична маса от будни и родолюбиви Българи които да поведат сънародниците ни. Отделно, че едва създаденият елит е бил ликвидиран от комунягите 1944-1946 г.
    Май доста време ще мине докато Българинът се пробуди.

    Коментиран от #46, #56, #58

  • 38 така е

    14 12 Отговор
    Който не вярва на написаното, да си го чете в оригинал politburo. archives. bg
  • 39 бЛизалков

    36 20 Отговор
    Хайде, докторе, бягай да си вземеш центовете от Козяк?
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 50тата в света!!!

    19 18 Отговор
    Пасивът, който НРБ понася от изменението на цените на нефта за петте години до 1981 г., е около 2,5 – 3 млрд. валутни лева. Външният дълг се покачва застрашително и управлението на БКП отново изпада в състояние да не може да посреща задълженията по външния дълг. Тодор Живков е принуден лично да моли за помощ Леонид Брежнев. На Москва отново да налага отпуска финансова помощ под формата на два поредни годишни транша от по 400 млн. рубли, защото управлението на Живков за втори път е изправило страната до ръба на неплатежоспособността. Валутните задължения към 1978 г. достигат заплашителните 6 млрд. долара.

    „Благодаря за помощта, която Политбюро на ЦК на КПСС и съветското правителство ни оказаха с отпуснатия кредит. Без тази помощ България от тази година нямаше да бъде платежоспособна.”

    Коментиран от #53

  • 42 приказки от 1001 нощ

    13 6 Отговор

    До коментар #36 от "щи кажа":

    Въпроса ми е как върнахме дълга?! С напечатани пари без покритие?! Едва ли, кой ще ри размени за долари. Не че последните имат много покритие, ама тоигава беше доста повече. Та, слушам те!

    Коментиран от #48

  • 43 555555

    8 0 Отговор

    До коментар #40 от "Теб винаги нещо ще те":

    Коментирай по същество-нямаш аргументи и започваш да изпадаш в истерия.
  • 44 Макробиолог

    33 10 Отговор
    Канов разбира от депресивни състояния най вече на жителите в щата Ню Йорк. Полувин истина е пълноценна лъжа.За комунизма знаем и е така.Но същото важи за периода от създаване на Третата БГ държава до 1944та.Колко народ е избит в войните заради болните амбиции на Фердинант?Колко интелигенция от режима на Борис?Тъжна работа,самоунищожение е наш национален спорт.
  • 45 Русороб

    18 36 Отговор
    Начи, по тъпо говедо от русофила нема!

    Коментиран от #49, #87

  • 46 име

    40 11 Отговор

    До коментар #37 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Освен кръвния данък, бих добавил и избиването на болярите. Малко съм скептичен комунистите какви и колко са избили. Но пък съм свидетел на масовото затъпяване последните 20г.

    Коментиран от #47

  • 47 ИМПЕРИАЛИСТ

    18 5 Отговор

    До коментар #46 от "име":

    Значителна част от болярите стават васали.......
  • 48 учи историята си

    10 22 Отговор

    До коментар #42 от "приказки от 1001 нощ":

    и чети книжки.

    А иначе БВП на България в момента е значително по-голям от "индустриална" България 1989 година.

    Коментиран от #60

  • 49 555555

    9 18 Отговор

    До коментар #45 от "Русороб":

    Не ги опреквай,те са просто душевно болни хора,и не носят вина за действията си.
  • 50 Лаик

    33 11 Отговор
    Много си е повярвал тоя драскач само че тука си е излязъл от специалноста си и чупи тъпомера.За кой елит говори за тоя дето ни докара национални катастрофи преди 1944 загуба на територии стотици хиляди загинали във войни и въстания ами тоя елит е за едно място дето хората хвърлят непотребни неща
  • 51 християнин

    22 21 Отговор
    Комунизмът бе допуснат от Бога, за да заличи по-голямото зло, което беше се разпространило в България и бе започнало да я унищожава така сигурно, както сигурно е, че дяволът съществува.
    България беше обхваната от сатанинския фашизъм, който няма нищо общо със социализма, какъвто строй беше в България, а комунисти има само в главите на сатанистите – наследници на фашистите, които в момента и управляват България а техните бащи и дядовци от фашисти станаха комунист и сега техните чеда , като този дебил Канов се радват, че България отново е поела по пътя на откровения сатанизъм.
  • 52 Разумен

    11 12 Отговор

    До коментар #18 от "1234":

    Ами ако четеш внимателно, и ако имаш желание, ще го разбереш. Точно, понеже е унищожен генофонда от богоборците, наричащи себе си коомунисти, затова падаме все по-надолу и това ще продължи Бог знае до кога, докато се възстанови качеството на "матряла". Щетата, която е нанесло богоборчеството, явно е огромна!

    Коментиран от #59

  • 53 ИМПЕРИАЛИСТ

    11 16 Отговор

    До коментар #41 от "50тата в света!!!":

    Значи така: "Дружбата със СССР е нужна на България така, както въздуха и слънцето за всяко живо същество." А да знаеш защо министър председателя на България, Георги Димитров е отровен, а пък зам. министър председателя, Трайчо Костов е обесен???
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 ⚜️Просветен⚜️

    38 16 Отговор
    Кой елит на нацията е унищожен ве? Който ни набута в три национални катастрофи? Който ни вкара и в двете световни войни на грешната страна? Учете си историята, защото тя се повтаря и днешния елит в лицето на Тагаренковци, тикви, прости кирета и Шишита ще бъдат опявяни като цвета на нацията! И журналистически подлоги и родоотстъпници и бутачи на паметници! Всички ви чака същото !
  • 56 християнин

    20 14 Отговор

    До коментар #37 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Ние не сме имали елит, а банда национални престъпници, които вкараха България в две национални катастрофи, защото бяха... комунисти, а само комунистите си правят сметките без Бога, които винаги излизат криви, и затова и бяха елиминирани, а присъдите само потвърдени.
  • 57 Крал Джулиан

    17 9 Отговор
    Комунизъм и капитализъм, са двете лица на една и съща ЕВРЕЙСКА монета.Създадени за да ПОКАЖАТ на необразованите маси, че нито единия, ни о другия са правилни и подлежат на провал.
    Така че, ЮДЕЙЧЕТАТА сега ще ни вкарат в третия, който е микс между двата строя, микс в който ВИЕ СТЕ РОБИ (ГОИ) на "богоизбраните си господари - ЕВРЕИТЕ.
    Този нов строй, към който бавно и сигурно се приближаваме, се нарича НОВ СВЕТОВЕН РЕД.
    Прочетете ПРОТОКОЛИТЕ НА ЦИОНИСТКИТЕ МЪДРЕЦИ............, после ще коментираме.
  • 58 МаДа

    11 15 Отговор

    До коментар #37 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    А па след "освобождението" същите такива будни българчета ги взимаха в Русия, след второто в сесесерето да учат за еничари.
    След перестройката ги пращат на запад където ги очакват пак братушки, и пак същото, но вече разполагат с образовани еничари и могат смело да обвиняват запада след всеки гаф.
  • 59 Българин

    30 12 Отговор

    До коментар #52 от "Разумен":

    Присъдите, които издава Народния съд са поискани от... Сащ, Англия и като цяло победителите във ВСВ.
    Навсякъде в Европа фашистите и нацистите са съдени и осъдени в по-голямата си част на смърт, а те са били стотици хиляди.
    Мантрата, че в Германия са осъдени само няколко човека в Нюрнбергския процес е дяволска хитрост на тези хорица, защото на този процес бива проведен за осъждането на Елита на фашистите и нацистите, а останалите биват съдени по места със стотици хиляди.
    И най-вече, мантрата се повтаря постоянно от наследниците на фашистите и нацистите, избивали и съдействали за избиването на десетки милиони хора
  • 60 приказки от 1001 нощ

    13 4 Отговор

    До коментар #48 от "учи историята си":

    Зададох ти съвсем ясен въпрос, отговори ми вместо да разтягаш локуми за БВП. Ако сравняваш данни по обсолютна стойност, сигурно е така. Само че не вярвам да си си направил труда да приравниш стойността на парите от 89-към днешна дата.

    Коментиран от #66, #68

  • 61 Съмняващ се

    18 4 Отговор
    Канов, в момента комунизъм има в еврейските затворени общности наречени кибуци. Идеята за държавен и световен комунизъм от там е взаимствана от евреина Мордехай (Карл Маркс). В основата е религиозното течение на юдеите садукеи. В НРБ се съмнявам да е имало подобие на еврейския комунизъм.
  • 62 Кан

    23 5 Отговор
    На близо 80 години и в САЩ е лесно да философстваш.Само пропуска,че е получил образование и работа в Н Р Б. а за личните си проблеми да разсъждава колкото иска.Другото да остави на нас , които живеем в България
  • 63 хахаха

    31 15 Отговор
    значи, качествения генофонд бил унищожен...и как така в срая на 80-те години НРБългария беше на 27 място по качество на живота? Не ми се говори даже за заводите, фабриките, язовирите, АЕЦ и ПАВЕЦ...и още много неща, създадени за 45 години. Неграмотни калпаци ли са ги строили? Каскети с третокласно образование? Хубавото е, че тоя Канов скоро ще напусне света на живите.

    Коментиран от #75

  • 64 Спирачката

    16 13 Отговор

    До коментар #1 от "КОНТРАТА":

    СоциализЪмът е едно недоносче - Т. Живков, 1988 г.
  • 65 Идеологическите наследници

    21 14 Отговор
    На фашизма оплакват загиналите фашисти около 9-ти септември като ги обявяват за Елит
    Най-мръкобесническата прослойка от българското общество била Елит е такава наглост е Трудно да бъде преглътната

    Коментиран от #70

  • 66 Ще дам пример

    21 12 Отговор

    До коментар #60 от "приказки от 1001 нощ":

    С бившия лев можеше да се купят три и половина бели хляба
    Със сегашния лев можеш да купиш най-много една трета хляб
    Става въпрос за килограмова цена

    Коментиран от #71, #80

  • 67 !!!?

    20 19 Отговор
    Раболепието на част от българското население към империята на Злото е пагубно за България !!!?

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Пасъмас

    19 17 Отговор
    Интелигенция с Каскети, дойде на власт у нас.
    Неуки-неграмотни, едва със трети клас.
    Дойдоха на Девети, със много шум и глъч.
    Отнеха ни земите, и дядовия пръч.
    В нивята плодородни издигнаха комини.
    От глад на дядо пръча, бързо се спомина.
    Опоскаха до шушка хамбари и витрини.
    Накрая всеки с куфар, замина за чужбина.
    Днес техните потомци, отново са на власт.
    С ДиплОма от “Свободния” във Перник и Бургас.
    И “Школата” за кадри, от наш’те редове.
    Със гръмкото си име, Колеж на МеВеРе!
    Изучил е Йористи и главни прокурори.
    Които се вживяват на много Важни хора.
    И за капак на всичко, днес тези тарикати.
    Имунитет ще искат на накой депутатиН.
    Но цялата система, на наш’то Кривосъдие.
    Оказа се Зависимо, като скачени съдове!
    ЗаместникЪТ, на Главния наточил е балтия.
    И само чака сгода, до дъно да забие.
    Но Главния Каскет, отвръща със закана.
    Той има тайна “папка”, скрита на тавана.
    Във нея има данни, за разни далавери.
    За всекиго по нещо там ще се намери.
    А ние като зрители, на тази нова сага.
    Ще чакаме развитие, тъй както се полага!
  • 70 ТрампЛин

    4 5 Отговор

    До коментар #65 от "Идеологическите наследници":

    Гълтай! И целувай ръка, че и с вас не постъпихме така!

    Коментиран от #74

  • 71 трите бели хляба

    9 17 Отговор

    До коментар #66 от "Ще дам пример":

    бяха на изкуствено ниска цена. За това фалира НРБ.

    Коментиран от #73, #162, #185

  • 72 Сандо

    2 3 Отговор

    До коментар #13 от "Енгелс –еврейчет0":

    Проучване на ББС от 1999 г. от хора от цял свят.
  • 73 ТрампЛин

    16 13 Отговор

    До коментар #71 от "трите бели хляба":

    Фалира и не веднъж! Цели три пъти успяха за 48 години да фалират Държавата!
  • 74 не постъпихме….

    4 5 Отговор

    До коментар #70 от "ТрампЛин":

    …..а трябваше!
  • 75 !!!?

    22 23 Отговор

    До коментар #63 от "хахаха":

    България беше най-бедната държава в соц лагера и с един от най-ниските стандарти на живот в Европа. Бъркаш нерентабилните съветските кютуци, заради които влизахме в статистиката като "индустриална държава", но не можехме да произведем дори едни чистачки за "москвич" и затова хората си ги сваляха за да не бъдат откраднати !!!?

    Коментиран от #76

  • 76 ТрампЛин

    21 11 Отговор

    До коментар #75 от "!!!?":

    Не знам на кое място сме били по БВП, но по крадене на чистачки-твърдо на първо!

    Коментиран от #79

  • 77 Матей преображенски

    21 11 Отговор
    Тоя обявява Григорова за марскистка и сталинистка ли,нелепо е,и онова отдавна си е отживяло времето.Но си е изиграло грамадната положителна роля,след девети държавата и народа рязко дръпват напред,с голяма помощ от съветския съюз.Това са 45 г. непрекъснат възход и сериозно замогване на българите,масово ,а не само за буржоазията и чорбаджиите,както преди 44г.Страх ли ги е разсипниците от последните 34г от разкулачване и тежки присъди,каторга?
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 така е

    7 6 Отговор

    До коментар #76 от "ТрампЛин":

    И по крадене на крушки и тоалетна хартия от Кремиковци.

    Коментиран от #83

  • 80 Бря!

    12 12 Отговор

    До коментар #66 от "Ще дам пример":

    Голем пример даде с хляба и тогавашния и сегашния лев. Ми оти през ум не ти минава да кажеш колко лева вземаше тогава и колко сега. ? Или де да можеше тогавашни цени със сегашния пари. Ами не може и още не си го проумял що е тъй.

    Коментиран от #85

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 ИМПЕРИАЛИСТ

    8 9 Отговор
    Добре ретуширана фотка на грузинския циганин...Как е изглеждал в действителност 32 годишният Сталин, може да се види от неретушираната снимка към досието му от Бакинское Губернское Жандармское Управлеie.
  • 83 ТрампЛин

    14 9 Отговор

    До коментар #79 от "така е":

    Тоалетната хартия дойде в началото на 80-те. Тежката ни промишленост, бидейки една от водещите в света, трудно усвои производството и.

    Коментиран от #173

  • 84 Урюрвкос

    12 6 Отговор
    Хората са слепи и не виждат каква лъжа е това, особенно Китай който празнува на държавно ниво 200 год Маркс и в Конституцията (копирана едно към едно от сталинската) е закрепен марксизма и ленинизма. Затова са толкова зле.

    Коментиран от #86, #152

  • 85 както и да го смяташ

    9 12 Отговор

    До коментар #80 от "Бря!":

    При тогавашните пари и цени спрямо средната заплата се купуваше значително по-малко хляб, отколкото сега при средната заплата и сегашните цени на хляба.
  • 86 ТрампЛин

    10 7 Отговор

    До коментар #84 от "Урюрвкос":

    Ти си абсолютен Гъл.Фон! Да наричаш Китай комунистическа държава, че и просперираща без бедни и бездомни?!?
  • 87 Да знаеш

    5 1 Отговор

    До коментар #45 от "Русороб":

    Има, има, иди да го видиш на огледалото!

    Коментиран от #212

  • 88 Тома

    17 2 Отговор
    Ако елита е бил като сегашния понеже Алеко е написал Бай Ганьо едно към едно с всичките години откакто българина прави избори да ти елита и........
  • 89 101 Далматинци

    22 6 Отговор
    И тоя оправдава тъпотията си с комунистите. - "Тъп съм щото комунистите направили така... "
    Убеден съм, че преди 89 година тоя е крещял с пълно гърло и авторитетно при това " Вечна дружба КПСС- ПКП".
    Най- мразя такива хора, като този подлезурко. - Цял живот на държавна хранилка, а ма ги мразил, тези дето му давали заплатата!

    Коментиран от #91

  • 90 ха ха

    21 4 Отговор
    капитализма е доста по престъпен в отношението си към хората , не щете да схванете че не се ли постигне равновесие индивид общество държава няма да ни бъде , лъжите и пропагандите са до време тъпанари и викачи колкото щеш , но става реч за оцеляването ни буквално

    Коментиран от #92, #94

  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 ТрампЛин

    4 19 Отговор

    До коментар #90 от "ха ха":

    Равновесие викаш? Да сме равни един вид? Както бяхме равни по времето на бай Тодор? Хайде нЕма нужда!!!

    Коментиран от #98

  • 93 Мухаа,хаа!

    28 12 Отговор

    До коментар #21 от "тъй шъй":

    Не знам,с какви корени сте по произход,и от кой край на България.Но ако не беше 9-ти Септември 1944, и до сега огромна част- вероятно и вие,щяхте да живеете или в някое село,или градче откъдето са дошли родителите ви в столицата.Софийското жителство не е измислено от Комунистите.Това е вкарано през царски указ, още през 30-те на миналия век.Ако не беше руснака,и до днес да се кълнете във вярност на испанския тарикат,а всяка област да си има доживотен хрантутник- търтей.Принц Търновски,принц Варненски, принцеса Видинска.А в София щяхте да идвате на екскурзия,да видите двореца отдалеч.Ти какво си вярваш,че ако беше друго,сега щеше да живееш в Рая? Същото ,както в момента,но в много по брутален сценарий.5 % царедворци- банкери,индустриалци,едри търговци- още толкова местни феодали по области, останалото бачкатори до припадък.Сега е добро- лошо,но все още се ползваме от някой остатъци от Социализма - в здравеопазване, образование, социални права.Ако беше царо, щеше да плащаш и въздуха,който дишаш.

    Коментиран от #97

  • 94 Тодор Живков - откровения

    6 4 Отговор

    До коментар #90 от "ха ха":

    Тодор Живков също не прави признания пред българския народ, нито понася политическа отговорност за краха на страната. В показанията си под клетва, дадени от него, пред Главна прокуратура по дело №4/1990 г. за икономическата катастрофа на БКП обаче той признава:

    „Аз не твърдя, че народът е живял в изобилие – такова беше времето. Ние сме идеализирали Съветския съюз. Той за нас беше образец. И трябва да бъда сега подлец, за да кажа, че още тогава съм бил наясно какво е било положението в Съветския съюз. Ние постепенно виждахме и започнахме постепенно да чувстваме, че съветските хора живеят по-лошо от българските граждани. Очевидно е, че ЦК на БКП и генералният му секретар са били под влиянието и в плен на илюзията, че победата на социализма в Европа е гарантирана.

    И накрая, понеже говоря откровено, искам да подчертая, че тази политика за тогавашните условия беше правилна, но започна да ражда своите парадокси и противоположности. Бавно, но сигурно бяхме осъдени на технологично и информационно изоставане, тъй като нашият пазар беше главно социалистически. От 1985 г. моделът на развитие, който бяхме избрали, започна да се руши. Ясно беше, че той крие в себе си предпоставките за своето ликвидиране.”

    Коментиран от #100

  • 95 Комунизмът не е измислен от българите

    17 3 Отговор
    Комунизмът е измислен в Германия, а "Капитълът" е написан от Карл Маркс. Българите нямат нищо общо с всичк отова. Някаква външна сила винаги определя съдбата ни. И сега е така, макар че се мислим за свободни. .
    Ето какво се пее в песента "Интернационалът", създадена по времето на Карл Маркс.:
    На крак, о парии презрени,
    На крак, о роби на труда!
    Потиснати и унижени,
    Ставайте срещу врага!
    Нека без милост, без пощада,
    Нек сринем старий, гнилий строй!
    Светът на нас днес се нада,
    Напред в решителния бой!
    Припев: БОЙ ПОСЛЕДЕН Е ТОЗИ,
    ДРУЖНО ВСИ ДА ВЪРВИМ!
    С ИНТЕРНАЦИОНАЛА
    СВЕТА ДА ОБНОВИМ!

    Коментиран от #99

  • 96 Долу фашизма

    20 3 Отговор
    Какви глупости пише тоя! А днешнте профашски управници с какво са въоръжени,о ти неразумни юроде??
  • 97 ТрампЛин

    10 8 Отговор

    До коментар #93 от "Мухаа,хаа!":

    И базирано на какво е това твърдение? На изостанал Европа с принцове, принцеси, такса дишане, и какво още беше че много глупости си изредил.

    Коментиран от #327

  • 98 ха ха

    6 2 Отговор

    До коментар #92 от "ТрампЛин":

    ние сме равни пред Бога , по трудния начин ли искате да го проумеете ?

    Коментиран от #102, #355

  • 99 ТрампЛин

    3 8 Отговор

    До коментар #95 от "Комунизмът не е измислен от българите":

    Ти сигурен ли си че точно това е превода? А призиви на разни терористични организации като Сивите вълци, Червените бригади, Червените Кхмери, Антифа…..сме чували и виждали предостатъчно!

    Коментиран от #130

  • 100 Мнение

    7 1 Отговор

    До коментар #94 от "Тодор Живков - откровения":

    И сегашния модел се изчерпи!

    Коментиран от #108, #109

  • 101 бобо

    19 2 Отговор
    Не му търсете кусури на човечеца, та той е психиатър! И как не им омръзна, вече 33 години след "промяната", все едно и също да коментират - комунизъм /такъв строй не е имало у нас/, елити, врагове, пролетариат... все комунистите виновни, бившия социалистически строй и най-вече Русия. Въпреки че и до ден днешен се ползваме от построеното през онези "мрачни" години - язовири, пътища, мостове, АЕЦ,ТЕЦ,енергопреносна система и още, и още!

    Коментиран от #105

  • 102 ТрампЛин

    9 14 Отговор

    До коментар #98 от "ха ха":

    Кой Бог? Ленин? Че вие сринахте църквите бе другарю, вие избихте свещениците, вие забранихте религията….кълняхте се и коленичехте пред мавзолеите на идолите си….

    Коментиран от #106

  • 103 обущар

    13 3 Отговор
    пълни тъпотии на една подметка!
  • 104 Моарейн

    19 2 Отговор
    От целия този пасквил има една много важна полза - "умните" и кресливите най-после си признаха, че имат същия генетичен материал като онези, които толкова презират. С други думи - не са елит, не са богоравни, не са нищо повече от останалите. Само претенциите им са до небесата.
  • 105 ТрампЛин

    7 11 Отговор

    До коментар #101 от "бобо":

    Е може ли Комунистическа партия да строи друг строй освен комунизъм? Комуните в русия след революцията какво са ако не комунизъм? След като се увериха, че такова животно Няма и не може да има, запяха друга песен-социализъм, зрял, недозрял, развит, недоразвит…..
  • 106 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 107 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 108 мне

    4 2 Отговор

    До коментар #100 от "Мнение":

    Още сме си по руския модел. Не сме го сменяли.
  • 109 кое?

    4 3 Отговор

    До коментар #100 от "Мнение":

    Александър Лилов посочва:
    „Наивно е да се смята, че както в България, така и в другите европейски социалистически страни можеше в условията на Варшавския договор и СИВ да се предприемат сериозни политически промени без консултации с Москва, още по-малко – против Москва. Несериозно е да се отричат консултациите с Москва, активността на съветския посланик в подготовката на 10 ноември 1989 – неговите неколкократни срещи с Живков”.

    Тогавашният съветски посланик в България Виктор Шарапов по-късно ще потвърди ролята на Москва:

    „СССР действително изигра определена роля в събитията от 1989… Тогава Съветският съюз само даде пример за демократично преустройство… Ние приехме с удовлетворение промените”.
  • 110 Порно

    12 4 Отговор
    И заради плямпанията на такива сега безропотно трябва да търпим шутовете на посолство? Не псувам, щото ще ме изтриете, но съм много талантлив.
  • 111 ха ха

    10 2 Отговор

    До коментар #107 от "ТрампЛин":

    и защо си мислиш че трябва да ти отговарям ? или да те просвещавам ? казвам ти че вследствие от капитализма хората станаха по зли и омразата между тях се увеличава
  • 112 Бензин

    10 1 Отговор

    До коментар #68 от "какво да приравнявам?":

    А 92 никога не е имало в България!
    Имаше А83, А96, после А93 и А98.
    Личи кога си живял.

    Коментиран от #117

  • 113 Марко

    14 2 Отговор
    Текстът е, меко казано, несвързан.
    Напълно неясно е защо въобще се публикува...
  • 114 Генерал 🇧🇬

    15 2 Отговор
    Нарочно не са сложили снимка Мордехай Леви (Карл Маркс), а на Сталин.
    Някои индивиди заради грантове не научиха,че гадният Комунизъм не е създаден от руснаци,нито е въведен от руснаци в Русия.Комунизмът е 100 процента западна идеология, създадена от неруснаците Маркс и Енгелс в Германия и Англия, а не в аграрна Русия или в средновековен Китай. Първият Интернационал е основан и проведен в Лондон ( средата на 19 век). Вторият интернационал (края на 19 век), е създаден и проведен в Париж.
    Най-мощният удар срещу руския народ е нанесен през 1917 г. , когато,чрез преврат (финансиран от САЩ и подпомаган от Германия) властта в империята завземат еврейските черни масони, които за публиката се наричат “болшевики”. Сред узурпаторите на властта няма почти нито един руснак по националност.
    Най-напред е унищожен руският елит,следва Православието, руския народ, култура и история. В концентрационните лагери, създадени още докато е жив Ленин, са убити милиони руснаци, цветът на нацията - руското дворянство, руската интелигенция, корпусът на руските офицери, руските индустриалци, руските търговци. Всичките тези съсловия се унищожават от корен - не само мъже, но и жени, деца и старци. Убийствата се извършват без съд и следствие, тъй като никакъв съд не може да обоснове ликвидацията на цели обществени класи само по принципа на класовата принадлежност...

    Сталин е унищожавал всички стари болшевики, цялата Ленинова гвардия.
    Вече схващате ли защо Сталин разстрелял като б

    Коментиран от #115, #116

  • 115 Генерал 🇧🇬

    13 2 Отговор

    До коментар #114 от "Генерал 🇧🇬":

    Сталин е унищожавал всички стари болшевики, цялата Ленинова гвардия, от която Ленин изисквал да бъде „партия на професионалните революционери“. Вече схващате ли защо Сталин разстрелял като бесни кучета почти всички ръководители на партията и правителството, които дошли на власт в резултат на революцията?

    Коментиран от #119, #246

  • 116 ТрампЛин

    3 15 Отговор

    До коментар #114 от "Генерал 🇧🇬":

    Тази Диа Риа мирише много! Да четеш как комуняга се гърчи като настъпан червей, опитвайки се да търси вината за краха на един строй и половин Европа, в лошия капитализъм и подлите “жидове”!!! Безценно!!!
  • 117 напротив

    0 4 Отговор

    До коментар #112 от "Бензин":

    Имаше А86 и А92 и А96..
    А86 бе т.нар "държавен бензин".

    Коментиран от #129

  • 118 Румен Решетников

    5 10 Отговор

    До коментар #10 от "Сандо":

    Саша, дорогой, в учебниците по история на БКП, след като на дълго и на широко обяснят колко зле се е живеело до 1944-та, комунистите бяха публикували какво е могъл да си купи с дневната надница един пролетар през 1939-та:
    Един хляб, един килограм агнешко, един клг.сирене, един клг. кашкавал, една кутия цигари и още две неща, които съм забравил. За това на всеки пленум се сравняваха с 1939-та! Между другото, през 681-ва, сме имали най-много коне в сравнение с останалите години! 😂
  • 119 ТрампЛин

    3 14 Отговор

    До коментар #115 от "Генерал 🇧🇬":

    Защо ги е разстрелял ли? За да си осигури дожовтна власт! Диктатура на пролетариата!
  • 120 Българин

    4 11 Отговор

    До коментар #11 от "Така така":

    Добре, че обирджиите на мандри със основно образование станаха елит след като вземаха властта с помощта на Красная армия!
  • 121 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 122 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 123 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 124 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 125 ежко

    15 4 Отговор
    Брех.Голяма мантра бе!Ако толкова е унищожен елита, кой ги построи тези заводи като Кремиковци, Нефтохима, торови и циментови заводи,тецове и т.н.Хора дето са тъмни пролетарски субекти, до вчера пасли овце ли?90% от унищожените/осъдените са били такива като Пеевски ,Борисов,Каракаччанов, Асенчо ,Кирчо, Гешев, Прокопиев, Христо от ДБ и т.н.
    А сега си вижте видният елит що за стока е и си сложете ръка на сърцето с признието,дали ако историята се повтори, ще излезете ли на улицата в тяхна защита?

    Коментиран от #126

  • 126 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 127 така е

    3 0 Отговор
    Ето и разкритията на Емил Христов за вътрешния дълг:

    "Вътрешният дълг на държавния бюджет към банките (БНБ и ДСК) възлиза на около 26.5 млрд. лева и се формира от:

    - задължения на бюджета към ДСК и БНБ общо 7.4 млрд. лева

    - левова стойност на държавните кредити по износа общо 2 млрд. лева

    - кредити от фонд "Държавно кредитиране" за нискорентабилни производства общо 3. 3 млрд. лева

    - разсрочено плащане на кредити за капитални вложения на организации с ниска или отрицателна ефективност (практически невъзвращаеми) общо 7.8 млрд. лева

    - недостиг на левова равностойност по ползвани кредити от чужбина от БВТБ общо 6 млрд. долара.

    Основната част от този дълг е формирана в течение на много години главно по два канала:

    - ежегодни скрити бюджетни дефицити, които са прикривани чрез изземване на спестените пари на населението в ДСК; те са оформяни като дълг на бюджета към ДСК, а бюджетите са представяни като уравновесени

    - чрез принудително заставяне на банката от правителството да кредитира стопански организации със заеми, за които предварително е било ясно, че никога няма да бъдат върнати. Нормално е било тези инвестиции да бъдат финансирани от бюджета, но те са оформяни като кредит, за да не се покаже действителният бюджетен дефицит.

    Формирането на бюджетните дефицити е водело до неконтролирана емисия парични знаци. Тегленето на влогове от ДСК от спестителите се е покривало в недостигащата част с нова емисия на пари. Така например от н
  • 128 мишо

    7 0 Отговор
    ако са били като сегашния елит , е..ти елита
  • 129 Бензин

    1 1 Отговор

    До коментар #117 от "напротив":

    Мосвич 412 беше сметнат за А96, а Мосвич 412Д, беше за А83.
    Това бяха двата вида в България.
    Аз имах мотор Урал 650,който е смятан за А72, но през 1963г.

    Коментиран от #132

  • 130 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 131 Това е от Википедия:

    3 1 Отговор
    Потърси във Википедия:
    Интернационалът

    Коментиран от #145

  • 132 глупости

    1 2 Отговор

    До коментар #129 от "Бензин":

    А83 в Бъгария може и да е имало, но 1955 година. 80-те и 90-те не е имало А83

    Коментиран от #136

  • 133 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 134 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 135 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 136 Бензин

    1 1 Отговор

    До коментар #132 от "глупости":

    Добре, ще вярвам на теб, а не на това какво аз съм плащал тогава...

    Коментиран от #138

  • 137 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 138 ма никой не те кара да вярваш бе

    1 0 Отговор

    До коментар #136 от "Бензин":

    В късния български социализъм предлаганите бензини бяха три - А-86, А-93 и А-96. Днес те са заменени от А-95, А-98 и А-100. По-назад в миналото е имало бензини с октанови числа 76, 66 и даже 56.
    Причините те да изчезнат са две. Едната е екологична: нискооктановите бензини не могат да отговорят на съвременните изисквания за съдържание на сяра, бензол и така нататък.

    Коментиран от #151

  • 139 Цифрите говорят

    11 2 Отговор
    Сега пак поникнаха от същите, споко! В лошото комунистическо време страната хранеше 9 милиона, а сега за 5 не стига, защото едни "успешни", грабят и с двете ръце и награбеното го влачат в чужбина. Обратно, пролетариатът работи в чужбина, мизерства, но връща в страната всичко, което е успял да спастри.

    Коментиран от #140

  • 140 така е

    2 4 Отговор

    До коментар #139 от "Цифрите говорят":

    Александър Лилов посочва:
    „Наивно е да се смята, че както в България, така и в другите европейски социалистически страни можеше в условията на Варшавския договор и СИВ да се предприемат сериозни политически промени без консултации с Москва, още по-малко – против Москва. Несериозно е да се отричат консултациите с Москва, активността на съветския посланик в подготовката на 10 ноември 1989 – неговите неколкократни срещи с Живков”.

    Тогавашният съветски посланик в България Виктор Шарапов по-късно ще потвърди ролята на Москва:

    „СССР действително изигра определена роля в събитията от 1989… Тогава Съветският съюз само даде пример за демократично преустройство… Ние приехме с удовлетворение промените”.

    Коментиран от #148

  • 141 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 142 ежко

    9 2 Отговор

    До коментар #137 от "ТрампЛин":

    Не ми казвай каво да правя или да не правя!Ако можеш дай аргументи!Ако не можеш -млъквай!Винаги в такива времена е имало нагаждачи.И сега ги има.Едно доносче,да те изселят,да ти прибарат апартаментчето и си готов.Само дето не ми отговори на въпроса, като са изтрепали цялата интелигенция ,как овчарите и тъпите пролетарии построиха толкова заводи.С гегите ли?Нали всичко умно било изтрепано и вкарано в лагери.та кой ги построи тези заводи?!?

    Коментиран от #146

  • 143 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 144 Айде бе!

    6 3 Отговор

    До коментар #1 от "КОНТРАТА":

    Че как така този народ оцеля за 500 години на тежко Турско робство, само за да дочака „звездни си миг“ на социалиЗЪма, който ако не беше дошъл народа ни щял да изчезне?!.....Ти си на много сили психотропни бе Братчед!

    Коментиран от #176

  • 145 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 146 ТрампЛин

    5 9 Отговор

    До коментар #142 от "ежко":

    Голям ум се изисква да пльоснеш един огромен комин бълващ отрови, в софийското поле! Много голям! И ти го имаш за постижение?

    Коментиран от #147

  • 147 така е

    5 4 Отговор

    До коментар #146 от "ТрампЛин":

    И да караш кал от СССР, да я изхвърлиш на гара Яна и да върнеш стоманата в СССР :)
    Забравих... след като си излъгал, че цяла София едва ли не е върху находище на желязна руда. Хахахаха И то да свърши за няколко години.
  • 148 Да бе

    0 3 Отговор

    До коментар #140 от "така е":

    В превод от руски на съседен, "бактън от вас, оправяйте се", не е като да ти кажат "кради, пазачът излезе в пенсия".

    Коментиран от #149

  • 149 Тодор Живков - откровения

    3 3 Отговор

    До коментар #148 от "Да бе":

    По-късно Живков ще натърти за съветския натиск над него, без да си спомня, че Москва е влязла в обичайната си роля, която тя играе от 9 септември 1944 г. насетне и я превръща в задължителен елемент на контрол върху висшето ръководство на БКП, чрез който и самият Живков накрая няма да може как да не се съобрази. Ето как в неговия случай обяснява напрегната ситуация:

    „Знаех, че моите намерения и разговори за оттегляне са дали тласък на задкулисни интриги и борби. Жалко е, че някои нашенски „бабаити” започнаха да търсят чужда помощ. Съветското посолство предприе усилени разговори с членове и кандидат-членове на Политбюро. Още тогава разполагах с информация за обработването на хора, от чийто глас зависеше избора на бъдещия приемник за поста на първи партиен и държавен ръководител.

    Знаех, че съветският избор за Петър Младенов съвсем не е най-подходящият вариант за България. Той беше неподготвен, откъснат от кадрите, лековат... при други условия за всички интриги и опити да се натрапи един или друг неподходящ ръководител не бих се поколебал да реагирам по подобаващ начин. Винаги съм отстоявал позицията, че кадровите въпроси трябва да се решават в София, а не в Москва.”

    Коментиран от #153

  • 150 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 151 Бензин

    1 0 Отговор

    До коментар #138 от "ма никой не те кара да вярваш бе":

    Какво от това:"плащал съм го", не проумя???

    Коментиран от #157

  • 152 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 153 ТрампЛин

    5 4 Отговор

    До коментар #149 от "Тодор Живков - откровения":

    Повръща ми се от тези негови откровения, но то от какво ли не му се повръща на човек като си спомни какво беше??? Смрад, мизерия, доноси, службогонство, нагаждачество, безгръбначие….тотална разруха на и без това унищоженото гражданско общество!!
  • 154 Абе

    6 6 Отговор
    Гнусен мазен пасквил!! Слава на Русия и комунизма!

    Коментиран от #158

  • 155 ТрампЛин

    3 2 Отговор

    До коментар #152 от "Урюрвкос":

    Със сигурност има хора с повече коментари, но винаги различни! Цитатите от Конституцията нямат нищо общо с реалноста в Китай!
  • 156 Лъжеш, батка!

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "ТУРЧИНА АЛИ":

    У нашия край турци НЕМА, има само власи и " роми"
  • 157 плащал си го

    0 0 Отговор

    До коментар #151 от "Бензин":

    В СССР
  • 158 ТрампЛин

    2 4 Отговор

    До коментар #154 от "Абе":

    Кажи бе братчед, на кой комунизъм викаш слава? На ленинския или на сталинския, защото по+долу разбираме че това са два различни вида комунизъм. Единия привнесен от някакви евреи начело с ленин, другия наложен с нагайката и револвера от късокракия грузинец…та кой по-точно?

    Коментиран от #165, #178

  • 159 Бля бля бля

    8 2 Отговор

    До коментар #29 от "50тата в света!!!":

    За това евроатлантишките бандити още крадат създаденото от Живков

    Коментиран от #160

  • 160 ТрампЛин

    3 3 Отговор

    До коментар #159 от "Бля бля бля":

    Крадат го тия които го управляваха 48 години!

    Коментиран от #170

  • 161 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 162 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 163 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 164 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 165 Аййййй

    8 1 Отговор

    До коментар #158 от "ТрампЛин":

    Слава на евробоклука и алабаладжииите

    Коментиран от #169

  • 166 дядо поп

    6 2 Отговор

    До коментар #2 от "Пич":

    Човека си е доктор , защото като по малък си е играл с големите батковци на чичо доктор!
  • 167 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 168 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 169 ТрампЛин

    2 3 Отговор

    До коментар #165 от "Аййййй":

    Аааа, един генералисимус така ни обясни, че Ленин бил еврейски Проект, командван от нечие Посолство. Не знам дали е Натовски генерал, но изглеждаше начетен.

    Коментиран от #189

  • 170 Ами да

    4 0 Отговор

    До коментар #160 от "ТрампЛин":

    Такива като Васко ДС то и Кирчо петковото

    Коментиран от #172

  • 171 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 172 ТрампЛин

    1 2 Отговор

    До коментар #170 от "Ами да":

    Тези баш, са ходили прави под масата когато започна краденето и всичко беше раздадено предварително. Мача беше свирен!
  • 173 Аве смотан

    7 2 Отговор

    До коментар #83 от "ТрампЛин":

    Каква икономика имаме сега и фабрики за клечки за зъби няма вече

    Коментиран от #179, #182

  • 174 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 175 Що за глупава идея?

    5 0 Отговор
    Да се пишат плюсчета и минусчета и да се трият неудобни мнения? Тук е място за дискусия, а не състезание по фигурно пързаляне. А това с триенето е детинско!
  • 176 Айде ма

    4 1 Отговор

    До коментар #144 от "Айде бе!":

    Е как е оцелял, чети история бе чужденецо. Чрез постоянен натиск от хайдути и четници срещу турската власт, така е оцелял.

    Коментиран от #243

  • 177 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 178 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 179 ТрампЛин

    3 5 Отговор

    До коментар #173 от "Аве смотан":

    Каква икономика ли? Такава каквато можем да си позволим! Такава каквато можем да създадем без да наливаме в нея дотации! Истинска а не Фалшива и нерентабилна, такава каквато пазара търси, а не каквато Партията ни нареди и планира!
  • 180 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 181 нещо

    0 1 Отговор

    До коментар #177 от "Пха ха ха ха":

    Нещо нервен този смях. ти набухватели ли ядеш? Виж изрови опорката за белия хляб в белите страни.

    Коментиран от #183

  • 182 каква икономика сме имали 1989

    4 3 Отговор

    До коментар #173 от "Аве смотан":

    щом сега българския БВП е по-голям от тогава? А викаш тигава сме имали икономика, а сега нямаме.

    Коментиран от #184

  • 183 ТрампЛин

    2 1 Отговор

    До коментар #181 от "нещо":

    Всеки хляб изпекан с не руска газ е Лош! Само Газпром може да изпече хубав хляб! 🤣🤣🤣🤣
  • 184 ТрампЛин

    2 3 Отговор

    До коментар #182 от "каква икономика сме имали 1989":

    БВП му идва чуждо! Ако му говориш за БКП ще те разбере.
  • 185 Пенсионер софиянец

    3 1 Отговор

    До коментар #71 от "трите бели хляба":

    Трите хляба сега са на изкуствено висока цена. За това фалираме ние.

    Коментиран от #186

  • 186 ТрампЛин

    2 5 Отговор

    До коментар #185 от "Пенсионер софиянец":

    Изкуствено висока цена Няма и не може да има! Виж, изкуствено Ниска цена имаше в онези години, затова хората си хранеха прасетата с типов хляб.
  • 187 Каквото е било, пак ще бъде

    2 3 Отговор
    Да живее комунизмът и пролетарският интернационализъм! Ура, другари!

    Коментиран от #197

  • 188 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 189 точно

    1 0 Отговор

    До коментар #169 от "ТрампЛин":

    Правилно ти е обяснил.
  • 190 така е

    2 2 Отговор
    носталгията по соца не е само политически сблъсък. Рекламите на хранителни продукти отчетоха този феномен. Рекламата на кремвирши „Оооо, Пепи…“ се базира на убеждението, че тогава колбасите са били истински, от месо, а сега са боклуци. В рекламата се вижда щанд от социализма, отрупан с колбаси. Това е идеализация. При социализма щандовете за колбаси бяха полупразни, с изложени само 2-3 вида, а не отрупани с луканки и салами. Хубавите луканки и салами бяха дефицитни и скъпи, изобилие предлагаха само отделни ведомствени барчета и представителни магазини.

    Който припомня ниските цени на социализма, трябва да признае, че те бяха изкуствени, нереални, непазарни. Това създаваше дефицити и напрежение в икономиката, което логично завърши с рухването на системата. Тя не беше съборена от злодея Горбачов, както си представят някои носталгици от онова време. Тя фактически фалира, изгуби конкуренцията със Запада, за да завърши закономерно с разпадане.

    Ако някой иска да сравни материално двете системи, може да сравни създаденото в разделена Германия – ГДР и ФРГ. Тази техническа нация при социализма роди коли като „Трабант“ и „Вартбург“, а при другата система – Фолксваген“ и „Опел“ (мерцедесите и беемветата да не ги споменаваме). ФРГ стана световен икономически лидер и изнасяше лекарства, химикали, техника, бира и т. н. ГДР се самозадоволяваше, поддържаше с усилия стандарта на живот, макар да беше т. нар. витрина на социализма.

    Тази борба между двете системи роди

    Коментиран от #194

  • 191 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 192 00001

    4 1 Отговор
    България никога не е била на 26 място по Индекс на Човешкото развитие , през 1990 на 26 място в света е Франция,а България е на 56 място в света или 684 точки, Наи високия ИЧР на България е достигнат през 2019 810 точки, а в 2022 е 795 точки и продължава да спада с бързо темпо надолу.В България комунизма си е жив и процъфтяващ за бившите Партийни секретари и офицери от ДС. Една бедна и посточно ограбва на държава от собстевения си политически и икономически така наречен елит, който е може да съществува в рамките на една заграбена държава от комунистите държава. те не могат да се конкурират с други държави и чужди компании, за това и в България няма конкуренция, и цените на най необходимите стоки са средно от 2 до 7 пъти по високи от на запад сега.
  • 193 така е

    2 0 Отговор
    Сега малцина знаяк какво е „Кореком“ и ролята му в българския живот тогава. Това бяха т. нар. валутни магазини, със западни стоки. „Кореком“ беше като витрината на Запада, безпощадното, разрушително сравнение на западните стоки с местните. На българския пазар например нямаше кафе, понякога месеци наред. После се появяваше виетнамско. Боклук. След това изчезваше и на негово място се появяваше полски заместител, от цикория. Или печена леблебия, ръж. После току се появи кубинско или анголско кафе. А в „Кореком“ имаше поне 2-3 вида ароматно, с лъскави опаковки.

    Сега някои пишат, че стоките в „Кореком“ били недостъпни, хората били бедни, не можели да пазаруват там. Глупости. Това бяха най-достъпните магазини, с огромни обороти. От края на 70-те и през 80-те години там можеше да купува всеки с чужда валута. Чуждата валута беше предимно долари, марките се преизчиславаха в цени в долари. Доларът беше с официален курс 0,98 ст., но на черния пазар за 15 години курсът му се промени от 2 лв. до 3,50 лв. Чак като падна комунизмът скочи рязко до 6-7 лв.

    Преди края на 70-те в „Кореком“ пазаруваха само чужденците, също и българи, които са работили за валута в Либия, Алжир и на Запад, по корабите, международния транспорт. Но всеки можеше да намери един арабски студент и да си купи чрез него магнетофон или телевизор. Защото на българския пазар се продаваха 60-килограмови руски цветни телевизори „Електрон“, а в „Кореком“ – „Сони“. На пазара се продаваха т. нар. полски

    Коментиран от #195

  • 194 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 195 Пасъмас

    2 3 Отговор

    До коментар #193 от "така е":

    Близо петдесет години, България бе чужда на Света.
    Във Сталински режим живяхме, безропотно без Свобода!
    Зад Желязната завеса, тайно слушахме ний Би-Би-Си.
    Но в петък вечер безусловно, натрапваха ни Руски новини!
    Супер Рифле!! Нина Ричи или Вранглер, бяха нашите мечти!
    Но за Кецове китайски, чакахме пред “Спортния” със дни!
    Бийтълс, Пърпъл, Ей/Си-Ди/Си, бяха идоли за нас.
    Но със Златни струни и Щурците, изкласявахме 12-ти клас!
    Долари купувахме от чужденците, плахо влизахме във Кореком.
    Бяхме много предпазливи! Нарушавахме Закон!
    Дънки, дъфки, някое парфюмче, или пък сапунче Фа.
    Мигом Ставахме “вървежни”, будехме ний завист в цялата мах’ла.
    Жителството, трудовите книжки! Безпартиен, или член на БеКаПе?
    Тоз въпрос бе Много важен! Ако искаш ти да си добре!
    Ставаш Член на БеКаПе-то, мигом падат всякакви стени.
    В списъка на чакащи не влизаш, на опашката си първи ти!
    С пот и сълзи съградихме, ний Берлинската стена.
    За да трябва да прескачаме, търсейки на Запад Свобода!
    За панелка с лихво точки, се записваш да ти дойде ред.
    А пък в този списък и не знаеш, ти отзад ли си или отпред!
    В Мототехника отиваш след като си чакал пет лета.
    Вземаш Ладата и осъзнаваш, веч’ не трябва ти кола!
    Ти си остарял от чакане, пътник си за онзи свят.
    А за там кола не трябва, нито пък панелка брат.
    Питам се сега след толкоз чакане, толкоз списъци и срам.
    Как на някой му се струва, че живяли сме във Храм?!?
  • 196 така е

    2 0 Отговор
    Всички ходеха с дънки, дори като официално облекло,

    въпрос на мода и престиж – корекомско. Дънките в „Кореком“ бяха по 8-10 долара, а работещите по чужбина мъкнеха и оттам. Иначе по магазините – дънки „Рила“ и дефицит…

    Към края на комунизма минималната заплата достигна 120 лева, а заплатата на млад специалист – 155 лв., в някои случаи 165 лв. Заплатите в средната класа, чиновници, служители се въртяха около 300-350 лв. през 80-те години. Заплати от 500 лв. и нагоре се смятаха за „директорски“. Заплатите под 200 лв. не стигаха, цените през 80-те на хранителни продукти баха сравнително високи.

    Дву-тристаен апартамент в София (цените бяха почти приравнени с другите големи градове) струваше 8-10 хил. лева в края на 70-те, 12-13 хил. в края на 80-те. Тогава един апартамент се равняваше на 50-60 средни заплати. Сега струва между 100 и 200 средни заплати. Кредитите тогава бяха леснодостъпни, изплащаха се също толкова лесно. Но се чакаше ред да купиш жилище, записваш се, проверяват те комисии, класират те по категории, по различни системи, с лихвоточки. Мнозина се уреждаха с връзки. За номенклатурата бяха избраните жилищни райони и блокове. Масово явление беше в един апартамент да живеят по 2-3 поколения – баба и дядо, син и дъщеря, внуци.

    Имаше пенсии и по 250 лв., добри при онези цени. Но и тогава имаше бедност. Сега има стачки за учителските заплати – традицията да унижават учителите започва именно от соца. Те, заедно с университетските преподавател

    Коментиран от #205

  • 197 ТрампЛин

    3 2 Отговор

    До коментар #187 от "Каквото е било, пак ще бъде":

    Пожелавам ти здраве и дълголетие….за да се наслаждаваш на България Свободна и Независима от русия и разни комунистически идеологии!
  • 198 така е

    3 1 Отговор
    Ето и малко цени от социализма

    Истински ниски, за които най-много жали средният българин, бяха цените на тока, водата и парното. На село плащаха по 80-90 ст. ток на месец, също толкова и за вода (поливаха градината от чешмата)… Затова не е чудно как селяни през 70-те са живели с по 30-60 лв. пенсия. Тя (както и сега) е отивала основно за олио, захар, такива неща. Другото си го гледат сами – домати, чушки, кокошки, козичка…

    Парното в градовете рядко превишаваше 20 лева на месец за среден апартамент. Сега цените в София са непосилни, почти една трета от софиянци не плащат парно с години, държавата замазва положението като натрупва загуби в Топлофикация и дълговете й към Булгаргаз.

    Енергията не се плащаше по реални цени. Токът на месец в един апартамент беше 3-5 лв., ако не се топлиш с радиатор.Там, където нямаше парно, много на мода бяха акумулиращите електрически печки – по 5-6 киловата. Никой не използва сега такива разточителни печки за отопление.

    За коли е ставало дума неведнъж при безкрайните сравнения тогава и сега. Тогава се записваш на ред, плащаш 1500 лв. в ДСК и чакаш – за „Лада” – от 13-14 до 17 години. За „Москвич” и „Трабант” – от 2 до 5-6 години (разликите в годините се дължаха на разпределение по окръзи и др.). Нова „Лада 1300“ струваше 6100 лв., „Лада 1500“ – 7300 лв., но поради дефицита на втора ръка двата модела струваха 8-10 хил. лева.

    Като се роди дете или като влезе в техникума, дядото, родителите му правят вноска за кола
  • 199 така е

    2 0 Отговор
    Сега в София има регистрирани 1,1 млн. автомобила, някои семейства имат по 2-3, повечето втора ръка, разбира се.

    Сега много се говори, че цените на бензина при соца били стотинки. Не е точно. Има периоди, в които са били много евтини. Но Брежнев позатвори кранчето в началото на 80-те години, после Горбачов го врътна съвсем. Още към 1985 г. бензинът поскъпна до 78 ст. литъра за обикновения, а за супер А96 – 98 ст. Един резервоар на Лада 1300 – 40 лева, една трета минимална заплата, горе-долу както е и сега.

    Дизелът беше по-евтин, но нямаше дизелови коли. Само тираджии, работещи в Либия и дипломати, ако си бяха купили чрез „Кореком” „Пежо”-дизел или „Мерцедес”, се радваха на комунистическите цени. Нафтата за отопление беше 15 ст. литъра, около 3 пъти по-евтина от бензиностанциите. Имаше бензини за държавни коли, оцветени с различен цвят, за да се предотвратят кражбите.
  • 200 така е

    1 0 Отговор
    България произвеждаше нафтови отоплителни печки. Истинско разхищение – нафта за отопление. Те имаха регулатор с въртящо се копче от 1 до 6. Оттогава е лафът „Всичко на 6”.

    Никой не санираше, не търсеше енергийна ефективност. Първа атомна в Козлодуй бумти до пръсване, печките – на 6, а от некачествената дограма подухва.

    И дойде моментът всичко да се плаща… Сега, който е свикнал да плаща по няколко лева за отопление, иска пак държавата да поеме дълговете на топлофикация, да държи ниски цени…

    При соца много ценени бяха професии като бензинджия, барман (тогава имаше лаф – за да станеш барман, трябват връзки с Политбюро), които изкарваха пари с разни финтове. Водопроводчици, автомонтьори – това бяха галениците на социализма. Поради особеностите на тодорживковия режим тук, за разлика от други соцстрани, не се разрешаваше и най-малката частна инициатива. Нямаше частни сервизи. Всички бяха на държавна работа, а отделно взимаха в брой на ръка. Склададжиите (за някои видове дефицитни стоки) бяха също много престижна длъжност. Плащаш си хладилника в магазина, а отиваш с кола да го вземеш от склад край София. Ако се уредиш с връзки.

    За заплатите в Политбюро (командният орган на държавата) и на министрите се носеха слухове, никой не ги знаеше. Но се оказа, че са към 1000-1500 лв. Но имаше система за привилегии за висшата номеклатура. Специално снабдяване, специален внос.

    В края на 80-те Живков вече внасяше с парите от заеми от чужбина основни храни като
  • 201 така е

    3 1 Отговор
    Всички се надяваха да стане по-добре, някои наивно очакваха, че като падне режимът, тук ще стане като в Западна Европа. Не би. И досега смятат, че някой е виновен за това – комунистите, ДС, богаташите откраднали парите и т. н. Проблемът е културен. Въпрос на интелигентност и манталитет.

    България, за да има висок стандарт на живот, трябва да произвежда и продава нещо на света. И какво направи тя в условията на свобода и демокрация? Закриваше едно след друго производства, вместо да ги приватизира и развива, да им търси пазари. Закри машиностроенето, компютърното производство (България е била лидер в Източна Европа), програмистите и компютърните спецове се разбягаха в чужбина. България не можа да продаде например завода си за автомобилни гуми на някой световен производител, както направиха всички източноевропейски страни. И сега внася годишно към 12 млн. гуми. Заводът във Видин е закрит, както и няколкото големи завода край него. Градът е обезлюден, хората са се разбягали. Това се случи в множество малки и големи градове.

    Някои погрешно си мислят, че това, което се е случило е по плана „Ран – Ът“. Малцина май са го чели. Там например пише как да се съхранят специалистите в електрониката, в машиностроенето, да се търсят пазари, за да не се закрива производството. И т. н. Нищо от този план не е изпълнено. Освен приватизацията, но калпаво и бавно, със закъснение.
  • 202 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 203 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 204 От умствен...

    0 1 Отговор
    Антирасист - вярно. Умствен пигмей - най-вероятно вярно. Съм аз. С паметника - титаните на мисълта да решат, не съм от тях. Или поне аз да не решавам еднолично. Не влизам често тук и не пиша често коментари тук. Също вярно. Днес това е първи коментар. И все пак безгрешни хора няма...
  • 205 ТрампЛин

    0 1 Отговор

    До коментар #196 от "така е":

    Къде се продаваха тези апартаменти? Аз си спомням че екскурзия до САЩ Беше 250 лева, че долара беше 67 стотинки а марката беше 50 стотинки…..блаженни години.

    Коментиран от #207

  • 206 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 207 Как къде?

    1 0 Отговор

    До коментар #205 от "ТрампЛин":

    В градовете, ти като си живял на село от къде да знаеш, овцете не ти ли споделяха?😂🤣

    Коментиран от #211

  • 208 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 209 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 210 Урюрвкос

    6 0 Отговор
    статията е грубо скалъпено менте пълно с идеологически щампи извадени от нафталина. Преди 30г моде да е било актуално но сега едва ли повече от 80% могат да се закачат на кукичката.
  • 211 ТрампЛин

    1 2 Отговор

    До коментар #207 от "Как къде?":

    Питам сериозно. Къде бяха офисите в които се продаваха тези апартаменти. Аз имах апартамент за продан, понеже излезе закон забраняващ да имаш два имота. Наложи ми се да заменя единия за лека кола, иначе съвета щеше да го обяви за продан на техен човек за цена определена от съвета. Та пак питам, в кой офис се продаваха апартаменти?

    Коментиран от #228

  • 212 От умствен...

    1 1 Отговор

    До коментар #87 от "Да знаеш":

    Може би да...
  • 213 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 214 00001

    4 6 Отговор
    Заплатите в България през 1989 са предимно средно около 160 до 180 лева, ръководни и добре платени кадри вземат между 250 до 360 лв,,като 350 вземат много малко хора. това се отнася за обикновенни хора не за комунисти на които заплатите са от 2 до 6 пъти по високи от най високата средна заплата.Дънки в България никога не са били 8-10 долара , а между 22-25 долара. Един долар за 98 ст може да закупи само по-висш комунист от БНБ. БНБ закупува долар за .98 ст от чуждестранни граждани но не продава долари на Български граждани.Един долар струва 3 до 3.50 лв на черен пазар, а дънки от 70 до 120 лв за чифт. шоколад в редки случаи когато го има някъде е 1.80 до 3 лв, хляб около 30 ст, млеко около 25 ст за кисело млеко. деликатесни сушени меса и луканки 8-12 лв на кг, сирене между 3-5 лв кг.. Но много от тези стоки ги няма на пазара, или са докарвани ного рядко и за много кратко време.Апартамент струва между 15 000 и 30 000 лева след 20 или повече години чакане, автомобил след около 12-18 години чакане в зависимост колко подкуп е даден на връзката, същотото е и за апартамент и други стоки, Мнозинството от стоките в България по това време са дефицитни и обикновен човек ги закупува след даден подкуп.

    Коментиран от #217, #280, #353

  • 215 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 216 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 217 ТрампЛин

    3 1 Отговор

    До коментар #214 от "00001":

    Има ли смисъл да обясняваш нещо на хора които знаят че земята е плоска и Кемитрейлс се пръска най-редовно от “ауспуха” на самолетите?

    Коментиран от #234

  • 218 От умствен

    0 1 Отговор

    До коментар #213 от "линТрамп":

    :D Аааа... Как... По-скоро нерасист, отколкото антирасист съм. Чак пък да се боря активно, айде няма нужда... Иначе ЛинТрамп или ТрампЛин не съм. За гладкомозъчието - то е ясно. Назад да знаеш случайно?! Или не баш?!

    Коментиран от #220

  • 219 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 220 Доктор

    1 1 Отговор

    До коментар #218 от "От умствен":

    Спри дрогата момче, ще се побъркаш, знаеш ли къде се намираш?

    Коментиран от #223, #225

  • 221 От умствен...

    1 1 Отговор

    До коментар #216 от "от кух...":

    А кой вярва в кеймтрелси и кой не е друг въпрос, който си е твоя работа, а не моя. Можех и да ти премълча, ама нали навик имаш...
  • 222 Име

    2 1 Отговор
    Този пак са го нападнали мухите. Какъв комунизъм го гони този човек - комунизмът се разпадна, като видяхме, че не върви. Имахме компютърна индустрия, ДЗУ, но се изгубиха, отделни постижения имахме и тогава - например - космонавти, 2 броя. Сега имаме - нищо нямаме.

    Никой е се е затичал да връща комунизма. Просто ни играят постановки - а лапат като невидели, никакво доверие нямат хората в политиците.

    Какъв елит, сега са минали 80 години вече. Впрочем все още живеят в панелките от онова време и т.н.

    Коментиран от #229

  • 223 От умствен

    1 0 Отговор

    До коментар #220 от "Доктор":

    Няма друга, докторе.
  • 224 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 225 От умствен

    1 1 Отговор

    До коментар #220 от "Доктор":

    Дрога
  • 226 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 227 ТрампЛин

    1 2 Отговор
    Два броя космонавти!!! Ще умра!!! Честно!!!
  • 228 линТрамп

    2 0 Отговор

    До коментар #211 от "ТрампЛин":

    Там по селата какви апартаменти е имало, нали живеехте в къщи, да не бъркаш обора с апартамент?
  • 229 ТрампЛин

    0 2 Отговор

    До коментар #222 от "Име":

    Комунизма се разпадна като видяхме че не върви? Ама бяхме започнали да го строим? Нали? Малко не ни достигна!

    Коментиран от #235

  • 230 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 231 От умствен

    1 2 Отговор

    До коментар #226 от "от кух...":

    Съгласие се за неумствен... Чак нищо, грешка. На мен инструкции не ми дават. Не се пеня. Днес съм с един псевдоним. Че много отдавна е четена Библията, поне Стария завет - вярно е. Иначе списък с книги няма да давам. Почти не участвам тук. Този месец я има три дни, я не.
  • 232 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 233 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 234 00001

    6 0 Отговор

    До коментар #217 от "ТрампЛин":

    Пиша го защото не само много коментиращи тук пишат явни лъжи и пропаганда за добрия и висок стандарт на живот при комунизма. И също непряко величаят приноса или не на СССР. Данниите за това какви са цените и заплатите ги има дори и в държавната статистика на България от 1989 г. България до сега е източвана предимно от Българи свързани със Русия, тези същите източват и евро фондовете давани на България за всички Български граждани и убиват бъдещето на обикновения Българин. А България си е напълно комунистическа страна от преди 1989г, разликата е че на Българите е разрешено да пътуват и живеят извън България, а не да те застрелят или вкарат в затвор заради това желание. Другото е че БКП не е вписана като част от държавата, но изборната сустема е направена да облагодетелствува една водеша партия,като БКП сега са много партии но хората ,знанията, идеиологията и целта им е една и съща, имената са различни само.И поради чуждите вериги няма дефицит на стоки, като 80-90 процента от тези стоки са българско производство и то изключително фалшиви и с долнопробно качество.

    Коментиран от #238

  • 235 Име

    2 0 Отговор

    До коментар #229 от "ТрампЛин":

    Има логика в твоите думи, но я кажи сега каква "демокрация" построихме?

    Коментиран от #239, #241

  • 236 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 237 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 238 ТрампЛин

    4 3 Отговор

    До коментар #234 от "00001":

    Сто и кусур години руско влияние и промиване на мозъците, плюс 70 години комунистическа пропаганда и обработка, трудно ще бъдат заличени и изкоренени! За нас обикновените хора остана единствено шанса да си бием камшика, ако вече не сме си го били. Оставяме тука да се самоизяждат бившите креатури на БКП. Тези които успяха да окрадат каквото имаше да се краде, и тези които останаха с пръст в устата. Да се надяваме че едничката стъпка която направихме в правилна посока-Европа и НАТО, няма да бъде заличена!
  • 239 ТрампЛин

    3 2 Отговор

    До коментар #235 от "Име":

    Единствената правилна стъпка, както написах по-долу е тази в посока Евроатлантизма! Демокрация с бивши, настоящи и милеещи за комунизма, няма как да построиш!
  • 240 ТрампЛин

    1 2 Отговор

    До коментар #236 от "линТрамп":

    На първо време спри с нарцизма!
  • 241 ТрампЛин

    2 3 Отговор

    До коментар #235 от "Име":

    Как се гради нещо ново, с хора носталгици по старото?? Обясни ми ако можеш.
  • 242 Биволъ

    2 2 Отговор
    Е,да ама сега ни остана паметник с напет червеноармеец и булка с младенец до него. А армееца държи автомат в ръка. Колко мила скулптура.
  • 243 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 244 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 245 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 246 Оценката

    3 3 Отговор

    До коментар #115 от "Генерал 🇧🇬":

    От 90 до към 96% от състава на всички ръководни органи на Съветска Русия са НЕруснаци, подавляващо евреи. Сталин частично е поразчистил меншевиките,ленинистите и троцкистите. Частично защото накрая все пак го ликвидират.Оценката за Станин я е дал не кой и да е , а Чърчил -наследи Русия с дървено рало,а я остави с атомна бомба.Реално им остави и разработени ракети които Хрушчов получи почти готови.

    Коментиран от #248, #260

  • 247 00001

    3 1 Отговор
    До 1997 Българския лев не е конвертируем, не може всеки гражданин свободно по желание да си закупи чужда валута с него от Българска банка. А през 1990 един лев е 28.25 лв по курс на БНБ без възможност за закупуване,на 07.08.1997 е 1887 лв за един долар, на 31.10.2000 е 2323 лв за един долар. А 238 лева е средната заплата на месец в България в 2000 година.Тогава Асен Василев е учил на разноските на майка си и баща си в Университета в Харвард за 47000 долара на година.

    Коментиран от #255

  • 248 ТрампЛин

    0 1 Отговор

    До коментар #246 от "Оценката":

    Частично? Над 20 милиона!
  • 249 Свети Великомученик Аргир Безбожник

    4 2 Отговор
    "Генофонда" на русофилите е смес от "андрешковци", "овчарчета калитковци", Цола Драгойчева и някоя "рускиня" от Коми. След "дворцовият преврат" от 1989 г., който беше бутафория на "революция", малкото читави хора, като видяха какво се случва, поетапно се "изметоха" от България. Е, заедно и с доста "боклук". Неслучайно, повечето нашенци зад граница гледат да не се афишират, като "българи", защото ги възприемат, като едни определени плоскочели типажи, или, като част от една малцинствена група. "Социализъма е едно недоносче", както заяви навремето "Бай Тошо", но скромно премълча своята роля и че 33 години убеждаваше "народа", колко "добре живее". Точно този "социален експеримент" създаде "всестранно и многостранно развитата личност"-един комунистически "свръхчовек". Не, че имаше някакво покритие. Народа и тогава си беше прост и лапаше мухите, но трябва да се признае, че принудата да се ходи на училище и страхът от репресии, принуждаваха анархистично настроените елементи на обществото- простаци, селяндури, ромове и прочие паплач, да се придържат към някакъв ред. Сега махалото се лашна в другата посока и България се превърна в "свободна територия" за всякаква чалгарска измет, която не само не може да пише, но в скоро време ще престане и да говори- само ще мучи, ще "хъка" и ще "мъка".

    Коментиран от #252

  • 250 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 251 Перо

    5 3 Отговор
    Унтерменшът е поредния психар, проспал 34 г. Видяхме новите третополови генерации от измислената демокрация на джендъризма! Навлезли сме сега в страшното! През соца имаше силни духом и тялом хора, сега е зомбирана и безполезна напаст!
  • 252 ТрампЛин

    3 2 Отговор

    До коментар #249 от "Свети Великомученик Аргир Безбожник":

    Блаженни са тези които си биха камшика. Ако нещо читаво остане или се пръкне, това ще е от хората спасили се от чалга културата, мутро барока и криворазбраната свободия, някъде на Запад!

    Коментиран от #256

  • 253 От умствен

    1 1 Отговор
    Хехехех... Зор та зор, разводнявам темата.
  • 254 М3 голд

    3 1 Отговор
    Глупости! Този самозванец няма понятие от термините, които употребява. Няма изречение истина. И като капак на всичко завършва с: Ваня. Хей, издигате я на пиедестал, което никой не е очаквал. А куриозът е, че защитавате антиВаня - Терзиев, чийто произход за вас трябва да е стряскащ и отблъскващ. Кое ви обърна представите и стремежите? Парите?
  • 255 ТрампЛин

    1 1 Отговор

    До коментар #247 от "00001":

    Ако намекваш за крадени пари, червени куфарчета или нещо подобно, по-добре да инвестираш тези пари в образованието на децата си, отколкото да си сложиш златна тоалетна чиния!!! Де всички да бяха пратили децата си в Харвард! Нямаше да придумам дума срещу това. Лошото е че само малцина го направиха, а в повечето случаи ги пръснаха за яхти, хотели, имоти в чужбина, златни тоалетни….
  • 256 От умствен

    2 1 Отговор

    До коментар #252 от "ТрампЛин":

    Ти сега защо с лошо към юберменшите...
  • 257 мдаа

    5 3 Отговор
    По въпроса за елита. И днес имаме нещо, което наричаме елит. Елит са Боку, Деса, Ицето, Делян, Доган, Йордан Цонев, Денков, Кирчо, Асенчо... Същият елит е бил клиент на Народния съд, а Народният съд е пощадил самозвания елит, защото е бил твърде жалък. Толкова жалък, че сърце не ти дава да ги отстреляш. Затова днес пак имаме елит - наследници на оня елит,, който е бил пощаден от твърде чувствителните членове на НС. Това са уроците на историята, който разбрал, разбрал.

    Коментиран от #265

  • 258 Име

    5 0 Отговор
    Непонятно е какво иска да каже този човек - много отдавна пише и се оплаква - бил емигрирал навремето. Александър Йорданов също е такъв.

    Никой не е крепил социализма, имало е фанатици, ама да са на всяка крачка едва ли. Сега търси сред децата врагове - та кой е бил замесен в комунизма - те са на 70-80 години старото поколение.

    Не мога да го разбера какво съска отвреме на време, някаква разправа ли иска, какво.
  • 259 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 260 ТрампЛин

    1 7 Отговор

    До коментар #246 от "Оценката":

    Генерале, ти кога прозря тази истина? В кой учебник по История на КПСС си я учил? И Ленин и Сталин са гробокопачите на русия, така като и путинцето днес. Очаквам следващата порция насочена срещу Брежнев и Хрушчов и нещо по темата за Култ към личността. Чекаме, хайде. Това е типично за русия и ссср, минат се не минат 50 години, отиде коня в рЯката и веднага се намира враг с партиен билет, забъркан в Световната конспирация на евреите!!! 🤣🤣🤣🤣

    Коментиран от #262, #269

  • 261 Перо

    3 0 Отговор
    Има ли психиатър в БГ, който да е работил с пациенти и да не е луд?
  • 262 ха ха

    2 1 Отговор

    До коментар #260 от "ТрампЛин":

    явно дрогата не те пуска , като вятърна мелница си
  • 263 9689

    1 1 Отговор
    Още един глупак.........
  • 264 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 265 Лично бих…

    2 1 Отговор

    До коментар #257 от "мдаа":

    ….те насякъл с правата лопата!
  • 266 От умствен

    1 1 Отговор
    Аааа, без тия. С един ник съм, дрога не взимам, добре съм със здравето, с третополови не се разбирам особено, макар че и за Достоевски има такъв слух, ама засега не ми се налага да се разбирам с него, Слава Богу. Слухове много...
  • 267 От умствен

    1 1 Отговор
    Чайковски, не Достоевски. Дремя вече.

    Коментиран от #268

  • 268 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 269 ТрампЛин

    2 2 Отговор

    До коментар #260 от "ТрампЛин":

    Явно няма да получа отговор на въпроса си. В кой учебник по история на КПСС е описана тази част от историческите водовъртежи на КПСС? Кой е следващия чаптър? Кога ще чуем оценка за царуването на Брежнев? За Андропов чухме.
  • 270 Емо

    3 1 Отговор
    А сегашния модел какъв е, не се ли руши? След 20 г. България ще има 1 000 000 души по-малко население. За това време ще се пенсионират още толкова - по 50 000 се пенсионират. Като комбинираш икономиката с демографията и социологията, става ясно че няма да има достатъчно работещи да плащат осигуровки и данъци за пенсионерите и държавните служители - полицаи, военни, държавна и общинска администрация и всички харчове, свързани с тях - привилегиите с 20-те заплати, неплащането на осигуровки от държавните служители, просто пари няма да има - това ми припомня един виц, питали радио Ереван като победи комунизма, ще има ли пари в света? Радиото отговорила, че според китайските другари ще има, според съветските другари няма да има, а българските другари подхождат диалектично и казват: за някои ще има, за други няма има.

    Коментиран от #271

  • 271 ТрампЛин

    3 2 Отговор

    До коментар #270 от "Емо":

    Такъв беше сценария на Луканов, Младенов, КГБ…..скоро няма да има такава държава България. Ще се засели от мигранти и ще стане предмостие на Исляма.

    Коментиран от #273

  • 272 От умствен

    1 0 Отговор

    До коментар #268 от "ТрампЛин":

    Сериозно, сега пък мания за разтрояване на личността. С един ник съм. От ваксинираните срещу ковид съм. За кемтрейлсите разбрах от хора, че щом гледаш самолетите, значи страх от тях. Земята е кръгла, ама не точно идеално кълбо. Така казват учените. Пък и сенките върху Луната.. Да се извиня за титаните на мисълта, даже блазе ми, че не трябва да решавам аз. Но така някои неща от соца ставаха, за юберменшите пък хич не ми се говори, като ли за Ницше... Неприятно чувство остави в мен. Но затова не решавам аз. И това е добре...
  • 273 ТрампЛин

    1 1 Отговор

    До коментар #271 от "ТрампЛин":

    ….и това не го казвам като ислямофоб. Това са реалностите. Свиквайте, приемайте ги с отворени обятия, защото от тях ще зависят пенсиите на хората които днес работят! Интегрирайте ги така че да не се повтори сценария от Франция или Швеция.
  • 274 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 275 ТрампЛин

    4 12 Отговор

    До коментар #274 от "Аман от "разбирачи" ...":

    Глуп-ако! Елита беше унищожен в първите години след 1944, а в последвалите 48 години умишлено се отглеждаше едно бездушно и уплашено стадо! Отглеждаха се поръчкови поети, писатели, художници….творци възхваляващи Каскетната интелигенция която дойде на власт, възхваляваща един умиращ строй! С материала който ни завеща светлия комунизъм, не 33 години, 133 ще са необходими за да преодолеем това наследство!

    Коментиран от #283

  • 276 Бягай в Румъния!

    1 1 Отговор

    До коментар #26 от "ТУРЧИНА АЛИ":

    Да ядеш мамалига...!
    Тук гладен ще умреш,с тия психарски постове...
  • 277 коментар

    7 0 Отговор

    До коментар #14 от "Тодор Живков - откровения":

    Относно външният дълг Живков казва съвсем друго. Видеото вероятно все още може да се намери в интернет , ако не са го премахнали. Къде са парите , питайте Луканов , няколко пъти натъртва Тодор Живков. Отделно външният ни дълг да е бил съизмерим с един голям завършен инфраструктурен проект като АЕЦ-Козлодуй например. България има по това време поне 20 обекта от подобен калибър , и продължава да изгражда . Въпроса е , защо сега никой нищо не изгражда , освен малко пътища с евро-пари , а външният ни дълг е няколко пъти по-голям , и продължава да нараства , при два пъти по-малко население ??

    Коментиран от #285

  • 278 натовски полковник

    4 2 Отговор

    До коментар #14 от "Тодор Живков - откровения":

    Людмила Живкова ходела до Париж със самолета, да си напазарува, ей така!
  • 279 дедовия

    4 2 Отговор

    До коментар #14 от "Тодор Живков - откровения":

    А д-р Живкова, племенницата, взема 4-стаен стаен апартамент безплатно, заедно с още стотина избрани. Сега е над 70 и мързелува в онкодиспансера в "Младост".
  • 280 АГ кабинет

    5 3 Отговор

    До коментар #214 от "00001":

    Така си беше, пич. Бършехме гъ.зовете с намачкани вестници, щото нямаше тоалетна хартия. На жените им се протриха шу.тките.

    Коментиран от #281, #286

  • 281 ха ха

    5 0 Отговор

    До коментар #280 от "АГ кабинет":

    а сега от ползваната тоалетна хартия правят кремвирши , модерна работа
  • 282 Любомир Канов?? Поредния Идиот

    11 2 Отговор
    Който ни Убеждава че Сталин и Комунистите са виновни за бедноста на Българския Народ!! Това е било доста, отдавна, Стара изтъркана плоча въртиш Канов!! Къде ги тея Комунисти!! Наоколо само Крадци, лъжци и Продажници!!!
  • 283 Аман от "разбирачи" ...

    4 0 Отговор

    До коментар #275 от "ТрампЛин":

    "Умнико", много ми е интересно кск от такова "умплашено и малодушно стадо" се е извъдил такаъв ЕЛИТЕН умник като теб преди 2177 година.
    П.С. просто използвах данните от твоята собствена МНОГОУМНА прогноза...
  • 284 КовидманЯк

    3 1 Отговор
    Еми същото като с Ковид "ваксините", "пандемията" , локдауните , намордниците и т.н. "мерки за спасението на човечеството".
  • 285 лесно е

    2 3 Отговор

    До коментар #277 от "коментар":

    Сега никой не изгражда малоумни проекти като едно време комунистите. И дори и без тези малоумни икономически мастодонти БВП ни е по-високо от 1989 година.

    Като пример за малоумен проект вземете примерно Кремиковци. Кораби карат 80% кал и 20% руда от СССР до България, където се претоварва на БДЖ и с вагони се кара в Кремиковци до София. След като се претопи и стане някаква стомана, се товари на БДЖ вагони и се кара на кораби, които я карат в СССР. Има ли по малоумен икономически проект от това?

    Коментиран от #287, #289, #295

  • 286 пояснение

    1 1 Отговор

    До коментар #280 от "АГ кабинет":

    Протриваха им се , ама от друго.
  • 287 ха ха

    8 2 Отговор

    До коментар #285 от "лесно е":

    а колко е умно да платиш 6 милиарда за два реактора които да подариш по нареждане от посолството , за да купиш от него един за 20 милиарда ? икономика , а ?

    Коментиран от #288

  • 288 лесно е

    3 2 Отговор

    До коментар #287 от "ха ха":

    шесте милиарда за двата реактора си е чист държавен рекет от страна на руснаците.
    Бизнеса с неустойките си е напълно легален бизнес. Дори можеш да си осчетоводиш взетото. Какво по-сладко от това да подпишеш междудържавен договор с подставени лица и после да прибереш неустойките по него без да си мръднеш пръста? Така .работи държавната мафия, А предатели в България колкото искаш.
  • 289 някой

    6 2 Отговор

    До коментар #285 от "лесно е":

    Като захвана Кремиковци , да ти кажа . Кремиковци е структоро-определящ завод , който храни 1500 завода и сектори в икономиката . Без Кремиковци няма евтино арматурно желязо за строителство . Заготовки за ЗММ-тата , листова стомана за кораби , да правили сме и кораби , сега защо не правим ? Ламарини , гладки , и профилирани . Кремиковци е изнасял продукцията си през порт Бургас , с което се формира и печалба на БДЖ , пристанища , кораби. Дори държавата да е покривала някаква нерентабилност в един завод , 500-1000 са носели печалба . Купувай сега скъпо и 5-то качество желязо от Гърция , и се чуди защо квадратният метър на строителството отива на 1200-1500 Евро. Добре , че китайците не мислят като вас , щяха да изнасят само ориз.

    Коментиран от #290, #291, #319

  • 290 лесно е

    3 5 Отговор

    До коментар #289 от "някой":

    задаваш си отговори.
    Виждаш ли колко ти е била икономиката, след като е зависела от едно малоумно предприятие? За това днес без същата тази грандоманска социалистическа икономика, българския БВП е знчително по-висок от 1989 година. А иначе през цели период на саца, България е живяла само на заеми от СССР. Дори държавата фалира три пъти за 45 години.
  • 291 и тогава

    2 3 Отговор

    До коментар #289 от "някой":

    Колко е била себестойността на стоманата от Кремиковци и на кой можеш да я продадеш днес с печалба?
  • 292 Еееех докторе,

    3 2 Отговор
    Ако днес има народен трибун, а то със сигурност ще има все някога, и затрият днешните убавци кат кирчо и кокорчо, баце и шиши и т.н подобни пак ли ще гракнете избиха елита на нацията... както навремето ония убавци приобщи се с Хитлер, направили национални катастрофи и куп бели на нация и държава!!!

    Коментиран от #293

  • 293 разликата е само

    2 3 Отговор

    До коментар #292 от "Еееех докторе,":

    че при Борисов имахме стабилност и просперитет.
    Сега без Борисов имаме ли?

    Коментиран от #303

  • 294 Канов, Канов Дрънчиш, като празна

    3 1 Отговор
    тенжера хвълена Надолу по каменно стълбище!!
  • 295 мдаааа

    4 2 Отговор

    До коментар #285 от "лесно е":

    ИКОНОМИЧЕСКОТО ЧУДО НРБ (от 44 г. до 89 г.) в Цифри и Факти! ЕТО КАК БЪЛГАРИЯ ЗАЕ 25-ТО МЯСТО ПО БВП В СВЕТА:
    За периода 1979-1988 г. САЩ увеличава БВП на глава от населението със 182%, Япония с 275%, Германия със 158%, Франция със 157%, а България увеличава БВП на глава от населението с 234%. Това ще рече, че България по време на комунизма, дори и в годините на Перестройка, никога не е била в рецесия, камо ли фалирала, както поучава западната пропаганда.....
    Българската мечта днес е: беден и прост с чекмедже и власт.....
    А иначе всичко което има България днес е построено при комунизма от комунистите. Да си пуснеш водата, тока, топлото, пътищата, 90% от жилищата, да отидеш на лекар и болниците, училища, университети - всичко е от комунизма: над 200 електроцентрали, над 100 големи язовира и хиляди малки напоителни за селското стопанство. А днес не могат и 200 километра пътища да построят, всичко беше съсипано, днес България произвежда само евтини черноработници и проститутки за запада.

    Коментиран от #296, #297, #305, #314

  • 296 лъжеш

    2 4 Отговор

    До коментар #295 от "мдаааа":

    Нищо не е построено от комунистите, а от робите от Строителни войски. Без пари. И със задължителния "доброволен" труд на българите.
    Освен това на 30.03.1990 комуниста Андрей Луканов официално фалира България. За трети път от 1944 година.

    Коментиран от #302

  • 297 така е

    3 2 Отговор

    До коментар #295 от "мдаааа":

    През 1985 г. НРБ отново влиза в спиралата на външния дълг. Лошите икономически показатели във всички отрасли и неадекватната политика водят до взимането на все повече заеми от западни банки и до все по-голямо задлъжняване на режима. В същото време Тодор Живков отказва да прави каквито е икономически реформи. През октомври 1987 г. той е предупреден в писмена форма от председателя на БНБ Васил Коларов, че реално управлението се намира в състояние на фалит.

    В представения му документ е направен разчет на плащанията по външния дълг по главницата и лихвите. Посочено е и общата задлъжнялост (само по външния дълг) на страната в края на 1987 г. – „около 6000 млн. валутни лева”, което е над 7 млрд. долара. Дадена е и информация за предстоящите плащания по външния дълг за следващите три години, както и данни за по-високите лихви, които НРБ трябва да плаща при положение, че външната ѝ задлъжнялост се увеличи. На финала председателят на БНБ подчертава, че единственият начин да се обслужва нормално външния дълг е взимането на нови кредити.

    Под непосилното бреме на тоталната задлъжнялост на НРБ към западните банки Коларов информира генералния секретар на БКП, че „е прието за нормално плащанията за основния дълг и за лихвите на една страна да не надхвърлят 25 на сто от общите ѝ валутни постъпления. У нас те са повече от 100 на сто.” Тодор Живков обаче отказва да приеме истината и вкарва страната в нови огромни дългове, за да остане на власт и да продължи да поддърж
  • 298 00001

    1 2 Отговор
    Закупуване на стока в Кореком в кореком е възможно само ако Българин е работил в страна извън СИВ и е заплатен в конветируеми пари, не в лев или рубла.Всеки един друг българин който не е от БКП , се арестува и валутата му бива конфискувана.Много интересно защо не пишат статии за какво е построено или се строи сега в България, какво са целите на България за следващите 3 години, как ще бъдат постигнати, кой работи по това и какъв им е статута? Защо се вземат нови дългове, и как ще се платят старите държавни дългове? Защо се увеличават данаци на редовните платци, а на 40-50% от населението неплащащи данци, на свободни и мобилни професии хора никой не им търси данаци,нищо че стотици милиони изчезват там? Къде изчезват парите от здравния фонд,а няма нито добро здравеопазване нито всички имат достъп без да плащат от джоба си. Защо заплатите на медицнския персонал са ниски а милярди изчезват безследно? С тгакъв дъжавен бюджет се захранва огъня на инфлацията, държавния дефицит и увеличаване на Държавния дълг,Нищо че упрвителя на БНБ прави каквото може да спре инфлацията в България. Защо хранителни стоки като плодове зеленчуци,месо, млеко който без проблем могат да се произвеждат с добро качество и на добра цена в България ги няма на Българския пазар? И не са виновни чуждите вериги за това,а българките политици и управници които печелят от няколко пъти по-високи цени на хранителните стоки в България от на среден хранителен магазин на запад.
  • 299 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 300 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 301 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 302 Имаше... и народа го построи

    6 2 Отговор

    До коментар #296 от "лъжеш":

    Имаше
    едно BPEМЕ...
    HAР0ДНА PЕПУБЛИKА БЪЛГAPИЯ
    Държава с 9, 000, 000 жители...
    Aрмия...
    Граници...
    Над 3 000 Завода и Предприятия...
    Pеки...
    Пълни язовири...
    Напоитeлни cистеми...
    Земеделие...
    Овощни и 3еленчукови градини...
    Стада...
    Cвинекомплекси...
    Птицекомплекси...
    Овцеферми...
    Деца...
    Детски градини....
    Училища...
    Образование...
    Болници...
    Санаториуми...
    Здравеопазване...
    Море...
    Планини....
    Гори...
    Минерални извори...
    Почивни станции...
    Месо...
    Сирене...
    Мляко...
    Кисело мляко...
    Здравословно хранене...
    Е, бaнaни нямаше!!!
    И боклyци нямаше!!!

    Коментиран от #304, #308, #341

  • 303 Така е... при бай0ня

    1 1 Отговор

    До коментар #293 от "разликата е само":

    Заехме всички възможни последни места в ЕС....
  • 304 имаше чушки

    0 3 Отговор

    До коментар #302 от "Имаше... и народа го построи":

    Какво завещава комунизмът

    Емил Христов, бивш председател на Съвета по управление на икономиката към Държавния съвет, дава едни от най-точните параметри на завещанието на комунизма:

    - стоков дефицит

    - натрупан бюджетен дефицит и кредитна задлъжнялост на стопанските организации

    - валутен дефицит

    - неконтролируема емисия парични знаци

    - неконтролируеми инфлационни процеси

    - голям консумативен внос от второ направление

    - голямо незавършено строителство

    - умъртвени капитални вложения в неефективни фондове и престижни обекти

    - амортизирани основни фондове в почти всички сфери на материалното производство

    - липса на средства за технологични инвестиции

    - реално и системно понижаване на жизненото равнище.



    Ето и разкритията на Емил Христов за вътрешния дълг:

    "Вътрешният дълг на държавния бюджет към банките (БНБ и ДСК) възлиза на около 26.5 млрд. лева и се формира от:

    - задължения на бюджета към ДСК и БНБ общо 7.4 млрд. лева

    - левова стойност на държавните кредити по износа общо 2 млрд. лева

    - кредити от фонд "Държавно кредитиране" за нискорентабилни производства общо 3. 3 млрд. лева

    - разсрочено плащане на кредити за капитални вложения на организации с ниска или отрицателна ефективност (практически невъзвращаеми) общо 7.8 млрд. лева

    - недостиг на левова равностойност по ползвани кредити от чужбина от БВТБ общо 6 млрд. долара.

    Основната част от този дълг е формирана в течение на много години главно по
  • 305 00001

    1 2 Отговор

    До коментар #295 от "мдаааа":

    Хубаво ще е да погледнеш не само поименното азбучно броене на държавитеот света в списъка по БВП от 1989 което като цифра е 25, но не и като равнище на БВП, а и реално да посочиш мястото на България по БВП,а България е на 42 място тогава в света по БВП.
    По индекс на човешко разитие през 1989 България е на 56 място в света, през 2023 е на 58 място в света., по БВП 2023 е на 68 място в света, това е в следствие на държавната политика на епидемията от кражби и корупция започнала след излизането от комунистическата диктатура и влизането комонистическата демокрация.

    Коментиран от #306

  • 306 лесно е

    3 1 Отговор

    До коментар #305 от "00001":

    България си е руска губерния. Депутата от русата Дума Пьотр Толстой си го каза в прав текст. За това и живота ни и стандарта ни са си като на руснаците.
  • 307 резервист

    1 1 Отговор
    Като знаеш пътя нагоре, Любо, защо не поведеш хората в правилната посока? Тъй ли не се роди в България един качествен, продуктивен, изобретателен и успешен българин? Освен тебе?
  • 308 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 309 така е

    3 1 Отговор
    "Модерната“ консервна промишленост

    Една от най-широко възприетите заблуди за времето на социализма, натрапвана с необичайна упоритост, е тази за модерната консервна промишленост в НРБ, която е била „водеща в Европа и изхранвала СССР“. Литерните дела на предприятията от консервната промишленост говорят за ниско качество на изкупуваните плодове и зеленчуци; висока себестойност, ограничен асортимент на готовата продукция и брак, който надхвърля допустимия; надпревара за изпълнение на плановете по обем, но не и по асортимент и качество; беден вътрешен пазар; хаос и мръсотия в цеховете и дворовете на предприятията; неугледни опаковки; рекламации и връщане на продукция от износ. Тези факти се крият от обществото и никой не калкулира в себестойността на суровините и на готовата продукция безвъзмездния труд на милиони ученици и студенти, войници и служители, които в продължение на десетки години работят като бригадири през летните и есенните кампании по прибиране на реколтата и се трудят в консервните комбинати.
  • 310 така е

    2 1 Отговор
    Измерения на стоковия дефицит

    Социалистическият гражданин редовно носи в джобовете си мрежа за пазаруване „за всеки случай, ако по магазаните пуснат нещо“. Емигриралият от България през 1962 г. философ, литературовед и културолог Цветан Тодоров пише по този повод: „Всеки излиза с торба сутрин, но не знае с какво ще я напълни: всичко се намира така трудно, че купуваш продуктите, когато ги намериш, не когато са ти нужни. Излизаш да търсиш лук, намираш гвоздеи: купуваш“. За да успеят повече от чакащите в магазините да се доберат до желания продукт, продавачите, а и хората от опашката налагат ограничения, например по един килограм от дадена стока на човек, „за да стигне за всички“. Често няколко членове от едно семейство се нареждат като непознати в магазините, за да получат повече от дефицитната стока. Дефицитът на качествени хранителни стоки превръща продавачите в магазините и снабдителите в особено важни фигури, към които гражданите се отнасят със страхопочитание и търсят начини за сближаване и приятелство на основата „ти на мене, аз на тебе“. Чрез дребни подкупи или на основата на приятелства се получават стоки „под щанда“ или „без ред“.

    Стоковият дефицит, в който живеят българите, винаги се обяснява с „временно или частично по-бързо увеличаване на покупателните възможности на трудещите се в сравнение с темпа на увеличаване на производството на някои стоки за широко потребление в резултат на бързото развитие на индустриализацията, което несъответст
  • 311 така е

    3 1 Отговор
    ...което несъответствие има съвсем различен характер от диспропорциите при капитализма“. Това обяснение е абсурдно, защото дори за хляб в магазините се извиват опашки и много често той е некачествен: „За немалък период от време се произвеждаше и продаваше некачествен хляб на населението, поради получаване на некачествени брашна от мелниците и неспазване на технологията по приготовление на хляба“. Причината е, че от мелниците в цяла България се изпращат некачествени брашна до хлебозаводите, съпроводени с фалшиви сертификати за качество, в хлебозаводите се работи само за да се изпълни планът и спазването на технологията отива на заден план.

    Част от зеленчуците като домати, краставици, пресен лук, тиквички, спанак и др. не се предлагат целогодишно в магазините, а само в определен сезон. Появата на пазара на т.нар. ранни зеленчуци през пролетта се отчита като голям успех за съответното ТКЗС или „Булгарплод“, а радостното събитие се отразява в националните медии. При посещение на делегация от „Булгарплод“ в зеленчуковата борса във Франкфурт на въпроса „Кога изкарвате на пазара ранния лук?“ простичкият отговор от немска страна е: „В 6.30 часа!“.
  • 312 така е

    2 2 Отговор
    Схеми на работното място

    Заводът за електромедицинска апаратура и уреди на гара Искър е нерентабилен от момента на излизането му от системата на Слаботоковия завод, а батаците в него през 70-те години са забележителни – назначават се на работа лица, които не работят, а техните възнаграждения се получават от началниците на завода, крадат се материали, много от поръчките на завода се възлагат на частни лица, които живеят в провинцията и заплатите им се изпращат по пощата, а произведената продукция пристига оттам в завода. Работници от завода, които официално са в отпуск, работят като частни лица и изработват релета, като получават по две заплати. Петнадесет работници се вписват във фалшиви ведомости и разделят парите с други лица, организирали схемата. Тази схема се прилага на много места, поради което след рухването на комунизма много хора се шегуват, че „Едно време имаше толкова много работа, че не ходехме на работа!“.
  • 313 Циник

    0 1 Отговор
    Нищо, другият път ще започнем с безполезни гниди като теб.
  • 314 00001,

    2 2 Отговор

    До коментар #295 от "мдаааа":

    Номиналния БВП на България е много по малък от изчисления в PP БВП написан за България в класацията. България реално е на 72 място не на 42 през 1989 БВП на България е 22.99 милярда долара през 1989 г. с население от 8 877 000 на човек Българския БВП е 2561 долара на човек, нареждайки България до страни като Венецуела, Ботсуана,Панама.
  • 315 така е

    1 1 Отговор
    Условия на труд в мините

    През м. октомври 1985 г. е извършена комплексна проверка на условията на труд във въгледобивната индустрия (35 рудника, 4 обогатителни фабрики, една брикетна фабрика, 5 ремонтни бази и 11 сепарации) и ги оценява като неудовлетворителни. Шумът, вибрациите, замърсяването с газове и запрашеността надхвърлят десетки пъти пределно допустимите норми. Комисията докладва, че средно по 300 души миньори се пенсионират преждевременно поради вибрационна болест. Налице са взривоопасни условия на работа, липсват взривообезопасени вентилатори и миньорски ламппи, дори качествените гумирани дрехи и гумени ботуши за миньорите са дефицитни, защото местното производство, както и вносните работни облекла и ботуши от Румъния бързо се изхабяват и често миньорите влизат в рудниците без необходимите лични предпазни средства.
  • 316 така е

    1 1 Отговор
    Номенклатурен подбор на кадри

    В администрацията и в икономическата сфера на всички нива е извършена „кадрова революция“ и е създадена нова ръководна прослойка. Достъп до управлението на икономиката е даден на представители на социални групи, които преди 9 септември 1944 г. нямат нищо общо с властта и управлението. Това са хора, слабо или средно образовани и професионално неподготвени, които се определят по критериите „наш човек“ или „враг“. Стриктно се налага номенклатурнинят принцип при техния подбор – стопанските ръководители се назначават преди всичко за политически заслуги, а не според управленските им качества и професионалната квалификация. Увеличава се полагането на извънреден и безвъзмезден труд, за да се компенсира лошата организация на производството, недостигът на модерна техника и квалифицирани специалисти. Разчита се на ентусиазма на работниците, мотивирани от пропагандата, че с национализацията е премахната експлоатацията на човек от човека и те са новите господари на фабриките.
  • 317 бред

    2 1 Отговор
    сивой кобылы! Гледам завършва с Ваня, а защо не завършва с Терзиев, отроче на тези, унищожили „елита на нацията“?!? Шо бе, КаноФФФ?!?
  • 318 така е

    1 2 Отговор
    Обезкръвяване на елита на нацията

    Безпрецедентният политически, съдебно-административен и икономически удар върху индустриалците и инженерно-техническите кадри води до това, че хората, които имат безспорна заслуга за развитието на България след Освобождението и присъединяването ѝ към модерна Европа, са разпилени и изтласкани в периферията на стопанския живот. Някои от тях, наречени от новата власт „бивши хора“, директно са запокитени на социалното дъно след лишаване от собственост, от работа и пенсия, изселване и въдворяване в концлагери. Голяма част от тях са и видни общественеци преди „Девети“ – от столицата до най-малкото населено място на страната те участват в изграждането и развитието на местните общности като организатори или дарители на културни, социални, спортни, здравни и образователни иниституции и събития. Хиляди хора с голям стопански и обществен опит са лишени от възможността да работят за страната Те сменят своята работа и местожителство, подгонени от класовата омраза на „трудещите се“ и „прогресивните“, и се затварят в тесните роднински и приятелски кръгове, напълно забравени и отхвърлени от новото време.

    Репресиите срещу бившите индустриалци и буржоазни специалисти не се изчерпват с конфискация, национализация и различните изобретателни методи на ограбване, които комунистите налагат. Много от тях за дълги години са обявени от БКП за вражески контингент, който е непрекъснато под контрола и разработките на ДС по линия „бивши хора“. Ел
  • 319 Кремиковци

    0 2 Отговор

    До коментар #289 от "някой":

    "Идеята за Кремиковци е дълбоко порочна от самото си начало, защото тя почива на фалшифицирани резултати от изследванията за съдържание на желязо в кремиковската руда. Другото е гигантоманията – много наши специалисти настояват да не е в този голям мащаб, докато руснаците казват „вие завод ли ще правите или ще си играем”. Така се налагат съветските технологии и години наред Кремиковци работи с внос на руда, което страшно оскъпява производството и от първите години той е нерентабилен, работи на планирана загуба. Към това се добавя и ниското качество на продукцията”.

    В архивите на ДС се срещат данни за непрестанно текучество на работници, както и за ниска квалификация, което е огромен проблем за социалистическата икономика. А когато има текучество, службите не могат да търсят персонална отговорност за авариите и повредите. Пример за стопански абсурд е донесението на агент, че почти всички работни места в завода са заети, но не достигат работници.

    Коментиран от #354

  • 320 РАСЪЖДЕНИЯ И КОМЕНТАРИ

    2 1 Отговор
    На фашизоиди с нацистки наклонности. Не така е а така де.
  • 321 замислен

    4 1 Отговор
    Трябва да знаете тогава, че българинът е много качествено животно, значи, унищожили качествените, можещите и тъй нататък свръхчовеци, а некачествените необразовани и мързеливи простаци построили язовири, заводи, електроцентрали , опасали планините с пътища , представям си, ако бяха останали качествените , сигурно вече щяхме да градим вече галактиката.

    Яйде престанете с тая плоска пропаганда,все още има хора, които помнят

    Коментиран от #322, #336

  • 322 мхм

    1 1 Отговор

    До коментар #321 от "замислен":

    Бригадирското движение в България е свързано с доброволното участие на младежта в изграждане основите на социализма в страната след 1946 г. чрез участие в строителството на обекти с национално значение без или с минимално заплащане.

    Движението възниква на базата на огромния ентусиазъм на тогавашната младеж да бъде построен нов живот. Бригадите са доброволни и младежите участват с желание и самоотверженост. За настаняване на бригадирите на Хаинбоаз е изграден лагер за 2000 души. Оказва се, че желаещите са много повече и се налага връщането на малолетните.

    На 11 август 1946 г. са набрани бригадири, които заминават със специални влакове на строежа на първата републиканска железопътна линия Самуил – Силистра.

    На 2 септември 1947 година започва изграждането на Димитровград, не без основание наричан „младият град на социализма”.

    Национален младежки обект става и започнатата 58-километрова железопътна линия Волуяк-Перник.

    През 1948 г. за национален строителен обект е обявена и железопътната линия Левски – Ловеч – Троян.

    Бригади възникват и на много други места.

    Коментиран от #333

  • 323 мхм

    2 1 Отговор
    Знаете ли историята и ролята на строителните войски в България?

    Между 12 000 и 15 000 наборници традиционно са служили като строителни войски. Те водят началото си от задължителната трудова повинност, създадена от правителството на БЗНС през 1920 г..
    За какво са служили в строителните войски в България

    Командвана от генерал и организирана във военни части, тази трудова служба строяла пътища, железопътни линии и цели промишлени предприятия. Въпреки че службата в Строителните войски отговаря на изискванията за военна служба, тези части се контролират от Министерството на строителството, архитектурата и обществените услуги и получават малко или никакво военно обучение.
    Кои са служили в строителните войски в България

    Според председателя на Движението за права и свободи, тези части обикновено набирали турци и други етнически малцинства, считани за неподходящи за служба в бойни части поради езикови бариери или предполагаема политическа ненадеждност.
    Помните ли за какво са служили строителни войски в България

    След падането на Живков ,Строителните войски получили голямо внимание. Твърди се, че Строителни войски са построили над 20 000 апартамента и къщи за членове на елита на БКП, през последните десет години при режима на Живков.

    Съобщава се, че високопоставени офицери могат да реквизират работни екипи от Строителните войски. Това се правело, за да работят по техните апартаменти или селски къщи. За строителните войски често се съобщава, че работ

    Коментиран от #329

  • 324 така е

    1 1 Отговор
    Проф. Вили Лилков: "Само 37% от износа на електро и мотокари в капиталистическите страни успява да стигне до краен потребител, при това на кредит. Всичко останало залежава във външнотърговските ни фирми. А отговорът на министъра /тогава/ е : „За следващата година увеличете 2.4 пъти обема на производството!” Т.е. нищо, че сме изостанали, нищо ще правим остаряли модели, „продължавайте да бълвате производство”. Нищо, че губим от износа в капиталистическите страни и стоката продължава да залежава. А тя залежава в складовете в социалистическите страни. И какво се случва през 1989 г.? Генералният директор на „Балканкар” инж. Тонев пише един доклад до ЦК на БКП, в който казва: „Ние сме във валутна агония. Изкуството да се показва, че все още сме добре, не струва вече нищо”. Има драстични примери, които съм посочил в книгата, когато от отделни кари ние губим по 1000 – 2000 долара на бройка.”
  • 325 така е

    0 1 Отговор
    През 80-те години комунистическото ръководство се опитва да прехвърли собствеността на работническите колективи, но не да я направят истински частна. Говори се непрекъснато за конкуренция, но конкуренция между социалистически предприятия, т.е. държавният и партиен елит не променя базови неща. И точно тук се крие отговорът за абсурдите на българската икономика.

    Проф. Вили Лилков: „Хората не са ги знаели тези неща. Те казват: „Това предприятие, когато го направихме, беше построено за стотици милиони”. Да, обаче то не струва вече нищо. И е пълно в България в такива предприятия. Между другото за някои хора е сложно да им се обясни. Те казват: „Не ми говори”! Но тогава да послушат поне Тодор Живков, който казваше накрая, че „социализмът е едно недоносче и всичко, което сме ви казвали за социализма все едно, че църният дявол ви го е казвал.” Поне това да разберат!

    Коментиран от #328

  • 326 прав е канов

    3 0 Отговор
    избрахте си пътя надолу с избора на Терзиев - отроче на унищожителите на елита!
  • 327 Човек

    3 2 Отговор

    До коментар #97 от "ТрампЛин":

    Европа е богата, защото е имала колонии по цял свят. Сега като няма колонии се изхранва с все по-високи данъци. Защо мислиш Азия процъфтява. Защото Европа изнася там производства, защото в Европа условията за бизнес и данъците стават все по-непосилни
  • 328 Тодор Живков - откровения

    0 1 Отговор

    До коментар #325 от "така е":

    Генезисът на марксизма-ленинизма е казал ясно и категорично, че социализмът е посткапитализъм, след капитализма, а не преди него. Никой не може да ме убеди, че може да се изгради социализъм с буржоазно-помешчишка Русия.
  • 329 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 1 Отговор

    До коментар #323 от "мхм":

    Вземи прочети повече за случая и от други източници и тогава се изказвай. На времето бяха ликвидирани Строителни Войски със скалъпени обвинения към началника им, Ген. инж. Радослав Пешлеевски, та сега се интегрират Българите, вместо циганите.

    Коментиран от #331

  • 330 Току изникне някой

    2 1 Отговор
    плювач по миналото. Това правят поради тъпота (не могат да видят и обяснят капиталистическите недъзи), от страх да не обидят новите съюзници и вече няма да ги канят по студията или от нездрава потребност да обидят част от българите (комунистите са "цървули", "изпълзели от села и паланки", "еднодневки" и т.н.)?

    Коментиран от #332

  • 331 строителни войски си бяха модерните роби

    1 5 Отговор

    До коментар #329 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Децата полагаха задължителен робски труд за 50 стотинки на месец.

    Коментиран от #338

  • 332 миналото е описано в историята

    0 0 Отговор

    До коментар #330 от "Току изникне някой":

    която за жалост не четете.

    А ти ни говориш с лозунги. Червени лозунги за светлото социалистическо бъдеще.
  • 333 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 3 Отговор

    До коментар #322 от "мхм":

    Бригадите бяха по същество школа за обучение на младежкия актив, как да накараш хора да РАБОТЯТ БЕЗ ДА ИМ ПЛАЩАШ за труда....

    Коментиран от #334

  • 334 нямам нищо против бригадите

    1 0 Отговор

    До коментар #333 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    ако бяха доброволни.
  • 335 Цанко Пеев

    5 1 Отговор
    Д-р Канов ми напомня на д-р Джордан Питърсън. Защо? Ами и двамата са десни апологети, психиатри, и поради страха си от комунизма, който е отдавна мъртъв, не виждат реалните проблеми на обществото. Д-р Питърсън сам психяса и тъй като не успяха да го излекуват нито в Канада, нито в САЩ, го излекуваха "злите болшевици" в Москва, Русия. Истинска история, четете.
    Д-р Канов, очевидно, също има нужда от лечение, тъй като мръсния въздух на Ню Йорк явно му е замъглил съзнанието, а и е на възраст човека.
    Апропо, болшевиците нямаше да стигнат до никъде, ако не бяха ги финансирали немските еврейски богаташи! Така, че не винете болшевиците, а техните богати спонсори!!! ;-)
  • 336 по замислен

    6 1 Отговор

    До коментар #321 от "замислен":

    ти мани тва, ами виж и до днес ползват гадният соц ток и гадната соц ел мрежа, пият гадната вода от изградената соц водна мрежа, повечето живеят в гадните соц жилища и ползват очуканите вече гадни соц пътища !!
    Що така ?!?!
    Даже гадния соц партиен дом и НДК не щат да бутат. Ползват останалите благини от соца, но плюят колко е лош бил той.

    Сега разбирате ли защо искат да бутат МОЧА (Монумент на Освободителната Червена армия) ?
    Защото като символ от него нямат материална изгода!
    Лицемерие, от където и да го погледнеш...

    Коментиран от #337

  • 337 мхм

    2 0 Отговор

    До коментар #336 от "по замислен":

    На 14 юни 1920 г. влиза в сила Законът за Трудовата повинност. В него е записано, че всички мъже и жени в определена възраст са задължени да работят в полза на държавата. За първи главен директор на „Трудова повинност“ е назначен о.з. генерал Иван Русев. По-късно той става вътрешен министър в правителството на проф. Александър Цанков. Името на Русев се свързва още с Деветоюнския преврат, при който е свален Стамболийски, както и с масовите арести и дори убийства в България в средата на 20-те години.

    В първия набор на Трудовата повинност са свикани 15 643 младежи. Основната им работа е да строят пътища и възстановяват щетите след десетилетието на войни, опустошили българските земи. За първите няколко години са построени над 800 км пътища, над 30 км железопътни линии, както и десетки мостове и чешми. Трудоваците, както започва да ги нарича народът, засаждат стотици хиляди фиданки в цялата страна. Реално всички най-големи, важни и трудни обекти в страната по това време са строени с тяхно участие.

    Коментиран от #342

  • 338 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 1 Отговор

    До коментар #331 от "строителни войски си бяха модерните роби":

    Дори и не помните колко беше в БНА заплатата на редник... От СВ, всяка година се уволняваха хиляди малограмотни младежи с придобити, реални, високодоходни професии, след двегодишна практика, и бяха търсени навсякъде...

    Коментиран от #339

  • 339 нещо се засегна май

    2 0 Отговор

    До коментар #338 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    През годините на социализма в Стоителни войски влизат предимно младежи от малцинствата – роми, турци и др., както и български младежи с криминални прояви или определяни като „неблагонадеждни“ заради произхода си и роднините си. Така те отбиват задължителната си военна служба. Безспорен факт обаче е, че тези млади мъже по този начин получават професия и занаят, с които след това имат поминък, изхранват семействата си и най-вече се приобщават и социализират.

    Някои от най-значимите инфраструктурни обекти в най-новата ни история са градени от Строителна войски. Мавзолеят на Георги Димитров например е построен от трудоваци като според градската легенда това е станало само за 6 дни. Работи се денонощно, за да може тялото на Димитров да бъде положено веднага, след като се прекара от Москва до София с влак.

    Строителните войски изграждат или участват в построяването на други важни за инфраструктурата на държавата обекти като Моста на дружбата край Русе, Металургичен комбинат “Кремиковци”, АЕЦ “Козлодуй”, телевизионната и УКВ кулите на връх Ботев, НДК и много други. Строят пътища и жп линии, жилища, болници, училища, хотели, банки, язовири, вецове, канализационни мрежи, язовири и прочие.
  • 340 ХАРОН

    4 0 Отговор
    Ужасен пасквил! Елит, шепа буржоазен елит, експлоататор на бедното, необразовано селско население, живеещо средно до към 55- 60 с нулева здравна подкрепа от катастрофиралата на два пъти държава поради недалновидно полит управление. Буржоазия привнесена от Австро- Унгария и копираща френски порядки по трънски от местните Бай Ганьовци! Елит!? Това, че си свалил цървулите и си нахлузил чепик или кондурите не те прави елит. Все едно сега кратуната или джукесата в G класата да ни се представя за елита на демократичното общество!?
  • 341 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 3 Отговор

    До коментар #302 от "Имаше... и народа го построи":

    Ех, какви времена бяха, а и какъв шоколад имаше тогава, от раз вдигаше самолета, а сегашният за нищо не го бива, а и слънцето как грееше - не като сегашното...... малко сте избързал, ОЩЕ СМЕ ЖИВИ ТЕЗИ КОИТО ПОМНИМ ТОВА: елитни ферми за породисти животни и птици…., но и опашки от тъмни зори ЗА САЛАМ, в провинциалните градове. На гости в провинцията софиянци ходехме с подарък...МАСЛИНИ!
    ……………С институти по растителна защита и агротехника.С хидромелиорации и т.н……, но и задължителните ДВЕ ЕДНОМЕСЕЧНИ комсомолско-измекярски БРИГАДИ- ангария, ЛЯТНА И ЕСЕННА за всички учащи. Т.н……,а изкупна цена на житото от селяните-кооператорите беше едва 0,05-0,06 лв/кг.
    ………..Цели кораби с агнета, а чистката в софийските „Централни хали” за сложения през нощта срещу Гергьовден плакат, „БЕЗ ТОДОР ЖИВКОВ МОЖЕМ, БЕЗ АГНЕШКО НЕМОЖЕМ” . Мощна консервна индустрия…………за да се позапълнят полупразните магазини на „ПЛОД-ЗЕЛЕНЧУК”. Винопроизводство, ама за износ или за под тезгяха.
    За плачевното състояние в промишлеността, която изоставаше бавно и необратимо под мъдрото ръководство на „РАБФАКОВЦИ”, не е нужно да споменавам. Как беше ? – “Напред към сияйните върхове на социализЪма и комунизЪма другарки и другари.”
  • 342 Браво

    6 0 Отговор

    До коментар #337 от "мхм":

    Тва сега да вземе да го прочете тоя колега дето тук ми пише за "Трудовите войски"
    хахаха, омазахте се яката...


    "На 14 юни 1920 г. влиза в сила Законът за Трудовата повинност. В него е записано, че всички мъже и жени в определена възраст са задължени да работят в полза на държавата. За първи главен директор на „Трудова повинност“ е назначен о.з. генерал Иван Русев. По-късно той става вътрешен министър в правителството на проф. Александър Цанков. Името на Русев се свързва още с Деветоюнския преврат, при който е свален Стамболийски, както и с масовите арести и дори убийства в България в средата на 20-те години.

    В първия набор на Трудовата повинност са свикани 15 643 младежи..."

    Коментиран от #343

  • 343 мхм

    1 2 Отговор

    До коментар #342 от "Браво":

    Аз не отричам, че децата са излизали с професия от там. Опитвам да кажа, че са били принудени да научат тези професии докато робуват без пари на държавата си. И още повече, че уж построеното от комунистите, всъщност е построено с робския труд на децата от Строителни войски.

    "....всички мъже и жени в определена възраст са задължени да работят в полза на държавата...."
  • 344 Йо Несбьо

    1 0 Отговор
    Малко е нагличък този драскач! Избити са около 30 000 души, но това съвсем не означава най-качествен генофонд. Тези хора са били способни наистина, но генофондът им е подобен на този на останалите.

    Проблемът тук е, че се внушава връзка между умствените качества, успехът в живота и гените. Добре, но биологията досега не е доказала такава пряка връзка, но социологията е доказала важността на външната среда, т.е. семейство, познати, приятели, събития... Атанас Буров нямаше да е Атанас Буров без семейството, появилите се възможности в живота и предизвикателствата пред него.

    По-скоро главоболията идват от насаждания манталитет! Интелигентни и способни хора се раждат, но възпитанието и заобикалящата действителност карат тези хора да служат на чужди цели и амбиции, иначе ще бъдат избити или пратени по затвори и лагери.

    Османското робство прави същото, но там вече наистина има загуба и на генофонд.

    Наистина има проблем обаче, защото между нас е традиция най-качествените да бъдат осмивани, подигравани, че и бити и убивани.

    Коментиран от #345

  • 345 не че нещо

    0 1 Отговор

    До коментар #344 от "Йо Несбьо":

    Загиналите във Втората световна война българи са 12 587 души, а не както се твърдеше досега - близо 30 000, съобщи вчера пред журналисти доц. д-р Михаил Груев, председател на Държавна агенция „Архиви“. Той официално представи новата дигитална колекция на агенцията, включваща набор от над 2419 снимки, озаглавена „България и Втората световна война (1939-1945 г.)“ - от присъединяването ни към Тристранния пакт до капитулацията на Германия. Тя е част от сайта на институцията „Войните на България от 1878 до 1945 г.“ и е ­седмият проект, реализиран от агенцията от три години насам.

    Коментиран от #348

  • 346 Цанко Пеев

    4 2 Отговор
    Апропо, докато още се плашите и обсъждате комунизма, който е отдавна мъртъв и не подлежи на възкресение, Изкуственият интелект, който беше създаден от еврейски предприемачи гейове, и който напредва с всеки ден и час, отдавна НИ е скроил шапката. Помнете ми думата, комунизма беше детска игра с пеперудки, в сравнение с това, което предстои за обикновените хора!!!
    При комунизма можеше да изклинчиш, да излъжеш, да избягаш на Запад, все пак комунистите бяха горе-долу хора с емоции, мака и доста позаблудени. Но с хладния, калкулиращ хиляди варианти за милисекунди изкуствен интелект, няма измъкване. И няма да донесе нищо добро в перспектива. Но сега всички му се кефят, както се кефиха на комунизма преди 80 години! И комунизма и изкуствения интелект са създадени от евреи: помнете! Ама не от готини, обикновени евреи, а от еврейски гей предриемачи, схемаджии, мултимилионери и манипулатори.
  • 347 Йо Несбьо

    1 0 Отговор
    Индексът на човешко развитие е интересен показател, но не е единствено важен. Освен това, непрестанното взиране в миналото не носи нищо и създава лъжовна картина на големи несъществуващи успехи. Разбирате ли, важен е настоящият момент и какво се полага като цели в бъдеще. Не можем да стоим на лаврите отпреди 20 години - Гошо Черния бил много голям бегач и побеждавал наред... Трябва ни друг състезател днес, който да побеждава наред.

    Това, което ме дразни - нищо не се прави! Има наченки, има опити, има започнати проекти и все някой ги саботира и проваля. Тези влакове например, които щели да се движат със 160 км/ч и да поемат дори тировете от пътищата - колко години ще трае строителството, колко влака ще купят и т.н. А можеше отдавна и без хвалене да са налице...
  • 348 Йо Несбьо

    3 1 Отговор

    До коментар #345 от "не че нещо":

    Говоря не за загиналите във войната, а за избитите след 9-ти от Народния съд и без съд и присъда по села и паланки. Много хора са убити наистина и в смъртните им актове са написани глупости като "червен вятър" или "слабо сърце". Близките им знаят, че същата вечер са ги смазали от бой, но първо докторът не смее да напише истинската причина, че ще го убият и него, и второ - къде да си потърсят правата, щом шумкарите държат властта...

    Това го знаем, писано е.

    Но главният въпрос е именно за нелепото твърдение на д-р Канов. Няма доказана биологическа зависимост между житейските успехи, умствените способности и гените. Засега. Като докажат тезата научно, да пише отново.

    Коментиран от #349

  • 349 аз също

    2 5 Отговор

    До коментар #348 от "Йо Несбьо":

    Казах, че комнистите са избили над ДВА ПЪТИ повече българи след войната, отколкото са загиналите българи за 6 години по време на Втората Световна Война.
  • 350 От умствен

    2 0 Отговор
    Ще си сменя ника днес, че да не се дразни качественото народонаселение във форума по политикономия. Като са решили да се доказват един на друг, няма да преча сега я... Междудругото покръстването е доброволен акт, в други религии не е така. На чета ви гледните точки, иначе някои качества ваши са си във вашите глави само.
  • 351 Одит

    1 0 Отговор
    Д-р на диктатурата си ти докторе!
    Свобода на словото е да не си подтиснат от шизофреници които бъркат сезона с фазона: марксизма е на икономическа база а не е оръжие на болшевиките! “Каталът” на Маркс е валиден и за иконмиката днес.
  • 352 да извадки от

    1 2 Отговор

    До коментар #24 от "фактите преди всичко":

    финансов доклад до луканов от 31,12 .89г. така е но като се вземе в предвид че плащаме тежки наказания определени от парижкият съд през 1945 за двете национални катастрофи на гърция и сърбия цифрите на са ги сътворили комунистите а фашиските правителства преди тях за това не се говори и са ни довели да два държавни фалита довели до тегления на заеми в тези размери ,които желев и костов пораздуха като яхнаха власта ама след кръглата маса никой не говори за преватизационната политика на костов и как се продаде БГА за 1 долар за кремиковци и какво ли не .да не говорим за равния старт кгато на всеки българин се раздадоха по 20000лв почти равностойни на толкова щатски долара с бонови книжки,които трябваше да вкараме в техни измислени фондове с поставени управлващи,преди пет години поисках от фонда на АЕЦ девидентите си от тия пари за всичките годините. имамал съм11,60лв !!!!и да отида да си ги получа голем секс няма що!та социализма е много мил спрямо тия демократични мерки...
  • 353 0002

    1 0 Отговор

    До коментар #214 от "00001":

    90% лъжи и 10% малко истина за информация само през 1974 получавах 125 лв заплата и всяка вечер с колегите имахме запазена маса под опашката на коня виден ресторант в столицата и тогава както и сега! колко трябва да получавам сега та да се храня и пия на корем всека вечер !?тогава кило суджук 3,60 лв столичната 2,50 в магазина до стария стол на ВИФ,бутилката в кореком дупълкорн 1Л. /немска водка/- 1долар,ЛЕВИС дънки в кореком -5 долара бол, може да си копувал ментаци много по късно по витошка за 120-150лв а оди търкаляй бомбета сега...
  • 354 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 0 Отговор

    До коментар #319 от "Кремиковци":

    Кремиковци имаше дадености да бъде лидер в производството на висококачествени легирани стомани. Разположен в границите на европейска столица и това е предпоставка за подбор на качествени кадри. Има разлика в това, дали работиш до голям културен, административен и стопански център, или си в някое металургично градче, където след работа освен да се нафиркаш, нямаш друго занимание. В съвременната икономика, кадрите са основният фактор. Една от водещите страни в стоманодобива Япония, няма и ГРАМ желязна руда и въглища , но отделя около 40% от печалбата на промишления сектор за финансиране на развитието и внедряване на иновации. При нас беше по-малко от 3%, сега не е и толкова. За Кремиковци спасението беше постепенно да се премине към развитие на производството на висококачествени легирани стомани. Комбинатът, със своето местоположение имаше възможности да развива това високотехнологично производство, което с прости стомановари не става.
  • 355 нема измислен

    0 0 Отговор

    До коментар #98 от "ха ха":

    още такъв строй равенство има само в гробищата ама и там каманяка отгоре е различен
  • 356 Ьььдаа

    0 0 Отговор
    Ето, смених си ника /умствен/. Кръщенето е минало много отдавна. И не е разваляно. Шизофрения нямам, макар че ми минава през ума, че някой може й да цели да имам. Не мисля, че в живота трябва да очакваме еднакво отношение от всички хора около нас, защото така ще ги приравним прекалено. Така че ако не ме уважава някой, то той уважава друг, и така трябва да бъде. Не се замислям защо. Със сигурност няма да ви управлявам или да взимам решения, с които е свързан Капиталът или Манифеста. Или пък решения на база Фройд и Юнг. С по две книги оттук и там няма да стане. Нито диагнози ще ви поставям. Така че заповедните форми ще си останат, това, което мислите няма да се промени, и винаги ще има хора, които съдят по себе си. Не е по темата. А дали от преговори за назад няма да зазикли страната, не знам.