Last news in Fakti

14 Декември, 2023 11:06 1 704 41

Шкварек: Разединен народ е напълно обречен на подчинение отвън

  • шкварек-
  • моча-
  • паметник на съветската армия

Започва дебатът какво да се сложи на мястото на паметника на Съветската армия

Шкварек: Разединен народ е напълно обречен на подчинение отвън - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Започва дебатът какво да се сложи на мястото на паметника на Съветската армия. Всяко политическо племе ще се надпреварва да е нещо негово, нещо, което да олицетворява тяхната версия за обществото.

А според мен е жизнено важно точно този път, точно през този век и задаващите се в него бури да намерим консенсус като народ за нещата, които са безспорни, които ни обединяват. Да използваме момента, за да издигнем символ на някое от малкото неща, които още ни спояват като народ. Не са много, уви. И намаляват. Не знам точно кое трябва да бъде, но със сигурност знам, че имаме все по-отчайваща нужда от някакви общобългарски символи и въобще идеи. Като удавник за сламка. Защото разединен народ е напълно и гарантирано обречен на подчинение отвън, и това е доказана историческа закономерност.

"А Исус, като знаеше техните помисли, рече им: Всяко царство, разделено против себе си, запустява; и никой град или дом, разделен против себе си няма да устои." Матей 12:25

Отправям призив след като страстите - и позитивните и негативните, се успокоят, да проведем задълбочена и истинска обществена дискусия какво въобще е останало, което още ни обединява безспорно като народ. И тъкмо нему да отдадем почит на най-централното място в столицата.

Накрая може да се окаже, че дори просто провеждането на самия разговор е имало терапевтичен ефект, защото сме се превърнали в едно дисфункционално семейство, изтъкано от комплекси и презрение към другите членове в него, което има спешна нужда от семейна терапия.

*От Фейсбук, заглавията са на редакцията


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сквакой?

    7 21 Отговор
    Този новобранец прекалено на сериозно се е взел, все едно е някакъв фактор или гениален мислител, а то ни риба ни рак, ни от наша коза крак!

    Коментиран от #7

  • 2 Гост

    14 23 Отговор
    Бутайте го МОЧА не хабете средства за демонтажа.
  • 3 не се знае дали

    27 10 Отговор
    българина е глупав,но че е предател и наблагодарник е аболютно на 1000% сигурно и доказано.

    Коментиран от #12, #25, #36

  • 4 Бонев

    28 4 Отговор
    Разединен народ. Може да се каже че НПОтата и всякакви институти и организациики спонсорирани от вън си свършиха работата.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 как какво да сложат

    25 7 Отговор
    ами да преместят там паметника на летците, бомбардирали ни през ВСВ и убили над 4000.
  • 7 хмм

    9 5 Отговор

    До коментар #1 от "Сквакой?":

    Не съм му фен, но тук ще се съглася с него. Време е да намерим това, което ни обединява!

    Коментиран от #11

  • 8 Трол

    10 9 Отговор
    Тарикатлъкът ни обединява. Ще сложим там паметник на тариката и когато китайците ни превземат, новите прогресивномислещи ще искат да го съборят като този.

    Коментиран от #10, #19

  • 9 между другото

    4 2 Отговор

    До коментар #5 от "ТаУмВзе":

    Цитатът е съвсем на място!
  • 10 трай си там

    5 7 Отговор

    До коментар #8 от "Трол":

    От посолството предложения не събираме!

    Коментиран от #15

  • 11 Сквакой?

    5 4 Отговор

    До коментар #7 от "хмм":

    С действия като това, нищо което може да ни обедини няма! Подобни приказки са само за да се смекчи недоволството, за пореден път и всеки който ги изрича работи за обратното на това обединение!

    Коментиран от #13

  • 12 И да затворим темата

    3 2 Отговор

    До коментар #3 от "не се знае дали":

    Вие ни предадохте първи!
  • 13 хмм

    6 2 Отговор

    До коментар #11 от "Сквакой?":

    Времето ще покаже кой за какво работи. Днес обаче вие отказахте да работите в Народното събрание и всички българи ви видяха!

    Коментиран от #20

  • 14 българка

    10 10 Отговор
    Това, което ни обединява като народ са българските деца и тяхното щастливо бъдеще! Българите не искаме войни, убийци които нахлуват непредизвикано в която и да е суверенна държава и паметници, които внушават уж свобода, а са заплаха!

    Коментиран от #27, #31

  • 15 Трол

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от "трай си там":

    То пък човек да не ви каже какво предстои.

    Коментиран от #17

  • 16 Сквакой?

    4 1 Отговор
    Понеже говори за семейство, аналогията е изнасилвачът и законният съпруг да се обединят и да мислят име на детето, което ще се роди. Това не може да бъде! Изнасилвачите никога няма да са част от българското семейство и народ, колкото и да се присламчват. Те вече посегнаха!
  • 17 знаме какво

    2 1 Отговор

    До коментар #15 от "Трол":

    Предстои да си изкупите лошата карма. Ако бяхте праведниците, на които се правехте, нямаше да стигнете до тук...
  • 18 Някой

    5 4 Отговор
    А защо трябва да слагаме нещо, аз предлагам да го направим парк/поляна/ или пък площад.

    Ако все пак ще слагаме нещо предлагам най-високия паметник в София да е на Свети Климент Охридски, който е създал българската писменост - кирилицата. Подходящо е за такъв паметник, защото от другата страна на булеварда се намира най-престижният български университет Свети Климент Охридски. Или пък да се сложи паметник на големите дарители Христо и Евлоги Георгиеви. А най-добре да има паметници и на Свети Климент Охридски, и на Христо и Евлоги Георгиеви.

    Лично моето мнение е, че у нас трябва да има по-малко паметници. И тези паметници, които ги има не трябва да са монарси или генерали, а трябва да са на хуманисти и дарители. Колко българи знаят, че БАН, Софийския университет, болница Пирогов ... са създадени от дарители. Защо болница Пирогов не носи името на дарителя дал имота и парите за построяването и. Както зала Карнеги в Ню Йорк носи името на Андрю Карнеги, който е дарил парите за построяването и.

    Защо трябва да раболепничим пред разни царе и генерали ...

    Коментиран от #22

  • 19 Експерт от народа

    4 3 Отговор

    До коментар #8 от "Трол":

    По-добре да има паметник на Алеко Константинов, отколкото на героя му бай Ганьо или съвременният му аналог Бойко Борисов.

    Тарикатлъкът и алчноста не са неща, с които трябва да се гордеем, а дори напротив трябва да бъдат осъждани. Винаги ги е имало навсякъде, пример бсй Ганьо. Но през времето на съветския комунизма и последвалия несвършил преход процъфтяват. По времето на комунизма се родиха анализите на бай Ганьо - бай Тошо, бай Бойко, бай Делян Пеевски, бай Волен Сидеров, бай Костадин Кодтсдинов ... Само че не се родиха съвременни Алеко Константиновци, които да ги опишат и осмеят в книги.

    Коментиран от #37, #38

  • 20 Сквакой?

    8 1 Отговор

    До коментар #13 от "хмм":

    Ако в това събрание се работи за разрушаване на България, най-добрата позиция е да откажеш да работиш.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 !!!?

    8 5 Отговор

    До коментар #18 от "Някой":

    Княжеската градина за гражданите и гостите на София след премахването на паметника на съветския окупатор !!!?

    Коментиран от #26, #39

  • 23 херодот

    6 0 Отговор
    Защо спорите за несъществуващи неща като "ссср" и "червена армия"? Спорете за новото Българско име на най-високия връх на България и балканите !!!! ДА АМА НЕ ВИ СТИСКА ЗАЩОТО ЛАЕТЕ КАТО КУЧЕТА ПРЕЗ ПЛЕТ !!!!!!!!!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Някой

    9 4 Отговор

    До коментар #22 от "!!!?":

    Добра идея, подкрепям да няма никакви паметници. А да има фонтани, алеи, поляни, дървета... за хората, най-вече за децата. Подкрепям децата да тичат и да си играят там. Вместо под строй да полагат цвета на паюетника на окупаторите поробители и дрца да стоят на пост като войници с червени вратовръзки. Както ни караха нашето поколение да правим, когато бяхме деца, вместо да ни оставят да си играем.
  • 27 Хммм

    6 1 Отговор

    До коментар #14 от "българка":

    Украинката пак се изказва. Да неискаме да има войни , неискаме деца да биват убивани само защото говорят на език който управляващите нехаресват. Неискаме да се бием за чужди загубени каузи. Не искаме на децата да ни говорят че има повече от 2 пола. Неискаме да сме родител 1 и 2 Не искаме да изтриват историята ни.
  • 28 НГМВМВ

    5 4 Отговор
    НИЩО НЯМА ДА СЕ СЛОЖИ, ЗАЩОТО НИЩО НЕ Е ПОСТРОЕНО ОТ КРАДЛИВИТЕ ПРАВИТЕЛСТВА ПРЕЗ ПОСЛЕДНИГЕ 33 ГОДИНИ!!!! КОЙ ЩЕ ДАДЕ 20 МИЛИОНА ЗА ТАКОВА НЕЩО - ПАМЕТНИК, ВИЕ ЧУВАТЕ ЛИ СЕ! ТЕ СЕ ЧУДЯТ КАК ДА ЗАБЪРШАТ ОТ НЯКЪДЕ НЯКОЙ МИЛИО Н , ЗА ПАМЕТНИЦИ ЩЕ ДАВАТ!
  • 29 НГМВМВ

    4 1 Отговор
    ми да преместят там паметника на летците, бомбардирали ни през ВСВ и убили над 4 000
  • 30 ИНЖ

    3 0 Отговор
    Тези, които ги постави РККА на власт на 9-ти септември, не търсят помирение и консенсус с останалата част от обществото. Така става ясно, че няма покаяние, наказание за престъпленията(Народен съд, лагери и т.н.). Дано има псраведливост свише!!!
  • 31 ЕВРОНЮЗ

    2 3 Отговор

    До коментар #14 от "българка":

    😂 😂 😂 Като говориш за деца върви първо поднеси цветя и сведи глава в Алеята на ангелите в Донбас, където почиват останките на над 300 невинни души убити от Киевската хунта със сигурност и с българско оръжие.

    Коментиран от #32

  • 32 Соловьов

    2 0 Отговор

    До коментар #31 от "ЕВРОНЮЗ":

    Това аз ли ти го казах???? Значи съм по добър и от Гьобелс щом ме вЕрват от първия път.
  • 33 патето Яки

    2 1 Отговор
    паметник на Кирчо и Кокорчо ще сложат с любезното съдействие на посолството
  • 34 Левски

    0 0 Отговор
    Паметник на Фюрера.
  • 35 Шкварек

    0 0 Отговор
    Без да чета, само по заглавието ти казвам, че си напълно прав. Света се управлява на принципа разделя и владей, няма нищо ново под слънцето в това отношение. Но хората си искат разделение, русофили - евроатлантици, Левски - ЦСКА, леви - десни, цигани - българи....
  • 36 Гошу Тарабенку

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "не се знае дали":

    Твоите родители не са ли те учили, че е хубаво когато човек говори за себе си, да си казва поне името?
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Благой Жасасъ

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Експерт от народа":

    По-добре да има паметник на Алеко Константинов? Изцяло евроатлантическо и в стилистиката на ЛГпоследният да затвори вратата +!
  • 39 Нигрита убавелката

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "!!!?":

    Липсва само дъгата над фонтана - недопустимо е да се пропускат символите на нашата истина!
  • 40 колелото се върти

    0 1 Отговор
    Следващите управляващи ще го върнат още по-мащабен.Независимо какво ще инсталират фашагите на негово място!
  • 41 Племенен вожд - религиозен

    0 0 Отговор
    Слагайте скулптура "Успение на джо байдън" финансирана от посолствоТО.