Last news in Fakti

22 Януари, 2024 09:13 3 276 36

Калоян Методиев пред ФАКТИ: „Сглобката“ узурпира мутренски държавата и се крие зад проскубано евроатлантическо листо

  • калоян-
  • методиев-
  • сглобка-
  • избори-
  • радев-
  • герб-
  • дпс

До евроизборите трябва да са разпределили и регулаторите, с което се изчерпва и смисълът на съществуването на „сглобката“, казва политологът

Калоян Методиев пред ФАКТИ: „Сглобката“ узурпира мутренски държавата и се крие зад проскубано евроатлантическо листо  - 1
Снимка: Факти.бг/Архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Темата за ротацията в кабинета ще става все по-актуална, защото смяната трябва да стане през март. Кой как се позиционира и какви амбиции има… Пред ФАКТИ говори политологът Калоян Методиев.

- Г-н Методиев, конституционна „сглобка“ ли е назначението на Десислава Атанасова и Борислав Белазелков като конституционни съдии? Какво видяхме в парламента – решено и изпълнено. Така ли е…
- „За всеки ще се намери пост!“, цитирам генерал Атанасов. Това ще остане както една от квинтесенциите на „сглобката“. Колкото до конкретния казус, който още не е приключил, тъй като нямаме фактическо заклеване, явно се работи по формулата за разпределение на властови порции. „Сглобката“ узурпира антидемократично, антиевропейски, мутренски държавата и се крие зад едно проскубано евроатлантическо листо. Изненада беше, че Атанасова предизвика вълна от негативни реакции, особено сред т.нар. градска десница, либерална общност, които доскоро оправдаваха всяко компромисно решение на „сглобката“ - колкото и безумно да беше. Явно беше мината някаква граница на търпимост.

- Колко ще е различен съставът на Министерски съвет след ротацията? Вече чуваме заявки на министри, че няма да са част от следващия кабинет. Те ли не искат, или не ги искат…
- Не е ясно, защото има повече от месец дотогава. Всичко може да стане. Някои министри вече заявиха, че си отиват, като например здравният. Някои, че няма да си ходят – като например вътрешният. Някои са обект на атаки от самата коалиция. Да си призная честно, на половината още не им знам имената и дори не мога да ги визуализирам като образи. За да имаш силно правителство, трябва да е с ярки и силни личности, политически животни, визионери, хора с размах и динамика… Какъвто и да е съставът - едва ли ще отговаря на тези критерии.

- От друга страна виждаме министри, които започват да бъдат по-активни медийно. Търсят си място или се борят за мястото си…
- Има някои, които са свръхпублични, а други свръхпасивни. Икономическият дава интервю всеки ден. Опитва се да е медиен център с някакви захаросани новини. Същевременно не може да даде отговори на елементарни въпроси, които му се задават публично, като например: откъде е взел пари, за да върне заема на ДКК към ББР. Тоест, прав сте, мнозина участват по медиите, за да ги забележат като си мислят, че така си гарантират оставане. Това работи, ако си автономна личност със собствена тежест и обществена подкрепа. А в случая съдбата им зависи само от волята на лидерите на „сглобката“.

- Какво поведението да очакваме от президента Румен Радев, когато се извърши ротацията и ГЕРБ поеме „официално“ властта?
- Отношенията Радев-Борисов са лични, сложни, но близки. Всички кадри на Радев от служебния кабинет (хиляди хора) останаха на възловите места в управлението – енергетика, земеделие, социални системи, икономика… Неговите хора подписват договори, управляват милиарди, назначават - уволняват, разпределят. Управлява се чрез кадри. Следователно той е четвърти партньор в „сглобката“ през ГЕРБ. Да не забравяме, че Радев спаси Борисов миналото лято като ускори „гилотинирането“ на Гешев, за да не може да му търси сметка за Барселонагейт. И така се прекрати делото. Факт ли е? Днес сутринта излезе новината, че служебният вътрешен министър Демерджиев е свидетел на Бойко Борисов срещу Бойко Рашков по делото за автомагистрала „Хемус“. Има ли още някой средноинтелигентен човек, който да не разбира, че Борисов и Радев са едно? Конкретно на въпроса ви: Радев ще си е пак на власт през ГЕРБ в същото правителство. Може малко да театралничи срещу управлението, да критикува, за да се поддържа сценката, но фактите са безпощадни.

- След ротацията ролята на ДПС ще е…
- Вероятно същата или дори по-силна, на базата на изхабяването на ПП-ДП и кризата, в която влязоха заради Апартаментгейт-2, избора на Атанасова, постоянните компромиси… ДПС имат да решават един вътрешен въпрос в края на февруари – лидерския. В зависимост от него ще е ясно как ще участват от тук нататък. Тях ги интересува реална власт – регулатори, ресурсни министерства, хора на ключови места. Повече технология, отколкото публична политика. Въпреки че са водещият антируски и евроатлантически вектор в „сглобката“.

- Тестът "Евроизбори" колко ще е решаващ за „сглобката“. Кай какво гони…
- Всеки гони максимума. На местните избори се видя, че е много трудно да си „сглобка“ и да управляваш заедно, а на избори да се правиш на алтернатива един на друг. В зависимост от резултатите ще се види дали ще се ходи на избори. До евроизборите трябва да са разпределили и регулаторите, с което се изчерпва и смисълът на съществуването на „сглобката“. А и тогава свършва управленската половинка на Габриел. Не е изключено след евроизборите да се разпаднат и да вървим към нови избори.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Слабака Пияндурата

    45 2 Отговор
    Щом аз станах евродепутат, значи системата е много гнила !

    Коментиран от #4

  • 2 Факт

    55 3 Отговор
    Сглобката разглоби държавата!

    Коментиран от #6

  • 3 Хвани единия,

    35 3 Отговор
    Удари другия.
  • 4 Те тоя, 30 години не излезна от кръчмата

    40 0 Отговор

    До коментар #1 от "Слабака Пияндурата":

    и накрая се събуди в Брюксел !
  • 5 С ВАС СМЕ ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ

    12 40 Отговор
    Да поздравим президента Радев с годишнината от втория му мандат.
    Още поне три години ще ни радва.
    Да благодарим и на онези които го предпочетоха пред по добрия кандидат

    Коментиран от #13

  • 6 Факт!

    27 6 Отговор

    До коментар #2 от "Факт":

    Сглобка я има заради войната.

    Коментиран от #19

  • 7 ИНЖ

    36 2 Отговор
    Правосъдната система трябва да заработи. Иначе все така ще си говорим за чекмеджета, къщи в Барселона, апартаменти с ассансьри и др.

    Коментиран от #18

  • 8 Макавей Пухчев

    8 11 Отговор
    Умно момче е Калоян ама да му се чудиш какво прави, че и го слагаше на биволицата
  • 9 Хасковски каунь

    20 2 Отговор
    Г-жа Сглобка Козяклийска се нарича
  • 10 Така е....

    37 4 Отговор
    Сглобката узурпира мутренски държавата с измама и задкулисни гнусни договорки, измами собствените си избиратели и я превърна в атлантическо-нацистка парламентарна диктатура. "Демокрация" на практика вече в България няма, а за пряка демокрация и дума не може вече да се говори. За жалост тези процеси бяха финансирани и организирани от външни сили във вреда и на народа и на държавата...
  • 11 Дон

    36 4 Отговор
    Точно така, седнаха заедно с мафията на една маса поговориха си малко пийнаха хапнаха и взе та им хареса.

    Продажни предатели се оказаха ППДБ.
  • 12 Хахахаха

    9 31 Отговор
    Симпатяга!!! Поредния " политолог" на руска хранилка Невероятно но русия успя да вербува да превземе и създаде 90% от он лайн медиите 99% от социологическите агенции и 99% от политологията в република българия .Данс и СЕМ.Президенството църквата и за капак 5 политически партии.Бсп копейкин Итн левица янев
    Цяло чудо е че при тези обстоятелства управляват Герб ПП ДБ .Явно руснаците са направили грешна преценка на народа на българия .
  • 13 по-добрият коментар

    8 4 Отговор

    До коментар #5 от "С ВАС СМЕ ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ":

    На баба ти хвърч4лото! Ако исках клоунада, щях да отида на цирк!
  • 14 Върхът

    22 2 Отговор
    Много точно казано! Прогнило от корупцията ЕС, много лъжи за присъединяване и унизителни каузи за БГ!
  • 15 Илиева

    7 6 Отговор
    “тоа”,”таа”и тем подобни изрази говорят красноречиво що за манталитет и култура има лицето Методиев….Спасител на Нинова и затова работил за Радев…Оберкан човек и от думите му излиза едно нищо.Това,че по него си пада Нинова е доказателство колко е посредстве и нефелен.Не той напусана Радев,а Радев го изхвърли,като мръсно коте.Това е положението другари и другарки,а истината е,че Калоянчо и Нинова са стари дружки от времето,когато и двамата прохождаха в политиката от младежкото СДС.С ментор,като Калоянчо Нинова ще изпълни задачата да ликвидира БСП.
  • 16 Конституционният съд

    21 2 Отговор
    следващите 9 години ще обявява всички демократични норми и инициативи за противоконституционни. Атлантическият Нацизъм ще става все по брутален. Скоро и избори повече може и да няма. Референдуми категорично няма да бъдат допускани в България. Службите ще бъдат капсулирани до едно политическо Гестапо и терора ще се засили значително. Шенген реално в Европа не съществува и това сложи реално край на демокрацията и идеята за единност на континента. Възможно е да станем свидетели на принудителна мобилизация и запас в страната и ограничаването на вътрешно - държавното пътуване даже... След ученията Дефендър на НАТО е възможно и стратегически нападателни оръжия и допълнителни армейски части да бъдат разположени у нас и реално да се превърнем в буферна зона за евентуални военни действия.
  • 17 Уонко Нормалния

    14 0 Отговор
    Некой да му нарисува на тва, че Нема държава отдавна, за да продължи да си лае клекнал по телевистан. Тия мъпети всичките са Еднакви. Цирка и ала бала е за пред Робите де.
  • 18 факуса

    10 0 Отговор

    До коментар #7 от "ИНЖ":

    с тези ще работи по същия начин,антинародно,съгласувано с посолството и ала бала
  • 19 оня

    6 1 Отговор

    До коментар #6 от "Факт!":

    Заради посолствоТО:))
  • 20 ЕДГАР КЕЙСИ

    3 12 Отговор
    ТОZИ КАЛОЯН Е .............. МНОГО ZАДPЪСTEH ЩОМ ................ ZAЩИТABA KOMУНИZMА И БКП ............ ФАКТ !

    Коментиран от #21

  • 21 Комунистите до 1989 г

    14 2 Отговор

    До коментар #20 от "ЕДГАР КЕЙСИ":

    Изградиха държава, Атлантиците сега единствено рушат.

    Коментиран от #24

  • 22 българин 777

    11 1 Отговор
    да живей мафията в бг коза ностра боб да яде
  • 23 "Сглобката"

    15 2 Отговор
    НЕ е мутренска ! По лошо е на практика ! Тя е Атлантическо-Нацистка парламентарна брутална диктатура с безмерното самочувствие, наглост и бруталност на всяка една диктатура.
  • 24 ЕДГАР КЕЙСИ

    4 2 Отговор

    До коментар #21 от "Комунистите до 1989 г":

    ЗАБРАВЯШ ГОДИНИTE , ............1880 ÷ 1944 ..........
  • 25 ЯМБОЛИЯ

    6 14 Отговор
    Русия губи и копейките злобеят. Свиквайте с реалността копейки. До тук бяхте.
  • 26 ЕДГАР КЕЙСИ

    5 8 Отговор
    B КOЯ ДЪPЖАBA КОУНИСТИTE ............. НЕ СА БИЛИ ........... ДИВАЦИ И BAPВAPИ ? ? ? ..........

    Коментиран от #27

  • 27 Читател

    10 3 Отговор

    До коментар #26 от "ЕДГАР КЕЙСИ":

    Диваци и варвари са необразованите, посредствени и агресивни фашизоидни създания!
  • 28 ...

    6 2 Отговор
    Този знае ли, как номенклатурата на бкп дс обижда на, да ви епа мамата фашистка, а отвън са с вас, на кого да вярваме, до вчера бяха с герб, а сега са с вас и именно затова не ходи народа до урните, защото всички до един сте прикрити комундета. Не зная безпартиен, а и деца им ощетени именно от вас всички ви. Жестоки хора е имало и ще ги има, набеждават жертвите си, за да вървят нагоре и си живеят като бейове 78 години и преди 1944 и винаги. Бъдете добри хора. За народа ни е все едно дали ще е Деси юрисконсулт съдия, всеки си живее със своите проблеми за оцеляване и не им е до НС.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Брат Румен Ралчев

    0 3 Отговор
    Аз съм вече част от западния елит.
  • 31 Гост

    2 4 Отговор
    Образованието няма нищо общо с възпитанието. Знаем ги колко са възпитани. Днес и семейството е бизнес. Щом много мъже с пари налитат на младото и младото към парите им, сложни са за обяснение днес, а по други едни времена инженер от тоалетната по цял ден отваря бюро и пие и отпред напikan, дюкяна откупчан, другият уж учен натискал ги по гардите, третия се качвал в градската баня да гледа голите жени и т н, монетата има две страни, истец жалбиподател и ответна страна или подсъдим, и както навремето казваше един съдия и в затворника подсъдимия има нещо положително, ако заговори другата страна как насила ги вкарваха учени в стаята и ги изнасилваха, и сега ги има, с млади непълнолетни било в града и на село, но за тях нищо, как в ъглите на сила ги наричаха убийци, как някои други учени в ъглите ги целуваха младите красавици, и калоян ще ми бръщолеви неверни неща, роба е длъжен да мълпи и да се гаврят учените с него
  • 32 тттт

    4 0 Отговор
    Как да вярвам на др нинова, като Х е директор, закупили 50 % и по 25 % двама софиянци, та свекърва си уредила в Бсп клуба на пенсионерите и цяло лято с внучката 2 деца в Гърция, а предприятието богато на залежи е приватизирано именно и закупено от снаха й от ямболско, а свекървата от село николово. Всички са обвързани с бсп герб дпс, то всеки го знае, за какво трябва да спорим и коментираме и знае свекървата къде е келепира и те са най хубавите бг мюсюлмани. Хитра бабата свекървата, не, че някой желае работа им, но много хора не могат да се доближат до там, останалите млади в България. Лично мнение и то на 100 процента с доказателства. България е едно село и всичко се знае.
  • 33 Хи хи хи . Голям майтап !

    1 0 Отговор
    ПП и ДБ да извъртят номер на тиквата и да не подкрепят ротацията , да видим тоя тарикат как ще се облещи !!!!!!
  • 34 Всичките от сегашните

    2 0 Отговор
    Управляващи са за затвора !!
  • 35 Ал Тъпоне

    1 0 Отговор
    Защо говорите за избори? Настоящата политическа класа не е в състояние да изкара и 40 % от имащите право на глас до урните, което означава че тези хора, твърящи че имат мнозинство са подкрепени от около 20% от избирателите. Подобни събития са се случили преди малко повече от век в Русия, когато на власт идват хората около В И. Ленин, които са се нарекли "болшевики", защото уж били повече т.е. "больше". Не виждам почти никаква разлика от това, което се случва момента в България и както е записано в Стария завет: 9 Каквото е станало, това е, което ще стане; И каквото е било извършено, това е, което ще се извърши; И няма нищо ново под слънцето..
  • 36 БАЙ село:

    0 0 Отговор
    Абе тоя нямаше ли къща в Брюж.