29 Май, 2024 09:00 2 472 42

Кристиян Шкварек пред ФАКТИ: Чудя се каква е визията на всяка партия за бъдещето на България!?

  • кристиян-
  • шкварек-
  • избори-
  • европейски парламент-
  • записи-
  • кал-
  • политика

У нас кампания няма, имаме кал и записи, казва политическият анализатор

Кристиян Шкварек пред ФАКТИ: Чудя се каква е визията на всяка партия за бъдещето на България!? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Кой какво ни казва в предизборната кампания, която тече с пълна сила. Но какво чуваме от нея, какво помним, какво ни прави впечатление… И ако няма такова нещо, защо… Пред ФАКТИ говори политическият анализатор Кристиян Шкварек от Фондация „Консервативно общество“.

- Г-н Шкварек, вече сме в средата на кампанията за изборите „2 в 1“ на 9 юни, а какво от нея можем да запомним. Изобщо можем ли да запомним нещо…
- Много малко неща. По същество не можем да запомним нищо, защото кампания така и няма. Аз толкова вяла кампания не си спомням да е имало през последните години. Сега периодично трябва да се сещаме, че има кампания, защото аз забравям за това. До този момент винаги, когато сме били в кампания, през тези 30 дни на кампания, е имало нещо интересно. В момента няма. Кампанията е вяла предимно поради факта, че няма някакъв много сериозен политически сблъсък на идеи.

- И постоянно чуваме колко са лоши другите и колко са били лоши другите?
- Точно така. В момента в кампанията няма нищо смислено, а само „те са лоши“. И вижте сега тук един билборд ще качим с един опоненти, които са окарикатурени, едни записи излязоха. Да, тези записи е вярно, че са доста фрапантни, защото се говори за нерегламентиран кеш, за обсебване на служби и така нататък, но, в крайна сметка, нека си спомним, че записите са от миналата година. Правени са преди една година.

- Но сега е удобният момент, за да се пуснат…
- Нали сме в кампания. Но, вижте, тези записи не ни казват нищо за идеята, за посоката, за визията, за бъдещето на България. Кой ни предлага сега, в крайна сметка, нещо разумно, ясно каквото трябва да представлява една политическа кампания. Какво е политическа кампания - сблъсък на визии, на идеи. Излизат левите партии и казват: „Това е нашата визия за ляво бъдеще…“ Излизат десните и казват: „Това е нашата дясна визия…“ Излизат либералите, консерваторите и т.н. Чисто формално би трябвало да е това. Аз в момента се чудя каква е визията на всяка партия за бъдещето на България!? Те не ми казват каква е визията за България. Казват ми защо другите са по-лоши от тях и тук-таме като решат да ни кажат някаква визия то тя, честно казано, е един низ от опорки и практически заучени фрази. Всъщност, казват ни - нашата визия за бъдещето е да сме добре, а ще сме добре като няма да е зле, а ще е зле като са другите на власт. И това какво е… Няма идеологически идеи. Да вземем за паралел какво се случва в Щатите. Там предизборната кампания вече започна. Там виждаме сблъсък на две визии - администрацията на Байдън със свръхлибералната си визия, с ултрапрогресивната лява визия за напълно отворени граници, през които 10 милиона човека са минали за година, за зеленото и т.н. А от другата страна имаме другата визия като алтернатива - консервативната визия да затворим границите на Тръмп, повече суверенност и т.н. Това е някакъв сблъсък на визи, макар че и там се замерят с кал. То принципно е нормално политиците да се замерят с кал. И в Америка го правят, но имаме там две визии - едната е либералната, а другата е консервативна. А в България какво имаме - само кал. В България сблъсък на две ясно различни изкристализирани политически визи няма. Ето затова хората няма да ходят да гласуват. Нищо не им предлагат политиците.

- А в същото време темата за Украйна продължава да ни разделя, защото вече чуваме и конкретни доста крайни твърдения?
- Темата за Украйна разделя поначало обществото ни и това е факт. България е може би най-разделената страна от всички членки на Европейския съюз. България, Словакия и Гърция са може би най-тежко разделените страни по тази тема в ЕС, защото няма консенсус. Лошото е, че политиците взимат по тази тема все крайна позиция - в едната или в другата посока на политическия терен. Имаме едни хора, които са 100% абсолютно радикално подкрепящи – дори по комсомолски, евроатлантическата линия. От другата страна имаме хора, които приемат крайно позициите на руската страна. Липсва ми някакъв вид умерена, трезва, прагматична политическа линия, която, според мен, повечето хора в България споделят и искат. А политиците решават или да са в едната крайност, или в другата по тази тема.

- А помним ли, че ще ходим да гласуваме и за Европейски избори на 9 юни. Дали фигурира някъде в съзнанието ни, че има неща, които България може да направи в следващия мандат на Европейския парламент?
- Ето това е най-голямата щета от предсрочните избори в България. Именно тоталното похлупване и неглижиране на европейската тема и европейските избори. Това е много жалко. По принцип, националните избори са по-важни за една държави от европейските, ако не си влязъл в спирала, при която национални избори имаш през три месеца.

Но дори и когато имаш национални избори през три месеца, изведнъж европейските избори стават доста по-важни, защото са веднъж на пет години.

В България имаме национални избори през шест месеца. Някак ни стана все едно. И това е проблем, че европейските избори – в малка или по-голяма степен, бяха тотално занулени. А Европа в момента наистина е на кръстопът. Европейските избори ще решат много неща. Едно от тях е, че има възможност за първи път политиката да се върне в Европейския парламент. До момента в Европейския парламент нямаше политика. В Европейския парламент през последните 20 години имаше един консенсус на центъра с левите, а не се говореше за политика. Всички бяха подредени в един санитарен кордон, всичко се решаваше бюрократично, а сега има възможност да се върне политиката и пак да има сблъсък ляво-дясно, консервативно-либерално. Но ние за такова нещо в България не говорим, а не говорим, защото се занимаваме с мръсна кампания, с кал и записи.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мъдрият

    31 14 Отговор
    Най-важно за бъдещето на България е да махнем евро-атлантическите партии от управлението на България!

    И България да поеме курс към независимост! - Тоест да стане силна, независима и неутрална държава!
    Като излезе от НАТО и ЕС, и спазва пълен неутралитет като не се меси и не взема страна в чужди военни конфликти!

    Коментиран от #4, #21, #24

  • 2 Няма такава

    33 4 Отговор
    Всичко е колко пари да се откраднат и в кой джоб да потънат. Последните 30+ години го доказаха. Визията на ГЕРБ я видяхме за 3 мандата - най-бедната държава в ЕС. А другите са още по-зле и от тях, което говори за ниското ниво на бг политика.
  • 3 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    25 0 Отговор
    КОЙ ПО-ВЕЧЕ ЩЕ СЛУГУВА НА ГОСПОДАРИТЕ ТЕ ДРУГА ВИЗИЯ НЯМАТ
  • 4 Комик и романтик

    8 14 Отговор

    До коментар #1 от "Мъдрият":

    Прекалено малка и бедна държава е България да е независима и силна.
  • 5 провинциалист

    24 2 Отговор
    Е как каква е визията? Визията е "след мен и потоп". Ходете да гласувате сега!
  • 6 ТаУмВзе

    19 1 Отговор
    За народец, който мисли за хляба си днес, няма Утре!
  • 7 Русофил

    11 21 Отговор
    Визия на Възраждане: БГ - руска губерния с Кореком, жителство, неграмотни жени с 8 деца.

    Коментиран от #17

  • 8 нннн

    20 2 Отговор
    И мен ме интересува визията за България. Тази за Атлантика и Пасифика хич ме ме интересува.
  • 9 Сталин

    19 3 Отговор
    Визията на всяка партия е- България да пълни чекмеджета и обслужва посолството,
  • 10 Сталин

    27 3 Отговор
    Представете си какво ще бъде написано след време в учебниците по история на България,за така наречения демократичен период,децата ще научат че това е било период на упадък,икономически, социален,индустриален , повсеместна корупция и морална и нравствена деградация на населението,което е довело до смъртта на 3 000 000 българи,най големия геноцид в историята на България,представете си срама ,шока и ужаса у децата когато прочетат и научат че от Посолството са правили сглобки от Тикви, Прасета и Простокирчовци да управляват Държавата и също че техните родители са гласували за партии които са им обещавали евтини банани,защото за българина Банана е символ на "свободата" и " демокрацията .
  • 11 И аз се чудя,

    8 14 Отговор
    защо боклук като този манипулатор не слиза от телевизиите!?

    Коментиран от #14

  • 12 Пуфи

    20 0 Отговор
    Нема визия за България, има визия само за чекмеджето и офшорките
  • 13 Никаква визия

    22 0 Отговор
    Докопване до властта и уреждане най напред на себе си, децата и ако може родата. Това е.
  • 14 Не се чуди

    10 7 Отговор

    До коментар #11 от "И аз се чудя,":

    Така му е заръчано.
  • 15 Тия пък

    1 4 Отговор
    Кой е?
    Ужас и безумие?!
  • 16 Урко

    15 0 Отговор
    Каква е визията на маймуните в зоопарка ....? Освен да се карат за подхвърлени банани ...
  • 17 Толкова си "ентеуегентен"

    11 3 Отговор

    До коментар #7 от "Русофил":

    Че и една кравешка опорка не мож написа като хората. Ако има жени с по 8 деца, сме си решили демографския проблем и след 20 години сме първа сила на Балканите. Демек със сащисаните крави, бедни и малко, с руснаците пак бедни, ама много и техните ресурси на аванта, като едно време. Мисли, козяшки троле, мисли малко преди да пишеш. Галя ще ти се кара!

    Коментиран от #34

  • 18 Име

    3 1 Отговор
    То хубаво - да има някой - да е един вид "ръководител", дотук добре.

    Нали - все пак - ето БДЖ като са без "синхрон" и се блъснаха 2 влака - за щастие - леко.

    Какъв "синхрон" може да има у хора - които не са "подхващали" работа. Навремето - за да е "Дежурен по поделение" един офицер, тоест - отговаря за 300-400 млади хормонално буйни войника, в рамките на 24 часа и отстъпва дежурството, но изискването беше - съответният офицер - да е женен, да няма проблеми в брака и да има и деца - за да е спокоен и самият той.

    Офицерите - като искат да командват - пък ние "пешките" - трябва да сме сигурни - че не са "крейзинио", той носи ТТ-пистолет.

    А - съвременните ни политици, трябва да вземат пример от Запада - този път - наистина, едно е Монте Карло - но само за пример - как Кралица Елизабет Втора, се държа - съвсем скромно, можеше ли да се "надува", как се държат и сега - престолонаследниците.

    Къде е личният пример и т.н.

    Джипове.
  • 19 Мнение

    11 4 Отговор
    Няма какво да се чудиш! България е пред трета национална катастрофа! Трябва веднага да напусне агресивният блок НАТО и да стане неутрална! НАТО я тласка към гибел!

    Коментиран от #28

  • 20 Визията е ясна

    6 0 Отговор
    Все "по-дълбока интеграция" с ЕС. Какво друго очаква Шварек да чуе. Така е от 2007г. Защо сега да е по-различно.
  • 21 Наистина

    9 2 Отговор

    До коментар #1 от "Мъдрият":

    Това е пътя - възстановяване на държавния суверенитет на българската държава. После идва всичко останало.
  • 22 Швейк

    9 0 Отговор
    Визията за България я няма.Докогато е пълно с НПО -та диктуващи незнайни ,,ценности.
  • 23 прокопи

    0 7 Отговор
    все пак с тн руска независимост няма да стане.
  • 24 българин 777

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Мъдрият":

    мислех преди че си изперкал - моя грешка - абсолютно си прав
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Яяяя

    5 0 Отговор
    И какво толкова се чудиш. Партиите са котило на БКП. Всички са едни и същи. Визията е мафия, кражба, далавера и тулупия до шия. Някой да се съмнява в това?

    Коментиран от #29, #37

  • 28 мдаааа

    10 0 Отговор

    До коментар #19 от "Мнение":

    Ама не само НАТЮ по скоро нашите пудели ни бутат към поредната национална катастрофа, както обикновено или казано българска работа и все ни докарват от къде страната на булката!!!!
  • 29 Еееее

    5 2 Отговор

    До коментар #27 от "Яяяя":

    Не убърквай истинското БКП и бояджиите капиталисти в СДС...
  • 30 Край

    3 2 Отговор
    Ще ти кажа добри войнико Шкварек. Борисов и Пеевски са доказано за затвора - доказаха го бившия главен прокурор Гешев и готовият да лежи заедно с тях Васил Божков. Те в затвора обаче няма да влязат щото си имат нов свой прокурор и техен съд. Извода е, че корупцията в България вече е разрешена остава само да я озаконим.
  • 31 Ами

    6 1 Отговор
    Господин Шкварек, споделете откъде получава финансиране фондацията, за която работите, за да се ориентираме. Записите били шокиращи (те наистина са) , ама да не им обръщаме внимание, защото са от преди година... Първо, записът за парите в торбите се появи преди седмица-две, а дори да е от преди година, българският народ е казал: "Вълкът козината си мени, но нрава не..."
  • 32 Българин

    5 1 Отговор
    Странно изявление. В България има много ясно разделение на визии и пряк сблъсък между тях. Само че мисирските ни медии ни спестяват едната страна и ни убеждават, че другата "нямала алтернатива" и едва ли не понеже всички са маскари, няма смисъл да се гласуват. Така ни успиват години наред и властта стои в шепа престъпници, узурпатори дето са за трибунал, щот отдавна са яхнали прокуратура, съдебна система, МВР, митници и прочие, та е ясно, че няма кой да ги осъди, освен нов Народен съд.
    Сблъсъкът е между сглобката, която натиска за участие във войната, влизане в еврозоната, приемането на мигранти и зелените тъпотии, които унищожават енергийния ни суверенитет, но пълнят техните джобове с милиардите отпуснати за солари и перки. Тяхната доктрина е - интереса клати феса.
    Другите са тези, които призовават за запазване на лева, предоговаряне на неизгодните за България договори с ЕС, за спиране на касапницата в Украйна. Тях нашите мисирски медии наричат путинисти и копейки. Даже Урсула ги спомена специално, с което само им направи още реклама.
    Има и псевдо опозиция с разни полуполковници и мечове.
    Така че кампания има и хич даже не е вяла, просто не се отразява. Изборните резултати няма да са никак приятни за сглобката, нито за урсулите.
  • 33 Перо

    4 1 Отговор
    Каква визия, какви 5 лв., за 34 г. не се ли разбра каква е визията, по всички статистически показатели в Европа и света, твърдо заемаме последното място! Тези, които ни закотвиха там, сега пак са писани на 2-3 места, в листите, в различни райони на страната /за по-сигурно!/, да ни “оправят”. Някои депутати са несменяеми за тези десетилетия, изкарвайки по 2 максимални пенсии от НС, а тези в Европарламента станаха милионери, като гласа им не се чува! Даже една РСМ има по-силно лоби в ЕП от тези случайници, които даже не знаят езици! Който иска да гласува! Само Възраждане не са компроментирани с участие във властта!
  • 34 ха ха

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Толкова си "ентеуегентен"":

    Ех, какво можеше да предотврати един презерватив...
  • 35 МУЦКА

    3 2 Отговор
    АМИ ИДИ НА СЪБИРАНЕ НА ВЪЗРАЖДАНЕ ИЛИ
    ВЛЕЗ В НЕТА
    ТАМ ЩЕ РАЗБЕРЕШ КАКВА Е ТЯХНАТА ВИЗИЯ ЩОТО Е ЯСНА
    А ЧЕ ТИЯ НА КОИТО СИМПАТИЗИРАШ НЯМАТ ВИЗИЯ СЪЩО Е ЯСНО
    ПРОСТО Е
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Перо

    5 1 Отговор

    До коментар #27 от "Яяяя":

    При това положение може ли да имаш избор и да гласуваш? С гласуване или без гласуване, резултатът ще е един и същи! Само Възраждане не са опетнени и корумпирани от властта!
  • 38 Визията

    0 1 Отговор
    От 2007 година е каквото реши европейското началство. Не може държава, на която и пишат законите в чужбина да се нарече независима. Онези, които твърдят обратно страдат от биполярно разстройство. Държавният суверенитет може да бъде възстановен единствено през напускане на ЕС. Всичко друго е пунта мара.
  • 39 Възраждане

    1 1 Отговор
    Следваше да бойкотират т.нар. "европейски избори", ако наистина са радетели за независима България. Те обаче вземат участие, значи признават върховната власт на брюкселската хунта, яхнала европейските народи.

    Коментиран от #40, #42

  • 40 ЩЕ ТИ СЕ

    2 1 Отговор

    До коментар #39 от "Възраждане":

    ПП МИСИРКО
  • 41 ТИ МОЙТО МОМЧЕ

    1 0 Отговор
    МАЙ СЕ ИМАШ ЬА МНОГО УМЕН
    И ПРИПЯВАШ МАЗНО МАЗНО
    ВСИЧКИ СА МАСКАРИ ВСИЧКИ СА ЕДИН ДОЛ ДРЕНКИ
    ЩО ТАКА БЕ
    АМИ ПОНЕЖЕ СИ СРЕДНО ИНТЕЛИГЕНТЕН СЕ УСЕШАШ ЧЕ НЯМА КАК ДА ПОХВАЛИШ НИ ГЕРБ НИ ПП ДБ
    ПЛЮЕНЕТО ПО ВЪЗРАЖДАНЕ ПЪК САМО МУ ДИГА РЕЗУЛТАТА
    И КВО ГЕНИАЛНА МИСЪЛ
    АМИ ПРАЙМ СЕ ЧЕ НЯМА ВЪЗРАЖДАНЕ ИЛИ ИТН
    БРАВОС УМНО МОМЧЕ
  • 42 БРЯ ЧИ ИНТЕЛИГЕНТЕН

    1 0 Отговор

    До коментар #39 от "Възраждане":

    БРЯ ЧИ ТАРИКАТ
    АБЕ ДА НЕ СИ СТУДЕНТЧЕ НА ДАЙНОВ
    ПЛОСКОГЛАВЕЦО