Last news in Fakti

1 Декември, 2023 13:00 983 5

Евгени Канев: Скандалите около НЗОК са за едни 8 милиарда лева

  • нзок-
  • здравна система

"Над околийския началник стоеше областният, над областния — министърът, над министъра — правителството, а над правителството — мафията — невидима, всемогъща и безчовечна!" Димитър Димов

Евгени Канев: Скандалите около НЗОК са за едни 8 милиарда лева - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Силовото налагане на зам шефа на Здравната каса не е само манифест за практиките, на които са обучавани лидерите на ДПС и ГЕРБ. То по-скоро оголва на какво се дължи тази сила.

Голата истина е, че ДПС контролира по различни начини всички партии в парламента без ПП-ДБ, макар че и там вероятно имат свои хора. Контролът е по КГБ учебник - подкуп, компромат или (прокурорска) заплаха. А някои партии са директно тяхно творение с упътване какво се очаква от тях. Това най-ярко личи при важни гласувания, когато трябва да се наложат хора на ключови позиции, за които няма подкрепа от формалното мнозинство. Възраждане и ИТН - чиято цялостна мисия в политиката е да излъчват тонове омраза срещу всеки дръзнал да движи страната напред, разваляйки схеми - осигуриха вчера мнозинството без ПП-ДБ.

За какво беше цялата глъч?

Още през лятото ГЕРБ се опита да наложи тази кандидатура - дори за шеф на касата, но с оглед на острата съпротива от здравния сектор я оттегли. Другата им кандидатура пък бе оттеглена след като предпочетоха да получат шефското място на Сметната палата. В сделката ПП-ДБ получиха правото на техен кандидат за касата, но срещу две условия - неговият зам ще бъде предложен от ГЕРБ и ще бъде избран от парламента, а не от МЗ, което е с министър от ДБ. Така, когато скоро изтече мандатът на шефа от ПП-ДБ (който е частичен, защото старият шеф не го изкара), на практика най-силният човек в касата става човекът на ГЕРБ.

А става дума за над 8 млрд лева.

Подобно на енергетиката, където всичко се концентрира в държавните НЕК и ЕСО, така и в здравеопазването всичко се финансира от Здравната каса. Този модел на “единствен купувач” е като магнит за политици- бандити. Слагаш твой човек - и потоците тръгват, накъдето трябва.

Така се народиха ВЕИ проектите и поддържат старите ТЕЦ в енергетиката. Така се създават и поддържат знайни и незнайни частни болници, освободени от нуждата да правят обществени поръчки за публичния ресурс на касата - чрез гласовете на неформалното мнозинство - ДПС, ГЕРБ и патерици.

Затова и няма и не може да има реформа в здравеопазването. Секторът е много сладък за мафиотизиране поради три основни причини:

1. Потребителят не разбира по същество съдържанието, формата и качеството на здравната услуга

2. Поради това ключова фигура в системата са лекарите, а не пациентите

3.Цената се заплаща в някаква пропорция между пациента, държавата (НЗОК и МЗ) и евентуално частните здравни фондове, но в този процес арбитри са лекарите и здравните заведения зад тях.

В условията на пазарна икономика в здравеопазването силата в ценообразуването е в предлагането, защото търсенето се ориентира по косвени признаци за него - локация, наличност, качество и цена. А последните са в силна зависимост от държавната политика. И понеже тя е насипна, късогледа и политически мотивирана - скандалите и провалите са ежедневие.

От професионалните си ангажименти с клиники у нас и в чужбина мисля, че най- голямата язва на нашата здравна система - освен липсата на електронизация(!) - е поставянето на лечителната и финансовата функция в ръцете на едни и същи хора.

Казано по-просто: лекарите трябва само да правят диагностика и да предписват терапия, т.е да лекуват. Но частните болници наемат най-добрите доктори - с много малки изключения - срещу процент от прихода на пациент, преди време беше между 20% до 50%, според способността на лекаря да привлича пациенти.

Защото всичко е бизнес. Зад лекарите са собствениците на частните клиники, а зад тях е неформалното мнозинство, което си сложи свой човек вчера.

Как беше казал Димитър Димов:

“Над околийския началник стоеше областният, над областния — министърът, над министъра — правителството, а над правителството — мафията — невидима, всемогъща и безчовечна!…”


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Баш Батка

    7 0 Отговор
    Шиши харса тази статия.
  • 2 Васил

    5 1 Отговор
    О нееееееее за едни дребни суми някакви си 8 милиарда които ги плаща данъкоплатеца а едни хора с лека ръка една част искат да ги прилапат. И после се чудят защо никъде не ни искат когато има такива катили като Пеевски и Рапончо не си желан никъде.
  • 3 гост

    4 5 Отговор
    Само като прочетох Евгени Кънев и ми стана ясно, че пак само лъжи и опорки ще има ...
  • 4 Дебел с чекмедже

    2 0 Отговор
    от тия аз не искам повече от 6 млрд., другите са за Кой то си ги вземе пръв
  • 5 Продажник

    1 0 Отговор
    Жалък грантаджийски лъжец!