Last news in Fakti

2 Януари, 2024 13:01 2 673 71

Държавата Израел – може ли да съществува в Палестина или не?

  • израел-
  • палестина-
  • война-
  • украйна

Един ден Украйна и Русия ще преговарят. В Близкия Изток Израел няма с кого да преговаря

Държавата Израел – може ли да съществува в Палестина или не? - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

От 7 ноември се отвори рана, която изглежда никога не е зараствала. Държавата Израел – може ли да съществува в Палестина или не?

Както Русия няма никога да приеме Украйна – член на НАТО под носа си, така и Израел ще изравни Газа със земята, но с Хамас няма да съжителства. В устава на фанатизираните терористи изрично се казва, че унищожаването на Израел е тяхната цел. Докато това условие съществува, съжителството е невъзможно.

Един ден Украйна и Русия ще преговарят. В Близкия Изток Израел няма с кой да преговаря.

Първият конфликт е геополитически с огромни икономически последствия. Вторият съдържа същите параметри, но при него религиозният заряд е преобладаващ. Докато убитите израелските войници и цивилни са „жертви“, тези на палестинците са „мъченици“. Те се считат за „Chahids ». Това е определението което им дава „Корана“. Тази мотивацията, бойците на Хамас втълпяват на цивилното население на Газа, което им служи за Щит срещу ЦАХАЛ. Саможертвата отваряла вратата към Задгробния живот. Тя е вид месиянство, предвестник на световния „Халифат“, с победа на Исляма.

От настоящето население на планетата мюсюлманите са над 2 милиарда. Ако всички прилагаха законите на Корана и споделяха пророческата саможертва на Хамас, до сега целия свят щеше да е в пламъци и кръв. И не само, че не е, но дори страните с преобладаващо мюсюлмански население поддържат с половин уста съпротивата на Хамас в Газа. Арабските страни гласуват всички декларации в ООН, но не предприемат нищо конкретно. Най-бурните манифестации в подкрепа на палестинците се провеждат в американските университети и западно-европейските столици. Изключение прави, както често се случва, турският президент Ердоган, който не може да преглътне, че Меката не е в Диарбекир, а в Саудитска арабия.

Тук-там се прокарва идеята, че Хамас се бие срещу израелските колонизатори. Докато на тази идея в Йерусалим гледат с безразличие, в Алжир я считат за опит за кражба, на тяхната революция за деколонизацията от Франция. Освен това, в близкото минало, в дюните на Сахара, от 1992 до 2002г. алжирската армия воюва срещу различни джихадистки движения, които споделят идеологията на Хамас. 150000 алжирци загубиха живота си в тези смътни години в борба срещу фанатиците.

Арабските страни порицават военната разправа на ЦАХАЛ в Газа, но не отварят вратите си за палестински бежанци. Защо? Защото всички са им сърбали попарата. Ислямистите, заредени с религиозен фанатизъм и с промити мозъци са готови на саможертва в името на въображаемия „Халифат. Средство за постигането на целта е „Джихад“. Война срещу неверниците, срещу корупцията, но и срещу мюсюлманите, които се отклоняват от заветите на Мохамед.

Първа се опари най-гостоприемната за палестинците страна - Йордания. С участието на Ал Кайда те организираха атентат срещу Краля на страната домакин. Опитът обаче се оказа неуспешен, но отговорът на йорданската армия бе жесток. Той е познат като „Черния септември“ за палестинците.

Най-предпазлив към радикалния Ислям е Египет. И има защо. Създателят на „Ислямските братя“ и командир на Ал Кайда - Ал Заухири е египтянин. Преди да бъде убит в Афганистан от американски дрон, той изигра съществена роля в разпространяване на идеите на Хамас в Газа. Кандидатът на неговата партия „Ислямските братя“ - Мохамед Морси печели изборите през 2012 година с малко, но ги спечели. В целия арабски свят, както и в САЩ и Европа, този избор предизвиква истинско сътресение. Последователят на Насър и Садат – националиста генерал Абдел ал Сиси не прие този избор и взе властта чрез военен преврат. Западният свят си отдъхва и държавните ръководители на страните, които днес обявяват Владимир Путин за диктатор, превъзнасят египетския диктатор. Както често се случва, аршинът се мени в зависимост на интересите.

Войните в Украйна и Газа взимат многобройни жертви. Медиите всекидневно отчитат техния брой. Както споменах по-горе, в Западния свят защитници на палестинците редовно организират протести. Начело на манифестациите са интелектуалците. Те са най-образовани, най-информирани и чувани. По настоящем жестокостта на Хамас, е израз на „съпротива“, а военните действия на ЦАХАЛ са агресия.

Тази медийна еднопосочна чувствителност не обръща никакво внимание на смъртта, които мюсюлмани причиняват на други мюсюлмани. Отново се връщаме на разликите между значението на смъртта, в зависимост от мястото където тя се случва.

За седем години, войната в Йемен според ООН е отнела живота на 377000 души. Отминават се с мълчание атентатите причинени от радикализирани мюсюлмани. Според тинк-танка „Fondapol“, между 1979 и 2019 година от джихадисти, салафисти и крайни ислямисти в целия свят са извършени 33769 атентата. Тези атентати са причинили смъртта на 167096 невинни хора. Според същият източник 91,2% от жертвите са мюсюлмани.

Защо от началото на войната в Газа, въпреки бедственото положение на населението, Египет отваря границата си при „Рафах“ само за камиони с хуманитарна помощ. Защото Египет, а и останалите арабски страни, отказват хора с промити от исляма мозъци.

„Парен каша духа“ - казва българската мъдрост. За жалост, европейците още не са се „опарили“ достатъчно.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 и меркава е добра факла

    31 11 Отговор
    Взвод от немски танкове "Леопард 2А6" на Въоръжените сили на Украйна е унищожен в направление "Сватовско" - Министерството на отбраната.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Точен

    34 18 Отговор
    Днес единствената фашистка държава в света е Израел. Статията е на посредствено равнище.

    Коментиран от #20

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Българин 🇧🇬

    24 9 Отговор
    Добра статия на Чеков . Встрани от еднообразното хвърляне на вина на една от страните. С добри историческа препратки . За България е важно - повече мир и по-малко мигранти !
  • 6 Пратете

    24 4 Отговор
    Ги в Австрия.Там ще са добре…
  • 7 Русия попиля НАТО

    35 9 Отговор
    Русия тръгна срещу НАТО, за да помогне на руснаците от Донбас.
    Но 2 милиарда мюсюлмани не можаха да направят нищо, за да помогнат на палестинците.

    Коментиран от #12

  • 8 Сила

    21 26 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    В Израел пустинята е превърната в градина........ В Палестина пустинята е..... ПУСТИНЯ....... АРАБИТЕ СА МЪРЗЕЛИВИ ФАНАТИЦИ

    Коментиран от #16

  • 9 УдоМача

    8 1 Отговор
    Вече не.
  • 10 Хохохо

    14 2 Отговор
    Дори не го и четох ,комуниза живеещ в Канада...

    Коментиран от #21

  • 11 Българин

    19 9 Отговор
    Змийското гнездо Исрал трябва да бъде заличвно ,а ционистите-сатанисти изпратени до един в пъкала.
    Само така ще спрат воините и гадостите по света
  • 12 Хохохо

    4 10 Отговор

    До коментар #7 от "Русия попиля НАТО":

    Помогна им :) дано и на теб да ти помогне така ...
  • 13 На Другаря

    1 11 Отговор
    чеков не му е ясна историята.Акому беше ясна заглавието щеше да е дали палестина може да я има в израел.Но той,като виден русофилитик,бръщолеви измишльотините на съветските "историци".
  • 14 БОНД

    8 11 Отговор
    Толкова елементарна статия . че даже не си заслужава да се прочете до края .Чеков , явно толкова му е капацитета , не се е поитересувал какво пише в Тората? Ако не е чел , запознат , му препоръчвам да отиде в Израел и да спомене , че е християнин от България .
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 БОНД

    21 3 Отговор

    До коментар #8 от "Сила":

    Идват твоите приятели и ти дават 1 час да напуснеш дома , в който си живял от 80 години . Причината е , това е еврейски имот , според библейски източници . Същото е положението и с маслиновите градини , ама ти откъде да знаеш ......
  • 17 Реплика

    14 2 Отговор
    Чудя се дали радикалният ислям щеше да промие толкова мозъците на палестинците,ако Държавата Израел беше останала в границите,определени с резолюцията на ООН от 1947 г. Къде в Западния свят Чеков вижда протести в защита на Хамаз?Не подкрепям тезата,че цивилното население е необходима жертва във войната на Израел срещу Хамаз.Даващите заповеди на Цахал не се съобразяват с нито една от Женевските конвенции,което е и причината за протестите.А друга българска мъдрост гласи - Имала си крушката опашка.В конкретния случай ,,опашките" са много.

    Коментиран от #22

  • 18 Биби криминал

    14 3 Отговор
    Защо арабските държави трябва да отварят границите си за бежанците от Газа ? За да разяистят пътя на Израел и никога да не могат да се върнат . Примери десртки . Чеков , много си зле

    Коментиран от #24

  • 19 Гост

    11 5 Отговор
    Не може да съществува защото юридически не съществува такова държавно образувание наречено държава Израел

    Коментиран от #27

  • 20 ВиК

    0 6 Отговор

    До коментар #3 от "Точен":

    А, ти си гола вода! Купи си водомер и позволи да ти го монтират за да ти я измерва!:)
  • 21 Четящ

    3 3 Отговор

    До коментар #10 от "Хохохо":

    Сигурен съм че си илитерат! Ако, знаеш какво означава това!
  • 22 Сила

    5 6 Отговор

    До коментар #17 от "Реплика":

    Чудя се дали щеше да останат араби и арабски държави ако Израел беше продължил да окупира още територия по време на войната от 1948, когато всичките му съседи го нападнаха вкупом и бяха разпердушини за 6 дни.....

    Коментиран от #31, #58

  • 23 Хахо

    4 1 Отговор
    Господине, изложението Ви е пълно с правописни грешки. Като писател запетайките и главните букви явно са дребни подробности.
  • 24 Салман Рушди

    1 2 Отговор

    До коментар #18 от "Биби криминал":

    Не си прав ! Трябва да приемат всички всички палестинци да ги въоръжат до зъби и задружно да нападнат Израел както едно време! Плюс това до бреговете на Палестина дреме Армадата на САЩ , която безспорно ще подкрепи справедливата палестинска кауза!:)
  • 25 Въпроса е друг !!!

    4 2 Отговор
    Дали може да съществува Държавата Израел в този си расистки и нацистки вид и с това анти демократично и нацистко законодателство ...

    Коментиран от #30

  • 26 Ъхъъъ

    3 2 Отговор
    "Държавата Израел" – може ли да съществува в Палестина или не?=====и държава ли е въобще тази нацистка-ционистка групировка Израел ?

    Коментиран от #28

  • 27 Джо Байдън

    4 3 Отговор

    До коментар #19 от "Гост":

    Държавата Израел е приета официално от всички страни по Света! Палестинска държава е нямало , няма , и да има!

    Коментиран от #33

  • 28 Джо Байдън

    2 3 Отговор

    До коментар #26 от "Ъхъъъ":

    Ще съществува докато съществува САЩ! Во веки веков! Амин!
  • 29 Колкото повече чета информация за

    5 1 Отговор
    Законодателството на Израел, толкова повече се убеждавам, че тази страна с това си законодателство е нацистки тумор който трябва да се изреже, защото е несъвместим с понятието "Демокрация" ...157 закона на Израел са обявени от ООН за расистки и антидемократични на практика, ....всички без екологичното им законодателство... Ако човек се зачете в законодателството им ..категорично ще разбере, че тази държава е опасен тумор който не би трябвало да бъде толерирана и подкрепяна. Това е Антидемократична военизирана групировка няма нито грам връзка с някаква форма на демокрация и би трябвало лекции пред студенти да се водят по тази тема

    Коментиран от #62

  • 30 Доналд Тръмп

    2 2 Отговор

    До коментар #25 от "Въпроса е друг !!!":

    Демократите ще загубят изборите и ние републиканците ще оставим Израел на милостта на мюсулманите! Вервай ми!:)
  • 31 Реплика

    4 1 Отговор

    До коментар #22 от "Сила":

    Преди 1948 има ,,Декларацията на Балфур" от 1917,след нея през 1939 г има ,,Бяла книга" с обещания,които никога не са реализирани.С помощта на UK преселването на евреи в Палестина започва още през 1917 г.Пак да повторя - крушката си има опашка.Територията,която Израел отхапа от арабските държави през 1948 г.беше толкова,колкото и позволиха да отхапе.Нали не си мислите,че Израел е сам срещу арабските държави?
  • 32 Пример

    6 2 Отговор
    Р. Турция го приемат в ЕС и след няколко години голям брой кюрди от югоизточна Турция идват за работа в Бг най напред идват само работници после си докарват и многолюдните си семейства . Купуват къщи и още повече къщти и земя принуждават българина да продава земята си ( защото кюрдите са способни и го правят това в Турция в махали с болшенство кюрди ) тез който неси продават земите си на много ниска цена ги гонят даже ги убиват тогава българина няма ли да се радикализира нямали да отмъсти ,ето това се случи в Палестина и вече 70 години продължава и от камък да бяха палестинците пак щяха да пукнат някой ден .
  • 33 Запознат

    2 4 Отговор

    До коментар #27 от "Джо Байдън":

    Палестина е древен еврейски град, още преди много векове римляните и египтяните са се обръщали към евреите с думата ПАЛЕСТИНЦИ. Тия съвремменните така наречени " палестинци" са пришълци заселени в днешна Палестина от Османската империя. Единственият виновник за това което става там е Турция която навремето се е бъркала в съдбата на много народи.

    Коментиран от #71

  • 34 ТрампЛин

    3 3 Отговор
    Що за въпрос? Израел Съществува сред море от вражески мюсулмански държави, вие питате дали може да съществува сред палестинска държава!!! Къде е тази държава? Защо я няма на картата? Колко пъти се правят опити да бъде съградена такава измислена държава? Държава имат всички араби, кой живее в Йордания, кой в Ливан, кой в Иемен… все измислени и изкуствено създадени държави, като палестина! Арабите заемат 99% от Арабския полуостров, но 1% не се полага на Йодеите???

    Коментиран от #36

  • 35 Израел е нацистка и расистка държава

    3 0 Отговор
    Няма нито един аргумент или исторически факт който да не го доказва на 100%...
  • 36 Кретен !!!!.....

    3 1 Отговор

    До коментар #34 от "ТрампЛин":

    Виж само къде е написано "окупирани територии", но на по старите истински карти защото сега нещо поизчезнаха в нета нали ?

    Коментиран от #37, #40

  • 37 Трамплин към Кретена

    0 5 Отговор

    До коментар #36 от "Кретен !!!!.....":

    След този конфликт или СВО, “окупираните” територии ще се увеличат! Така е след всяка война започната от терористите с чалми!!!

    Коментиран от #39

  • 38 Дайте поне един закон на Израел

    4 1 Отговор
    Който да не е на 95% взаимстван от Нацистка Германия ? Можете ли ? Не ми се вярва.... Изключвам екологичното им законодателство ..... Можете ли ?
  • 39 Инициирана провокация - война - окупация

    4 0 Отговор

    До коментар #37 от "Трамплин към Кретена":

    брутално инициирана провокация - война - окупация..... и това е цялата история на Израел....

    Коментиран от #41, #43

  • 40 ТрампЛин

    3 4 Отговор

    До коментар #36 от "Кретен !!!!.....":

    Тези диви арабски племена са воювали векове един срещу друг! Един език, една култура, а пл късно и една религия не са успели да ги помирят и заживеят в една държава! Заграбили са всеки по едно парче и сега ламтят за камънаците които Израел превърнаха в райска градина? Ами Няма да стане!

    Коментиран от #46

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 7-14% от цялата територията на Израел

    4 0 Отговор
    Е Израелска !.....всичко друго е нацизъм, окупация и незаконно присвояване... Няма дори аргументи за някакъв дебат в случая...

    Коментиран от #44

  • 43 ТтампЛин

    1 2 Отговор

    До коментар #39 от "Инициирана провокация - война - окупация":

    И небивалата радист по улиците на Газа и Западния бряг ли бяха инсценирани?
  • 44 ТрампЛин

    0 4 Отговор

    До коментар #42 от "7-14% от цялата територията на Израел":

    Така беше и в споразумението от 1948! Защо проклетите чалми не си създадоха държава в останалите 80% които им се определиха?
  • 45 Войната ще е тиха

    3 0 Отговор
    Вече 31 агента на Мосад изчезнали безследно ..... 4 в Турция, 5 в Азербайджан, 3ма в Казахстан и 2ма в Румъния....и....
  • 46 Реплика

    1 1 Отговор

    До коментар #40 от "ТрампЛин":

    Защо тогава тезиполитици,които спомогнаха за създаването на Държавата Израел,я позиционираха тъкмо там,сред морето от враждебни мюсюлмани?Само не казвайте,че евреите са имали там две държави преди повече от 2000 години и това е причината.

    Коментиран от #47

  • 47 ТрампЛин

    1 3 Отговор

    До коментар #46 от "Реплика":

    Когато в тези територии са живяли хора, държави е нямало! Имало е племена! Нямало е дори Ислям или Християнска религия! Ти посочи някъде данни за Ливанска нация, за Йорданска нация, за Иеменска нация…Племена, диви и войнстващи племена!

    Коментиран от #50, #52

  • 48 Това може ли да е

    4 0 Отговор

    До коментар #41 от "ТрампЛин":

    Аргумент ?
  • 49 ТрампЛин

    0 3 Отговор
    Не! Това не е аргумент. Това е констатация че не си пил хапчетата, за да твърдиш подобни глупости!
  • 50 Виж пич....

    3 1 Отговор

    До коментар #47 от "ТрампЛин":

    За "Британския мандат" дали си чувал ? Знаеш ли как изглеждат актовете за собственост от онова време ? А дали ти е ясно че тези актове за собственост са с печата на ООН ? А? Там с лъвчето , короната и еднорога ?

    Коментиран от #70

  • 51 Как изглежда палестински

    2 1 Отговор
    Акт за собственост :

    Коментиран от #56, #59, #65

  • 52 Хахахаха....смешник !

    4 1 Отговор

    До коментар #47 от "ТрампЛин":

    ====Когато в тези територии са живяли хора, държави е нямало! Имало е племена!====ъхъъъх.... Да ама актове за собственост с печата на кралицата , платени суми и такси към нея и параф на ООН дали няма а?
  • 53 Порно

    1 1 Отговор
    Удобно пропуска, че Нетаняху помогна за възхода на Хамас, за да разклати позициите на Ал Фатах. Предпочете екстремисти пред тези палестинци, които приемат идеята за две държави.
  • 54 Аре моля, всичко е ясно

    4 2 Отговор
    Някой ром примерно изнасилва момиче или прави някакво друго углавно престъпление и трябва ли държавата да изпрати армията в ромският квартал и да избие всички роми и да срине къщите им ? Има ли кретен в България и по света освен в помийната яма Израел който да мисли че е правилно ? Има ли кретен който да мисли че за хвърлен камък някой трябва да лежи в затвора до 10 години ? Има ли кретен който да смята че всеки човек може да бъде задържан за 6 месеца само по подозрение за нещо без даже обвинение да е получил ? Има ли кретен който да оправдава задържането в затвори на над 23000 жени и деца от общо 28000 задържани ....... и прочие, и прочие.....

    Коментиран от #57

  • 55 Аре моля, всичко е ясно

    1 0 Отговор
    Израел са гнусна Нацистка държава извършваща геноцид и етническо прочистване ..
  • 56 ТрампЛин

    0 2 Отговор

    До коментар #51 от "Как изглежда палестински":

    Ама разбира се! Британската Империя съществува още от библейско време. Преди християнството и исляма.
  • 57 ТрампЛин

    1 2 Отговор

    До коментар #54 от "Аре моля, всичко е ясно":

    Когато това изнасилване стане ежедневие, когато бомбените атентати станат ежедневие, когато изнасиленото момиче е дъщеря ти, тогава ела пак!

    Коментиран от #60

  • 58 Порно

    2 1 Отговор

    До коментар #22 от "Сила":

    Разпердушини ги за 6 дни през 1967, през 1948 година евреите наистина се биха храбро, но победиха благодарение на помоща на Англия и Франция, заплахата на САЩ , и отказа на Сталин да подкрепи арабите.
  • 59 Как изглежда палестински.....

    1 1 Отговор

    До коментар #51 от "Как изглежда палестински":

    Аз съм купил 2031 декара в окупираните територии през нотариус в Белгия и тепърва ще дера Израел по съдебен път .....ама яко ще ги дера ....
  • 60 Как изглежда палестински.....

    1 1 Отговор

    До коментар #57 от "ТрампЛин":

    Такова дране ще видят Израел ,че идея си нямат даже !!!!!...... 2031 декара в окупираните територии съм купил + още 823 декара.... ... Само за 38000 евро...

    Коментиран от #67

  • 61 Аре моля, всичко е ясно

    2 1 Отговор
    Някой ром примерно изнасилва момиче или прави някакво друго углавно престъпление и трябва ли държавата да изпрати армията в ромският квартал и да избие всички роми и да срине къщите им ? Има ли кретен в България и по света, освен разбира се в помийната яма Израел който да мисли че е правилно ? А? Има ли кретен който да го оправдава ?

    Коментиран от #69

  • 62 Иван

    1 1 Отговор

    До коментар #29 от "Колкото повече чета информация за":

    Чудесен пример за фалшиви новини.

    Коментиран от #64

  • 63 Аре моля, всичко е ясно.... израелски

    2 0 Отговор
    боклуци долни .....Цялата Газа е под 355000 декара !!!! За сравнение в България има поне 5 човека с над един милион декара....поне 5, и единият е мюсулманин от Алепо Сирия.......и се казва Заки Ареф Маджит ....
  • 64 Кое е

    0 1 Отговор

    До коментар #62 от "Иван":

    фалшиви новини ? ....????
  • 65 Това е печат

    2 0 Отговор

    До коментар #51 от "Как изглежда палестински":

    на ООН ???.... 100%... по времето на британският мандат и собствеността е гарантирана от ООН и Кралицата !
  • 66 Как изглежда палестински ....

    1 1 Отговор
    Акт за собственост..... Не знам пичове, но аз си купих..2031 декара в окупираните територии + още 823 декара.... ... Само за 38000+4000 евро... И смятам да спечеля от Израел поне 1/1000

    Коментиран от #68

  • 67 Ще ти ги платят

    2 0 Отговор

    До коментар #60 от "Как изглежда палестински.....":

    И ура ще викат ++++++
  • 68 Адвокат

    1 0 Отговор

    До коментар #66 от "Как изглежда палестински ....":

    Това дето си го купил е палестинска тоалетна хартия. Ха ха ха ха ха.
  • 69 Давид

    1 1 Отговор

    До коментар #61 от "Аре моля, всичко е ясно":

    При положение, че цяла "Палестина " мята гьобеци и кьочеци означава, че всички "палестиноидопитеци" са виновни.
  • 70 ТрампЛин

    0 1 Отговор

    До коментар #50 от "Виж пич....":

    Да, чувал съм. И пак въпроса ми остава без отговор, има ли нация наречена Йорданска, Ливанска, Йеменска, Сирийска, Катарска….? Всички тези изброени плюс т.н. Палестинци са един народ разпрострял се на 99% от Арабския полуостров и отвъд, но за Йодеиския народ няма 1% земя. Така ли? Хайде възгеч!
  • 71 А бре

    2 0 Отговор

    До коментар #33 от "Запознат":

    Палестина не е град, разбирачо, а древното население се е наричало “ фалестимци” и от там - палестинци, описани в Египетските надписи доста преди османци,римляни и в Библията са споменати…. Ша извиняваш…..