Last news in Fakti

3 Януари, 2024 19:01 1 630 68

Русия: Вярват на Путин от страх, че може да стане и по-лошо

  • русия-
  • война-
  • украйна-
  • владимир путин-
  • кремъл

Най-голямото предстоящо политическо събитие ще бъдат президентските избори през март – нищо, че изходът им отсега сякаш се знае

Русия: Вярват на Путин от страх, че може да стане и по-лошо - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Мнозинството руснаци по традиция са аполитични и се боят от промени. Те предпочитат да вярват в стабилността на Путиновия режим и се опасяват, че "ако някой много вземе да клати лодката, всичко ще стане още по-лошо".

"Трябва да свикваме с това, че задачите се увеличават като снежна топка, но ние сме Русия, ние сме зимна страна и обичаме снега. Вижте колко сняг е наваляло", каза държавният глава.

На Конгреса на управляващата партия „Единна Русия“ през декември президентът Владимир Путин отправи към бъдещето поглед, изпълнен с надежда. Най-голямото предстоящо политическо събитие ще бъдат президентските избори през март – нищо, че изходът им отсега сякаш се знае. Путин се кандидатира за пети път, като отново няма никаква конкуренция, от която може да се опасява.

Без конкуренция

Дали след две години война и след големите руски загуби в Украйна хората масово продължават да харесват Путин, това всъщност няма никакво значение, казва с разговор с ДВ московският политолог Александър Кюнев. „Ако в селото има един-единствен магазин, едва ли ще ви хрумне да му мерите рейтинга“, казва той. „Да, хората са недоволни от много неща, но политическата сцена е разчистена. Страната е огромна и никой не би имал ресурсите да се бори за президентския пост.“ Никой, освен Путин.

Ето защо най-голямото предизвикателство за силния човек в Кремъл ще бъде да си осигури висока изборна активност, тъй че да придаде на преизбирането си поне някакъв оттенък на легитимност. Кремъл държи не толкова Путин непременно да бъде популярен, колкото хората да гласуват, смята социологът Денис Волков от центъра „Левада“.

„Задачата на Путин се състои главно в това да не ги дразни прекалено много“, добавя Александър Кюнев. Той припомня, че мнозинството руснаци по традиция са аполитични и се боят от промени. Освен това обществото е уморено от тъй наречената „специална военна операция“, както в Русия официално наричат войната срещу Украйна. „Хората искат всичко това да свърши колкото е възможно по-бързо.“

По-оптимистични нагласи в Русия

При това в Русия днес цари доста по-оптимистично настроение, отколкото в началото на войната, смята Денис Волков. В сравнение с миналата година двойно е намалял процентът на хората, които смятат, че положението ще се влошава. Тази тенденция ще се запази, мисли социологът. И изброява няколко причини. Например, че правителството е сторило доста неща, за да смекчи ефекта от западните санкции и да стабилизира руската банкова система.

Руската икономика досега не е рухнала, няма да рухне и през 2024, убедена е московската икономистка Наталия Зубаревич. „Руската икономика е издръжлива. Европейските санкции няма да окажат някакво ново влияние върху икономиката. Всъщност те и сега нямат никакво влияние, защото санкционираните стоки си намират други пътища Износът вече е насочен предимно към Китай, Индия и Средния изток“, казва тя.

Зубаревич очаква и през следващата година „малко или повече прилични приходи“ от износа на петрол. През 2024 година Русия дори ще бъде в състояние да повиши подкрепата си за „специалната военна операция“ в Украйна, предполага професорката по икономика в Московския университет.

Война ли? Каква война?

Социологът Волков смята, че позитивните политически нагласи отчасти се дължат и на засега неуспешната контраофанзива на украинците. Това спестява на руснаците страховете от военно поражение и от неговите последствия. Западните оръжейни доставки за Украйна също само в началото са стреснали хората в Русия, а междувременно нараства броят на онези руснаци, които смятат, че Москва успешно води тази война.

„Войната се банализира, тя отиде на заден план, хората отдавна свикнаха с нея, макар че повечето от тях изобщо не са замесени в нея“, смята Волков. „Да, там някъде се води война, но това е далече.“

Според политолога Александър Кюнев в самото начало на войната, през февруари и март 2022 поне на теория е имало някакъв шанс за смяна на властта, „ако всички онези, които обикновено организират протести, масово бяха излезли на улиците, вместо масово да напуснат Русия“. Политологът има предвид всички онези руснаци и рускини, които заминаха за чужбина в знак на протест срещу политиката на Путин или пък поради страх от мобилизация.

Гигантска потисническа машина

Страстно отхвърля това мнение живеещата в чужбина руска историчка Ирина Шчербакова. Тя е съоснователка на реномираната правозащитна организация „Мемориал“, която през 2021 година беше забранена в Русия, а година по-късно получи Нобеловата награда за мир. В разговор с ДВ Шчербакова обръща внимание, че в Русия цари атмосфера на страх: „В ход е една гигантска потисническа машина. Дългата ръка на диктатурата бърка все по-надълбоко в живота на хората и вече се опитва да очерни всички онези, които не са съгласни или не са се пригодили, да ги оклевети и изолира.“ Тя има предвид и все по-строгите закони, които обявиха и хората от ЛГБТИ-общността за „екстремисти“. За 2024 година Шчербакова не вижда никаква положителна перспектива.

Колкото до отношението към войната, която Русия води срещу Украйна, много хора в страната просто си заравят главата в пясъка. „Опитват се да се дистанцират в максимална степен, например като не изговарят на глас за определени неща. Хората в Русия вече не вярват в институционалната демокрация“, смята Шчербакова. „Вместо това вярват в стабилността на Путиновия режим и се опасяват, че ако някой много вземе да клати лодката, всичко ще стане само по-лошо.“

Поводи за оптимизъм?

Въпреки всичко това историчката се опитва да гледа „с оптимизъм“ в бъдещето. Човек не бива да се отдава на усещането, „че войната ще трае още дълго, а Путин ще живее вечно“, казва тя. И припомня падането на Берлинската стена, което доказва, че един подобен режим може за броени часове да имплодира, стига времето да е назряло и обстоятелствата да са благоприятни.

Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на ДВ като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 И Преди и сега

    22 31 Отговор
    Крепостните блатници много държави са асвабадили,само своята не са успели

    Коментиран от #14, #24, #25, #27, #45

  • 2 Мнение

    23 4 Отговор
    А на българина изобщо не му дреме, че става все по-лошо. Важното е чалгата да дъни на макс, наргилето да дими и да са фърлят салфетки у въздуха. Това е живота, да го йе...
  • 3 като дайдат

    16 5 Отговор
    дънди прешъс, литаско и другите дето се хранят кашерно едва ли ще стане по добре, те вече обрулиха и огромна Русия
  • 4 Русофил

    13 23 Отговор
    Няма нищо лошо в разпада на русията на феодални владения с частни армии
  • 5 !!!?

    14 14 Отговор
    Чикатило ги мори по хиляди на ден, а те се страхуват да не дойде по-лошо...робски синдром !!!?

    Коментиран от #32

  • 6 Ха ха ха

    12 2 Отговор
    Ха ха ха
  • 7 3.14К

    27 4 Отговор
    Искам да знам кои са в българската редакция на DW. Имената-незабавно да се публикуват и по колко им се плаща?

    Коментиран от #8

  • 8 Русофил

    5 11 Отговор

    До коментар #7 от "3.14К":

    Да ги разменим срещу паролата на сървъра където си ти боте.

    Коментиран от #16

  • 9 Р.К.И.

    8 18 Отговор
    "Каква е цената на ракетите и дроновете „Шахед“ в руския арсенал: "Кинжал" - 15 млн. долара бройката Х-101 – 13 млн. долара бройката "Калибър" - 6,5 млн. долара бройката "Искандер" - 3 млн. долара бройката Х-555 – 4 млн. долара бройката Х-55 – 2 млн. долара бройката "Оникс" - 1,25 млн. долара бройката Х-22 – 1 млн. долара бройката "Точка-У" - 300 000 долара бройката дронове "Шахед" - 50 000 долара бройката." Когато касата издърнчи на празно, ще си отровят главите от пясъка, но ще бъде късно.

    Коментиран от #34

  • 10 Завиждат зелки,

    13 4 Отговор
    на Шолц никой не вярва - Оставка!
  • 11 Свободен

    9 20 Отговор
    Руснаците са генетично покорни и страхливи!
    Още от времето на крепостното право.
    Такива са и нашите путинчета - слабо ДНК, което търси закрила от силен господар!

    Коментиран от #13, #20

  • 12 Aлфа Bълкът

    9 14 Отговор
    Ами правилно ги е страх, че ще стане по-лошо.
    Путин е най-дълго управлявалият диктатор от времето на Брежнев досега. И тоя ако загуби, цяла Русия губи, а нещата на там вървят бавно и сигурно.

    Коментиран от #18, #21, #29

  • 13 00014

    11 1 Отговор

    До коментар #11 от "Свободен":

    Ти щом си много смел защо не си напишеш адреса.
  • 14 россиян..

    8 2 Отговор

    До коментар #1 от "И Преди и сега":

    Яд ме е..че сме освободили тиквуните-няколко пъти..
  • 15 Верно ли

    17 2 Отговор
    Предлагам за списвачите в Зелето да погледнат коментарите в Тубата под екслузивното интервюто на NBC с Путин отпреди 2 години и пак да преосмислят защо му вярват, а явно и не само руснаците!
  • 16 3.14К

    7 1 Отговор

    До коментар #8 от "Русофил":

    Изглежда ботове са родителите ти!
  • 17 Дойче веле 🚾

    13 1 Отговор
    На вас кой вярва?????
  • 18 россиян..

    8 3 Отговор

    До коментар #12 от "Aлфа Bълкът":

    Хакер..сделаем так,что дональд победить деменциу..а зельонинкий поедеть там где неть солнце..
  • 19 Име

    11 1 Отговор
    А бе, фактолозите, що не пишете за контранаступа, бе? Осведомете ни нас малоумните, дето ви четат.

    Коментиран от #41

  • 20 Пррррц 🚾🇺🇦🇺🇲

    19 7 Отговор

    До коментар #11 от "Свободен":

    Идва краят на евротлантизма

    Коментиран от #55

  • 21 Алфа кучкъ си

    7 1 Отговор

    До коментар #12 от "Aлфа Bълкът":

    Да ти е бе вък ма кята

    Коментиран от #42

  • 22 Човешката

    5 3 Отговор
    Чвешката Мръсотия е безмерна! И Там и тук има Богат Опит!
  • 23 ПАК ЩЕ ПРАВЯТ ОКТОМВРИЙСКА РЕВОЛЮЦИЯ

    7 4 Отговор
    СТРАХ ГИ Е ДА НЕ ДОЙДЕ НЯКОЙ КОЙТО ДА ВЪРНЕ КОМУНИЗМА И ПАК ДА ОДЪРЖАВЯТ ВСИЧКО. ДА МУ МИСЛЯТ КОЛАЦИТЕ.
  • 24 Ион 🇲🇩 Секуритате

    4 8 Отговор

    До коментар #1 от "И Преди и сега":

    Вие, българите, трябва да сте им благодарни. Те ви дадоха свобода от турците. И вместо това се състезавате кой ще плюе по-силно в Русия. Нашият крал направи правилното нещо, когато ви постави на мястото си.

    Коментиран от #31, #37

  • 25 Добър вечер

    10 5 Отговор

    До коментар #1 от "И Преди и сега":

    Некрепостните задокеанци много държави поробиха, но с Русия не им се получи, и за това е този рев и омраза към тях. Китай се измъкна. Само наблюдавай, освобождаването на поробените държави, но всичко по реда си.

    Коментиран от #28

  • 26 Пуфня

    6 3 Отговор
    Още не се е родил по добър от Путин,така че снежната топка ще става все по голяма!и лято няма да има в рашан скоро 😧
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Да прав

    5 7 Отговор

    До коментар #25 от "Добър вечер":

    Си.

    Китай се измъкна и вече не е Васал на Раша.

    Обратното , Пусъо вече чака да получи някой друг Юан ..

    Газ ,нефт ,дървесина на безценица.

    Хахаха

    Кой е васалът сега ?
  • 29 Краят на Диктаторите

    4 2 Отговор

    До коментар #12 от "Aлфа Bълкът":

    Винаги е един същ .

    Много болезнен .

    Да гледат Чаушеску.
  • 30 Хе,хе...!

    6 1 Отговор
    Зелето пак заговори от името на Целият Руски Народ...?!?!
  • 31 Вечна дружба с братята Руснаци

    7 3 Отговор

    До коментар #24 от "Ион 🇲🇩 Секуритате":

    Не слагай всички Българи в един кюп. Но се вижда, че много предатели има.

    Коментиран от #38, #49, #62

  • 32 На снимката...!

    7 5 Отговор

    До коментар #5 от "!!!?":

    Путин гледа с насмешка към самолетната стълбичка,по която Бай-Спън,три пъти пада и става...😉!
  • 33 Мъжа на урсула

    4 3 Отговор
    И укрите не вярваха...
    Ма нещо комедианта им спря да обикаля по държавите да проси
  • 34 Руски Чукундур

    7 7 Отговор

    До коментар #9 от "Р.К.И.":

    За 2 дена масирана бомбардировка от
    Ушанкен Вафе , сумата за всички ракети дронове и друга военна техника ,
    Надхвърля
    1 милиард долара .

    И накрая

    Още сме при Авдеевка .

    Хахаха

    Коментиран от #36

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Още ще има

    2 2 Отговор

    До коментар #36 от "🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ":

    Груз Груз Груз Груз Груз
  • 40 Лавров

    2 6 Отговор
    Таварищ Путин е бостанското плашило на Мадар Раша!!!

    Коментиран от #47

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Aлфа Bълкът

    0 2 Отговор

    До коментар #21 от "Алфа кучкъ си":

    Да те напълня догоре.
  • 43 Dw Oплаква Русия и Путин!?

    5 1 Отговор
    Тея трябва да бъдат Изгонени от всякъде! Гьобелсова, пропаганда и дезинформация! Не се чете!!
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Ела и се наведи да

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "И Преди и сега":

    асвабадя едни плуващи човечета.
  • 46 проЗДи въпроси

    5 3 Отговор
    ПроЗД въпрос – абе, след като украинската армия има такива чудовищни успехи, ЩО трябва да мобилизират нов половин милион човека, а руснаците нищо не мобилизират? ПроЗД въпрос – проЗД отговор – руснаците нищо не мобилизират, щото загубите им са далеч по-малки. Военно-промишленият комплекс на Русия работи денонощно, украинският е в руини и Украйна разчита на западна помощ. Междувременно водещи служители на САЩ и НАТО все по-често изразяват загриженост, че недостигът на оръжия ще се отрази на техните военни способности.Още един проЗД въпрос – И какво чакате да се случи при това положение?
  • 47 Ами ДА...!

    5 3 Отговор

    До коментар #40 от "Лавров":

    Така ги уплаши Укрите,това ,,плашило"- Путин,че спешно приеха закон за мобилизация на още...500 000 бройки-пушечно месо за фронта...!

    Коментиран от #50

  • 48 DW, Бесарабски фронт и Ал Андреев

    4 1 Отговор
    са Калкулирали Цените на Руските ракети и Дронове!!? Те "ползват" Секретна Руска информация!!?
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Лавров

    3 3 Отговор

    До коментар #47 от "Ами ДА...!":

    А Путин колко мобилизира ако смея да запитам?

    Коментиран от #59

  • 51 Ендите са в Подземията на Авдеевка??

    5 3 Отговор
    Хохлите, колко ще издържат в Тунелите? Отгоре са Руснаците и Чакат тея вътре да се покажат с Белите знамена!? Това е Положението в Авдеевка!!

    Коментиран от #61

  • 52 Хохо Бохо

    3 3 Отговор
    Путин е пътник!
    Нищо не е ясно за тези избори.
    Даже не е ясно дали Русия ще има...
  • 53 Новини от бъдещето

    5 3 Отговор
    Годината е 2034...
    Наледникът на Путин каза, че в скоро време ще превземе Авдеевка
  • 54 Вс дума

    2 2 Отговор
    на американската пропаганда е лъжа, фабриката за лъжи ЦРУ работи денонощно.
  • 55 Българин

    5 2 Отговор

    До коментар #20 от "Пррррц 🚾🇺🇦🇺🇲":

    Той и комунизма трябваше да настъпи през 80-те... 😂
  • 56 Чоко

    2 2 Отговор
    Избори в русия е цирк Буш. Такова нещо няма в реалния свят. Така, че все тая.
  • 57 Боби до КОПЕЙКИТЕ

    6 3 Отговор
    Втори месец вече питам и никой не ми отговаря. Има ли поне една нашенска копейка да е отишла да живее в руский мир при любимия си путя????

    Коментиран от #65, #68

  • 58 спрете войната

    0 2 Отговор
    Мирът ще дойде, когато страхът изчезне. Тази война така започна - от страх.
  • 59 Там е работата,че...

    1 0 Отговор

    До коментар #50 от "Лавров":

    ...не смееш!
  • 60 Диктатурата русия

    4 1 Отговор
    В русия е забранено да протестираш и оспорваш власта,диктаторска държава,Каспаров един път пробва протест,милиционерите го разнасяха като шейна по улицата,арест,и после беше с бинтована кратуна
  • 61 Същото беше и...

    4 2 Отговор

    До коментар #51 от "Ендите са в Подземията на Авдеевка??":

    ...с Азовците,криещи се като мишоци в подземията на Азовстал...!Но накрая сами излязоха,с гордо вдигнат бял байряк...
  • 62 Сесесере🤢🤮

    2 2 Отговор

    До коментар #31 от "Вечна дружба с братята Руснаци":

    Вечна Блатска дружба с блатушките от педераша?
  • 63 пиночет

    3 3 Отговор
    В Русия почти всички са роби на ,тия от Кремъл!
  • 64 Чоко

    2 1 Отговор
    Избори в русия е цирк Буш. Такова нещо няма в реалния свят. Така, че все тая.
  • 65 Истина

    3 2 Отговор

    До коментар #57 от "Боби до КОПЕЙКИТЕ":

    Няма, няма и да получиш отговор. Характерно за копейките е двуличието и лъжата. Както беше при БКП върхушката. Късаха се да плюят запада, къщите им бяха пълни със западни уреди, пращаха децата си да учат в западни университети и все в името на лошия запад.
  • 66 ЛГБТИ

    1 2 Отговор
    Те са светци ,ЛГБТИ са евроатлантици,Те са нашия път!!
  • 67 УКРАИНСКИ ХИПОПОТАМ

    1 0 Отговор
    ДО ШИЯТА В БЛАТОТО
    АМА С ЕЙ ТАКАВА УСТА
    Е СПОКО РУСНАЦИТЕ ЩЕ МУ НАПЪЛНЯТ УСТИЧКАТА
  • 68 И ДА ОСТАВИ

    1 0 Отговор

    До коментар #57 от "Боби до КОПЕЙКИТЕ":

    РОДИНАТА СИ НА ТАКИВА БОКЛУЦИ КАТО ТЕБЕ
    НЯМА МОЙТО МОМЧЕ КАТО ИСКАШ НЕЩО ИЗЛЕЗ ОТ СОФИЯ И ЕЛА И СИ ГО ВЗЕМИ
    НЕ ЗАБРАВЯЙ ЛОПАТА КАЛНО Е