Last news in Fakti

29 Януари, 2024 12:26 2 172 11

Път на Турция за ЕС?

  • германия-
  • турция-
  • двойно гражданство-
  • европа

Темата за двойното гражданство влиза в дневния ред на обществото

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Зорница ИЛИЕВА

И докато външният министър на Турция Хакан Фидан обикаля тези дни Балканите т.е. Албания, България и Румъния, медиите в Анкара са на тема „Европа е в паника: партия на Ердоган идва”. В Германия е регистрирана нова партия DAVA, която ще участва на европейските избори в началото на юни. И това е гореща тема не само в Берлин, но и в Турция. Защото в Германия някои коментатори казват, че се е появила „ръката на Ердоган в ЕС”. Приема се едва ли не като начин Турция да влезе в клуба на Брюксел през задния вход, а в Турция това се представя като пореден успех на управляващите в Анкара.

DAVA, всъщност Демократичен алианс за многообразие и пробуждане, е организирана от привърженици на управляващата ПСР, партия на справедливостта и развитието, в страната на Ердоган. Те на всички избори за президент и Меджлис/парламент/ в Турция са подкрепяли Ердоган. Имат право, защото са и граждани на Турция, макар и да живеят в Германия. Смята се, че турците в Германия са около 5 милиона и няма съмнение, че те ще са избирателите на новата партия. В тази връзка популярният вестник BILD am SONNTAG излезе с материал, който критикува „Закон за бързото и двойно гражданство”, който наскоро е приет и се предполага, че ще влезе в сила през април.

Нещо да напомня за промените в нашата конституция с приемането на чужди граждани да заемат висши длъжности в България? Някои в Германия се безпокоят, че повечето членове на партията, която вече е регистрирана, ще са с ислямска религия и това е пряката връзка с предполагаемите избиратели. Даже има коментари, че по този начин се застрашава интеграцията на турците, които дори второ и трето поколение жители на Германия, не приемат пълно съжителство с етническите германци. Остават да живеят в своя си свят и правила.

Разбира се, с определени изключения. Най-вече поради смесени бракове. Каквото и да се говори и коментира, темата за двойното гражданство влиза в дневния ред на обществото не само в Германия. Това тревожи и други страни в Европа. Нещо, което, казват, се случва след 60 години и формира нов фронт срещу развитие и идеи за многобразието.

Известно е, че 67% от турците в Германия гласуват за Ердоган. Това е мотивът да се приема, че тази консервативна партия ще се цели да проникне в ЕС и там да отстоява други интереси. А основателите на DAVA са достатъчно образовани и успели в професиите си хора. Има 2-ма лекари с добра практика, адвокати, инженери и всички твърдят, че приходите на партията са от дарения и спонсори в Германия.

Но в германските медии не се спестяват информации, че основателите са и привърженици на Хамас или активни дейци на германския клон на турската организация по религиозните въпроси/Дианета/. Дажи има деец на лобистка организация на ПСР в Европа. Явно са познати на службите в Берлин. Лидер на DAVA е Йозкан, който е бил член на SPD в Германия, но вече като поддръжник на Ердоган, застава начело на нова турска партия.

Дали това е т.н. мека сила на Анкара или просто нова европейска политика на Анкара с цел приобщаване на турците, които живеят и работят в Европа, не е ясно, но си заслужава вниманието. Особено в София. Защото на Балканите има и други настроения.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    13 1 Отговор
    България дори им праща и турски евродепутати.
  • 2 късно е Либе

    6 1 Отговор
    Да бяхте се сетили и вие като комунистите да създадете етническа партия със служители от държавна сигурност
  • 3 Ами демокрация, кво да правиш

    4 4 Отговор
    Всеки има демократичното право да се сдружава с когото си иска. Ако не вярвате погледнете сглобката.
  • 4 Май не

    7 1 Отговор
    Ердо не иска ли в евразийския съюз на Путя и БРИКС?
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Така е, като

    3 3 Отговор
    отлагат влизането на Турция в ЕС.
  • 7 чиба от европа

    4 2 Отговор
    много нахални
  • 8 Искат да кажат, че

    3 2 Отговор
    партия ДПС трябва да се забрани защото спира интеграцията на мюсулманите.
  • 9 Бедна Турция!!!

    3 5 Отговор
    Турците са азиатци,нямат работа ислямисти в ЕС!

    Коментиран от #11

  • 10 Торнага

    3 0 Отговор
    АБЕ ЧУДЯ СЕ НЯМА ЛИ ХАКЕРИ ДЕТО ДА ХАКНАТ ТЕЛЕКОМИТЕ ДА НАПРАВЯТ ВСИЧКИ ТАКСИ ПО 2,50 лв.?!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.