Last news in Fakti

4 Април, 2023 08:54 2 628 8

Какво се разбраха фармацевтите и НЗОК за отпускането на лекарства? Димитър Маринов пред ФАКТИ

  • димитър-
  • маринов-
  • лекарства-
  • нзок-
  • фармацевти-
  • аптеки

Промяната с контролите я искат и лекарите, и фармацевтите, казва експертът

Какво се разбраха фармацевтите и НЗОК за отпускането на лекарства? Димитър Маринов пред ФАКТИ - 1
Снимка: БФС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

НЗОК и фармацевтите подписаха анекс за удължаване на договора за отпусканите лекарства по Каса до края на септември. Какво трябва да знаят пациентите… Пред ФАКТИ говори Димитър Маринов, председател на УС на Българския фармацевтичен съюз.

- Г-н Маринов, в края на миналата седмица Фармацевтичният съюз се разбра със Здравната каса по темата за отпускането на лекарства. Какво трябва да знаят хората. Как ще си купуват лекарства следващите месеци…
- Хората трябва да знаят, че до началото на юли месец нищо не се променя. Нещата остават както са досега. Основното, за което настоявахме толкова дълго време и се бяхме договорили с Касата преди разговорът да ескалира, бe свързано с въвеждането на по-добър контрол. Той ще бъде заложен в Националната здравно информационна система и така лекарят да не може да допуска технически грешки при предписване на рецептите. Като казвам технически грешки, трябва да се има предвид, че не се касае за контрол върху това лекарят с какви лекарства ще лекува, защото никой не се меси в решението му. Говорим за чисто административни изисквания по една рецепта. По същия начин фармацевтът, когато отпуска лекарството в аптеката, няма да може да го прави по грешни предписания. Това е нещото, за което от толкова дълго време настоявахме. Началото на въвеждането на този превантивен контрол бе поставено още през април миналата година и работи чудесно. Това води до все по-малко отхвърлени от заплащане рецепти от НЗОК. Административната част по предписването и отпускането се контролира от НЗОК и никой да не може да сбърка. Така лекарят и фармацевтът ще имат повече време да консултират пациента.

- Значи системата се обновява от 1 юли…
- До 1 юли трябва Информационно обслужване да създаде контролите, защото те поддържат Националната здравна информационна система, а след това имаме два месеца – във времето до 1 септември, в които ще се прави проверка на системата. Старата и новата ще работят паралелно. От 1 септември със сигурност всички контроли влизат в сила и проверките ще бъде превантивни.

- Въвеждането на тази система означава ли, че вече ще се следи през нея по-лесно и за липсата на лекарства…
- Не. Тази система няма отношение към недостига лекарства. Тук говорим за съвсем други създадени контроли. Става въпрос за неща, които към момента са останали скрити от очите на пациента, но касаят страшно много работата на лекарите и фармацевтите. Говорим за невъзможност да се създаде и изпълни предписание, което не отговаря на изискванията на НЗОК – предписване на лекарство по несъществуваща диагноза, отпускане на продукти преди или след периода на получаване. Чисто административни неща. Промяната с контролите я искат и лекарите, и фармацевтите. Това ще намали много бумащината.

- Новият договор с Касата не дневен ред ли е…
- С изтичането на стария договор, вече работим по новия. Нещата не се случват за две седмици преди да изтече срокът на този период. Тази година срокът на договора е по-кратък - от 1 април до 30 септември, но практически ние продължаваме да преговаряме с Касата.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 трясъ

    3 0 Отговор
    Националната здравно-информационна система и така лекарят да не може да допуска технически грешки при предписване на рецептите. ПРИ КУПУВАНЕ С РЕЦЕПТА,А НЕ С РЕЦЕПТУРНА КНИЖКА,НЕ МИ ПРЕДОСТАВИХА НАМАЛЕНИЕТО ОТ НЗОК. ЗАЩО? Има ли техническа грешка в рецептата?
  • 2 Здравна каца

    0 0 Отговор
    Новият парламент трябва да приеме закон, веднага след преминаването към лятно часово време, в аптеките да пускат плажното масло и да спират презервативите със зимен грайфер.
  • 3 Демократ

    4 0 Отговор
    Всяка дейност в България е свързана с много контрольор и това се базира на много шашми. Шашми обаче стават тогава, когато правилата не работят правилно. Такива скандали с лекарства няма никъде по света и скандали за сметка на болните хора.Ако здравеопазването е организирано в ползва на хората, няма да е така.Когато по закон лекарите са търговци,а болниците търговски организации какво друго да очакваме освен търговия със здравето?
  • 4 д-р

    5 0 Отговор
    шефа на нзок да получава средна заплата, а не 15000лв.
  • 5 да ви е.б майката

    2 0 Отговор
    всичко това е във вреда ва пациента. И какво - като ги няма лекарствата и като не ги вземеш в точния ден, ги губищ, така ли. Да ви майката мръсна
  • 6 Студопор

    3 0 Отговор
    НЗОК трябв да бъде закрита тотално! Никаква полза няма от тази институция. Плащам си осигуровките като поп (по-точно ми ги държат), като отида за болничен - я има веднъж в годината, я не: платете си потребителската такса на каста. Ами защо не си я одържите от вноските ми? Зер не са се събрали няколко лева ли?? Медикаменти си купуваме, консумативи, имаме право само на няколко зъба от касата, а реално сме внесли много повече за година... Парите ни просто потъват.
    Няма полза от НЗОК!!
  • 7 Баш Батка

    0 0 Отговор
    НЗОК е чадо на другаря Косто и трябва да бъде закрита и ревизирана, както всички частни/държавни здравни заведения!
  • 8 може и без

    1 0 Отговор
    НЗОК и без личните лекари.
    И друго - личните лекари защо не дават касов бон, когато им платиш таксата. Хората започнаха да им дават по 10 лв, за да си измолят благоволението им.