Last news in Fakti

7 Декември, 2023 13:01 3 004 37

Огнян Минчев: Via militaris на Путин от Истанбул през София към Белград*

  • огнян минчев-
  • балкани-
  • сърбия-
  • путин-
  • военна агресия-
  • българия-
  • български национален интерес

От времето на Балканските войски чак до края на комунистическия режим България бе поставена в изолация на Балканите

Огнян Минчев: Via militaris на Путин от Истанбул през София към Белград* - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Сугарев е прав. Безкритично меката и съглашателска политика на България към Сърбия трябва да бъде ревизирана. Причините за това са свързани не само със статута на българското малцинство в Западните покрайнини, но и с редица други въпроси. След 1989 г. принципната позиция на реформистките политически фактори в България бе свързана с необходимостта да се подобрят отношенията на България с всички нейни съседи.

Това коментира във "Фейсбук" политологът Огнян Минчев.

От времето на Балканските войски чак до края на комунистическия режим

България бе поставена в изолация на Балканите.

Версайските споразумения, бруталното управление на Белград в Македония, изтласкването на българите от северна Гърция, опитът за "реставрация" на българския интерес по време на Втората световна война и поредното национално поражение, половинвековната съветска окупация на България и пълната геополитическа изолация на страната ни извън рамките на съветския блок - това са най-важните феномени на българската геополитическа маргинализация в балканския регион.

Повече от три десетилетия след 1989 г. българската политика към Сърбия е принципно позитивна и партньорска. Това твърдение не може да бъде оспорено дори в контекста на постюгославските войни, в които Сърбия бе основния агресор, дори и поради принадлежността на България към коалицията срещу Милошевич през 1999 г., доколкото всички основни европейски и атлантически страни бяха част от това усилие. Дори и тогава България не е направила нищо отвъд тази принципна принадлежност към коалицията на Запада. Отношението на официален Белград към България винаги е било най-малкото студено и високомерно - дори и при управлението на реформистката коалиция, управлявала Сърбия след падането на Милошевич.

През последното десетилетие проруският режим на президента

Вучич провежда политика на оспорване на балканските реалности от началото на XXI век,

активно превъоръжава Сърбия с руско оръжие и превръща страната в геополитически инструмент на Кремъл на Балканите. Кандидатурата на Белград за членство в ЕС е по-скоро номинална, а отношенията на Сърбия със съседите ѝ стават все по-проблемни поради многообразни прояви на ревизионизъм и поради провеждане на чужди - преди всичко кремълски дневни редове в балканския регион. България търпеливо очаква Белград да промени отношението си към българското малцинство, което продължава да бъде обект на силен и многообразен натиск за маргинализиране и практическо унищожение. Доброто отношение на България е породено и от съзнанието, че Сърбия е част от българския географски път към Европа. Това е безспорно така, но българската държава десетилетия наред не прави нищо за намаляване значението на този факт и за релативирането на българската зависимост от пътя през Сърбия към Европа.

Пътят Via militaris от Истанбул през София към Белград е най-кратката връзка на Близкия изток с централна Европа, а Гърция се "включва" в използването на този път, след като ползва най-краткото разстояние от Солун през Скопие към Ниш и Белград. Ако България построи магистрален път от София през тунел Петрохан, Монтана и Видин, разстоянието между София и Будапеща през западна Румъния ще се изравни с това на пътя София - Белград - Будапеща. Разстоянието от Солун до Будапеща през София и Видин също ще бъде равно на това през Скопие, Ниш и Белград.* Става дума за около 200 км. магистрален път плюс тунел през Петрохан за да бъде създадена функционална алтернатива на Via militaris. Новият път би бил за предпочитане докато Сърбия не е член на ЕС, защото и за гръцкия, и за турския трафик е по-удобно да преминават само през територия на ЕС - особено след присъединяването на България и Румъния към Шенген, което все пак трябва да се случи.

Ако в коридорите на властта в София има поне малко здрав разум и желание да се отстоява националния интерес

против внушения, идващи от Москва и Белград, то този път трябва да бъде приоритетно построен. Още повече, че той може да бъде изграден с концесиониране, без да "измества" отчаяно закъснялото завършване на магистрала "Хемус" и останалата спешна за изграждане физическа инфраструктура на българска територия. Изграждането на магистрала София - Видин през Петрохан би имало ключово значение и за съживяването и развитието на най-проблемния от гл. точка на депопулация и липса на развитие регион - този на Северозапада.

Наследството на Версай и на Студената война на Балканите в инфраструктурен план е ориентирането на пътните коридори почти изцяло от север на юг при изрично заобикаляне на България - "наказаната" държава в региона през целия 20 век. Затова проекти като европейски коридор № 8 и коридор № 4 имат ключово значение както за стопанското и социално развитие на България, така и за преодоляване на нейната геополитическа изолация през 20 век, последствия от която търпим и до ден днешен. Отношенията между Белград и София съдържат съществени елементи от тези последствия.

-------------------------------------------

* Понастоящем се изгражда първокласен път между Ботевград и Враца (с тенденция да стигне до Видин), свързан със София през магистрала "Хемус". Макар и необходим, този път не може да бъде конкурентен на пътя през Белград, защото е с около 110 км по-дълъг. През Петрохан и Видин дължината на пътя е равна на тази през Белград.

** Заглавието е на ФАКТИ


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Делю Хайдутин

    28 22 Отговор
    Дядо Иван е на Дунава.Месете питките.

    Коментиран от #25, #27, #32

  • 2 КОТарАК

    12 31 Отговор
    на който му харесва да сме с Матушката-да погледне Сърбия колко са напред

    Коментиран от #7, #10

  • 3 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    39 15 Отговор
    България отказа на самолет с руска правителствена делегация да прелети над наша територия❗

    Владимир Путин беше посрещнат в Абу Даби с пищна церемония ❗
  • 4 Последния Софиянец

    31 12 Отговор
    Световният жандарм САЩ приключи.Европа ще трябва да се разбере с Путин.
  • 5 СУГАРЧО

    20 8 Отговор
    НЕ МЕ ПУСНАХА ДА СИ ПРОДАВАМ КНИЖЛЕТО У СЪРБЕТО
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Последния Софиянец

    24 17 Отговор

    До коментар #2 от "КОТарАК":

    За Коледа ще ида в Сърбия да хапна истинска храна.Повечето храни за заведението ми ги купувам от Сърбия.

    Коментиран от #12

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Айде пак

    21 3 Отговор
    И тоз ли изпълзя пак? Вече ми дотегна от изявления на глупаци
  • 10 честен ционист

    11 11 Отговор

    До коментар #2 от "КОТарАК":

    Сърбите са повече с Китай и Индия. Сърбия е само спалня за млади, образовани руснаци, докато в България настаниха необразованите рускоговорящи укропам.

    Коментиран от #18

  • 11 АХА

    20 7 Отговор
    Обидно е грантаджия, който от 90-те е на хранилка на външни донори да ни пробутва подобни анализи.
  • 12 КОТарАК

    4 8 Отговор

    До коментар #7 от "Последния Софиянец":

    ми така е..с по-висок стандарт сме-богатите купуват от хобитите с руский мир

    Коментиран от #14

  • 13 Ммм...да

    11 9 Отговор
    Както ние признахме Косово за държава,така Сърбия ще признае Кърджали и региона за турски територия.
  • 14 Последния Софиянец

    16 8 Отговор

    До коментар #12 от "КОТарАК":

    Вчера ми донесоха в заведението ГМО царевица от Белгия и я върнах.Купувам Сръбска.По дребна но истинска и вкусна.

    Коментиран от #15

  • 15 КОТарАК

    1 5 Отговор

    До коментар #14 от "Последния Софиянец":

    правилно си сторил-евраците само за круизи , забавления ...има и качествена храна съм чувал-едни ЕС филета от крави, прасета ,спец.отглеждани,но те са само за заможните и Путин.иначе за бизнеса стават сръбските стоки..засега, че напъват за ЕС и те
  • 16 Перо

    11 7 Отговор
    Соросисткият политолог има ли представа как се строят пътищата в БГ и че този маршрут през Видин ще стане готов след 5 поколения за милиарди лв., които никога няма да са достъпни!

    Коментиран от #19

  • 17 копи пейст

    4 3 Отговор
    "В новия съюз." .......................: в Сърбия се работи с руска помощ за създаването на алтернативен на ЕС пост-юго съюз, но се надяват в него някога да влезе и България, ако властта бъде взета от крайните русофили. Идеята е общ пазар с отделни армии. Надяват се да привлекат още Черна Гора, Македония и Босна. Ова е утопия и най-реалистичният вариант е максимум Република Сръбска, но сърбите си вярват. Затова е и битката за Македония. А този план е част от руски план за хегемония на Балканите. Основата му идеологически е: Православие и славянофилство.
    В този съюз обаче забравете за българските интереси в Македония и ЗП.
  • 18 ИМПЕРИАЛИСТ

    9 7 Отговор

    До коментар #10 от "честен ционист":

    Любeзний мнeниeдaтeлю, Виe кoгa хoдихтe зa пocлeднo в Cърбия?
    Нaвcякъдe cи личи, чe cирoмaшиятa ги e cтиcнaлa якo зa шиятa...Мъкa ми e кaтo ги глeдaм кoлкo ca зaкъcaли...Туриcтитe oт Бългaрия, в пoчивнитe дни, тaм ca "ГOЛЯМA РAБOТA"...Нo пък имa и нeщo пoлoжитeлнo, cръбcкитe цигaни чувcтвитeлнo ca ce рeдуцирaли нa тaзи тeритoрия... 60 динара = 1 ЛЕВ !
  • 19 Руските

    8 8 Отговор

    До коментар #16 от "Перо":

    тролове да си гледат магистралата масква - ленинград, която се строи вече половин век и е стигнала до под крушата. Тук думата е за друго.

    Коментиран от #21, #35

  • 20 КовидманЯк

    6 7 Отговор
    Минчев е дебел трол с психическо разстройство на личността - не може да си контролира желанието да плоска.
  • 21 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    6 3 Отговор

    До коментар #19 от "Руските":

    А Хемус как е , да не е по американски образец и готова ‼️
  • 22 дгдбб

    4 9 Отговор

    До коментар #8 от "ТаУмВзе":

    И кво толкова имат сърбите, че щели да на прегазят? Ни авиация, ни ракети ни личен състав ни нищо...Ма айде малко четете преди да дращите

    Коментиран от #29

  • 23 тука е така

    8 2 Отговор
    Няма спор, че Сърбия още от самото си създаване е единия "троянски кон" на Русия на Балканите. Русия винаги много ревниво е пазела влиянието си в Сърбия, дори и по време на Тито, когато отношенията им само привидно не изглеждаха много близки. За голямо съжаление втория "троянски кон" беше България, която обратно на Сърбия най открито демонстрираше неразривните си връзки и безусловно подчинение на Москва. Въпреки всичко това обаче руската, а и световната политика непрекъснато подклаждаше враждата между Югославия и България, както и между всички балкански държави, за да не се създадат по случайност някакви близки отношения помежду им, в защита на общи интереси. Така вече щеше да се създаде най голямата територия и незаобиколим фактор на Балканите, с която ще се налага да се съобразява не само Русия. Още от средновековието империите са се стремили да унищожат най голямата балканска държава България и на всяка цена на Балканите да не се допуска образуване отново на друга такава, а множество малки и по възможност настроени една срещу друга. Това продължава и до днес, без значение доколко Европа от друга страна се опитва да утвърди влиянието си тук. Така се е формирал заговора от Великите сили срещу българите, които реално са били най многобройния етнос и са имали очевидно голямата възможност да създадат мощна държава в случай , че не бъдат раздробени на отделни на малки територии противопоставящи се една на друга.
  • 24 Баба Кина

    4 1 Отговор
    Какво умува пак тоя чувал!? Големите имат интереси и когато се преплетат изгарят тези с малко регионално значение. Нереформирани общества с ниска култура и образование, религиозна обремененост и с множество недоволни малцинствени групи са тази плячка или стръв, чрез които "големите" прекрояват света.
  • 25 Ъхъ

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Делю Хайдутин":

    И питки месим и въжета сучем!

    Коментиран от #33

  • 26 Ъхъ

    3 2 Отговор

    До коментар #6 от "Загрижен":

    Дебелият социолог иска да запали Балканите!
    Тия приказки не са случайни, някой от посолството му ги е нашепнал!
  • 27 Не те знам дали си Делю

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Делю Хайдутин":

    Още по-малко пък хайдутин, но е видно че ти вече си я омесил! От такива "хлебари" сме на тоя хал!

    Коментиран от #34

  • 28 М3 голд

    2 4 Отговор
    Огнянчо мамин, направи голяма част от живота под крилото на БКП. После се преориентира и 33 години се правиш на демократ, със съответните ангажименти, разбира се. В първата част на изложението голяма част е невярна. България до 1990 г е била суверенна страна. Близостта до Москва и връзките й са както на другите соц. страни - СИВ, Варшавски договор. Колкото до изолацията на страната ни - няма такова нещо. Страната ни имаше икономически връзки с редица западни страни, Япония. Изпълняваха се съвместни проекти в машиностроенето, енергетиката, химическата промишленост, електрониката. Политически също не бяхме изолирани. Огнян Минчев с този фалшификация сигурно се отблагодарява за шоколадчето, което му дават от НПО.
    Колкото до пътното му предложение - добре, да проучат възможностите, ориентировъчна план сметка, и да се вкара в МС за обсъждане и предложение за решение, а после евентуално - и бюджетиране.
    Препоръчвам му да прочете изказването на бившия шеф на Пентагона, на Столтенберг, на водещи аналитични центрове в САЩ и Европа, в Англия. И да погледне как САЩ буквално ни ограбват, контролират и издевателстват чрез лакеите им тук. Още година и ще има и други новини,
  • 29 М3 голд

    3 5 Отговор

    До коментар #22 от "дгдбб":

    А ние какво имаме? Ракетите ги нарязаха още през миналия век. Танкове Т54 и Т55 ги подариха на Македония и ония веднага ги ПРОДАДОХА. Ракетите на С300 Тагаренко си ги подари на зеления. Ще следват и двете системи за София и Козлодуй. Самолетите ги ликвидират. Без поддръжка са. Нови няма да дойдат, въпреки че са платени. Смехории! Плюят Путин, но мислят, че той няма да разреши Турция Северна Македония или Сърбия да проявят претенции към българска територия. Но САЩ и НАТО вкарват войски и техника и ни готвят за мястото на укрите тук. Така, че ще видим.
  • 30 Нечистоплътен

    1 4 Отговор
    Тая торба с ... няма коментирам - гнус ме е от преподавателя по научен комунизъм!
  • 31 Компесира със словесна плава

    1 4 Отговор
    Путин. Минчев. За "камбанария" е важна височината. От високата, шепнеш, а те чува "света". От ниската крещиш и те чуват само от твоя сой (идеологическият). За този може да се каже "ниска ти е камбанарийката" не се дери, няма полза да крещиш!
  • 32 Някой си...

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Делю Хайдутин":

    Дедо ти Хайван Дунава ше го гледа вече отдалече и то само през крив макарон..гарантирам ти го
  • 33 Да питам..

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "Ъхъ":

    Що бе..ше се бесите ли..не е лоша идея. Никой няма да разбере за липсата ви. Бъди спокоен
  • 34 Някой си...

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "Не те знам дали си Делю":

    Нито е дельо , нито е хайдутин, най -много да е някой учил-недоучил скъсан галош я от Чапръчане, я от Горно Нанадолнище... Не голи виждаш , че освен тая простотия две думи на кръст не може да каже..
  • 35 Сибирь

    0 1 Отговор

    До коментар #19 от "Руските":

    Магистралата Москва - Питер си работи. Пишеш Трасса М11 "Нева" в гугъл и не разнасяш простотии по форумите. Смешник!
  • 36 Сър Пичук

    3 0 Отговор
    Това са най-големите български "патриоти" - близачи на руския ботуш и умиращи по сръбските "братя".
    Сбъркана работа!
  • 37 Милчо Мицков

    1 0 Отговор
    За федерацията,Тито и Димитров,четете книгата на Милован Джилас-Разговори със Сталин.Там е обяснено всичко,което са мислели Съветите,още тогава.