Last news in Fakti

1 Декември, 2023 09:34 723

Всеки сезон води до различни заплахи за електроенергийната система

  • метеорологични условия-
  • електроенергийна система-
  • сезони

Екстремните метеорологични условия са причина номер едно за прекъсвания на тока, според проучване на американската организация Climate Central

Всеки сезон води до различни заплахи за електроенергийната система - 1
Снимка: инженер.bg
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Екстремните метеорологични явления нарастват по честота, продължителност и интензивност и се превръщат в една от основните причини за авариите и смущенията по преносните и разпределителните системи в редица държави по света, при това повечето от тях - развити, което оставя милиони клиенти на тъмно всяка година подобно на ситуацията през последните дни в България.

Времето винаги е било водеща причина за прекъсванията на електрозахранването. Не липсват и фрапиращи грешки и неадекватни действия на електропреносните и електроразпределителните предприятия, но метеорологичните условия все пак са най-честата причина хора да стоят на тъмно дни наред. Изменението на климата, което води до ескалация на тежките метеорологични явления, обаче се оказва причина за нарастване на броя на тези прекъсвания през годините.

Само преди няколко месеца посред лято, населението във Волос и други части на Гърция, включително български туристи, бедстваха в продължение на близо седмица, след като опустошително наводнение ги остави без ток и ги откъсна от света, а пропаднали пътища не им позволяваха да се придвижат на друго място. Прекъсвания има дори и в страни като Германия, където в началото на 2019 г. столицата Берлин остава без ток в продължение на 24 часа, заради което затворени остават училища и детски градини. Причината е повреда в електропровод заради ремонти дейности.

Според данни на американската организация Climate Central, която представлява независима група от учени, които изследват и докладват фактите за нашия променящ се климат и как той влияе върху живота на хората, между 2011 г. и 2021 г. средният годишен брой на свързаните с времето прекъсвания на електрозахранването се е увеличил с приблизително 78% в сравнение с предходното десетилетие.

Всеки сезон води до различни заплахи за електроенергийната система. През зимата, например, електропроводите могат да се скъсат под тежестта на натрупания сняг и лед, докато вятърът често причинява триене на проводниците, което води до повреда или късо съединение. Не приемайте обаче, че сте в безопасност през лятото. Горещите вълни често причиняват претоварване на преносни линии, трансформатори и друго оборудване поради повишено търсене. Екстремните горещини също могат да предизвикат прекъсвания на обслужването, като причинят провисване на линиите, повреда на кабели и късо съединение в подземни вериги.

Скорошно проучване, публикувано в Nature Communications, установява, че някои райони на САЩ със силно уязвимо население са особено предразположени към чести и продължителни аварии в електрозахранването. Данните на Администрацията за енергийна информация на САЩ (EIA) също показват, че прекъсванията на електрозахранването се случват по-често и продължават по-дълго. Между 2013 г. и 2021 г. средната продължителност на прекъсване на електрозахранването в САЩ е нараснала от близо 3.5 ч. до повече от седем часа, според данни на EIA. Честотата на прекъсванията се увеличава от 1.2 на 1.42 събития на абоната годишно.

Няколко фактора, включително изменението на климата, допринасят за тези тенденции, казва главният автор на новото изследване Джоан Кейси, екологичен епидемиолог от Университета на Вашингтон. „Екстремните метеорологични условия са причина номер едно за прекъсвания на тока“, казва тя. Остарялата електрическа мрежа и недостатъчното финансиране за ремонти също играят значителна роля за удължаването на прекъсванията, добавя тя.

АКЦЕНТ: Прекъсванията на тока заради климатичните условия са се увеличили с 78% за 10 год.

ТОП 10 на най-сериозните прекъсвания на електрозахранването в света

1. Октомври 2012 г. Ураганът Санди: Наводненията повреждат уязвимо оборудване и падналите дървета спират тока на 8.2 млн. души в 17 щата, окръг Колумбия и Канада за над 2 седмици.

2. 30 и 31 юли 2012 г. Северна Индия: Голямото търсене, неадекватната координация на доставките и прекъсванията на преноса, довеждат до повтарящ се срив на електроенергийната система, който засяга стотици милиони в район, в който живее половината от населението на Индия. Четири ключови далекопровода са изключени от мрежата. В рамките на секунди десет допълнителни далекопровода също прекъсват. Условията и повредата се повтарят отново на следващия ден. Преглед установява лоша координация на прекъсванията и регионалните споразумения за поддръжка.

3. Юни 2012 г. САЩ: Вятърна буря поврежда дървета и оборудване, прекъсвайки захранването на приблизително 4.2 млн. клиенти в 11 щата на Средния Запад и Средния Атлантически океан и окръг Колумбия. Разчистването на дървета и усилията за възстановяване на линиите в много случаи са отнели от 7 до 10 дни.

4. Октомври 2011 г. Североизточната част на САЩ: Рекордна ранна снежна буря събаря дървета и кабели. Повече от три млн.потребители в щатите са без електричество над 10 дни

5. 8 септември 2011 г. Щатите Калифорния и Аризона: Повреда в трансмисия, причинена от силната зависимост на Южна Калифорния от вноса на електроенергия от Аризона. Горещото време след края на летния сезон противоречи на планираните за поддръжка прекъсвания на производството и преноса. Лошото планиране и недобрата осведоменост за ситуацията в реално време водят до грешка при превключване на основно оборудване. Резултатът е прекъсване на електричеството в родължение на 12 ч., което засяга 2-7 млн.души.

6. 28 август 2003 г. Лондон: Повреда в два кабела и протекъл трансформатор не позволяват на електропреносно дружество да се справи с преноса на електроенергия. Част от града и южните предградия, с населениеобщо 250 хил. клиенти, са изключени от 6:30 ч. сутринта до 7 вечерта, когато са организирани алтернативни вериги.

7. 14 август 2003 г. Североизточната част на САЩ и Онтарио: Преносната система прекъсва поради много причини. Сред тях са неадекватно подрязване на дървета в близост до мрежата, липса на координация между операторите, системните дисбаланси и претоварвания. В резултат 50 млн. души в осем щата и Онтарио са без ток четири дни.

8. 25 юни 1998 г. Онтарио и Северната централна част на САЩ: Гръмотевична буря в Минесота предизвиква повреда в предаването. Мълния удря линия 345 kV. Прилежащите линии на ниско напрежение са претоварени. Скоро мълния ударя втора линия 345 kV. Каскадните прекъсвания на преносните линии продължават, докато целият северен Среден Запад е отделен от Източната мрежа, образувайки три изолирани „острова“ с енергия. 52 000 души в горния Среден Запад, Онтарио, Манитоба и Саскачеван са имали прекъсвания до 19 ч.

9. 2-3 юли 1996 г. Западно крайбрежие: Прекъсването на електропреносната мрежа започва, когато 345-kV линия в Айдахо прегрява и провисва. Защитно устройство на паралелна предавателна линия е задействано. В продължение на 23 секунди системата остава в несигурно равновесие, докато линия 230-kV между Монтана и Айдахо не прекъсва. Коригиращите действия разделят системата на пет предварително проектирани острова, за да се сведат до минимум прекъсванията за клиентите. Два милиона души в САЩ, Канада и Мексико остават без електричество в разстояние на няколко минути до часове.

10. 10 август 1996 г. Западно крайбрежие: Горещото време и неадекватното подрязване на дърветата водят до срив на предаването. Пет електропровода в Орегон и близкия Вашингтон дават късо съединение заради дървета. Вината падна върху неподходящите практики за подрязване на дърветата, оперативните проучвания и инструкциите за диспечерите. Приблизително 7.5 милиона потребители остават без електричество в седем западни щата на САЩ, две канадски провинции и Долна Калифорния и Мексико за период от няколко минути до шест часа.