Last news in Fakti

19 Декември, 2023 21:33 3 331 50

Москва: Американците попаднаха в стратегическа задънена улица

  • израел-
  • газа-
  • хамас-
  • бенямин нетаняху-
  • василий небензя-
  • сащ

Василий Небензя обвини САЩ и Израел, че на практика не искат примирие в Газа

Москва: Американците попаднаха в стратегическа задънена улица - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Единствено Израел и САЩ са против незабавно хуманитарно прекратяване на огъня в Ивицата Газа, когато вече има консенсус по този въпрос в света. Това заяви постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя на заседание на Съвета за сигурност на световната организация, цитиран от ТАСС.

"Въпреки усилията на огромното мнозинство от членовете на Съвета за сигурност, всички предложени проекти за хуманитарно прекратяване на огъня бяха блокирани от Вашингтон, който вместо да предоставя помощ на цивилни, масово доставя на Израел всички видове оръжия, от които палестинците цивилни в крайна сметка умира. По света има консенсус относно необходимостта от незабавно хуманитарно прекратяване на огъня в Газа. Единствената държава, освен Израел, която се противопоставя на това, противопоставяйки се на цялата международна общност, е САЩ", добави той.

Небензя отбеляза, че политиката на Вашингтон в Близкия изток е стигнала до "стратегическа задънена улица".

Руският дипломат също така отбеляза, че Съединените щати отдавна игнорират палестинския проблем и законните стремежи на палестинците за собствена държава".

Припомняме, че на 8 декември САЩ наложиха вето в Съвета за сигурност на ООН при гласуване на резолюция, призоваваща за незабавно хуманитарно прекратяване на огъня в Газа. Обединеното кралство се въздържа при гласуването.

САЩ обвиниха "Хамас" за отказа му да спази споразумението за освобождаване на млади жени заложници и неуспеха на ООН да осъди атаките на групировката срещу Израел за решението си да наложи вето на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, призоваваща за прекратяване на огъня в Газа.

Робърт Ууд, заместник-посланик на САЩ в ООН, току-що каза на Съвета, че прекратяването на огъня ще "посади семената за следващата война".

Всички наши препоръки бяха пренебрегнати. Резултатът от този прибързан процес беше небалансирана резолюция, която беше отделена от реалността. Тя нямаше да придвижи иглата напред на земята по никакъв конкретен начин, посочи тогава Робърт Ууд.

Общото събрание на ООН прие на 13 декември с огромно мнозинство резолюция, призоваваща за незабавно хуманитарно прекратяване на огъня в Газа. Решението не е обвързващо. За резолюцията гласуваха 153 държави-членки на ООН, 10 гласуваха против, а 23 се въздържаха. Преди това поправките на САЩ и Австрия към проекторезолюцията не успяха да съберат достатъчно подкрепа.

Израелският представител в ООН Гилад Ердан, говорейки преди гласуването, нарече резолюцията на Общото събрание "лицемерна", тъй като в нея не се споменава "Хамас". Ердан каза, че прекратяването на огъня "само ще удължи смъртта и разрушенията в региона".

Близо 20 000 жители на Газа са били убити, каза министерството на здравеопазването на анклава, по време на кампанията на Израел за унищожаване на бойците на "Хамас" след атака на 7 октомври, при която загинаха 1200 израелци и бяха взети в плен повече от 200 заложници.

Крайбрежният анклав е оставен в руини, населението масово гладува и е оставено без дом.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 мдаааа

    14 50 Отговор
    Москва има наглостта да коментира задънената улица на САЩ и Израел , когато се лутат в тяхната задънена улица , вече 2 години ...

    Коментиран от #42

  • 3 сигурно

    40 12 Отговор
    Идва времето когато САЩ ще подарят Аляска на Русия , без тя да я иска !

    Коментиран от #14, #46

  • 4 Сатана Z

    43 12 Отговор
    Американските псета трябва да бъдат наритани зад локвата.Чиба ,go home!
  • 5 Айде

    11 32 Отговор
    Гледайте си Украйна, където ще умрете!
  • 6 Киев за три дни

    11 38 Отговор
    Малко смешно става Русия да дава оценки на САЩ и Израел, мощни военни сили, при положение че за две години СВО, не може да се справи с Украйна , бивша съветска република!

    Коментиран от #18, #22

  • 7 Дааа

    9 27 Отговор
    Самодоволството от постигнатите временни успехи, винаги изиграва лоша шега.
    А американците, точно това искат руснака да се самозабрави и да го ударят.
  • 8 Нищо им нямааа!

    17 12 Отговор
    Те посвикнаха да губят войни, ще преглътнат и това дилдо!
  • 9 МЪКИТЕ ПУТИНОВИ..

    10 24 Отговор
    Са безкрайни....близо две години война и още се бие за Авдиевка.
  • 10 🇧🇬 Б А Й Х @ Й

    11 29 Отговор
    Да, най задънената улица с 400 000 ватника в чувала и още 780 000 чакат протезиране в колички, всьо по план, на Байдън му се разказа играта‼️
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Последния Софиянец

    7 25 Отговор
    Страхливото с ботокса да стяга сакчето и токчетата за Хага, видяхве я втарая!
  • 13 007

    11 25 Отговор
    Не знам къде са попаднали американците но знам че 300 000 рашистки майки питат защо синовете им са мъртви. 300 000 рашистки деца питат защо бащите им са мъртви! 300 000 рашистки жени питат къде са им мъжете. 300 000 а може би повече братя и сестри питат къде са братята им!!! За това се грижите убийци!!!🇧🇬🇪🇺🇺🇦🇺🇲🇧🇬

    Коментиран от #17, #50

  • 14 ха ха хааа

    7 21 Отговор

    До коментар #3 от "сигурно":

    Абе , настава време разделно , докато русия пъшка у Украйна , китайците потихонко настъпват , у Сибир .. 🤭😁
  • 15 бай Даньо

    24 1 Отговор
    Преди 20 години когато Пинк Флоид изпяха "кораба на глупаците най накрая заседна" си мислех че пеят за Съветския Съюз а то виж и други дураци имало ...
  • 16 Гориил

    13 6 Отговор
    Близкоизточният трик не се вписва в световния консенсус. Нито една държава в света не се съгласи да подпише мисията или да се присъедини към коалицията.В такива условия американският план е далеч от глобална подкрепа и още по-далеч от реализация.
  • 17 бай Даньо

    10 5 Отговор

    До коментар #13 от "007":

    А да свърши войната че тогава да си мерим жертвите че сега тия цифри не струват нищо ....

    Коментиран от #39, #43

  • 18 Хъм

    27 8 Отговор

    До коментар #6 от "Киев за три дни":

    Ако руснаците действаха изродски, като мошетата Киев не за три за ден нямаше да го има! Правете разлика, израелците искат да заличат палестинците от земята и да им вземат територията докато на руснаците видимо не е това целта особено що касае цивилното население!
  • 19 Е добре де...!

    14 1 Отговор
    Толкова ли е трудно поне една статия да пуснете,без граматически и стилистически грешки...?!Долното ми звучи като-
    ,,Един гаща плява..."

    ,,...от които палестинците цивилни в крайна сметка умира."
  • 20 Гориил

    7 7 Отговор
    Сега нека изчислим колко войни води Вашингтон в момента и каква цена плаща Европа за това. В крайна сметка САЩ и Европа са съюзници и човек не може да изостави приятел в беда.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Гориил

    6 19 Отговор
    Кармата на Путин е да доведе руската империя на злото до нов разпад.
    И го прави. Списъкът му с "постижения" нараства с всеки изминал ден.
    Путин, освен всичко друго прекрасно, ще доведе до катастрофа и шпионската мрежа на Москва. Изгонените досега в Европа и Америка стотици руски шпиони със статут на дипломати са само върхът на айсберга. Тепърва ще бъдат разкривани още шпиони. Особено нелегали. Колкото повече недоволни има в Москва, колкото повече се оформя и разразява борба между клановете на властта, толкова повече засегнати и недоволни ще има. Ще текат като пробита лейка тайните им служби. Предателствата ще бъдат много. Умните руски служители с достъп до тайни ще гледат да получат убежище на Запад, като в замяна изтъргуват информацията, която знаят. Включително като предадат самоличността на агентурата на Кремъл в държавните по света, включително и у нас. А страната е в зона на нарастващ стратегически интерес.
    Да го имате предвид това руски продажници, "четирихилядници" и вся остальная!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Мишел

    5 14 Отговор
    За две години,почти, Специална военна операция " загинаха над 380 000 руски военнослужещи, а три пъти повече бяха ранени, някои от тях осакатени. Естествено че Путин ще набира нови и нови военнослужещи за войната срещу Украйна, защото ако загуби тази война, ще загуби и абсолютната си власт и живота си. Все пак Русия, която винаги е изоставала във военните технологии от ,,Запада", разчита на човешкия фактор. С кръв ще удавим германците, е тактиката на маршал Жуков. За това от 50 милиона жертви на ВСВ, 27 милиона са от СССР. Германците дават 6 милиона жертви общо , срещу СССР, Великобритания, Франция, Нидерландия, Норвегия, Полша, Югославия, Канада, Австралия и Нова Зеландия. Демек Германия воюва от 1939- та година срещу,,Колективния запад", а от 1941- ва година воюва и срещу СССР. Е как тогава, Русия ще претендира че е победила ,,Запада" , след като е победила една страна от ,,Запада" с помощта на всички останали страни на,,Запада" ?
  • 27 Хохо Бохо

    7 13 Отговор
    Джуджето първо да се разкара от Украйна...
    Заради Путин загинаха над един милион руснаци и украинци.
  • 28 ЦРУ

    6 6 Отговор
    Това е супер смешно една пропаднала организация като ООН подкрепя геноцида над ИЗраел като защитава изибиването на цивилни и хилядите цивилни заложници от Хамас, такъв свят от ООН никога не е виждал самото ООН дая подкрепя милиони тер ости да си създадат държава, или някой е луд или някой по зле и от психично болен на този свят
  • 29 Гориил

    8 2 Отговор
    Америка е въвлечена във войни, пламнали в Европа, Азия, Африка и Латинска Америка. Много е скъпо. Вашингтон не може без участието на европейската банкова система, която взема комисионна за използването на еврото. Говорим за стотици милиарди. Предупреждавам ви, имам двойник в този форум.
  • 30 ...

    5 5 Отговор
    Путин е дал указания ГРУЗ 200 да стане на ГРУЗ 2000, защото няма места за всички...
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 РУСКА 👊🐻👊®

    5 10 Отговор
    Днес много руски летища горят! В Москва има сирени за въздушна тревога! А Шойгу отвлича вниманието с фалшиви украински жертви -
    Данните на Шойгу бяха оповестени в момент, в който украински дронове атакуваха Москва и накараха местните власти да затворят няколко летища в столицата.

    Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна атакува с безпилотни летателни апарати военни съоръжения в Руската федерация, включително летища в град Москва. За това информира кореспондент на УНИАН от информирани източници в правоприлагащите органи. „Продължава операцията на Главно разузнавателно управление на Министерството на отбраната срещу военните обекти на държавата-агресор“, отбеляза източникът.

    Коментиран от #34

  • 33 Гого

    12 3 Отговор
    Ами хайде сега нашите подлоги от ПП-ДБ, дето величаят САЩ, че е много "демократична" и "бореща се за мир" държава, да обяснят необяснимото поведение на САЩ в подкрепа на еврейското ционистко правителство. Правителство мразещо всичко и всички, освен себе си. Не обичат дори и собствения си народ. Наскоро разстреляха израелски заложници избягали от ХАМАС, защото ги взели за бойци. Еврейската армия не различила невъоръжени хора, държащи бял флаг от терористи. Егати армията. И тази армия се подкрепя от джендърите на чичо Сам. И после защо света мрази евреите. Ами те май сами си го правят. Започвам да се питам ако са такъв жесток народ, защо ли Хитлер ги е избивал. Защо ли наистина?
  • 34 Гого

    5 6 Отговор

    До коментар #32 от "РУСКА 👊🐻👊®":

    Ти ходил ли си скоро на психиатър? Това от комюнике на бесарабски фронт ли го прочете? Или ти се привиждат кукувички? Ако не си ходил скоро при психиатъра побързай. Не се бави, защото положението ти ще се влоши.
  • 35 В.В.П

    6 7 Отговор
    Само от млатене разбира блатния ватник и продажната капейка.
  • 36 Гого

    6 6 Отговор
    От мен да запомните, няма по пропаднало, продажно и гладно от пеяния ватник и съдраната копейка.
  • 37 Минувач

    7 2 Отговор

    До коментар #24 от "🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ":

    Aйде, стига си повтарял тая глупост вече. Въпрос - как може и откъде ще взема данни някакъв анализатор, дори не е военен, а бил политически. Как може да прецени съотношението? Ясно е, че или си измисля, или по-вероятно просто взема интервюта от украинците и те го лъжат с тяхната пропаганда, за да демонстрират някакъв успех, след провала с контрата им. Само погледни цифрите, които са дадени пак от украинците. Украйна има малко над 1 милион армия, русканците са около половин милион, а днес четем, че в най-тежките боеве и съсредоточаване на сили, самите украинци казват, че вече руснаците са повече от тях. От 2 пъти по-малко сега да са станали повече, то трябва тези съотношения да са в обратна посока, т.е. в ущърб на украинците. Друг довод - Путин заяви, че засега няма нужда от мобилизации, а украинските военни искат и то цели 500 000 човека. Само си представи, за какви загуби говорим.
  • 38 Гого

    5 2 Отговор

    До коментар #24 от "🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ":

    Тичай бързо при психиатър. Имаш спешна нужда от него. Мозъка ти е размътен и ти се привиждат кукувички. А що се отнася до жертвите и ВСУ. Ами то такава на практика вече няма. Така, че се събуди. Сънуваш много екзотични сънища.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Пит

    3 2 Отговор
    моцква попадна в небрано лозе отвсекъде нато отвсекъде бази на нато и скоро може да получат ултиматум мозква зад урале
  • 41 Офф

    2 3 Отговор
    Горките американци! Мръзнат на опашките за яйца.
  • 42 Всъщност,

    6 3 Отговор

    До коментар #2 от "мдаааа":

    Украйна се лута в задънена улица вместо да се оправи с Русия по съседски. Русия знае добре какво иска и как да го постгне без 2000 цивилни жвртви на седмица, както се случва в Газа. Затова се нарича СВО (който още не може да стопли)

    Коментиран от #47

  • 43 ха ха хааа

    2 1 Отговор

    До коментар #17 от "бай Даньо":

    Вижте го , бай Г/Даньо/.разсъждава като брояч за жертвите ... От дивана

    Коментиран от #48

  • 44 Ний ша Ва упрайм

    2 1 Отговор
    алооо що блеее ООН-то що нема санкции???
  • 45 Не само Израел и САЩ са против

    1 2 Отговор
    Египет и Йордания също желаят унищожаването на ХАМАС.
    ХАМАС също са против. За тях алтернативата е да умрат в затворите.
  • 46 да бе

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "сигурно":

    В 21:45 на трезвен човек такава идея няма как да дойде.
  • 47 Ха ха

    0 0 Отговор

    До коментар #42 от "Всъщност,":

    Явно теб вече те е стоплила, някоя едра Мамаша
  • 48 Мунчо

    0 0 Отговор

    До коментар #43 от "ха ха хааа":

    Гледа и се пули, туй пропаганда ли е или вожда кремълски се пули срещу него!
  • 49 Ихтиандър

    0 1 Отговор
    Какви са тези глупости, които разпространявате в този проруски сайт?
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.