Last news in Fakti

24 Януари, 2024 16:00 1 963 24

Еврозоната „на” акад. Денков - г-жа Габриел

  • еврозона-
  • николай денков-
  • мария габриел

Поне от десетина години насам е пределно ясно, че самият Договор за присъединяване към Европейския съюз има нужда от предоговаряне, но национално-отговорното държавническо политическо мислене явно не е по вкуса, капацитета и волята за "ротационната не-коалиция сглобка"

Еврозоната „на” акад. Денков - г-жа Габриел  - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Темата членство в ЕВРОЗОНАТА (ЕЗ), не е само външнополитическа, а касае изцяло живота на всеки един български гражданин. Докато пълноправното членство в Шенгенското пространство е с публично по-ниска степен на социално-икономическо ангажиране. Двете теми за „доизкусуряване на евроинтеграцията” са наследство на „сглобката” след 2009 г. Въпреки, че от тогава поне 12 години МВнР бе оглавявано от сегашни нейни съпартийци с либерално-глобалистична преориентация. Задължително приемливи за посолствоТО и на тези на Берлин, Лондон, ЕС. Раздираната от вътрешно-политически противоречия и алчност „сглобка” се гради на консенсус по тоталното си подчинение пред версията „евроатлантизъм”. Шенген и ЕЗ (на Икономическия и паричен съюз на ЕС) биват ползвани като „смокинов лист” за отклоняване на общественото внимание от последователното трансформиране на страната във военен плацдарм срещу ракетно-ядрена Русия. Освен от управленското безсилие! Срамежливият напредък на ротационния (белким ?!) тандем Денков-Габриел с т.нар. „екскурзионен Шенген”, т.е. по въздуха и по вода не е гаранция, че Виена ще се откаже от вътрешно-политическия си популизъм и спекулативност. И от правото на вето за пълното ни присъединяване към Шенгенското споразумение и конвенция.
Приоритетите Шенген + еврозона са поставяне на каруцата пред коня от около 2000-та г. насам! Отново напомняме, че съгласието на обществеността ни със съдбоносните за страната членства в ЕС и в НАТО трябва да бъде легитимирано с всенародно допитване - чрез референдум. В духа на морална легитимация или поне на буржоазната демокрация! Все пак по-добре късно, отколкото никога! Иначе тези членства по същество остават чиновнически решения. Длъжници са всички правителства след 2000 година, но едва ли „некоалицията на сглобката” ще се осмели да проведе референдум.

*По ЕВРОЗОНАТА: Чешки и словашки опит.
Да не забравяме, че ЕЗ бе релевантна и изгодна за работещи икономики като немската, френската, холандската към 1 януари 1999 г. Тогава, когато започна „внедряването” на еврото. Но след цяло едно десетилетие приготовления.
В новогодишната си реч чешкият президент Петр Павел призова за конкретни стъпки по въвеждане на еврото в страната му. 63 % от анкетираните в неотдавнашно проучване отхвърлят общата валута (по С. Николов, вж. Seznam Zpravy/02.01.2024 г.). Според Мирослав Сингер бивш гуверньор на Чешката национална банка (ЧНБ) до 2016 г., сега на висок пост в холдинга „Генерали”, този „новогодишен шрапнел” на президента имал за цел да възобнови дебата по темата ЕЗ в чешката 5-партийна управляваща коалиция. 3-4 други авторитетни банкери и макроикономисти споделят, че встъпването на Чехия в ЕЗ няма да допринесе за по-стабилно обвързване на Запад, нито за укрепването на националната сигурност. Зденек Тума, гуверньор на ЧНБ (2000-2010 г.) отбелязва, че в ЕЗ влязоха с лидери левичари Испания, Словакия, а Кипър с комунисти...(Seznam. cz/ /11.01.2024 г.). Огромен е проблемът с инфлацията, както в първата половина на 90-те години на м.в. Еврозоната бил инструмент за федерализация, конвергенция, сливане на ЕС, т.е. само по един от сценариите на по-големите ДЧ. Според Сингер и Тума в Азия работят „повечко” отколкото в Европа, но „това не било от вчера”. В сравнение с БВП (по пазарен курс, цялостното развитие на реалния БВП и на глава от населението) ЧР имала с 1/3 по-висока икономическа ефективност от Словения като ДЧ на ЕЗ, а от Словакия с 50% - след влизането ѝ в ЕЗ. След 2005-10 г. в ЮИ Азия са изоставили дебатите по създаване на обща валута като неперспективна.
Членство-нечленство: Кой както я нареди! При преразпределянето на бюджета на ЕС през 2022 г. нечленката на ЕЗ Чехия е субсидирана с 50% повече на глава от населението от приблизително толкова състоятелната Словения и още повече от „по-бедна” Словакия. Експертите считат също, че за да функционира добре една система трябва да има възможност и да я напуснеш, дори и ERM II. Но това би означавало кошмар за ЕС и ЕЗ! ЧР има вече исторически опит за безпроблемно излизане от 2 общи валути. Но еврото само отнемало време и енергия и не ни избавяло от важни проблеми.
*****
Главно през последните месеци в България банките и финансовите къщи тихомълком бяха притиснати да се готвят за преход към евро, но намерението на правителството за бързо въвеждане бива популяризирано много неубедително и неточно. Пропагандисти по медиите от време на време надценяват изтъркани политически критерии, но без макроикономически примери. Те не дават отговори на въпроси като: защо Дания е договорила клауза за неучастие в еврозоната, а Швеция, Чехия, Полша, Унгария, Румъния, Хърватия не са членове? Защо икономическата ефективност на ДЧ на ЕЗ изостава след тази в Азия, дори от САЩ ? Защо след приемането си преди около 15 години новите членки намалиха икономическата си ефективност в сравнение с нечленки като Чехия и Швеция? Защо при условие за членство задълженост до 60% от БВП средната задълженост на ДЧ е 90%? Не омаловажава ли дигитализацията един от главните мотиви за възникване на валутния съюз? Не се ли оказа безпрецедентното отписване на дългове на Гърция помощна програма за банковите системи на Италия и Испания? Защо сред всички ДЧ на ЕЗ единствена Франция има армия, способна на по-значима интервенция в чужбина? Не можем ли да изчакаме развоя на военните конфликти в Украйна, на Близкия Изток и на инфлацията преди обещаното от туземни чиновници и в Договора за присъединяване в ЕС “встъпването” в ЕЗ?
****Поне от десетина години насам е пределно ясно, че самият Договор за присъединяване към Европейския съюз има нужда от предоговаряне, но национално-отговорното държавническо политическо мислене явно не е по вкуса, капацитета и волята за "ротационната не-коалиция сглобка". За нея и за ръководството на текущата българска дипломация, т.е. на сегашните служители на МВнР, са последна грижа факти, като например, че през 2023 г. дори цветущият IT-сектор има годишен спад от 34%. Сектор измежду броящите се на пръсти, допуснати до съществуване от «конспиративната (?) теория” за дискретно прикрити цели на плана Ран-Ът.

Текстът е публикуван в блога на автора ogniangarkov.blog.bg


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    38 4 Отговор
    ЕУРО ЗОНАТА ЗАСЕГА ПРЕЗ КРИВ МАКАРОН МАРТ КАТО ГОРИВАТА СКОЧАТ С 30 ПРОЦЕНТА ЩЕ ВИДИМ ИНФЛАЦИЯТА С КОЛКО ЩЕ СКОЧИ
  • 2 3.14К

    48 3 Отговор
    Снимката на тия двамата трябва да се ползва, когато се изучават характерните белези на олигофрения.

    Коментиран от #20

  • 3 Винету

    32 5 Отговор
    Днес сутринта слушах Симеон Дянков Колкото и да беше недолюбван навремето,си остана един много умен и начетен човек.Обясни надълго и нашироко че евро преди 2027 не се очертава за България.По никакви схеми и параграфи.Сглобкаджиите сигурно газ пикаят,но им се полага.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 жирафът

    20 2 Отговор
    е приместен в северно мексико, там ще събителства с мнпго други животни
  • 6 Поредния сърпичук

    7 36 Отговор
    АЗ СЪМ РУБЛИЧКА

    Аз съм рубличка, обичам
    Карбовски, Волгин и пелмени.
    С Копейкин кучета да тричам
    първа радост е за мене.

    Аз съм рубличка свободна,
    с влог във евро аз живея.
    Вея знамето народно,
    но за сърп и чук милея.

    Аз съм рубличка и съм наясно,
    че от кемтрейлс ще измреме.
    Русия е страна прекрасна,
    но в Мадрид съм аз от доста време!

    Коментиран от #14, #17

  • 7 Дечо

    24 5 Отговор
    ДОБРЕ АНАЛИЗИРАН КОМЕНТАР И СТАВА ЯСНО, ЧЕ ЩЕ ИЗЯДЕМ ДЪРВОТО ВЛЕЗЕМ ЛИ В ЕЗ. НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ГАРАНТИРА НАЙ-ЕЛЕМЕНТАРНО КОЛКО ЩЕ БЪДЕ МАРЖЪТ НА ЛВ СПРЯМО ЕВРОТО 2:1 НЯМА ДА СТАНЕ, НЕ ПО МАЛКО ОТ 1:3,ЧЕ И 1:4, ТОГАВА???!!!. КОЙ ЩЕ ИЗГОРИ??. ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА ДРУГИТЕ НЕГАТИВИ.
  • 8 ха ха

    26 2 Отговор
    у нас за евро зона се говори само когато трябва да се надуят цените , и сегашната ситуация не прави изключение
  • 9 Много са готини

    31 3 Отговор
    двамата, като едно цяло са според ИИ

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 извън страната

    20 5 Отговор
    През 1999 г. живеехме в Брюксел , точно когато белгийският франк (който , точно като българският лев беше приравнем към дойче марката при курс 20 франка за една марка) беше заменен с новото евро и какво стана - всичко скочи със сто процента , т.е. двадесетте франка не станаха 50 евроцента , ами станаха едно евро при цените , а доходите не помръднаха и така доходите на белгийците (и нашите) намаляха наполовина , като покупателна способност , а скритата инфлация беше оправдана и стопена. България я чака същото , така че българите да не бързат .

    Коментиран от #24

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Опааа

    12 2 Отговор

    До коментар #6 от "Поредния сърпичук":

    Лелееееее,колко си прО ст! 🤦‍♂️
  • 15 пикнян

    6 0 Отговор
    гърчаф
  • 16 Горно Уйно

    9 3 Отговор
    Заменям евро за виетнамски донги.

    Коментиран от #23

  • 17 Гост

    5 6 Отговор

    До коментар #6 от "Поредния сърпичук":

    Ти си рубличка обичаш,
    на едноокия силно да се вричаш.
    Мощен тласък ще получиш
    густо кво е да научиш...
  • 18 А+,

    15 2 Отговор
    имам чувството че тъпчат Гаргамелката с тестостерон.Маи са и покарали мустаци

    Коментиран от #19

  • 19 Ъхъ!!!

    10 2 Отговор

    До коментар #18 от "А+,":

    Ма тя Гаргамелата и къса пола не смее да нахлузи, че ще й се видят к о ч о в и н и т е
  • 20 Аз преподавам на дърводелци

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "3.14К":

    и им показвам как трябва да изглежда една бичкия професионално качество.
  • 21 Гражданска инициатива Народен референдум

    8 0 Отговор
    Предстоят избори за европейски парламент. Повечето от нас не ги интересува темата. Но това е един добър момент да проведем народен референдум "не на еврото". Всеки да напише или разпечата на малък лист хартия "не на еврото" и да го загъне с официлната бюлетина без значение какво е отбелязал или не отбелязал в нея. Така ще се чуе гласа на народа. Макар и неофициален начин на изразяване на мнение това би имало съкрушителен обществен отзвук върху безродните продажници на сглобката! Споделяйте и разпространявайте!
  • 22 Дон Отворко

    1 6 Отговор
    ЗАЩО ДАВАТЕ ВЪЗМОЖНОСТ ЗА ИЗЯВА НА ТАКЪВ ИЗТЪРСАК - ОГНЯН ГАРКОВ. ТУК ВСЕКИ БЛОГЪР МОЖЕ ДА ПИШЕ БЕЗМИСЛИЦИ И ДА ЗАБАВЛЯВА АУДИТОРИЯТА!
    1.СЛОВАКИЯ БЕШЕ ПРЕДИ ВЛИЗАНЕ В ЕВРОЗОНАТА НА 60% ОТ ЧЕШКИЯ БВП/човек, А СЕГА СА НА 90%!
    2. ЧЕХИЯ МАКАР С ПОЧТИ ДВОЙЕН СТАНДАРТ НА БЪЛГАРСКИЯ НЕ МОЖЕ ДА ВЛЕЗЕ В ЕВРОЗОНАТА, ЗАРАДИ КОСМИЧНА ИНФЛАЦИЯ - 15.6% ПРИ НАС ТОГАВА Е 8,3% В ПРАГА 2023г демонстрация на 120хил.човека срешу цените!
    3. ЧЕХИЯ НЕ Е ВЪВ ВАЛУТЕН БОРД И ЧЕШКАТА ЦЕНТРАЛНА БАНКА МОЖЕ ДА ПЕЧАТА КРОНИ И ДА РЕГУЛИРА ПАРИЧНИТЕ ПОТОЦИ И ИНФЛАЦИЯ.
    4. БЪЛГАРИЯ Е РЕАЛНО В ЕВРО, ЗАЩОТО ЛЕВЪТ Е ПРИРАВНИТЕЛНА ВАЛУТА ОТ БОРДА КАТО Е :1€=1,95583DM=1,95583лв. Оборотните копюри и монети са около 27,4млрд.лв=14млрд.€, които са във валутния резерв на БНБ! НО НЕ ПОЛЗВАМЕ ПРЕДИМСТВАТА НА ТВЪРДАТА ВАЛУТА, А ТЕ СА НИСКИ ЛИХВИ И ИНФЛАЦИЯ, БЕЗ ПРЕВАЛУТИРАНЕ, СТРОГ КОНТРОЛ НА ЕЦБ И БНБ срещу пране на пари, изкуствени фалити на банки/като КТБ/.увеличени външни инвестиции и финансиране на фирми и граждани.
    5. НАЙ-ВЪРЛИТЕ ПРОТИВНИЦИ НА ЕВРОТО СА АНТИБЪЛГАРСКИТЕ РУБЛАДЖИИ И БАНДИТИ-БИЗНЕСМЕНИ, за които строгият банков надзор е смърт и край на краденето. Финансовата мафия ненавижда ред, дисциплина и контрол!
    6. БИВШИТЕ СЪВЕТСКИ РЕПУБЛИКИ - ЛИТВА, ЛАТВИЯ И ЕСТОНИЯ БЯХА С ПО-НИСЪК СТАНДАРТ ОТ БЪЛГАРИЯ, А СЛЕД ВЛИЗАНЕТО В ЕВРОЗОНСТА СА ВЕЧЕ С 30-40% ПО-ВИСОК СТАНДАРТ ОТ НАШИЯ!
  • 23 Дедо Пене

    1 3 Отговор

    До коментар #16 от "Горно Уйно":

    Заменям Уино за рубли или в краен слупай за турски лири!!!
  • 24 Експерт

    1 3 Отговор

    До коментар #12 от "извън страната":

    ТИ НИКОГА НЕ СИ ЖИВЯЛ В БЕЛГИЯ, ЗАЩОТО БЕЛГИЯ НЕ Е БИЛА ПРЕДИ ПРИЕМАНЕТО НА ЕВРОТО ВЪВ ВАЛУТЕН БОРД, ДРАГИ, И БЕЛГИЙСКИЯТ ФРАНК Е ТВЪРДА ВАЛУТА! ИЛИ СИ БИЛ ФЪРФАЛАК И ПРЕРАЗКАЗВАШ КАК СА СЕ ТРЪШКАЛИ РОДИТЕЛИТЕ ТИ ЧЕ НЕ СПЕСТЯВАТ ДОСТАТЪЧНО ОТ РАБОТА В ПОСОЛСТВОТО.