Last news in Fakti

21 Декември, 2023 19:01 2 244 30

Войната срещу "Хамас": отношенията между Израел и Русия се влошават все повече

  • русия-
  • израел-
  • хамас-
  • газа-
  • владимир путин-
  • бенямин нетаняху

Понастоящем Израел съветва гражданите си да не посещават някои руски региони, в които се наблюдава нова вълна на рязко засилване на антиеврейските настроения

Войната срещу "Хамас": отношенията между Израел и Русия се влошават все повече - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Хамас", Иран, Сирия: доста различните интереси на Израел и Русия през годините водят до бавно влошаване на отношенията, което рязко се ускори след безпрецедентната атака на "Хамас" на израелска територия, смятат експерти и наблюдатели.

Фактът, че Москва не осъди атаката от 7 октомври, въпреки че сред убитите около 1140 души имаше и руски граждани, е "гнусно предателство", казва израелският историк Семьон Голдин.

Русия, която прие в Москва ръководители на "Хамас" за преки преговори за освобождаването на хора, взети за заложници от палестинското ислямистко движение на 7 октомври и държани в Газа, е на "страната на агресора, а не на наша страна", казва специалистът по Русия от Еврейския университет в Йерусалим.

Руският президент Владимир Путин сравни обсадата на Газа от Израел с тази на Ленинград от нацистите. Освен това Русия поддържа в ООН идеята за спиране на огъня във войната в ивицата Газа, която Израел води в отговор на атаката от 7 октомври и в рамките на която според правителството на "Хамас" са загинали повече от 19 450 палестинци.

"Това е голямо събитие, което ни разкрива апостериори (от латински: a posteriori - "въз основа на опита" - бел. ред.), че привидното сближаване" след разпадането на СССР през 1991 г. "е било дълбоко илюзорно", казва израелският лингвист Сирил Асланов.

Тръгналата по пътя към демокрацията Русия тогава си сътрудничеше с Израел в голям брой политически и културни области. Преселението от Русия в Израел доби масов характер. Връзките на всички нива се развиваха бързо през това десетилетие, като бяха положени усилия за оставяне в миналото на антисемитските кампании в Съветския съюз, в рамките на които се пречеше на евреите да емигрират в една страна, за която съветските власти смятаха, че е съюзник на Запада.

Времето, в което Асланов пътува от Русия за Израел и от Израел за Русия, за да разпространява еврейската култура в руските университети, изглежда обаче все по-далечно.

Понастоящем Израел съветва гражданите си да не посещават някои руски региони, в които се наблюдава нова вълна на рязко засилване на антиеврейските настроения.

Кадрите от летището в Дагестан, на което нахлу враждебна тълпа при пристигането на самолет от Тел Авив в края на октомври, възкреси лоши спомени: спомените за погромите във времената на Руската империя.

"Израел хранеше илюзии, както и всички западни демокрации", казва Асланов. Въпреки това, след като руските сили нахлуха в Украйна, Израел не се присъедини към санкциите срещу Москва. Освен това Израел първоначално не доставяше военно оборудване на Украйна, но тази политика се промени.

Израел искаше да съхрани свободата си на действие в Сирия, където Русия "контролира въздушното пространство и разрешава на Израел" да нанася удари по проирански бойци и да пречи на доставката на оръжия от Иран, казва бившият израелски посланик в Русия Аркадий Милман.

Откакто руските сили нахлуха в Украйна в началото на миналата година, ясно се оформи ос Иран-Русия, като Техеран доставя дронове камикадзе на Москва.

"Ясно е, че в замяна Иран иска Русия да неутрализира Израел в Сирия, а това е неприемливо за Израел", казва Едуард Уейсбанд, асоцииран изследовател в "Ню Юръп колидж" (New Europe College).

Индикация, че ситуацията е тежка, са критиките на израелския премиер Бенямин Нетаняху срещу "опасното сътрудничество между Русия и Иран" и изразяването на недоволство от позициите на Кремъл в ООН.

Към това се прибавят и все по-сериозните опасения, че в близко бъдеще Ислямската република, която се кани да унищожи Израел, може да се сдобие с атомна бомба.

Скорошната визита в Москва на иранския президент Ебрахим Раиси само подчертава всичко това. "Както казват Съединените щати, Израел на практика е изправен срещу този антизападен алианс", казва Милман, който започва кариерата си в Съветския съюз.

Признаците за охлаждане на отношенията стават все повече с времето. Израел се сближава с Украйна и Русия "взе мерки срещу руския клон на Еврейската агенция", натоварена с оказването на помощ на евреите, които искат да емигрират в Израел, припомня Милман, научен работник в Института за изследване на националната сигурност в Тел Авив.

С подкрепата си за създаване на палестинска държава Кремъл преследва амбицията си да се покаже като движеща сила за страните от Юга и като защитник на "православните християни в Светите земи", изтъква Уейсбанд.

Владимир Путин всъщност претендира, че Русия е собственик на комплекс в Йерусалим, който включва църквата "Александър Невски", построена в имот, купен от цар Александър Втори.

Въпреки всички тези разногласия диалогът продължава, Владимир Путин и Бенямин Нетаняху все още си говорят, отбелязва Семьон Голдин.


превод от френски език: Божидар Захариев, БТА


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мда

    25 7 Отговор
    A отношенията на израел с ес и сащ се подобряват още повече...
  • 2 ХАХАХА

    33 20 Отговор
    Ай стига бе ! Ще се влошава разбира се, при положение, че юдеите изравниха Газа със земята ! Виж ФАЩ и марионетките му мълчат като прани гащи ,явно не виждат нарушение на човешките права, друго си е да се зъбят на Русия! Дреме им на руснаците за юдея!

    Коментиран от #6

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Русофил

    19 28 Отговор
    Руските евреи в Израел ще трябва да избират или Израел или Путю.
    Да позная резултата - нула за Путю.

    Коментиран от #10

  • 5 Хъм

    27 13 Отговор
    Израел нещо да кажат за зеления евреин нацист в окракна, зелената бандерка?
  • 6 Ъъъъ

    19 22 Отговор

    До коментар #2 от "ХАХАХА":

    И отново да попитаме - Кой изстреля 5 хиляди ракети по Израел на 7 октомври?

    Коментиран от #9, #13, #22

  • 7 Желтите/мнгос са Рак

    10 3 Отговор
    и Скоро Ще Бъдат Отстранени от Тялото на Земята
  • 8 Сатана Z

    11 2 Отговор
    Редакцията трябва да набляга на латинския
    a posteriori означава

    "по начин, основан на разсъждения въз основа на известни факти или минали събития, а не чрез правене на предположения или прогнози
  • 9 Аха

    28 11 Отговор

    До коментар #6 от "Ъъъъ":

    По твоята логика Априлското въстание е било терористична атака срещу Турция?
    Кажи,не се срамувай.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Калпазанин

    21 11 Отговор
    Аз само да питам, този ционист? Кой е агресора и кое е по гнусно да идеш някъде изгонен (и точно затова сте гонени) защото сте гнусни. И да изгоните и отнемете всичко на тези които ви приюгиха, не ви стига ами ги затвяряте в лагери и ги избивате като чумави пилета в птицеферма. И то със съдействието на (цивилизованите демократи) говорещи английски най вече същите които ви подариха парче земя в една окупирана територия. Лицемерно долно и гнусно типично за племето ви
  • 12 Калпазанин

    24 6 Отговор

    До коментар #3 от "През последното хилядолетие":

    Защото са прокълнати от Господ и защото 90%от пророците са убити от евреи
  • 13 Рошко

    22 10 Отговор

    До коментар #6 от "Ъъъъ":

    Изстреляха ги борците за свобода и коренните собственици на Палестина, окупирана Палестина. Още доводи

    Коментиран от #26

  • 14 Израел много го е закъсал

    9 15 Отговор
    В Израел имигрираха 2 милиона ватенки.
  • 15 Путинофил

    7 20 Отговор
    путин активира палестинците за да отклони американските кинти от Украйна към Израел.
  • 16 гумата

    8 17 Отговор
    Няма никаква изненада. Руснаците упражняват антиеврейската си реторика повече от три века с малки почивки. Още от императорска русия имперската тайна полиция е съставила книгата "Тайните протоколи на сионските мъдреци" и ги е ползвала като повод за антиеврейско настроение и преследвания. Всъщност руснаците са по- големи врагове на евреите от хителристкия режим от първата половина на 20-ти век. А сталин е избил поовече евреи от Хитлер. Та днес нещо не се били разбирали е жалка забележка в сравнение с изстъпленията по време на Сталин.

    Коментиран от #19

  • 17 ха ха

    3 17 Отговор
    Путин и Иран решиха да ескалират противопоставянето по света с цел увеличаване на цените на петрола - Газа и Гвинея. Резултатът беше привикване на килимчето в Саудитса Арабия, защото тази ескалация изисква пари за оръжие от всички страни. За да има пари за оръжие трябва повече производство и по-високи цени. Двете си противоречат и никой не знае къде ще е равновесната точка. Може да се окаже, че ОПЕК+ е в необявена ценова война. Картелът не успява да контролира нелегалните количества и губещите са Саудитска Арабия и Русия. Моите подозрения, че това беше мотивът на визитата на Путин в СА май се потвърждават. Цената на петрола пада... Много се лъже в ОПЕК+ и се превръща в запек-.

    И тук фанфари! Днес Ангола - още позната като бензиностанцията на Китай - потвърди, че напуска ОПЕК!!!! Цената на петрола надолу. Тези войни пари искат... Да видим сега Русия и Иран накъде ще избият. Мислеха, че Китай им е приятел, нали? ;)
  • 18 Хорхе

    13 5 Отговор
    Палестинците са изтребвани поголовно, но възела тепърва ще стяга евреите. Арабската пролет е в ход с ужасяващ обрат за подстрекателите!

    Коментиран от #20

  • 19 ХАРОН

    5 7 Отговор

    До коментар #16 от "гумата":

    В Русия има повече евреи от колкото в Израел. Не всички евреи по света са банкери!
  • 20 Муше

    4 13 Отговор

    До коментар #18 от "Хорхе":

    Слава на Израил.

    Коментиран от #24

  • 21 Българан

    4 8 Отговор
    Хайде стига бе, темата за Палестината вече не е комерсиална и почна да отсъства във водещите новини, всяко чудо за три дни оставете на мира евреите да се оправят с палестинопаразитите.
  • 22 ХАХАХА

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "Ъъъъ":

    След отговорите на коментари 9 и 13 аз няма какво да допълня ! Прави си изводите сам!
  • 23 Кра кра

    4 7 Отговор
    Имам чувството че кадрите от "Палестина" са снимани в "Факултето" същите "хора" същите каруци тип гуменка и същите "къщи" кво става тука???

    Коментиран от #25, #27

  • 24 Хорхе

    5 2 Отговор

    До коментар #20 от "Муше":

    Моше ли си или мУшенгия!?
  • 25 ХАХАХА

    4 1 Отговор

    До коментар #23 от "Кра кра":

    Ами къде са снимките от кибритена виждал ле си какво представлява това чудо на юдейската мисъл ? Не, нали е няма и да видиш !
  • 26 Тутан Камон

    4 7 Отговор

    До коментар #13 от "Рошко":

    Ей разбирател, територията на "Палестина" е египетска земя, но египтяните са натирили там палестинопитеците защото съжителството с тях е немислимо и невъзможно ДЕФАКТО ПАЛЕСТИНА Е ЦИГАНСКО ГЕТО и тази територия не е на ПАЛЕСТИНОПРИМАТОПИТЕЦИТЕ фактите говорят.

    Коментиран от #29

  • 27 Гертруд

    6 2 Отговор

    До коментар #23 от "Кра кра":

    Същите, като ония тримата евреи, застреляни от свои, объркани от голите, мургави тела и ситните гащи, уж , че са без "експлозиви"! Е, гръмнаха.... Или да питам за двете християнки- майка и щерка, как ги екзекутираха пак "по погрешка"!? Е, нали бяха безгрешни, загрижени и пазеха цивилните!? А, бе!!!

    Коментиран от #28

  • 28 Кра кра

    3 6 Отговор

    До коментар #27 от "Гертруд":

    Като са ти толкова "МИЛИЧКИ" палестинците приюти няколко у вас . Ха ха ха ха ха ха ха. Но незабравяй да си сложиш железни боксерки с катинар че ще имаш проблем с седалището ха ха ха ха ха. Да живее Израел.

    Коментиран от #30

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Гертруд

    2 0 Отговор

    До коментар #28 от "Кра кра":

    Как ще оплачеш ония "твоите" разстреляни като кучета от "твоите"!? Къде ще ги приемеш екзекуторите на твоите? Вкъщи ли!? С метални слипчета ли ще си!?