Last news in Fakti

10 Януари, 2024 09:20 3 216 20

Емил Соколов пред ФАКТИ: Делян Пеевски няма широка подкрепа в ДПС

  • емил-
  • соколов-
  • дпс-
  • пеевски-
  • борисов-
  • ротация-
  • габриел

Ще има опити да се сменят министри, които са неудобни за ГЕРБ, казва анализаторът

Емил Соколов пред ФАКТИ: Делян Пеевски няма широка подкрепа в ДПС - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Започва новият парламентарен сезон, предстои ротация на кабинета „Денков“. Какво да очакваме на политическата сцена… Пред ФАКТИ говори Емил Соколов - доктор по история от университета в Екзитър, историк, политически анализатор и преподавател по българска и световна история.

- Г-н Соколов, накъде върви „сглобката“. Какво да очакваме до март, когато се ще случи ротацията?
- До март можем да очакваме засилени преговори между ГЕРБ-СДС и "Продължаваме Промяната" – "Демократична България". Със сигурност ще има смяна на някои министри, предстоят и разговори за регулаторите – всичко това ще повиши напрежението. Преговорите много ще наподобяват игра на шах на няколко нива, където от играчите може да се очаква да направят отстъпка на едно ниво, но да търсят компенсация на друго. Това предполага и някакво изостряне на медийния диалог, престрелки, но в крайна сметка очаквам ротацията да е успешна.

- Какви смени на министри очаквате. Борисов открито каза, че спортният не се справя…
- Г-н Борисов е ядосан на спортния министър, защото разкри несъстоятелността на „Арена Бургас“. Ще има опити да се сменят министри, които са неудобни за ГЕРБ. През последната седмица военният министър – професор Тагарев, също е обект на атаки. Интересното в случая е, че ГЕРБ с години се блъскаха в гърдите, че са най-последователните евроатлантици, а сега нападат министър с изразена проевропейска и пронатовска насоченост. Това е типично за г-н Борисов, който иска да е приятел с всички, но от такова поведение губи само България.

- ГЕРБ ще бъдат лицето на властта, ПП-ДБ ще влязат в ролята на участник във властта, а ДПС…
- Лицето на властта ще бъде г-жа Мария-Габриел, която ще смени академик Денков като министър-председател. ПП-ДБ ще продължат да изпълняват сегашната си роля. Това е да ползват инструментариума на парламентарната демокрация, за да доближат България още по-близко до Европа, когато в света бушуват всякакви конфликти. ПП-ДБ са гарант, че България няма да се отклони от европейския си път.
ДПС ще продължат да се присламчват към определени инициативи. Такава инициатива бяха Конституционните промени, но те няма да участват във властта.

- Издържа ли Делян Пеевски тестът на Ахмед Доган да води ДПС в парламента и да подрежда дневният ред на обществото, защото след това чухме, че ДПС за първи път ще има двама председатели. Ще видим ли различно ДПС след февруари?
- Делян Пеевски няма широка подкрепа в ДПС. Това показа включването на Ахмед Доган и предложението му за двама председатели. Единият председател ще ръководи партията, а другият ще отговаря за „бизнеса“. Всъщност, Доган не беше прав за това, че има опасност ДПС да се превърне в корпоративна структура. Тя отдавна е такава и точно това ще оглави г-н Пеевски – корпоративната половина на ДПС.

- В края на миналата година „ударно“ бяха приети промените в Конституцията, а сега президентът ги атакува. Виждате ли основание, или просто го прави, за да покаже, че има отношение…
- Президентът има навик да забравя какво е говорил и да се отмята от позициите си. Сега случаят не е различен. Президентът Радев беше този, който дълго време настояваше, че трябва да отпадне забраната, която не позволява на граждани с двойно гражданство да взимат висши държавни постове. Сега, когато това предложение идва от политическа сила, с която той е в конфликт, предложението не е добро. Това политическо лицемерие се наблюдава и в позициите му за Украйна в България и Европа. В България Радев говори за неутралитет и често изразява дори позиции с лек проруски уклон, а в Европа е по-европеец от европейците.

- Търси ли Румен Радев повод да бъде под светлините на прожекторите…
- Да, търси. Амбициите на президента са ясни – той търси да капитализира влиянието си чрез собствен политически проект, но все удря на камък. Пробва с Мая Манолова, но не стана. Опита и с „Продължаваме промяната“, но те се еманципираха бързо и отказаха да спазват команди. Сега президентът ползва всякакви поводи да напомня за себе си, докато търси поредната ракета-носител.

- България в Шенген по въздух и море – сделка с приемане на бежанци, но без дата за сухоземните граници. Това успех ли е изобщо…
- Приемането в Шенген по въздух и море категорично е успех. Вече сме на масата, където се взимат решенията и гласът ни се чува. Това, което ГЕРБ не успяха да свършат за 12 години, сега вече стартира като процес само за няколко месеца. Въпрос на време е България да бъде приета и по суша. Относно бежанците – тиражират се всякакви слухове, но сделка за приемане на бежанци няма. Хилядите бежанци, с които г-жа Нинова, г-н Трифонов и г-н Костадинов не спират да плашат, ще си останат точно това – едно плашило, целящо да донесе на БСП, ИТН и „Възраждане“ политически дивидент.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Орел

    25 1 Отговор
    Аман от пишман доктори, академици и анаЛизатори!
  • 3 ДПС се мутризира

    21 0 Отговор
    С Пеевски.
  • 4 Явяв

    20 1 Отговор
    Делян е фасада,Терминатора е мама и дс ,навремето правеше квото иска с милиардера сократис кокалис
  • 5 Фен

    25 1 Отговор
    Е за тва ли пихте бира по площадите? Пеевски да ви набива обрачите? Е а честит да ви е! Всичко променихте, супер сте!
  • 6 не съм чул ..

    20 0 Отговор
    да има нечия подкрепа, освен тая от ДПС.
    Това НС да си ходи,
    ос ра ха се.
  • 7 Иван

    14 4 Отговор
    Експерт-Тъпак, много са платените угодници. Емил е един от тях
  • 8 Уса

    16 0 Отговор
    Държавата на неограничените абсурди ръководена от най-слабите партии подкрепяни от най-мразения в сащ и света
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Оракула от Делфи

    11 0 Отговор
    Електората на ДПС , няма думата ,
    Доган " разпределя порцийте"!
  • 11 ДПС,ГЕРБ,ППДБ най-голям враг наБългария!

    11 0 Отговор
    Сокола,Прасето,Ментата и т.н. от ДПС е време да са при бай Ставри, чака ги, не се накрадоха!
  • 12 Селянин

    6 1 Отговор
    Не ти трябва широка подкрепа от работниците когато си собственик на бизнеса и има много желаещи да работят за теб...
  • 13 ОСМАН ПЕЗЕВЕНК

    6 1 Отговор
    ПЕЕВСКИ Е СИНОК НА ПАРК ХОТЕЛ МОСКВА, И ЗА НИЩО НЕ СТАВА, ОСВЕН ДА ЛЪЖЕ И КРАДЕ КАТО МАЙКА СИ, ДОКАЗАНО, В ДПС НИКОИ НЕ ГО ИСКА, ДОГАН НИКОГА НЕ Е РАЗПРЕДЕЛЯЛ ПОРЦИИ, РУСНАЦИТЕ ГО ИЗМИСЛИХА ЗА НАИВНИЦИ, ТЕ РАЗПРЕДЕЛЯХА ПРЕВАТИЗАЦИЯТА И ПОСТОВИ

    Коментиран от #14

  • 14 любител

    8 0 Отговор

    До коментар #13 от "ОСМАН ПЕЗЕВЕНК":

    хахаха личи си че си пезевенк и то не много умен пак русия ти е виновна. краварите са виновни за всичко за това и ердоган е с русия защото гледа интереса на държавата а не са мо сбствените си джобове като нашите като нашите крадливи продажници управляващите начело с боко тиквата шиши.
  • 15 Марк Твен

    5 1 Отговор
    Пеевски е престъпник! Като Доган.
  • 16 В. Борисов

    5 2 Отговор
    Този толуп е за затвора. Каква подкрепа да има?
    В затвора - А.Джолан/ Боко/ Носо/ Киро тъпото/ Кокорчо и всички останали мафиоти.
  • 17 Помните ли че

    3 1 Отговор
    През 2013 г всички излязоха да подкрепят Пеевски да не стане шеф на данс.Сега с нетърпение народа чака да види докъде му е нахалството и пак ще го подкрепим на площада но този път ще има и други подкрепени.
  • 18 Киро

    2 1 Отговор
    Оставете Делян,отбележете че на 10.01.2024 година се отбелязват 81 години от бомбандировката на София от "любимата" за фашистите и канадски шпиони САЩ!! Унищожени сгради и избити са хиляди софиянци ,заради царската подкрепа за Хитлер!! Тези от сглобката явно са отроци на същите фашисти и режат паметници на тези ,които унищожиха кафявата фашистка чума!! Хора бдете фашизма върлува с пълна сила!!
  • 19 граф Монте Кристо

    1 1 Отговор
    Доган прибързано провъзгласи новите главатари на дпс,защото когато се навърви тяхното сборище,може пеевски да го остракират,като дьонме и еничер,че не е ислямист ,а някакъв там неверник и груб атеист и материалистТой назначава ли ги двамата,та се обсъжда като свършен факт,нали общото сборище на дпсарските антибългари трябва да се произнесат с мнозинство?
  • 20 ЕДГАР КЕЙСИ

    1 0 Отговор
    (П)РЕZИДЕНТА E ........ PУСKИ ШПИОНИH ............ БИТА КАРТА И .......... АУТ ........... ФАКТ !