Last news in Fakti

25 Януари, 2024 18:07 11 293 147

Геополитически курс в защита на руския свят

  • руски свят-
  • защита-
  • геополитика

С военния потенциал, с който разполага, Русия е в състояние да се разправи с Украйна не за три дни, както се предвиждаше в хипотетични сценарии, а за по-малко от три часа

Геополитически курс в защита на руския свят  - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Анализът е на Доц. д.н. Вилиян Кръстев

Всяка, претендираща за геополитическа значимост, държава има своя сфера на жизнени интереси, застрашаването на която предизвиква симптоматично безпокойство и инстинктивна реакция за защита. Сферата на жизнени интереси на Русия се проектира върху пространството на Руския свят (Русский мир), който почти се припокрива с границите на бившия СССР. Руският свят е икона, подхранваща културната и месианската роля, с която Русия се идентифицира като стълб на отделна цивилизация. Този свят притежава първостепенна важност за нейния геополитическия статут, съкращаването или изтръгването на отделни части от който несъмнено поставя под въпрос амбициите ѝ като геополитически играч.

Подложен на изпитанията на времето Руският свят касира външни опасности, поставящи несъмнена тревога за бъдещето на Русия. Геостратегическата цел на САЩ да отслаби Русия активизира настъпателно поведение на безпределни провокации в Руския свят. Обещанията за неразширяване на НАТО на изток („нито дюйм“ по думите на Дж. Бейкър) след разпускането на Варшавския договор се оказаха огромна лъжа. Действителността днес: НАТО „лае“ до самите граници на Русия. През годините Вашингтон участва в многобройни процеси, накърняващи интересите на Москва в Руския свят: дипломатически скандали, енергийни шантажи, организиране и финансиране на „майдани“ и преврати, „промиване на мозъци“ чрез стотици НПО-та… Цялото това коварство съживи нацизма в Украйна, резултат от който е днешната война. А Украйна е онази част от Руския свят, която маркира прекрачването на най-червената от всички „червени линии“ за жизнените интереси на Русия. Де факто Украйна е историческа Русия, откъдето водят началото си държавническата и духовната традиция на геополитическото разбиране за Руския свят. Попаднала под пряка опека на САЩ и „напомпвана“ с оръжия Украйна е изкупителната жертва на американската арогантност срещу Русия в тази братоубийствена война. Вече близо две години след нейното начало става ясно, че Русия не е имала друга алтернатива освен военна намеса. Това е като да те наранят или пронижат и ти да отвърнеш с адекватна на удара съпротива.

С военния потенциал, с който разполага, Русия е в състояние да се разправи с Украйна не за три дни, както се предвиждаше в хипотетични сценарии, а за по-малко от три часа. Смисълът на тази война за Русия обаче е не опустошаване на територията с отложена руска история, още по-малко изтребление на най-близкия до нея народ – малоруския. Русия се намесва в защита на своята сигурност и идентичността на онази сакрална част от Руския свят, която попадна в „примката“ на атлантизма. „Тровенето“ на Украйна в това отношение несъмнено предизвиква болезнена реакция и в самия руски държавен организъм. За Русия войната, водеща се непосредствено до границите ѝ, е от екзистенциално естество, а за нейното геополитическо бъдеще алтернатива, различна от победата, не може да има.

Предвид залога и хвърлените от Русия ресурси вече е невъзможно войната да бъде прекратена с отстъпки от нейна страна. Тези, които трябва да правят отстъпки, са САЩ – за да спасят НАТО и геополитическите си позиции в Европа. В противен случай съществува вероятност военният процес по изтласкване на американското влияние в Руския свят да се прехвърли и на територията на други страни. Предполагаемо това може да са прибалтийските републики, където повече от милион етнически руснаци живеят със статут на „неграждани“, лишени от изборни и управленски права. Дистанцирайки се от предразсъдъци, медийна пропаганда и втълпявана ценностна ориентация, с каквато Западът залива съзнанието на обикновения европеец, как би следвало да се тълкува подобно отношение към хора в „свободна“ Европа, ако не като неонацизъм?
Напълно вероятно е хипотетично настъпление на Русия на запад, след Украйна, да създаде „капан“ за НАТО с предполагаем крах за атлантическата сигурност в Източна Европа. Последствията от евентуална трансформация на алианса за нашия субрегион – Балканите – несъмнено ще извисят тежестта на Турция. В такава ситуация амбициите на югоизточната ни съседка могат да се трансформират от вербална реторика за неоосманизма в целеви стратегически действия. А те засягат интереси към подстъпите, в които се намира България…


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 247 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 КОТарАК

    110 149 Отговор
    боже , какви русофилски брътвежи..вече са отчаяни

    Коментиран от #11

  • 4 Руския свят виждаме в окупирана Украйна

    105 165 Отговор
    Руския свят - това е света, който Русия произведе в окупираните от нея части на Украйна - смърт, терор, разрушения, изнасилвания, геноцид, етнически прочиствания, отвличания, лъжи, разграбване, унищожаване на други етноси и тяхната култура, робство, тероризъм, мизерия и лъжи.
  • 5 честен ционист

    141 69 Отговор

    До коментар #2 от "Софийски":

    По-добре вързан за Русия, отколкото вързан за колесника на Херкулеса.

    Коментиран от #100

  • 6 Киро

    106 88 Отговор
    Русия щеше да смаже Украина за три дни, но грешката им е ,че унищожават военни бази ,а трябваше да ударят Киев бърлогата на дрогата ,Радата ,военното министерство и администрацията !!

    Коментиран от #15, #17

  • 7 Вилиянчо!

    68 55 Отговор
    Съхрани си доцентурата на тъмно, топло и влажно!

    Коментиран от #34, #73

  • 8 Като прочета

    70 31 Отговор
    статия,винаги гледам кой а източника ,е видях -"Анализът е на Доц. д.н. Вилиян Кръстев",малка справка в гугъл и става ясно защо така е написано.

    Коментиран от #9, #35

  • 9 даа

    76 64 Отговор

    До коментар #8 от "Като прочета":

    Руските наколенки са навсякъде.

    Коментиран от #39

  • 10 прокопи

    72 102 Отговор
    Ние сме единствената държава, поробена от освободители си.

    Коментиран от #37, #60

  • 11 Това доцентче

    67 83 Отговор

    До коментар #3 от "КОТарАК":

    се пробва и в тик ток да пробутва про-руски брътвежи.Не му се получава.Вече са в душевен цуг-цванг.
  • 12 НАБЛЮДАТЕЛ

    66 82 Отговор
    Тоя уби слона с прашка. Ама така е когато цял живот си плюскал на държавна ясла и тати и дядо /дето са стартирали с близане на съветски задни части / са се постарали да уредят отрочето. И аз имам жизнено политически интереси и в тях включвам апартаментите ти, вилата и колата. Женка ти явно е дърта и апетити към нея нямам. Такова тълкуване е философско и мене ме устройва, ако мога да задължа някой да ти види сметката и аз да реша някои проблеми. Харесва ли ти обяснението малограмотно комуномутричке?
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 доц.д.н.

    44 46 Отговор
    кръгъл и.и.т!
  • 15 Нема силици

    15 19 Отговор

    До коментар #6 от "Киро":

    За таквиз неща
  • 16 !!!?

    59 75 Отговор
    Империята на Злото и Лъжата - Времеубежище за постимперските халюцинации на Кремъл за измисления си "руски мир" !!!?

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Как?

    49 58 Отговор
    Какъв красавчик, снимки в Русия, карти на русия с червената петолъчка, другаря живее и работи във Варна, тая хубава руска колония.

    Как да не му харесваш "идеите".
  • 19 Мутрофан

    41 41 Отговор
    4 хилки са преведени.
  • 20 Диди

    69 88 Отговор
    Сталински геноцид на украинците. Путински геноцид на украинците. За каква братска обич пишете? Русия не определя коя държава има право да бъде в НАТО. Преди година заплашваха Швеция и Финландия. Русия е заплаха за човечеството. Русия е терористична държава.

    Коментиран от #26

  • 21 Мот а мо

    54 63 Отговор
    Изкопирана руска пропаганда.С 20 годишна давност.Вече се чудят кой да изкарат и кво да измислят.
    След измислените пленници на борда,нормален не би повярвал и на дума на рашките.
    А на тази наколенка му прочетох само две изречения.
  • 22 Хахахаха

    57 56 Отговор
    Мдааа. Би било добре в България също да се приемат руските закони и такива руски шпиони като този доцент да им бъде отнеман имота и гражданството и да бъдат екстрадирани за руския мир. Русия не позволява такива хора, ЕС също не трябва да позволява иначе демокрацията ще изгуби.

    Коментиран от #104

  • 23 Ха Ха

    57 56 Отговор
    От къде се пръкна и тоя четирихилядник. Такива зависими "доценти" промиват мозъците на младите.
  • 24 Като бучимиш

    37 48 Отговор
    Руснаците трудно вдяват и бавно запрягат - и при Наполеон,и при Хитлер все първо ядат бой та включат. Сега същата работа - от Хрушчов време безхаберно оставиха бандерците да избуят отново като бучимиш.
  • 25 Хайли лайкли

    90 48 Отговор
    Истината вече я виждаме всички и тя не може да бъде прикрита с никаква пропаганда. Русия, след като бе провокирана, отново е изправена в неравностойна битка против фашизма, този път прикрит като евроатлантизъм срещу 50 държави от нецивилизования свят, които се опитват всячески да я плячкосат и разкъсат. Фактите са ,че тя въпреки жертвите които понася, уверено побеждава и вече е докарала до панически атаки цялото НАТО. Никой от нас вече не се съмнява в нейната окончателна победа, което е само въпрос на време , а времето играе изцяло в нейна полза. Резултатът ще бъде унищожено НАТО и ЕС. Въпросът е ние къде ще се окажем след това ?!

    Коментиран от #30

  • 26 Пръц

    62 21 Отговор

    До коментар #20 от "Диди":

    Америка имаха ли право да недоволстват от разполагането на руски ракети в Куба?
  • 27 МЪРШШШ

    19 13 Отговор
    БЕ!!!
    Скоро ще нима промени в законодателството.
  • 28 Хахахаха

    59 51 Отговор
    Също искам да попитам доцента, къде живее и защо? А не живее в руский мир?
  • 29 !!!?

    43 37 Отговор
    Руски мир 2024 !!!?

  • 30 Вие сте ясни.

    24 13 Отговор

    До коментар #25 от "Хайли лайкли":

    Ще санирате Белене и болшевик.

    Коментиран от #82

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Мда

    45 50 Отговор

    До коментар #2 от "Софийски":

    Руский мир си мисли, че може още да диктува на европейците какво бъдеще да си изберат. Путин се опитва да решава от името на граждани на суверени държави. Това време свърши, да се съсредоточи на изток.
  • 33 Русия попиля НАТО

    76 37 Отговор
    ИНФОРМАЦИОННАТА ВОЙНА ЗА ОБЪРКВАНЕ НА ХОРАТА НА ЗАПАД И ТУК ВЪРВИ С ПЪЛНА ПАРА
    Владимир Путин Всемогъщи - богът на укропитеците и русофобите. С него стават, с него лягат, с него си оправдават разрухата, мизерията, неуспехите, щетите, загубите, провалите, издънките, тъпотията, дебилизма, алчността, злобата, корупцията, сринатия жизнен стандарт и липсата на всякаква перспектива.

    Как е възможно лидерът на "изостаналата бензинова колонка с разнебитена икономика, която е едва 2% от световната икономика", съгласно натаманената западна стъкмистика, да е толкова влиятелен, а управляваната от него страна да воюва и побеждава успешно обединената мощ на цялото НАТО без сериозни проблеми за жизнения стандарт на обикновените руснаци?
    И Русия не само воюва успешно под ръководството на Владимир Путин, но успява да строи, разработва, внедрява, възстановява и произвежда всичко каквото е необходимо и планирано.
    Как може някой изостанал и разнебитен да е едновременно и толкова успешен и всемогъщ, че всичките западни медийни инфопомийни ями само Путин да проклинат?!
    Шизофренията на дезинформираните, озлобени и оглупени хора не им позволява да видят очевидното противоречие.
    И как реагира Путин на цялата тая истерика? Както би трябвало да реагира един умен успешен човек, следващ своята мисия, по повод крясъците на ментално болни хора.
    Продължава да прави това, което трябва - да спасява Русия и Света и да ги води към едно по-хармонично и добро бъдеще! Успех, Владимир

    Коментиран от #43, #65, #103

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Мда

    27 15 Отговор

    До коментар #8 от "Като прочета":

    Доста НПО-та са го обработвали!
    2006–2007 г. – Четиримесечна научна специализация по
    „Политическа география” в катедра „Икономическа и социална
    география” при факултета по География и геоекология на
    Санктпетербургския държавен университет (СПбГУ); научен
    консултант: д.г.н., професор Анатолий Александрович Анохин

    Коментиран от #41

  • 36 Един

    22 22 Отговор
    Хаха, за 3 часа...
  • 37 А бе

    15 8 Отговор

    До коментар #10 от "прокопи":

    Това не е освобождение а купуване на роби, от един господар към друг.

    Коментиран от #56

  • 38 Редно е другарят доцент

    28 33 Отговор
    Да ни разясни как стоят нещата и със заплатите и пенсиите в петата икономика.
    Стана,ли минималната барем 200$,или още е на кота 150$.

    Коментиран от #44

  • 39 Мда

    35 38 Отговор

    До коментар #9 от "даа":

    Гаранция някой руснак му е писал статията, той само си сложил името.

    Коментиран от #61

  • 40 Бамбука

    31 36 Отговор
    И този автор на този пасквил е спал върху мокри вестници. Слез на земята човече, реалността е коренно различна от твоите съновидения.
  • 41 НАБЛЮДАТЕЛ

    21 27 Отговор

    До коментар #35 от "Мда":

    Не бъркайте принципно нещата. Грамотния човек може да бъде искрен, само ако има морал, тоест първите 7 години да са му от морално семейство. После такива като този са просто "интресчийчета" Произхода драги, произхода.
  • 42 Диамантената ръка

    34 35 Отговор
    Продължава се с глупостите за трите дни, сега три часа станаха... Накрая за три години едно цяло нищо, само яйцата дето станаха дефицитни в московията, освен всичко друго.

    Коментиран от #58

  • 43 Ха Ха

    26 35 Отговор

    До коментар #33 от "Русия попиля НАТО":

    Да не си мислиш, че някой нормален чете брътвежите ти?
  • 44 ДоЦент

    26 13 Отговор

    До коментар #38 от "Редно е другарят доцент":

    Защо се интересуваш , ти заплата ли чакаш от Русия или пенсия ?
  • 45 НАБЛЮДАТЕЛ

    27 33 Отговор
    И наредил Султан Путин " Направете съветски автомобил, отпускаме пари от военното министерство. Важно е да засенчим Онези." След година: Др. Путин, направихме го с добро качество и само 50% вносни материали, ама се оказа че ще струва колкото поръчково Ферари. "Няма значение. Направете снимки. За останалото ще се погрижи отдел "Пропаганда и Агитация" тук и в братските страни"
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Айдаа и тоз намаза

    29 28 Отговор
    Сакралноста на руския мир/които всъщност не съществува/ няма да ти
    снесе яйца бе оня..РФ представлява отломка от една империя която се разпада заради загубената инерция след втората световна
    Русия не представлява национална държава..нито представлява стабилна държава с традиции в държавността
    Некадърното управление на Русия не съумява да създаде просперитет които да породи желание в чужди етнически народи да искат да са част от сферата на влияние на бившата империя..всеки които е поне малко запознат с глобалните исторически процеси разбира че войните по периферията на рухваща империя са най-нормалното нещо на света
    Е постарал се е момчето да избълва поредните измислици за някакъв небесен мандат и тн..но хората просто искат да живеят добре сега
    Нещо което големите стратези в Кремъл отхвърлят като идея от един век

    Коментиран от #52, #78

  • 49 Майсторът 🐷 на Илюзиите

    25 23 Отговор
    Червена заглавна лента преливаща в тъмночервено! Безконтролни тRоляци с по сто ника и съмнителна етика - сайт създаден за подкрепа на идеите за "Руския свят"! Този материал има рекламен характер и същевременно е материята която местните копейки използват за да "полират баSтуните" над руските си фантазии! Очаквано, това "се появи" точно когато Орбан клекна за Украинския фонд. Изненада?! Никаква!
  • 50 адаша

    20 23 Отговор
    Невежеството е необходимо условие за получаване на научно звание. И Виниянчо така...
  • 51 Нищо

    25 28 Отговор
    не оправдава разрушаването на градове,убийството на жени и деца и изречения като:,,Ако я няма Русия,няма защо да я има земята".Не разбирам какво защитавате другарю.
  • 52 ОПА

    19 22 Отговор

    До коментар #48 от "Айдаа и тоз намаза":

    Браво, точно в десятката на така наречената руска душа обвита в л....
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Иоб

    18 20 Отговор
    Къф е тоа ба? Човек на Радев и доган ясно. Аут от политиката
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 прокопи

    12 15 Отговор

    До коментар #37 от "А бе":

    Забравих кавичките на освободители
  • 57 глупаво

    26 27 Отговор
    Русия можела не за три дни ,а за три часа.?Но предпочита да даде повече от 360000 жертви , мизерия за своя народ и задълбочаваща се световна изолация..Ако това е добре за "доцента " проруски пропагандист,за нормалните хора това е изврътеняшко мислене.
  • 58 россиян..

    19 7 Отговор

    До коментар #42 от "Диамантената ръка":

    От тиквунец-какво можеш да очакваш..сглобкаджиите миналия месец за 11 дни похарчиха над 11 млрд.лв,а тиквунското племе не знае за какво.
  • 59 Майсторът 🐷 на Илюзиите

    22 32 Отговор
    Това което определено куца в "анализа" на Доц.д.н. за "Руския Свят" и как той се е възпалил, понеже лошото НАТО взело та ощипало розовото дупи на толкова милата, нежна и миролюбива Русия е - как се разшири НАТО! Нито един от "новите" му членове не влезе насила там. Разбира се, тукашните пишман-русофили от породата путинофилус булгарикум разправят други неща. Но ние сме съвременници на събитията и знаем истината. Всичките бивши Соцдържави влязоха в НАТО търсейки закрила именно от невъздържания Имперски ламтеж на Русия и незачитането на елементарните човешки права от нея. А днес го направиха и традиционно неутралната Финландия и неутралната от десетилетия Швеция. И те ли "насила"?
  • 60 Историк

    36 17 Отговор

    До коментар #10 от "прокопи":

    Да ,Саш ни освободиха от комунделите и ни натресоха транс Пе дали те.Взеха ни злато,парите за самолетите,тецовете и Сега ще ни построят Аец,а?хахахавхах

    Коментиран от #63, #69

  • 61 То същото го правят

    18 25 Отговор

    До коментар #39 от "Мда":

    И Копейката и вацата и 80 процентовият диббил.Даже бялта Златка слухти какво се говори от руската пропаганда и после го сервира като своя мъдрост.
    Изобщо всичките беге русофилски балалайки копират 1:1 кремльовскста пропаганда.
  • 62 Аман

    21 22 Отговор
    Господин Доцент, Руския свят е целият свят. Т.е., ако изригне вулкан и се появи нов остров бъдете сигурни, че Русия ще има претенции към него.

    Коментиран от #114

  • 63 Копейка

    3 13 Отговор

    До коментар #60 от "Историк":

    На нас ни казаха да викаме за златото!
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Иван

    19 32 Отговор
    От много години в исторически план,където е минал руския ботуш или слуш или тормоз.И навсякъде където е имало предатели и прегърнали идеята за "Велика Русия" няма излизане от братската прегръдка.Дори и президента Радев е предател и руски послушник.Но както си искаме Боча и Альоша да си подкрепяме както винаги Руската пропаганда,нищо че от всяко семейство от бедна България никой не избира руския живот а отива при неофашистите.Както и аз,за което им благодаря,дай боже и руснака да заживее един ден така,а дано ама надали ...
  • 67 ТРЪЦ...!

    8 2 Отговор

    До коментар #1 от "Пръц":

    И то от..Мара!
    Направо-втори инфаркт...
  • 68 клети

    9 19 Отговор
    руzcлямци
  • 69 прокопи

    10 11 Отговор

    До коментар #60 от "Историк":

    Може нищо да не разбираш, но кюфтетата без лук не ги признаваш. Нямааа, няма ги ткзсетата отдавна. Историк?!
  • 70 ,,Ако"...?!

    5 7 Отговор

    До коментар #65 от "руски лизач":

    Да ама ,,Ако"-то мирише...и то мнооого мирише...!
  • 71 Павел

    30 17 Отговор
    Русия винаги воюва на страната на доброто и справедливостта и затова винаги побеждава и сега е отново така!

    Коментиран от #72, #81

  • 72 Майсторът 🐷 на Илюзиите

    18 25 Отговор

    До коментар #71 от "Павел":

    Като се "замислиш", какво по "добро" от това нощно време да избиваш жени, деца и старци с криви Северо-корейски ракети и брадати дронове говорещи на фарси? Опс, пардон, ти пък няма с какво да се"замислиш"! Извинявай Павка! А може би - Павлик Морозов?

    Коментиран от #79, #136

  • 73 гост

    22 33 Отговор

    До коментар #7 от "Вилиянчо!":

    Всъщност проблема е много по-голям от тоя меко казано полезен идиот , той ПРЕПОДАВА НА СТУДЕНТИ !!!! Бъдещето на България !!! И ги облъчва с тия проруски простотии във възраст , когато доста лесно се промиват мозъци !!! Както и оная лудата от Софийския университет и кой знае колко още !!!! Първото място в което трябва да се проведе незабавна и жестока лустрация е именно образованието !!

    Коментиран от #77

  • 74 М да

    17 23 Отговор
    Този или е глупец или лицемерна руска подлога
  • 75 Историк

    34 15 Отговор
    Щом не харесвате русский мир ,вземете американски.Контрнасира върви ,Украйна побеждава,цял свят е с нея,Америка Дава пари безчет,ЕС Има и Дава оръжие безкрай,руснаците нямат яйца,домати ,ракети,украинците тичат към фронта,загинали са 1млрд руснаци и трима украинци,Байдън ще е президент 125г и не си е загубил акъла и паметта,БГ е най богата в ЕС ,немската промишленост строи заводи в БГ ,не в Китай и САЩ,построиха американска Аец за 10млрд евро,руския флот е изгоден от Крим,Зеленски си пие кафето в Крим,санкциите работят ,долара е 200 рубли,Русия няма приятели и съюзници,в БГ всички карат нови коли,населението получава пари от Европа и яде и пие и се множи,руснаците мръзнат,Наполеон и Хитлер не са победени,те са замръзнали,българите нямат нищо общо с руснаците,България е освободена от украинци
  • 76 Баба ви

    27 6 Отговор
    В статията се вижда колко много истини не са споменавани в близките 30 години.
  • 77 Историк

    15 18 Отговор

    До коментар #73 от "гост":

    1 Контрнасира върви ,Украйна побеждава,цял свят е с нея,Америка Дава пари безчет,ЕС Има и Дава оръжие безкрай,руснаците нямат яйца,домати ,ракети,украинците тичат към фронта,загинали са 1млрд руснаци и трима украинци,Байдън ще е президент 125г и не си е загубил акъла и паметта,БГ е най богата в ЕС ,немската промишленост строи заводи в БГ ,не в Китай и САЩ,построиха американска Аец за 10млрд евро,руския флот е изгоден от Крим,Зеленски си пие кафето в Крим,санкциите работят ,долара е 200 рубли,Русия няма приятели и съюзници,в БГ всички карат нови коли,населението получава пари от Европа и яде и пие и се множи,руснаците мръзнат,Наполеон и Хитлер не са победени,те са замръзнали,българите нямат нищо общо с руснаците,България е освободена от украинци
  • 78 Диди

    11 14 Отговор

    До коментар #48 от "Айдаа и тоз намаза":

    Много добре описано.Поздравления.
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Легендите за руския мир

    12 23 Отговор
    Болшевизма и после комунизма бяха най-добрия шанс за хората на изток да създадат някаква монолитна държава въпреки жестокия си характер по отношение на индивидите.
    Тоя експеримент се провали от там нататък ако тия хора искат да оцелеят и да запазят по-голяма част от наследството на руската империя трябва много консервативно да си развият държавата и да избягват всякакви преразходи в частни забавления на руския президент каквито са войните му
    защото ресурса там далеч не е неограничен нито финансовия нито човешкия
    СССР по време на пика на комунизма беше страшилище..тия сега са смешка нещо като магьосника от Оз с голямата маска и малкото човече зад нея
    Перспективите в тоя момент никак не са добри за тях..имперските им напъни са противопоказни защото губят и последния авторитет който имаха и последиците от тия изпълнения ще траят 30-50 години поне
  • 81 Диди

    12 20 Отговор

    До коментар #71 от "Павел":

    Попаднал сте във фалшивият филм,русофиле.
  • 82 Белене

    18 11 Отговор

    До коментар #30 от "Вие сте ясни.":

    са го санирали фашистите,след което са отивали при прасетата!Сега е ред на съвременните неофашисти!Казано е:където е текло,пак ще тече!Не си мислете ,че ще ви се размине!
  • 83 Доц.Вилиан ли беше?

    19 26 Отговор
    Върви си в руския свят.Ама да не си се върнал.
  • 84 Свободен

    19 28 Отговор
    Личи си, че авторът е с разбит личен живот!
    Статията лъха на агресията с която всеки путинофил иска да отмъсти на останалия свят за личните си несгоди!
    Те просто не искат да приемат, че провалът им се дължи единствено на слаб характер!
    За това мразят всички, които с труд, честност и качества постигат уважението на околните и се радват на живота!
  • 85 М да

    21 20 Отговор
    Ние българите предадохме на московците чрез Киев а и директно писменост и култура и една велика идея за държавата ва Духа. А те ИЗКУРУБИХА отвътре и постепенната замениха с империя на варварите. Империя в която уж православните техни благородия продаваха уж православните си сънародници като добитък така сакто и турчин не ни е продавал нас, империя в която по късно колхозния роби бяха принудени да за.ко.лят някое от децата си та да нахранят с плътта му останалите за да ги спасят от гладна смърт. Империя на ЗЛОТО в която животът на свои чужди няма никаква стойност. И кръстиха цялото това античовешко извращения РУСКИЙ мир. И се чудят защо поробените от тях народи при първата възможност избягаха. Ами отговорът е много прост : Защото техния руский мир в същността си е невероятно варварски , антихуманен и главното АНТИХРИСТИЯНСКИ.
  • 86 ТТТ

    17 23 Отговор
    Ега, ти рузката помия. Какво препечатвате от кочината. Това е откровена пропаганда на жужака.
  • 87 ПаСъмАс-МОЧА

    21 24 Отговор
    Путин от бункера

    Алоу, Бахмут превзехме ли го вече?
    На Лисабон е ред сега.
    Там чакат ни с надежда всяка вечер
    Да ги избавим от врага.
    Тридневната Военна Операция
    Ще чества скоро юбилей.
    Година изтърколи се във излагация
    А сякаш беше йестърдей!
    За Путин, Сталин, и за Родину!
    Дори пиян при нас ела!
    Там чакат ни хладилници и печки
    И пЕтимни са хората за Свобода.
    Човечеството тебе чака днеска
    Отправило е взор към тебе то.
    Че Портo Лисабон и Сутиеска
    Са част от Руский мир Балшой!

    Коментиран от #118

  • 88 Аааааа

    27 8 Отговор
    Статията да се чете внимателно! В съдържанието и ще откриете по-дълбок анализ свързан с националната ни сигурност, отколкото ще чуете в близкият месец по "националните ни телевизии".

    Коментиран от #101

  • 89 Цитат

    17 23 Отговор
    Този пасквил, с претенциите да бъде "геополитически прочит на конфликта в Украйна" издава само ярко изразените Про-Руски позиции на автора и е далеч от всякаква обективност.Това автоматично води до отказ от всякакви по-нататъшни коментари поради гореизложените причини!
  • 90 От ЮАР

    19 25 Отговор
    Авторът Вилян Кръстев, с едната тази статия си заработи 4-те хиляди поне за 3 месеца напред. Мутрофанова лично ще му благодари, а така ако продължава, след година, ще лети за Москва по някой обиколен маршрут, за да му връчи тенекийка лично другарят Путин. На половин страница, успява да настани 2-3 лъжи. Най-опашатата от които е, че имало било договор, НАТО-то да не се било разширявало. Ами не. НЯМА нито договор, нито договорка, нито меморандум, нито каквото и да било споразумение, че НАТО, видите ли, нямало било да се разширява. Откъде накъде, Русия ще казва какво да правят народите в Източна Европа? Това никога няма да им се позволи. Швеция пък от 200 години е в неутралитет и сега се присъединява. Финландия също беше неутрална и се присъедини. Всички тези народи имат нужда от защита срещу Руската заплаха и само НАТО може да им я гарантира. Другарю Кръстев, Русия НИКОГА повече няма да стъпи в Източна Европа. Вас ви изритват отвсякъде. Ще се варите в собствен сос при пълно ембарго.
  • 91 ТрампЛин

    12 9 Отговор
    Храна за едноклетъчни! Поглъщат ли поглъщат….
  • 92 От ЮАР

    21 22 Отговор

    До коментар #79 от "Блогър от Москва.Крим е Руски завинаги.":

    В Крим сте само временно и скоро ще си ходите. Никъде не ви обичат и не ви искат. От две години насам, и тия дето не знаеха за вас, ви намразиха. Турски и Китайски банки спряха транзакциите с вас. След Финландия, сега и Швеция се присъединява към НАТО. Орбан и Фицо нещо май не са ви приятели повече, обърнаха палачинката. Нещо взеха да ви падат самолетите. Нещо май ви горят рафинериите. А там, в Башкоростан нещо май не ви обичат (ще почнат и в Кавказ да ви го припомнят). Изобщо - обръчът около вас май нещо се затяга с дивна бързина. Нещо, чувам, опашки за яица, опашки за бензин. Май пак ще си ядете ракетите.

    Коментиран от #112

  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 ТрампЛин

    18 19 Отговор
    Казал съм го отдавна, но пак да го повторя. В България русофоби няма-ШЕ!!! Обаче Всеки русофил ражда двама русофоби!!! Повръща ми се когато разбирам, че за да съм “истински българин” Трябва задължително да обичам русия-ссср?!? Няма как да стане!!! И този дървен философ е още едно доказателство за твърдението ми!
  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Русофил

    21 16 Отговор
    Този е зле! Тези хора на върха в Русия са банда престъпници.

    Коментиран от #111

  • 98 Механик

    21 18 Отговор
    Автора е мръсна руска подлога!

    Коментиран от #110

  • 99 Край

    13 5 Отговор
    Усеееещам,... че обръщаме палачинката. Ама дали не прегоря от едната страна.
  • 100 обезчестявам ционисти

    5 2 Отговор

    До коментар #5 от "честен ционист":

    А още по добре вързан за лявото ташо на Сандо македонецо ...
  • 101 бай Даньо

    14 6 Отговор

    До коментар #88 от "Аааааа":

    Тя националната сигурност на България е ясна. Ганчо реши да изгуби последните 2-3 години в протести и контрапротести абе разби си бодро Ганчо държавата и я остави да се лашка без посока ... за едната вменена идея за канската корупция ( дето казват била между гръцката и италианската ... ) и накрая се върна политиката в изходна точка . Резултата ценно време пропиляно и днес няма самолети, няма танкове, няма БТР-и, няма кораби, няма ПВО ... а е започнала 3СВ ... тя е ясна тая
  • 102 Артилерист

    18 15 Отговор
    Статията е самата истина, но до последния абзац. Вчера писах, че Русия няма интерес и възможности да настъпи с конвенционални средства срещу НАТО в Европа. Там има 3 200 000 армия с модерна военна авиация, ракетна техника, артилерия, средства за РЕБ и тн., както и съвременно разузнаване и прочие логистика. Защо Русия да се блъска в тази стена, при положение, че Европа е в криза, която ще се задълбочава поради липса на достатъчно енергийни източници и тя рано или късно ще потърси сътрудничество с Русия. Хегемонията на САЩ прогресивно ще се ограничава и Русия и Европа може да потърсят по-изгоден мирен контакт за двете страни...
  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 Защо?

    18 10 Отговор

    До коментар #22 от "Хахахаха":

    Защото доцентът ти отваря очите за истинското състояние на нещата, а те нети харесват?
  • 105 ГОВОРИ КРЕМЪЛ

    15 16 Отговор
    ПОРЕДНИЯТ ПУТИНСКИ ШУТ
    ПРОПАГАНДАТА НЯМА ДА УСПЕЕ
    ТЕРОРИСТА СИ ОТИВА !!!

    Коментиран от #108

  • 106 Петър

    15 8 Отговор
    Няма по долна назия от Англосаксонските.
  • 107 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 108 По същество

    11 6 Отговор

    До коментар #105 от "ГОВОРИ КРЕМЪЛ":

    Анализът е изключително точен. Докато не се стигне до паритет и нова "студена война", ще продължава горещата. И такива клакьори на тероризма, като теб, също няма да бъдат пощадени, както и миролюбците, като мен.
  • 109 Странното е

    6 6 Отговор
    Че авторът е същият, а източникът не е бесарабски. Ти да видиш!
  • 110 аФтора

    5 3 Отговор

    До коментар #98 от "Механик":

    До вчера те венцехвалеше. И ти отърваше. Сега цитира достоверен източник и ти се втричи дъвката, а?
  • 111 Крав Чук

    7 8 Отговор

    До коментар #97 от "Русофил":

    Щото на върха на ФАЩ са ангели небесни. Ти при ангелите ли искаш или при "престъпниците"?
  • 112 Правилно

    3 2 Отговор

    До коментар #92 от "От ЮАР":

    И с Рим, като с Крим. Да-а...
  • 113 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 114 Ама верно ли?

    8 11 Отговор

    До коментар #62 от "Аман":

    Само питам. За един преател, така. Мексико ли е руско или Украйна американска? Любопитен преател. За претенциите пита.
  • 115 Ха ха ха

    8 8 Отговор
    усетихте май на къде духа вече вятъра а? Истината и доброто ВИНАГИ побеждават!
  • 116 ИНЖ

    14 10 Отговор
    Да, разбрах. Българи, украинци, чехи и т.н. нарушаваме интересите на РФ, защото искаме да живеем нормално, да имаме парно, ток, вода, храна... Пилешко, яйца..... Толкова ли много искаме от живота????
  • 117 Ваня

    7 13 Отговор
    Точен анализ,поздравление!
  • 118 Бай Ху (By Who)

    5 3 Отговор

    До коментар #87 от "ПаСъмАс-МОЧА":

    Бахмут отдавна беше превзет господине.
  • 119 Фактопроверител

    12 10 Отговор
    Само да припомня на аудиторията, произхода на името Вилиян - В-ладимир И-лич Л-енин.
    Нали разбирате тежката семейна обременност на автора.
    Но този човек преподава в Икономическия университет във Варна!!!

    Коментиран от #120, #121

  • 120 Абе

    8 9 Отговор

    До коментар #119 от "Фактопроверител":

    А твойто име как е, просветли ни.
  • 121 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 122 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 123 Ах на мама Русофилчето!

    15 4 Отговор
    ......."С военния потенциал, с който разполага, Русия е в състояние да се разправи с Украйна не за три дни, както се предвиждаше в хипотетични сценарии, а за по-малко от три часа"....В хипотетичен сценарий може би, нов РЕАЛНАТА война, когато не можеш по много причини да използуваш всичко, с което разполагаш - НАДАЛИ! И затова войната се затегна и продължава вече почти 2 години!

    Коментиран от #125

  • 124 Слава на САЩ ЕС НАТО

    14 11 Отговор
    САЩ ЕС НАТО прави това което трябва - помага на света да се защити и отърве от руската фашистка чума и сатанизъм!
    Зеленски прави това което трябва - защитава Европа и украинския народ от руските терористи които от осем години извършват ежедневно геноцид и военни престъпления срещу цивилни украински граждани - деца, жени, невинни хора!
    Европейските държави никога няма да бъдат руски губернии!
    Европейците никога няма да станат руски роби!
    Украйна (България) предпочете за свое бъдеще ЕС и НАТО пред руския Гладомор!
    Вечна Слава на Зеленски нисък на ръст, Светъл Лъч който разпръсна Мракът на кремълската империя на злото и нейния кървав фюрер Путин!
    Слава на Украинските Майки които раждат Герои!
    Слава на САЩ ЕС НАТО и Украинските антифашисти които прочистват Планетата от руския нацизъм и колониализъм!
    Благословена си Ти Земя на Украйна с такъв президент като Зеленски!
  • 125 007 лиценз ту кил

    14 14 Отговор

    До коментар #123 от "Ах на мама Русофилчето!":

    Човекът има предвид, че могат да ги изпепелят и да не остане камък върху камък, което е факт. Така обаче се постъпва с вражеска територия, но не и с земя и народ, които принадлежат към твоя свят. Вие евроатлантиците така наречени няма как да го разберете, защото нямате същите ценности.
  • 126 Иван

    14 11 Отговор
    Какво беше руския свят? Ами империализъм, феодализъм и крепостничество с мераци за територии.
    Беше унищожен 1917 г. и настана съветски свят - комунизъм, терор и разруха, с още по-големи мераци за територии, който банкрутира 1990 г и се разпадна.
    След кратък период на опити да се възстанори руския свят, дойде времето на путинския сват - реставрация на комунизма, с фашистки добавки и с нови мераци за територии.
    И ако това сега е руския свят, налага се да бъде унищожен и затова е призвана Украйна да го направи !

    Коментиран от #140

  • 127 Реалист

    8 10 Отговор
    Щом Путин не е постигнал нито една от целите си заради които русия нападна Украйна, значи руснаците не са победили! За каква руска победа бълнуват кремълските пропагандисти?!
  • 128 русия най голямото зло

    8 11 Отговор
    Световния крадец русия ограбва 1/6 от земната суша и продължава да прави колониални войни стремейки се да колонизира още територии по всички континенти!
    Проблемът на руснаците е че са нация от паразити. Време е руските колонизатори да се научат да си изкарват прехраната сами по почтен начин, а не да правят колониални войни и да грабят чужди богатства от народите които са колонизирали!

    Коментиран от #131

  • 129 Слава на Украйна

    8 12 Отговор
    русия загуби още една война!
    Зеленски направи русия жалка!
    От руската мощ останаха само тленни мощи!
    Кремълските нацисти треперят, знаят че им остава малко време на земята!
    Само без русия ще има мир на земята!

    Коментиран от #130

  • 130 Божеее

    10 3 Отговор

    До коментар #129 от "Слава на Украйна":

    Само без САЩ ще има мир на земятя

    Коментиран от #137

  • 131 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 132 Еййй, а

    6 2 Отговор
    Ти иво инджев, долнопробния чук ...ун...дур ли си, бе ? По стила си личиш .
  • 133 Отврат

    8 2 Отговор
    Този сайт да не е станал собственост на иво инджев, който пише нещо, а после си споделя изцепките като пропаганда срещу Русия. Явно не може да си побере омразата в собствения сайт и обсебва други подобни.
  • 134 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 135 Щирлиц

    4 5 Отговор
    ,,Сферата на интерес" за Русия са границите на РФ. Извън тях правата на Русия са като на всяка друга суверенна държава.
    Имперските брътвежи на този ,,до цент" повече подобават на докопейка...
  • 136 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 137 русия най голямото зло

    5 8 Отговор

    До коментар #130 от "Божеее":

    Само без русия ще има мир на земята!
  • 138 Запознат

    8 3 Отговор
    На всички които ще напишат по нещичко. Я си представете ако Русия започне да подкрепя военни действия в централна Америка как ще реагира САЩ? Хипотетично Канада влезе в БРИКС и Китари,Индия,Пакистан и Русия започнат да въоръжават Канада. Как ще реагира тогава велика Америка.? За да разбереш противника си ,първо обуй неговите обувки . От както съществува православния свят които обединява славянския свят , винаги е бил трън на англосаксонците.
  • 139 Антикомунист

    3 5 Отговор
    Дрън, дрън , дрън глупости на таркалета от някакъв посредствен човечец с някакви тъпи титли. Драги..... има два цивилизациони избора, диктатура и демокрация. Тук в България направихте, такива като теб да намразят демокрацията и да искат диктатура. Сегашните русофилчета просто не знаят какво си пожелават. Изглежда нещата се повтарят и пак ще трябва да се мине през мракобесието на комунизма. След десети ноември хората бяха съвсем други.....
  • 140 Хахахаха

    2 2 Отговор

    До коментар #126 от "Иван":

    Просто прост Иван !
  • 141 Антикомунист

    2 6 Отговор
    Комунизма исторически винаги е успявал да победи в държави и нации , които са били изключително тъпи и невежи

    Коментиран от #143

  • 142 Яни Ангелов

    5 3 Отговор
    Отлична статия. Чудя се как баш "АнтиФакти" са я публикували...
  • 143 Прав си

    3 2 Отговор

    До коментар #141 от "Антикомунист":

    Комунистите никога и никъде не са идвали на власт по законен начин - чрез избори!
    комунистите винаги и навсякъде идват на власт по незаконен начин - чрез хаос, метежи, тероризъм, и прокремълски преврати организирани от московията!

    комунистите винаги са били и винаги ще бъдат най големите врагове на България!
    Дори един от тях искаше да направи България шестнайсета съветска губерния!

    Коментиран от #144

  • 144 Българин

    3 3 Отговор

    До коментар #143 от "Прав си":

    Това че комунистите са терористи и убийци ние българите си го знаем отдавна!
  • 145 Патриот

    1 4 Отговор
    Целият нормален свят мрази фашистка русия!
    Ние нормалните българи също мразим кремълските нацисти и техните слуги фамилия копейкини които унищожават България!
    ХВАЛА НА ПП ДБ
    ХВАЛА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО
    ИСТИНСКИ ПАТРИОТИ
    ЧИСТЯТ БЪЛГАРИЯ ОТ РУСКИЯ СЛ УГ ИНАЖ

    Време да почистим България от руския колониализъм и техните слуги продажници и майкопродавци от "възраждане (на комунизма)" които за жълти копейки сеят лъжите на русия и простотокостя!
  • 146 Копейкин Костин

    3 4 Отговор
    Искам България да стане руска губерния
  • 147 Да бе

    0 1 Отговор
    Рашистки глупости.